2017-05-28 764 views
慶祝朋友升職,就返佢返工地點係灣仔附近食buffet,佢係地頭蟲介紹咗一間好抵食嘅酒店,平時搭巴士就成日喺利景酒店落車,但食 dinner buffet真係第一次老牌酒店,室內裝修都舒服乾淨,好鍾意古堡味道嘅水晶燈。每個人對食buffet嘅要求都唔同,我自己就好鍾意食酒店嘅甜品,所以我比較 concern 雪糕嘅牌子。一入門口就見到 movenpick 簡直係信心嘅標誌。我一定要食晒三款味道,最喜歡就係士多啤梨味。跟住就係吸引眼球嘅長腳蟹,麵包蟹同埋魚生刺身,翡翠螺同埋龍蝦仔食極都有無限 refill。食完第一round 生冷野, 女人都係要養吓個胃,所以我揀咗燉湯,滋潤一下。真材實料,大大件花膠,靚湯頭仲要好甜。我個人比較怪食,每次食buffet都同人哋調亂晒啲次序咁樣就食乜嘢都唔使排隊啊!食到中段我先走去食前菜沙律,煙三文魚質素唔錯,鮮果沙律生果好新鮮,ham 同埋 cold cut 都好吸引。再食埋比較矜貴嘅燒牛肉,西冷 medium 我自己就好OK,朋友覺得太 rare , 師傅好好人咁幫佢煎熟佢熱食我真係已經夠晒皮,又返返去甜品嘅身邊酒店甜品真係唔同啲,無論賣相定係味道都有番

老牌酒店,室內裝修都舒服乾淨,好鍾意古堡味道嘅水晶燈。

我個人比較怪食,每次食buffet都同人哋調亂晒啲次序

熱食我真係已經夠晒皮,又返返去甜品嘅身邊
酒店甜品真係唔同啲,無論賣相定係味道都有番咁上下,一眼就睇中左紫薯,真係每一啖都香濃美味
blueberry cheese cake更加係 wonderful

價錢最多都係尖沙咀酒店嘅一半,我個人都覺得好值得再嚟,尤其是 family gathering

全晚飲食嘅體驗我都好滿意,唔使排隊拎食物,侍應執碟又夠快手,起碼有笑容有禮貌
回頭率極高!
  • Movenpick  雪糕
  • 海鮮
2017-05-20 3676 views
食物太多 好難一一介紹列幾樣我最推薦既俾大家😋------------------------------🦀蟹腳用較剪剪開 一大條拎岀黎啖啖肉好鮮好甜 食左四隻😋🍲燉湯有花膠係入面架 飲得岀好足料除左花膠 仲有豬肉 金華火腿 冬菇勁鮮味 絕對唔係味精湯唔飲湯既我都飲 就真係好好飲😍🐑羊架好騷好多油 但羊架就係要咁先好食😎唔韌 反而好嫩 熟既程度剛好 食左三個😂🍖豬仔脾好香好嫩 啖啖肉 好食既👍🏻🍦Movenpick雪糕士多啤梨味無敵 有果肉添架 好夠酸好好食😘旁邊仲有幾款toppings俾人落架😙🍰Newpork cheese cake微酸 芝士味重 但唔漏 食左兩件✌🏻🍼意式奶凍 燉蛋白奶味好重 好滑 好creamy 正🙆🏻🍮豆腐花好滑嘟嘟 可以自己落桂花糖 紅豆粒 黃糖連小丸子都有 任自己砌 好玩又好食🐚焗蠔好驚啲焗到好韌既蠔 好似蠔豉咁但呢個唔好 仲食得岀蠔既鮮味同爆汁既感覺💃🏻------------------------------呢到空間都幾多 唔會好逼唔會拎住野食撞到人 舒服既👌🏻而且職員收野好快 一食完就收👍🏻價錢都係三百幾蚊 酒店自助餐黎講都唔算貴值得一試既😉
食物太多 好難一一介紹
而且職員收野好快 一食完就收👍🏻
價錢都係三百幾蚊 酒店自助餐黎講都唔算貴
值得一試既😉
2017-04-04 1656 views
間唔中想食餐buffet,但又知最貴生蠔類唔係my favor,所以平平地嘅buffet之選,講真又食得唔係多,通常都係去個2,3 間。其中呢間,因為經常係個頭出沒,所以最常幫襯。之前無左,因為佢無劇意宣傳,一般人未必知佢有得食,而家有返太好了。好好呆嘅海南雞飯,我每次去必食。飲品選擇都算多,熱飲啡,綠茶,朱古力。。。凍有汽水,果汁,但當然想多D一般冷盤要有嘅都齊,最好味華道夫沙津。中西湯,一向中湯好味。今次個忌廉湯自加粟米,唔錯。熱葷今次有天婦羅,炸蝦一出就無,太開心食左3隻無影相添!仲有自制waffle,加左3球雪糕。近排轉左雪糕牌子,正好多。甜品比半年前少左,不過都尚可啦!無食到紅豆涼粉,基本嘢一定唔差。

一般冷盤要有嘅都齊,最好味華道夫沙津。
中西湯,一向中湯好味。今次個忌廉湯自加粟米,唔錯。
熱葷今次有天婦羅,炸蝦一出就無,太開心食左3隻無影相添!
  • 豆腐花
  • 海南雞飯
2017-03-05 1867 views
之前係網上用團購買, 一位連加一都只係270左右, 抵食入到去, 個場比較的色, 細D, 不過好乾淨同舒服 (唯一美中不足係燈光暗左D)去的位置比較唔就腳, 要係街市行入少少, 近188商場附近(坐8號巴士吧, 不過週末塞車塞到仆)到6:30開波, 望下, 可以選的食物其實唔多, 不過一分錢一分貨, 200幾蚊有螺同青口, 蟹腳都好啦熱食果度不得不讚, 焗薯同牛柳好好食, 同埋煮麵果度個麻辣湯好辣, 好正熱湯就龍蝦湯幾好飲, 好飲過M記果隻龍蝦湯食左幾輪,就食甜品甜品真係少左D, 得雪糕同格仔餅可以一戰, 格仔餅好有趣, 要客人自已整 (不過佢調教果D汁又幾有雞蛋味)都抵食, 俾你由6:30食到9:30食完埋單走人總結呢間餐廳區內黎講都可以, 大眾化價錢, 大眾化味道
之前係網上用團購買, 一位連加一都只係270左右, 抵食

熱湯就龍蝦湯幾好飲, 好飲過M記果隻龍蝦湯

食左幾輪,就食甜品

都抵食, 俾你由6:30食到9:30

食完埋單走人

總結呢間餐廳區內黎講都可以, 大眾化價錢, 大眾化味道
2017-03-04
  • 龍蝦湯
  • 格仔餅
  • 薯仔
2016-11-25 5619 views
我們是買了團購而去吃的,但真的想去吃的朋友真的要三思!因為我唔想你地中伏今天是訂了7:30的自助晚餐,初時看到有青口、長腳蟹、熟蝦、蜆、翡翠螺,然後有海鮮拼盤:虎蝦、鮑魚片等刺身有三文魚、吞拿魚、八爪魚係好好味既;然後甜品有藍梅芝士蛋糕、紐約芝士蛋糕、啫喱等,我地只係試左芝士蛋糕,係超好味。熟食係唔好食既,種類超少重點係8:30就冇再添份量(反而繼續添碟)所以所好多野都攞晒冇得食最奇怪係9:00有添整格餅既蛋漿(好奇怪)如果唔係有格餅 我諗我會食唔飽(真係)9:00開始熱飲杯都冇 好彩自己用緊個熱飲杯所以先可以添飲9:15開始收餐具(你冇睇錯係收餐具)準時9:30收野食總結:唔好貪平,一次就好

重點係8:30就冇再添份量(反而繼續添碟)
所以所好多野都攞晒冇得食
9:00開始熱飲杯都冇 好彩自己用緊個熱飲杯所以先可以添飲
9:15開始收餐具(你冇睇錯係收餐具)
準時9:30收野食
總結:唔好貪平,一次就好
自助餐
2016-11-25
Type of Meal
Dinner
Birthday
自助餐
2016-10-23 6142 views
報紙有買一送一優惠,就陪媽媽大人去冷盤,青口同螺好大隻,整體味道不錯。如果有埋生蠔就更加錦上添花,但這價位來說,種類算多。蒜蓉蝦及酒螺都不錯,入味。羊架好大件,但略蘇。有菠蘿汁、雜果汁、咖啡及奶茶等等提供。有薑醋也蠻獨特,而且有豆腐花,味道也好。另外,有數款熱食及甜品、煮麵、魚生及雪糕;食物種類蠻多,但本人食量不大就無法一一嘗試,也沒有每項吃了的都拍照。例如三文魚刺身及芝士蛋糕…我覺得都不錯。整體而言,食物種類多,味道不俗,而且價錢便宜,算相當抵食
報紙有買一送一優惠,就陪媽媽大人去
蒜蓉蝦及酒螺都不錯,入味。羊架好大件,但略蘇。

整體而言,食物種類多,味道不俗,而且價錢便宜,算相當抵食
2016-10-11
  • 薑醋
2016-10-22 4363 views
環境:夠寬敞舒適!服務:換碟很快!海鮮:三文魚吞拿魚等刺身不夠新鮮,青口無味,螺肉有沙,蝦還算可以。最好要數長腳蟹,但偶有兩只略嫌鹹了一些!熱盤:基本沒試!賣相不大吸引,款式不多。西蘭花沒味道,不熱的;蒸魚塊味道不錯。沙拉等:水果沙拉不凍這點我挺失望的!甜品:燉蛋、芝士蛋糕太甜,紫糯米撈水果很好吃,班蘭蛋糕口感和味道也不錯!水果就只有西瓜和蜜瓜兩種選擇。至於雪糕是Dreyer 's,三款口味任君選擇。整晚最令我滿意的是自製格仔餅,材料和製作指示都備齊。一連試做了兩個,配上雪糕,一冷一熱口感,確實大滿足!整體評價:跟其他食評意見差不多,食物質素很一般!幸好我們是用員工價享用,那個價算是物有所值。不然用正價的話,是不會再試了!
環境:夠寬敞舒適!
服務:換碟很快!
沙拉等:水果沙拉不凍這點我挺失望的

2016-10-01 4759 views
我不算熟客, 去過3次左右, 最近見又有7折優惠就同老公再去試試佢啦!食物係唔同左, 種類多左好多, 每次都換不同的食物出嚟, 都幾有驚喜, 味道亦有好大進步, 麵檔就可以更好, 希望海鮮可以再多D做更好更抵食啦…其實咁嘅價錢都已經算係抵, 我會再嚟幫襯的, 希望下次又有驚喜啦!
2016-09-15
2016-08-22 4844 views
都係見有團購,跟住緹食評,覺得OK,就唸住去試下,點知,‘伏’來嘎!海鲜主题,但系海鲜唔新鲜,蟹腳好霉,都唔新鲜,螺有沙,虾冇味,青口都系差,其它嘢食,如热盤,冷盤都很一般,刺身只有三文魚不錯,其它都很一般,壽司看著就不开胃,只有被撿剩的,服務也一般吧,總體來說,並唔值得洗錢吃嘅唔新鮮海鮮自助,若要說二百幾蚊可以吃滴咩嘢,都唔系是吃哩滴嘢
2016-08-21 3025 views
之食前食champs bar有coupon.所以嚟try try一去到都幾full.可能因為平😂我地有coupon $128有麵食。自己揀材料,自己因份量,幾好!不過味道麻麻😅沙律唔錯。有個類似粉絲嘅。我好中意,食左幾轉!都有啲海鮮食下甜品中意食紫糯米加雪糕😀魚生,壽司有燒牛肉唔知點解啲芝士蛋糕係淋身,口感好奇怪。班蘭蛋糕就唔錯!都係覺得蒲點吧抵食啲。至少沙律多款啲。甜品蛋糕會轉款。呢到無。同埋啲蛋糕,生果都唔凍!第一次食暖嘅西瓜囉😅
之食前食champs bar有coupon.
所以嚟try try
一去到都幾full.
可能因為平😂
我地有coupon $128
有麵食。自己揀材料,自己因份量,幾好!
不過味道麻麻😅
沙律唔錯。
有個類似粉絲嘅。我好中意,食左幾轉!
都有啲海鮮食下
甜品
中意食紫糯米加雪糕😀
魚生,壽司
有燒牛肉
唔知點解啲芝士蛋糕係淋身,口感好奇怪。班蘭蛋糕就唔錯!
都係覺得蒲點吧抵食啲。
至少沙律多款啲。
甜品蛋糕會轉款。
呢到無。同埋啲蛋糕,生果都唔凍!
第一次食暖嘅西瓜囉😅
2016-07-11 5827 views
今日朋友生日,去左食buffet,我都好耐冇食啦,平時放題就食得多,而呢間都係第一次嚟。入去到地方都好,坐得都幾舒服,服務就一般,冇乜特別。食物方便,刺身都有,但都冇食得多,懶得拎,味道都可以,都好新鮮嘅,但如果款式更多就好。長腳蟹都可以話係我今晚食最多嫁,好好味丫,肉質好鮮甜,肥美大大隻,吾錯,幾好,我食左七八條都有啦。海鮮類都算多,連硯都有就吾多見啦,到熟食,隻大蝦我都幾喜歡,熱辣辣大大隻,又好香,肉質實夠新鮮,吾錯。整體嚟講,喜歡食海鮮嘅朋友,呢間都吾錯嘅。

入去到地方都好,坐得都幾舒服,服務就一般,冇乜特別。

整體嚟講,喜歡食海鮮嘅朋友,呢間都吾錯嘅。
2016-07-07 4151 views
款式比團購睇到張餐單少。金牌海南雞飯、燒肉車、鐵板燒嗰D唔知去左邊。或者嗰D勁細塊既燒肉(韓燒),幾塊葱油餅仔(韓式簿餅)。仲有叉燒(燒美國西冷扒)同燒肉(酥皮肉批),我都好似見有雞肉既(金牌海南雞飯)。不過D牌唔係無就係錯,有時真係唔知嗰D乜黎。而且質數都差過一般餐廳食到嗰D。海鮮魚生唔新鮮,不過最後都無肚痛,所以問題唔大。唯一食得既得長腳蟹,送嗰隻大蝦仲要霉既。冷盤D肉都食得,不過都係一般超市貨色。值得一提係個車仔麵,呢個都有一般大排檔質數。甜品方面得個自制窩夫好食,其他比一般甜品店差,應該係外面買返黎罷耐左,所以唔好食。雪糕得3種,雲呢拿(唔確定)、芒果同士多啤利。飲品有七喜、水、啤酒同一支橙色無味果汁。熱飲我無飲,好似有咖啡、茶同檸茶。總結 : 地方細、食物飲品款式少、海鮮類唔生鮮、甜品唔掂。不過收碟算快,地方清潔,refill算快,可能係因為閒日唔多人既關係。下次真係唔好貪平,無諗過可以咁唔掂。

雪糕得3種,雲呢拿(唔確定)、芒果同士多啤利。

2016-07-05
2016-01-03 13750 views
年年親戚做節,無論團年、端午、中秋,抑或冬至,都喺搞中式,晌附近嘅街坊酒樓或者連鎖酒家,平平哋擺兩圍高興吓。今年嘅冬至就破例少少,有親友睇見利景酒店嘅逸亭做團購(其實,依間嘢都長期有做),建議食自助餐,順道慶祝埋聖誕節,連加一大小同價$265,晌群組咨詢下,一呼百應好快成事。唔知喺有緣定巧合,今次已經喺第三次嚟,不過,對上兩次已經喺2007年同2013年嘅事,都相隔咗一段長時間,環境都無乜點變,只喺因為就快聖誕,就多咗啲聖誕裝飾。因為冬至有早放,所以,可以提早少少到達。趁人未多,先巡視一下現場,睇睇有咩好食,兼影吓相。其實,晌買個團購時,網頁都列晒有咩菜式,睇嚟都幾吸引,不過,網頁底下一句「餐牌內容或會因時令或食材供應而稍作調整」,就心裡有數與實際有出入。不過,以自助晚餐計,只喺兩舊半多啲,對比起四、五星酒店嘅餐廳賣五、六、七百蚊一個自助餐,所以,晌度都唔好抱有太多期望。先介紹吓依度有咩食,等大家有個參考,之後再分享小弟是夜食過啲乜,味道又喺點。好喇,立刻去片:沙律一邊廂黐住刺身依邊有3大盤新鮮沙律菜、4款醬汁(千島汁、蜜糖芥末汁、油醋汁、芝士沙律汁)、6款配料(黑橄欖、青橄欖、鯷魚、
,就心裡有數與實際有出入

沙律
一邊廂黐住刺身依邊有3大盤新鮮沙律菜、4款醬汁(千島汁、蜜糖芥末汁、油醋汁、芝士沙律汁)、6款配料(黑橄欖、青橄欖、鯷魚、麵包粒、煙肉碎、芝士粉),款式跟以前無乜點變,醬汁都喺依4款,但喺,少咗蔬菜類配料(如三色燈籠椒、紅菜頭、車厘茄、粟米粒……),陣容上肯定比以前退步咗。
另一邊廂黐住冷盤嗰邊仲有3款預製好嘅沙律,包括:泰式金不換扎肉粉絲沙律、千島菠蘿海鮮沙律,以 及一款小弟以為喺普普通通嘅吞拿魚沙律,原來大有名堂叫法式尼高斯沙律(吞拿魚、蛋、紅腰豆)
。至於有一款叫鮮露筍亞枝竹芝士沙律就未見有露面,依個沙律反而喺小弟期待想試
刺身壽司、卷物
順便講吓有咩刺身:三文魚、吞拿魚、劍魚腩、甜蝦共4款,要幾多就搵師傅切幾多,師傅都幾手鬆,件件厚切,怕你唔夠食咁。而側邊兩大盤壽司、卷物,相片記載就有三文魚、赤貝、鰻魚、北寄貝、甜蝦;卷物睇落都有三幾款,如加州卷、太卷……等等。因為兩者都無食,就唔知後期有無轉款。
餐湯
原先團購餐牌話中湯喺人蔘雞湯,而西湯喺美酒龍蝦湯,實際只喺粉葛赤小豆豬骨湯及野菌忌廉湯,所謂配意式麵包及香脆麵包條,都只喺晌甜品嗰邊個暖櫃有啲頗硬嘅小圓包,依部份個落差比較大
冷盤
有煙三文魚,但就唔見有煙鮫魚,另一邊嘅什錦凍肉拼盤就確喺有頗多款式,如意式凍豬腿、巴馬火腿、沙樂美腸、黑椒牛肉、煙火雞,睇落唔錯,所以,小弟都有試勻咁多款
芝士板
我記得以前佢哋都提供唔少芝士,仲列明款式,不過,依家同樣款式多,但就唔插名牌喇。5款芝士分別喺羊奶芝士、金文畢芝士、藍芝士、車打芝士及一款唔太知叫咩名,可以配梳打餅或果乾同食。
冰鎮海鮮
常設有松葉蟹腳、翡翠螺、蜆、中蝦、藍青口,至於琵琶蝦就久唔久先出得一次,總算喺跟團購個餐單一樣。
熱盤
金銀蒜蒸扇貝只喺晌第一輪見佢出過一盤,之後成晚都未見過
,而熱盤期間都見有轉過款,所以,有啲咩熱盤,都喺大概憑相記低,包括:炒什菜、地中海清燒鱸魚、清蒸東星斑(後期轉款菜式)、蜜汁煙豬柳、炸薯寶、德式啤酒焗羊架、香燒羊髀、芝士鴨肉醬粗通粉、日式和牛酥盒、香煎三文魚、XO象拔蚌西蘭花、什菌炒飯、古法豬腳薑蛋、薄煎牛柳配鵝肝醬汁……等等。至於紅咖喱芝士配印度薄餅、日式海膽炒飯就唔多覺有供應。
車仔麵檔
過番去近門口位,有車仔麵檔、薄餅檔、鐵板料理,不過,團購餐單話有聖誕節日限定特式薄餅(餡料包括火雞肉、火腿、水牛芝士及金巴利汁……等),但實際是日喺無薄餅供應嘅。而麵檔有超過10款車仔餸、2款菜、4款麵條,可配清雞湯或喇沙湯
金牌海南雞飯
麵檔附設埋海南雞飯,配埋黑豉油、辣椒醬及薑蓉,對上一次有試佢嘅海南雞飯,印象中喺唔錯嘅,不過今次就無試。
鐵板料理
話就話有韓式烤肉:牛肉、牛脷、豬腩肉、雞柳,實際全無,只有香煎鵝肝。
銀燒車
因為時近聖誕,除燒美國西冷外,仲有燒火雞配金巴利汁、燒汁,以及聖誕火腿配黑松露紅酒汁。

甜品、生果
對於逸亭嘅甜品,我就記得喺好般啫,又睇吓聖誕關係,會唔會質素有所提供。至於款式都算OK,有聖誕樹頭蛋糕、聖誕曲奇、聖誕麵包 、馬卡龍、泡芙山、美國芝士蛋糕、意大利芝士餅、特濃朱古力餅、紅桑子慕絲蛋糕、蘋果金寶、木瓜雪耳、豆腐花、窩夫機、Dreyer's 雪糕(芒果、士多啤梨、薄荷朱古力)、雪米糍,期間有轉過款,但大致都喺咁上下,而馬卡龍擺出嚟一次就無再出,所以,初時影過相之後無拎就無機會試,表姪女就醒呀,一開始就拎三、五個自己埋位慢慢嘆,佢就真識貨
任飲汽水,只有百事可樂同七喜兩款選擇,好普通。另一邊有自助即磨咖啡機,紅茶及檸檬片,都喺大多數自助晚餐好基本嘅供應。
因為一早就到,所以,可以由6:30pm食到9:30pm,慢慢食,邊食邊同親友打牙骹。以下,喺時候分享小弟食過乜

沙律、冷盤

小弟食自助餐嘅慣性,第一碟就喺沙律,唔單因為多食菜幫助消化,更有效開胃,經驗所談真喺食得多啲嘢。幾款沙律菜拌點蜜糖芥末汁,糝少少煙肉碎、芝士粉,再加啲現成嘅千島菠蘿海鮮沙律,伴煙三文魚、意式凍豬腿及黑椒牛肉片,作為頭盤,喺超豐富
。難得啲沙律菜幾爽脆,菠蘿海鮮沙律又幾清新,意式凍豬腿夠咬口,成道「頭盤」都非常好食
沙律、冷盤
野菌忌廉湯、粉葛赤小豆豬骨湯

兩款湯以後者老火湯好啲,入口較潤,味道較濃,至於個西湯只喺一般忌廉湯再加入野菌粒,湯底本身無菌香,猶如港式豉油西餐嘅級數。
野菌忌廉湯、粉葛赤小豆豬骨湯
海鮮、刺身

海鮮同刺身都攞齊咁多款,一碟過,雖然無生蠔,無龍蝦,都搵隻琵琶蝦撐撐場,所以,睇落碟「海鮮拼盤」算幾有睇頭,不過,琵琶蝦跟龍蝦比質素都喺差一截,肉質無咁爽口。然而,啲松葉蟹腳、翡翠螺、藍青口就幾好食,松葉蟹腳仲帶幾重海水味
;相反,個人覺得啲刺身就好一般,劍魚腩、吞拿魚入口有少少冰感,甜蝦有點霉,三文魚就相對較好,入口油潤。
海鮮、刺身
琵琶蝦、松葉蟹腳
熱盤、烤肉

熱盤揀嚟香煎三文魚、香燒羊髀、薄煎牛柳、蜜汁煙豬柳、炒什菜、日式和牛酥盒,概括嚟講,味道中規中矩,當中嘅香燒羊髀及薄煎牛柳較得小弟歡心,軟腍又富肉香,羊髀帶少許羶就更滋味
;因為慢慢嘆,所以,輪到去銀燒車時,烤肉剩番唔多,薄切兩片燒美國西冷,燒得中心位仍喺粉嫩,食落質素不俗
熱盤、烤肉
車仔素菜

要碗車仔麵實在喺太大負擔,同老婆夾份要碗車仔素菜就上算啲,菠菜配點什菇,加喇沙湯,嚟一客自家「濃湯浸時蔬」補充一下纖維質就最好不過。
車仔素菜
甜品拼盤、雪糕窩夫、甜筒

以往甚少同一大班親友食自助餐,所以,當最後捧嚟一大碟自選甜品拼盤時,都被佢哋話我原來咁擦得,其實因為依度款式唔算多,又唔太特別,所以,今次算少喇!份拼盤揀咗心水嘅聖誕樹頭蛋糕(應吓節)、泡芙、美國芝士蛋糕、意大利芝士餅、紅桑子慕絲蛋糕、蘋果金寶,雖然稱唔上有驚喜,但水準平穩,小弟認為做得出色喺紅桑子慕絲蛋糕同蘋果金寶,前者酸香柔滑,後者酥香鬆脆
。一邊食甜品,一邊飲住咖啡,雖然咖啡喺即磨,但感覺麻麻,可能喺豆嘅質素。
甜品拼盤
食完第一份甜品,個胃仲有唔少虛位,夠食力添多一份窩夫。講開窩夫有段小插曲,就喺窩夫機要自己搞,表姪女唔喺太敢亂搞,一搞就搞成底番嚟,我就梗喺搞1/4底就夠啦,不過,佢部機話烘3min,其實都過長,烘到我件窩夫變咗「朱古力味窩夫」添
,雖然燶咗少少,但變得好脆口。配上兩球Dreyer's 芒果及士多啤梨雪糕,淋啲朱古力漿,灑啲果仁碎,好味
雪糕窩夫
今晚真喺幾好戰鬥力,所以,臨尾加多一小個甜筒。既然有啲朱古力漿,自不然做埋個脆皮面,咁食自助餐先好玩喺
。之後,啲表姨甥個個都跟風出去整,最搞笑失手連個雪糕球都跌埋落人哋啲朱古力漿度
,哈哈!
脆皮甜筒
生果
成晚食咁多嘢,梗要食番多少少生果再幫助吓消化啦,新鮮西瓜及菠蘿就最啱我。
新鮮西瓜及菠蘿
因為打從嚟之前都知佢嘅質素大概去到邊,可謂心裡有數,所以,就晌無抱太多期望之下,今晚食到嘅都算符合預期。咁你俾兩嚿半多啲,點都以番依把尺去衡量,單以食物種類、款式、質素嚟秤,可以話喺OK嘅,唯一較大落差就喺餐湯、鐵板料理、薄餅依幾個類別,殷勤嘅服務當喺搭番夠數,因為目測所見今晚都有八乘幾滿,收碟、食物補充都算做到足。最緊要喺一班親友食得開心盡慶,大家食足3個鐘,相信個個都滿足而歸,破破例食吓西式賀冬至都唔錯吖!
Christmas
2015-10-28 11582 views
朋友生日,搵地方食飯.係OPENRICE見到有呢間逸亭餐廳既coupon,六位或以上65折,另送珍寶帶子.決定試下.我地六位,book左7:00檯,抵達後便馬上開動.點知食物選擇得好少,間酒店裝修風格各樣,俾人感覺很古舊.比較受歡迎的有長腳蟹,螺&蝦.其餘大部份為熱食,有魚,有羊,有肉. 煮得好似住家送/雙送飯果d咁.三文魚刺身算係唔錯,幾厚切.擺壽司果邊仲有雞肉串燒,可惜係唔熱的.有手切生牛肉,好韌,唔好味.佢將原本送既珍寶帶子,改左做大閘蟹.而沒通知,我地只從餐桌上醋&食蟹用剪刀估到.我未見過咁袖珍既大閘蟹,六隻擺埋一碟就知.好好彩,我揀果隻<細閘蟹>係有膏既.食到悶悶地,走出去整格仔餅,自助形式.當我同朋友第一次失敗後,有位大叔職員指導我地應該點整得好D.最後整左三,四底.雪糕有三款口味,沒味道正常.甜品就冇食,因為賣相太不吸引.最後一提,朋友講話d可樂淡到爆.我都係飲杯熱檸水算喇.總括黎講,係非常普通,不會再光顧了.
我地六位,book左7:00檯,抵達後便馬上開動.
點知食物選擇得好少,間酒店裝修風格各樣,俾人感覺很古舊.
比較受歡迎的有長腳蟹,螺&蝦.
三文魚刺身算係唔錯,幾厚切.
壽司果邊仲有雞肉串燒,可惜係唔熱的.
有手切生牛肉,好韌,唔好味.
我未見過咁袖珍既大閘蟹,六隻擺埋一碟就知.

好好彩,我揀果隻<細閘蟹>係有膏既.
食到悶悶地,走出去整格仔餅,自助形式.
最後整左三,四底.
雪糕有三款口味,沒味道正常.
甜品就冇食,因為賣相太不吸引.
最後一提,朋友講話d可樂淡到爆.
我都係飲杯熱檸水算喇.
總括黎講,係非常普通,不會再光顧了.
2015-10-23
Birthday
2015-08-10 11313 views
之前吃過ok ka. 又去吃自助晚餐,不過, 呢日d野完全唔係...佢地一向d款式都係少, 今日亦如平時一樣不多. d長腳蟹一出,  一陣就比人搶晒, 好耐好耐至refill, 仲係得果幾隻, 唔似以前refill得咁快 青口吃了4隻, 隻隻無味轉吃壽司, d飯比以前大舊左50%, 仲係硬硬地唯一無變的只係豬腳薑

青口吃了4隻, 隻隻無味

轉吃壽司, d飯比以前大舊左50%, 仲係硬硬地

唯一無變的只係豬腳薑

Other Info. : 見有侍應捧了一碟長腳蟹送到個客個位...份量係出面的1/3, 仲好大隻, 出面的就...
2015-08-07