2023-05-10 1523 views
和聲一向都係美食天堂,canteen水準可以話係咁多間書院入面最高,估唔到仲有間上海菜餐廳🙈講到滬菜當然唔少得酸辣湯($26)、擔擔麵($68)同小籠包($40/4個),所以我決定一次過嗌曬佢、做個詳細嘅食評😎酸辣湯嘅賣相的確令我幾失望,用料好少、而且非常杰身,好似勾芡嘅質地😢飲落完全冇酸味,得個辣字,要加好多醋先好味啲😭擔擔麵亦都好快嚟到,但見到個湯底就即時打咗個突,點解會咁清😂睇返QR code個menu,見到張示意圖都係紅色湯底,仲有大量酸菜,嗰刻我覺得佢完全違反商品說明條例🤣個湯係鹹鹹地,有啲似雲吞麵嗰款,肉碎亦都冇話特別好味,甚至覺得調味有啲不足☹️碗麵嚟到我哋都好快試食,但啲麵超級淋,好似完全唔洗咬,總括而言就係唔知呢碗係咩麵💩我哋將最後希望放喺小籠包,好彩都尚算okay,頂頂個接口位唔會好厚,咬落去熱辣辣、好多汁,肉質正常冇話特別彈牙/厚實👌🏻
擔擔麵
2022-10-11 1816 views
同事推介中大有處食上海菜的好地方,於是跟車一齊出發到滬軒一試. 由於大家都好肚餓,一口氣叫左6個餸:1.醉味糖心蛋 $32: 必食推介, 雖然其貌不揚, 但酒味十足, 好入味, 會encore😋😋😋2. 招牌小籠包$54:皮薄,夠熱,連湯食,好味👍🏻👍🏻👍🏻3. 鎮江肴肉$38:點了鎮江香醋提昇成個味道出來😙😙4. 花雕醉雞$59: 雞好滑,好入味5. 帶子賽螃蟹$86:好食, 蛋白夠滑,好送飯6. 滬式炒饍糊$108: 比較多粉, 唔係好夠料🙈😅最後叫多個甜品: 桂花糕+椰汁糕$25:味道一般整體食物都有水準, 值得再次光臨🥳🥳🥳

3. 鎮江肴肉$38:點了鎮江香醋提昇成個味道出來😙😙

4. 花雕醉雞$59: 雞好滑,好入味

5. 帶子賽螃蟹$86:好食, 蛋白夠滑,好送飯

6. 滬式炒饍糊$108: 比較多粉, 唔係好夠料🙈😅

最後叫多個甜品: 桂花糕+椰汁糕$25:味道一般

整體食物都有水準, 值得再次光臨🥳🥳🥳
2022-10-01 1036 views
是日午餐帶子賽螃蟹小籠包酸辣湯帶子賽螃蟹食賽榜蟹喇, 實在太掛住呢種味道,加埋黑醋,用來餸飯真係好好味。小籠包 也是不錯的選擇。小籠包的皮頗薄,還微微透光,但夾起時卻又足以承載起包裡的肉汁,肉汁還算多,而且帶肉的鮮味,餡料也足,這種品質可與翡翠小籠包看齊。酸辣湯酸辣湯是四川名菜,用料雖多,但全部材料都很容易買到,包括冬菇、豆腐、筍、雞蛋等等。
是日午餐

2022-09-13 888 views
自從滬軒幾年前結業,經轉手後係8月27日重開。適逢開學,同好友來試下,轉手後嘅滬軒保唔保持到以往嘅水準呢?11點半12點來到,仲未有人,食到接近1點開始多人來食。環境無咩大改動,同之前一樣。嘢食無以前選擇咁多,無咗豆沙鍋餅,有少少失望。小籠包保持到以往水準,咬落爆汁。其他嘢食不過不失,份量略嫌少咗啲。雖然和聲人八折咗後價錢尚可,埋單一人大約100蚊左右,但以大學canteen來講,都係等大時大節過來食好啲🤣
嘢食無以前選擇咁多,無咗豆沙鍋餅,有少少失望。

小籠包保持到以往水準,咬落爆汁。
招牌小籠包

其他嘢食不過不失,份量略嫌少咗啲。
松子醋溜魚塊
招牌小籠包
川辣口水雞
奶油扒津白
2019-08-02 3089 views
讀書時期若家人過來中大,總喜歡帶他們來吃這間上海菜。畢業了,有朋友回去讀書,剛好遇上平日假期,便回中大探望友人,順便來回味中大上海菜的滋味。我們一行三人,叫了一個雞絲煨麵,喜歡它清淡得來有陣陣的雞香,配上煨麵軟綿的口感,十分適合當日抱病在身的我。另外叫了小籠包,包裡的汁很多,算是不錯。小菜方面,叫了溏心蛋,有濃濃的煙薰味,蛋黃呈半熟狀態,偏稠的流質,是家裡自己做不了的美味。但整頓飯的驚喜居然是來自皮蛋豆腐,它是冷盤,精粹在於那個汁,吃下去十分開胃!以大學餐廳來說,是超水準的發揮;以上海餐廳而言,價錢相宜,而且還能享受中大的美景和寧靜。

Lunch
而家大學唔再係canteen勝地,覓食地方都更多元化!今次去到和聲書院,除左canteen之外仲有中菜佈置嘅上海菜館,菜式選擇亦好多,我叫左上海粗炒,加豆沙鍋餅做甜品。粗面好香,麵質好彈牙,入面有菜同肉絲,鐘意呢度食物唔太油唔太鹹,寧願按自己喜好加辣椒醬更開心。睇落以為唔大碟,食到2/3開始飽,似乎又唔算少。豆沙鍋餅係重點,出面煎到金黃薄脆,亦好亁身,唔會一咬就滲d油出黎,入面豆沙夠細好滑,軟綿綿咁,兩種口感共冶一爐,正!

2019-07-13
Lunch
又係山城🏕食豪少少但又要留肚因為完左想去上面café🙈⚠️其實 我唔記得影餐牌有一味餸個名係作 價錢都係估😂估下係邊碟 最底有答案🤣1.奶油扒津白 ($58)正常 比出面啲上海舖抵 起碼呢到菜都多啲😢2.麻辣京蔥炒牛肉 ($78)食落唔算特別辣 但惹味😋牛肉唔老但無話新鮮啦成碟菜唔算炒得好油 味道幾好3.秒制酸辣湯 ($24)足料 幾好 辣啲仲正😛4.碧綠海皇豆腐羮 ($30)淡左啲 似菜湯嘅糊版 無咩特別🤭係第二碟🙈
又係山城🏕食豪少少但又要留肚
因為完左想去上面café🙈
⚠️其實 我唔記得影餐牌
有一味餸個名係作 價錢都係估😂
估下係邊碟 最底有答案🤣

1.奶油扒津白 ($58)
正常 比出面啲上海舖抵 起碼呢到菜都多啲😢

2.麻辣京蔥炒牛肉 ($78)
食落唔算特別辣 但惹味😋牛肉唔老但無話新鮮啦
成碟菜唔算炒得好油 味道幾好

3.秒制酸辣湯 ($24)
足料 幾好 辣啲仲正😛

4.碧綠海皇豆腐羮 ($30)
淡左啲 似菜湯嘅糊版 無咩特別🤭

係第二碟🙈
2019-01-20 1894 views
中大校友日,和太太在母校走走,本來想坐開篷巴士遊校園,不過壞車取消了。(整件事情十分中大😂)。記得太太朋友說和聲書院有間上海菜味道不錯,我們便過去試試。運氣不錯,兩點鐘截單,我們1:56到,連忙點了四喜烤麩、上海粗炒、小籠包,鍋貼和紅燒豆腐。烤麩和豆腐不過不失,上海粗炒炒得不錯,不會太油但是又入味上夠色,很久沒吃過不油膩的粗炒了。小籠包水準相當高,皮薄、餡鮮、多汁三美俱全,想不到在中大也吃這麼好吃的小籠包。鍋貼就真的不得了,非常驚喜!皮薄而底部煎得剛脆,肉餡鮮嫩多汁,輕輕一咬肉汁便流出來。近年就算上高級館子也很難吃到這樣的水準的鍋貼,誠意推介這性價比極高的鍋貼,絕對值得一試💪🏻

2018-11-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2018-11-08 1566 views
中大獨有嘅上海菜可以喺和聲書院搵到 上湯小籠包熱辣辣上枱 入面仲有好多湯熱辣辣又夠濃味 另外唔同嘅炒飯炒麵都好飽肚好好食好惹味 我哋四個人食每人都係大約$100到抵食同好味
2017-11-25 4006 views
中大是人傑地靈又舒適的地方!可以在和聲書院品嚐上海菜實在很愉快!小籠包很大隻又多汁; 天氣凍凍地食糯米飯,一碗原來咁大碗!!兩個人食也食不完!!!湯可以逐位上很貼心,不吃辣的我和愛酸辣湯的他也可以各自飲自己愛的湯!!! 正!!!牛油金菇蝦煲味道淡些,但新鮮熱騰騰,也不錯!!!!在大學食飯又抵又好味!!!唯一是太早收鋪,不能食得太耐慢慢傾計。整體也是有讚無歎! 下次要來試羊腩煲餐
中大是人傑地靈又舒適的地方!
可以在和聲書院品嚐上海菜實在很愉快!
小籠包很大隻又多汁;
牛油金菇蝦煲味道淡些,但新鮮熱騰騰,也不錯!!!!
在大學食飯又抵又好味!!!

唯一是太早收鋪,不能食得太耐慢慢傾計。
整體也是有讚無歎! 下次要來試羊腩煲餐

2017-11-23
2017-07-06 4635 views
已經是上個月的事情了! 與友人三人行完針草帽直落大埔到中大行設計展~因同行有位朋友讀中大 建議食校內較出名的和聲滬軒~ 他多次莊聚都在這裡吃晚飯~ 認為是校內少有的高質食府!因為星期六和暑sem關係, 校內沒什麼人流. Walkin就可以了! 當晚有不少master畢業生跟親友來這用餐, 還有校內的職員. 言歸正傳, 環境十分乾淨, 裝潢很有上海味道. 原本想叫套餐 但假日不供應套餐 只能散叫下次有機會想試一試樟茶鴨 可惜朋友不吃鴨
已經是上個月的事情了!
與友人三人行完針草帽直落大埔到中大行設計展~

言歸正傳, 環境十分乾淨, 裝潢很有上海味道.
原本想叫套餐 但假日不供應套餐 只能散叫
薑汁豆腐花
雲吞雞
江南第一炒
2017-02-25 4209 views
I had my first trial of this restaurant when i was still a full-time undergraduate student. At that time, I didn't think the food is good. Several years later, I become a part-time post graduate student of CUHK again. I come again to to have lunch again and check if the food quality is getting better. I find that the food quality does improve."Dan dan noodle" on the left and 雞絲粉皮 on the right. The size of "dan dan noodle" is small. The texture of noodle is good, not too soft or too hard. However
The size of "dan dan noodle" is small. The texture of noodle is good, not too soft or too hard. However, it is still bit spicy to me even we request "little spicy"

I like the 雞絲粉皮. The sesame sauce is great. There are adequate sliced chicken, cucumber and peanut chips which make it more delicious.
Boyfriend likes fried sticky rice. When he sees this on the menu, he often wants to order one. Luckily, this sticky rice is pretty good and don"t let us disappointed. The sticky rice doesn't taste oily.

The price is reasonable to working adults like us though it maybe a bit expensive for students.
作為中大舊生好日都唔返去一次~~ 今日又諗唔到去邊⋯就返去重遊舊地⋯順便試下呢間想黎好耐既餐廳~~ 四點先係眾志食完tea⋯太早食唔落⋯七點搭十先去到~ 星期日晚都好旺場⋯全部full晒!攞到最後一張枱 (話因為就last order...排我地後面pair情侶已經冇得入🙈🙈呢一刻覺得自己好好彩~~ 到底係咪真係好彩呢?!?) 一坐底⋯waiter已經催我地落單同埋話佢地聽日就唔開⋯好多野已經冇晒😱😱問多句⋯原來聽日開始停業一個禮拜⋯要裝修~佢幫我地係落單紙刪走冇果d...刪左小籠包果下我即刻慘叫左⋯佢話仲有最後一籠蟹粉小籠包⋯即落左先!其他再揀~好多都冇喇😫😫荷葉飯又冇⋯擔擔麵又冇⋯到底攞到最後一張枱係咪真係好彩🙈🙈 落單其間不斷催⋯火速落完單就等食~ 明明九點半先收工⋯點解咁早last order....(後面解答)蟹粉小籠包好快就上~一見到有少少失望⋯d皮咁厚既🙈🙈 平時夾果陣會好驚佢穿⋯今次係無憂無慮咁食😂😂😂 好多湯汁 👍🏻 蟹味好夠👍🏻👍🏻 餡料略為鬆散⋯但有加左冬菇粒幾好食 😋😋鍋貼幾大隻 😁😁 趁熱食幾好食😋😋 個底煎到脆脆地唔錯👍🏻👍🏻 回鍋肉一上枱未食已經好香!半肥

蟹粉小籠包好快就上~
蟹粉小籠包
回鍋肉
回鍋肉一上枱未食已經好香!半肥瘦肉同椰菜都好好食好惹味!
干扁四季豆
干扁四季豆⋯點解唔乾身既😫😫 辣辣地都唔錯既~
豆沙鍋餅
豆沙鍋餅太早上 (我都明last order左⋯廚房趕收爐⋯只怪自己失策😞😞) 我鐘意d皮薄身d脆口d~豆沙蓉都算多~ 但太早上⋯我食晒主菜再食既時候已經淋晒⋯亦冇時間慢慢細味🙈🙈點解呢???
⋯⋯
事緣八點半既時候⋯我地食到一半(枱上既野真係食剩一半⋯甚至更多)⋯有位侍應黎講佢地今日八點半清場⋯麻煩我地食快d ⚡️⚡️⚡️⚡️點解?點解依家先話我聽?!?怪唔知得咁早last order!!! d野8點後先上到⋯其實入座前或八點三話我聽都好丫⋯我會預時間或下次先食⋯咁突然先話我聽⋯結果我地野都唔講狂食⋯佢地係咁係後面搬枱搬櫈😓😓 我突然覺得我後面入唔到黎對情侶好彩d 😂😂😂😂😂

野係好食既⋯但如果唔係因為咁趕⋯呢餐會食得開心d~~~~

茶芥$6位~埋單$283兩位~作為中大飯堂一間有少少貴
2016-05-22
蟹粉小籠包
回鍋肉
干扁四季豆
2016-04-13 5614 views
朕呢排喜歡食Burger,隨從就同朕講中大和聲Can有個,好似每星期都做唔同既Burger ,有沙律又有野飲,都只不過係48個大洋,叫朕得閒一定要去試下。既然隨從有好介紹,雖然遠啲,朕都要去試一試!黎到和聲Can,朕見到今次既Burger Series係做緊(流心吉列豬扒漢堡),咁得意,朕一定要試,去收銀俾完錢,等叫Number,Lunch時間超多人,朕就緊係揾返個位坐下先啦,等左大約十分鐘,有得食喇,個漢堡超大個!Burger Series(流心吉列豬扒漢堡)HK$ 48朕肯肯定個漢堡一定大個朕個拳頭,成個漢堡除左有又大又Juicy既吉列豬扒之外,仲有一大片菠蘿同埋一大塊蕃茄,另外仲有一盒沙律同埋一啲薯格,真係超豐富!朕望住個Burger(流心吉列豬扒漢堡),真係老鼠拉龜,無掟埋手,朕唯有張個漢堡㩒一㩒,然後大大大口咁咬落去,麵包很新鮮,鬆軟又超好吃,個塊吉列豬扒炸到外脆內嫩,仲要有芝士流心添,爆哂出黎,加埋塊Juicy既蕃茄同埋一塊厚切菠蘿仲要係煎香左既,一咬落去Juicy既感覺爆哂出黎,仲有香脆既薯格,如果食完個Burger同薯格覺得好罪孽心重,仲可以食番個沙律黎中和一下!Bur
Burger Series(流心吉列豬扒漢堡)HK$ 48
Burger Series(流心吉列豬扒漢堡)HK$ 48
------完------
Other Info. : 呢個Burger Series係喺和聲Canteen度食既!
2016-03-11
2016-03-02 4648 views
今天,在朋友極力推介之下,到了中文大學的和聲滬軒吃飯。這裡除了食物美味之外,價錢亦很相宜。翻閲餐牌,朋友即時看見至愛的迷你東坡肉,二話不說,先點兩客。店員端上桌,賣相工整吸引,一客一件,份量不算迷你,正正方方的五花腩,肥廋參半,肥而不膩,肉質油潤軟腍,入口即溶,滲著酒香,令人回味無窮。 樟茶鴨,煙燻風味,肉質光澤帶點薄薄的嫣紅,外酥內嫩,溫和的茶香低調地蘊藏於鹹香之間,非常美味。 素鵝,腐皮炸得金黃酥脆,沾上浙醋,開胃又滋味。 干扁四季豆,鮮嫩飽滿,份量不少,配上欖菜肉碎,佐飯一流。 小籠包,皮薄多汁,餡料豐富,味道鮮甜。 上海粗炒,彈牙的上海麵,配上爽脆椰菜,飽足感滿分,但味道較淡口。 聽說,滬軒的馳名上海菜,有不少朋友專誠駕車到來品嚐,今天也不例外,門外確實泊滿了車輌。一頓豐富晚餐過後,我們漫步於校園內茂密的林蔭之間,幫助消化之餘,亦可洗滌一下平時煩囂勞碌的心情,確實是一件賞心樂事。

素鵝,腐皮炸得金黃酥脆,沾上浙醋,開胃又滋味。

干扁四季豆,鮮嫩飽滿,份量不少,配上欖菜肉碎,佐飯一流。

小籠包,皮薄多汁,餡料豐富,味道鮮甜。

2016-02-21
Dinner