2014-06-14 4133 views
想食台灣野食~ 除了人人都會去的咖啡弄外, 這一間可算是另外一個選擇. 晚上6點到, 等了約25分鐘就可以入去食, 仲要無指定時間任坐唔嬲, 太好了!叫了紅燒牛肉麵, 黑蒜白肉, 古早味三杯雞, 還有綜合水果茶及熱水果花茶.紅燒牛肉麵, 麵很爽同彈, 兼且牛肉味湯底好濃, 令到麵都好滋味. 牛肉不老, 一絲一絲的全舊也食得.黑蒜白肉, 每一塊白肉上面都有充足的黑蒜, 配合白肉, 肉汁鎖住在口裡, 跟黑蒜一齊, 可謂最佳配搭.而古早味三杯雞, 原來有飯跟的, 食出一點甜味, 跟飯一起很快就食完~至於飲品, 熱水果花茶是可以添飲的~ 很好! 吃著這麼多好東西, 配上熱的水果花茶感覺真的好爽.吃到七七八八就叫了最矚目的甜品: 芒果香草蜜糖磚塊, 因為都要等半小時才有.嘩, 見到都覺得興奮! 果然無介紹錯! 內裡的蜜糖磚塊, 沾上芒果雪糕及cream, 一冷一熱一脆, 口裡面同時間容納幾種感覺可說是強勁! 仲有小棉花粒令整個甜品一路食一路唔想比佢停! 真係要一讚!另外服務員都OK~ 又不會趕我們走, 出到去仲有人排緊!!!下次再黎重溫一下!

黑蒜白肉
古早味三杯雞
綜合水果茶
熱水果花茶
下次再黎重溫一下!

2014-05-31
15 Minutes (Dine In)
$165 (Dinner)
黑蒜白肉
古早味三杯雞
2014-06-08 4619 views
約左朋友食下午茶,記得呢間好多人成日話好食,諗住4點應該唔會太多人,所以去左睇.去到唔算好多人等,大多數都等2兩位,所以好快有位,但要齊人先入到,所以我都要等埋朋友先得.我地唔餓,所以朋友叫左個麵share,我地再留肚食招牌吐司,同埋叫左個水果茶一齊飲.因為0係台灣試過咖啡弄,個水果茶好大杯,但呢度杯水果茶比所想細,同埋好少生果,味道都無咖啡弄好.味道好怪,唔好飲..再黎就係出味的吐司磚塊.朋友話甜左少少,我就覺得ok la,但有d唔明點解咁多人等...覺得有點普通,麵包點雪糕...好彩唔使點等,要等就真係唔會諗...繼台灣試過咖啡弄,覺得麻麻後,呢間係比咖啡弄更差.但好坐過咖啡弄...有時唔明,真的有必要排咁耐去食嗎...?其實自家製都唔難...

味道好怪,唔好飲..
水果茶
2014-05-18
2014-06-08 4241 views
終於.... 去左<茶木 teawood喇 >=w=台灣茶木未能親身前往,唯有把握機會到香港茶木先試一試啦。初進駐香港已經睇到起openrice好多人不斷發放消息,一直害怕要花時間等位。今日,終於同朋友一試喇.. 非常興奮!! 我們來到尖沙咀加拿分店^^睇到網上好多美美甜品圖!很吸引喔!「藍莓香草蜜糖磚塊」之外、仲有芒果、草莓&巧克力味道 *v*到底係咪真係咁好食? 係咪咁值得等 ?就快d繼續睇落去:p依我觀察,的確好多後生仔女幫襯:)點左好多野食呀!第一樣先到係「胚芽奶茶(熱)」,呢杯係我朋友飲架不過佢話甜咗啲。另外呢杯係我既「奇異果冰淇淋梳打」!一見到好興奮好多奇異果籽呀,味道果然啱啱好而且唔會太甜,飲落去都幾滑架!仲有d果肉!絕對啱晒夏天飲啦好冰凍飲完好舒服。朋友之前已經食過茶木既「豚肉燥茄子」,佢話好好味呀。我係第一次來茶木度食飯果然冇介紹錯呀~呢個肉燥係最好食架,炒得好香調味亦都啱啱好,送飯一流呀!值得一讚,餐廳會提供爐仔,裡面點綴蠟燭溫熱啲嘢食,保持食物溫度。「古早味三杯雞」,配料九層塔、蒜頭同姜。炒過嘅蒜頭同埋薑片、雞翼入晒九層塔嘅味,個人認為九層塔味重左

終於.... 去左<茶木 teawood喇 >=w=

到底係咪真係咁好食? 係咪咁值得等 ?就快d繼續睇落去:p

依我觀察,的確好多後生仔女幫襯:)

「古早味三杯雞」,配料九層塔、蒜頭同姜。炒過嘅蒜頭同埋薑片、雞翼入晒九層塔嘅味,個人認為九層塔味重左喎。

「阿麻手作蔥油麵」,有好多香蔥、有啲蝦米花生,麵條闊度似河粉,口感有咬口,猜想是手作麵~ 個人略厭香蔥太乾身加埋較油膩建議share食先好叫。(不算好食可以不叫)

叫人興奮,甜品時間到了^_^

Tiramisu 睇落好吸引呢,咖啡、芝士&酒味道比例不錯~ 唯獨口感未算太軟滑!

「藍莓香草蜜糖磚塊」賣相好美喔。草莓雪糕伴軟滑忌廉*v* 以鮮藍莓草莓作點綴,嚐一口雪糕,草莓味蠻香(不是這種很假很甜草莓味)。磚塊即係烘烤過厚多士 ,味道帶微甜。 麵包暖笠笠外層脆內層軟配上雪糕,一口一口征服這座山,哈哈。好鬼開心!

頓時,很想帶埋媽咪黎試下「藍莓香草蜜糖磚塊」同肉燥飯,好啦!擇日我放工過黎等定位 :p

2014-06-05
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$170 (Dinner)
2014-06-05 4273 views
再臨茶木,星期日,同樣多人,但相比等大桌,等二人桌的確快得多。七七,七八,七九,很快便到八二。等五,六人大桌,足足一小時才得一張勉強容得下的卡位。二人桌,等十多張,也只需半小時。旁邊有那種男醜女美的搭配,在談心似的,由吾等坐下時經已在吃雪糕磚,但吾等離座,他們仍在談心。不限時的優質餐廳就怕這個情況,即使侍應前去把所有食品執走,他們亦未有意卻離開。黑蒜白肉,原來沒有餐的嗎?不要緊,由於晚餐餐牌沒有太多合心水的,選了個麻油雞晚餐,散叫一味黑蒜白肉,加多個雪糕磚,經已滿足。麻油雞,果然有種台式酒浸風味,還不太淡的酒,像是比花雕酒更濃,而且酒香入味,每口雞肉都充滿酒香。以香薰爐在底下燒著,即使吃多久仍是熱的,值得一讚。黑蒜白肉,薄薄的豬肉片,脂肪比例極低,大約只有兩成。配以醋,荵,辣油,蒜粒,各味紛呈,實屬茶木必選佳肴。二人吃一碟,每人分兩行,竟然不算過多肉,因切得夠薄,酸酸的醋香醒胃,越吃越過癮。蜜糖雪糕磚,吃過兩三次後,我竟然覺得士多啤梨味最美味,而女朋友仔一意孤行要點朱古力味。每次都是一端來便搶吃有蜜糖的磚塊,再醮滿雪糕。但底下的厚多士則無人問津,因二人吃兩碟餸加飯,經已有點飽。提拉米蘇

,即使侍應前去把所有食品執走,他們亦未有意卻離開。

黑蒜白肉,原來沒有餐的嗎

,值得一讚。

提拉米蘇,比青檸蛋糕膩得多,也不覺香沒趣。

員工細心,清楚告訴我們哪些菜式應"後叫",哪些還未下單,值得一讚。
30 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
之前等太久放棄了,今次等了1.5個小時,終於能一嚐茶木。(因為等候時間太長,所以去了initial買了眼淚雪糕,所以茶木出名的甜品就欠逢啦~)環境就是很台灣Cafe的感覺,木製裝飾品手繪牆壁圖,場內人頭太多都拍不到美感了哈哈。(1)阿嫲手作蔥油麵餐牌封面就是這個,不吃好像對不起那1.5小時的光陰.. 蔥油麵的味道就是在吃很油膩的蔥油餅,比較咸。雖然味道還好,但吃了幾口就不敢再吃,太油了!(2) 香辣牛肉麵這個麵條很彈牙,基本上不太辣,再辣一點會更好味。牛肉入味,不過肉質有點難嘴嚼。相比之下,董家的牛肉比較容易入口。(3) 紅油炒手我很喜歡吃這個菜式。每次去任何餐廳,有這個一定會試。茶木這個紅油炒手的味道只屬中下,就像是微波爐食品加個醬油的感覺。(我暫時最喜歡是鼎泰豐的紅油炒手)(4) 洛神冰菊茶(熱)這個大概漏單了,全部食品+朋友的飲品都食完還沒有來。再問侍應,她第一個反應是質疑我有沒有落單....=.=回正題,聽說洛神茶是很有益的飲品,第一杯還可以,不錯的,不過之後再喝下去,第二、第三杯就感覺愈來愈不健康(汗”) 因為太多糖漿了!總結是如果下次又是等那麼久的話,我不會再等了,不用排隊
之前等太久放棄了,今次等了1.5個小時,終於能一嚐茶木。
(1)阿嫲手作蔥油麵
阿嫲手作蔥油麵
(2) 香辣牛肉麵
香辣牛肉麵
(3) 紅油炒手
紅油炒手~ 味道只屬中下
(4) 洛神冰菊茶(熱)
洛神冰菊茶(熱)
洛神冰菊茶(熱)
總結是如果下次又是等那麼久的話,我不會再等了,不用排隊的話,還是會再光顧的。
Other Info. : 每次要找個侍應都等好久才出現,還要等他/她有空留意到我招手... 應該需要更多侍應..
2014-05-29
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
$130 (Dinner)
香辣牛肉麵
2014-05-22 4082 views
同兩個女仔朋友dating當然要搵d又舒服又可以傾計既地方啦位於加拿分廣場樓上, 我諗好多女仔都會知點去(因為近利是商場)一上到門口就已經有好多人等緊位, 大多數係情侶或兩~三個女仔.拎左飛, 等大概15分鐘就可以入座, 算係快!因為堅多人等!!三個人叫兩個餐(主菜x甜品):鳳梨甜酸肉 x Tirumisu唔食得都睇得, 但真係幾好食個人唔係Tirumisu, 冇意見.慢味煮淋豬腳 x Chocolate mousse正如佢個名,豬腳煮得好淋又入味略嫌甜左d,不過三個人share都ok既.環境好乾淨,食物又衛生侍應收碟算快, 但又唔會有趕人走既感覺好啱我地 "三個女仔一個墟" 食左個幾鐘就走,我地都識做既最衰個肚唔爭氣食唔落佢個招牌磚塊......期待下次可以一嚐

三個人叫兩個餐(主菜x甜品):
鳳梨甜酸肉 x Tirumisu
唔食得都睇得, 但真係幾好食
個人唔係Tirumisu, 冇意見.

慢味煮淋豬腳 x Chocolate mousse
正如佢個名,豬腳煮得好淋又入味
略嫌甜左d,不過三個人share都ok既.

環境好乾淨,食物又衛生

侍應收碟算快, 但又唔會有趕人走既感覺

好啱我地 "三個女仔一個墟" 食左個幾鐘就走,我地都識做既

最衰個肚唔爭氣食唔落佢個招牌磚塊......
期待下次可以一嚐
2014-02-10
15 Minutes (Dine In)
$45 (Dinner)
2014-05-22 3396 views
食品一般。普通貨色而已。本人早前與朋友光顧,當時入座時已詢問員工什麼時候打烊,以免阻礙收工時間,而員工亦告之當日11:30要離座。好的,11時左右,員工已開始在座位附近用極難聞的漂白水清潔,而當時我們仍在用餐,而當到大概11:15的時候,當中有位女員工更大大聲與其他員工說:「你估我地今晚可唔可以12點收到工?」而其實我與朋友已準備離座,本人聽到這樣的説話,實感到員工很無禮,為什麼來光顧但好像要受氣似的。如果真的認為會延遲收工時間,大可在早點時候停止入座。這樣的服務,好食都唔會再幫襯。更何況食物咁既普通水準。冇下次!

食品一般。普通貨色而已。

$140 (Dinner)
2014-05-18 3715 views
茶木在旺角新開時光顧了一次後,相隔一段日子光顧,原來已經開了很多分店.但依然這麼多人,在星期二的晚上大約七時多,一到門口已經見到很多人在等候.幸好二人枱比較容易有位,等候了大約二十分鐘便有位了.炸豬排肉燥飯是必叫的,肉燥拌飯一流!肉汁濃郁再配以珍珠米,食到停不了口,但份量小了一點.有一些配菜伴食可減去油膩感,豬排也很脆,但鹹了一點點.溏心蛋也煮到剛剛好,不會太熟.以便當上菜感覺很特別.炸雞排麵便有點失望,炸雞排的皮和肉是散開的和上菜時已經不熱,而味道有點怪.但麵是十分彈牙,QQ的,牛肉湯也很濃郁,很好吃但麵的份量也是比較小.差不多每枱客人也點的蜜糖磚塊真的很美味,我們選了芒果味.有一大球雪糕在面,看起來很震撼.芒果雪糕味道清新,配以脆脆的蜜糖磚塊不會太甜.這個蜜糖磚塊兩個人食好像多了點,多點人一起分享會更好.環境不錯,不會很擠迫,同朋友聚餐更是一流.待應的反應很快,但經常有很多人,要早一點來呀.
幸好二人枱比較容易有位,等候了大約二十分鐘便有位了.

炸豬排肉燥飯是必叫的,肉燥拌飯一流!
肉汁濃郁再配以珍珠米,食到停不了口,但份量小了一點.
有一些配菜伴食可減去油膩感,豬排也很脆,但鹹了一點點.
溏心蛋也煮到剛剛好,不會太熟.
以便當上菜感覺很特別.
差不多每枱客人也點的蜜糖磚塊真的很美味,我們選了芒果味.
有一大球雪糕在面,看起來很震撼.
芒果雪糕味道清新,配以脆脆的蜜糖磚塊不會太甜.
這個蜜糖磚塊兩個人食好像多了點,多點人一起分享會更好.
環境不錯,不會很擠迫,同朋友聚餐更是一流.
待應的反應很快,但經常有很多人,要早一點來呀.
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2014-05-18 4495 views
早在傍晚六時,茶木門外已擠滿大批等候入座的顧客不明為何每次相約友人的日子必定風兩交加,這叫做宿命吧。今天晚上依舊天色壞透,抱著能見好友的心態戰勝一切,早在傍晚六時到沒有訂座服務的茶木台式休閒餐廳,小小空間,眼前已擠著數十名食客等候,頓時明白什麼叫"人氣食肆"。簡單的白與綠,加上盆栽點綴,頓時營造出一份小清新室內的觀感,原木色梳化與雲石枱,玻璃吊鐘燈飾與人造草牆,舒服自然由於要人齊方可進入,縱使有位,筆者仍要等友人在6時45分扺達後才獲入座,人聲雖嘈雜,但我十分喜歡這裡清新光鮮的翠綠與純白色設計,令眼睛舒服,點點盆栽作擺設,感覺自然輕鬆,我並沒深究這兒佔地空間,見客人不斷被安排內進,倒幻想她真像個無底洞啊!坐下後又是最困難的時刻....選擇心水食物,看到餐牌上有台式小食、肉燥飯類、牛肉麵、西式手作麵、沙律加上必吃的蜜糖磚塊,總令我們困惑不已,花上15分鐘時間得出結論是,覆盆沙冰、鳳梨沙淇淋梳打、甜蜜溏心蛋、凱撒沙拉、松露野菌奶油手作麵、香脆大雞排與芒果香草蜜糖磚塊,我們又可笑談近況等待晚餐啦。***********************很美艷的飲品,它是覆盆沙冰先端來的兩杯飲料賣相脫俗
早在傍晚六時,茶木門外已擠滿大批等候入座的顧客

簡單的白與綠,加上盆栽點綴,頓時營造出一份小清新

***********************
很美艷的飲品,它是覆盆沙冰

先端來的兩杯飲料賣相脫俗,與餐牌上的照片幾乎一樣,朋友的覆盆沙冰 HK$32,紅黃配搭、美如夢幻模樣,覆盆味道甜酸平衡,加上頂部小星星形狀的百香果蒟蒻,Q彈香甜,淡淡果香十分開胃怡人。
鳳梨沙淇淋梳打,同樣是清爽鮮香的夏日選擇

輪到筆者的鳳梨沙淇淋梳打 HK$32,本身鍾愛有厚度的飲品質感,如奶昔、smoothie等,這個生果口味天然,甜味恰好,不會過份濃甜又不會淡而無味,每口也有鳳梨鮮香,我形容為十分清爽,是夏日消暑解渴一流選擇。
明顯煙肉碎和麵包粒偏少,但又出奇地好吃...

凱撒沙拉 HK$49: 濃稠而酸香惹味的凱撒沙律醬汁,份量足以拌勻在每片羅馬生菜上,食店細心還額外加了一湯匙醬料以供不時之需,生菜鮮甜爽脆,加上點點煙肉碎和麵包粒,份量不夠多,麵包也不夠香脆,但又出奇地製作出醒胃健康的沙律菜式。
溏心蛋,相信是很多人喜愛的開胃前菜
嬌艷欲滴的雞蛋黃,吸引至極

甜蜜溏心蛋 HK$26: 一客四件(2隻)溏心蛋,橙澄澄的蛋黃放在面前,教人雙眼發亮,除了外型給予十足信心,兩口一件,吃到蛋白軟潤輕柔,散發滷水鹹香,味道淡淡不過份濃烈,溏心蛋黃質感黏黏的,齒頰留香的過癮口感,就是吃這款食物應有的幸福。
香氣四溢的手作麵
奶油香口濃郁,麵條質地煙韌,由於口味頗重,怕胖者要三思

松露野菌奶油手作麵 HK$72: 看到這份手作麵形態,讓我想到在台北Cafe吃過的似曾相識,是一種台式獨有風格,不難認出。以紅、黃、青椒絲、本菇、冬菇、洋蔥、目宿芽及脆脆煙肉同炒,顏色七彩亮麗,奶油香氣十分突出,令每口煙韌彈牙的麵條增添惹味濃香和滑溜口感,反觀黑松露味道薄弱,是因為椒類氣味太搶了吧,這款麵食口味偏重,怕胖者要三思啊。
出色的炸雞排,不油不膩
有圖有真相,這就是外脆內嫩的證明

香脆大雞排 HK$46: 至於炸雞排嘛,我沒資格評論什麼是正宗台式風味,只覺這件雞排外層炸粉薄身而金黃香脆,沾油份不多,內裡藏有各種香料醃製的彈牙雞肉和流出肉汁,啖啖酥香滋味,這又令筆者突然懷念在師大夜士某角落的炸雞排店。
: 這客陣容強勁的甜品似乎是每枱客人必吃之列,個人點點提議是,就算有多餓,也該少叫一份主食或一客前菜,預留肚皮空間給它! 喜歡甜品的人一定懂的。
四款當中我們選了甜味的芒果口味~~ 感覺很有夏日色彩!

成品絕對美如藝術品,在"手機食先"後開始進行解構,由上而下是芒果雪糕與奶油、芒果肉、草莓,放著三塊厚吐司,我們揀的類型是當中兩塊已切好成方塊經烘焙後再塗有蜜糖,面頭再淋上芒果醬及粒粒QQ軟糖就大功告成啦。
大大球芒果雪糕與濃濃奶油融為一體已感到一份甜蜜,加上鮮芒果肉夠香甜,令主體即芒果味道更突出,拌著微微焦脆的吐司方塊,既脆又甜滑,兩者十分配合,可能是生意太好的關係,吐司似乎是一早做好不停推出,欠缺餐牌所說的冷熱食味。其實吐司外皮很好吃,不過眼見很多人都棄掉實在浪費。

我不能說茶木是"好到加零一"的成績,但在環境、食物和服務各方面都令人滿意,最感恩是沒有限時交枱的規矩,縱使人們覺得她的鹹食質素一般,但如溏心蛋和炸雞排又是喜出望外啊,除卻要迫爆在店前苦候慘況,這裡有種舒泰的台式風格,我就一定會值得再訪。

為了死黨我做著平日不會做的事,排隊15分鐘以上吃人氣食物,明白好友有今生無來世的道理,與喜愛的人歡渡時光,就是我認為在人生中最幸福幸運的事。

*************************

*口味各有不同,食文只作參考。
希望facebook fans page能得到您的支持啊 ♡(*'∀'*)人(*'∀'*)♡: https://www.facebook.com/LizsTaste

2014-05-16
30 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
2014-05-12 3662 views
無錯!正當每枱都食緊土司磚嘅時候,我地就反潮流食咸野!個人認為最獨特嘅地方係自家手作麵,麵條十分柔軟而且非常彈牙!首先點咗個西食——松露野菌奶油手作麵依個白汁食落一啲都唔覺得腻,口腔充滿野菇香味!繼而點返個中食——醬燒豬軟骨麵豬軟骨入味同埋夠腍,好好味。手作麵亦柔軟,可惜湯底過濃,食到一半已經腻咗。------------------------------另外點咗一杯芋香奶加珍珠,芋味很香一啲都唔假!一杯香濃熱棉花糖巧克力,賣相討好,而且十分濃!濃到有點腻。
無錯!正當每枱都食緊土司磚嘅時候,我地就反潮流食咸野!
松露野菌奶油手作麵
醬燒豬軟骨麵
香濃熱棉花糖巧克力

首先點咗個西食——松露野菌奶油手作麵
依個白汁食落一啲都唔覺得腻,口腔充滿野菇香味!

繼而點返個中食——醬燒豬軟骨麵

另外點咗一杯芋香奶加珍珠,芋味很香一啲都唔假!
一杯香濃熱棉花糖巧克力,賣相討好,而且十分濃!濃到有點腻。
Other Info. : 回頭率:8/10 (如果唔洗等太耐可以 10/10!)
2014-05-06
松露野菌奶油手作麵
2014-05-12 3068 views
又是期待已久的週末,一大清早便要空著肚到診所去做身體檢查,幸好能在12時左右完成,碰巧餐廳就在附近,豈料到達時已有不少客人在用餐,店員還說繁忙時間已開始,不能讓我們坐較闊落供四人坐的卡位,被分配到狹小的二人枱。 飢腸轆轆,也顧不了那麼多,馬上翻開有如休閒雜誌般的餐牌,圖文並茂,內容和設計均具心思,加上餐廳的裝潢,裏裏外外營造輕鬆休閒的氣氛。飲品的款式多得令人難以取捨,眼光也不禁被鄰桌那杯滿是果肉、色彩鮮艷的雜果飲所吸引。最後還是叫了一杯最喜愛的珍珠奶茶。在台式茶館喝珍珠奶茶可說是最穩妥之選,個人受不了太濃的茶味,珍珠奶茶則奶味較濃,但又不失茶香,每口滑滑的奶茶都有QQ的珍珠流入口中,可伴著茶味慢慢細嚼。八卦下亦嚐了友人的Mocca咖啡一口,咖啡味給朱古力和奶油中和了,外表固然精緻可愛,跟這裏的洋風休閒格局極為配襯,作為拍照道具的確一流;可還是自己選的這杯珍珠奶茶,才是我那杯茶(my cup of tea)。歎了十多分鐘茶,主食終於來了。鹵水拼盤一向是我喜歡點的台式食品,無他的,能一次過吃盡所有款式嘛﹗先夾起牛展,才吃第一口,便被那咸得過份的味道嚇壞了。碟上明明沒有鹵水汁,為何每款鹵水
輕輕鬆鬆歎杯台式珍珠奶茶
莫卡巧克力咖啡賣相誘人
歎了十多分鐘茶,主食終於來了。鹵水拼盤一向是我喜歡點的台式食品,無他的,能一次過吃盡所有款式嘛﹗先夾起牛展,才吃第一口,便被那咸得過份的味道嚇壞了。碟上明明沒有鹵水汁,為何每款鹵水小吃也那麼咸呢?可以想像,較難入味的牛展和豬腩肉也如此"入味",鹵水豆腐的情況就更嚴重了,吸了大量鹵水汁的咸豆腐簡直不能下嚥,唯有用餐具把醬汁壓出,再放到湯麵中浸浸。難道廚師忘記把鹵水汁開稀嗎?除了鹵水汁出問題外,本身雞翼和豆腐也不夠飽滿,毫無口感可言。
咸得嚇壞人的鹵水拼盤
幸好這碗香菇餃子麵味道令人滿意,稍稍緩和了難受的感覺。最喜歡那塊又厚又大的香菇扒,太美味了,有點像吃飽魚的質感,湯底雖呈深色,味道卻剛好,粗身麵條也是QQ的,餃子雖不是特別出色,跟那厚而入味的香菇和麵條卻又很配合。
香菇水餃麵
由於餐牌上的甜品圖片太吸引了,怎也要嚐嚐這裏有名氣的甜點--香草蜜糖磚塊。選了喜愛的藍莓味,但也有不少新鮮士多啤利作裝飾,加上頂層儼如雪山的忌廉和果醬,單是賣相和手工已值得一試。一時也不知從何入手,吃了數口雪糕和忌廉,還是要把"雪山"推開",看看內裏的情況,原來厚多士中間已被切成一塊塊"磚塊',而且烤得香脆可口,吃起來也方便得多。這款甜點的確很有創意,其可愛甜美造型已令其成為不少女生和情侶必然之選。
藍莓香草蜜糖磚塊
2014-05-03
$125 (Lunch)
輕輕鬆鬆歎杯台式珍珠奶茶
2014-05-12 3885 views
今日寶貝放半日假,所以約左我去 high tea~聽聞呢間水準唔錯又坐得舒服,所以來呢到一試我先來到,己差唔多兩點,趕午飯的人已經走得7788,服務員仍要我先攞票再等入座,唔夠三秒就有另一男人帶我入去,我原本要求坐窗邊的卡位,感覺開陽一點~但帶位的服務員那邊冇二人卡位,所以帶我去了比較有情調的內堂雅坐唉~都食完飯啦~比個4人位黎都唔怕啦~何必要咁執著呢~不過算~昏暗一點可以傾點秘密!寶貝來了就即時點菜~ 佢話要點D’’推介品’’~ 落單後等了好耐,終於上菜了三文魚特色沙律 – 醬汁相信係由蜜糠加少少萍果醋再加少少香草混合而成,香香甜甜几開胃,只係D菜款唔算係太特色,,份量唔算太多而且唔係咁新鮮,D葉已經淋晒, 一D都唔爽,洋蔥亦失去左本身的刺激味道~甜酸骨套餐 (舖頭專業推介) – 整個套餐前菜,主菜同魯肉飯,相當有份量!!前菜係疑似潮式鹵水鹵過的花生肉片,味道一般, 主菜甜酸肉片: 甜酸汁似係包裝來貨,唔似係即整,伴以洋蔥同青紅椒,味道尚可,但肉片未免有少少強差人意,肉片本身唔係厚,炸一炸變得好乾身,即使加埋D汁都仍覺得好難咬,最重要係寶貝落單時已經講左兩次要少D飯,但來貨依然係咁大
今日寶貝放半日假,所以約左我去 high tea~
聽聞呢間水準唔錯又坐得舒服,所以來呢到一試
我先來到,己差唔多兩點,趕午飯的人已經走得7788,
服務員仍要我先攞票再等入座,唔夠三秒就有另一男人帶我入去,
我原本要求坐窗邊的卡位,感覺開陽一點~
最重要係寶貝落單時已經講左兩次要少D飯,但來貨依然係咁大碗,好明顯服務員根本沒有跟進客人的要求!!為易造成太過浪費,我同寶貝處理得相當辛苦../
紅燒牛肉面 (舖頭專業推介) – 賣相相當唔錯~湯汁好有牛肉味,而且紅燒牛肉都好大件~配合埋D面條,感覺好有台灣FEEL~相當正宗的台灣牛肉面!!!
蒜泥白肉 – 唔知係我之前食得太唔正宗,定係呢D各有各特色,我覺得呢當的蒜泥白肉好有自己的風格,與其叫佢做蒜泥白肉不如叫佢做蔥粒白肉LA.. 蒜泥少到見唔到,莫講話味道,D白肉睇落已經覺得雪左好耐,開始有硬邊,而且一D味都冇…可算係我食咁多檔之中,最冇味的一間~真係想退左佢…
同寶貝傾下講下…期間服務員好快咁幫我地清枱同唔幫我地加水,好似我地阻佢地收工咁~
總括黎講...唔知係我唔好彩定係時間唔啱~我覺得並唔係好似評價咁,有咁高水準
我真心希望佢地他日可以更有進步
蒜泥白肉
甜酸骨套餐
紅燒牛肉面
三文魚特色沙律
2014-01-08
$150 (Tea)
2014-05-09 2639 views
適逢代業中,同朋友在閒日相約食下午茶。一上到去即刻有位,環境好靚,好鍾意張枱。雜誌形式既餐牌比人好輕鬆舒服既感覺,仲有關楚耀代言好重本做宣傳。最後同朋友點左,脆皮巧克力心太軟磚塊、紅油抄手、綜合水果茶、百香蘋果綠茶。脆皮巧克力心太軟磚塊雖然吐司好難切,但雪糕配吐司絕對係絕配,吐司好吸收雪糕既味道,比起咖啡弄個鬆餅(因為好硬,吸收唔到),茶木呢個就好好。綜合水果茶這個都做得好好,因為果汁唔解喝,所以加紅茶,中和果汁既酸味。好好飲! 專登影埋餐牌返屋企跟住做。紅油抄手這個no special 只為飽肚

脆皮巧克力心太軟磚塊
綜合水果茶
紅油抄手
這個no special 只為飽肚

2014-01-21
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
2014-05-05 3337 views
成日聽身邊的朋友/網上講話去果兩間台式餐廳(咖啡弄&茶木),之前都有嘗試去幫襯,不過嗰時真係太多人等位所以就冇食到。今日終於的起心肝去試啦,適逢假日,唔瞓咁晏就早啲起身出尖沙咀度食個Sunday brunch 之後睇場戲(普遍港人放假會做嘅活動⋯⋯)今日食嘅係尖沙咀茶木。(本身係想去咖啡弄食,但係由十一點五十去到,等到十二點二十都仲係排到去鉅記,當時個職員話樓上剩番十個座位,而排我前面都有成二十幾人,心諗咁咪要等成兩個鐘?!本身計劃係未開門之前等位會等少d,但係結果都係咁⋯⋯唯有下次早啲啦!)所以十二點二十打去附近嘅尖沙咀茶木,知道只係得幾個人因為所以就去行去食。去到等左兩張臺枱大約三至五分鐘到就有得入去。(兩間都係十二點開門,我估計食咖啡弄嘅話應該十一點三至半開始排就唔使等咁耐啦,下次努力!)講番正題,今次係第一次食茶木。去到嘅咁感覺同頭先好唔同,原因係喺室內等位同有櫈坐住等,正!加上木嘅門口同入面嘅裝修都以自然為主題,俾人嘅感覺好舒服。之後發現餐具原來都係同「木」有關-有鋸/鏟型的餐具。食物方面,喺台式餐廳食飯,梗係試台灣菜,所今次order咗台式肉麵同埋肉燥飯。肉燥飯係得贊,雖然

肉燥飯係得贊,雖然份量唔係好多,但係嘅伴菜我覺得好好食!個個好似雪菜嘅菜,食落口平平無奇,但係之後會慢慢feel到辣辣地,令我好深刻。而塊雞扒,雖然有D偏咸,但塊雞皮炸得好好食,佢唔知係用炸粉/麵包糠,表面嗰啲粒粒係大粒啲,正!

而碗台式牛肉麵就有少少失望。一上到枱比我嘅感覺就係啲牛𦟌肉同啲蘿蔔,切得好大件。蘿蔔煲到外軟内硬硬地,爽口,唔錯^_^
啲牛肉係「林」不過有時有牛筋連埋一齊,好難咬開。建議上菜嗰陣拎多把餐刀,避免我今日嘅經歷-用牙用力咬開牛肉嗰時樣衰樣會嚇親對面果個呀!
麵就有部份分唔開,唔係一條條嘅麵。(似刀削麵餅-_-)

飲品叫咗兩杯水果茶,味道係特別嘅,有啲似菠蘿汁溝熱情果汁加茶包加好多生果。(士多啤梨有葉連住)

由於食得太飽的關係,所以甜品只係叫咗件綠茶紅豆小蛋糕。特別地方係面頭紅豆下面嘅白色,有啲似椰青肉,特別!

*最後想講張枱可唔可以抹一抹/清理一吓先放客入泥呀?我應該係果日第一個坐這張台的客人,但係條邊度有好多污糟嘢,例如麵包碎⋯⋯這一點係有點減分。
另外,侍應哥哥/姐姐們上菜之前,可唔可以講一聲先放低碟餸呢?

結論係茶木係推介嘅,環境坐得舒服,又唔會趕人走,如果有得訂位就very good 。(約$100/位)
2014-05-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$110 (Lunch)
2014-05-04 2538 views
芒果優酪乳($35): 芒果味濃郁,証明餐廳落左不少芒果肉,飲到少少乳酪味,味道比較甜。水果冰紅茶($32): 上次試過綜合水果茶,今次試水果冰紅茶,這柸味道會比較淡,同是選用lipton 紅茶包,能夠中和生果甜味,味道清新。有兩粒話梅,層次更豐富。紅燒牛肉麵($56): 湯底香濃,牛肉醃得很入味鬆軟,麵條做得軟硬適中。香料雞肉蝴蝶麵($68): 跟餐牌有分別,圖似是白汁,但端上檯的時候竟是番茄汁,旁邊有隻像鏟子的匙羹很特別。 香嫩順口的雞肉,獨特義式風味的蝴蝶麵,醬汁足夠,味道調較得剛好,值得推介。金黃鹽酥雞($48):雞炸得香脆,不感到油膩。薄炒炸雞塊,充滿椒鹽及鹽巴味道,特別加上九層塔,味道更加豐富。芒果香草蜜糖磚塊($68): 最後主角出場,三層厚厚吐司,外表層層疊疊好震撼,份量很多。麵包磚做法是挖空中間,切成麵包粒,再以蜜糖烤焗,最後才放上芒果雪糕、忌廉、彩色棉花糖、糖醬、好多芒果肉。今次食的時候發現第一層先有蜜糖,麵包粒外脆內軟,伴雪糕或忌廉糖醬吃,非常香甜。
芒果優酪乳
水果冰紅茶
香料雞肉蝴蝶麵
金黃鹽酥雞
2014-05-02
30 Minutes (Dine In)
$169 (Dinner)
芒果優酪乳
香料雞肉蝴蝶麵