TERA 📍大圍車公廟路18號圍方3樓320號舖☀️🌞Weekend 去咗圍方嘆返個由🇫🇷法國藍帶廚師主理嘅日式梳乎厘 Pancake🥞👍🏻環境好舒服,🪵木系主調融合日本寺廟設計⛩️☕️🥤幾乎每款主食或甜點都可以享有飲品-$12 嘅優惠,好適合下午茶過嚟傾吓偈🫶💕💫今次都係衝著疏乎厘同窩夫而來,所以又係一個甜品餐😜🥞🍫金箔Nutella $168💨空氣感極重,🐣蛋味又好香嘅疏乎厘Pancake 配上香濃可可豆榛子果仁醬真係不得了😋👍🏻🫶Nutella 唔算甜,而且仲有兩粒金莎伴碟添🤩(💭某程度上好味過之前排長龍嘅過江龍🤔)🧇🍌香蕉海鹽焦糖 $118👍🏻👍🏻值得一讚窩夫真係好香蛋味🥚,口感帶有微微煙韌!✨忌廉好挺身又豐厚,配上新鮮🍌香蕉同Lotus無糖餅乾,😋整體味道真係好夾😏相信好快會想再番嚟食多次🥤Americano $38無糖嘅Americano配甜品就啱晒,可以中和甜度又能夠解膩!☕️Flat White $42🌰咖啡偏向nutty味重,啱晒我口味👍🏻👍🏻
TERA
📍大圍車公廟路18號圍方3樓320號舖

👍🏻環境好舒服,🪵木系主調融合日本寺廟設計⛩️
💫今次都係衝著疏乎厘同窩夫而來,所以又係一個甜品餐😜
🥞🍫金箔Nutella $168
🫶Nutella 唔算甜,而且仲有兩粒金莎伴碟添🤩
(💭某程度上好味過之前排長龍嘅過江龍🤔)
🧇🍌香蕉海鹽焦糖 $118
香蕉海鹽焦糖
👍🏻👍🏻值得一讚窩夫真係好香蛋味🥚,口感帶有微微煙韌!
😏相信好快會想再番嚟食多次

🥤Americano $38

☕️Flat White $42
🌰咖啡偏向nutty味重,啱晒我口味👍🏻👍🏻

2024-05-26
香蕉海鹽焦糖
之前行圍方,見到Tera開新分店,有啲期待~ 今次就去試吓!呢間分店比佐敦店大好多,木系裝潢都幾舒適,仲有好多綠色植物元素~ 服務態度都幾好!今次叫咗意粉、雞翼同梳乎厘pancake,整體質素唔錯嘅,但唔算好大驚喜,感覺佐敦店嘅質素好啲~ 呢度就坐得舒服啲!🔸水牛城雞翼 $58一客有6隻,雞翼大大隻,肉質幾滑嫩有肉汁!但個水牛城汁太鹹,平時食開重口味嘅我哋都覺得鹹咗啲!同咗職員講,佢哋話個汁係廚師自己調,之前有客人反映過話唔夠味,可能呢日整得重手咗啦🤣 🔸明太子蟹肉意粉 $158之前食過覺得幾好味,今次再encore!意粉份量都幾多,而且明太子醬超足,蟹肉亦唔少,意粉軟硬度適中~ 個醬有明太子嘅鹹香,又有啲洋蔥嘅甜味,好味!🔸提拉米蘇布朗尼梳乎厘班戟 $148見到係大圍店限定,就一於試吓~ 仲有黑糖珍珠奶茶味~一份有3件soufflé pancake,口感輕盈空氣感重,十分軟綿綿,蛋味都幾香,質素唔錯!tiramisu醬幾香滑唔肥膩,但食到最後個醬略為唔多夠~ brownie個樣一般,但味道唔錯~

🔸水牛城雞翼 $58

🔸明太子蟹肉意粉 $158

🔸提拉米蘇布朗尼梳乎厘班戟 $148

• 明太子蟹肉意粉
  • 提拉米蘇布朗尼梳乎厘班戟
2024-03-22 790 views
小編大鄉里出城🏙️第一次黎到圍方離遠就比個疏乎厘吸引左🤩 好似好正餐廳日式木系設計🇯🇵感覺好舒服~好闊落 好適合情侶👫朋友👫去去到附近可以try try~📍開心果疏乎厘 ($158)嚟到覺得好靚😍 好動L 打卡good周圍有好多堅果、合桃、開心果圍住最正係開心果醬+ 開心果忌廉😎勁多又夠味同鬆軟pancake係好夾 疏乎厘口感比較實 唔算好有空氣感📍原條蒲燒鰻魚蛋包飯 鰻魚係超大條🐠長個手掌✋🏻而且都算肥美厚肉 配飯食一流🍚白飯份量超多 可以兩個人share~蛋差唔多全熟🥚無乜蛋汁 有d可惜😔小編覺得好貼心嘅位係「汁另上」日式咖喱汁好濃郁 完全唔辣😙📍煙三文魚青醬意粉($158)呢個意粉好Creamy 掛汁力好強同埋唔會好乾身 整體味道👍🏻👅不過略嫌青醬顏色唔夠青🤣就咁望落有啲似忌廉意粉hahahaha🍝另外煙三文魚有4塊 仲有蕃茄仔🍅推薦呢個意粉💕————————————————————味道😋:8/10抵食🥳:7/10環境🥂 : 8/10
小編大鄉里出城🏙️第一次黎到圍方
離遠就比個疏乎厘吸引左🤩 好似好正
餐廳日式木系設計🇯🇵感覺好舒服~
好闊落 好適合情侶👫朋友👫去
去到附近可以try try~

📍開心果疏乎厘 ($158)
嚟到覺得好靚😍 好動L 打卡good
周圍有好多堅果、合桃、開心果圍住
最正係開心果醬+ 開心果忌廉😎勁多又夠味
同鬆軟pancake係好夾
疏乎厘口感比較實 唔算好有空氣感

📍原條蒲燒鰻魚蛋包飯
鰻魚係超大條🐠長個手掌✋🏻
而且都算肥美厚肉 配飯食一流🍚
白飯份量超多 可以兩個人share~
蛋差唔多全熟🥚無乜蛋汁 有d可惜😔
小編覺得好貼心嘅位係「汁另上」
日式咖喱汁好濃郁 完全唔辣😙

📍煙三文魚青醬意粉($158)
呢個意粉好Creamy 掛汁力好強

味道😋:8/10
抵食🥳:7/10
環境🥂 : 8/10
2024-03-13 869 views
今日因有開心事,兼下午放假,在大圍做完嘢,順便去圍方行過圈,順便醫醫五臟廟。本來想去Open Rice 介紹的另一間餐廳,但見有點逼,行吓行吓見TERA 日係裝修時尚舒服,一於試吓。下午茶餐也有不同選擇,如意粉,亦有Pancake 及Waffle,不如試吓其Waffle 。叫了一個原味Waffle 加Flat White ($98)。等了一會,咖啡到咗,Waffle 仍未到。再過一會,Waffle 到了,樣子看落不錯。有厚厚的cream,加蜜糖及杏片。Waffle 看來亦似焗得香脆,因有濃厚的啡色。不過當我一切開時,已覺得有D唔妥,因為感覺唔到熱騰騰的氣味,兼表面不脆。當然味道亦令人失望,雖然感覺到Waffle有蛋味,但因為唔熱,整個Waffle 變得一點也不脆口,甚至有點韌。 👎🏻👎🏻👎🏻咖啡(Flat White)尚算合格,有咖啡香(不算濃香),奶幼滑及厚度適中。否則$100幾蚊個下午茶,認真呻笨。😞😞😞總結而言,Waffle 可能是okay的,但因放咗好耐(只係我單方面估計),食物變得失色。

2024-03-12
Tea
3 day(s) ago 0 views
Weekend Tea Time香蕉SPECULOOS曲奇Pancake $118疏乎厘班戟鬆軟又有蛋香味,配搭香滑鮮忌廉 、新鮮香蕉、鬆脆Lotus焦糖餅碎及餅乾,是令人開心的甜品。蜜糖牛油雞翼 $68雞翼大大隻,炸到香脆金黃,滑嫩有肉汁,香甜的蜜糖牛油醬汁令雞翼更美味。三文魚青醬意粉 $148一上枱已經聞到青醬的香氣,意粉軟硬適中,很掛汁,味道濃厚,加上鹹香三文魚,味道不錯。Latte $30 (原價$42,選擇Pancake正價飲品可以減$12)Latte口感柔順絲滑,堅果香的咖啡與牛奶比例剛剛好。餐廳闊落舒適,以白色與淺木色作為主調,再加上翠綠的植物點綴,充滿和風特色。
Weekend Tea Time

香蕉SPECULOOS曲奇Pancake $118

蜜糖牛油雞翼 $68

三文魚青醬意粉 $148

Latte口感柔順絲滑,堅果香的咖啡與牛奶比例剛剛好。

2024-07-11 11 views
今次去試咗大圍分店 「TERA」,呢間以木系簡約風設計,店鋪仲有榻榻米座位同不少植物做裝飾,又清新又坐得舒服。Cafe 主打自家製梳乎厘班戟,重有窩夫🧇、意粉、日式蛋包飯、All Day Breakfast同特式主菜。🍴豬鞍架配蘋果西蘭花(肉汁) $268豬鞍幾大份,烤得剛剛好,又淋又好味,mix 埋煮至入味又軟身兩款蘋果肉一齊食,份外好吃。🍴 士多啤梨雲呢拿梳乎厘班戟 $118甜品系列都係即叫即整,新鮮出爐上枱 ,梳乎厘班戟好鬆軟又有香濃蛋味,幾乎入口即化好fluffy感,配了酸酸甜甜士多啤梨,士多啤梨脆脆同香滑忌廉 Cream一齊食,食到多種味道同口感,絕對令人回味無窮。🍹 凍山茶花荔枝烏龍茶 加$38荔枝味烏龍茶,幾清新🧋芒果咖啡 加$40咖啡底部加了芒果肉,朋友話幾好飲

🍴豬鞍架配蘋果西蘭花(肉汁) $268

🍴 士多啤梨雲呢拿梳乎厘班戟 $118

🍹 凍山茶花荔枝烏龍茶 加$38
荔枝味烏龍茶,幾清新

🧋芒果咖啡 加$40
咖啡底部加了芒果肉,朋友話幾好飲
2024-06-30
$255 (Tea)
2024-07-07 0 views
📍TERA@massivestomach原本淨係諗住喺大圍踩單車之前填飽個肚,點知見到間裝修好靚嘢食又啱嘅餐廳就入咗去💖都唔錯啊✨❣️明太子蟹肉意粉係一碟都幾大碟嘅意粉,多汁多醬,好香濃嘅奶油味加明太子海鮮味,紫菜夾埋一齊好夾,好日式嘅味道😋💰118❣️吉列大蝦日式滑蛋飯 (配咖喱汁)吉列大蝦都真係幾大隻,炸皮唔會話好厚🍤蝦肉都有番咁上下份量以且好彈牙✨蛋包飯個滑蛋really very nice~就係為咗食蛋先叫依個餐😋好滑好有蛋味🍳💰108❣️金箔nutella梳乎厘啲人去依間餐廳應該擽係沖佢有梳乎厘🥞見到周圍好多人哎所以都跟風試下佢✨又真係有金箔㗎喎😹好香濃嘅朱古力🍫梳乎厘亦都空氣感十足,一咬落去入口即溶🫠蛋味都好足 🌼💰158P.s. 唔知要踩幾耐單車先減得番依一餐喇😭#tera #thewai #圍方 #大圍美食 #大圍
📍TERA
@massivestomach

❣️明太子蟹肉意粉
💰118

❣️吉列大蝦日式滑蛋飯 (配咖喱汁)
💰108

❣️金箔nutella梳乎厘
💰158

P.s. 唔知要踩幾耐單車先減得番依一餐喇😭

#tera #thewai #圍方 #大圍美食 #大圍
2024-07-07 0 views
喺圍坊見到呢間餐廳,咁啱嗰日好想食Pancake,就即刻走入去試吓,結果冇令我失望😋。🥦 蒜香意大利西蘭花 🥦 好惹味的前菜~ 西蘭花煮得啱啱好,唔會過淋。蒜香味好濃郁,每啖都好香口😌。🍗 招牌香煎雞扒煙肉牛角包窩夫伴薯菜🍗叫得招牌又真係幾好味喎!雞扒煎得外脆內嫩,煙肉香脆可口。佢似乎加咗啲芥末,當覺得雞扒有啲油嘅時候,芥末中和咗,配搭得好好。配埋牛角包窩夫同薯菜一齊食,口感層次豐富,感覺好特別,真係一流👍。🦀 明太子蟹肉意粉🦀 意粉正常發揮~ 明太子醬汁濃郁,帶有少少鹹香味,配埋鮮甜嘅蟹肉,味道豐富。意粉煮得剛好,彈牙有嚼勁😋。🥞 開心果梳乎厘班戟🥞梳乎厘班戟鬆軟綿密,入口即溶。開心果味道都算香濃,配埋梳乎厘班戟一齊食都幾夾,每一啖都好滿足😍。

🥦 蒜香意大利西蘭花 🥦

🥞 開心果梳乎厘班戟🥞
開心果梳乎厘班戟
2024-02-24
招牌香煎雞扒煙肉牛角包窩夫伴薯菜
原來不只有人氣梳乎厘班戟,其他食物亦不遜色喲💕可以再回訪😆.𐐂單點𐐚/主菜/❥ 明太子蟹肉扁意粉 $138味道濃郁不膩,意粉的軟硬度剛剛好,微彈牙,有口感,意粉上沾滿了明太子和蟹肉,朋友跟我都覺得好吃😋/甜品/❥ 金箔Nutella梳乎厘班戟 $158賣相好吸睛,黑色碟灑滿了金箔,梳乎厘班戟口感輕柔,軟綿綿好鬆軟,內裡空氣感十足,入口即溶,充滿蛋香,加上朱古力榛子醬還有旁邊的金莎脆脆,甜在心裡💕/飲品/(正價飲品-$12)❥ 焙茶生椰乳 ($58-12)賣相普通,但味道出乎意料的好喝耶😍焙茶的味道突出,和椰奶很配🫶🏻❥ 蜜桃玫瑰梳打 ($36-12)友人向店員要求了放少點玫瑰不過味道仍然是好喝的,香甜的蜜桃味中帶有淡淡的玫瑰香,相當的清爽可口,不會覺得是人造口味👍🏻..(人。◕‿‿◕。)歡迎來追蹤我~ FOLLOW FOLLOW ME ❣ 喜歡的就給個贊👍🏻鼓勵支持我👉🏻👈🏻
原來不只有人氣梳乎厘班戟,其他食物亦不遜色喲💕可以再回訪😆
𐐂單點𐐚

/主菜/

❥ 明太子蟹肉扁意粉 $138

/甜品/

❥ 金箔Nutella梳乎厘班戟 $158

/飲品/
(正價飲品-$12)

❥ 焙茶生椰乳 ($58-12)
賣相普通,但味道出乎意料的好喝耶😍
焙茶的味道突出,和椰奶很配🫶🏻

❥ 蜜桃玫瑰梳打 ($36-12)
友人向店員要求了放少點玫瑰

喜歡的就給個贊👍🏻鼓勵支持我👉🏻👈🏻
2024-06-20
Dinner
2024-06-30 24 views
黑松露雜菌薄餅 普普通通。個薄餅底好硬,嗰邊硬到好似餅乾咁。黑松露嘅味道亦都唔算突出。明太子蟹肉意粉 幾有鹹香味道,係預期中嘅味道。但就唔覺得有咩蟹肉。蒜香辣蜆意粉 普通。蒜香嘅味道好重,但係就冇蜆肉嘅海鮮味。除左蒜味就冇咩其他味嘅意粉。香煎脆皮春雞 普普通通,個皮唔係話整得話好香脆。雞肉亦都唔算滑。👌🏼蒜香西蘭花值得讚嘅係用咗broccolini ,而唔係一般嘅西蘭花。Broccolini 本身一定好味過西蘭花。味道就正常。之前來過呢度食pancake同埋牛角包窩夫。牛角包窩夫非常之香脆又鬆軟,整得好出色。班戟亦都係有空氣感嘅班戟。整體嚟講,甜品唔錯,主食普通水準。環境: ★★★☆☆ 食物(非甜品):★★☆☆☆ 推介度(非甜品):★★☆☆☆
黑松露雜菌薄餅

黑松露雜菌薄餅

明太子蟹肉意粉

幾有鹹香味道,係預期中嘅味道。但就唔覺得有咩蟹肉。

蒜香辣蜆意粉

蒜香辣蜆意粉

香煎脆皮春雞

普普通通,個皮唔係話整得話好香脆。雞肉亦都唔算滑。

香煎脆皮春雞 $258

👌🏼蒜香西蘭花

蒜香西蘭花 $58

環境: ★★★☆☆

食物(非甜品):★★☆☆☆

推介度(非甜品):★★☆☆☆

2024-06-26 31 views
嚟到葵芳想搵啲地方食下午茶,發覺呢個商場啲嘢都偏貴,一係就係大家樂嗰啲算啦,行吓行吓都係決定比貴少少食間舒服啲又想食嘅嘢想食甜品,呢個商場好似冇中式甜品搵咗個疏乎厘pancake食!睇一睇Menu成$150左右因為想食所以照入去,而且坐得舒服啲,疏乎厘pancake好快就上枱好味好有空氣咁其實我哋食煮食小食鹹食先煙三文魚$28有兩粒,蝦就加$38.3粒質素有啲低,估唔到係呢啲劣質雪蝦 嗌咗啲小食,蜆同埋青口都好好味!唔記得咗邊個有酒味,我鍾意嗰個多啲!蜆肉好新鮮,青口都好鮮味不過就太少肉啦,呢啲一定唔會飽呢個下午茶小食拼盤就都係擺盤靚,實質就係好多薯條兩隻雞翼兩隻炸蝦,炸蝦香脆,不過入面嘅蝦都唔係特別好嘅質素嚟嘅疏乎厘pancake同埋嘢飲最正!呢間服務環境質素都唔錯,不過價錢好貴
算啦,行吓行吓都係決定比貴少少食間舒服啲又想食嘅嘢

其實我哋食煮食小食鹹食先
不過就太少肉啦,呢啲一定唔會飽
疏乎厘pancake同埋嘢飲最正!

呢間服務環境質素都唔錯,不過價錢好貴
Tea
放假同好友去左大圍圍方「Tera 寺」,呢度環境好舒適,一入去,木系嘅格調已令人有種洗滌心靈嘅感覺,而且仲見到個日本亭園嘅佈置,成個人即刻平靜左😅,好治癒❤️,而嚟呢度,點少得要order佢地由藍帶主廚主理嘅各款招牌疏乎厘pancake🤩💮開心果🥞pancake($158)三層厚厚的pancake ,好鬆軟,dun dun 下,好過癮,用左開心果忌廉,淋上開心果醬,好Creamy,入口即溶,有空氣感得嚟,又唔會好空洞😚,另外想講,D開心果、雜果仁,好新鮮,烤得好香好脆,為整個pancake生色不少😋😋😋👍💮瑪格麗特薄餅🍕瑪格麗特薄餅(Pizza Margherita),是用羅勒葉、水牛芝士同番茄醬做餡,羅勒葉有強烈類似茴香的氣味,跟番茄完美搭配 ,加埋水牛芝士,真係最佳柏檔,簡單又美味😜💮澳白咖啡☕️($42)好友叫了一杯有薄薄心形拉花嘅flat white 咖啡來配她的至愛Pancake 🥞👏🏻😆💮山茶花荔枝茉莉茶(凍$50)以$50 一杯飲品,賣相太簡單及味道似一般荔枝綠茶,如果加多一、兩粒荔枝肉或薄荷葉,賣相會更吸引。

💮開心果🥞pancake($158)

💮瑪格麗特薄餅🍕

💮澳白咖啡☕️($42)

💮山茶花荔枝茉莉茶(凍$50)

呢間近年喺佐敦起家嘅人氣日式疏乎厘班戟店「Tera寺」逆市擴充,開咗分店喺大圍圍方同埋元朗形點. 今次試咗大圍分店,坐得舒適,落雨天去都唔使揼雨. 餐廳以日系園林木系裝潢佈置令人放鬆.今次試咗兩個大圍分店限定嘅疏乎厘班戟. 有法國藍帶大廚主理食物質素真係有返咁上下㗎. 店家堅持不計成本,用上日本新紀元雞蛋,所以蛋味特別出眾. 另外都選用咗法國麵粉、法國牛油同埋日本牛奶等食材,夠高質. 用料靚雖然賣百多元一份,我又覺得抵比喎,一分錢一分貨呀嘛. 呢度嘅pancake可以做到挺身結實又不失鬆軟嘅感覺,食落唔會輕飄飄一陣風咁,絕對令人回味無窮. ⭐️Dirty Coffee 顏色層次分明. 濃縮咖啡在面層香氣撲鼻,下層有冰凍牛奶. 飲落時兩種味道相互交織,時而醇厚時而帶甘. ⭐️紅豆咖啡配椰乳配搭令人耳目一新. 香濃咖啡配上香甜滑滑椰奶,呷一口香甜紅豆感覺滿足. ⭐️黑糖珍珠奶茶班戟好有特色. 奶茶味濃厚但甜而不膩. 黑糖珍珠彈牙好有嚼勁,班戟口感鬆軟,好有對比. ⭐️提拉米蘇布朗尼班戟疏乎厘蛋味好香,質感軟綿綿好濕潤. 布朗尼朱古力味濃質地厚實. 沾滿咖啡粉嘅手指餅可口.一個甜品有幾種質感. 班戟

⭐️Dirty Coffee

⭐️紅豆咖啡配椰乳

⭐️黑糖珍珠奶茶班戟

⭐️提拉米蘇布朗尼班戟

班戟即叫即製,大概需要20分鐘預備時間,所以落單嘅時候記得早啲叫啦.