2017-03-04 748 views
本來想去H8吃晚飯,但星期五實在是太多人了,所以轉戰茶木。茶木也要等位,大約等了10分鐘。Menu轉了,好像沒有什麼套餐好吃,而且蛋糕也售罄,所以我單點了其他食品。酥炸豬排肉燥飯以鰻魚飯盒盛上,好像在吃便當一樣。飯的份量頗多,略嫌肉燥的份量不夠撈飯,豬排果然是豬排,骨比肉多,由於個人不太喜歡吃很多骨,所以覺得一般,炸粉不會太厚。滷蛋沒有什麼滷水味。前菜沙律朋友點了dinner set, 一叫即上菜。沙律配了芝麻醬,正常沒有什麼特別。沙茶牛小排這個等了20分鐘,我都吃完才上菜。很香的洋蔥味,但肉的份量不夠多,而且非常油膩。油份多得恐怖!珍珠奶茶我點要少甜的,但很像沒有少甜...珍珠軟硬度適中,但奶茶對我來說太甜了。芒果香草蜜糖磚塊賣相很吸引,與圖片相似!磚塊很脆,配合芒果醬芒果及芒果雪糕,效果不錯,也不會太甜,能保持水準!總括來說,不知道是不是因為繁忙時間,店員都比較直接,沒有什麼耐性或太多禮貌,點餐時也非常急趕,而且上菜時間又太長了吧,希望可以改善。
酥炸豬排肉燥飯

珍珠奶茶
珍珠奶茶

2017-03-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2017-03-01 326 views
有晚九點幾睇完戲就同朋友去附近搵下有咩餐廳食,朋友話未食過茶木,就同佢試下一去到店員就提我地last order時間,所以我地就睇完menu快快手落order喇我想食湯粉,所以就點左豬軟骨呢個麵真係好好食,個麵質滑嘟嘟好彈牙,同平時其他台式牛肉麵唔同,我最鍾意呢種質地既麵而且豬軟骨夠淋,唔錯個湯又好香,一上枱聞到已經流哂口水,但係飲左啖就覺得過咸,同埋之後好口渴朋友就點左個手作意粉,但我冇影到相,佢覺得個意粉過淋,唔係好岩佢胃口,但我冇試過就唔亂評價,而我睇個意粉賣相我覺得係唔錯既 另外呢位初試茶木既朋友都點左個芒果多士磚一齊share,但本身我地食左個粉已經半飽,而個多士磚實在太大份又有雪糕個啲搞到好濟,我地差唔多連半個都食唔到而飲品方面,我朋友點左珍珠奶茶,而我就想試新野,點左薰衣草珍珠奶茶,但薰衣草味講真有啲奇怪,我覺得原本簡簡單單既珍珠奶茶已經好好喇

我想食湯粉,所以就點左豬軟骨
而且豬軟骨夠淋,唔錯

Type of Meal
Dinner
2017-02-20 390 views
好耐無去食 小朋友話想食 星期五7點左右到 等左五分鐘有位 同以前排成個鐘差好遠 小朋友想食牛肉湯麵 我第一次聽到八歲食曬都話吾飽 二大一細叫左一碗麵 一個腸飯 一個三杯雞套餐 食完吾飽返屋企再食⋯⋯⋯⋯⋯價錢又吾平
2017-02-16 261 views
茶木最好就係食甜品草莓香草蜜糖磚塊係我既精選Strawberry vanilla honey toast影相一流 價錢不太貴 又大又抵食一個人食唔哂架 至少二人份量👭👫而且中意食甜品既我 點會錯失有草莓既甜品蜜糖磚外脆又甜甜上面仲有草莓雪糕溶溶地既時候仲可以用泥點面包邊裏面係一粒粒有蜜糖既面包粒 中意食多士既一定好中意 姐係我外面仲有一粒粒原粒草莓有時d草莓都幾酸架不過有甜雪糕同多士撘救🖐🏻評分:8/10
茶木最好就係食甜品

有時d草莓都幾酸架
不過有甜雪糕同多士撘救🖐🏻
評分:8/10
2017-01-09 497 views
我今日放左工,返完學,有D口渴,想飲下凍飲,入左去呢間台式餐廳,因食左飯,本想只叫杯凍飲,但係見到隔離食緊好正咁,真係甜品癮返曬來,叫左呢個Mango Honey Toast ,真係好鬼正,皆因好大份,有雪糕我(配番Mango味) 加上的芒果醬,棉花糖粒粒,重有係D厚多士呀,食到好鬼有層次,塊多士又厚又脆,雪糕好香好滑好有芒味,一個嘆到呢,另外重叫左杯凍飲,凍柑桔檸檬,好普通啦,但個甜品好回味,但係價錢我覺得貴左D,但係台式甜品,呢個要讚。另外呢間裝修唔錯,座得好舒服。
另外呢間裝修唔錯,座得好舒服。
2017-01-04
好耐無同屋企人黎食茶木啦今晚當然點返我最愛既套餐基本上款式有更新但都係可選沙律定蛋糕加飲品同白飯及餸我點了三杯雞套餐平常多食酒糟栗子雞見天氣凍就食呢個份量都幾多同好香濃沙律一貫的新鮮爽又脆飲品黑糖冬瓜茶,我愛飲但略嫌太甜,要多加水溝淡三杯雞好好食,爆香雞翼,加調味帶點香脆,味濃,有點辣,惹味極了而且用火暖住,熱呼呼好正,食到暖笠笠白飯香而軟糯,口感幾好一個不錯的套餐!不過如果選經濟的,其實唔太抵食……
好耐無同屋企人黎食茶木啦
平常多食酒糟栗子雞
見天氣凍就食呢個
份量都幾多同好香濃
沙律一貫的新鮮爽又脆
飲品黑糖冬瓜茶,我愛飲但略嫌太甜,要多加水溝淡
三杯雞好好食,爆香雞翼,加調味
帶點香脆,味濃,有點辣,惹味極了
而且用火暖住,熱呼呼好正,食到暖笠笠
白飯香而軟糯,口感幾好

一個不錯的套餐!
不過如果選經濟的,其實唔太抵食……
2016-12-18 539 views
星期日五點多,在香港找一日清靜的地方坐下來聊天吃些什麼不是容易的事,剛好到了茶木幸運的我們不用等位子😎😎😎2人被安排坐car位 座很闊落🤗🤗🤗朋友說每次來也會叫這招牌吐司😂💜💜💜椒鹽雞粒💜💜💜食物不過不失,個人比較喜歡餐廳清靜的環境😊
2人被安排坐car位 座很闊落🤗🤗🤗
朋友說每次來也會叫這招牌吐司😂
💜💜💜
椒鹽雞粒
💜💜💜

食物不過不失,個人比較喜歡餐廳清靜的環境😊
  • 草莓香草蜜糖磚塊
2016-12-18 376 views
🗓15 Dec 星期4平日請個假 最好就係下午去睇過戲 唔駛一早買定飛又唔駛同人迫 由於套戲岩時間得isquare 於是乎下午就係個到食 去既時間近2點 基本上已經過左lunch peak hours 好多位 揀左茶木 Set lunch last order 3個人急急忙點左2個lunches 之後再叫其他野食 😓 因為我其實都幾鍾意食台灣野 结果係甘點係甘點 最後飽到不得了糖心蛋 芝心雞翼 雪糕厚多士 薄荷珍珠奶茶 真係超曬標 但係太香口太甜美😋😋 點忍口比較失水準係個蚵仔煎 D粉又多又厚 又同D蚵仔黏唔埋跌哂出尼 😓
🗓15 Dec

2016-12-15
$160 (Lunch)
其實我都很久沒吃茶木了,一來經常排長龍,二來價錢昂貴,三來份量又少,味道又一般。不過今天我和朋友去尖沙咀血拼,敗家完畢當然要安慰自己的胃,朋友說想去茶木,於是我們大約6:30分左右到達茶木,竟然不用等位,還有4人卡位坐,very good!一看餐牌,嘩,點解食物貴左這麼多!幾年前一碗紅燒牛肉麵只是$55左右,到今天竟然索價$73!即使其他食物,都索價$67-75左右,愈來愈不值得了。熱帶水果茶索價$39,雖然十分昂貴,但去茶木當然要喝…我朋友叫了紅燒牛肉麵,我想試一試茶木的西餐,所以叫了松露野菌奶油培根手作麵(走蔥走洋蔥)。飲品我們都叫了至愛的熱帶水果茶。紅燒牛肉麵方面,牛肉麵是刀削麵,刀削麵十分彈牙,煙煙韌韌,而且十分入味,味道不錯。不過份量愈來愈少了,完全不飽肚。牛肉有3塊,全部都十分厚身,牛肉十分淋,而且牛肉味十分香濃,十分美味!松露野菌奶油培根手作麵方面,松露份量都算多,咸咸的味道不錯。手作麵好像是刀削麵,煙煙韌韌,而且有很香的奶油味,味道不錯。手作麵內有菇類和煙肉,煙肉不會太咸,菇類味道都不錯,和手作麵一起吃十分美味!不過手作麵份量都比較少,幸好有奶油,比較飽肚。食物味道是不
紅燒牛肉麵
松露野菌奶油培根手作麵
食物味道是不錯,不過熱帶水果茶簡直是敗筆!
熱帶水果茶
熱帶水果茶內有橙,一片薄西瓜,還有其他不知明的水果,那種水果是苦的…
苦的水果
味道方面,水果茶十分像濃縮液,不過十分酸!完全不甜!而且由於有一種水果(不知叫什麼名字)碎了,令到水果茶有些苦苦的味道!於是我便加點清水,混了清水後,有點太水稀稀的感覺,而且不酸了,不過換了苦澀味!唉…$39換來這樣的質素…最後加了糖漿,味道是甜了,不過只得糖漿味,簡直是失敗之作!
熱帶水果茶
環境方面,座位十分乾淨舒適,環境一流。

不過態度方面便一般了,明明沒有人等位,但好像十分趕客走,一吃完3秒內收碟,更收起你的餐具。水果茶明明還有1,2啖,未倒完便收吃了,更串串嘴的問用不用倒些熱水去水果茶內,讓你繼續喝,我說不用了便立即收起了…
大合照
價錢方面,紅燒牛肉麵和松露野菌奶油培根手作麵都是$73,熱帶水果茶$39,餐廳設有加一服務費,2人總共$246.4,其實都很昂貴。
總結來說,茶木的食物飲品愈來愈貴了,份量又愈來愈少,味道都算OK的,但根本不太值得這個價錢!
2016-12-10
紅燒牛肉麵
2016-12-04 442 views
同朋友係尖沙咀買完野,上左黎呢間茶木食晚飯。之前都有係其他地方食過茶木,味道一般,但呢間茶木既芒果厚多士整係好唔錯,但食到一半已經冇咩cream,如果水果同cream再多少少就好了然後個義大利面酸酸地好開胃,量都好多,兩個女仔食曬已經好飽!呢間茶木算係食過既分店中最好味!
呢間茶木算係食過既分店中最好味!
2016-11-02
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2016-12-01 369 views
今日係茶木叫左個紅燒牛肉麵,味道很香濃,湯底很濃, 牛肉係牛腩,很有咬口。也叫了個很愛的朱古力蜜糖吐司,雪糕很甜,朱古力味好重,蜜糖吐司很香軟及脆口。食甜品會令到個人開心啲。
Ok
2016-11-16 484 views
今天和契女一家人吃飯,在尖沙咀附近,所以就來這裡試試,牛肉湯麵只算一般,炸雞就普普通通,其他食物都可以,反而甜品幾得意,整體來說只屬合格,可以算新派台菜,而我反而喜歡傳統的台灣古早味道。
2016-11-11 2544 views
已經有幾年冇去茶木,一來見佢成日都係長期要等位,怕左等,二來上次食完好似又冇乜意欲再去,今次都係朋友揀呢間先來。我地19點20來到,竟然唔使等位,不過職員都有說明用餐時間為90分鐘,都有問我地得唔得先帶我地入坐,態度都幾好。可能真係隔了一段時間冇來,餐牌上的菜色的確多左好多,不過食完感覺仍然覺得價位稍高,而且係我地的用餐時間差唔多到90分鐘,真係來同我地講差唔多要交枱喇,雖然都係預左要走,但感覺好似被催促咁,呢個感覺麻麻。為左爭取時間用餐,所以是晚我地好快地點了以下食品:① 柚子南瓜茸沙律 Mashed Pumpkin Salad with Grapefruit ($68)② 愛爾蘭咖啡 Irish Coffee ($33)③ 凍朱古力咖啡 Mocha ($33)④ 醬燒豬軟骨麵 Marinated Steamed Pork Brisket Bone in Noodle ($66)Total = $20010% Service Charge Total = $220柚子南瓜茸沙律:沙律菜同南瓜茸份量都幾多,只是柚子份量略少,蔬菜新鮮食落好清新,份量剛好飽肚。愛爾蘭咖啡:好老實咁講,可能

為左爭取時間用餐,所以是晚我地好快地點了以下食品:
② 愛爾蘭咖啡 Irish Coffee ($33)
③ 凍朱古力咖啡 Mocha ($33)
Total = $200
① 柚子南瓜茸沙律 Mashed Pumpkin Salad with Grapefruit ($68) ② 愛爾蘭咖啡 Irish Coffee ($33) ③ 凍朱古力咖啡 Mocha ($33) ④ 醬燒豬軟骨麵 Marinated Steamed Pork Brisket Bone in Noodle ($66) Total = $200 10% Service Charge Total = $220

愛爾蘭咖啡:好老實咁講,可能與我似開的大為不同啦,當我見到呢杯來到係有失望嘅!上面有一球雲尼拿雪糕配朱古力蛋卷,好甜;凍飲冰塊加得太多了,冇左本身的咖啡味,我連應該有的Irish whiskey都飲唔到有味,雖然賣相幾靚,可惜味道都幾失望。
② 愛爾蘭咖啡 Irish Coffee ($33)
咖啡朱古力:有沙冰感覺,朱古力味幾濃,凍似係好味嘅。
③ 凍朱古力咖啡 Mocha ($33)
(前) 愛爾蘭咖啡 Irish Coffee ($33) (後) 凍朱古力咖啡 Mocha ($33)
醬燒豬軟骨麵:湯底睇落好似油淋淋,但實質味道濃郁鹹淡適中,食落唔油嘅,醬燒豬軟骨質地夠腍,也夠入味,麵質一般,整體不錯。
2016-11-09
2016-10-15 1041 views
點解?點解?點解可以咁長龍但又無樣真係好食同行友人一齊share 幾樣食物,只記得個三杯雞未熟嘅個堆多士加雪糕真心覺得影相就靚,味道好難食,一味甜,無層次感嘅甜,太甜,雪糕難食,個多士硬到喊!配料真係好難食!後悔叫咗兩個唔同味,根本無人肯食其中一樣有炸雞塊,超勁,肥牛咁薄,炸到超級乾!最好食已經係個好油嘅撈麵。
點解?點解?點解可以咁長龍但又無樣真係好食

同行友人一齊share 幾樣食物,只記得個三杯雞未熟嘅

其中一樣有炸雞塊,超勁,肥牛咁薄,炸到超級乾!

最好食已經係個好油嘅撈麵。

2016-09-28 1442 views
晚飯後,去吃甜點,在尖沙咀選擇很多最後和友人一起提出吃茶木新出的芋圓沒有最低消費,義無反顧地坐下了晚上9點半,人流不多,很舒適熱帶水果茶 $38熱帶水果茶是正常的,鮮果很多,很濃郁不過鮮果會阻塞壺咀,有點手忙腳亂。黑糖芋圓水果仙草 $42芋圓的樣子頗吸引 可惜底下大部份是冰底味道也沒有特別 失望了
晚飯後,去吃甜點,在尖沙咀選擇很多
最後和友人一起提出吃茶木新出的芋圓
沒有最低消費,義無反顧地坐下了
晚上9點半,人流不多,很舒適
熱帶水果茶 $38

熱帶水果茶是正常的,鮮果很多,很濃郁
不過鮮果會阻塞壺咀,有點手忙腳亂。
黑糖芋圓水果仙草 $42

芋圓的樣子頗吸引 可惜底下大部份是冰底
味道也沒有特別 失望了
2016-09-22
$40 (Last Night Supper)