2018-10-29 296 views
啦啦啦返學lunch時間食咩好?基本上,polyu方圓3公里內,我食過既餐廳,我都已經食到唔想再食。今日試下開咗幾個月(?)既台屋。因為我太愛都can既吉野家,所以呢間台屋一直都未試到~【野飲】今時今日,走塑已經係大勢所趨啦,堂食點會仲比外賣杯的呢?扣分~ 【滷蛋豬大腸肉燥飯】bad bad bad,一上枱已經好臭好臭。我都幾喜歡食豬大腸,都好習慣豬腸既味,但係呢條真係真係好臭,係臭到一上枱我自然反應係遮住個鼻。同埋入面都好多肥下,我懷疑洗得唔乾淨。我食晒既,係滷得好入味既,我唔想再回憶果條臭腸,講完。肉燥個賣相都好差。肉燥個樣,加豬腸既臭,正呀喂!!!!【炸花枝丸白魚蛋新竹米粉】我朋友的,佢話無咩味,個湯好淡,但個花枝丸炸得幾好,幾香又唔會太油。同埋好細碗。完。總結,今日我explore咗一間我之前未食過既餐廳,然後我知道,我以後唔會再黎~

今日試下開咗幾個月(?)既台屋。
因為我太愛都can既吉野家,所以呢間台屋一直都未試到~
【野飲】
今時今日,走塑已經係大勢所趨啦,
堂食點會仲比外賣杯的呢?扣分~
【滷蛋豬大腸肉燥飯】
bad bad bad,一上枱已經好臭好臭。
我都幾喜歡食豬大腸,都好習慣豬腸既味,
但係呢條真係真係好臭,係臭到一上枱我自然反應係遮住個鼻。
同埋入面都好多肥下,我懷疑洗得唔乾淨。
我食晒既,係滷得好入味既,
我唔想再回憶果條臭腸,講完。
肉燥個賣相都好差。肉燥個樣,加豬腸既臭,正呀喂!!!!
【炸花枝丸白魚蛋新竹米粉】
我朋友的,佢話無咩味,個湯好淡,
但個花枝丸炸得幾好,幾香又唔會太油。
同埋好細碗。完。

總結,今日我explore咗一間我之前未食過既餐廳,
然後我知道,我以後唔會再黎~
2018-10-29
$60 (Lunch)
2018-09-26 244 views
試左招牌珍珠鮮奶紅茶,24 蚊,同天仁差唔多價錢。但係好失望,味道超級淡,冇茶味,冇鮮奶味。最接受唔到係d珍珠好軟,好似放左幾日咁。唔明點解可以賣到咁貴。好伏。唔會再試。
2018-09-26
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
睇子華神之前,係都會搵野食先!😳 都會變左好多同我當年住附近d 餐廳都變曬了😳 選擇左一輪朋友決定左食台灣野😆.朋友叫左外婆滷肉飯拼青瓜 肉量都多bro🧐 有滷豆腐同滷蛋朋友話都幾好食😌佢清曬全碗🤣🤣🤣我就叫左鹽酥雞配米雞好脆👀 炸得唔厚粉!份量都幾多!好juicy 既肉👏🏻😎價錢黎講係平均80-90 一個人🤔都算中上價錢既消費👀珍珠奶奶係外賣包裝,唔洗急急飲曬佢可以拎住去行街街,重可以叫少甜少冰😊😊
睇子華神之前,係都會搵野食先!

朋友叫左外婆滷肉飯拼青瓜

肉量都多bro🧐 有滷豆腐同滷蛋
朋友話都幾好食😌佢清曬全碗🤣🤣🤣

我就叫左鹽酥雞配米
雞好脆👀 炸得唔厚粉!份量都幾多!好juicy 既肉👏🏻😎

價錢黎講係平均80-90 一個人🤔
都算中上價錢既消費👀

第一次係外賣返屋企食...老公同我都覺得食 味道一般不值隔左兩個月,自己再俾次機會佢....細碟都算我唔明肉燥飯點解可以變左做油浸飯!忍唔住同店員反映,佢都無咩反應。希望快快有有心做的食店補上,俾我多一個好選擇。
第一次係外賣返屋企食...
老公同我都覺得食 味道一般不值
隔左兩個月,自己再俾次機會佢....細碟都算
我唔明肉燥飯點解可以變左做油浸飯!
忍唔住同店員反映,佢都無咩反應。
希望快快有有心做的食店補上,俾我多一個好選擇。
‘油浸‘肉燥飯
2018-07-29 279 views
這間台式餐廳新開幾個月,今次第一次來到,試試它的午餐,點餐是採用自己寫紙的形式的。我選擇了58元的紅燒牛筋腩麵,它可以免費轉新竹米粉或米線,我就轉了米粉。飲品也有很多種類揀,大路的台式飲品都有,而且不用加錢。很好的一點是它在點餐紙上已有幾種不同甜度選擇,不過就沒有冰度選擇。我就點了冇糖的凍仙草奶茶。很快的,杯奶茶就先上。整體來說,奶茶的茶味和奶味都很淡,可以話係冇味,好在仙草份量都足,稍微有仙草的味度搭夠,才叫有味一點。碗米粉說實話賣相普通,湯底一看便知只是普通的湯,絕不是用骨頭熬出來那種,然而這就是一碗麵的靈魂🤦🏻‍♀️有一點失望......但是可幸的是,其他食材居然都不錯,蘿蔔清甜無渣、新竹米粉一貫的好食,最驚喜的是,牛腩和牛筋有很多塊,兩者相比之下,牛筋要更好吃,入味有膠質的感覺,牛腩就都好吃,只是一兩塊有點韌,所以這碗米粉整體是合格的。總括而言,可以不用特地來食,這個價錢我想可以在其他地方食到更好的台灣牛肉麵😛

2018-07-02 588 views
經過呢間台式餐廳門口,覺得裝修得都四四正正,又唔多人,於是就入去試下。唔試由自何,試左就把幾火先黎一個爆脆豬扒飯,聽個名以為好吸引,上到黎見到真係O曬嘴,D豬扒好似俾人碎屍萬段左甘,仲炸到又燶又深色,食粉醬多過食豬扒。再黎個早古味炒米粉,成碟米粉又油又咸,難以下嚥,唯有叫左杯水去洗走佢D油同咸味。臨走諗住俾多個機會佢,叫左個黑糖草莓芋圓仙草外賣,外賣盒已幾要加多兩蚊,但我又唔係堂食,但佢竟然無分開計,又收多我10% service charge,真係亂甘黎。 返去打開個糖水,佢用左一個裝麵既大碗去裝住佢地,D糖水都未到個碗一半深度,賣相好奇怪,不過呢一刻我都已經見怪不怪,反正呢一間餐廳完全俾唔到任何「用心」既感覺俾我,所有野都係是是但但,求求其其,佢地既「無heart」完全地反映左係食物質素同服務個度,重點係佢地收得一D都唔平!想有回頭客?我諗都幾難咯!

2018-07-01
2018-06-10 499 views
下晝同fd經過置富都會發現呢到新開咗一間食台灣嘢的餐廳,覺得肚餓於是決定開餐。嗌咗一個紅燒牛筋腩煲同埋一個一品煲牛筋悶得夠腍,入口即化,牛腩夠大舊,滿足晒我哋呢d鐘意食肉嘅人。同行嘅女仔亦都話好味。一品煲入面除咗肥牛之外,蘿蔔都值得一提,d湯汁全部吸收到,勁甜。聽事頭婆講,d湯煲咗幾個鐘,完全冇味精。唔怪之得飲完湯之後都唔會覺得頸渴。如果大家有機會過到嚟,一定要試下佢嘅珍珠奶茶,茶香味濃,珍珠夠Q同埋佢哋服務態度可以算係五星級
嗌咗一個紅燒牛筋腩煲同埋一個一品煲
同埋佢哋服務態度可以算係五星級
2018-06-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 紅燒牛筋腩煲
  • 一品煲
  • 外婆滷肉飯
2018-06-01 374 views
同朋友行下街 咁岩經過就睇到佢地個餐牌 一個下午茶餐配珍珠奶茶、蜂蜜綠茶等,先至30幾蚊 出面至少要十幾蚊一杯諗住試下都無妨,就叫左多士配3.6牛乳雪糕同蜂蜜綠茶,一共$35,仲要免加一,勁正!佢d多士烘到岩岩好,唔算太燶,脆脆地,再配埋冰凍既雪糕,至佳的解暑方法下次會再幫襯!佢個環境都乾淨,用黃色為主題,感覺幾新鮮,好彩去既時候係下就,只係少少人,平時聽佢地講中午就好多人如果想同朋友仔high t,簡下就去就唔錯啦

下次會再幫襯!

如果想同朋友仔high t,簡下就去就唔錯啦

2018-05-06 388 views
平時喺紅磡返學,成日都會發掘附近有啲咩新餐廳,本身諗住去都會canteen食嘢,點知經過見到呢間新開既台灣野,就決定試下!中午套餐就包埋嘢飲,但係個價錢就唔算太平我就叫左個《外婆滷肉飯》$45 餐飲就叫咗珍珠奶茶不過其實都幾失望,就咁睇相都知佢嘅滷肉偏乾身,肥瘦分布都算平均,但係就冇咩滷水汁,亦都冇油,成個飯偏乾亦偏淡珍珠奶茶都唔係好好飲,茶偏苦而奶都唔係好夠,珍珠都算夠煙銀嘅不過應該唔會再嚟食喇下次...

中午套餐就包埋嘢飲,但係個價錢就唔算太平

我就叫左個《外婆滷肉飯》$45 餐飲就叫咗珍珠奶茶

不過應該唔會再嚟食喇下次...
2018-04-14 447 views
黎到都會見到一間新開嘅餐廳,見唔少行過嘅人都攞住杯珍珠奶茶,而餐廳入面人流都唔算少就諗住試下,但故事教訓我唔好亂咁試新野。佢午餐嘅選擇唔算好多。去親台式餐廳成日都係叫牛肉麵就算,今次見呢度有個比較新鮮嘅野食,豬手沾麵,心入面覺得好神奇,沾麵唔係日本野黎嫁咩於是就抱住個勇於嘗試嘅心去冒下險。野食上到枱之後我都呆左一呆,雖然我未聽過台式沾麵,但腦海入面想像嘅樣都唔係咁,佢嘅賣相比我想像之中...頹。可能因為比佢嘅賣相嚇一嚇,食落口覺得味道冇想像之中咁差,都算係正正常常嘅。味道都冇佢個樣睇落去咁冇味,但都係偏清淡嘅口味。出事嘅地方係豬手,韌得濟,好難咬得開。白蘿蔔都好多渣但我覺得更加出事嘅係杯珍珠奶茶。本身特登叫左用外賣杯裝,諗住可以食完一路行一路飲,最後都係冇攞走度。叫左微糖,甜度都可以接受,但佢茶味真係幾淡,飲落口雖然唔係話係一陣奶味咁嚴重,但成杯野就係一個淡字。
於是就抱住個勇於嘗試嘅心去冒下險。

2018-04-03 384 views
甫走進「Tea茶屋」便被清新的裝潢所吸引,店內以白色及木材為設計風格,配以柔和的燈光及不同的綠色植物作點綴,予人舒適自在的感覺。適逢下午茶時段,店內有多款價格相宜的茶餐連飲品供選擇,我與好友點選了當中三款一同分享。「台式醬牛肉牛肚湯麵」的湯底清甜不油膩,適合愛好清淡的人,麵條彈牙,牛肉大塊連著筋嚼勁十足,而牛肚亦入味口感適中。「外婆滷肉飯」滷汁香濃,份量十足,滷肉接近飯量一半,每一口飯都能混著滷肉一起吃,感覺滿足。「芝士煙肉薯條配脆爆雞翼」雞翼果真如名字所抽述,外脆內嫩無雪味。
台式醬牛肉牛肚湯麵
外婆滷肉飯
芝士煙肉薯條配脆爆雞翼
台式醬牛肉牛肚湯麵
外婆滷肉飯
芝士煙肉薯條配脆爆雞翼
2018-03-30 382 views
這個地點非常一流呀,係喺紅磡站則邊果個廣場,嗰度本身都有頗多選擇,而我今日就試下佢既下午茶, 睇下可唔可以喺我個食晏list度加一個場地先!几抵嘅一個下午茶,40零蚊有一碗滷肉蛋飯同飲品,滷肉幼嫩、滑口、入味; 糖心蛋我就比較鍾意熟小小既蛋黃,但又唔想佢好乾身,這裏整得啱啱好喎,成碗好有台式風味。可惜嘅係珍珠奶茶係唔夠味,茶味稍淡,所以奶同糖突顯咗出黎。如果呢到有改進的話都不失為睇演唱會前的好選擇啊。