2018-10-06 142 views
今日我同朋友去食鐵板燒一直都好想食架喇,不過自己總是唔捨得食今日朋友話請返我食生日飯,我當然揀左我想食既餐廳啦長長既鐵板燒檯,有專屬既師傅為我地整野食前菜:粟米沙律+蕃薯茶碗蛋蒸蛋蒸得好滑,面頭既汁好清,同蒸蛋特別match帶子+大蝦件帶子好鮮甜呀同大蝦一樣燒得好好食,大蝦既肉好實淨,好爽口燒緊既時候,蝦膏味已經令我垂涎欲滴主菜登場喇美國高級牛柳我朋友要左5成熟,師傅燒得好好超juicy, 入口即溶燒西京銀雪魚呢個銀雪魚唔係一夾就散果隻,好creamy, 肉質超滑蒜蓉炒飯個炒飯超香蒜蓉味,特別香口塊飯焦都係即場燒製的甜品:焦糖布甸呢個甜品好特別,雪成冰條,而面頭既焦糖好香,蛋味亦好重
今日我同朋友去食鐵板燒
一直都好想食架喇,不過自己總是唔捨得食
今日朋友話請返我食生日飯,我當然揀左我想食既餐廳啦
長長既鐵板燒檯,有專屬既師傅為我地整野食

前菜:粟米沙律+蕃薯
茶碗蛋
蒸蛋蒸得好滑,面頭既汁好清,同蒸蛋特別match

帶子+大蝦
件帶子好鮮甜呀
同大蝦一樣燒得好好食,大蝦既肉好實淨,好爽口
燒緊既時候,蝦膏味已經令我垂涎欲滴

主菜登場喇

我朋友要左5成熟,師傅燒得好好
超juicy, 入口即溶

燒西京銀雪魚
呢個銀雪魚唔係一夾就散果隻,好creamy, 肉質超滑

蒜蓉炒飯
個炒飯超香蒜蓉味,特別香口
塊飯焦都係即場燒製的
甜品:焦糖布甸
呢個甜品好特別,雪成冰條,而面頭既焦糖好香,蛋味亦好重
(The above review is the personal opinion of an user which does not represent OpenRice's point of view.)
2018-10-06
Lunch
2018-09-28 392 views
終於完成左公司一個大Project,於是約埋同事去食餐好既慰勞下自己!我們都好鐘意鐵板燒,可以一邊食一邊望著師傅表演,傾下計咁,感覺特別寫意,所以今次揀左公司附近既鐵板燒雪舟。餐廳有幾款套餐選擇,講得係慰勞自己,今日一於食豪啲,揀左商務午膳。套餐包括有季節前菜、刺身、茶碗蒸、法國產鴨肝、南非鮑魚、澳洲和牛胸內膜、炒野菜、蒜蓉炒飯、味噌湯、甜品、飲品等等,非常豐富! 好可愛既筷子座季節前菜刺身刺身有三文魚和油甘魚,兩款同樣新鮮,油甘魚入口回甘,唔錯!茶碗蒸用鐵板蒸出來既蒸蛋真係第一次食,估唔到可以整到同蒸蘆既一樣,整得超滑!蒸蛋上放左啲菇,菇既汁在蒸既過程中同蛋溶合,超好味!法國產鵝肝口感creamy,咬落去軟綿綿咁,外脆內軟,配埋香桃一齊食,感覺更fresh!南非鮑魚鮑魚鮮甜富鮮味,口感爽口彈牙,配埋師傅煮既汁好好味!澳洲和牛胸內膜牛肉味明顯地比普通的濃郁好多,肉質鮮嫩,入口即溶,軟綿綿咁,十分美味炒野菜食左咁多肉,係時候食返啲菜中和下蒜蓉炒飯賣相好特別,尤其係果塊米餅,又香又脆廚師將部份既飯壓碎而成,真係大開張界!炒飯內有紫菜、芝麻同埋酸菜粒,簡簡單單既一個炒飯,但食落幾惹味!甜品最

好可愛既筷子座

季節前菜
前菜

刺身

刺身有三文魚和油甘魚,兩款同樣新鮮,油甘魚入口回甘,唔錯!

南非鮑魚

鮑魚鮮甜富鮮味,口感爽口彈牙,配埋師傅煮既汁好好味!

澳洲和牛膜內膜

炒野菜

食左咁多肉,係時候食返啲菜中和下

蒜蓉炒飯

賣相好特別,尤其係果塊米餅,又香又脆

甜品
甜品

最後以美味既凍餅做結尾,好滿足!

P.S. 餐廳環境氣氛都好好,廚師亦會關心客人,會問客人意見,所以我鐘意食鐵板燒,可以一邊食野,一邊傾計,又可以望住廚師表演
澳洲和牛膜內膜
  • 美國高級牛柳
2018-08-23 1020 views
最近喜歡上吃鐵板燒, 可以一邊吃一邊看著師傅表演, 跟朋友聊天也很好~可是鐵板燒的價錢也不便宜, 不能夠經常去吃, 剛好我朋友跟我說中午去跟了一家挺不錯的~星期六去銅鑼灣吃午飯再去逛街就很完美!餐廳在利園那邊再走入一些, 很好找, 餐廳環境是日本風格, 套餐有2款, 商務套餐高級一點, 我選了另一個午餐前菜沙律。小鉢: 一份炸魚配上柚子味的洋蔥及涼麵加沙律菜, 炸魚剛炸好的,份量以前菜來說算多了, 涼麵內配有醬料, 清新好吃!茶碗蒸: 超級滑嫩!! 很香的洋蔥味道帶子。大蝦: 新鮮的海鮮去鐵板燒, 肯定好吃! 師傅還仔細地把蝦穀都煎得香脆, 要鐵板才做得到我跟朋友分別選了牛柳及西冷薄燒, 牛柳粒選了5成熟, 已經沒有血水, 濃郁的牛肉味! 西冷薄燒卷了一些芽菜, 食起來不會膩, 旁邊是炒野菜, 菜在鐵板上炒很夠鑊氣! 但不像平時其他餐廳那麼多油炒飯也很特別, 有一塊大薄片是師傅用米飯做出來, 脆脆的配有麵鼓湯,漬物及飲料一杯甜品是燉蛋, 也是很滑的, 綿綿的口感~ 按這個價錢來說真的很抵食!!餐廳環境舒服, 很享受~ 平日可能會多人一些吧~星期六去食很不錯!

星期六去銅鑼灣吃午飯再去逛街就很完美!

茶碗蒸: 超級滑嫩!! 很香的洋蔥味道

炒飯也很特別, 有一塊大薄片是師傅用米飯做出來, 脆脆的
配有麵鼓湯,漬物及飲料一杯

甜品是燉蛋, 也是很滑的, 綿綿的口感~
按這個價錢來說真的很抵食!!
2018-08-18
2018-08-22 645 views
我們的第一次鐵板燒。來過幾次Cubus,第一次來到8/F的雪舟。落完單後,師傅為我們預備茶碗蒸。等蛋蒸好的同時,先上前菜。他的商務午餐和我的雪舟鐵板燒午餐,完全沒有重疊,可以吃多幾款。南瓜涼而不冷,很甜而甜很自然。冷麵有點紫蘇香,幾清新。點了一瓶清酒。好酒配好菜,理所當然。茶碗蒸蛋滑溜溜,茨質地和味道都濃厚,卻沒有蓋過蛋香。吃鐵板燒當然要坐在師傅前面,欣賞他的一舉一動,看他的功架和從中流露的自信。帶子・大蝦蝦頭煎成薯片般,薄又脆,是我最喜歡的部份。帶子正中間尚餘少少透,剛熟。外層有燒過的香,中間盡是帶子的鮮甜。蝦很爽。美國西冷薄燒薄燒牛肉有淡淡的肉香,整片熟透但不嚡不乾。包著的蔬菜絲不太明顯,卻不經意地增加口感。澳洲和牛胸肉膜另一個餐的主菜,好看得也把它拍下,味道更是值得推介。醬汁淋在表面,調味剛好。一咬下去,溢出肉汁。豐盈的肉汁,滲著清香的肉味肉質有軟嫩而帶點嚼勁,十分好吃。炒野菜菜炒得爽脆,毫不油膩。高菜炒飯師傅分開了一小堆飯炒,原來是要把它壓成一片,煎成飯焦,插在碗邊,更是好看。少少脆少少韌,不錯。飯不是中式的粒粒分明,少少濕潤,突顯珍珠米少少黏的口感。高菜醃過的鹹和白芝麻為炒飯
我們的第一次鐵板燒。
來過幾次Cubus,第一次來到8/F的雪舟。
落完單後,師傅為我們預備茶碗蒸。
南瓜涼而不冷,很甜而甜很自然。冷麵有點紫蘇香,幾清新。
點了一瓶清酒。好酒配好菜,理所當然。
茶碗蒸
蛋滑溜溜,茨質地和味道都濃厚,卻沒有蓋過蛋香。
帶子・大蝦
蝦頭煎成薯片般,薄又脆,是我最喜歡的部份。
美國西冷薄燒
澳洲和牛胸肉膜
炒野菜
菜炒得爽脆,毫不油膩。
高菜炒飯
師傅分開了一小堆飯炒,原來是要把它壓成一片,煎成飯焦,插在碗邊,更是好看。少少脆少少韌,不錯。飯不是中式的粒粒分明,少少濕潤,突顯珍珠米少少黏的口感。高菜醃過的鹹和白芝麻為炒飯調味,很好吃。
奶凍超滑,奶味濃郁。加點附上的糖漿,蓋過奶味,變成焦糖奶凍,是另一番滋味。
吃完奶凍,喝啖茶為午餐作結。
很滿足。

邊吃,邊望著外面的滂沱大雨。吃完飯,雨過天清。跟他一起,就是幸運。
2018-08-21
$650 (Lunch)
2018-08-19 480 views
平時食鐵板燒好多時都起碼要過千蚊先落到樓,有次同朋友傾起D個問題, 朋友就極力介紹我黎D間鐵板燒試下佢個LUNCH連埋加一都係$350蚊比佢個價錢吸引左, 所以星期六就同母親大人黎左食佢個LUNCHD間鐵板燒近LEE GARDEN果邊, 位置都方便, 起碼母親大人冇話過咁遠既個set雖然價錢實惠, 但係都幾多野食, 我越睇越期待D食物了小鉢D洋蔥係充滿左濃濃既柚子味, 令平時唔食洋蔥既我都大讚不停, 我清晒所有既洋蔥, 而洋蔥下面係一塊炸魚, 炸得幾鬆化, 幾好味沙律D個沙律係清涼既素麵, 係咁熱既天氣下, 食正餐前食D個係唔錯既主意!茶碗蒸D個茶碗蒸係師傅即場係你面前蒸返熱佢, 確保夠晒熱, 而個蒸蛋蛋味好香, 雖然多配料但又唔會搶左蛋既味, 又滑又好味大蝦拼帶子處理大蝦係連個蝦頭都唔會浪費, 師傅拆埋個頭, 煎到好似薯片咁脆, 上一次咁食已經要數到日本果陣食啦, 一樣係咁好味, 而個蝦身真係幾大隻, 又彈牙又爽口, 好好味, 帶子都好大粒, 外脆內嫩, 鮮甜無比西冷薄燒+牛柳同母親大人一人叫左一款, 所以兩款都有得試! 牛柳1D都唔韌, 牛味好濃, 師傅真係岩岩好整到五成熟, 師父
連埋加一都係$350蚊

小鉢

沙律

大蝦拼帶子

西冷薄燒+牛柳
同母親大人一人叫左一款, 所以兩款都有得試! 牛柳1D都唔韌, 牛味好濃, 師傅真係岩岩好整到五成熟, 師父功力值得一讚, 而薄燒係入面加埋其他料, 係牛味濃濃下, 有其他料既味道異軍突出, 大家又唔會搶大家既味, 好特別既滋味

炒飯
D個炒飯最特別既地方係師父一邊炒飯, 一邊係度整個飯焦, 令到食炒飯既時候, 更加有唔同既口感, D個好特別!

芒果奶凍
芒果味好香, 食完美食後再食甜野最開心

檸茶
再飲埋用咁靚既杯裝既檸茶, 透心涼

總結D個鐵板燒性價比高, 食物唔錯, D個價真係實惠!
2018-08-18
2018-10-01 27 views
好耐都無去食鐵板燒啦,果日口痕好想食,就約左朋友仔星期六下午去食過悠閒鐵板大餐! 今次去都係去CWB,因為上次食過鍋處雪舟之後,店員話同一棟有佢地另一間店 - 鐵板燒雪舟,係食鐵板燒既,都一樣咁正,叫我地有機會試下! 所以就同朋友仔去試下!一去到見到好得意既熊本熊!好cute啊,主打介紹熊本野食! 唔知今次有咩正野食呢? 果日去到好在有book位,坐左係bar台,個feel好正,如果唔係下午既話,我一定叫sake飲! 不過今次食lunch就算啦! 我就叫左個set lunch, $300幾好抵食!Set lunch - 一開始當然有醒胃沙律+小食啦! 粟米沙律好夠凍,好fresh! 不過最特別都係個小缽,漬物類既紅蘿蔔,牛膀, 酸酸地,好好味呢!食完冷盤,當然食返d熱野啦, 茶碗蒸就啱晒啦! 食鐵板燒既茶碗蒸最特別既係你面前即蒸即食,所以d蛋好滑,除左有冬菇外,仲有洋蔥同紅蘿蔔! 雖然簡簡單單,但係食到蛋既鮮味!Yeah...食完茶碗蒸,終於都到我最期待既鐵板燒! 每次見到廚師係鐵板上煮野,真係一種享受! 一邊炒一邊聞到野食既香味,真係好正! 鐵板燒帶子+大蝦,好好好香啊! 配左意大利

一去到見到好得意既熊本熊!
好cute啊,主打介紹熊本野食! 唔知今次有咩正野食呢?

沙律+小缽

食完冷盤,當然食返d熱野啦, 茶碗蒸就啱晒啦!
茶碗蒸

鐵板燒帶子+大蝦,好好好香啊! 配左意大利黑醋,令到海鮮既味特別香濃!帶子外表煎得好香脆,肉質好嫩!
帶子+煎大蝦

大蝦個尾燒得幾正!夾起尾黎食,好豪爽啊!

主食II - 就係鐵板和牛柳!
哇,真係未燒見到都流晒口水! 和牛柳紋路好靚, 雪花紋好均勻,而且望落好嫩,應該好淋!

鐵板燒出來既牛柳真係好香,和牛係唔同d既,配上特調既燒汁好香濃! 今次既和牛燒我點左70%熟,面煎得好香, 裡面仲有d血,好juicy, 好好味啊!
鐵板燒和牛柳

主菜話咁快就食完啦, 點都要食d菜既! 鐵板燒set必定有既燒野菜,廚師燒得都好香口,幾好食,蒜心好嫩好好食!
炒野菜

食完咁多樣野,點都要食返個飯既!招牌鐵板炒飯點可以少呢? 不過呢度既係非一般炒飯! 見到廚師將其中一d飯壓成平面,好奇特,
究竟佢係度做緊d咩? 原來係整米紙,真係估你唔到,米紙脆到索索聲,好香口! 好特別啊, 廚房真係玩鐵板玩到出神入化,勁!
鐵板炒飯+紙米餅

食飽飽,最後飲返碗麵豉湯,成個人暖晒,好舒服啊! 整體黎講,$300幾既鐵板燒set lunch食到咁多野,真係唔錯! yummy!

帶子+煎大蝦
鐵板燒和牛柳
鐵板炒飯+紙米餅
  • 高級和牛柳
2018-09-30 36 views
銅鑼灣開平道1号Cubus 8的鐵板燒雪舟, 這間日式鐵板燒水準有番咁上下, 朋友剛從日本回來, 都讚這間 日式鐵板燒無論環境, 食物素材和廚師烹調手藝都可與日本媲美。我們選擇了兩個午餐定食,點菜後廚師已經安排在鐵板上蒸蛋, 隨即上兩個前菜,柚子和牛和南瓜沙律先來醒醒胃。 前菜吃完之後這個茶碗蒸就熱辣辣奉上,非常香滑。跟著主菜上演, 不可不讚廚師的廚藝好有水準, 火侯控制得剛剛好, 完全保留到食物的鮮味和肉汁, 我最欣賞熊本豚肉和澳洲和牛胸內膜, 肉汁豐富配搭埋他們的秘製醬汁冇得輸, 還有這個活生生南非鮑魚,size都不細,火候亦剛剛好,爽口彈牙。 最後的炒飯都不求其,把部分炒飯慢慢煎成飯焦配搭埋炒飯一起吃,特別香口,口感層次豐富, 今次吃到這樣有水準的鐵板燒,無論服務價錢食材真係ichiban

我們選擇了兩個午餐定食,

熊本豬肉

北海道帶子配鮮蝦

飯焦炒飯
熊本豬肉
北海道帶子配鮮蝦
飯焦炒飯
2018-09-27 27 views
忙碌了一段日子,係時候要獎勵一下自己。今天就約了好友到銅鑼灣Cubus 8/F內享用鐵板燒午餐。這間餐廳是朋友介紹的,地點方便之餘,聽聞食物質素也高,所以預早訂位前來品嚐一下。餐廳環境舒適,我們還可一邊品嚐美食之餘,一邊欣賞廚師的巧妙功夫。這裡提供不同的午市套餐,任君選擇。我們選擇了熊本優惠午餐及雪舟鐵板燒午餐(轉澳洲和牛胸內膜) 。前菜有沙律·小鉢南瓜沙律:涼涼的南瓜配以醋和沙律菜,更顯得清甜。柚子皮和牛:鬆軟的和牛配上淡淡柚子清香。茶碗蒸:廚師於鐵板上蒸熱後奉上這碗熱騰騰、滑溜溜的蒸蛋,口感一流。帶子、大蝦:大蝦放在鐵板上燒,頓時整個空間充滿香味;加上北海道帶子,火喉剛好,非常鮮味。南非飽魚:新鮮飽魚在廚師的巧手下,肉質鮮嫩彈牙,配以自製醬汁,更特出鮮味。澳洲和牛胸內膜:廚師說這部位牛味較濃,鐵板上燒五成熟,只須配以鹽和芝麻醬汁,已非常好吃。熊本豬肉:估不到豬肉也可做到鬆軟多汁,配上蘿蔔蓉醬汁一流。炒飯:不得不讚廚師的心思,把部分飯壓至薄片,放於炒飯上,不單使口感香脆,視覺上也不會平凡。自家製甜品:冰焦糖布丁,看似一片中式片糖,但入口焦糖味濃而不會過甜,非常特別。整體而言,無論食物
前菜有沙律·小鉢
南瓜沙律:涼涼的南瓜配以醋和沙律菜,更顯得清甜。
柚子皮和牛:鬆軟的和牛配上淡淡柚子清香
熊本豬肉:估不到豬肉也可做到鬆軟多汁,配上蘿蔔蓉醬汁一流
整體而言,無論食物質素及店員服務態度也值得一讚
,期待下次與家人再度來臨
2018-09-26
  • 澳洲和牛胸內膜
  • 南非鮑魚
  • 熊本豬肉
  • 茶碗蒸
2018-09-25 40 views
需然八月十五仍要返工,好彩我有個好阿頭從來對我哋都大愛,今日lunch又帶我哋去食好西,食我平日自己小食嘅日式鐵板餐。去到環境昏暗一睇就知高級餐廳,去到食個lunch都係廚師廚師發板,真係又興奮又期待, 成個set有主菜,有前菜小食,湯同甜品,連飲品都有份餐前同餐後...坐係鐵板邊睇住廚師為我哋做每一度菜,真係好開心仲要連擺碟都靚過人,帶子超彈牙又鮮,可點汁或者唔點,個蝦又好出色連個蝦頭都食得,而本人就最鍾意個牛又多肉汁又幼嫩滑,如果可以再食多碟就好啦,依D鐵板餐最後都係有個飯,同埋有個甜品為我嘅lunch畫上完美句號,之後當然返公司等待收工。

喺銅鑼灣利園商場呢邊行左陣覺得肚餓, 就過左對面開平道1號呢棟Cubus, 友人想食肉, 就揀左8樓呢間鐵板燒雪舟有多款午餐set 比你揀, 有平有貴睇你自己budget好cute 既筷子座😻😻南瓜蓉個午餐包左既南瓜蓉, 冷盤黎講算唔錯, 凍凍地甜甜地啱晒夏天食😋刺身友人點果個餐就有刺身兩款, 三文魚&油甘魚, 都係新鮮既, 預期之內👍呢個脆脆入面係洋蔥同埋南瓜粟米粒, 新鮮炸起好香口茶碗蒸茶碗蒸個蛋好香好滑, 不過就要小心唔好燙親咀🙈帶子&大蝦師傅終於開爐預熱個鐵板, 第一樣燒既係呢個帶子&大蝦, 喺你面前即煎即上即食, 感覺親切😂而且可以同師傅交流意見美國高級牛柳 - $318主角黎喇, 5成熟既牛柳, 師傅拎出黎果陣已經完全解凍, 所以燒既時候絕對係keep 到d 肉汁喺入面, 一口一粒, 配幾粒鹽黎食已經足夠👍澳洲和牛胸內膜 - $338友人點呢款胸內膜, 都係5成熟, 牛既香濃味道明顯比牛柳更濃更香牛味, 不過有d 人反而唔鍾意咁重味架嘛😂滑度都係胸內膜比較滑👍炒野菜食完咁多肉, 係時候食番d 菜中和下😂可能頭先燒完牛肉, 炒野菜都有d 牛肉味😂蒜蓉炒飯個炒飯師傅做得好有心思

有多款午餐set 比你揀, 有平有貴睇你自己budget

好cute 既筷子座😻😻

刺身

呢個脆脆入面係洋蔥同埋南瓜粟米粒, 新鮮炸起好香口

茶碗蒸

茶碗蒸個蛋好香好滑, 不過就要小心唔好燙親咀🙈

帶子, 大蝦
帶子&大蝦

美國高級牛柳 - $318

澳洲和牛胸內膜 - $338

蒜蓉炒飯

個炒飯師傅做得好有心思, 特登留番d 飯喺個板度壓平掃開, 就變左插喺飯頂果塊燒米餅👍👍飯香好濃而且脆口唔油膩🤤
帶子, 大蝦
2018-09-11 48 views
星期六訓到自然醒,望下個鐘已經下晝12點,正當諗緊食咩嘅時候,女朋友提議不如試下午市鐵板燒,於是就出發去左銅鑼灣嘅雪舟鐵板燒。我以為一般食鐵板燒都係晚間活動,估唔到雪舟入面已經有幾台食客係度,先發覺原來食鐵板燒當brunch真係新穎得黎又唔錯嘅選擇。我地要左lunch set,前菜包括南瓜蓉同青瓜冷麵沙律,兩樣都好清新醒胃。跟住上左道茶碗蒸,入面d蛋肉蒸得滑不溜口,入口慢慢散發香濃嘅雜菇味,小小盅的茶碗蒸食完更刺激食慾。食緊茶碗蒸之際,那邊廂鐵板燒師傅已經係旁邊燒緊大蝦同帶子。隻大蝦混埋醬汁一齊燒,蝦腳同埋蝦尾燒到脆卜卜,非常可口。蝦肉係分開黎燒,所以肉汁唔會燒乾曬,入口彈牙又多汁。同碟嘅帶子亦同樣出色,表面燒至金黃色帶少少焦,但咬落去帶子嘅中心係剛熟嘅狀態,肉汁散返出去外層微焦嘅表面,香味非凡。主菜有四款可供選擇,有美國高級牛柳、美國西冷薄燒、日本黑豚扒、法國差地雞同銀鱈魚。我揀左美國西冷薄燒,三塊西冷牛嘅雪花同肉比例完美,牛肉包住洋蔥絲一齊燒,香味滲曬入塊西冷度,我要左六成熟,師傅掌握得好好,唔會燒度塊薄燒牛肉乾咁,反而燒到表面好有光澤,咬落去肉質好嫩好juicy,想食得鹹少少仲可

食緊茶碗蒸之際,那邊廂鐵板燒師傅已經係旁邊燒緊大蝦同帶子。

主菜有四款可供選擇,有美國高級牛柳、美國西冷薄燒、日本黑豚扒、法國差地雞同銀鱈魚。我揀左美國西冷薄燒,三塊西冷牛嘅雪花同肉比例完美,牛肉包住洋蔥絲一齊燒,香味滲曬入塊西冷度,我要左六成熟,師傅掌握得好好,唔會燒度塊薄燒牛肉乾咁,反而燒到表面好有光澤,咬落去肉質好嫩好juicy,想食得鹹少少仲可以點埋廚師準備嘅鹽同黑椒粉。

接住黎有日式炒雜菜,雜菜好爽口香甜,可以解解膩。

食到依度女朋友依家覺得飽,但係師傅已經煮緊個日本米蒜蓉炒飯。呢個炒飯加左紫菜碎同芝麻一齊炒,仲有少少酸菜粒,一落油炒香味四溢。咪以為就得個炒飯咁簡單,師傅將部分嘅飯壓到一塊薄脆咁,有飯焦嘅味道但唔會痴牙,十分美味。

炒飯配有面豉湯,邊爬飯邊飲湯唔怕乾。

個set lunch包一杯餐飲,我點左杯凍檸茶。最後一道菜係酷似一片乳豬肉,其實係焦糖奶凍,係好有趣嘅視覺味覺上嘅衝突。冰凍嘅奶凍剛好可以清新下食完鐵板燒嘅口腔。

鐵板燒師傅廚藝好又nice,就算自己一個去食都可以同師傅傾下計食下野唔怕獨。