2025-07-30 391 views
是日二人飯局相約太子吃西餐!晚上6點半左右,人未算很多,選了門口卡座位置,餐廳裝飾挺用心特別的(門口那只開關門手,非常得意),氣氛亦很不錯,很適合三五好友輕鬆小聚!天氣太熱,坐下就點了一杯青蘋果Mojitos,冰冰涼涼,酸甜帶點薄荷葉的清新,很解渴!餐廳是掃碼自助下單的,挺方便,點了:綠色小沙律 - 生菜,苦菊,小蕃茄淋上一點胡麻汁,蔬菜新鮮而且份量不少,28蚊非常抵食!豬仔骨配酸黃瓜 - 豬仔骨甜甜的,肉腍多汁而且帶點燒烤香味,很好吃! 伴菜的酸黃瓜配搭非常好,餐前開胃,吃肉解膩!水牛芝士番茄羅勒闊條麵 - 闊條麵有咬口,而且掛汁,芝士+番茄的配搭不會出錯,芝士+碳水愛好者必選!黑松露和帕瑪森芝士炸薯條 - 炸薯條用粗身薯條,熱辣辣上枱,洒上帕瑪森芝士碎,黑松露醬另上,芝士加上黑松露醬的咸香,味道剛剛好。經典卡邦尼披薩 - 披薩是長方形的切成4份,非常喜歡餅底有點脆香,卡邦尼醬亦給得很足很豐富,醬汁Creamy餅底香脆,非常好吃。提拉米蘇 - 特意後上,作為餐後小甜點,餅底濕潤,咖啡味很出,如果Mascarpone再多一點的話層次就會更豐富。

餐廳是掃碼自助下單的,挺方便,點了:

• 經典卡邦尼披薩
2025-07-03 1123 views
太子情調西餐cafe今天跟朋友一起去香港旺角逛街,經過太子看到這一間店的裝修很有特色,非常適合打卡。餐廳播放住流行音樂,橙色的裝修和燈光設計非常有風味,小店環境不大,平日晚上人多餐牌選擇有牛扒、意粉、薄餅、甜點、咖啡、雞尾酒等等,食物即叫即整,熱騰騰,提供紙巾、清水,另收加一服務費豬仔骨(4支骨)配酸黃瓜 $146配菜選擇了香辣奶油蒜蓉蝦,豬仔骨肉質軟腍腍,燒豬味濃郁有點像叉燒水牛芝士番茄羅勒闊條麵 $108蕃茄味濃郁,意粉軟硬適中,不錯牛油果芒果蟹肉他他 $88感覺清新,配搭恰到好處,小心有殼士拉差雞翼 $58邪惡微辣的炸雞翼,厚厚的炸粉非常香脆黑松露和帕瑪森起司炸薯條 $48熱騰騰的西班牙油炸鬼 $58淡淡肉桂味的西班牙油條灑滿砂糖配上黑朱古力雪糕抹茶拿鐵(凍)$38非常幼滑,不會很甜鐵觀音奶茶配咖啡凍 $48奶茶咖啡易入口,甜度適中服務質素:7/10環境舒適度:7/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
太子情調西餐cafe

豬仔骨(4支骨)配酸黃瓜 $146

配菜選擇了香辣奶油蒜蓉蝦,
豬仔骨肉質軟腍腍,燒豬味濃郁有點像叉燒

水牛芝士番茄羅勒闊條麵 $108

蕃茄味濃郁,意粉軟硬適中,不錯

牛油果芒果蟹肉他他 $88

感覺清新,配搭恰到好處,小心有殼

士拉差雞翼 $58

邪惡微辣的炸雞翼,厚厚的炸粉非常香脆

黑松露和帕瑪森起司炸薯條 $48

熱騰騰的

西班牙油炸鬼 $58

淡淡肉桂味的西班牙油條灑滿砂糖配上黑朱古力雪糕

抹茶拿鐵(凍)$38
非常幼滑,不會很甜

鐵觀音奶茶配咖啡凍 $48
奶茶咖啡易入口,甜度適中

服務質素:7/10
環境舒適度:7/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
2025-07-03
$350 (Dinner)
2025-05-24 2104 views
餐廳門面雖小,但橙紅色的招牌很耀眼。內部裝修時尚風格,簡約而清雅。座位寬敞舒適,尤其是沙發卡位。餐牌上的菜式分為幾個大類:“肉類”、“自家製醬汁”、“澱粉”、“配菜及小食”、“甜品”及“飲品”,我每個類別都選了一款。肉類:「香草羊架配脆薄荷葉」珍寶份量,六隻厚切大羊架,色澤紅潤,肉質非常幼嫩,無膻味,鮮味十足。配菜有炸薄荷葉和薄荷醬,再追加“奧斯卡”。自家製醬汁:奧斯卡(螃蟹和蘆筍)爽脆的新鮮蘆筍,加上蟹肉奶油醬汁,與羊肉味道也十分匹配,鮮味更上一層樓。澱粉:「水牛芝士番茄羅勒闊條麵」爽口彈牙的闊條麵,配上新鮮番茄和酸甜微辣的醬汁,特別惹味,再加上水牛芝士,直是錦上添花。小食:「牛油果芒果蟹肉他他」精緻的小食,下層是新鮮牛油果、中層是蟹肉他他,頂層是新鮮芒果粒,三重口感,三重滋味,是必選的小食。甜品:「朱古力布朗尼配雪糕」份量不少,夠二人食用。上面是朱古力雪糕球,下面是即製朱古力布朗尼蛋糕,朱古力味道濃郁之餘,還保持暖暖的口感,鬆化可口。飲品:「百利甜黑糖奶」奶味香濃,帶點黑糖的香味,淡淡的酒香,最合我意。一頓豐富晚餐,令我十分滿足。這裏的食物質素高,製作認真,我下次再來嚐其他菜式。

肉類:「香草羊架配脆薄荷葉」
自家製醬汁:奧斯卡(螃蟹和蘆筍)
澱粉:「水牛芝士番茄羅勒闊條麵」
小食:「牛油果芒果蟹肉他他」
甜品:「朱古力布朗尼配雪糕」
飲品:「百利甜黑糖奶」
奶味香濃,帶點黑糖的香味,淡淡的酒香,最合我意。

香草羊架配脆薄荷葉

水牛芝士番茄羅勒闊條麵

牛油果芒果蟹肉他他

香草羊架配脆薄荷葉
水牛芝士番茄羅勒闊條麵
牛油果芒果蟹肉他他
  • 香草羊架(6支骨)配脆薄荷葉
2025-04-03 2563 views
前排同朋友去咗The Steakhaus食飯,真係有啲驚喜!整體感覺係性價比好高,價錢合理之餘,食物質素同味道都好出色,值得推介!首先叫咗個綠色小沙律,$28一碟真係意想不到咁抵!分量好大,而且菜好新鮮,食落清爽又開胃,超值!之後試咗啖啖蟹膏蟹餅,呢個真係我同朋友嘅心頭好!蟹餅份量夠大,入面滿滿蟹肉同蟹膏,咬落去好juicy,味道濃郁又唔會過膩,超鐘意,絕對係必點之選!主菜方面,我哋叫咗滿滿蜆肉蝴蝶粉,我揀咗普通版(佢有雙倍蜆選擇),但普通版已經有超多蜆肉,蜆肉鮮甜又無沙,湯汁濃郁,飲完都回味無窮!唯一小遺憾係蝴蝶粉嘅份量略為少咗啲,如果多啲就完美。重頭戲係安格斯Prime牛肩胛扒(7oz)配烤大蒜,牛扒煎得啱啱好,肉質嫩滑多汁,配上烤大蒜嘅香氣,食落好有層次,份量同質素對得住個價,滿足!飲品方面,我哋叫咗兩杯cocktail:青蘋果莫吉托同百利甜黑糖奶。青蘋果莫吉托清新開胃,酸酸甜甜,適合夏天飲;百利甜黑糖奶就濃郁香甜,奶味同黑糖好match,飲完有幸福感。甜品係西班牙油炸鬼。真係不得了!油炸鬼炸得香脆,唔會過油,配上開心果雪糕嘅濃香同冰涼口感,甜度剛好,完美收尾!總括嚟講,The
綠色小沙律

安格斯Prime牛肩胛扒(7oz)配烤大蒜

西班牙油炸鬼

總括嚟講,The Steakhaus真係一間抵食又好味嘅餐廳,無論前菜、主菜定甜品都好有水準,下次一定會再黎試其他菜式!❤️
綠色小沙律
安格斯Prime牛肩胛扒(7oz)配烤大蒜
5 day(s) ago 0 views
今晚與老公來晚飯,餐廳環境舒適,燈光柔和,非常適合聚餐。啖啖蟹膏蟹肉餅 外層煎得金黃酥脆,內裡全部都係一絲絲嘅蟹肉,真材實料,搭配沙律醬更顯層次。安格斯Prime西冷 8oz 配烤大蒜 西冷煎得恰到好處,medium 肉質粉嫩多汁,外層微焦,肉味濃郁帶油香,牛扒上面淋上蒜蓉,很香口。烤大蒜綿密香甜,搭配牛肉更添風味。以呢個價錢嚟計,性價比高! 經典卡邦尼Pizza 餅底薄脆,鋪滿煙肉、濃郁蛋黃醬及芝士,芝士拉絲效果一流,每一口都充滿奶油香, 煙肉咸香十足,超邪惡。黑松露和帕瑪森起司炸薯條 薯條炸得外脆內軟,芝士碎增添鹹香,沾上松露醬,香氣撲鼻,邪惡但停不了口。士拉差雞翼 雞翼外皮酥脆,沾上微辣的士拉差醬,開胃惹味,佐酒一流。 百利甜黑糖奶 這杯Cocktail 有驚喜,百利酒與黑糖的焦香完美融合,奶滑順口,酒精濃度適中,女生一定會愛上。 朱古力布朗尼配雪糕新鮮焗起的布朗尼濃郁紮實,朱古力味香濃,搭配雲呢拿雪糕冷熱交融,完美作結。
今晚與老公來晚飯,餐廳環境舒適,燈光柔和,非常適合聚餐。

啖啖蟹膏蟹肉餅

安格斯Prime西冷 8oz 配烤大蒜

經典卡邦尼Pizza

黑松露和帕瑪森起司炸薯條

士拉差雞翼
雞翼外皮酥脆,沾上微辣的士拉差醬,開胃惹味,佐酒一流。

朱古力布朗尼配雪糕
今次帶大家去一間位於太子的隱世扒房,人均$100左右就可以食到慢煮牛扒,裝修仲非常之有feel,有一種50年前嘅港式扒房feel!食物質素亦都係非常之高,超級推薦俾大家。**🐮 安格斯Prime牛肩胛扒 (7oz)** 切開粉紅色嘅橫切面靚到暈~💖 牛肩胛肉味濃郁得嚟帶少少嚼勁,炭烤香氣撲鼻!配烤大蒜超正,蒜頭烤到軟糯香甜,搽上牛扒一齊食,味道層次即刻升華~🔥**🐑 香草羊架 (6支骨)** 羊架煎到外層焦脆,內裡粉嫩~🌿 餐廳用咗慢煮嘅方法,肉嫩之餘仲非常之香!最正係配菜嘅脆薄荷葉,炸到通透翠綠,薄荷香氣清新解膩~點埋薄荷醬,味道更加突出! **🦞 芝士龍蝦 (半隻)** 龍蝦開邊鋪滿三色芝士焗到金黃~🧀 蝦肉彈牙鮮甜,拉絲效果誇張到可以玩selfie!鉗肉已經起好,食得好優雅~ **🍝 滿滿蜆肉蝴蝶粉** 蝴蝶粉煮到al dente,每隻「蝴蝶」都掛滿白酒奶油汁~🦪 蜆肉多到瀉,最難得係叫正常份量已經可以多到滿瀉咁樣,鍾意食蜆嘅真係要叫Extra version。 **🍸 百利甜黑糖奶** 將Baileys混入黑糖鮮奶,🍮 飲落順滑得嚟帶咖啡香氣,酒精濃度剛好微醺~最正係好似一杯有

**🐮 安格斯Prime牛肩胛扒 (7oz)**

**🐑 香草羊架 (6支骨)**

**🦞 芝士龍蝦 (半隻)**

**🍝 滿滿蜆肉蝴蝶粉**

**🍸 百利甜黑糖奶**
將Baileys混入黑糖鮮奶,🍮 飲落順滑得嚟帶咖啡香氣,酒精濃度剛好微醺~最正係好似一杯有酒精嘅珍珠奶茶,每啖都甜蜜蜜!
2025-08-06 0 views
今日去咗一間太子嘅西餐廳,門口細細但係就非常有情調,裝修非常有特色,絕對係拍拖嘅勝地。🦀 啖啖蟹膏蟹餅前菜嚟講超邪惡!真係「啖啖」蟹膏蟹肉,鮮味爆燈!🍖 黑毛豬鞍架配火腿脆片超正呀正呀!黑毛豬,啖啖肉香!火腿脆片 脆卜卜,加啲鹹香好過癮。個醬係精髓,佢用咗紅酒伯爵茶蘋果煮成,酸酸甜甜帶茶香,勁解膩同豬肉超夾,豬鞍煎到七成熟左右最 juicy,真係超正。🥩 安格斯 Prime 西冷 (8oz) 配烤大蒜Prime 級安格斯牛,油花靚,牛味濃。 原粒大蒜烤到軟腍腍,夾牛肉食,中和油膩感,正! 裏面粉紅色,超嫩超多肉汁!🐑 香草羊架 (3支骨) 配脆薄荷葉羊架用香草醃過,辟咗羶味。脆薄荷葉係點睛之筆,唔係傳統醬,而係脆片,薄荷清香得嚟 唔漏,個樣仲好靚仔! 🍰 甜品時間提拉米蘇經典意式甜品,食落酒味濃郁,蛋味超香必選 。百利甜黑糖奶創意之選!百利甜酒嘅奶油香,撞埋黑糖嘅好得意,入面baileys飲落好似食緊雪糕,真係好味到醉咗都唔知。

🦀 啖啖蟹膏蟹餅
前菜嚟講超邪惡!真係「啖啖」蟹膏蟹肉,鮮味爆燈!

🍖 黑毛豬鞍架配火腿脆片

🥩 安格斯 Prime 西冷 (8oz) 配烤大蒜

🐑 香草羊架 (3支骨) 配脆薄荷葉

🍰 甜品時間
提拉米蘇經典意式甜品,食落酒味濃郁,蛋味超香必選 。

黑毛豬鞍架配火腿脆片

黑毛豬鞍架配火腿脆片
餐廳裝修好時尚,以橙色為主調,感覺好復古同埋溫馨🧡平日夜晚都爆場,人氣好高👍食物好高質,樣樣都有驚喜,睇得有食得,誠意推薦!朋友食完都話下次再去過!✨啖啖蟹膏蟹餅 $78全部都係由蟹肉堆砌而成🦀,只係加入咗少少麵包糠定型,冇加到麵粉!食落真係啖啖蟹肉,仲混合咗少少紅椒增加香味,同蟹肉嘅味道好夾,配上沙律醬別有一番風味😚✨士拉差雞翼 $58雞翼炸得非常香脆,醬汁好惹味,忍唔住一隻接一隻~~✨滿滿蜆肉蝴蝶粉 $118蜆份量多到好驚人!!!差唔多成盤都係,有幾十粒,好足料,真係好抵食😍而且啲蜆完全冇沙,蝴蝶粉煙靭彈牙,個汁又加有少少蜆嘅鮮甜味,好好味😋建議食嘅時候可以連埋個汁一齊食,會更加入味!✨安格斯Prime牛肩胛扒7oz配烤大蒜 $98牛肩胛扒充滿香氣,面頭鋪滿蒜粒,上面仲有迷迭香點綴~ 慢煮得啱啱好,肉質比較結實,瘦而不柴,高質👍!✨安格斯Prime西冷 8oz配烤大蒜 $118西冷扒肉味濃郁,肉質軟嫩,充滿肉汁,建議可以搭配隔離嘅烤大蒜一齊食,相對上味道冇蒜粒咁濃郁,可以更加帶出到牛嘅味道🤪~✨提拉米蘇 $58Tiramisu充滿咖啡嘅香氣,質感軟綿順滑☕️✨青蘋果莫吉托🍏 $78呢

✨啖啖蟹膏蟹餅 $78

✨士拉差雞翼 $58
雞翼炸得非常香脆,醬汁好惹味,忍唔住一隻接一隻~~

✨滿滿蜆肉蝴蝶粉 $118

✨安格斯Prime牛肩胛扒7oz配烤大蒜 $98

✨安格斯Prime西冷 8oz配烤大蒜 $118
✨提拉米蘇 $58
Tiramisu充滿咖啡嘅香氣,質感軟綿順滑☕️

✨青蘋果莫吉托🍏 $78
呢杯cocktail好fresh,青蘋果同薄荷呢個組合好清新,易入口又解渴。
2025-08-02 0 views
黑毛豬鞍架 配火腿脆片跟紅酒蘋果 $108我另外加$58小扇貝豬肉外皮脆裡頭嫩,咬下去多汁,肥瘦剛好。黑毛豬比起普通豬真係更加香,火腿鹹香搭得剛好。紅酒蘋果有果香跟酒味,酸度解膩,味道有層次。芝工龍蝦(半隻) $78龍蝦蝦肉彈牙,滑嫩鮮甜,芝士濃郁,有點拉絲,正青蘋果莫吉托 $78薄荷葉清新,青蘋果酸甜,配檸檬薄荷味,酸得剛好,不會太甜。微微帶點酒感,果香搭薄荷超解暑安格斯Prime有骨肉眼配沙律 $25815oz肉超大份,大過我手掌。牛肉厚實,咬下去多汁,嫩中帶點咬口熟度似5成剛好。肉香濃,帶點炭烤味,簡單調味就很夠!沙律酸酸甜甜,清爽。吃完一口肉一口菜,平衡得剛好。黑松露跟帕瑪森起司炸薯條 $48薯條外脆內軟,黑松露+起司屑都好香,點一點松露,吃起來好滑
黑毛豬鞍架 配火腿脆片及紅酒蘋果
黑毛豬鞍架 配火腿脆片跟紅酒蘋果 $108
我另外加$58小扇貝
豬肉外皮脆裡頭嫩,咬下去多汁,肥瘦剛好。

芝工龍蝦 (半隻)
芝工龍蝦(半隻) $78
龍蝦蝦肉彈牙,滑嫩鮮甜,芝士濃郁,有點拉絲,正

青蘋果莫吉托 $78

安格斯Prime有骨肉眼 15oz
安格斯Prime有骨肉眼配沙律 $258
15oz肉超大份,大過我手掌。
牛肉厚實,咬下去多汁,嫩中帶點咬口
熟度似5成剛好。肉香濃,帶點炭烤味,簡單調味就很夠!
沙律酸酸甜甜,清爽。吃完一口肉一口菜,平衡得剛好。

黑松蕗和帕瑪森起司炸薯條
黑松露跟帕瑪森起司炸薯條 $48
薯條外脆內軟,黑松露+起司屑都好香,點一點松露,吃起來好滑

黑毛豬鞍架 配火腿脆片及紅酒蘋果
芝工龍蝦 (半隻)
安格斯Prime有骨肉眼 15oz
黑松蕗和帕瑪森起司炸薯條
  • 黑松露和帕瑪森起司炸薯條
2025-08-01 0 views
上次同朋友食過steakhaus 覺得CP值好高, 今日又同朋友再去食餐廳位於太子站附近, 都幾方便, 裝修亦好有特色, 懷舊復古風青蘋果莫吉托味道清新, 適合女孩子既口味黑松露和帕瑪森起司炸薯條薯條炸得香脆,外脆內軟, 仲有滿滿既芝士同蛋黃醬配黑松露, 真係一條接一條, 食唔停士拉差雞翼雞翼微辣, 外皮香脆, 內裏juicy滿滿蜆肉蝴蝶粉雖然我地order regular size, 但蝴蝶粉既份量已經好大, 接近7成都係蜆肉, 好足料黑毛豬鞍架 配火腿脆片及紅酒蘋果+奧斯卡(螃蟹和蘆筍)+奶油蒜蓉蝦 黑毛豬鞍架用慢煮方法處理, 可以鎖住肉汁,做得好出色, 係近期食過最好食同最抵食既豬鞍! 餐廳既奶油蒜蓉蝦都好出色, 醬料既creamy又惹味, 蝦肉彈牙西班牙油炸鬼即叫即炸既西班牙油炸鬼好脆口, 配上肉桂粉同雪糕食, 口感一流總括依然, 餐廳食物質素好高, 而且價錢合理, CP值好高, 下次可以再帶朋友黎食😋

青蘋果莫吉托
味道清新, 適合女孩子既口味

黑松露和帕瑪森起司炸薯條

士拉差雞翼
雞翼微辣, 外皮香脆, 內裏juicy

西班牙油炸鬼

呢一間餐廳真係性價比超級勁高~我真係非常之推介👍🏻因為我可以用咁嘅價錢食到出邊酒店嘅級數🫠❤️‍🔥👍🏻「而家嘅食肆嘅生意係咪真係咁難做?」唔打開個餐牌,你都唔信自己隻眼睛~呢個價錢!當然我問過主要嘅原因都係地理上嘅問題,不過真係唔好埋沒呢啲咁高質嘅餐廳~✨✨成餐飯我揀咗咁多樣嘢食,每樣嘢食都令我驚訝同埋欣賞~而且餐廳嘅環境坐落都好舒服~🍖豬仔骨(4支骨)配酸黃瓜 $88呢個豬仔骨唔同平時嗰啲BBQ醬,食落有少少叉燒嘅感覺,不過個味道好出色~👍🏻👍🏻🍗香草羊架(3支骨)配脆薄荷葉 $98呢個質素呢個價錢嘅羊架,真係性價比超極高,入口多汁,一啲都唔酥~重點係佢係慢煮!軟腍腍啖啖肉🤩❤️‍🔥❤️‍🔥我勁鍾意🍲滿滿蜆肉蝴蝶粉 $118❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥必叫!真係必叫~店員話啲蜆肉好多,我都唔係好信,拎到出嚟嘅時候,真係黐線,啲蜆肉仲多過啲蝴蝶粉,個醬汁一流,個蝴蝶粉掛起啲醬汁簡直係冇得頂~ 🤣 佢仲有一個加大size,蝴蝶粉嘅份量無變,蜆肉會更加多,大家真係要試試!🥠啖啖蟹膏蟹餅 $78佢個賣點係比較乾身嘅蟹餅,不過我強烈建議店員俾多啲障礙點,因為嗰啲蟹肉真係好多,味道真係好出色~但係未
呢一間餐廳真係性價比超級勁高~
我真係非常之推介👍🏻
因為我可以用咁嘅價錢食到出邊酒店嘅級數🫠❤️‍🔥👍🏻
「而家嘅食肆嘅生意係咪真係咁難做?」
唔打開個餐牌,你都唔信自己隻眼睛~
呢個價錢!
當然我問過主要嘅原因都係地理上嘅問題,
不過真係唔好埋沒呢啲咁高質嘅餐廳~

✨✨成餐飯我揀咗咁多樣嘢食,
每樣嘢食都令我驚訝同埋欣賞~
而且餐廳嘅環境坐落都好舒服~

🍖豬仔骨(4支骨)配酸黃瓜 $88

🍗香草羊架(3支骨)配脆薄荷葉 $98

🥠啖啖蟹膏蟹餅 $78
佢個賣點係比較乾身嘅蟹餅,不過我強烈建議店員俾多啲障礙點,因為嗰啲蟹肉真係好多,味道真係好出色~但係未必人人都鍾意乾身嘅蟹餅

🥧牛油果芒果蟹肉他他 $88
淨係食依個我都已經夠開心,佢啲芒果比足!佢啲牛油果比足佢啲蟹肉都比足!因為呢一個真係好開胃~我都好鍾意

🍹百利甜黑糖奶 $78
呢杯係Cocktail嚟嘅~黑糖味帶點朱古力,唔會太甜,酒精濃度啱啱好,減肥嘅我平時都好忍口,但我不知不覺都成杯飲晒!
2025-07-21
$300 (Dinner)
  • 滿滿蜆肉蝴蝶粉
  • 牛油果芒果蟹肉他他
  • 百利甜黑糖奶
  • 啖啖蟹膏蟹餅
  • 香草羊架
2025-07-28 0 views
在忙碌的工作日後,我發現了一間隱世的西餐廳,位於屋企附近。餐廳入口處的紅色霓虹光管讓人眼前一亮,進去後,懷舊的佈置和輕快的音樂令人感到放鬆,彷彿置身於另一個時空。我點了安格斯Prime牛肩胛扒,7oz的份量剛好,配上烤大蒜,肉質鮮嫩,咬下去的瞬間令人陶醉。接著是蜆肉蝴蝶粉,真是意想不到的驚喜,滿滿的蜆肉,肥美又鮮甜,讓我一口接一口。無花果火腿披薩則是另一道亮點,清甜的無花果與鹹香的火腿完美結合,餅皮厚薄適中,口感極佳。士拉差雞翼外皮酥脆,搭配青瓜牛油果沙律,清新又開胃。最後,青蘋果Mojitos和鐵觀音奶茶配咖啡凍為這頓餐點畫上完美的句號。整體而言,這間餐廳不僅食物出色,氛圍也令人難忘,絕對值得再次光臨。

2025-07-17
Dinner
📍The Steakhaus📍太子 𝗣𝗿𝗶𝗻𝗰𝗲 𝗘𝗱𝘄𝗮𝗿𝗱 • 太子道西91-91A號地舖〔 Follow me! ♥︎ 〕-藏在太子街角的《The Steakhaus》,主打實惠價格的優質牛排裝潢走工業Bauhaus風格,適合打卡,又營造出完美的食肉氛圍絕對是肉食愛好者的秘密基地!-Prime級牛扒$98起跳,價錢竟可與茶記媲美,性價比爆燈🥩🔥亦提供其他肉類、意粉、pizza、小食,甚至cocktail跟特色飲品選擇,全都滿滿CP值!太子街坊也太幸福了吧~=// 肉類 Meats //.✿ 安格斯Prime牛肩胛扒7oz配大蒜 ($98)  不用$100就有一塊7安士的USDA Prime牛扒也是蠻佛心⋯這裡的牛扒全都是固定熟度,餐廳已為食客揀選最佳風味~牛肉是完美的粉紅色,吃起來帶豐富肉汁旁邊烤大蒜的焦香簡直是神來之筆!.✦ 升級配搭:• 鵪鶉蛋帕瑪森 ($38) - 香濃蛋黃+芝士薄脆片的雙重驚喜• 雪茄奶油卷 | 七味粉蒜油 ($20) - 外型好可愛!微辣蒜香,跟牛扒蠻搭•✿ 豬仔骨配酸黃瓜 ($88/4支)豬肋骨刷上蜜糖醬,味道甜甜的,有點叉燒的感覺🤣肉質軟嫩得誇張,輕輕
📍The Steakhaus
〔 Follow me! ♥︎ 〕
絕對是肉食愛好者的秘密基地!
太子街坊也太幸福了吧~

=
// 肉類 Meats //
✿ 安格斯Prime牛肩胛扒7oz配大蒜 ($98)
這裡的牛扒全都是固定熟度,餐廳已為食客揀選最佳風味~
牛肉是完美的粉紅色,吃起來帶豐富肉汁
旁邊烤大蒜的焦香簡直是神來之筆!

✦ 升級配搭:
雪茄奶油卷

✿ 豬仔骨配酸黃瓜 ($88/4支)
豬肋骨刷上蜜糖醬,味道甜甜的,有點叉燒的感覺🤣
肉質軟嫩得誇張,輕輕一扯就骨肉分離!
酸黃瓜的清爽完美中和甜膩感
豬仔骨配酸黃瓜

// Sides / Snacks //
✿ 啖啖蟹膏蟹餅 ($78)
外皮炸得金黃,切開看到滿滿蟹肉,配上蛋黃醬,好吃
啖啖蟹膏蟹餅

✿ 卡真甜薯條 ($38)
炸得外脆內軟的蕃薯條,配搭辣粉蛋黃醬,吃到停不下來!
卡真甜薯條

// Dessert //
✿ 髒髒提拉米蘇 ($58)
手指餅沾上咖啡液,蓋上綿密馬斯卡彭泡沫,最後撒上可可粉
味道蠻有水準,如果手指餅再吸收多一點咖啡液和口感更軟就更完美了!
髒髒提拉米蘇

// Drinks //
✿ 百利甜黑糖奶 ($78)
大人系甜品飲料🤭
Bailey’s的微甜酒香遇上黑糖的焦香,好好喝耶!
百利甜黑糖奶

✿ 紅心芭樂白桃烏龍茶 ($48)
烏龍茶加入芭樂的熱帶香氣與白桃的甜味,味道清新、解暑一流!
紅心芭樂白桃烏龍茶

=
〔 Follow me! ♥︎ 〕
豬仔骨配酸黃瓜
2025-07-20 337 views
牛扒配撘蒜蓉加香草 都夾 幾好食滿滿蜆肉蝴蝶粉 入面有好多隻蜆 無沙 個汁亦都好出色 好味Churros好香肉桂粉味 淋上朱古力醬都唔會太過甜仲有嗌左杯熱朱古力 又係幾好飲 係香濃 豐富既朱古力味
牛扒配撘蒜蓉加香草 都夾 幾好食

滿滿蜆肉蝴蝶粉 入面有好多隻蜆 無沙 個汁亦都好出色 好味

Churros好香肉桂粉味 淋上朱古力醬都唔會太過甜

仲有嗌左杯熱朱古力 又係幾好飲 係香濃 豐富既朱古力味
2025-07-19
2025-07-03 603 views
在太子發現了這間餐廳,裝修有點懷舊feel但又不失氣派,食物質素和味道都有驚喜!而且價錢相當親民!性價比甚高!🔸餐廳員工推介滿滿蜆肉蝴蝶粉,很多人點了這個也大讚,原來還可以加雙培蜆,但我和朋友還想點其他食物,所以普通份量已足夠!雖說普通份量,蜆的數量也很多,新鮮沒有沙的!廚師做的這個白汁很好味,結身香濃幼滑!🔸安格斯Prime有骨肉眼配沙律,還加了奶油蒜蓉蝦,肉眼扒好大塊,肉質嫩,五成的熟成度做得好好!我還很喜歡這個奶油蒜蓉蝦,很香的蒜蓉配上滑溜的奶油,非常好味!🔸淡淡蟹膏蟹餅,相當有厚度,滿滿的蟹肉混合了蟹膏,夠Juicy,味道濃郁!🔸另外金.瑪格麗特這杯雞尾酒很吸睛,裏面有一粒大玫瑰花形狀的冰,金光閃閃的,好靚!杯邊灑滿鹽巴,味道很清新!朋友那杯是抹茶拿鐵,香濃的抹茶,奶味也很濃厚!
朋友那杯是抹茶拿鐵,香濃的抹茶,奶味也很濃厚!
額下加了奶油蒜蓉蝦
安格斯Prime有骨肉眼配沙律