2018-06-03 893 views
平時係茶木食磚就食左好多次啦,水準一直係到,如果講到食飯嘅話就未必會食茶木,因為佢都未有嘢食會吸引到我去食,不過今次一行,食左個個蠔仔四色麵就令到我想想反食嘅感!哈哈!因為朋友想搵地方坐下,佢地就食磚,未食飯嘅我就叫左個蠔仔四色麵。本身為左解決肚餓問題,但依碗麵真係比到驚喜我!1. 蠔仔超多,粒粒飽滿。2.炸豬皮同蝦米超香。3.湯座夠濃,充滿住啲蝦米同蠔嘅鮮味。4.麵質吸曬啲湯,仲保留到麵嘅質感。正我真係好鐘意呀!仲叫左個黑糖芋圖!好好食!唔會死甜!

1. 蠔仔超多,粒粒飽滿。
2.炸豬皮同蝦米超香。
3.湯座夠濃,充滿住啲蝦米同蠔嘅鮮味。
4.麵質吸曬啲湯,仲保留到麵嘅質感。正

我真係好鐘意呀!

仲叫左個黑糖芋圖!好好食!唔會死甜!
2018-06-01
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2018-06-01 351 views
Just alright for dessert, nothing more...The service was like ignoring customers when we wanted to order.We thought there were two kinds of staffs, 1. Getting orders2. Just clean If they really want to serve the customers, they have to serve with glad but they don’t. Again, just for dessert not for having dinner or meal.
1. Getting orders
2. Just clean
本來想點紅燒牛肉湯麵,但又未試過咖哩地瓜牛腩+白飯,今天就第一次點。其實味道不錯,但一分鐘之內就知道原來是味精的味道,非常非常口渴,皮膚也開始紅了!真的有點後悔!(以下要重覆用英文講多一遍,因為不夠200字不可以點評- this is a very stupid rule)first time ordering curry beef brisket rice, it is delicious but after a moment I realized it was because of MSG, so regret! They put too much MSG
2018-05-22
$100 (Lunch)
2018-05-01 280 views
今日同朋友提早收工 yeah~~我地又想食甜食又想食鹹既食物!諗左好耐最後就揀左 teawood 啦滿足哂我地既要求啦 Haha 應為未到晚飯時間,所以人唔太多可以靜靜地貨下計!我地叫左個草莓蜜糖吐司磚塊大大份之餘仲有好多士多啤梨係格離。。 岩哂兩個人唷而個兩個人食真係好夠食仲要好好味出面d甜品店完全是比下去唷!仲叫左個熱既水果茶水果味好足好清新甜甜酸酸配埋甜品食真係正爆!最後就到我最愛既釀雞翼必叫必叫! 每次黎都一定要食入面包住d芝士。。 一咬d汁爆哂出來Yummy yummy yummy 超級好味唷
今日同朋友提早收工 yeah~~
我地又想食甜食又想食鹹既食物!
諗左好耐最後就揀左 teawood 啦

滿足哂我地既要求啦 Haha

應為未到晚飯時間,所以人唔太多
可以靜靜地貨下計!

我地叫左個草莓蜜糖吐司磚塊

大大份之餘仲有好多士多啤梨係格離。。
岩哂兩個人唷

而個兩個人食真係好夠食

仲要好好味
出面d甜品店完全是比下去唷!

仲叫左個熱既水果茶

水果味好足好清新
甜甜酸酸
配埋甜品食真係正爆!
最後就到我最愛既釀雞翼

必叫必叫! 每次黎都一定要食

入面包住d芝士。。 一咬d汁爆哂出來

Yummy yummy yummy

超級好味唷

• 金黃鹽酥雞
2018-04-17 415 views
幾個女同事今日終於唔帶飯,我提議去加拿分道間茶木食晏,之前食過,佢個套餐係跟杯特飲,$63要收加一,不過淨係杯特飲都值回票價。而且環境唔錯,座位寬敞,坐得舒服,啱晒幾個女人吹水!好快就入座啦,唔使點等位,諗下食咩先。最後決定叫三個餐三個人share,包括薑蔥油嫩鴨、燻海鱸魚同埋醬燒嫩肉排。主食的菜式非常地道的,偏甜嘅口味,最好味係燻海鱸魚,外皮脆脆的,甜甜的,非常開胃。薑蔥柔嫩鴨既肉質好「梅」,味道偏淡 ,不值得推介。醬燒嫩肉排醬汁甜甜的,味道似叉燒醬,好味道。飯麵方面我揀咗地瓜新竹米粉。新竹米粉幼身,份量好多,索晒啲湯,好入味,地瓜都好甜。同事揀咗牛肉麵,湯底濃郁,牛肉嫩滑,不過份量好細,食幾啖就食晒啦。另一個同事揀咗肉燥飯,細細碗,同事話好味,不過就唔太夠飽。前菜有滷水蛋、炸花枝丸同埋麻油芽菜。我既特飲係凍意大利咖啡,上面有個雪糕球,賣相都幾靚,咖啡都好香濃,不會太甜。
而且環境唔錯,座位寬敞,坐得舒服,啱晒幾個女人吹水!

包括薑蔥油嫩鴨、燻海鱸魚同埋醬燒嫩肉排。

薑蔥柔嫩鴨既肉質好「梅」,味道偏淡 ,不值得推介。
醬燒嫩肉排醬汁甜甜的,味道似叉燒醬,好味道。

另一個同事揀咗肉燥飯,細細碗,同事話好味,不過就唔太夠飽。

前菜有滷水蛋、炸花枝丸同埋麻油芽菜。

2018-03-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
2018-03-19 1212 views
2018年3月18日 (星期日) 6:00pm 餐廳裝飾以環保木片打造藝術大樹,綠色為主調,彩色蔬果配襯,猶如農莊花園,帶有綠化氣息;餐桌與餐桌之間的距離則比較貼近,不夠寛敞了。 不銹鋼匙羹、叉子形狀好像地盤的鐵鏟一樣,特別又有趣! 環境光亮整潔,餐具乾淨。 人數:2人 HK$232.2 不用排隊等位 鳳梨鮮果甜酸肉 - 賣相依舊 100 分,仍然非常吸晴。肉排切成條狀,肥瘦適中,外脆內軟,醬汁濃郁,拌勻白飯一起吃,味道一流。菠蘿大大件,火龍果則細件,份量不少。此外,亦加入荔枝和藍莓,配合甜酸汁,感覺開胃又美味。【推介之選】❤❤❤ 古早味三杯雞 - 雞翼顏色很深,肉質新鮮,煎得不乾身,味道濃厚。座在小火爐之上,一直保持熱烘烘,感覺高雅別緻。【推介之選】❤❤❤ 熱香芋奶茶 - 喜歡紫色,甜美可口。【推介之選】❤❤❤ 薰衣草珍珠奶茶 - 完全沒有薰衣草味,且味道一般,令人失望。《 餐 牌 》:【 溫 馨 提 示】:❶ 用餐時間為90分鐘❷ 提供晚市套餐❸ 加 HK$30 可轉套餐❹ 套餐包括:蛋糕 / 沙律、主菜、白飯、飲品❺ 加 HK$5 飲品可升級❻ 加一服務費❼ 結帳付款須自行到收
鳳梨鮮果甜酸肉 + 古早味三杯雞 + 熱香芋奶茶 + 薰衣草珍珠奶茶

2018年3月18日 (星期日) 6:00pm

不銹鋼匙羹、叉子形狀好像地盤的鐵鏟一樣,特別又有趣!

環境光亮整潔,餐具乾淨。

人數:2人 HK$232.2

不用排隊等位

熱香芋奶茶

熱香芋奶茶 - 喜歡紫色,甜美可口。【推介之選】❤❤❤

薰衣草珍珠奶茶

加一服務費

結帳付款須自行到收銀處
2018-03-18
2018-02-18 329 views
大年初三另外加二有d 誇張,不過都ok.人地新年都要返工係要加d 錢。但係三點幾上到去望入去勁多位,個服務員仲差態度咁叫我地拎飛係出面等,等左幾分鐘都唔入得去,即刻走人。多謝哂。
2018-02-11 283 views
台灣美食真係令人食極都唔厭雖然茶木食咗好多次不過都仲係覺得好好食星期六來到真係要排幾耐隊不過為咗食好嘢冇辦法特別鍾意食佢哋嘅鹽酥雞同埋炸雞扒肉操飯鹽酥雞夠脆雞肉夠滑雞扒亦都炸得好好味整體來講覺得佢做炸嘅嘢食比較好食另外都好鍾意飲佢哋嘅水果茶因為入邊全部都係新鮮嘅水果而且份量都幾多唔會好甜但會帶果香
台灣美食真係令人食極都唔厭

而且份量都幾多

唔會好甜但會帶果香
  • 鹽酥雞
2018-02-03 352 views
今日想食Tea 食下甜品好耐冇食茶木就試下啦~~呢個紅豆茉茶多士好正賣相已經唔錯 味道都好好紅豆同抺茶果然係絕配仲叫左個芒果芋圓本身見到下面咁大舊冰嚇親不過其實係mix 埋食好似刨冰咁味道普通 不過不失其實仲叫咗一個薑母鴨湯但冇影到相味道好 暖粒粒好滋補嘅感覺推薦!
今日想食Tea 食下甜品
好耐冇食茶木就試下啦~~

呢個紅豆茉茶多士好正

但冇影到相
味道好 暖粒粒好滋補嘅感覺
推薦!

2018-01-22 218 views
22/1/2018本身係附近返工有一個鐘食飯應該好足夠,去到茶木叫左野食都係2:57pm 之後同同事傾下計等野食到,等到遲過我地入坐既人d野食到左旦係我地叫既野食都味到,明明我地三個人叫同一樣野都唔應該整咁耐,佢竟然3:20pm先到,終於我明白原來人地遲過我地入座叫既麵都係等埋一次過先整! 其實我真係覺得咁樣真係好唔公平!人地叫左一陣就到,我叫左等成23分鐘先到? 等緊果陣見耐左d野食味到同同事催下個order都黑返我地面,我真係唔會再黎呢間分店!
22/1/2018
2018-01-22
$78 (Tea)
2018-01-21 209 views
同家姐&姨甥女去太空館睇戲,睇完戲姨甥女話好想吃甜品,我又好想食茶木的蜜糖磚塊,咁就食呢間啦去到門口先按飛,等左大約5分鐘就到我地有蝦,魷魚,蜆,仲有一塊手板咁大的魚塊,飯用珍珠米,每粒飯都充滿蕃茄味,好好食拼盤有半隻雞蛋,腎,豆腐,雞翼,牛展,五花腩,好豐富牛展好淋,又入味腎好爽口,但略鹹左少少...水果茶酸酸地,好醒胃~~家姐就覺得太酸啦.沙冰質感幼滑,好好飲....一上檯姨甥女就歡喜躍狂,顏色真係好靚,好吸引,麵包內外焗到好脆,點上雪糕&Cream一齊食,真係好味到唔停得口

去到門口先按飛,等左大約5分鐘就到我地

漁夫海鮮鍋

台式滷味拼盤
拼盤有半隻雞蛋,腎,豆腐,雞翼,牛展,五花腩,好豐富
牛展好淋,又入味
腎好爽口,但略鹹左少少...
綜合水果茶

水果茶酸酸地,好醒胃~~家姐就覺得太酸啦.
紫芋沙冰

沙冰質感幼滑,好好飲....
草莓香草蜜糖磚塊
2018-01-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$110 (Lunch)
漁夫海鮮鍋
綜合水果茶
紫芋沙冰
草莓香草蜜糖磚塊
2018-01-02 235 views
台灣菜一般偏濃味,對於喜歡清淡口味的我,其實真的不會太常吃。茶木的食品也如一般台灣菜,很鹹,但還是好吃的。 鹵肉飯:鹵肉比不上台灣當地的香口,但對於不喜歡肥肉的人,也許是不錯的選擇。糖心蛋味道濃郁,蛋黃質感極佳,是完美的糖心狀態。 紅燒牛肉麵:牛肉香軟,帶點入口即溶的牛筋。麵質煙韌,蘿蔔入味。可惜的是味精/鹽份太多,吃了非常口渴…ーーーーーーーーーーー服務方面,不要期待太多,大約是快餐店的級數。用餐時間有限制,雖然店員未必會一直催促,但基本上食物吃完就不能坐在那裡聊天,哈哈…

糖心蛋味道濃郁,蛋黃質感極佳,是完美的糖心狀態。

紅燒牛肉麵:

ーーーーーーーーーーー
2017-12-23
$70 (Lunch)
23/12 臨近聖誕o既一個星期六,已經holiday mood o既我約o左人o係尖沙咀一齊食個lunch 同之後行下。o係厚福街o個頭搵o野食,時間已經過o左2 點半,其中一個朋友睄到加拿芬廣場個廣告牌,問大家食唔食茶木,佢話d tea set 好抵食,咁ok 就上o左去喇。點知坐低o左,原來星期一至五先有,今日無tea menu 亦都無lunch set,只可全散叫,sosad……我點o左份酥炸雞扒麵($67 未加一,下同)。其實最近小弟食o左好多熱氣o野,而之後暫定將會食o既聖誕大餐都唔方會健康得去邊,不過見圖又真係好吸引,無法抗拒,真係好邪惡……個麵,湯底係牛肉湯,加上莞莤提味,幾有台式風味,味道濃郁而不太鹹。手作麵咬起上o黎幾煙韌唔錯o既,只係d 麵有少少黐埋一舊。主角炸雞扒,份量ok 多,外面炸到非常鬆脆,但係味道好淡,我覺得麻麻地。即係佢一開始都唔係寫呢份係「鹽」酥雞扒,但真係好似無乜調過味一樣,得塊皮o既油膩口感。其中一個朋友叫o左碗蚵嗲肉碎泡飯($73),我舀o左d o黎試下,呢個反而有驚喜!其實我不嬲都覺得呢類湯飯o既texture 好怪:一係就飯一係就煲到好綿o

酥炸雞扒麵 ($67)
酥炸雞扒

其中一個朋友叫o左碗蚵嗲肉碎泡飯($73),我舀o左d o黎試下,呢個反而有驚喜!其實我不嬲都覺得呢類湯飯o既texture 好怪:一係就飯一係就煲到好綿o既粥,唔好something in the middle d 飯爛爛地又浸o係水度,仲要係用蠔肉o黎煮,煲到顏色有d 似混濁o既污水,加上一舊舊蠔肉浮浮沉沉好似嘔吐物咁……但係今次呢個味道真係幾好,d 蠔連帶個湯底鮮味得o黎一d 都唔腥,好易入口,連埋d 肉碎等配料,層次豐富,早知叫呢個仲好!
蚵嗲肉碎泡飯 ($73)
2017-12-23
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)
成日失驚無神要加班...真係好想食番碟熱暖暖嘅湯面, 因為加完班, 快餐對我黎講 真係 乾到 真係食唔落呀~前: 香辣紅燒牛肉面後: 紅燒牛肉面 (走䓤 走芫茜)紅燒牛肉面 係我成日叫嘅主打, 收工後個腦真係會 run 唔到, 所以 穩陣 就係我嘅入勝!湯熱濃郁, 面條煮得剛好 粗得黎微厚 所以有咬口, 係爭在成日痴埋一堆 煮面時打唔散, 所以咬落去會硬 扣小小分;牛肉軟林, 大大舊 (雖然有時會細舊 XD), 乾脫嘅人 滿足番~
成日失驚無神要加班...

前: 香辣紅燒牛肉面
後: 紅燒牛肉面 (走䓤 走芫茜)

• 紅燒牛肉麵
2017年12月1日 (星期五) 6:00pm 餐廳裝飾以環保木片打造藝術大樹,綠色為主調,彩色蔬果配襯,猶如農莊花園,帶有綠化氣息;餐桌與餐桌之間的距離則比較貼近,不夠寛敞了。 不銹鋼匙羹、叉子形狀好像地盤的鐵鏟一樣,特別又有趣! 環境光亮整潔,餐具乾淨。 人數:2人 HK$231 不用排隊 鳳梨鮮果甜酸肉 - 單憑賣相已經 100 分,非常吸晴,連帶隔離枱和路過的食客都紛紛望過來,報以讚美。肉排切成條狀,肥瘦適中,外脆內軟。菠蘿和火龍果大大件,份量不少。此外,亦加入士多啤梨、荔枝和藍莓,配合甜酸汁,感覺開胃又美味。美中不足之處,是它溫度不熱,涼涼的耶。【推介之選】❤❤❤ 古早味三杯雞 - 雞翼顏色很深,別以為一定濃味或很鹹,相反,味道卻比較淡。肉質新鮮,煎得不乾身。座在小火爐之上,一直保持熱烘烘,感覺高雅別緻,寒冬時吃就最合適。【推介之選】❤❤❤ 黑森林櫻桃蛋糕 - 黑森林蛋糕的美味永遠立於不敗之地,人見人愛 ❤ 甜而不膩,中間還夾雜著啫喱,層次分明,質感軟滑。【推介之選】❤❤❤ 小茶木劇院 - 質感乾涸,偏向硬身,味道一般。 熱香芋奶茶 - 喜歡紫色,甜美可口。❤ 熱拿鐵咖啡

2017年12月1日 (星期五) 6:00pm

不銹鋼匙羹、叉子形狀好像地盤的鐵鏟一樣,特別又有趣!

環境光亮整潔,餐具乾淨。

人數:2人 HK$231

不用排隊

黑森林櫻桃蛋糕 + 小茶木劇院

小茶木劇院 - 質感乾涸,偏向硬身,味道一般。

熱香芋奶茶

熱香芋奶茶 - 喜歡紫色,甜美可口。❤

熱拿鐵咖啡

熱拿鐵咖啡 - 心心拉花,暖意窩心,咖啡香濃,提神醒腦。

《 餐 牌 》:

【 溫 馨 提 示】: