Hiring
$16,500-$25,000
$15,500-$21,500
$25,000-$28,000
See All 5 Jobs
🍽 泰式青檸凍蜆🍽 照燒汁煎乾蒜牛柳粒🍹 芝麻開門🍹 冰糖蓮子牛奶咖啡🍨 卡魯哇咖啡酒提拉米蘇印象中未去過牧羊少年食野經過又有少少肚餓就入去試下勒個青檸凍蜆酸酸辣辣超級好味呀😋仲有芝麻開門係黑芝麻牛奶咖啡好特別仲拎過台灣咖啡大賽冠軍黑芝麻味好香濃加埋牛奶好好飲👍🏻不過就唔係好飲到咖啡味嚕整體黎講成餐飯都好好味呀👍🏻唯獨係冰糖蓮子咖啡個人認為太重忌廉飲完會覺得頗漏了🤰🏻最出色係個青檸凍蜆令人好回味呀😋
🍽 泰式青檸凍蜆

唯獨係冰糖蓮子咖啡個人認為太重忌廉
飲完會覺得頗漏了🤰🏻
最出色係個青檸凍蜆令人好回味呀😋

2022-04-01 201 views
銅鑼灣地點方便,近地鐵站牛油果香芒烤雞沙律🥗配胡麻醬沙律菜好新鮮,芒果尚算甜烤雞肉質軟嫩細滑白咖喱豬扒藜麥香米飯白咖喱香味好濃,送飯一流🤤藜麥米有口感,很有嚼勁豬扒厚身,肉質軟嫩
銅鑼灣地點方便,近地鐵站

牛油果香芒烤雞沙律🥗配胡麻醬
沙律菜好新鮮,芒果尚算甜
烤雞肉質軟嫩細滑

白咖喱豬扒藜麥香米飯
白咖喱香味好濃,送飯一流🤤
藜麥米有口感,很有嚼勁
豬扒厚身,肉質軟嫩
2022-03-25 211 views
牧羊少年咖啡館|銅鑼灣凍玫瑰可可朱古力杯嘢飲賣相好靚😍有兩層效果, 下層係玫瑰味嘅牛奶,上層就係意大利朱古力🍫由於加咗忌廉煮成,所以入口非常香濃幼滑之餘,亦飲得出帶有陣陣淡淡嘅玫瑰花味🌹朱古力味唔怕太搶,兩者平衡得幾好,不過如果就咁飲下層嘅玫瑰牛奶就會覺得甜咗少少,面頭仲有一層邪惡嘅忌廉🤤帶有好重嘅奶香味,上面仲灑上咗可可粉同幾片花瓣作點綴,而且啲花瓣食落口都真係有玫瑰味😂黃金鹹蛋忌廉鳳尾蝦意大利粉一嚟到已經聞到陣陣嘅鹹蛋黃香氣,面頭仲灑上左一啲鹹蛋黃碎,意粉唔怕煮得過惗😌每條都沾滿左creamy嘅醬汁,亦有一啲翠玉瓜粒增加口感😋不過食落口鹹蛋黃嘅味道就冇咁突出,反而食到啲香茅嘅味道,變咗帶有少少東南亞風味🤔鳳尾蝦就有四隻,都幾大隻爽口,整體而言都值得一試。法式蘋果撻配雲呢拿雪糕呢個係即叫即焗,所以都等咗一陣,酥皮上面鋪滿左一片片嘅蘋果🍎啲蘋果片都切得好薄,絕對係心機之作,塊酥皮烤得十分酥脆(連個底都係脆😋)配上酸甜嘅蘋果非常之夾,配埋雲呢拿雪糕冷熱交融嘅口感更加正😋不過啲蘋果片就無事先煮過,同埋食嘅時候就比較容易散出嚟😟建議蘋果同酥皮之間可以加翻層煮過嘅玉桂蘋果內餡或者吉士醬,味道就
牧羊少年咖啡館|銅鑼灣

凍玫瑰可可朱古力

黃金鹹蛋忌廉鳳尾蝦意大利粉

法式蘋果撻配雲呢拿雪糕
呢個係即叫即焗,所以都等咗一陣,酥皮上面鋪滿左一片片嘅蘋果🍎啲蘋果片都切得好薄,絕對係心機之作,塊酥皮烤得十分酥脆(連個底都係脆😋)配上酸甜嘅蘋果非常之夾,配埋雲呢拿雪糕冷熱交融嘅口感更加正😋不過啲蘋果片就無事先煮過,同埋食嘅時候就比較容易散出嚟😟建議蘋果同酥皮之間可以加翻層煮過嘅玉桂蘋果內餡或者吉士醬,味道就會冇咁單調。

是日蛋糕 (Honey Cake)
餐廳每日都會提供幾款是日蛋糕,我地就叫咗比較特別嘅honey cake🍯第一次見到呢種蜂蜜蛋糕,佢嘅賣相同千層蛋糕非常相似google咗先知原來呢隻係俄式蜂蜜蛋糕🍰應該係加咗紅糖嘅關係,蛋糕體呈深啡色,有少少聖誕蛋糕嗰種果仁味,入面嘅夾心雖然都係淺黃色,但係入口嘅口感有啲唔同,一款似係加咗牛油嘅忌廉,另一款就比較黏口🤔不過都淨係食到甜甜地嘅味道,不太食得出係咩味,更加食唔到蜂蜜味😂值得一讚嘅係面頭有一層磨成粉狀嘅蛋糕碎,令口感更加豐富👍🏻
「願你出走半生,歸來仍是少年」餐廳用餐時間90分鐘!.📌鮮忌廉鮮菌煙三文魚意大利粉 $98忌廉汁濃稠度做得剛剛好,有奶香味!但食哂成碟有啲漏!.📌香炒泰國香椒膏鳳尾蝦意大利粉 $108食落唔辣,除左有少少冬蔭公既味道之外,仲有茄醬味,甜甜酸酸!意粉尚算炒得乾身,蝦肉爽口!.📌白咖喱豬扒飯配炒鬼佬雜菜 $98豬扒好孩,白咖喱無咩味,連白飯都太淋,一般!.📌藍莓乳酪 $56飲落唔會太甜,不錯!.📌冰水果茶 🍹$46甜度剛剛好!.Overall,可以一試!服務一般,一食完就抺枱收野催你走!而且枱與枱之間距離好近!.=========================.食物:7/10環境:6.5/10抵食度:6/10回頭度:6.5/10.📌 牧羊少年咖啡館 (Fashion Walk) (銅鑼灣)銅鑼灣記利佐治街11-19號Fashion Walk地下17號舖.
「願你出走半生,歸來仍是少年」
餐廳用餐時間90分鐘!
📌鮮忌廉鮮菌煙三文魚意大利粉 $98

忌廉汁濃稠度做得剛剛好,有奶香味!
但食哂成碟有啲漏!
📌香炒泰國香椒膏鳳尾蝦意大利粉 $108

食落唔辣,除左有少少冬蔭公既味道之外,
仲有茄醬味,甜甜酸酸!
意粉尚算炒得乾身,蝦肉爽口!
📌白咖喱豬扒飯配炒鬼佬雜菜 $98

豬扒好孩,白咖喱無咩味,連白飯都太淋,一般!
📌藍莓乳酪 $56

飲落唔會太甜,不錯!
📌冰水果茶 🍹$46
甜度剛剛好!
=========================
食物:7/10
環境:6.5/10
抵食度:6/10
回頭度:6.5/10

Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Lunch
2022-02-19 3548 views
今日黎左呢間牧羊少年咖啡館食個早少少嘅晚餐。周六4點半到,滿座咁滯,不過唔洗等位。入面原來都有唔少位,裝修以灰色為主,都唔錯。餐牌成本雜誌咁,有早午餐,沙律,薄餅,主菜,小食,甜品,咖啡,同飲品,其實選擇唔多。另有假日午餐餐牌,有漢堡,意粉同飯,價錢稍為相宜啲。用QR code落單。厚切芝士雞扒番茄沙律菜漢堡包配酸忌廉蕃薯條 $118 另加一呢個係假日午餐之一。漢堡大大個,上面塊包烤得好脆,不過太少千島醬,乾左啲,要搽酸忌廉食先得。下面係車打芝士一塊加煎有皮雞扒一大塊,仲有生菜同兩片番茄。下底塊包就多啲千島醬,仲有少少脆。雞扒都煎得少少脆嘅,味道調得幾好,唔會太鹹,不過雞扒漢堡真係唔會特別好食,呢個算唔難食。伴碟嘅蕃薯條煙韌多過脆,少少甜,伴酸忌廉唔多夾,服務員同時上埋茄汁俾你,算貼心。京都春日 $108 另加一京都春日係草莓窩夫配雲呢拿雪糕,可以轉朱古力雪糕,又可以揀另上。餐牌寫明2人份量,果然一客4件窩夫超厚同大件,上面灑上糖霜,伴有大大pat忌廉,新鮮士多啤梨同士多啤梨果醬。窩夫好香,可惜唔夠脆同熱,外皮少少脆,入面係軟綿綿居多。窩夫配朱古力雪糕好味,配忌廉或者果醬都唔錯。我見好

京都春日 $108 另加一

京都春日

京都春日係草莓窩夫配雲呢拿雪糕,可以轉朱古力雪糕,又可以揀另上。餐牌寫明2人份量,果然一客4件窩夫超厚同大件,上面灑上糖霜,伴有大大pat忌廉,新鮮士多啤梨同士多啤梨果醬。窩夫好香,可惜唔夠脆同熱,外皮少少脆,入面係軟綿綿居多。窩夫配朱古力雪糕好味,配忌廉或者果醬都唔錯。我見好多客都嗌窩夫。

本店是日蛋糕 $48 另加一

巴斯克芝士餅

今日有3款本店是日蛋糕揀,我揀左吸引嘅巴斯克芝士餅。擺盆普通。蛋糕夠厚身同滑,不過全無燒焦味,唔需要特別試。
巴斯克芝士餅

價錢方面,以呢個食物質素黎講都算定價高左d。服務唔錯,服務員會主動幫你加水同換餐具。樓上有書可以借黎睇,不愧為台式咖啡館。
2022-02-19
2022-02-10 223 views
環境舒服之cafe💓💓同朋友想係cwb 搵間cafe 坐傾下計上網見到唔同page 都有推介就試試-個日係平日大約12點左右黎未係lunch hour人流唔算多唔駛等位就入得👍-一入黎就覺得個環境好靚好舒服讚👍👍點左2樣野食📍味道:3.5/5賣相:4/5帶住好奇黎試依碟菜🤣一見到menu 腐乳?長通粉?好好奇底下就試左依碟一開始擔心腐乳會唔會好唔夾結果味道又夾到🤣同朋友都覺得可以接受 幾特別不過食耐左因為始終有腐乳會覺得有d 鹹鹹地要食其他野中和一下~📍千島香芒牛油果雞肉pizza味道:4.5/5賣相:4.5/5好味!!!!!牛油果 芒果 pizza3樣野加埋好夾~~~好好食~唔會太流 可以一塊接一塊咁樣食~推!!
環境舒服之cafe💓💓

📍

味道:3.5/5
賣相:4/5
帶住好奇黎試依碟菜🤣
一見到menu 腐乳?長通粉?
好好奇底下就試左依碟
一開始擔心腐乳會唔會好唔夾
結果味道又夾到🤣
同朋友都覺得可以接受
幾特別
不過食耐左因為始終有腐乳
會覺得有d 鹹鹹地
要食其他野中和一下~

📍千島香芒牛油果雞肉pizza
味道:4.5/5
賣相:4.5/5
好味!!!!!
牛油果 芒果 pizza
3樣野加埋好夾~~~
好好食~
唔會太流 可以一塊接一塊咁樣食~
推!!

2022-01-24 262 views
雖然是下午茶時間,但看見仍有午餐供應,便點了英式早午餐 (English Brunch),有意大利黑松露醬炒滑蛋、Granola 配希臘乳酪、法國核桃杏脯包、挪威煙三文魚、黑松露豬肉腸、蕃茄、雜菌和法邊豆,特別喜歡吃煙三文魚和黑松露炒滑蛋,而核桃包上放炒蛋就較為特別,初時還看不見麵包,原來給炒蛋遮蓋了呢😜 至於希臘乳酪配穀麥片,味道酸酸的很不錯🥗 下午茶餐點了厚切芝士雞扒蕃茄沙律菜漢堡包 (Cheese Chicken Chop Burger),份量豐富,雞扒大塊美味,配上蕃茄和沙律菜很好吃😋 餐飲都選了冰果茶 (Iced Fruit Tea),果茶裝飾美觀,而且味道好喝,很喜歡這杯吸睛的飲品🍹

2021-12-21
Tea
2022-01-21 167 views
講左咁耐最近一食就食左兩次🤣 雖然好港女 但係要食到好味嘅all day breakfast 唔易😂 女人錢真係易賺~All Day breakfast wif meat🥓 $118 入面有2塊煙三文魚、兩條黑松露腸、焗蕃茄、希臘乳酪、黑松露炒蛋多士、炒雜菇、炒豆角 入面有好多款式嘅食物 全部都好味😋 (除左蕃茄😂焗完好似冇焗過之外)其實我自己最鐘意就係個希臘乳酪😛 好濃郁~ 另外個黑松露炒蛋都份量十足! 卡邦尼三文魚意粉 $108呢個食完包你飽 因為佢其實有少少漏~ 因為忌廉加芝士太crazy了🤣🤣 伊雲士烤雞配飯由於男小編係一個名負其實嘅飯桶😂 所以佢堅持係cafe都要食飯! 其實味道不錯!個汁有小小似jollibee 個雞汁 好香 雞肉都煎過 香口的!如果weekday lunch time去係有set lunch menu 的~ 以試價錢會包埋湯+飲品~所以大家如果就到weekday去食會抵好多!❤️同埋入場1小時45分鐘 好岩朋友一齊食野傾計💕😜

卡邦尼三文魚意粉 $108

伊雲士烤雞配飯

2022-01-19 199 views
話說尋日同朋友好趕約食lunch佢就提議不如試下呢間Cafe牧羊係勁多人推既cafe但我就未去過環境都幾舒服,落order全部手機落單我就嗌左厚切芝士雞扒漢堡包配酸忌廉蕃薯條朋友就嗌左香草青醬雞肉蘆筍意大利粉先黎左個蘑菇忌廉湯,佢既蘑菇湯唔係完全blend到蓉晒..仲保留左少少蘑菇口感,所以越咬就越香!幾好飲佢個漢堡包set勁大份🤣🤣🤣蕃薯條份量好足!!!!炸得好香脆但略嫌比較油膩感,手上會有一定既油份漢堡包入面有好香既牛油同應該蜜糖芥末醬,酸酸甜甜好開胃,雞扒大件亦好嫩滑❤❤朋友碟意粉應該都好食,因為見佢清晒🤣🤣🤣呢間cafe cp值高而且坐得舒服,野食都好食!!唔錯❤🥰
話說尋日同朋友好趕約食lunch
佢就提議不如試下呢間Cafe
牧羊係勁多人推既cafe但我就未去過

環境都幾舒服,落order全部手機落單
我就嗌左厚切芝士雞扒漢堡包配酸忌廉蕃薯條
朋友就嗌左香草青醬雞肉蘆筍意大利粉

2022-01-03 145 views
喺銅鑼灣行完街,嚟到呢間一直都好多好評嘅咖啡館,叫咗一個三文魚子和風蜆肉意大利粉($108)同龍蝦汁鳳尾蝦意大利粉($108)食完覺得好滿足。兩個意大利粉嘅味道都好香濃,三文魚子蜆肉意大利粉好creamy但唔會覺得油膩,龍蝦汁意大利粉都好惹味,龍蝦汁好香之餘,啲蝦都好新鮮口感唔錯,餐廳環境都好好,坐得好舒服,整體而言十分推薦。
2021-12-18 286 views
有一段長時間無去牧羊少年cafe,上午11:30偶爾經過銅鑼灣,見到人流唔算多,唔洗等位就直接入左去牧羊少年cafe一直以來都深受文青歡迎,食物品質好,都好岩年青人去打卡今次試左鮮忌廉野菌煙三文魚長通粉同埋冰糖蓮子牛奶咖啡。忌廉野菌三文魚長通粉味道恰到好處,而且份量亦剛剛好。不過冰糖蓮子牛奶咖啡就有d令我失望,兩者真的不是太match,飲到最後好多渣渣但總括而言,餐廳環境及食物質素都是高的,會再去機會好大

但總括而言,餐廳環境及食物質素都是高的,會再去機會好大
2021-12-09 313 views
「牧羊少年奇幻之旅」是巴西作家保羅·科埃略創作的長篇小说,小说運用了富含哲理和詩意的語言,講述了牧羊少年聖地亞哥追尋寶藏的奇幻冒險故事。苦苦尋覓半年,最愛且最寶貴的,原來一直都在原處等待。餐廳門口一句「願你出走半生,歸來仍是少年」,可以說是概括了全書精要,也可以說是每個人對自生的期許。點來一客素食全早餐$118,包忌廉蘑菇湯,以及熱飲一杯,小妹選了黃金蕎麥茶。忌廉蘑菇湯濃稠適宜,菇味香濃。素食全早餐有意大利黑松露炒滑蛋、法國核桃杏脯包、Granola配希臘乳酪、法邊豆、蕃茄、雜菌、牛油果、蕃薯條等,食味紛陳,色彩鮮艷,營養均行。個人而言,稍嫌餐廳把黑松露炒滑蛋放在法國核桃杏脯包上,以致麵包濕淋。

2021-12-03 262 views
遊悠閑閒遊銅鑼灣 所以👧🏻👦🏻話搵食都要搵間悠閑嘅餐廳 🍽網上話這間 #牧羊少年 經常大排長龍 👧🏻👦🏻👩🏻一於提早5:45pm食晚餐🥣今次我哋order咗#小食拼盤有炸蕃薯條、八爪魚丸、雞翼、春卷、辣肉腸、坎伯蘭腸 配兩款沾醬炸物香脆可口 沾上醬汁美味無比#俄式牛仔柳意大利粉牛仔柳好嫩滑 配上磨菇汁 味道好夾#鮮忌廉黑松露雜菌長通粉一上碟就聞到好香嘅黑松露味、芝士味 長通粉充滿醬汁味道 啱晒鍾意食菇菌嘅👧🏻👦🏻牧羊少年咖啡館 (Fashion Walk) (銅鑼灣)📍銅鑼灣記利佐治街11-19號Fashion Walk地下17號舖#文青咖啡店 #銅鑼灣 #hkfoodie #銅鑼灣美食 #hkfood #吃貨 #foodstagram #sohappy #instafoodie #不專業食評 #lcty食誌 #吃貨姐弟 #為食姐弟 #kidfoodie #lctyfamily #hkig #hkmami #晉嵐日常 #hkiger #kidsmodel #hkkids #親子blogger
遊悠閑閒遊銅鑼灣

炸物香脆可口 沾上醬汁美味無比

#俄式牛仔柳意大利粉
牛仔柳好嫩滑 配上磨菇汁 味道好夾

#鮮忌廉黑松露雜菌長通粉
一上碟就聞到好香嘅黑松露味、芝士味
長通粉充滿醬汁味道
啱晒鍾意食菇菌嘅👧🏻👦🏻

牧羊少年咖啡館 (Fashion Walk) (銅鑼灣)

2021-12-01
Dinner
2021-11-23 304 views
如果有食開文青cafe, 相信大家對牧羊少年咖啡館不陌生, 今次試了位於銅鑼灣的分店。可能由於平日關係, 我地當日下午預訂, 慶幸當晚仍有卡位給我們, 內裡環境不錯, 梳化很舒適, 燈光柔和。我們試了三文魚籽和風蜆肉意大利粉 $118, 酸忌廉蕃薯條 $68, 甜品是日落巴黎$108~意大利粉彈牙有口感, 而且醬汁香濃美味, 蜆肉份量亦十足, 值得一試! 至於蕃薯條就不過不失, 味道正常, 但略嫌炸得太乾。到主角甜品出場-日落巴黎即係香蕉加窩夫配朱古力雪糕, 窩夫有4大件, 香甜軟綿, 外脆內軟, 且有很香牛油味, 非常好食!整體來說, 是一個與朋友聊天嘆美食的好地方呢~

三文魚籽和風蜆肉意大利粉

日落巴黎

整體來說, 是一個與朋友聊天嘆美食的好地方呢~
2021-11-22
三文魚籽和風蜆肉意大利粉
日落巴黎
2021-11-11 149 views
一開始就叫左杯朱古力,朱古力唔太甜,適中,紅菜頭香芒藜麥沙律,因為見佢色彩豐富,有視覺享受,味道都特別同開胃,因為佢配左個蜜糖芥末醬,日式大阪燒風味煙三文魚薄餅,係加左燒汁既pizza,同埋佢係用薄批,變左好似係餅乾咁,幾有趣,味道都唔錯~
一開始就叫左杯朱古力,
朱古力唔太甜,適中,
紅菜頭香芒藜麥沙律,
因為見佢色彩豐富,
有視覺享受,
味道都特別同開胃,因為佢配左個蜜糖芥末醬,
日式大阪燒風味煙三文魚薄餅,
係加左燒汁既pizza,同埋佢係用薄批,
變左好似係餅乾咁,幾有趣,味道都唔錯~