2019-08-03 571 views
同老公諗住食下午茶 見到呢間有得食鹽酥雞肉燥飯 所以入去試下 鹽酥雞呢間同太子嗰間比 鹹咗少少 味道都相約 可能落蒜蓉重手咗少少 不過我食得幾重口味 所以都ok 肉燥飯味道一樣 一樣甜甜地 好開胃 價錢唔貴50幾蚊已經包嘢飲 抵食
這是其中一間我好喜歡吃的台灣食店~~通常都不用等位的那天晚上8點多去到不用排隊,直接入座~~~🎉🎉🎉這間店沒有雅緻的裝修就只有簡簡單單的木枱木櫈~~燈光也沒有十分明亮光猛~~💡💡💡餐牌上有好多選擇~~多到會令人心大心細,選擇困難症又出現~~🤔仲有單叫小食~~(題外話: lunch叫4個套餐,送一個小食~~超抵~~唔知夜晚有無呢?😂😂😂)鹽酥雞球肉燥飯 + 飲品 ($58)鹽酥雞球肉燥飯🐥幾乎我次次必叫這款飯絕對係重口味人士一定係食過翻尋味~🙆‍♀️肉燥醬超多,味道超濃厚~~肉粒有嚼口,不是碎碎的肉粒~~拌飯一流~~🤤🤤🤤鹽酥雞表面沒有厚厚的炸粉🐥🐥🐥只是將雞肉炸得香香脆脆~~但肉又不會炸到無曬肉汁~~💦鹽酥雞腌到好入味,咸咸香香~~超級超級香口~~😋😋😋佢仲有一碗仔酸酸地的醬汁但其實鹽酥雞根本唔洗沾醬~都已經好夠味~~🤭🤭🤭我通常將菜沾d個醬食~~~🥦柑桔薑母茶 (轉大杯+$5) <跟餐只附送一杯$20或以下飲品>柑桔味好足夠~~🍊🍊🍊好似飲緊道地柑桔檸檬的味道咁~😗但再飲真dd薑味就開始出啦~好夠薑~~😶中和了柑桔的甜度~~甜甜微辣~好飲~~💕椒鹽魷魚 ($48)椒鹽魷魚份量不少~~🦑
這是其中一間
我好喜歡吃的台灣食店~~
通常都不用等位的
那天晚上8點多去到
不用排隊,直接入座~~~🎉🎉🎉

這間店沒有雅緻的裝修
就只有簡簡單單的木枱木櫈~~
燈光也沒有十分明亮光猛~~💡💡💡

餐牌上有好多選擇~~
多到會令人心大心細,選擇困難症又出現~~🤔

仲有單叫小食~~
(題外話:
lunch叫4個套餐,送一個小食~~超抵~~
唔知夜晚有無呢?😂😂😂)

鹽酥雞球肉燥飯 + 飲品 ($58)

鹽酥雞球肉燥飯🐥
幾乎我次次必叫這款飯
絕對係重口味人士一定係食過翻尋味~🙆‍♀️
肉燥醬超多,味道超濃厚~~
肉粒有嚼口,不是碎碎的肉粒~~
拌飯一流~~🤤🤤🤤

鹽酥雞表面沒有厚厚的炸粉🐥🐥🐥
只是將雞肉炸得香香脆脆~~
但肉又不會炸到無曬肉汁~~💦
鹽酥雞腌到好入味,咸咸香香~~
超級超級香口~~😋😋😋

佢仲有一碗仔酸酸地的醬汁
但其實鹽酥雞根本唔洗沾醬~
都已經好夠味~~🤭🤭🤭
我通常將菜沾d個醬食~~~🥦

柑桔薑母茶 (轉大杯+$5)
<跟餐只附送一杯$20或以下飲品>
柑桔味好足夠~~🍊🍊🍊
好似飲緊道地柑桔檸檬的味道咁~😗
但再飲真dd
薑味就開始出啦~好夠薑~~😶
中和了柑桔的甜度~~甜甜微辣~好飲~~💕

椒鹽魷魚 ($48)

椒鹽魷魚份量不少~~🦑🦑🦑
雖然椒鹽味唔係好突出~
但個炸粉醬味道好不錯~~又不會太厚~~
好脆口~~🙆‍♀️🙆‍♀️🙆‍♀️
而魷魚又不會韌~~不難咬開~~😬😬😬
配上酸酸地的醬汁,解了一些油膩感~~
不過都係有少少油,可以再乾身就最好啦~~😗

P.S.
雖然
這家小店的門面和裝修不是太精緻、光猛

食物的而且確好好味~~🤤
重口味人士一定會好喜歡~~💕💕💕

• 椒鹽魷魚鬚
  • 鹽酥雞球肉燥飯
2019-06-22 207 views
食胃局副局長是日與友人太子逛街,品嚐台灣美食。副局長:「約了好朋友去太子行街,我地選了呢間叫台灣美食食晚飯,我叫了一碗魷魚鬚肉燥飯,仲送埋杯野飲,價錢便宜又實惠。味道好地道,魷魚又脆卜卜,就係魷魚少左d,我叫西瓜奶茶都好飲同順口,甘熱天飲杯凍野真係好正!」
食胃局副局長是日與友人太子逛街,品嚐台灣美食。

• 魷魚鬚肉燥飯
2019-06-21 124 views
之前聽朋友講開係旺角多數會黎呢度食下午茶, 今日經過, 去試下係咪真係咁好食!原來下午茶係減5蚊, 雖然價錢都係比較貴, 但勝在包埋野飲, 旺角黎講都算差吾多.我就叫左一個炸魷魚鬚飯, 超正, 又香又脆卜卜!同行朋友就叫左個鹽酥雞球飯, 試過幾啖, 吾咸, 味道岩岩好, 又係超推介!吾使等位, 上野食既速度都快, 原來重可以轉麵線, 落哂單先見到, 下次會再試

我就叫左一個炸魷魚鬚飯, 超正, 又香又脆卜卜!

炸魷魚鬚飯

聯酥雞球飯

2019-06-20
炸魷魚鬚飯
聯酥雞球飯
Taiwanese beef noodle is always one of my comfy food...😋好食到要跳舞嘅紅燒牛肉三寶麵🍜😁 呢一間係平價牛肉麵入面我認為做得幾出色嘅餐廳, 牛肉唔會太淋又唔會太硬🥩, 亦都唔會太多肥膏黐住,啖啖肉,個湯底調得唔錯,微辣🌶️,但係略嫌佢嘅飲品爭dd, 飲品太甜🥤。~~~~~~~~~😋味道: 8/10📸賣相: 8/10🛋️環境:7/10💁‍♂️服務: 8/10💎性價比: 8/10💲人均:$60⏪回頭率:80%~~~~~📍台灣美食太子花園街215A地下
~~~~~~~~~
😋味道: 8/10
~~~~~
📍台灣美食
太子花園街215A地下
2019-05-10 96 views
下午茶時間到,食野!!!今日食台灣野下午茶全部餐有得減$5蚊叫左個鹽SO雞球肉燥飯﹑1號茶餐,跟餐包2杯台式飲品當日唔算多人,坐得都舒服,自由簡位。肉燥飯不過不失,鹽SO雞球味道岩岩好,完全填包個肚。茶餐正常,無咩特別好講,相都唔記得影。飲品都係不過不失,"未"香就無咩味印像中呢間鋪都開左好耐,我唔係第1次食,但味道都無咩點改變台灣美食(下午茶)整體評分 6.0 /10推介: N/A(五分滿)老虎回頭率:🐯🐯
下午茶時間到,食野!!!今日食台灣野

當日唔算多人,坐得都舒服,自由簡位。
肉燥飯不過不失,鹽SO雞球味道岩岩好,完全填包個肚。
茶餐正常,無咩特別好講,相都唔記得影。
飲品都係不過不失,"未"香就無咩味
印像中呢間鋪都開左好耐,我唔係第1次食,但味道都無咩點改變

台灣美食(下午茶)
整體評分 6.0 /10
推介: N/A
(五分滿)老虎回頭率:🐯🐯
2019-05-04
Type of Meal
Tea
2019-05-01 80 views
很少給這樣低分的評價,照片我也只是給了簡單的餐牌,為什麼呢?今天晚上放得比較慢,所以想吃一點輕食,便選擇了在家附近的台灣菜,我們點了紅燒牛肉米線,和四寶飯。米線上來的時候是, 你有吃過凍的米線嗎,不只是米線是冰凍,湯是冰凍,連紅燒牛肉也是冰凍。這樣冰凍的米線上來,你有膽量叫廚師給你加熱嗎,我連照片也沒有趕得及拍,便馬上走人,免得肚子受罪。黑面服務員,到底是什麼一回事呢,你進去店的時候他問你多少位你說了,他黑面,冇反應,你叫菜的時候,他黑面。你俾錢的時候,比完了,令到他高興地跟同事說今天有一萬多元的生意啊!

米線上來的時候是[冷麵], 你有吃過凍的米線嗎,不只是米線是冰凍,湯是冰凍,連紅燒牛肉也是冰凍。

2019-03-24 88 views
餐廳設計有特色,甚有臺灣的風味,值得一試我哋叫咗魷魚酥滷肉撈米線,鹽酥雞,奶油多士,飲品係香草抹茶食粉有特色,而且經濟實惠,食落去蔔蔔脆,飲品清香幾好飲,唔錯唔錯
餐廳設計有特色,甚有臺灣的風味,值得一試

我哋叫咗魷魚酥滷肉撈米線,鹽酥雞,奶油多士,飲品係香草抹茶

2019-02-23 159 views
此店店名直接講出主打台灣菜,咁巴閉,就試下你啲台灣美食如何“美”。打開餐牌,兩大類:肉燥 或 没有肉燥❗台灣菜主打肉燥,就點“椒鹽豬扒肉燥飯”,跟餐一杯椰香珍珠奶茶。肉燥飯賣相一般,豬扒還有點乾,飯底没有光澤,唔掂,扣分❕開始試味:又唔掂❗椒鹽豬扒原全沒有椒鹽味,卻有蜜糖味❓豬扒失去肉汁及彈性,木板一塊。主角“肉燥”調味唔達標,又係甜❓ 又沒有滷蛋,令整碗肉燥飯好像失去“靈魂”, 即時失去胃口,唯有填飽個肚就算。珍珠奶茶味道又是一般,完全沒有台灣風味❗價錢更是偏貴,性價比非常之低❕

$57 (Lunch)
2019-02-14 118 views
今日本想去行下花市、因為太夜花市無行到,最後搵間台灣嘢試下,朋友之前話10年前去整日來幫襯,宜家係荃灣做嘢就好少來了,今次叫左四寶飯,裡面有豬軟骨,腩肉,肉燥,雞球.仲有魷魚肉燥飯!我鍾意佢個肉燥,唔會好肥,湯汁岩岩好,有d鋪頭好似肉燥湯飯咁!炸雞球、魷魚好香口,需要重點推介係佢嘅茉香奶茶,濃濃的茶香加上彈牙的珍珠!朋友叫左香芋胚芽奶茶,個人覺得太甜香精太重!價錢算合理,60幾蚊一個飯加一杯嘢飲系MK唔算貴,重點係好味

炸雞球、魷魚好香口,
需要重點推介係佢嘅茉香奶茶,濃濃的茶香加上彈牙的珍珠!
朋友叫左香芋胚芽奶茶,個人覺得太甜香精太重!
2019-02-01 100 views
每次徒步完畢回到時期當然最要緊的是滿足食慾,宗旨一直不會變只選適合自己的不選貴的。所以探尋的店鋪每隔一段時間都會稍顯不同,畢竟不是觀光客。店舖的招牌很好找尋,門口外面有菜單張貼,這個挺好起碼可以預先給客戶以選擇。重要提示:這家店可以微信和支付寶付款店內環境比較乾淨,都是阿姨們在服務 態度各方面很和藹,而且一般有食客吃完飯走了都會及時收拾。芝士吉列豬扒肉糟飯(⑥⑦),店鋪招牌菜之一翻牌率高於是嘗試。上菜的時候豬扒是一個完整的一塊,如果需要切開可以提前和服務員溝通,豬扒的分量不大但芝士口感還蠻濃郁,整體的口感還是不錯的。吃完青菜最後用勺子攪拌肉糟飯吃是最經典的收尾方式。整體下來70-75之間。相比寶島台灣當然會有差距但在旺角這裡林立也是非常不錯的。除了米飯🍚稍微少一些其他都還好。金桔檸檬是送的飲品,當然口感一般並無出彩。

重要提示:這家店可以微信和支付寶付款

金桔檸檬是送的飲品,當然口感一般並無出彩。
2018-12-07 203 views
經常會幫襯台灣美食,每一次都會點肉燥飯,雖然唔係台灣傳統的味道,但個人來講都好喜歡佢肉燥的味道,汁同味道都比較濃,可能我本身係‘重味人’關係吧😬而幫襯咗咁耐,佢哋肉燥嘅味道都冇乜點變,呢方面水準保持得相當理想😃飲品點了焦糖咖啡,今次慶幸算係不錯😅,因為味道每次都有好大落差,呢方面希望可以改善一下。作為長期顧客,仍然會繼續支持💪🏻
作為長期顧客,仍然會繼續支持💪🏻
鹽酥雞球肉操飯
焦糖咖啡
$60 (Lunch)
鹽酥雞球肉操飯
焦糖咖啡
2018-08-27 379 views
幾年前曾常去這間台灣美食,因為一位朋友介紹一種進階的點餐方法。叫米粉,加錢要泡菜,加進湯裏,馬上變好味。試過,果真不錯。-鹽酥雞新竹米粉加小食盤新竹米粉絲絲幼細非常彈牙,可惜湯底無味失色;而台式泡菜酸甜順口爽脆,不像韓式泡菜濃味。兩者合併後有口感又開胃。烤香腸就是台灣味道,略嫌過火小小。至於鹽酥雞,第一次食會覺得同想像中不同,並非沾滿粉漿炸完灑上調味粉或椒鹽;而是沒上甚麼粉生炸,吃時再沾醬汁。醬汁以醋調制,咸咸酸酸,非常惹味。-雖然油膩小小兼不健康,但卻是好合我胃口,上癮的味道。
幾年前曾常去這間台灣美食,
因為一位朋友介紹一種進階的點餐方法。
叫米粉,加錢要泡菜,加進湯裏,馬上變好味。
試過,果真不錯。
鹽酥雞新竹米粉

鹽酥雞新竹米粉加小食盤
新竹米粉絲絲幼細非常彈牙,可惜湯底無味失色;
而台式泡菜酸甜順口爽脆,不像韓式泡菜濃味。
兩者合併後有口感又開胃。
烤香腸就是台灣味道,略嫌過火小小。
至於鹽酥雞,第一次食會覺得同想像中不同,
並非沾滿粉漿炸完灑上調味粉或椒鹽;
而是沒上甚麼粉生炸,吃時再沾醬汁。
醬汁以醋調制,咸咸酸酸,非常惹味。
雖然油膩小小兼不健康,
但卻是好合我胃口,上癮的味道。
$60 (Lunch)
鹽酥雞新竹米粉
2018-08-27 215 views
今日去到太子個邊做野熱到死誤打誤撞咁入左呢間台灣店時間係14:15,本身都想等下午茶而呢間店就14:30下午茶襯有時間就打算等到14:30食下午茶啦點知個侍應(疑似老闆娘)勁西口西面叫佢拎張下午茶menu睇下有咩分別都西臉咁既服務真係無下次原來有幾間分店下午茶原來正餐減5蚊可能就係想賺多5蚊而西面但係佢會趕走更多$55,因為無下次佢搭到正14:30先放下午茶牌出黎有個女人連兩個小朋友14:28分下單,個疑似老闆娘都無同人講有下午茶優惠算到盡同埋跟規矩做野都係一線之差食物選擇算多最後叫左肉燥芝士雞扒飯肉燥味道都ok既,甜左少少,但香口芝士豬扒又幾好食wor真係幾流心好脆!食完跑返幾個round杯綠茶,好似係latte,好普通勁多奶,唔夠濃下午茶減左$5,都$54,配合埋d咁既服務超唔抵!食物ok,服務唔ok,都係無下次
今日去到太子個邊做野

算到盡同埋跟規矩做野都係一線之差

食物選擇算多

芝士豬扒燥肉飯

最後叫左肉燥芝士雞扒飯
肉燥味道都ok既,甜左少少,但香口

芝士豬扒

芝士豬扒又幾好食wor
真係幾流心
好脆!
食完跑返幾個round

綠茶

杯綠茶,好似係latte,好普通
勁多奶,唔夠濃

下午茶減左$5,都$54,配合埋d咁既服務超唔抵!

食物ok,服務唔ok,都係無下次
2018-08-24
$55 (Tea)
芝士豬扒燥肉飯
芝士豬扒
2018-08-21 153 views
之前去咗朋友屋企玩 夜晚好肚餓 就係附近搵到呢一間台灣小店舖食下佢晚餐叫飯麵set會送杯台式飲品都幾抵👍🏼見佢個魯肉飯有個推薦係到 就決定試下貌相幾特別 同平時見嘅魯肉飯比 顏色會比較深 魯肉都幾大粒食落感覺醬料有啲咸 太多醬有啲濟 同埋啲肉唔多肥肉 算係普普通通可以食嘅飯啦 配菜同白飯都係普通可以食嘅 份量幾大碗 食完會好飽🤟🏾 草莓多多個人覺得幾好飲 幾甜同夠奶味五十蚊算係夜晚旺角不錯嘅選擇 平時去食下飯都可以食🤟🏾

貌相幾特別 同平時見嘅魯肉飯比 顏色會比較深 魯肉都幾大粒

草莓多多個人覺得幾好飲 幾甜同夠奶味