2020-11-13 35 views
🥐 火炭 The Brew Corner今日同個住北區嘅朋友黎火炭揾食, 我哋揀咗呢間都幾多人食嘅café食bagel包包~🥯 Ham & Cheese Bagel ($65)Bagel入面有生菜、番茄、火腿、芝士等等, 咩頻色都有, 外表真係好靚好吸睛~ 材料好fresh, 包體煙un, 餡料juicy, 推介!🌭 Meatball Hotdog ($68)用咗番茄肉醬、芝士等焗肉丸, 再加青瓜片同熱狗, 唔錯!我哋仲share咗杯新出嘅avocado飲品添😝🥑
🥐 火炭 The Brew Corner

Ham  &  Cheese

🥯 Ham & Cheese Bagel ($65)

Meatball

🌭 Meatball Hotdog ($68)
用咗番茄肉醬、芝士等焗肉丸, 再加青瓜片同熱狗, 唔錯!

我哋仲share咗杯新出嘅avocado飲品添😝🥑
2020-11-07
Lunch
2020-11-10 40 views
The Brew Corner店鋪雖小 只有十餘個座位 但就有多款自製Bagel Sub Smoothie Coffee 供選擇 室外設有一張長凳 打卡都唔錯▪️The Stack $82八款口味之中 最多餡料既一款bagel有beef pastrami 火腿 小黃瓜 蕃茄 蘑菇 jack&cheeder牛肉肉質軟冧 富黑椒香 餡料份量十足 口感味道豐富bagel方面就加左$10轉Black Sesame New York Bagel 店員指升級左既New York style bagel會比平時既chewy 食落外皮韌度比平常既高 內𥚃濕潤偏軟 略嫌有啲黏口⠀▪️Meatball Sub $68⠀熱狗外層烘得好脆 不過內層就相對較乾 略嫌唔夠鬆軟⠀肉丸由牛肉同豬肉製成 口感軟腍 比較似平時西餐大大粒既meatball特別欣賞香濃既自家製蕃茄醬 甜酸度平衡得好好 整體食落有小小乾 如果可以多啲蕃茄醬同芝士就更好啦⠀▪️sweet potato Latte $36 秋天限定既紫薯latte⠀淡淡紫薯香 味道天然唔人工奶味相對較濃 但勝在唔太膩▪️Smoothie $34⠀ginger✖️blueb

▪️The Stack $82

淡淡紫薯香 味道天然唔人工
奶味相對較濃 但勝在唔太膩

▪️Smoothie $34⠀
Smoothie
ginger✖️blueberry ✖️pineapple✖️beets⠀
消暑必飲smoothie
飲落好清新 甜甜地 淡淡薑味唔會太辣⠀
濃稠度剛好 飲落順口 唔會太杰 不過飲到最底就有小小渣
幾個月前無意中係火炭發掘到間cafe店記得第1次食嗌個煙三文魚bagel,足料好味而且唔飲咖啡嘅我點咗杯綠茶latte絕對有水準,只係工廠大廈地方價錢略為貴咗d同店舖座位唔太多。最近就再去幫襯下啦,發現格局唔同咗餐牌價錢調高咗而且飲品水準真係差咗,最過分嘅係店員推介我食款新嘅bagel ,推介還推介原來要額外加錢都唔緊要,無講聲好似氹完人靜雞雞收貴咗,沙律份量小咗而且杯綠茶latte打泡起哂粒粒,食完今次完全唔想再做回頭客。價錢貴唔緊要,同我計埋杯野飲都百一二蚊走,都比d有質素客人食呀。
幾個月前無意中係火炭發掘到間cafe店
$110 (Lunch)
❀ The Brew Corner #火炭 ❀❗️工業區內藏嘅cafe 主打貝果多種配搭❗️——————————————————作為貝果控嘅我,特登入嚟火炭為咗呢間獲得唔少好評嘅貝果🥯Cafe位於火炭工業區,雖然有啲隱蔽,但其實距離火車站只係數分鐘,都算方便~主打各種配料嘅貝果,唔鍾意貝果嘅仲有其他包揀。另外仲有啲特色咖啡飲品。我覺得貝果以Cafe嘅質素來講的確算唔錯(о´∀`о),而且餡料豐富。.餐廳唔大,大約坐到10個人左右,另外室外設有張長凳打卡位。星期六下晝2:00左右都爆滿😲而且當日餐廳就只有兩個人工作,所以都要等候一下。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Bagels and More 一共有八款唔同嘅口味選擇同六款包選擇,不過招牌一定係貝果,有多種口味選擇,總有一款啱心水💕選擇困難症嘅我最終交由店主幫我決定🤪。.♥ The Stack🥪️$82最多餡料嘅口味!厚厚嘅餡料包括咗beef pastrami、火腿、蕃茄、小黃瓜、蘑菇,同埋一塊好特別用上jack、cheddar製成嘅半溶芝士片,再加上蛋黃千島醬,鹹鹹甜甜咁味道唔錯👍🏻!貝果方面揀咗poppy seed口味,以Cafe來講質素算唔錯👌🏻
❀ The Brew Corner #火炭 ❀
❗️工業區內藏嘅cafe 主打貝果多種配搭❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Bagels and More
♥ The Stack🥪️$82
最多餡料嘅口味!
貝果方面揀咗poppy seed口味,以Cafe來講質素算唔錯👌🏻絕對唔係啲烘到又乾又硬嘅貝果,而係組織細密,帶啲韌性嘅貝果。
味道: 4/5 性價比: 3.8/5

♥ Meatball🍖$68
肉丸就配翻最經典嘅熱狗包🌭~
肉丸用上牛肉同豬肉製成,打到溶爛,口感比較似香腸🙈自己偏好肉質強嘅肉丸多啲。
用嘅marinara醬係自家製,酸甜度調節得唔錯👍🏻加埋芝士都幾香。
最欣賞係佢個熱狗包,絕對係外脆內鬆軟😆!
味道: 3.9/5性價比: 3.8/5

☞ Tiramisu (cold) ☕️$40
咖啡味突出得來又飲到奶味嘅香,味道偏nutty,係我喜愛嘅苦澀味,而且入口細滑👍🏻。
表面加上可可粉,自己覺得同mocha有啲似,唔講唔知係tiramisu,但都係一杯好飲嘅咖啡,而且價錢唔算貴。
味道: 4/5 性價比: 4.2/5
Tiramisu

整體來講,貝果嘅質素以Cafe來講真係唔錯,烘得恰到好處,而且有多款選擇,係間工廠區內嘅隱世好Cafe💕。
Tiramisu
2020-10-19 155 views
«927»用心小店 5款手作bagel夾餡層層疊🤩﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣▷Smoked Salmon $65cream cheese, dill, capers, radish, cucumber, tomato, rocket▶Hot Latte $38 (combo +$20)發現office附近有間黃cafe+包,有近排好迷嘅bagel食,所以落大雨都專登去食,好彩係正工業區,行幾分鐘就到,好就腳😗食bagel嘅話有5揀1口味,嗌咗藍莓bagel配三文魚&cream cheese😙🧀bagel係煙韌口感版本,中間夾嘅餡料都好多,一啖咬落去真係食得晒咁多層,而且一面搽cream cheese,另一面搽咗沙律醬,味道同層次好豐富!仲有要讚下杯啡,非常香滑又大杯🤞🏻環境仲幾好,好啱做野做到攰黎抖下氣~﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣The Brew Corner火炭坳背灣街2-12號威力工業中心地下A6號舖
«927»

用心小店 5款手作bagel夾餡層層疊🤩
﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣

▷Smoked Salmon $65
▶Hot Latte $38 (combo +$20)

仲有要讚下杯啡,非常香滑又大杯🤞🏻
環境仲幾好,好啱做野做到攰黎抖下氣~

﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣
The Brew Corner
火炭坳背灣街2-12號威力工業中心地下A6號舖
2020-10-17 112 views
火炭有間主打自家製bagel嘅cafe bookmark咗好耐今次終於試到喇 ⸜( ´ ꒳ ` )⸝♡︎佢嘅bagel款式好多 仲有ny bagel 即叫即整所以都等咗一陣我揀咗好耐冇食嘅poppy bagel 個貝果熱辣辣皮都幾脆 口感幾扎實有咬口 餡係Organic chicken breast 厚厚嘅一層除咗雞胸仲有好多菜 好清新 食完夠飽肚 另一個Meatball有滿滿嘅芝士同埋marinara sauce 冇影到入面嘅肉丸 份量都唔少 同個bagel比起嚟真係好邪惡(ૢ˃ꌂ˂⁎) 不過配埋啲沙律可以解漏Latte味道都好多 tiramisu嘅幾特別~𓏲𓏱𓏭𓏭Organic chicken breast $65Meatball $68Tiramisu latte $36Long blacm $28
今次終於試到喇 ⸜( ´ ꒳ ` )⸝♡︎
Latte味道都好多 tiramisu嘅幾特別~
𓏲𓏱𓏭𓏭
Organic chicken breast $65
Meatball $68
Tiramisu latte $36
Long blacm $28
2020-10-07 103 views
火炭工业区内的轻食店不多,突然想换换口味就走过去试试。餐厅不大,里面不到10个座位,中午饭时分店内站满了人,大部分都是买外卖的客人,也有专门送外卖的车手。很多都不是店內用餐,令里面变得很挤迫。好不容易在靠墙面壁的地方找到位子,之后马上下单,但由于他们实在太好生意,等了15分钟才拿到食物。三文治加咖啡要85元,说实话真的有点贵,附近茶餐厅一般都是50元左右。至于味道,雞胸再加些配菜而已,没有什么特别。
火炭工业区内的轻食店不多,突然想换换口味就走过去试试。

Chicken  breast  sandwiches
2020-09-10
$85 (Lunch)
2020-09-14 243 views
火炭本身都唔多cafe, 咁岩呢間係公司附近,就去買番杯過咖啡癮。一行入去已經好大陣咖啡味,好香!間cafe 唔大,位都唔太多,但有smoothie, bagel , scone 等等既野食買,都算多選擇。睇到堂食既咖啡拉花都好靚,諗住冇死啦,外賣都唔會差得去邊。叫左杯latte ,番到公司一飲,有水味,冇咖啡味,超稀,買左兩次都係咁。就算我係order 燕麥奶,都應該有味,而唔係稀到咁。一間cafe 連一杯咖啡都沖唔好!
火炭本身都唔多cafe, 咁岩呢間係公司附近,
就去買番杯過咖啡癮。
一行入去已經好大陣咖啡味,好香!
間cafe 唔大,位都唔太多,

睇到堂食既咖啡拉花都好靚,
諗住冇死啦,外賣都唔會差得去邊。
叫左杯latte ,番到公司一飲,
一間cafe 連一杯咖啡都沖唔好!

TakeAway
2020-07-22 803 views
1. bagel 同 果shake健康一餐(雖然可能男仔會唔夠)火炭食brunch有好選擇。2. IG d相影得好靓,真人同上鏡都唔錯。3. 老實講,以工廠區價錢有dd貴,不過見佢用料認真都係好貨,真係頹飯以外嘅好選擇。
2. IG d相影得好靓,真人同上鏡都唔錯。
2020-03-18 1518 views
突然間好想食三文治,所以揀左一間未試過既食店黎試下,希望搵下啲好味食店🥰結果誤打誤撞發現左呢間隱世小店,個位置有啲難見到,要走過啲小巷先會入到去😆店面細細間,好多上班族會外賣拎走Lunch set 芝左線·沙律·朱古力咖啡好味道😋😋😋😋輕食黎講都幾邪惡😆啲芝士多到拉哂絲咁😋跟餐有份沙律,可以揀醬汁,要左日式芝麻,配埋啲新鮮沙律菜非常夾😍然後個三文治真係唔洗講💕非常好味道,有3種芝士加埋一齊,食落去咸香美味,又有啲蔬菜加啲爽脆口感同解膩🥗而飲品mocha非常大杯,飲唔哂😆咖啡味好濃郁,唔怪得之上班族都會外賣一杯返公司飲,真心唔錯🤗提提大家因為店員即叫即整,所以要啲時間,如果午飯時間過去嗌都需要等一等🤗

Lunch set 芝左線·沙律·朱古力咖啡
好味道😋😋😋😋
芝左線
芝左線lunch  set  +  cold  coffee (mocha)

$70 (Lunch)
芝左線
火炭區返工,胃口都有夠悶,始終都是工業區,一堆堆的飯堂,碟頭飯、早餐精選的腿蛋通粉、奶茶檸茶,嘴也歪掉。唔係唔好食,唔想日日食,一個月總有幾日攰攰地,胃口一般,只是想靜靜喝杯咖啡醒醒神。而那間總是我的休憩區,尤其在早上,我最喜愛在這買早餐,總好過日日食油膩飽滯的港式早餐。今日朝早又來買早餐,這裡的三文治必有炒蛋及番茄🍅,另外仲可以揀兩款材料,之後員工會烘熱的,我就唔喜歡咁多肉,今日我就揀牛油果🥑加車打芝士;我都推介可揀蘑菇👌🏻🤟🏻。另外加$18就可以有杯細咖啡,$22是中杯咖啡,我要了杯中杯Latte,等烘完外帶回公司食。三文治🥪份量都好大份,芝士熱溶非常邪惡,炒蛋滑唔會好油,麵包烘得香脆的,好好食。另外咖啡用上了BrewJob的咖啡豆,呢個Blend比較濃香帶甘,夠香夠醒神,奶泡質感幾滑,連外帶飲都唔錯。朝早有個咁既Good Morning, 返工都醒神D!
2020-01-20 664 views
第一次order,已經完全整錯單。反映過後,的確有所改進,所以願意繼續支持。因為味道唔錯嘅但嗌到第四次外賣,又再錯單真心失望,出錯率太高了。再想支持都真係支持唔落⋯no more next time
第一次order,已經完全整錯單。

反映過後,的確有所改進,所以願意繼續支持。
因為味道唔錯嘅
但嗌到第四次外賣,又再錯單

真心失望,出錯率太高了。
再想支持都真係支持唔落⋯no more next time
Delivery
2019-09-28 1057 views
經同事介紹下,來到火炭少有的咖啡店,這裡沒有主菜,但有多款bagel,你還可以選擇bagel的麵包是用哪款。 Organice chicken breast $45由於我買Bagel同時買咖啡,這個配搭會另外搭送沙律,雖然價錢不便宜,但總算吃得飽。Bagel即叫即做,所以製作需時,送上桌的時候超級熱,裡面的材料多到灑出來。整體食材夠新鮮,雖然麵包不算特別好吃,但算是輕盈之選。Earl Grey Latte 以為沒有落糖,結果整杯拿鐵太甜,雖然有伯爵茶味,但真的太甜品嚐不到最基本的味道,見到很多人都是點果汁,可能下次都要轉喝果汁了。

Organice chicken breast $45

Earl Grey Latte
Earl grey latte
2019-09-06 680 views
朋友介紹,來坐坐試試,不難找因為火炭工業區沒什麼咖啡店。地火炭人必知,記住七仔百佳轉入,直行無路再轉左便見裝細細舖,無咩人,岩曬我呢d退休人仕hea冷氣強,凍凍我人三個人夠做,滿座也不過十張椅子服務禮貌有的,在做140杯外送,我的等等等了又等,好彩我不急著走但又不見有free WiFi在忙140杯都無生氣,做到要爬了,但都有年輕人的開心工作,辛苦但有心做飲品。食物見有人吃,但討好,在櫃面的都給星巴克的渣渣包比下去一句,我無吃評不了主要-飲品以為,經濟差,會係25蚊杯,但都38,要好飲我杯frappuccino 38,一見大杯wow性價比有的earl grey沒理由沒味,但泡佔一半,沒味道好彩有珠珠咬下有少少味。坐就唔會想坐兩三個鐘,未有吸引到專登來再飲。
朋友介紹,來坐坐試試,不難找因為火炭工業區沒什麼咖啡店。

火炭人必知,記住七仔百佳轉入,直行無路再轉左便見

細細舖,無咩人,岩曬我呢d退休人仕hea
冷氣強,凍凍我

三個人夠做,滿座也不過十張椅子

但又不見有free WiFi

食物
見有人吃,但討好,在櫃面的都給星巴克的渣渣包比下去
一句,我無吃評不了

主要-飲品
以為,經濟差,會係25蚊杯,但都38,要好飲

我杯frappuccino 38,一見大杯wow性價比有的
earl grey沒理由沒味,但泡佔一半,沒味道
好彩有珠珠咬下有少少味。
坐就唔會想坐兩三個鐘,未有吸引到專登來再飲。
2019-09-06
$38 (Tea)
2019-05-18 741 views
聽我表妹講,火炭開咗一間新嘅Cafe。今日放假要去搵表妹,想去之前就去咗表妹介紹嗰間Cafe。間舖個位置其實都唔難搵不過唔熟火炭嘅人可能要啲時間去搵路。門口唔算大,晏晝三點幾,都坐咗幾個人喺裏面。環境好舒服,啲都揀得好好,好relax~呢間Cafe除咗咖啡之外,仲有其他嘢飲同小食。仲有賣環保型嘅咖啡杯。買咗杯咖啡上去搵表妹,堅好飲,個人覺得好飲過Starbucks。咖啡好香奶夠滑,好耐都冇飲過一杯咁有誠意嘅咖啡,
聽我表妹講,火炭開咗一間新嘅Cafe。

門口唔算大,晏晝三點幾,都坐咗幾個人喺裏面。環境好舒服,啲
都揀得好好,好relax~

Mocha
2019-05-14
TakeAway
$32 (Breakfast)
Mocha