2024-01-31 407 views
話你知,今次去間特色丼飯店,隨意叫咗個溫泉蛋鮑魚蔥油培根脆脆拌飯,嗱,鮑魚四隻,雖然唔算大隻,但食落好有彈性咋,而個培根脆脆,勁香口感正👍。湯頭方面,呢個沙參玉竹雪耳蘋果湯,清甜過癮,滋潤你嘅心靈。其實豬𩠌飯,嗰個大澳蝦醬味道香濃,豚肉又肥又瘦,食落過癮添。仲驚喜嘅係嗰個黃金蟹籽雙蔬菜飯,境界好高!蟹籽咸香彈牙,蔬菜又新鮮,好有對比嘅口感。成體驗,真係寫意得滯。😋 食物質素好,環境都幾chill嘅,難怪大家都鍾意喺K11 Musea內捱餐飽餐。食得開心,心情都靚晒!下次有機會我仲想再試埋其他款式,勁期待喇!🥢✨

2024-01-15 312 views
今次嘆嘅溫泉蛋鮑魚蔥油培根脆脆拌飯,實在係賣相狀👀,飯面鋪滿溫泉蛋同埋金黃色嘅培根粒,迷你鮑魚仲點綴四角。醬油淋上後,一穿溫泉蛋,嗰種濕潤滑溜嘅口感真係正💯!鮑魚天然鮮甜,嗰啖彈牙嘅感覺真心好滿足👅,加埋啲蔥油香跟培根脆脆嘅口感,喺我舌尖起舞!真係啲食材同味道配搭得好有層次添。而家講吓啲前菜,茄子滑溜,有種自然嘅甘甜味;沙律菜新鮮爽口,海藻清爽得嚟又解膩。食完之後真係覺得舒坦滿足,一溜煙就抵埋飯!下次再與朋友招呼,我又知點樣搞掂佢哋啦,總之係唔會失手!👌🏽🤤🐚
2023-12-22 272 views
如題, 蔥油伴面除了咸還是咸, 冇其他味, 好似食左一湯匙鹽咁,食左一啖就完全食唔到落去, 雞扒就正常, d汁有少少結左油, 似一直熱住而唔係即整, 88蚊買塊雞扒當餸都覺得抵既,可以買😀
2023-12-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
尖東站K 11個food Court 聽過好多人都講過話正,上timeout睇過D介紹,點知原來係2019年,宜家已經變晒。月頭放假終於有機會過海,要搭東鐵線先至叫做近啲,搭地鐵原線真係要行好遠,。老婆一齊放假,邀請我一齊去行街街唔係買LV。老婆話來到一場來到唔好食記,最近佢成日玩小紅書見到有介紹呢間野,要自己位,見佢個Menu都幾精緻於是試下。老婆叫咗個蟹湯麵都唔錯,個湯好濃,香港仔有記廠嘅麵都好新鮮,超正!彈牙同掛汁,我就叫咗個溫泉蛋鮑魚飯,嘩!鮑魚雖然唔係好大隻但食得出有用汁水炆過,D煙肉同溫泉蛋撈埋認真從來冇試過咁嘅配搭~~好過癮店員力推又送麻辣油比我哋試下,我結果試埋個麻辣蝦餃,希望當日唔好阻住佢做嘢
從來冇試過咁嘅配搭~~好過癮
溫泉蛋鮑魚煙肉飯
溫泉蛋鮑魚煙肉脆脆飯
Other Info. : Food court 野食咁有質素要讚
2023-12-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
溫泉蛋鮑魚煙肉飯
溫泉蛋鮑魚煙肉脆脆飯
  • 溫泉蛋鮑魚脆脆飯、麻辣蝦餃
喺K11musea行街想搵地方衣衣肚,性價比嚟講food court係一個唔錯嘅選擇~ 行過鍋點俾menu嘅日本溫泉蛋鮑魚蔥油培根脆脆拌飯吸引住左!同friend思前想後決定要試試佢!嚟到賣相同相差得有啲遠都係意料之內嘅事。因為description話有煲仔飯豉油所以我對呢個飯嘅味道都相當期待。但係撈混食嘅時候食左好耐都唔係好覺有煲仔飯豉油味🥲 可能俾啲蔥味蓋過左。同埋呢個飯都好挑戰食客嘅牙力。咬完好硬嘅bacon碎仲要食埋啲鮑魚個口都少攰。不過九十幾蚊有個鮑魚溫泉蛋飯都真係算係咁。期望唔好太大就好~

今次天文台預告打八號風,阿女唔使返學放多三日暑假,成家人出去慶祝少少  暴風前夕,見無乜雨,一家三口去到K11 Musea 唔知食乜,老豆又想食麻辣,我想食麵,阿女掛住打機無意見。見到 food court 好似有得大家選擇就試下初頭以為呢間係火鍋,點知原來有點心有麵又有飯就一家三口一齊叫,齊上齊落!老豆叫左個麻辣西瓜口水雞,我覺得好怪,第一次將西瓜同麻辣嘅食物放埋一齊,點知老豆話個味非常之夾!我食左少少,都唔錯!講番我個有記伴麵,上次我香港仔都買過一次返屋企,佢嘅新鮮波菜麵真係超正!不過因為屋企住新西,都無乜機會食到,點知今晚畀我撞返,一定即刻叫嚟試下啦!店員話係香港仔有記麵廠專整,新鮮送到,我一食之下所有回憶都返晒嚟,超彈牙又新鮮完全無分畀老豆同阿女。自私食!阿女就點左佢嘅最愛 粟米魚柳。等等,佢話估唔到個粟米係炸過仲要有少少焦糖味!佢打住機都清晒!間野仲有點心叫,不過就得幾款。個麻辣蝦餃都幾正,影唔切相畀老豆食晒

見到 food court 好似有得大家選擇就試下

我食左少少,都唔錯!
完全無分畀老豆同阿女。自私食!
間野仲有點心叫,不過就得幾款。
個麻辣蝦餃都幾正,影唔切相畀老豆食晒
麻辣無激素西瓜口水雞
無激素雞扒有記伴麵
日式忌廉脆炸粟米魚柳蓋飯
Other Info. : 一 定會再試其他菜式!K11 Musea 高質 food court小店
2023-08-31
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
麻辣無激素西瓜口水雞
無激素雞扒有記伴麵
日式忌廉脆炸粟米魚柳蓋飯
  • 麻辣蝦餃,麻辣無激素口水雞、有記伴麵
打八號風球,泰利話要成四點先走,一個人又要去尖沙咀做野,好多食肆都無開門,一心諗住快快手手搵食就可以。嚟到K11 呢個food court, 行來行去結果揀咗呢間, 竟然俾我搵到打風之下,有撈麵又有點心食!我叫咗 將由冇激素雞翼蔥油有記拌麵同埋一客麻辣蝦餃。(隔離有超級市場所以冇叫野飲 )等嘢食嗰時上網睇吓, 乜嘢係有記。原來有記係一間本地麵廠,已經有成60年歷史,專門製作新鮮嘅麵條,好有本地特色。等咗大約5分鐘,個BB機響,已經叫我去攞 嘢食。蒸籠出嚟嘅蝦餃 亮晶晶,個麻辣汁好似已經混咗入去蝦餃皮嗰度, 我忍唔住食咗一啖先,唔係好辣,不過麻辣味道都幾出! 如果食唔到辣真係唔可以試,haha!打風一個人都有點心食真係好開心呀!再試下一隻雞翼,四隻雞翼脹卜卜 熱辣辣,, 有時有味,但又唔油又唔係好鹹, 都幾正! 我最鍾意食雞翼,仲要冇激素,食幾多隻都OK啦!(肥打完風先減)然後試個主菜有記蔥油伴麵, 個店員話啲蔥油係佢哋自己自家製, 呀 我試咗都幾有 從蔥油味道 都幾突出,有加埋嗰啲蔥蔥油,然後一齊食落去同麵條一齊食落去, 好友 好友蔥油未有單彈牙。趕住走,見呢間野咁有誠意,下次會帶 f

等咗大約5分鐘,個BB機響,已經叫我去攞 嘢食。

趕住走,見呢間野咁有誠意,下次會帶 friend嚟再試過其他野食!
好似話個鮑魚飯都好正

2023-07-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$126 (Lunch)
  • 冇激素雞翼蔥油有記拌麵,麻辣蝦餃
平時都唔會寫咩食評,就算唔好食都唔會寫,今次真係谷氣!係food court見到呢間多人排,以為無伏,點知店員落order速度勁慢。。。叫左兩個餐,一個鹿兒島豬,一個咩咖哩雞,咖哩唔係汁,係水,完全不成汁狀,雞既唔熱,豬既好乾,咬落去唔知食緊乜,仲要埋單$226。額外加左個appple juice,夠膽死俾個室温罐裝俾我,叫佢換個凍既,竟然同我講佢地無凍既,全部都係室温。間野仲有coca cola,請問coca cola 係咪都係熱既呢? black list ,永不幫襯!
平時都唔會寫咩食評,就算唔好食都唔會寫,今次真係谷氣!

2023-06-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2023-05-06 345 views
$148新品——蝦兵蟹將湯麵線見到鮑魚飯肉量較少,就想試試新品蝦兵蟹將希望有點蝦肉吃,誰料只有一隻小蝦+兩小顆蟹鉗(半隻手指公大小)+一隻無蛋白的溫泉蛋,蟹蓋是空的純裝飾,連攝牙縫都不夠!贈送的小菜據簡介有三種,實際就是一堆菜絲+兩三條中華沙律菜+一條茄子絲。+$20的特色飲料,我選了百香果蘇打水,竟然只有一小杯,更沒有裝滿!(圖片是我喝了一小口後,沒喝前是僅僅在杯子最低那條界線,冰還又大塊又多。總之K11 Musea food playground性價比不算高是眾所周知,但我在這裡吃了幾年第一次試這間,才真正覺得踩雷,感覺就是你給了錢,但它不想給你東西,但它又無法白拿你的錢,只好從它的牙縫裡擠點菜頭菜尾給你。味道也很普通,就是蕃茄湯底麵線。小菜的菜絲混和了廉價醋味,很難吃。
$148新品——蝦兵蟹將湯麵線

2023-02-12 361 views
一心想試B4日本溫泉蛋鮑魚蔥油培根脆脆拌飯...鮑魚沒有圖片的大, 也沒有食客的相片那麼大, 而且很素色, 和圖片形成很強烈的對比.圖片中的東菇沒有出現. 不過沒有也好, 因整個菜式偏向淋身...培根帶少少硬, 不是很脆...感覺上份量很少. 不知是否外賣之故小食三碟也很迷你, 想說的是很不環保... 特色是有的, 大大粒米, 又不是很咸 (沒有用提供的煲仔豉油)還有一點就是不收外賣盒費和不收現金的說.
一心想試B4日本溫泉蛋鮑魚蔥油培根脆脆拌飯...

培根帶少少硬, 不是很脆...

感覺上份量很少. 不知是否外賣之故

小食三碟也很迷你, 想說的是很不環保...

還有一點就是不收外賣盒費和不收現金的說.
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2023-01-23 314 views
雖然係food court,但係竟然有廣東fusion菜,一啲都唔馬虎,一碗飯有四隻鮑魚,有香蔥,再加脆脆,一點都唔馬虎!加埋d味道非常配合,呢個特別嘅廣東fuson菜都真係好有特色!溫泉蛋鮑魚蔥油培根脆脆拌飯+百香果特飲$118。
溫泉蛋鮑魚蔥油培根脆脆拌飯+百香果特飲$118。
溫泉蛋鮑魚蔥油培根脆脆拌飯
2023-01-23
溫泉蛋鮑魚蔥油培根脆脆拌飯
2023-01-21 255 views
「鍋點」為 K11 Musea 商場 food court(Food Playground)的其中一間食肆。據觀察,店子相當具人氣!很多客人都 order 日本溫泉蛋鮑魚葱油培根脆脆拌飯  及 即飲滋補湯水。我亦被食店嘅主打「日本溫泉蛋鮑魚葱油培根脆脆拌飯」所吸引(店鋪螢幕所播有關呢個飯嘅影片應記一功)。下單後,店家會派發電子取餐提示器俾食客,食客可在 food court 裏隨意搵位坐。我安頓在「鍋點」附近座位等待取餐。殊不知等及 20 分鐘,眼見比我更遲下單嘅食客都完成取餐,我嘅電子取餐提示器仍無動靜,我便向「鍋點」查詢,店員只著我再等等。等夠 30 分鐘再查詢,店員先猛然發覺佢哋漏咗我張單同前一位客人張單冇做!等咗咁耐,得到一句 sorry。建議大家要主動 monitor 住等餐時間同適時向食店跟進。講返食物,質素確係好。  個飯賣相靚仔,唯一係配菜份量唔多,又用個大容器裝住,更顯匱乏。相信鮑魚係罐頭鮑,具濃烈紅燒/炆煮過嘅味道!  培根脆脆同溫泉蛋為飯餐增添口感。 飯粒則飽滿有嚼勁,乾濕度適中。 強烈建議要落經煮製豉油去飯餐度食,加上各樣食材嘅味道混集,好好味!總括而言,「鍋點

講返食物,質素確係好。

日本溫泉蛋鮑魚葱油培根脆脆拌飯

相信鮑魚係罐頭鮑,具濃烈紅燒/炆煮過嘅味道!
  培根脆脆同溫泉蛋為飯餐增添口感。
飯粒則飽滿有嚼勁,乾濕度適中。

日本溫泉蛋鮑魚葱油培根脆脆拌飯

總括而言,「鍋點」「日本溫泉蛋鮑魚葱油培根脆脆拌飯」值得一試。
2022-12-26
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2023-01-02 153 views
K11 currently has 2 restaurants that serve a promotion meal at B2. One of them is the Pot Spot. The serving time is 1pm-2pm while stocks last. The lobster was lobster was springy and the crab roe sauce was aromatic. However, I felt they wasted the deep fried rice rolls by pouring the sauce on it, leaving it not as crunchy as it could be. Otherwise, it would have been a great dish.
Whole Lobster, Crab Roe, Deep Fried Rice Rolls
2022-12-31
$98 (Lunch)
  • Whole Lobster
  • Crab Roe
  • Deep Fried Rice Rolls
鍋點位於K11 Musea,之前已經食過一次,佢既麻辣汁令我一試難忘,於是又去食下,店員知道我鍾意麻辣汁,就推薦我食口水雞,當刻果斷決定就食依個。——————————————♥———————————————- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - ♥️ B9 大紅西瓜口水雞飯 $88落單既時候俾麻辣汁蒙蔽雙眼😂,到拎餐時望到西瓜🍉係口水雞隔離,先開始擔心會唔會好怪。第一啖先食沾左麻辣汁既西瓜,完全估唔到可以咁夾喎😯,西瓜既甜同麻辣汁既麻辣,兩個味道冇排斥之餘反而提升左大家既味道,好有驚喜🤗口水雞肉質唔算嫩滑,麻辣汁係依道菜竟然變得冇咁好食🤔,有陣辣到苦苦地既味道,對比返上次食和牛更突出到麻辣汁既香。- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -——————————————♥———————————————

♥️ B9 大紅西瓜口水雞飯 $88

2022-11-07 83 views
早排去K11 MUSEA SHOPPING行到餓又唔知食咩好,見下面有個幾靚既FOOD COURT,餐廳種類都幾多。當日想食飯見到呢個有小小FUSION又吸引就試試佢。 餐廳主打飯同湯水,種類偏中式但加入左唔同既配料或者特別既調味去呈現。 當日見前面幾位排緊隊既都ORDER溫泉蛋鮑魚蔥油培根脆脆拌飯,就跟機試下,另外見到有個大澳蝦醬豚肉飯幾吸引就試埋啦。 落單後同坊間FOOD COURT相似,比錢後有個提示牌比你,當可取餐時就會響。餐廳上菜速度好快,五分鐘內就有得食,,平時睇戲趕住要食快飯一流。 每碗飯都會配上前菜小食,可以係食飯前開開胃 溫泉蛋鮑魚蔥油培根脆脆拌飯,以一碗有四隻鮑魚,煙肉脆脆及蔥花灑面,再配上溫泉蛋,撈勻配料後食到蛋料既蛋香,煙肉既咸香及卜卜脆口感,再加小小蔥化及甜豉油吊味,咸中帶甜。呢個組合撈飯意外地好食,再加上鮑魚仔食好鮮味 大澳蝦醬豚肉飯,一上菜時勁香蝦醬味,而已豚肉份量勁多,多到見唔到D飯,豚肉以蝦醬醃製後煮熟,每一塊都食到勁香蝦醬味,配白飯一流。可惜略嫌調味有小小過咸,如果可以多小小飯撈或調味上輕手小小會更好。 總結黎講餐廳食物有新鮮感,可以一試。

每碗飯都會配上前菜小食,可以係食飯前開開胃

總結黎講餐廳食物有新鮮感,可以一試。