沒想到在K11 ᴍᴜꜱᴇᴀ的ꜰᴏᴏᴅ ᴄᴏᴜʀᴛ竟然有間如此美味的撈飯「鍋點」‼️🤩 這裡雖然用的是高級的食材,但價錢卻很相宜,而且很好吃‼️🤤🤤▫️❥$𝟭𝟰𝟴 斤両•鮑汁花膠刺參撈飯🥢爽口的花膠桶、厚肉爽彈的刺參,再淋上濃郁的秘製鮑汁‼️ 每顆白米飯都吸收了鮑汁中濃縮的各海鮮精華,鮮甜味滿分💯 好。好。吃‼️👍🏻 吃著時還有黏口的感覺,滿滿的骨膠原‼️👏🏻👏🏻▫️❥$𝟵𝟴 溫泉蛋鮑魚蔥油培根脆脆撈飯🍚口感極豐富的撈飯‼️👅 鮑魚略微煎過,有奶油香‼️🧀 米飯中加了煙肉脆脆,淋上蔥油、煲仔飯豉油,再把溫泉蛋划開😻 味道層次豐富,也很好吃‼️👍🏻👍🏻▫️❥$𝟳𝟴 TBT麻辣爽花膠👅爽脆的花膠帶有麻辣香,很滋味啊‼️😻 底部墊著的雜菌也很美味‼️🥰▫️❥$𝟰𝟴 黃金蝦多士🍤多士炸得乾爽不油膩‼️ 鳳尾蝦爽彈‼️是一款大人小孩都會喜歡的小吃呢‼️💕▫️❥$𝟴𝟴 杞淮蟲草花燉花膠湯🥣燉湯中有杞子、淮山、蟲草花、花膠、排骨瘦肉,真材實料‼️🫶🏻 很好喝很鮮甜,有家中燉湯的味道喔‼️❤️
❥$𝟭𝟰𝟴 斤両•鮑汁花膠刺參撈飯🥢

❥$𝟵𝟴 溫泉蛋鮑魚蔥油培根脆脆撈飯🍚

❥$𝟳𝟴 TBT麻辣爽花膠👅

❥$𝟰𝟴 黃金蝦多士🍤

❥$𝟴𝟴 杞淮蟲草花燉花膠湯🥣
  • 黃金蝦多士
  • TBT麻辣爽花膠
2022-07-07 49 views
最近同朋友見到呢間鍋點喺food court竟然有花膠食!即刻吸引我們去看看menu發現除了花膠其他湯類都勁吸引雖然主要係中式菜但又糅合咗日式料理的精髓做成的Fusion菜-🌟 杞淮蟲草花燉花膠 個湯勁足料😍😍😍有成隻花膠、蟲草花、杞子等等材料一飲就有種滋潤咗嘅感覺好岩有時想飲湯又冇時間煲湯的都市人-🌟 沙參玉竹雪耳蘋果湯 (素)同樣地都是因為想滋潤下所以點了這款味道幾清甜幾適合配合埋飯同小食一齊飲~-🌟 斤両•鮑汁花膠刺參撈飯花膠平時飲湯都食過下撈飯就真係第一次花膠雖然唔係好厚身果種但都彈牙又有膠質🤩花菇就啖啖肉最後仲有西蘭花補充下纖維可以邊食飯可以邊養顏同養生🤣💕-🌟 青翠蔥油培根脆脆鮑魚拌飯鮑魚就梗係正但食一啖最驚喜係個醬汁個汁濃味得嚟又唔會太膩餸飯一流~再加埋個溫泉蛋同脆脆的煙肉撈埋飯食真係諗起都想再食🤤🤤🤤-🌟 漬物三子茄子上面有大大粒魚子同木魚視覺上一睇到就覺得好吸引食落比較濃味少少配合個飯食都唔錯-🌟 黃金蝦多士🤩依家越嚟越難見到的蝦多士!!一咬開外面是酥脆的多士而裡面的蝦膠再加埋中華沙律就算是炸物食完都不會覺得膩~如果想再fusion啲仲可以點埋個蛋黃醬🥚個口感又會再順
最近同朋友見到呢間鍋點喺food court竟然有花膠食!
即刻吸引我們去看看menu
發現除了花膠其他湯類都勁吸引

🌟 杞淮蟲草花燉花膠

個湯勁足料😍😍😍
有成隻花膠、蟲草花、杞子等等材料
一飲就有種滋潤咗嘅感覺
好岩有時想飲湯又冇時間煲湯的都市人

🌟 沙參玉竹雪耳蘋果湯 (素)
同樣地都是因為想滋潤下
所以點了這款
味道幾清甜
幾適合配合埋飯同小食一齊飲~

🌟 斤両•鮑汁花膠刺參撈飯
最後仲有西蘭花補充下纖維可以邊食飯可以邊養顏同養生🤣💕

🌟 青翠蔥油培根脆脆鮑魚拌飯

鮑魚就梗係正
但食一啖最驚喜係個醬汁
個汁濃味得嚟又唔會太膩餸飯一流~
再加埋個溫泉蛋同脆脆的煙肉撈埋飯食真係諗起都想再食🤤🤤🤤

🌟 漬物三子

茄子上面有大大粒魚子同木魚
視覺上一睇到就覺得好吸引
食落比較濃味少少
配合個飯食都唔錯

🌟 黃金蝦多士

🤩依家越嚟越難見到的蝦多士!!
一咬開外面是酥脆的多士
而裡面的蝦膠再加埋中華沙律
就算是炸物食完都不會覺得膩~
如果想再fusion啲仲可以點埋個蛋黃醬🥚
個口感又會再順滑啲~
  • 斤両.鮑汁花膠刺參撈飯
9 0後的味蕾.打工仔返工忙足全日,仲邊有時間煲湯?!但係阿媽由細到大都話要飲多啲湯水滋補,點算好!😵‍💫.比我係K11 搵到間餐廳提供老火燉湯,而且真材實料,以為K11一定唔平?唔係喎~呢間餐廳$128就嘆到足料靚湯加埋多款特色飯點。.👉🏻冬瓜薏米瘦肉湯 去濕之選,湯水顏色一睇就知熬咗好多個鐘,材料好充足,飲落去完全冇味精味,亦唔會鹹。.👉🏻杞淮蟲草花燉花膠湯滋補養顏 ,仲有杞子,味道微微酸酸地,有少少似藥材湯嘅感覺,湯底夠清,唔會好多油/好濁,蟲草花同花膠滿瀉,抵!.👉🏻冰鎮鮑魚鮑魚片爽口冰涼,用左微微花椒嘅味道去醃製,非常特別,幫到鮑魚提鮮。.👉🏻炸蝦餅 蝦幾爽口,但係略嫌面包濕左少少,不過整體都唔會太油膩,蝦滑味道鮮。.👉🏻鮑汁花膠刺參撈飯名貴海味食材,花膠雖然薄身,但充滿膠質,食完個口會有將住將住既口感,海參炆得好入味,微爽,食飯都食到咁矜貴🙊.👉🏻陳皮砵酒燉牛面頰選用珍珠米飯🍚,米飯保留月桂葉嘅香味,牛面肉蚊到好香、入味又夠淋,落足心機。.雖然餐廳位於food court位置,但係對出已經有好多舒適嘅座位,而且K11出名裝修靚,food court餐飲位置都好靚同舒適。總結
9 0後的味蕾

👉🏻冬瓜薏米瘦肉湯

👉🏻杞淮蟲草花燉花膠湯

👉🏻冰鎮鮑魚

👉🏻炸蝦餅

👉🏻鮑汁花膠刺參撈飯

👉🏻陳皮砵酒燉牛面頰

雖然餐廳位於food court位置,但係對出已經有好多舒適嘅座位,而且K11出名裝修靚,food court餐飲位置都好靚同舒適。總結而言,我覺得係一間好有心機去處理中式食材既餐廳,食物質素同配搭可以媲美高級中式餐廳,咁嘅價錢買到健康食物,抵!
2022-07-05 41 views
食咗個百年陳皮砵酒燉牛面頰,首先伴菜啲白蘿蔔係變咗係酸嘅,仲要好生。啲汁多到完全蓋過晒所有味道。牛面頰亦都好硬身,同出面食過嘅係兩隻質地分量合理,只係質素同味道好麻麻
啲汁多到完全蓋過晒所有味道。
牛面頰亦都好硬身,同出面食過嘅係兩隻質地
分量合理,只係質素同味道好麻麻

💛🤎🧡𝗙𝗼𝗼𝗱𝗖𝗼𝘂𝗿𝘁中的鮑參刺肚🥢有時唔知食咩,真係會行吓𝗙𝗼𝗼𝗱𝗖𝗼𝘂𝗿𝘁覓食🤣今日意外發現依度有豪華選擇,雖然都係飯、湯、小食,但用料非一般!🧡斤両·鮑汁花膠刺参撈飯🧡 $148講就講得多,但鮑參「刺」肚撈飯真係第一次😛佢哋用料十足,而且都係高質😙入面有花膠、刺參、冬菇、西蘭花🥦,仲有秘製鮑汁呀!花膠、刺參軟腍入味,撈埋鮑汁食真係可以食多幾碗飯🍚🤎八年陳皮砵酒燉牛臉頰🤎 $138係唔係八年我就唔知啦🤪不過陳皮味道足夠,搭配砵酒意外地夾!牛臉頰肉、白蘿蔔 大大件,入味 肉汁豐富,食完好滿足🥰💚藤椒鮑魚💚 $68呢個配搭好新鮮,亦都好啱夏天!藤椒嘅味道清新帶麻辣,鮑魚爽口彈牙好match呀🤤💛TBT麻辣爽花膠💛 $78選用花膠筒,膠質滿滿✨搭配TBT秘製麻辣汁,越食越過癮🌶🤍珍菌雲腿燉冬瓜湯🤍 $68冬瓜湯最啱消暑啦!清清哋更能突顯珍菌香,當中仲有雲腿鹹香呀🥓❤️杞淮蟲草花燉花膠❤️ $88依個湯夠晒滋補,花膠都係大大片有口感,杞子同埋蟲草花令湯更加鮮甜好飲🥣以𝗙𝗼𝗼𝗱𝗖𝗼𝘂𝗿𝘁質素嚟講,依間真係做到性價比高 又高質!見佢仲有其他湯鍋飯點,下次try try先!BTW記得save po
💛🤎🧡
𝗙𝗼𝗼𝗱𝗖𝗼𝘂𝗿𝘁中的鮑參刺肚🥢

🧡斤両·鮑汁花膠刺参撈飯🧡 $148

🤎八年陳皮砵酒燉牛臉頰🤎 $138

💚藤椒鮑魚💚 $68

💛TBT麻辣爽花膠💛 $78
選用花膠筒,膠質滿滿✨搭配TBT秘製麻辣汁,越食越過癮🌶
TBT麻辣爽花膠

🤍珍菌雲腿燉冬瓜湯🤍 $68
珍菌雲腿燉冬瓜湯

❤️杞淮蟲草花燉花膠❤️ $88
杞淮蟲草花燉花膠

以𝗙𝗼𝗼𝗱𝗖𝗼𝘂𝗿𝘁質素嚟講,依間真係做到性價比高 又高質!見佢仲有其他湯鍋飯點,下次try try先!BTW記得save post,方便向店員查詢有關菜式啦❣️

📍鍋點
📍尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea B2樓B203號舖
TBT麻辣爽花膠
珍菌雲腿燉冬瓜湯
杞淮蟲草花燉花膠
Cooking up a flurry of new flavours from classic dishes across regions, dynasties and countries, F&B brands The Big Things Kitchen and Catty & Tael collaborate to create The Pot Spot , a new wave of Chinese cuisine evolved from its shared common roots of a steaming hot cooking pot. Many of the ingredients used for the rice are nutritious hoi-mei (海味) such as fish maw and abalone or meats that were made with traditional Chinese ingredients like shrimp paste and yartsa gunbu (蟲草). The Chinese steamed soup was also made with healthy ingredients which is good source of energy rejuvenation for busy HK ppl. The meal was delicious and it’s pretty good that we can enjoy these traditional Chinese style rice & soup under the casual setting of the Food Playground at K11 Musea.
🥣
三果雪蓮子燉海底椰
💰HKD58
💰HKD88
🍚
好酸菜脆炸鯛魚飯
💰HKD98
斤両。鮑汁花膠刺參撈飯
💰HKD148
🍤
💰HKD48
  • 黃金蝦多士
  • 好酸菜脆炸鯛魚飯
2022-06-28 101 views
由於成日跑步去尖沙咀嘅關係,K11 Musea真係成日都去嘅選擇,當然,個度好多食肆,但唔係餐餐都要食得好豪,最緊要係好食又唔難等位,基於成日係呢度睇戲,食得快都好緊要。The Pot Spot 走嘅係中菜路線,由阿一鮑魚徒孫設計的中式fusion菜式 ,有不同嘅燉湯,涼快嘅小食,主食有好似丼飯嘅設計,但食嘅係鮑蔘刺肚,仲有不同嘅中式如蝦醬、山藥、牛臉頰選擇等等,記得平時food playground 大部分係西日食店較多,呢個快餐形式但又食到貴價食材,最緊要價錢合理,好緊要。佢嘅餐有湯有點心有主食,你如果想豪少少可以選擇一些貴價選擇,一定食得你高與,食物質素高而且大份慷慨,咁都係$120到,其他店可能都咁貴,但食嘅一定無咁靚。當日朋友幾個,試小食嘅選擇多,藤椒鮑魚、麻辣爽花膠同黃金蝦多士,樣樣好睇得,似貴價中菜,當中最愛麻辣爽花膠,個麻辣唔算太搶喉,絲絲口感配上花膠滑順,正。湯有好多你揀,愛湯水的一定目不暇給,當日有杞淮蟲草花燉花膠、三果雪蓮子燉海海底椰、珍菌雲腿燉冬瓜湯同沙參玉竹雪耳蘋果湯,好悶嘅我當然又係花膠,其水準直逼全盛時期的椰小盎,值得來試幾種唔同湯品。飯嘅選擇真係好多而且

飯嘅選擇真係好多而且特別,例如八年陳皮砵酒燉牛臉頰、酸菜脆炸鯛魚飯、斤両·鮑汁花膠刺參撈飯、溫泉蛋鮑魚蔥油培根脆脆拌飯、別不同蟲草花山藥雞飯、大澳蝦醬豚肉飯,我地都食咗幾個特別嘅可以分享下。

別不同蟲草花山藥雞飯係最愛,炸過嘅蟲草真係幾唔同,脆脆地,好好送飯,加上另一好健康嘅山藥,加上件件的雞件,撈下豉油,好好食。

溫泉蛋鮑魚蔥油培根脆脆拌飯又係豪華風格,咁樣配搭好少見。

蝦醬豚肉飯就傳統少少,蝦醬嘅香同肥肥地嘅豚肉好夾,仲有豆腐送,加上撈飯一流嘅甜豉油,如果你係平時大澳蝦醬嘅朋友,一定會愛上。

最豪一定係斤両·鮑汁花膠刺參撈飯,睇食乜都知食,花膠同小食質素一樣咁得,參就唔算大條,不過好爽口,最重要個醬汁非常好撈飯,呢個同別不同蟲草花山藥雞一樣係我大推。

有機會係商場行街食飯的話,要試下呢間新餐廳,特別係呢排K11悶悶地,有呢個新選擇又好質素,無理由唔試。

「鍋點」 THE POT SPOT 係The Big Things Party同斤両聯創中式fusion菜!一改傳統口味,將粵菜文化年輕化!年青人都可以輕易食到花膠海味!精挑新鮮健康食材,絕無添加味精!斤両•鮑汁花膠刺參撈飯$148味道濃郁,食得出鮑汁好足料!「斤両」秘製鮑汁真係名不虛傳!再有花膠、刺參、冬菇、西蘭花精製而成。鮑汁濃縮咗各種海珍嘅鮮味,含豐富嘅蛋白質,營養爆標。溫泉蛋鮑魚蔥油培根脆脆拌飯$98呢個不得了!鮑魚撈飯真係第一次食!唔怪之得咁香,原來材料有秘製蔥油、鮑魚、溫泉蛋、蔥花、煙肉脆脆、自家製港式煲仔飯豉油同法式牛油煎香鮑魚,味道複雜多變,層次精彩絕倫,口感濃郁,一試上癮。我清晒,一滴汁都無剩!娃娃沙律 $48酸酸甜甜,好開胃!材料有秘製沙律汁、櫻花蝦、娃娃菜、木耳、莞茜、蒜茸。黃金蝦多士 $48 外脆內軟,又唔油膩!材料有鳳尾蝦、蛋黃黃金醬、麵包、雞蛋、中華沙律。大人細路都鍾意食!杞淮蟲草花燉花膠$88女士真係要飲呢個,有花膠滋養同補充骨膠原,又可以調補五臟,安神養顏活膚!真係女士恩物!蟲草花可以滋肺補腎、護肝、抗氧化、提升身體免疫力等功效。淮山健脾滋腎祛濕,啱晒而

斤両•鮑汁花膠刺參撈飯$148

溫泉蛋鮑魚蔥油培根脆脆拌飯$98

娃娃沙律 $48

黃金蝦多士 $48

杞淮蟲草花燉花膠$88
女士真係要飲呢個,有花膠滋養同補充骨膠原,又可以調補五臟,安神養顏活膚!真係女士恩物!蟲草花可以滋肺補腎、護肝、抗氧化、提升身體免疫力等功效。淮山健脾滋腎祛濕,啱晒而家啲天氣!

沙參玉竹雪耳蘋果湯(素)$48
好滋潤嘅湯水,可以紓解皮膚乾燥同埋乾咳!女士都適合用呢個,可以保濕皮膚,養陰潤燥同清肺熱。最重要係佢哋冇落味精,飲完湯完全唔會口渴!
2022-06-18
2022-06-27 41 views
⭐️杞准蟲草花敦花膠濃郁的湯底,配料十足,蟲草花、豬肉、花膠、准山選料上乘,吃湯料也很滿足,蟲草花可滋肺補腎,花膠滋養活膚☺️⭐三果雪蓮子燉海底椰清而不俗,入口清潤舒服,更喜愛這款湯水適合滋陰調肺,值得推介👍🏻⭐温泉蛋鮑魚葱油培垠脆脆伴飯四隻鮑魚配以珍珠米,有温泉蛋和脆脆煙肉粒鋪在米飯上,拌起來吃更滋味。欣賞這份新穎用心的創作,令食材發揮得更好😋⭐八年陳皮砵酒燉牛臉頰牛臉頰蘿蔔炆燉得十分入味,火候十足!陳皮香配牛肉很搭當,有意想不到的味感,很喜歡💗⭐黃金蝦多士香脆不油,小小的份量適合餐前小食,配搭中華沙律,新頴特別🤩特色家常小菜,中式老火湯,帶來家的味道❤️

⭐️杞准蟲草花敦花膠

⭐三果雪蓮子燉海底椰
清而不俗,入口清潤舒服,更喜愛這款湯水
適合滋陰調肺,值得推介👍🏻

⭐温泉蛋鮑魚葱油培垠脆脆伴飯

⭐八年陳皮砵酒燉牛臉頰

⭐黃金蝦多士
香脆不油,小小的份量適合餐前小食,配搭中華沙律,新頴特別🤩

特色家常小菜,中式老火湯,帶來家的味道❤️
2022-06-27 30 views
前幾日去K11 Musea睇夜場🍿睇戲之前就同朋友去food playground醫肚發現呢間新開嘅餐廳,決定會一會佢🤓🌟杞淮蟲草花燉花膠 冇諗過food court都可以飲到咁高質嘅滋陰湯水 🤩湯料有花膠、杞子、淮山、蟲草花同瘦肉蟲草花嘅天然菇菌香味令湯水更清甜可口😛花膠潤膚養顏,而杞子同淮山有健脾同明目嘅功效飲完碗靚湯,即刻覺得身體健康左🤭🌟珍菌雲腿燉冬瓜湯呢道湯同樣足料,有齊牛肝菌、冬瓜、雲腿、瘦肉、薏米一入口已有濃郁嘅雲腿香氣,滋味鮮美飲得出湯冇放油鹽味精,只係借火腿嘅鹹香提味🍖所謂「飲碗冬瓜湯,好過食雪條」🍲呢道湯最適合夏日炎炎飲,消暑又解渴💦而且最近飲多左凍野,又成日涼冷氣,食埋D薏米祛濕就最好~🌟斤両•鮑汁花膠刺參撈飯有花膠又有海參,冇諗過可以咁豪華🤤海參肉質爽彈,花膠煮得爽滑唔腥加埋翠綠嘅西蘭花🥦令口感同味道層次都好豐富再喺白飯淋上濃郁鮮味嘅鮑汁,真係絕配🍚🌟八年陳皮砵酒燉牛臉頰牛臉頰帶陳皮果香,非常軟嫩入味,但肉質唔會好散🥩同時加入陳皮絲,食落更清新🍊砵酒令個汁更濃郁同有層次感,錦上添花🌟藤椒鮑魚花椒食得多,藤椒都係第一次試藤椒味道更香麻同後勁淩厲,提鮮醒胃🌶️鮑魚爽口
發現呢間新開嘅餐廳,決定會一會佢🤓

🌟杞淮蟲草花燉花膠
冇諗過food court都可以飲到咁高質嘅滋陰湯水 🤩
湯料有花膠、杞子、淮山、蟲草花同瘦肉
蟲草花嘅天然菇菌香味令湯水更清甜可口😛
花膠潤膚養顏,而杞子同淮山有健脾同明目嘅功效
飲完碗靚湯,即刻覺得身體健康左🤭

🌟珍菌雲腿燉冬瓜湯
呢道湯同樣足料,有齊牛肝菌、冬瓜、雲腿、瘦肉、薏米
一入口已有濃郁嘅雲腿香氣,滋味鮮美
飲得出湯冇放油鹽味精,只係借火腿嘅鹹香提味🍖
所謂「飲碗冬瓜湯,好過食雪條」🍲
呢道湯最適合夏日炎炎飲,消暑又解渴💦
而且最近飲多左凍野,又成日涼冷氣,食埋D薏米祛濕就最好~

🌟斤両•鮑汁花膠刺參撈飯
有花膠又有海參,冇諗過可以咁豪華🤤
海參肉質爽彈,花膠煮得爽滑唔腥
加埋翠綠嘅西蘭花🥦令口感同味道層次都好豐富
再喺白飯淋上濃郁鮮味嘅鮑汁,真係絕配🍚

🌟八年陳皮砵酒燉牛臉頰
牛臉頰帶陳皮果香,非常軟嫩入味,但肉質唔會好散🥩
同時加入陳皮絲,食落更清新🍊
砵酒令個汁更濃郁同有層次感,錦上添花

🌟藤椒鮑魚
花椒食得多,藤椒都係第一次試
藤椒味道更香麻同後勁淩厲,提鮮醒胃🌶️
鮑魚爽口不死實,一試難忘

🌟黃金蝦多士
蝦多士一向係我最愛嘅小食之一🍤
炸至金黃色嘅蝦多士上菜時熱辣辣、脆卜卜
鮮蝦彈牙而麵包香脆,令人愛不釋手

餐廳菜式非常多元化,有傳統又有fusion菜,滿足曬大家嘅需要
而且聽店員介紹先知餐廳同海味專家斤両合作,唔怪得食材咁高質素😍
下次去K11行街時,記得去試下❣️
2022-06-26 26 views
每次去到K11 Musea地庫嘅foodcourt都唔知食邊樣好, 因為真係有好多選擇. 最近, 其中一邊盡頭多咗間fusion中菜, 又花膠又鮑魚咁, 估唔到foodcourt都有呢啲嘢食🙃🥘杞淮蟲草花燉花膠嗌咗兩款靚湯, 呢款有杞子, 淮山, 蟲草花, 瘦肉, 仲有大大塊花膠, 幾足料. 個湯清得嚟唔會好淡🥘珍菌雲腿燉冬瓜湯呢個湯落咗都幾多菇下, 肉同冬瓜份量算多. 味道方面, 冬瓜味為主, 飲落幾清新.🍛斤両·鮑汁花膠刺參撈飯呢個飯落咗好多秘製鮑汁, 個人認為用個汁撈飯已經好好食👍🏻 而且佢既配菜都多,有花膠,刺參,冬菇同西蘭花🥦,一啖飯有軟有爽既口感,正!🍛溫泉蛋鮑魚蔥油培根脆脆拌飯呢個飯真係幾特別同好有口感✨鮑魚+溫泉蛋+蔥花+炸過嘅煙肉粒+蔥油+煲仔飯甜豉油呢個配搭真係第一次食, 所有嘢都好夾. 鮑魚彈牙, 蛋, 豉油, 炸煙肉撈飯一流✨🍿藤椒鮑魚用藤椒煮既鮑魚片,辣辣地好惹味. 如果覺得太辣又可以食下下面嘅萵筍條,好爽又fresh,即刻中和返.🍿TBT麻辣爽花膠用TBT 秘製麻辣汁煮既花膠筒好入味,但仍然保持到爽嘅口感. 一片片花膠下面有炒埋既菇,紅椒絲同埋金龍魚,味道好

🥘杞淮蟲草花燉花膠

🥘珍菌雲腿燉冬瓜湯

🍛斤両·鮑汁花膠刺參撈飯

🍛溫泉蛋鮑魚蔥油培根脆脆拌飯

🍿藤椒鮑魚

🍿TBT麻辣爽花膠
用TBT 秘製麻辣汁煮既花膠筒好入味,但仍然保持到爽嘅口感. 一片片花膠下面有炒埋既菇,紅椒絲同埋金龍魚,味道好夾.

💛個人必食推介: 斤両·鮑汁花膠刺參撈飯

返食指數: 🥑🥑🥑🥑 (5🥑滿分)

#杞淮蟲草花燉花膠 ($88)
#珍菌雲腿燉冬瓜湯 ($68)
#斤両·鮑汁花膠刺參撈飯 ($148)
#溫泉蛋鮑魚蔥油培根脆脆拌飯 ($98)
#藤椒鮑魚 ($68)
#TBT麻辣爽花膠 ($78)

📍 鍋點 (尖沙咀)
尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 MuseaB2樓B203號舖

#instafood #instafoodie #foodiegram #drinkdrinkeateatuide #drinkdrinkeateatguy #k11musea #尖沙咀 #尖沙咀美食 #香港美食 #中菜 #粵菜 #燉湯 #小食 #食好西
炎炎夏日☀️,同朋友行K11 Musea商場,唔使行街行到大汗疊細汗🥵,我哋喺food court覓食,行咗兩個圈揀咗呢間「窩點」,因為俾佢嘅鮑魚、花膠午餐吸引咗🤩。 我選咗:🥣杞淮蟲草花燉花膠湯好足料,以花膠、蟲草花、杞子、瘦肉一齊燉,好鮮甜滋潤。🍲 溫泉蛋鮑魚蔥油培根脆脆拌飯我見到鮑魚就會心心眼😍,彈牙嘅鮑魚配埋溫泉蛋及炸得香脆的培根撈埋一齊食,每一口都好滿足。✨ TBT麻辣爽花膠花膠做得十分爽口,口感帶少少麻辣,啖啖骨膠原🤭。 朋友就點咗:🥣真菌雲腿燉冬瓜湯帶點菇菌清香,幾清甜。 🍲斤両·爆汁花膠翅參撈飯睇得出食材毫不馬虎,鋪滿了厚身嘅翅參、冬菇及花膠,好豐盛好豪華的感覺。🍆漬物三子裏面有柚子、茄子及三文魚子,伴以木魚、醬油及蔥絲,帶點日式🇯🇵風味。我哋兩個食得好開心😄,估唔到food court都有咁高質、而且性價比高嘅中菜,食飽飽後,我哋繼續購物,睇吓啲夏季用嘅護膚品先~

我選咗:
🥣杞淮蟲草花燉花膠湯
好足料,以花膠、蟲草花、杞子、瘦肉一齊燉,好鮮甜滋潤。
🍲 溫泉蛋鮑魚蔥油培根脆脆拌飯
✨ TBT麻辣爽花膠
花膠做得十分爽口,口感帶少少麻辣,啖啖骨膠原🤭。

朋友就點咗:
🥣真菌雲腿燉冬瓜湯
帶點菇菌清香,幾清甜。
🍲斤両·爆汁花膠翅參撈飯
🍆漬物三子

2022-06-25
Type of Meal
Lunch
2022-06-25 21 views
K11 Musea嘅Foodcourt選擇眾多,今次👧🏻同媽媽就去咗試新開嘅”鍋點”,試下呢間以創新Fusion嘅方式去呈現傳統經典嘅中菜食物🥘。🌟 斤両•鮑汁花膠刺參撈飯 魚翅撈飯👧🏻就未食過,但係花膠刺參花菇撈飯👧🏻就食過啦🤣!花膠用上金龍魚花膠筒,彈牙又重膠質;刺參爽口厚肉。花菇同樣厚肉,略有少少草青味。用埋鮑魚汁精華嚟撈飯,充滿鮮味。🌟 八年陳皮砵酒燉牛臉頰用砵酒嚟煮牛臉頰🐮絕對係一個聰明之舉,牛臉頰燉至非常軟腍,略帶少量酒香+充滿骨膠原。而伴隨嘅白蘿蔔🥕煮至通透,冇渣又入味,索曬醬汁嘅精華。🌟 杞淮蟲草花燉花膠 燉湯用料極豐富,除咗有海量嘅蟲草花、原隻花膠筒,仲有杞子、淮山同埋瘦肉。味道十分鮮甜,蟲草花嘅菇菌味頗突出,非常養生滋潤😍。🌟 珍菌雲腿燉冬瓜湯 夏天嚟到就緊係要飲下冬瓜湯消暑。用上各種菌類、雲腿,味道同樣鮮甜。冬瓜湯冇咩草青味,而雲腿嘅咸香令冬瓜湯味道更具層次。🌟 藤椒鮑魚鮑魚份量唔算多,大概有4-5片。藤椒嘅香氣芬香撲鼻,比其他平時用嘅川式香料較柔和,花椒油份量亦比較少,所以唔會搶咗主角鮑魚嘅風頭。鮑魚爽口,配上麻香花椒油同萵筍絲,整個配搭頗新鮮。🌟 黃金蝦多士蝦

🌟 斤両•鮑汁花膠刺參撈飯

🌟 八年陳皮砵酒燉牛臉頰

🌟 杞淮蟲草花燉花膠

🌟 珍菌雲腿燉冬瓜湯

🌟 藤椒鮑魚

🌟 黃金蝦多士
蝦多士比較袖珍,有原隻鳳尾蝦、蝦膠,炸得幾鬆化。配上咸蛋黃醬呢個醬汁真係第一次見,係邪惡之選😈。
2022-06-25 41 views
新派中菜幾特別估吾到Food court都食到鮑參翅肚百幾蚊一個set有曬前菜主菜同湯好抵前菜小食藤椒鮑魚鮑魚好香有少少椒麻味萵筍都好新鮮爽口黃金蝦多士中華沙律蛋黃黃金醬好香 而且好脆下次黎會再叫呢個食主菜飯點溫泉蛋鮑魚蔥油培根脆脆拌飯4隻鮑魚加蔥油汁配溫泉蛋好香加埋煙肉脆脆好有層次感蟲草花山藥雞飯推薦一定要試山藥新鮮爽脆好好味雞髀肉雞滑嫩多汁蟲草花炸得好脆口湯點杞淮蟲草花燉花膠好足料有埋花膠食三果雪蓮子燉海海底椰有蘋果 雪梨鮮甜好味
新派中菜幾特別

別不同蟲草花山藥雞飯
杞淮蟲草花燉花膠湯
三果雪蓮子燉海海底椰湯
2022-06-25 17 views
今晚去咗K11 Musea food court呢間新開嘅中菜餐廳食晚飯,朋友話想補吓身,呢度鮑魚、花膠、海蔘樣樣有齊,真係岩晒佢😂套餐包咗飯+湯/小食~ 我哋最後揀咗「蔥油培根脆脆鮑魚拌飯」同埋「陳皮砵酒燉牛臉頰飯」, 鮑魚仔有4粒都幾多,撈埋溫泉蛋、蔥油同煙肉脆脆,幾惹味~牛臉頰煮得好腍幾入味~我哋加咗小食鮑魚同鰻魚,兩個都係好香口,味道唔道最後叫多咗兩碗湯,我飲嘅三果雪蓮子燉海底椰味道幾清甜又潤喉~ 朋友飲嘅蟲草花燉花膠佢話幾足料、好補身。

牛臉頰煮得好腍幾入味~
我哋加咗小食鮑魚同鰻魚,兩個都係好香口,味道唔道