Restaurant: TamJai SamGor
Info:

2024-04-08 259 views
位於中環威靈頓街 離中環站都幾近👍🏻應該係附近上班族最常去既三哥今次原本去中環食大餐點知餐廳放飛機🫠臨急臨忙搵到有三哥就沖入去晚市時間都差唔多無位 都幾Full👍🏻叫左一碗酸辣魚腐米線 一碗酸辣貢丸米線 雞翼兩碗都係酸辣米線 但兩碗明顯唔同色 一碗有酸菜但無酸辣味 另一碗就有酸辣味無酸菜🫠最有趣一碗入面竟然無左貢丸😱 結果只好叫店員後補🫠方便指數: 4/5環境指數: 3.5/5回頭指數: 2/5地址: 中環威靈頓街15-19號地庫
位於中環威靈頓街

方便指數: 4/5
環境指數: 3.5/5
回頭指數: 2/5
地址: 中環威靈頓街15-19號地庫
喺中環行街,發現咗間譚仔三哥米線,閂咗🌟閃閃嘅霓虹燈,實行型格得嚟!喺呢度試咗沙沙湯底,勁香👃但辣度適中,啱晒唔鍾意太刺激嘅朋友。而家啲龍蝦丸,老實講,勁普通嗰種,但其實都算得過咯。份量呢... 唔好意思,我得嘅好似少咗好似啲少,可能中環貴少少嘅關系?但環境👍正,如果想Feel吓靚環境嘅話,嚟呢度正!至於個過橋米線,青菜得嚟嗰少少,但米線分量都幾夠,過橋米線嗰種熱辣辣,食落勁滿足。串燒部分,就叫咗孜然烤菇,個味道中中哋,孜然香總算哂事。最後,土匪雞翼,呢個嘅味道,啱哂!👌拍手叫好!再嚟訪,一定要叫多啲份嚟慰勞自己!總括嚟講,呢度食得開心又滿足,真係值得一試。

2023-12-22 214 views
今日網上訂咗餐,話中午12點47分可以去攞,一點鐘去到仲未出到,個女經理話今日好多人落單,要等好耐,好多人企响度等,問極都未出得到,終於等到1点半先至出到,簡直浪費人生,等到天荒地老!呢間餐廳嘅管理超級有問題,明知接咁多order做唔切,一定會俾人投訴,都仍然繼續接,有客投訴話要取消單,个女經佢就話即刻畫即刻煮,呢個就係最壞的榜樣,生意係要做的,但唔係咁樣做法,咁樣做會一定做爛個招牌,話过我以後都唔會幫襯呢間管理極度低劣的餐廳。
2023-11-20 159 views
譚仔三哥米線每個月同事都會食幾次嘅譚仔三哥米線,相隔一排大家都會叫米線黎食。又其是土匪雞翼!今餐叫:魚腐 魚片頭 麻辣 10小辣米線份量都唔少㗎。唔使講咁多大家都知道一定好味啦😁
譚仔三哥米線
每個月同事都會食幾次嘅譚仔三哥米線,
相隔一排大家都會叫米線黎食。又其是土匪雞翼!
今餐叫:魚腐 魚片頭 麻辣 10小辣米線
份量都唔少㗎。唔使講咁多大家都知道一定好味啦😁
2023-11-13 134 views
行行吓街又覺得肚餓,見到譚仔三哥就諗起兒時回憶,又平又抵食,又可以醫下一個肚。$36就有一個餸配米線,超級抵食。今次就食咗雞肉,麻辣三小。首先雞肉超級滑,一啲血腥味、雪藏未都冇,呢個超級抵讚。個湯底又夠辣,又有濃郁嘅豬骨湯味道。之後仲叫咗必食嘅土匪雞翼。$33有五隻土匪雞翼,土匪雞翼外脆內嫩滑,超級好味,識落仲有淡淡的芝麻味道,真係好正宗嘅土肥雞翼。譚仔三哥仲有下午茶可以俾你揀,唔太餓朋友仔可以試一試佢哋嘅下午茶套餐,都好抵食㗎。

$36就有一個餸配米線,超級抵食。
今次就食咗雞肉,麻辣三小。

之後仲叫咗必食嘅土匪雞翼。

2023-09-25 166 views
成日食好多三哥唔同分店,中環外賣係特別細兜,叫米線又少 轉薯粉又少,單餸超級少!其他分店都唔係咁,中環貴啲份量又少啲,次次食完都唔飽🫠俾左好多次機會,唔係一次半次叫外賣一定一定預早打去,好多人去到先嗌,有排企

叫外賣一定一定預早打去,好多人去到先嗌,有排企
腩肉三小辣
TakeAway
2023-09-12 654 views
同同事在中環工作完突然落大雨 見到附近有譚仔三哥米線 就決定好午餐了過橋米線配麻辣湯底 三小辣 $62過橋米線好適合想一次過有齊不同配料的人 份量十足 配料十分多 (有豬肉 火腿 魚蛋 炸醬 腐皮 韭菜 牛肉牛丸 墨丸 芽菜 豆卜 竹笙  雞肉 腩肉 豬膶 酸菜 生菜等等) 十分滿足 不過今日湯底雖然叫了三小辣 辣度有點不足 可以再辣一點 另外米線有幾條偏硬 應該只是個別問題 而炸醬份量亦較以往少 有點可惜清湯米線配腐皮牛肉 $46同事不食辣 所以選擇了清湯 同事表示米線沒有偏硬情況 腐皮同牛肉亦一如以前土匪雞翼 (5隻) $35土匪雞翼是其中一個必點的小食 孜然粉味道十分惹味 雞翼外皮香脆 一咬開又有肉汁 譚仔三哥米線亦推出了不少特飲 同朋友各自試一款葡萄烏龍茶 跟餐+$11可以飲到烏龍茶的濃厚茶味 加上香甜的葡萄 甜度適中 十分解渴解膩鹹檸梳打 跟餐+ $11一上枱十分吸睛 有檸檬片加原粒脆梅作裝飾 鹹檸梳打酸酸咸咸甜甜 鹹檸梳打 配上麻辣米線 清新解辣譚仔三哥的米線有種魔力 是令人上癮的味道 隔一段時間就會想光顧一下 不少分店裝潢變得更現代 簡約木系風 加上霓虹燈燈牌 有種耳目一

過橋米線配麻辣湯底 三小辣 $62

過橋米線配麻辣湯底

清湯米線配腐皮牛肉 $46

清湯米線配腐皮牛肉

土匪雞翼 (5隻) $35
土匪雞翼 (5隻)

譚仔三哥米線亦推出了不少特飲 同朋友各自試一款

葡萄烏龍茶 跟餐+$11

鹹檸梳打 跟餐+ $11

譚仔三哥的米線有種魔力 是令人上癮的味道 隔一段時間就會想光顧一下 不少分店裝潢變得更現代 簡約木系風 加上霓虹燈燈牌 有種耳目一新的感覺 願裝潢變得更有特色的同時 味道保持不變

2023-09-11
$83 (Lunch)
過橋米線配麻辣湯底
清湯米線配腐皮牛肉
土匪雞翼 (5隻)
2023-08-16 156 views
🍚🎈 建議場合:#即興食飯👤 建議人數:1-4人(最多可容納4人檯)💸 人均消費:$50-100【1個人食咗啲咩?】- 普通酸辣魚腐(走韭菜走腐皮)- 蒜泥白肉(細)⭐⭐⭐「平有平食、一分錢一分貨」明明叫魚腐米線,但係姐姐送多左兩舊豬潤俾我,不過我唔食豬潤咁解😂湯底夠酸,辣辣地,惹味得黎清清地無負擔😋魚腐內膽少少似鯪魚肉,適合鍾意口感紮實嘅人,個人就比較鍾意鬆軟嘅魚腐米線整體ok,但係有一兩條特別硬🥲 希望佢下次可以全部煮熟曬蒜泥白肉好味~ 蒜味好足🧄 不過可能就滿足唔到想食辣嘅朋友仔
🍚
🎈 建議場合:#即興食飯
👤 建議人數:1-4人(最多可容納4人檯)
💸 人均消費:$50-100

【1個人食咗啲咩?】

- 普通酸辣魚腐(走韭菜走腐皮)
- 蒜泥白肉(細)

⭐⭐⭐「平有平食、一分錢一分貨」

湯底夠酸,辣辣地,惹味得黎清清地無負擔😋

2023-08-07
2023-08-09 98 views
叫號機壞左,朋友app拿了飛,去到話叫號機壞左要動新拿過號。。。等了十幾分鐘入了。見有水煮湯底,試下先。。。完全無水煮味,只有salty.. 下次食番普通麻辣好d…
2023-07-28 121 views
🦀️🦀️🦀️譚仔三哥最近推出煮軟殼蟹米線,我真係大姑娘坐花轎——頭一回聽說。而我平時在日料比較喜歡點軟殼蟹,所以趕緊又來幫襯。🍜🍜🍜湯底可以選清湯,也可以選麻辣湯底。我平時食開清湯,但今次怕軟殼蟹腥,所以改為麻辣,選擇最低的五小辣。🦀️🦀️🦀️蒸煮的軟殼蟹跟油炸的真有很大不同,油炸的會泡起來,因此看著與普通螃蟹無異;但是蒸煮的就不同了,軟趴趴基本就是一層皮,因此剛一端上來的時候我差點沒找到軟殼蟹。🤣🤣🤣口感也沒有油炸那麼緊實爆滿,整體的味道還算不錯。比較遺憾的的是,五小辣對我來說也是太辣了,一碗米線幾乎沒吃完。軟殼蟹是指剛剛脫殼的螃蟹,在自然界中非常難得,因為螃蟹新的外殼會在脫殼的數小時後接觸到水而逐漸變硬。軟殼蟹之所以珍貴是因為只有在換殼的短短幾個小時內全身是軟綿綿的,如果沒有被發現及迅速冷凍,就錯過了這段黃金時間,軟殼蟹就會變成一般螃蟹,之後就必須要等待到下一次的脫殼週期了。比較常見的種類有藍蟹、花蟹及梭子蟹等海水蟹。為了長得更大,螃蟹會在生長過程中不斷脫殼,再生成新的外殼,並由軟變硬,螃蟹一生一般脫殼13次。

軟殼蟹米線

軟殼蟹米線

早前去了中環的家庭牙醫診所冼牙及漂白牙齒,始終疫情三年來都是戴口罩,而且感覺洗牙比較高危;現在疫情叫做過去,「陽」都「陽」咗啦,唔使戴口罩要見樣,都要執返正個靚仔樣笑容 XD 牙醫對面就是「譚仔三哥米線」。香港有不少朋友都是譚仔跟三哥的粉絲,日日食都食唔厭,因為夠大眾化,最出名應該係佢有不同辣度選擇,同埋服務員大多是帶有「鄉音廣東話」的阿姐啦。不過自從餐廳攞咗日本「Passport」後,gimmicks 多咗,不論「譚仔三哥」或「譚仔」均不斷請明星賣廣告,又推新品,  超越一般米線店的固有定義。我本人不太常吃米線,歸根究底是小弟不懂揸筷子,吃米線滑得跣來跣去,很狼狽也。今回做完牙科療程,十分肚餓,就乾脆到對面看有些什麼吃的說。餐廳在宣傳「一戰酸鯛」HK$59,即「三哥酸菜脆鯛魚米線」:橫掂我喜歡魚湯,就來一碗吧 (少米線):先談酸菜,就是一般「譚仔三哥」米線的酸菜,絕對不是「酸菜魚」經過發酵的那類。主角「鯛魚」肉爽實,新鮮的,卻好多細骨,要食得好小心,有點煞風景:對於我極不喜歡吃魚有幼骨的人,吃得很辛苦,唔識食,亦搞到唔想食。。。我都係食返啲腐竹、酸菜、芽菜、default 配的魚片頭

橫掂我喜歡魚湯,就來一碗吧 (少米線):
我都係食返啲腐竹、酸菜、芽菜、default 配的魚片頭吧:
啖湯都鲜嘅,你當是魚湯底吧,總之味道絶對唔似一般想像中的「酸菜魚」,只是「譚仔酸菜」+「」,兩者大欖都拉唔埋:
美味程度一般般,感覺「鯛魚」只被淪為其中一個散點的餸。
另見有新出品「滋補螺片滑雞白木耳米線」。理想:
現實:
可謂完美示範「圖片只供參考」。。。

無意中見到「譚仔三哥」現在有串燒供應,還有手工啤酒,入殖日本後果然係唔同咗 XD
串燒選擇有四款,那天兩款肉類都沒有 (阿姐沒有解釋原因,未 ready 啩),乾脆點另外兩款試試。
串燒香辣蘑菇」HK$17
賣相比想像中漂亮喎!有條紅米辣椒及芫荽作裝飾,另旁邊有些燒汁:
蘑菇從來都是肉類代替品的好選擇,今次用來作串燒,燒得不是太乾,有吃得出像串燒肉的質感:
一串大約有四件蘑菇,都幾大塊:
味道有些像「土匪雞翼」,下了很多孜然粉,頗鹹。下午茶用來配飲品或啤酒,效果該不錯:
叫埋另一款非肉類的「串燒辣蒜翠玉瓜」HK$10
這令我想起 N年前在深圳吃串燒,無論燒乜嘢都好,全部面頭都係蒜蓉,個底是什麼食材都不太重要,都是在食「蒜蓉」XD
唯一抵讚是佢底底用了翠玉瓜,厚身而且味淡,配搭鹹的蒜蓉,整體感覺還可以。

Anyway,餐廳 keep 住有新出品,令顧客有選擇及驚喜是好事;從生意角度看,或許「米線」對大眾來說已相對沒新鮮感或市場競爭達飽和程度。要繼續生存發展,有食客幫襯,就要繼續諗橋,始終中環這個舖位租金相信也不便宜吧?!方向走對了,效果口碑及成績又如何?那就要睇之後的造化了。
2023-06-10
$95 (Lunch)
  • 串燒香辣蘑菇
2023-07-15 197 views
星期五晚,我計劃了想去食的餐廳,但全部都已經滿座,所以我地決定轉去譚仔米線用餐,希望食完後能夠快點回家。我原本以為這個時間(星期五晚上9點多)譚仔米線不會太擁擠,但我錯了,還是需要排隊,幸運的是等了一會兒就入座了。我地叫左蒜泥白肉和兩碗米線。米線的口感很好,但係我係我自己果碗我覺得有點咸,吃完以後還覺得口渴。蒜泥白肉係我朋友叫,每次去都係必點!佢話非常好吃,肉質鮮嫩,配上酸辣的蒜泥醬,非常美味。總結,我對譚仔米線的食物印象良好,但米線湯底的鹹度需要注意一下。😀中環呢間分店餐廳的環境非常舒適,裝修都比平時靚少少,但服務一般(因為都無理過你😂)。

2023-07-14
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2023-05-16 330 views
珍宝过桥米线套餐是一道经典的米线菜品,这次我品尝了其中的珍宝过桥米线套餐。让我印象最为深刻的是他们所用的牛肉丸和豆卜。这两种食材口感有韧性,咀嚼时能够感受到它们的弹性和肉质的鲜美。墨鱼丸则有一种特殊的口感,让人感到有些嚼劲,但同时也能品尝到墨鱼的鲜味。猪腩肉和豬潤也很不错,口感细腻。除了主要的食材,我還叫了青椒拌皮蛋。这道菜品口感清爽,能够感受到青椒的香气和微辣的口感。整体而言,这道菜品口感独特,让人感到清新爽口。总体来说,珍宝过桥米线套餐是一道非常值得推荐的菜品。它的食材选用得当,口感丰富多样,而且价格实惠。如果你喜欢米线和各种小吃,那么这道菜品一定不会让你失望。

2023-04-15 230 views
豆芽好吃,腐皮还可以;咸柠苏打不错,奶茶一般没啥奶味,牛肉丸不好吃,鱼片还可以;蒜泥白肉还不错,蒜味挺足的重庆酸辣汤底还不错 米线量挺足适合逛街累了顺便吃一下,也比较实惠比大陆的好像好吃些
重庆酸辣汤底还不错 米线量挺足
适合逛街累了顺便吃一下,也比较实惠
比大陆的好像好吃些
2023-04-15
<譚仔三哥> 📍中環🔸落老蘭(下面條街)搵三哥劈Gwei.lo啤🔸蘭桂坊店限定 抵食串燒 🍢同朋友經過中環蘭桂坊下面條街間譚仔三哥,餐廳紅、黑、白做主調,仲有霓虹燈嘅裝飾,型格嘅裝修同埋設計吸引左我地入去食野 & 打卡 📸中環店嘅Menu同其他店鋪唔同,有Gwei.lo beer🍺同串燒🍢。我地決定窮系豪氣食譚仔唔睇價錢,所以以下沒有記錄價錢。蒜辣翠玉瓜 — 翠玉瓜幾厚身,食落啖啖肉,蒜蓉好似唔使錢咁,勁厚一層鋪面,蒜香十足 😋串燒香辣烤菇 — 菇菇厚砌有肉感,但調味成陣孜然除 🤣🤣🤣 Unmmm … 可能得實小辣?在下實在食唔出任何辣味,辣呢🌶️???土匪雞翼 — 食譚仔當然唔少得土匪雞翼啦 🐥 佢嘅味道就係 ……… 土匪雞翼味 🤣🤣🤣過橋米線(買一碗,第二碗半價)— 我轉左生菜底,生菜得果幾條 😑 好彩過橋米線本身多餸,可以補番數!!!End up食得飽,如果唔係實嬲死。🍻最開心係有得叫手工啤,隱約記得價錢平過蘭桂坊 🍻 ✨✨✨四條友食埋單都係約$280喳~ YEAH~!!! 💰(袋袋平安)
<譚仔三哥> 📍中環
🔸落老蘭(下面條街)搵三哥劈Gwei.lo啤