6 day(s) ago 0 views
918:無骨豬手飯($47)份量大,好多豬手,應該都有不下10件,豬手入味,有肥有瘦,有皮有肉,有筋有膏,醬汁味濃,整體不錯。另外仲配咗少量咸酸菜,特別醒胃。如果覺得肥膩,可以點酸辣汁,酸酸辣辣,無咁油膩。910:泰式炒金邊粉($47)份量適中,鑊氣可以,金邊粉炒得唔濕淋淋,但可以再乾身少少就更好,至於味道正常發揮,酸酸甜甜。配料有幾多款式,豆卜、豆乾、芽菜、蝦皮、雞肉、雞蛋、蔥、花生碎。午餐奉送熱飲,凍飲另加$2,沒有加一服務費。
918:無骨豬手飯($47)

910:泰式炒金邊粉($47)

午餐奉送熱飲,凍飲另加$2,沒有加一服務費。
無骨豬手飯
泰式炒金邊粉
$47 (Lunch)
2024-05-10 22 views
又返到嚟光輝圍搵嘢食,知道呢間不嬲都多人,今日早少少就嚟探究一下因為唔使排隊。門口幾塊大餐牌,選擇繁多,一睇價錢10分親民。唔使講入去即刻坐低。環境同一般食肆無異,雖然唔算寬敞,但都可以。叫咗個海南雞飯,見到隔籬左右都食得津津有味應該唔會錯。唔使5分鐘上枱,賣相唔錯,碟頭都算大。味道還算可以。飯唔算太香但都算乾爽。雞肉唔係太滑,但係個皮好香。$52包嘢飲簡直超值。光輝圍的確係一個充滿好嘢食嘅地方。
海南雞飯
海南雞飯
幫襯左幾次,食物中上,但今次一肚氣!老闆娘態度奇差!叫錯菜或名,好似殺佢父母咁,拎張餐牌一嘢撻落台面!問邊到有印度炒面?睇清楚先啦!?原來係泰式炒面。。。食嘢好食都無用食到一肚氣🔥
炒面
2024-03-13
$50 (Lunch)
2024-02-03 110 views
收到時漏左雞油飯同埋打瀉左椰青,我打去商家查詢可以點做,店員只回覆一句我地收左工,無任何解決方法!第二日我申請退款,商家竟然唔肯退俾我,煩到要搵客服,最後只係肯退雞油飯,個椰青都係唔肯退。最後係搞到外賣APP出優惠卷!。呢間餐廳係我食過服務態度最差既餐廳,咁耐以黎都末試過出評分,大家千祈唔好幫襯!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!俾10000個嬲 服務態度又差又唔肯退款,垃圾餐廳,都未見過甘差既餐廳
退。最後係搞到外賣APP出優惠卷!。
呢間餐廳係我食過服務態度最
Delivery
2023-11-18 217 views
住左葵興甘耐,第一次試呢間野,叫左個海南雞飯,估吾到有驚喜,都幾好食,雞都熱熱哋,又叫了燒豬頸肉,海鮮法包,就普普通通。餐廳環境都還好,卡位都幾好坐,吾知食咩時都可以試吓碟頭飯。
餐廳環境都還好,卡位都幾好坐,吾知食咩時都可以試吓碟頭飯。
2023-07-28 283 views
一入去間鋪無乜人,但見都企理,就試下我嗌咗個蠔仔肉碎湯飯,真係唔得,蠔細隻都唔緊要,味道酸嘅肉碎唔多,其他料都少味道其實都唔得架啦但味道差,可以好主觀蠔仔味道變酸,就真嘅其他款都係唔得,不過唔係我親自食,就唔講其他了
一入去間鋪無乜人,但見都企理,就試下
我嗌咗個蠔仔肉碎湯飯,
真係唔得,蠔細隻都唔緊要,味道酸嘅
肉碎唔多,其他料都少
味道其實都唔得架啦
但味道差,可以好主觀
蠔仔味道變酸,就真嘅

其他款都係唔得,不過唔係我親自食,就唔講其他了
2023-03-03 518 views
今次嚟到光輝圍泰旺泰國小菜食晚餐😋😋😋食泰國菜當然嗌冬陰功湯啦,冬陰功湯好足料入邊有好多海鮮同埋配料,有菇啦、大蜆、大蝦等等😍😍😍味道方面非常唔錯,食落唔會過酸同埋太辣🔥,海鮮方面尚算新鮮食泰國菜大家必會諗起明爐烏頭魚😋😋😋,估唔到條烏頭魚咁大條,上面放咗檸檬🍋同青檸仲有其他泰國嘅香料,烏頭魚食落有油香味,再加上店家精心炮製嘅湯底,非常推薦值得一試👍🏻👍🏻👍🏻仲有叫咗個泰式生蝦🦐🦐🦐,識落爽彈之餘舖頭調嗰個醬汁非常好食,但係食唔到辣嘅朋友要小心啦🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥再叫咗個海南雞,肉質係好嫩滑同埋好香雞味,雞皮有爽彈嘅口感,食得出落咗好多心機😋😋😋最後仲有一個生菜肉碎包,豬肉調味啱啱好,生菜好新鮮仲係好脆身👍🏻👍🏻
今次嚟到光輝圍泰旺泰國小菜食晚餐😋😋😋

味道方面非常唔錯,食落唔會過酸同埋太辣🔥,海鮮方面尚算新鮮

2023-03-02
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 冬陰功湯
2022-12-22 273 views
泰旺可以做到大份量概到會套餐,只要有需要可以去門市同店員商議,此公司亦會比到至優惠概價錢供大家選擇,提醒下,由於份量大概緣故需要預留翻時間比店主做準備。預留時間大概1-3天。需要衡量食物概多少。有心預留概派對到會,實會有驚喜哦!🥳🥳
有心預留概派對到會,實會有驚喜哦!🥳🥳
TakeAway
難得約咗班fd玩,諗住近近地揀間泰國嘢試下呢間雖然款式唔算少,但一入到鋪頭就覺得衞生狀況一般,而且晚市時間一個客都無最後都係決定買呢間外賣因為想快啲去玩 本身無諗過寫食評所以只係影咗一張相,甚至影唔曬所有嘢食印象中六個人大概嗌咗:生蝦、炒金邊粉、串燒(牛、豬)、通菜、生菜肉碎、海鮮炒飯、海南雞、小食拼盤啲嘢食有好有唔好,金邊粉同通菜係幾好食幾惹味,但串燒太un好難咬出嚟、生蝦仲有腸、海鮮炒飯無啦啦有臘肉 本身食完都覺得還可以接受,但六個人星期五食完,星期六晚就開始有人出現各種不適,包括頭暈、頭痛、肚痛、肚屙、周身無力、嘔,症狀去到今日星期四都仲有本人睇完醫生證實係急性腸胃炎由於六個人食嘅共同食物只有呢餐泰國嘢,所以都幾肯定係呢間令到我地唔舒服 由於真係無諗過會寫呢篇文,所以得一張相係勉強影到啲食物本身一場開心嘅聚會,結果最後大家都承受著各種不適都明白唔係所有餐廳都係乾淨到一塵不染,亦都明白食生蝦都有風險,但完全無諗過係會食到急性腸胃炎,唔舒服咗幾日希望餐廳見到呢個評論後可以改善衞生問題,唔好再令到有食客食到不適
難得約咗班fd玩,諗住近近地揀間泰國嘢試下
最後都係決定買呢間外賣因為想快啲去玩

本身無諗過寫食評所以只係影咗一張相,甚至影唔曬所有嘢食

本人睇完醫生證實係急性腸胃炎

由於真係無諗過會寫呢篇文,所以得一張相係勉強影到啲食物
本身一場開心嘅聚會,結果最後大家都承受著各種不適
2022-07-08
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
2021-03-26 1114 views
光輝圍呢邊真係無乜野食,個人又鍾意食泰國嘢,好自然呢間泰國餐廳就成為我lunch既首選。最鍾意佢地個香葉肉碎蛋飯,冬蔭公湯金邊粉,同埋有個辣椒膏豬頸肉肉碎炒飯都好味!
2021-02-01 645 views
因為我們住附近第一次 食就覺得好好味 唔可以唔食呢間嘢 因為 依家嘅裝修很泰色 所以非食不可 人們可以在 葵興地鐵站 步行 十分鐘 就到達 這間餐廳了 所以 我們經常去食 你哋快啲去試下啦
因為我們住附近第一次 食就覺得好好味
2020-12-20
Celebration
Mother's Day
2019-12-11 1481 views
葵興附近開完會 合作方提議一齊去食個晚飯光輝圍附近多嘢食就係人都知 原來仲有呢間泰國嘢嗯 睇落都幾正宗 諗住凍凍地食冬蔭功都好丫完全唔駛等 只坐左兩枱客 可能係平日掛個menu都幾多選擇我嗌左杯咸檸7 都正常嘅上菜都幾快五分鐘咁上下 冬蔭功就黎左先個賣相係咁的。。。嗯 其實都足料嘅味道都唔錯 唔會太辣不過啲蜆同蝦就應該唔算新鮮個豬手好軟滑 但味道冇乜驚喜夠鑊氣 淡左少少啲蝦又係 唔夠新鮮咁最好味應該係呢個黃金鮮魷都係同一樣的 唔係好夠新鮮可能係平日掛 星期六日去會好啲掛
葵興附近開完會 合作方提議一齊去食個晚飯
光輝圍附近多嘢食就係人都知 原來仲有呢間泰國嘢
嗯 睇落都幾正宗 諗住凍凍地食冬蔭功都好丫

完全唔駛等 只坐左兩枱客 可能係平日掛

個menu都幾多選擇

我嗌左杯咸檸7 都正常嘅

上菜都幾快
五分鐘咁上下 冬蔭功就黎左先
個賣相係咁的。。。

嗯 其實都足料嘅

最好味應該係呢個黃金鮮魷
都係同一樣的 唔係好夠新鮮

可能係平日掛 星期六日去會好啲掛
2019-10-02 851 views
呢間野個裝修感覺都好泰式,不過比較內部舊式,衛生程度亦需改善,我咁岩坐正廚房門對面,廚房門仲要半開,睇到入面環境,成個地下濕晒,廚師仲要著拖鞋式防水鞋,當堂無晒胃口就算食物本身幾好味都無用啦......泰式炒金邊粉:屬於偏濕炒,食到泰國汁個d味,酸酸甜甜,好開胃蝦醬炒飯:唔知點解會有蛋同臘腸,覺得有冇都無所謂,蛋同臘腸面頭有好多油,不了。個蝦醬味好濃郁,每啖飯都食到,好香好正。牛雞串燒:正常味,搽左黃薑粉調嘅汁,整體偏甜,ok好食。椰汁冰:好香濃嘅椰汁,甜度適中,好飲到停唔到口!類似椰汁大王個隻,跟餐+$8就有,抵飲!!!椰王沙冰:椰王打成冰再mix小小椰汁,味道清甜,個人鍾意飲椰汁冰多啲。食物水準整體都ok,唯獨衛生唔得,真係嚇親我,如果有改善,先考慮會唔會再幫趁。
呢間野個裝修感覺都好泰式,
不過比較內部舊式,衛生程度亦需改善,
我咁岩坐正廚房門對面,廚房門仲要半開,

就算食物本身幾好味都無用啦......

泰式炒金邊粉:
屬於偏濕炒,食到泰國汁個d味,酸酸甜甜,好開胃

蝦醬炒飯:

牛雞串燒:
正常味,搽左黃薑粉調嘅汁,整體偏甜,ok好食。

椰汁冰:

椰王沙冰:

2019-05-30 806 views
Waited >30 mins for my takeaway food and realized that they put fried rice noodle from other dishes into mine, which doesn’t match with my dish (I ordered tom yum goong sauced stired fried noodle and meat, they gave me the soy sauced fried rice noodle from other menu and just put a tom yum gong sauce on it). Food not good, service is also VERY bad and rude! Horrible experience ever and not worthed at all!!!
2019-03-17 759 views
公司附近的食肆選擇有限,每天吃的幾乎都是港式茶餐廳、連鎖快餐和粉麵店 差不多就有些少悶了,幸好走遠一點到石籬、光輝圍就有多些花款 先是將近三十年歷史的老店金來越南粉,然後有衝出葵興開分店的人氣漢堡嘉寶小食 友人推薦的街坊泰菜泰旺雖然光環不及以上食店之亮麗,但平時眼見也有不少捧場客 泰式炒金邊粉 $43輕裹酸甜開胃的醬汁,吃著仍有點彈牙,不算太過油 基本配料有炒蛋花、豆乾、芽菜和蔥段等,趁熱與花生碎拌勻才吃香一點 沒有像坊間出品般伴辣椒碎奉桌,又加了蟹柳,感覺是港化的泰菜,不過亦甚順口 無骨豬手飯 $43半餸半飯,豬手瘦肉量不多,反而是皮層的肥脂及膠質位豐厚 醬汁微稠,鹹甜適度,拌飯吃正好,適時還可以吃醃瓜菜消減膩感
差不多就有些少悶了,幸好走遠一點到石籬、光輝圍就有多些花款

醬汁微稠,鹹甜適度,拌飯吃正好,適時還可以吃醃瓜菜消減膩感