2024-02-01 735 views
同事又再帶我去食好野,經過喺火炭工業區左穿右插,終於行到坳背灣街搵到依間咖啡少店,第一次嚟呢間小店,感覺係一個繁忙嘅工業區搵到一點寧靜,舖頭面積唔係好大,都係得幾張枱,若果想喺舖食嘢的話,相信要早少少到攞位,嘢食方面,我叫咗個Grilled Ham & Cheese ,飲品我就叫咗Pineapple Papaya。等咗10分鐘左右,終於可以攞餐,見到個餐覺得幾吸引,仲要有個餐前沙律,食落味道非常可口,但有趣嘅係我轉咗個包做bagel,但出到嚟竟然同個餐一樣嘅方包,可能師傅想我再返去食多次。前菜沙律沙律菜好新鮮,醬汁調配啱啱好,感覺好開胃Grilled Ham & Cheese 個包睇落好豐滿,芝士好多,有爆餡嘅果效,食落好有口感Pineapple Papaya由多種熱帶水果混合而成嘅沙冰,飲落好似去咗沙巴嘅感覺

前菜沙律
沙律菜好新鮮,醬汁調配啱啱好,感覺好開胃

Grilled Ham & Cheese
個包睇落好豐滿,芝士好多,有爆餡嘅果效,食落好有口感

Pineapple Papaya
由多種熱帶水果混合而成嘅沙冰,飲落好似去咗沙巴嘅感覺

2024-01-22 379 views
以獨樹一幟的7款bagel聞名,這裡成為bagel愛好者的天堂。每一口bagel都是對品味的極致追求,散發出令人垂涎的香氣。最令人心動的是每個bagel的主食、配料和醬都是精心搭配出來,讓每一口咬下去都風味十足!這裡雖然比較遠,但火炭這個地點更提供了一個寧靜優雅的用餐環境,讓你在繁忙生活中找到片刻的寧靜。食評🍄⭐️Avo Chicken with Blueberry Bagel 4.5/5⭐️Grilled Ham & Cheese 4.5/5⭐️Acai Berry 3.4/5 (有點小貴)⭐️餐廳環境 4/5⭐️服務3.5/5 ⭐️交通 4/5

食評🍄
⭐️Grilled Ham & Cheese 4.5/5
⭐️Acai Berry 3.4/5 (有點小貴)
⭐️餐廳環境 4/5
⭐️服務3.5/5
⭐️交通 4/5
Avo  Chicken with blue berry bagel
Grilled  Ham and  Cheese
Bagels
Grilled  Ham and  Cheese
Bagels
2023-12-09 417 views
見到OpenRice同Google評價都比較高分,睇啲相bagel比較爆餡,但係嚟到其實都不外如是。Bagel叫左Lox,味道係OK嘅,包質地都唔錯,材料都食得出新鮮,不過三文魚一片勁薄,menu上面介紹呢bagel嘅餡料入面應該有橄欖,但係現實嚟到嗰包竟然冇,我仲諗係咪我order錯,特登睇返個餐牌,但係發現係真係個包冇咗😑明明睇人哋upload嘅相個bagel係好吸引,但係我個包嚟到,個樣望落完全唔值呢個價錢。飲品叫咗Long back,味道都唔錯,咖啡豆係偏nutty口味。服務一般。

服務一般。
最近又去咗食🤭 (N次回訪+1)見到啲🥯爆餡,好難唔影相打卡📸,既然影咗相咁就再分享喇🫰🏻🧀 Grilled ham & cheese (🥯: black sesame NY)🥑 Brunchie (🥯: plaint sourdough) 今次特別推介ham & cheese比芝士愛好者,食落去有被驚艷到🥹Bagel有唔同口味,而包類除左bagel外,仲有grilled bread, toast panini, brioche, ciabatta揀次次食完佢哋嘅🥯都覺得好滿足,個快樂感可以維持一日‼️

最近又去咗食🤭 (N次回訪+1)
見到啲🥯爆餡,好難唔影相打卡📸,既然影咗相咁就再分享喇🫰🏻

次次食完佢哋嘅🥯都覺得好滿足,個快樂感可以維持一日‼️
已經N次再訪,雖然地點比較偏僻,但係絕對值得‼️佢地嘅Bagel真係食唔厭🥹淨係Bagel包體口味都有甜有咸,唔同質地、唔同成份任君選擇🫡配料方面都做得好好,有爆餡嘅果效,無論👀定👅都勁滿足🥑Avo & chicken好足料又好食,絕對唔會令人失望另外大力推介pulled pork‼️個汁夠曬惹味,肉嘅質地都好正,係食過幾次之後都仲會掛住佢既一款餡料🥹☕️咖啡無論black coffee、latte、rose coffee等全部都不錯
已經N次再訪,雖然地點比較偏僻,但係絕對值得‼️

佢地嘅Bagel真係食唔厭🥹

配料方面都做得好好,有爆餡嘅果效,無論👀定👅都勁滿足
🥑Avo & chicken好足料又好食,絕對唔會令人失望

2023-07-10 181 views
誠意推介火炭區 高質素Cafe 世一Bagel🥯 N次再訪 無論係嚟打卡,或者Chill下享受美食,都係好好嘅選擇雖然地點比較偏僻,但係絕對值得到訪有多種bagel口味選擇,有甜有咸,唔同質地唔同成份,任君選擇😬😋配料方面,Avo & chicken 唔會令你失望會有爆餡既果效🤩另外,大力推介 pulled pork‼️個汁夠曬惹味,肉嘅質地都好好食過之後都仲會掛住佢既一款餡料🥰✨咖啡正常發揮,無論black coffee,rose coffee全部都不錯😬
誠意推介火炭區 高質素Cafe
世一Bagel🥯 N次再訪
無論係嚟打卡,或者Chill下享受美食,都係好好嘅選擇
雖然地點比較偏僻,但係絕對值得到訪

配料方面,Avo & chicken 唔會令你失望
會有爆餡既果效🤩
食過之後都仲會掛住佢既一款餡料🥰✨

🍴 Avo chicken x Everything sourdough bagel ($88)呢度既餐全部都會附送一碗麻醬沙律🥗Bagel有6款可以揀 今次我地揀左everything sourdough bagel 店員話會比較軟身☺️ Bagel面頭佈滿左黑白芝麻 烘得好香脆 咬落去係鬆軟之餘都有少少煙韌👍🏻 Bagel既餡料份量都唔少 有雞胸肉、牛油果、青瓜、瑞士芝士、生菜 加上蜜糖芥末醬 好好味😋 不過身為牛油果控既我就覺得牛油果少左d🤣如果唔想食bagel既話 其實都可以選擇轉做ciabatta, brioche, white toast panini, 或者 multi-grain toast panini😌🍴Mac & cheese pulled pork x Brioche($98)個brioche真係好好味 蓬鬆感十足 好軟熟 甜甜地 又有好香既牛油味❤️ 呢個包既餡料有唔少既手撕豬肉 配撘pickle同生菜 同個包好夾最過癮係有芝士螺絲粉 好特別🤣🍴Strawberry banana smoothie ($40)士多啤梨同香蕉既味道好match 同埋唔會太甜 幾好飲
呢度既餐全部都會附送一碗麻醬沙律🥗

最過癮係有芝士螺絲粉 好特別🤣

Mac & cheese pulled pork

士多啤梨同香蕉既味道好match 同埋唔會太甜 幾好飲既👍🏻
Strawberry banana smoothie

呢間小店一入到去既感覺有少少似外國既cafe🤣 位置雖然唔多 但係坐得幾舒服既 而且都有唔少打卡位😌 店員都好nice 好樂意介紹佢地唔同款既bagel🥰
不過定價都真係幾高 雖然餡料都唔少 味道又唔錯 但係cp值唔太高🥹

2023-05-22 398 views
自從黎左火炭返工,一直聽同事講火炭有間食bagel 勁好食既cafe。今日終於有機會試下啦,雖然店舖細細地,不過坐係舖頭入面感覺好chill,舖頭音樂好岩我口味所以我都坐左好耐,我點左個lunch set 有沙律有包有野飲都係$78,重點係個包真係好好食🤤🤤 開心仔 今日又試左間好味既新舖頭。我研究下佢個menu,發現morning 同tea set 仲抵,Well,我下次一定試埋佢😝😝
2023-04-25 414 views
誤打誤撞因為當時去整回鄉證所以搵間Cafe坐下,一眼就睇中咗想試佢哋嘅三文治🥪,因為都見係比較出名而且餡料太豐富,其實味道都好出眾而且雖然係比較健康但係身為本身唔係太鍾意食健康嘢嘅小編都好鍾意,而且好Juice,裏面嘅豬肉爆曬汁😋但係另外嘅意粉就麻麻哋,有點太乾,而且菇味有點太濃烈,個人唔太喜歡,如果醬汁多啲會更好,同埋因為嗰度附近好多都係工業區所以有呢間Cafe間唔中去chill下都幾舒服嘅☺️
Hawaiian BBQ
Carbonara
2023-04-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
Hawaiian BBQ
2023-04-20 1452 views
#pb食在火炭火炭高質Bagel小店🥪好少去火炭個邊 今次難得要去拎野即刻搵下有咩好野食😋 碌下碌下就見到呢間Bagel店 份份都好足料 好吸引😍 原來佢已經開業接近5年 位於火炭工廠區地下 店內外環境好西方 而且放滿植物👍🏻 今次坐到窗口位 望住好多多肉植物 當日天氣都唔錯 真係坐到唔捨得走🥰 另外佢仲係Pet-friendly 有個Naughty Corner俾毛孩打卡🤪.佢主打Bagel 有10款選擇 價錢$72-$88不等😋 Bagel可以轉Panini / Sourdough / Salad等😍 唔食Bagel佢都有幾款意粉、沙律選擇👍🏻 價錢雖然唔係十分平 但勝在夠足料 食一份肯定飽到傻左🤪🔹Sunken Meatball🍔推介❤️ 中意食蕃茄肉丸意粉嘅朋友仔要試呢款😍 佢將成個意粉放左落Panini度😋 味道酸酸甜甜 好惹味 而且超飽肚🤪 肉丸咬落仲好juicy🥰 另外仲有生菜、青瓜等配菜👍🏻🔹BBQ Grilled Sandwich🐷推介❤️ 入面有青瓜、生菜、三重芝士、泡菜、BBQ手撕豬肉等😋 成個三文治真係好足料 d手撕豬肉多到跌哂出黎😍 整體味道甜甜地 唔酸唔甜 估佢
#pb食在火炭
火炭高質Bagel小店🥪

🔹Sunken Meatball🍔

🔹BBQ Grilled Sandwich🐷
推介❤️ 入面有青瓜、生菜、三重芝士、泡菜、BBQ手撕豬肉等😋 成個三文治真係好足料 d手撕豬肉多到跌哂出黎😍 整體味道甜甜地 唔酸唔甜 估佢唔到🤪 好岩小朋友食嘅一款🥰

🔹Flat White☕️
🔹Rose Latte🌹
兩杯飲品都唔錯👍🏻 拉花好靚😍 味道偏Nutty🥰

整體✨ 估唔到係火炭工廠區會搵到間咁高質嘅三文治小店😍 無論食物、咖啡都好高質 而且好足料😋 平日下午去冇咩人 真係可以坐足成個下畫👍🏻 去開火炭嘅朋友仔一定要去試下❤️

The Brew Corner (火炭)
火炭坳背灣街2-12號威力工業中心地下A6號舖
Type of Meal
Tea
2023-02-07 678 views
入開火炭探朋友new born baby,陪佢放下風落樓下嘆下cafe,佢帶左我黎呢到。店內裡唔算多位,有幾張高檯高凳,我地十二點幾黎到,好在仲有一張檯available。.Ham and cheese bagel叫左最普通原味bagel皮,唔會硬身,林得黎唔會過份煙靭。👍🏻配了蕃茄,咬落去唔會乾身,恰到好處。.Avo chicken bagel朋友叫左Avo Chicken Bagel, Avocado夠熟清甜,雞唔會乾唔鞋口,都算juicy。. 今日weekday,加$10變餐,叫左杯peach oolong送bagel,清清地岩岩好。

Ham and cheese bagel
Avo chicken bagel

Avo  chicken  bagel
Ham  and  cheese  bagel
2023-02-07
$82 (Lunch)
Avo  chicken  bagel
Ham  and  cheese  bagel
2022-11-13 861 views
聽聞火炭工業區附近有間小清新cafe,今日趁平日放假去搵下先😍係火炭D出口行6分鐘左右就到,開頭以為係大馬路邊既地舖,但原來佢係位於威力工業中心後面既出口,大家搵路既時候注意啊‼️一入到去就覺得餐廳既裝修好有個性,有一幅彩色塗鴉背景牆,另外近住門口係窗邊位,好chill😛另外呢間餐廳係寵物友善架,黎既時候見到有人帶左柴犬黎chill 下😆呢間餐廳有提供意粉、沙律、sandwiches同bagel比人揀,雖然款式唔係話特別多,但款款都好吸引!好想叫晒黎試😋而飲品種類相對上係較多,除左有咖啡同無咖啡既latte之外,仲有茶同smoothie可以揀👏🏻🤩🥯1️⃣Avo Chicken Bagel ($72)呢款bagel係推介款式,有雞胸肉、牛油果、芝士、蕃茄、火箭菜、青瓜同蜜糖芥末醬😋佢可以比我地揀bagel個底,店員推介Everything咁就一於試下👍🏻😜Bagel面頭有黑白芝麻碎等等既配料,烘得好脆,而整體加晒所有配料食都係非常之夾味道😝份量都好大,食完會有飽肚感🥳☕️2️⃣Rose Earl Grey Latte ($28)由於佢有個Combo,飲品跟餐可以減$10,所以呢杯Latte由$38

🥯1️⃣Avo Chicken Bagel ($72)

由於佢有個Combo,飲品跟餐可以減$10,所以呢杯Latte由$38變左$28🤩呢杯Latte有好濃既伯爵茶味道,加上淡淡既玫瑰花香令到唔會太濟🥳而且茶同奶既比例都好均勻,飲完番尋味😍

呢個餐仲有包份細既沙律,岩晒想食light啲既朋友仔👍🏻不過注意店內座位唔多,大家要就番時間黎啊😛另外仲有售bagel同scone個啲🤩
2022-10-16 689 views
兩大一細,星期日過黎火炭食bagel做下午茶!去到嘅時候大約4點,都多人,但好彩仲有位!我叫阿仔睇下想食乜?仲係小學生嘅阿仔話佢睇唔明🙈🤣,因為全部都係英文,結果的幫佢叫左杯沙冰同一個朱古力bagel,而兩個大人就叫左sandwiches同埋咖啡!(long black同mocha) 阿仔個朱古力bagel非常正,唔感煙un,有朱古力漿喺裡面流出黎!整體係好食!同埋環境都幾relax嘅!btw,我已經唔係第一次黎食架啦!正架!

呢間見到係做最近大熱既bagel百家爭鳴就自然比較多左the stack(bagel : all in one)一睇會覺得幾厚下擔心會入吳到口不過夾一夾都整個入到口食落覺得好正因為食神咁多層感覺得係個口到爆🔥包面有咬口➕中空鬆軟有青瓜既爽脆三文魚既鹹牛肉既肉感底烘底既脆感整體真係好滿足👍🏻結 : 除左價錢$82有點貴之外真係無得彈😉👍🏻👏🏻另外 bagel有不同款大家可以試到一個最岩你既組合😉#thestack#bagelallinone#thebrewcorner
呢間見到係做最近大熱既bagel
百家爭鳴
就自然比較多左

the stack(bagel : all in one)
一睇會覺得幾厚下

#thebrewcorner
the  stack
the  stack
2022-07-23 830 views
呢間bagel店係火炭都頗多好評,不過價錢就唔平,一於試一試。平日中午都幾旺場,難得試就試個最多料嘅the stark,有牛肉、火雞肉、蕃茄、羅馬生菜、車打芝士、磨菇、sun-dried tomato,bagel就揀左sesame bagel,因為唔洗加錢🤣佢嘅外賣包裝好靚,用一張似報紙嘅包裝紙包,加埋個漢堡包盒裝起,另外送多個沙律,有車厘茄粟米粒生菜等,都好新鮮清新。個bagel係好食嘅,足料新鮮包亦都唔錯,但$82就真係有啲貴喇😆

The  Stark
附送沙律