【瘋癲試食】日本江之島名物🇯🇵大手燒🦀🦞登陸香港啦😍位於馬鞍山既「大手燒」專門店有好多款唔同口味既大手燒俾你揀呀❤️例如有芝士櫻花蝦、軟殼蟹、雜錦海鮮、連蚵仔、多春魚都有呀😂😂店舖唔單止得大手燒賣 仲有漢堡🍔同日式便當嫁🍱今次我就試左櫻花蝦大手燒同埋軟殼蟹牛油果漢堡😍都非常好味呀
【瘋癲試食】
日本江之島名物🇯🇵大手燒🦀🦞登陸香港啦😍

店舖唔單止得大手燒賣 仲有漢堡🍔同日式便當嫁🍱

今次我就試左櫻花蝦大手燒同埋軟殼蟹牛油果漢堡😍都非常好味呀
2020-08-21
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
2020-08-26 330 views
諗住支持吓小店,見食評又唔錯,就試試啦點知好失望,蕃薯條乾到柴咁樣;蝦醬肉餅配咸蛋醬堡,明明見前post有兩層,我就得一層,仲要好鹹;明太子蝦堡,包底硬硬地,好似隔夜嘅包,又唔係好食到個醬味,好普通;芝士明蝦餅係比較好食,好脆,幾得意。以$60一個漢堡嚟講,真係好唔值,食一次就夠喇......
諗住支持吓小店,見食評又唔錯,就試試啦
以$60一個漢堡嚟講,真係好唔值,食一次就夠喇......
2020-08-25 263 views
馬鞍山又一小店推介👍🏻是日晚餐外賣左呢間日式小店🏡主打burger🍔、便當🍱、大手燒🔥.大手燒係小店既最大特色😍有咸有甜 今次order 左個海鮮雜錦大手燒即叫即整 仲會放涼先入袋 保持香脆🤩有原隻既蝦乾同小魚乾 好鮮既既咸香味🌊用黎佐酒好一流🤤🤤 小編係屋企都忍唔住開左罐啤酒🍻.蒲燒鰻魚便當🍱紅米飯團有櫻花蝦同甜辣醬汁🍙一啲都唔寡🤤一個便當有汁醬青瓜同小魚乾做前菜仲有鰻魚同飯團做主食☺️最後仲有小蕃茄、提子同青梅做飯後果🍅🍇營養夠哂均衡 而且不錯吃🤤🤗 份量比較岩女孩子 大食既男孩子可能要加下底😌
馬鞍山又一小店推介👍🏻
是日晚餐外賣左呢間日式小店🏡
主打burger🍔、便當🍱、大手燒🔥
大手燒係小店既最大特色😍
蒲燒鰻魚便當🍱
紅米飯團有櫻花蝦同甜辣醬汁🍙一啲都唔寡🤤
一個便當有汁醬青瓜同小魚乾做前菜
仲有鰻魚同飯團做主食☺️
最後仲有小蕃茄、提子同青梅做飯後果🍅🍇
營養夠哂均衡 而且不錯吃🤤🤗
份量比較岩女孩子 大食既男孩子可能要加下底😌
2020-08-24 198 views
無得去日本旅行,日本美食癮發作😣點知,老公發現咗位於馬鞍山有一間叫做『大手燒』嘅小店😍😍大手燒呀😋😋日本🇯🇵名物大手燒,諗起佢哋脆卜卜,口水都流出來了去到店內好整齊咁排滿賣相非常吸引嘅大手燒,有好多不同嘅款式,開心到不得了😍睇吓個餐牌,除咗大手燒之外原來都有不同款式嘅漢堡,小食和飲品便當等等,等我下次留番個肚再嚟食先得😄今次就買咗🌟日式咖喱軟款蟹(大),成隻軟殼蟹,鮮味十足,咖喱味好嘢味🌟芝士明蝦(大),勁多芝士,有四隻大蝦叫緊我去食佢啦🌟墨魚(小),淡淡的墨魚香味鮮甜味一食難忘呀每款都脆卜卜,真係疫情期間,安在家中煲劇必備佳品呀
今次就買咗
🌟日式咖喱軟款蟹(大),成隻軟殼蟹,鮮味十足,咖喱味好嘢味
🌟芝士明蝦(大),勁多芝士,有四隻大蝦叫緊我去食佢啦
🌟墨魚(小),淡淡的墨魚香味鮮甜味一食難忘呀
每款都脆卜卜,真係疫情期間,安在家中煲劇必備佳品呀
TakeAway
馬鞍山一間非常有心的小店,今天假期踩單車之後,找到呢間市中心的大手燒,見定食套餐都係$50.一個,覺得都好底,而且小店非常雅致,就入來試吓。我哋叫咗天婦羅蝦定食,及熊本一口牛定食,每個定食都有沙律、生果、還有飯團, 整體嘅份量都好多,而且質素好好。天婦羅蝦非常新鮮,共有三大隻,炸粉興趣,而且蝦有鮮味。我最愛那個飯團,未到跳得很好,而且是不同穀物組的飯團,非常健康。熊本一口牛定食,牛肉葉得很好,而且肉質鮮甜,食過返尋味,另外加咗$10 ,就可以有夏日特飲,呢個蘋果芒果特飲,非常適合夏天飲。今日老闆娘煲咗粥姐茅跟粟米水,非常好吃地請埋我哋飲,真係好甜,一定再返嚟再幫襯。

2020-08-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
-星期日去搵男朋友仔,係附近搵野食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)見佢新開,緊係要支持下小店∠( ᐛ 」∠)_-🦪蔥花台南蚵仔大手燒(大)|💰40✔️見到一隻隻蚵仔,即整脆卜卜,好鮮✔️獨立密封過膠包裝,送比人都正🤪仲大過我個頭love it.🍔博多明太子蝦堡|💰60大海蝦製成既蝦堡,食得出絕對唔係冰鮮蝦仁✨‼️‼️‼️‼️仲食到有蝦膏‼️‼️‼️‼️.🍱百花釀蟹鉗便當|💰50🌟有兩隻百花釀蟹鉗、粟米、涼拌青瓜、仲有生果、🍙雜米飯團🍙:用黑米、紅米、糙米、珍珠米、小米、櫻花蝦、鰻魚汁、壽司醋、芝麻製成,係健康天然嘅味道啊✨✔️百花釀蟹鉗咬開墨魚滑真係見到有蟹肉😋.🐥糯米手羽|💰20✔️好飽滿,糯米煙unnnn,索雞味✔️雞皮香脆,肉質嫩、多汁!✔️雞醃得入味帶少少辣-✔️價錢相宜,裝修別緻✔️多種類:有便當、漢堡、小食、蕨餅✔️又有特色大手燒,超大塊✨👉🏻嫌太大塊仲可以要細款🌟仲可以訂大手燒做散水餅‼️夠晒特色‼️💪🏻支持街坊小店-

🦪蔥花台南蚵仔大手燒(大)|💰40
✔️見到一隻隻蚵仔,即整脆卜卜,好鮮
✔️獨立密封過膠包裝,送比人都正
🤪仲大過我個頭love it

🍔博多明太子蝦堡|💰60
大海蝦製成既蝦堡,食得出絕對唔係冰鮮蝦仁✨
‼️‼️‼️‼️仲食到有蝦膏‼️‼️‼️‼️

🍱百花釀蟹鉗便當|💰50
🌟有兩隻百花釀蟹鉗、粟米、涼拌青瓜、仲有生果、
🍙雜米飯團🍙:
✔️百花釀蟹鉗咬開墨魚滑真係見到有蟹肉😋

🐥糯米手羽|💰20
✔️好飽滿,糯米煙unnnn,索雞味
✔️雞皮香脆,肉質嫩、多汁!
✔️雞醃得入味帶少少辣

✔️價錢相宜,裝修別緻
✔️多種類:有便當、漢堡、小食、蕨餅
✔️又有特色大手燒,超大塊✨
👉🏻嫌太大塊仲可以要細款
🌟仲可以訂大手燒做散水餅‼️夠晒特色‼️

💪🏻支持街坊小店
2020-08-23 34 views
今日去左一間非常日式嘅外賣店,餐牌唔算好貴,但人流都keep住幾多,就試下,覺得幾有驚喜😋😋一入去見到擺滿左好多塊好似手掌咁大既蝦餅,有好多餡料揀,例如日式咖哩軟殼蟹、墨魚、焦糖蕃薯等,部分味道仲有Q版俾你淺嚐,都幾正😝另外仲有便當、burger for正餐~牛油果軟殼蟹漢堡 ($65)呢個burger應該係咁多款之中最貴的,但都真係幾足料👍🏻 見到軟殼蟹係即叫即整,牛油果醬又多到漏,個Burger食落去口感幾豐富,食完都幾飽,對女仔黎講😛 當然如果係大食既你就岩食便當多D,有個飯糰+主菜,都好香🌟🍤櫻花蝦蝦餅 ($30)咁大塊蝦餅真係第一次食,蝦味真係好出,而且個味道唔artificial,而櫻花蝦都灑滿左整塊餅,所以每一啖都食到櫻花蝦🍤 滿足🥰
牛油果軟殼蟹漢堡 ($65)
🍤櫻花蝦蝦餅 ($30)
Type of Meal
Dinner
  • 牛油果軟殼蟹漢堡
2020-08-22 35 views
知道馬鞍山有間舖頭係賣大手燒,本來想去試下啲大手燒但係食飯時間,所以最後都order咗兩個便當拎走。order咗紅酒蕃茄牛肋條便當,同埋百花釀蟹鉗便當,兩個便當分別都有五穀飯團、日本蕃茄仔、青提子、酸辣青瓜、同埋粟米,而分別在就係牛肋條同埋百花蟹鉗,配菜每一樣都好豐富好新鮮,特別係個飯團好健康,同埋食得出日本風味,主菜牛肋條就炆得好淋肉質好香,蟹鉗就炸得金黃香脆,而且便當都係一律50蚊一個絕對抵食,好過食茶餐廳d快餐,如果下次有機會我會試埋佢其他便當同埋大手燒。
2020-08-20 578 views
今晚喺屋企附近外賣Dinner, 知道MOS無幾耐前開左間”大手燒”, 喺OP落定order仲有discount添, 簡簡單單自己淥個小棠菜又一餐. 🍴牛油果🥑軟殼蟹burger (HKD65)車程15min拎到返屋企仲係熱辣辣gei, 店家即叫即炸嘅軟殼蟹大隻又多肉; 牛油果🥑整成guacamole一大抹好rich好好味; 而選用嘅包仲帶點甜味, 加上幾圈紫洋蔥, 蕃茄, 生菜, 新鮮整起真係特別好味.🍴百花釀蟹鉗便當 (HKD50)便當🍱有9款吸引嘅日式/和洋式style揀, 我揀左炸蟹鉗. 啖啖肉之餘仲要非常彈牙, 除以之外, king size嘅三角飯團🍙勁好味, 店家用左比較健康嘅米包成, 當中調味令人食慾大增, 又有大量櫻花蝦同芝麻, 口感同味道都好正. 便當盒咁多格都fill滿食物: 泡菜, 粟米粒, 水果(提子, 蕃茄仔, mini布冧. 成件事勁豐富值得encore!店家名物: 成塊pizza咁大塊嘅燒餅

🍴
牛油果🥑軟殼蟹burger (HKD65)

🍴
百花釀蟹鉗便當 (HKD50)

店家名物: 成塊pizza咁大塊嘅燒餅
2020-08-20
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
1K
週末又去屋企附近的超市添補物資,之後就到位於馬鞍山新港城的大手燒買外賣回家。餐牌除了主打日本江之島名物大手燒外,店舖亦提供其他日式小食、漢堡包、丼飯、日式便當等。傳統和風大手燒通常是以海鮮為原材料,但這裡卻有多款口味選擇,有鹹有甜,更特別融入港式及台式風味元素。每塊大手燒都有密實的獨立包裝,所以拿到回家依然可保持酥脆的口感。焦糖紫薯大手燒 $30以特製機器即可將多種新鮮天然的原始食材,瞬間壓製成香、酥、鮮、脆、纖薄可口的大手燒,而且size超巨型,比我的頭還要大 XD 這款甜食大手燒餅底不含動物成份,以雞蛋、木薯粉及麵粉制成粉漿,適合素食者,表面灑滿紫薯粉加上閃爍發亮的糖粒,脆卜卜之餘亦帶有甘甜的紫薯香氣。一口唐揚雞六件 $20唐揚雞即叫即炸,外皮炸得乾身不油膩。香脆的外皮和嫩滑多汁的雞肉互相結合的絕妙口感,一口咬下肉汁滿溢。博多明太子蝦堡 $60漢堡餡料包括三隻去殼炸蝦、芝士、番茄、紫洋蔥和生菜,層層疊起後確實是一口無法掌握。明太子醬鹹鮮惹味,配上半溶拉絲芝士,芝味加倍濃郁。炙燒三色牛肉卷雜米丼 $40丼飯配料豐富,吃出傳統和風家常料理的味道。炙燒得充滿焦香的牛肉緊緊裹住紅蘿蔔、薯仔

大手燒
焦糖紫薯大手燒 $30

一口唐揚雞六件 $20
唐揚雞即叫即炸,外皮炸得乾身不油膩。

博多明太子蝦堡 $60
博多明太子蝦堡

明太子醬鹹鮮惹味,配上半溶拉絲芝士,芝味加倍濃郁。
博多明太子蝦堡

炙燒三色牛肉卷雜米丼 $40
丼飯配料豐富,吃出傳統和風家常料理的味道。
炙燒三色牛肉卷雜米丼

炙燒得充滿焦香的牛肉緊緊裹住紅蘿蔔、薯仔和青瓜,更添清新爽脆口感。
炙燒三色牛肉卷雜米丼

日本米飯煮得軟綿而不糊口,加入粒粒紅米特別有咬口嚼勁。

蒲燒鰻魚便當 $50
 一客便當包括主菜、櫻花蝦芝麻鰻魚汁飯團、玉米、韓風醬涼拌青瓜、玉米及時令水果,飽足之餘又營養均衡。
蒲燒鰻魚便當

鰻魚燒得帶有焦香,肉質嫩滑,只是細骨刺就稍多。
蒲燒鰻魚便當

紅米飯團壓得很實,混合了櫻花蝦味道帶點鹹香,呈現多重層次口感。
炙燒三色牛肉卷雜米丼
最鍾意就係幫襯街坊小店,近日馬鞍山就進駐一間主打日本江之島名物「大手燒」嘅專門店🎎😍店內架子上排滿了賣相吸引嘅大手燒,不過由於本人太肚餓,優先選擇了能醫治飢腸轆轆的burger🥴😂Burger口味非常創新,由牛油果軟殼蟹、鰻魚芝士奄列,到韓風泡菜芝士炸雞都有,真係唔係度度地方有得食! 🍔大澳蝦醬肉餅配咸蛋黃醬漢堡 $60而我揀嘅係蝦醬肉餅配鹹蛋黃口味,竟然有兩大塊肉餅,店家也真的毫不吝嗇😍揭起上面嘅麵包,會見到滿滿的鹹蛋黃,配以芝士、新鮮蕃茄和生菜,這熱量很可以🤤🤤🍠厚切蕃薯條 +$20加$20要埋厚切番薯薯條,非常可口。🍼奶香紫薯 +$10🍘牛肉可樂餅 $20另外推薦牛肉可樂餅,熱乎乎的,蘸忌廉芥茉醬同吃,係店內招牌嚟㗎💯

🍔大澳蝦醬肉餅配咸蛋黃醬漢堡 $60

🍠厚切蕃薯條 +$20
加$20要埋厚切番薯薯條,非常可口。

🍼奶香紫薯 +$10

🍘牛肉可樂餅 $20

2020-08-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2020-08-15 53 views
馬鞍山好多食店,外賣🥡選擇多,我同妹妹想食大手燒同便當🍱,買回家慢慢享用。牛油果軟殼蟹漢堡漢堡夠大個,牛油果醬🥑香滑,還有牛油果粒增添口感,原隻軟殼蟹香酥脆,配清甜蕃茄,爽口生菜,口感豐富。牛肉可樂餅便當饅魚汁飯糰有櫻花蝦和紅米,營養更高,牛肉可樂餅是香滑薯茸,包著牛肉和半溶芝士,外脆內軟,配搭香甜粟米🌽,爽脆青瓜,拌著新鮮水果做飯後果,算抵食。墨魚大手燒鮮墨魚味,還有點點七味粉,更香脆惹味。

牛油果軟殼蟹漢堡

墨魚大手燒
鮮墨魚味,還有點點七味粉,更香脆惹味。

Waiting Time
6 Minutes (Dine In)
2020-08-15 45 views
家人突然想食大手燒,我去附近商場買黎做下午茶啦。大手燒牆好吸睛,有鹹有甜,今次試墨魚大手燒,大大片,大過我塊面,有墨魚🦑鮮味,鹹香又香脆,正。定食便當🍱有幾款選擇這款有饅魚汁飯糰,配有紅米和櫻花蝦,配以香百花釀蟹鉗,蟹鉗外層炸得非常香脆,內裡饀料爆滿,啖啖肉,仲有香甜粟米,醒胃青瓜,新鮮水果,營養均勻,顏色又靚。上菜時間快,一進店已經好香大手燒味,職員友善,還有炸物,飲品$5-$10,下次試多幾款先

家人突然想食大手燒,我去附近商場買黎做下午茶啦。

大手燒牆好吸睛,有鹹有甜,今次試墨魚大手燒,
大大片,大過我塊面
,有墨魚🦑鮮味,鹹香又香脆,正。

定食便當🍱有幾款選擇

下次試多幾款先

Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
2020-08-15 53 views
而家晚晚都要食外賣,食到真係要諗下食乜好,今日食下日式便當🍱都好禾。賣相靚,用個靚靚日本.盒盛載食物,望住食都會覺得好味D......😋—————🟥沖繩豬🐷軟骨便當🍱———廚房煮完一拎出黎外賣盒內的食物飄出的香氣已經令我有流口水的感覺😋😋入面附有沙律🥗、各款蔬菜🥬、蕃茄🍅🌽🥒🥕,又有肉、又有十穀米的飯團🍙吃得非常健康的便當🍱🐷豬軟骨炆得入味夠腍、香口惹味⋯⋯十穀米飯團🍙——-入面足料的穀米,隨了健康,又有煙靭的口感,有足料又有啖啖的樱花🌸🦐蝦,吃出啖啖的香氣😋😋—————-🟩紅酒🍷番茄🍅牛肋條便當🍱——用紅酒🍷番茄🍅製作的牛肋條,隨了吃落軟熟,更是吃出每口的芳香⋯⋯入面附有沙律🥗、各款蔬菜🥬、蕃茄🍅🌽🥒🥕,又有肉、又有十穀米的飯團🍙又是吃得非常健康的便當🍱飯團🍙的足料配製,更是吃出廚師👨‍🍳的用心製作——————-❤️買完外賣,老闆娘還送上用櫻花🌸🦐蝦做的脆脆薄餅,拆開包裝那股櫻花🌸🦐蝦的香氣更是誘人😍的味道,一咬又香又脆👏👏👏👏👏👏—————-🟨環境——裝修都是全日本化,雖然是小小的一間舖.但是簡單精緻,入面還設有堂食。🥰🟦服務——-看見她與客人建立關係的溝通.感覺溫暖😊🟪衛生——-入

—————
🐷豬軟骨炆得入味夠腍、香口惹味⋯⋯

—————-
飯團🍙的足料配製,更是吃出廚師👨‍🍳的用心製作

——————-

—————-
🟦服務——-看見她與客人建立關係的溝通.感覺溫暖😊
🟪衛生——-入到去乾淨衞生的枱櫈就知道乾淨清潔😉
🟩價錢——日本食材…價錢大眾化👏
🟫食物——味道大眾化,大人細路都啱食👏👏👏
————-
開心🥳⋯⋯簡單

2020-08-12 102 views
屋企附近開咗呢間「大手燒」,今晚就買個外賣試吓。主食可選便當或漢堡,我就各要一款。牛肉可樂餅便當($50)每個便當都會有涼拌青瓜、粟米粒、生果、一個雜米飯團同埋主菜。飯團都幾好食,用好多唔同嘅米造成,仲加咗櫻花蝦、芝麻和鰻魚汁,壽司醋份量剛剛好。牛肉可樂餅都幾大嚿,雖然牛肉份量好似唔多,不過吉列外表炸得好脆👍🏻,裏面有薯仔牛肉等配料。另外叫咗個「韓風泡菜芝士炸雞漢堡」( $50 ),個漢堡超級巨型,脹到個盒都蓋唔到😂仲用錫紙包住保溫,餡料包括生菜、紫洋蔥、蕃茄、炸雞、泡菜、芝士等,炸雞都做得唔錯,夠脆而且都幾大塊,不過我都係覺得泡菜同漢堡唔係好夾,分開食會好啲。😄等緊餐嘅時候,發現佢舖頭牆身貼咗好多塊「大手燒」,原來即係大塊燒餅,有啲似脆脆蝦餅咁樣,都應該幾好食,下次有機會試吓先。😆

牛肉可樂餅便當($50)