2020-03-13 4676 views
只要餐廳有「鮨」一字,大家就會覺得間壽司店非常高質。由今日起,我決定為咁多間「鮨」字頭既壽司店驗明真身,第一間幸運兒就係鮨月。鮨月總共提供兩款Omakase套餐,我同朋友決定試$980既omakase套餐。- 縞鰺刺身配螢光魷魚縞鰺肉質讖細,無乜油脂,加左柚子皮更加唔肥膩,但論鮮甜度更勝鰤魚。至於螢光魷魚加咗芝麻醬,爽口之外帶微辣,相當有趣。- BB八爪魚八爪魚平時食唔少,但今次係BB章魚既頭😱!頭部中間好似米槳,口感煙韌。-北海道厚岸蠔來自北海道厚岸既生蠔非常肥美,味道相當甘甜。- 赤身配拖羅蓉 呢個係一口食,師傅建議加埋wasabi一齊食,味道層次更豐富,赤身配拖羅真係雙重滋味。壽司總共有五件,雖然數量比較少,但每件壽司都令我欲罷不能。師傅除咗提供薑片仲有冰頭漬,作用一樣係每件壽司之間比客人清一清味蕾。冰頭漬人口爽脆,味道酸酸甜甜。比起薑片,我更愛冰頭漬💕。- 蝶壽司上面放左切碎既蝶魚邊加紫蘇葉,鮮甜無比。- 赤蝦北海道根室海膽壽司配海葡萄一件壽司有三層,見到都已經流晒口水🤤,甘甜嘅海膽、鮮甜既赤蝦加上多汁既海葡萄,三者既配合猶如交響樂,即使食完都令人回味至今。- 大拖羅壽司係真正

- 縞鰺刺身配螢光魷魚

- BB八爪魚

-北海道厚岸蠔
來自北海道厚岸既生蠔非常肥美,味道相當甘甜。

- 赤身配拖羅蓉

- 蝶
壽司上面放左切碎既蝶魚邊加紫蘇葉,鮮甜無比。

- 赤蝦北海道根室海膽壽司配海葡萄

- 大拖羅壽司
係真正既人口即融,從外表上已經感受到大拖羅滿滿既油脂,魚油部份相當出色。

-大阪燒
材料唔算豐富,但口感厚實,食落完全唔粉。

- 軟骨餃子
餃子炸得非常香脆,而且充滿咬口。

- 天婦羅
天婦羅包括目光魚、明太子青椒仔、鮑魚同蝦。鮨月嘅天婦羅幾有新鮮感,粉槳夠薄,其中明太子青椒仔最深刻,明太子嘅鹹香蓋過青椒既特殊味道,另外目光魚肉質好嫩滑,外皮香脆,可謂外脆內軟。

除咗以上咁多款食物,套餐仲包埋甜品、茶漬飯等等,相當豐富。食物種類係我食過咁多Omakase之中最多款,如果多啲壽司會更好。不過整體來講鮨月的確出色,通過「鮨」字既考驗😎

2020-02-29
  • 北海道厚岸蠔
  • 赤身配拖羅蓉
  • 天婦羅
2020-03-10 483 views
今日嚟到灣仔月街既鮨月街食廚師發板,首先食咗啲淡味嘅刺身先,首先嚟咗個真鯛薄切,喺上面加少少柚子皮。跟住就嚟咗個日本厚岸蠔,入口有清甜嘅味道。跟住就到活帆立貝,師傅將帆立貝唔同嘅部位用唔同嘅煮法,分別係刺身、焰燒同炸,唔同嘅部位用唔同嘅煮法幾有心思,跟住就到拖羅用配上中拖。食壽司之前食咗個冰頭漬再上壽司🍣, 梅子鯛壽司,食落口感非常嫩滑。赤蝦配上蟹膏,赤赤蝦大大隻常新鮮彈牙。不得不提大拖羅壽司,入口即溶富有油脂香味🥰。燒太刀魚皮脆肉滑再,加上少少醬汁又唔會搶到肉嘅鮮味。汁煮螺個汁甜甜地,螺肉夠晒彈牙,幾好食。天婦羅系列有三樣嘢,包括有蝦、明太子釀青同鱈魚白子,食落好似豆腐花咁。天婦羅整體整得幾好食,外脆而裏面就好似蒸熟咁。最後就係櫻花蝦蟹肉茶漬湯飯同甜品,甜品係士多啤梨雪糕加紅豆同靜岡士多啤梨🍓!

燒太刀魚皮脆肉滑再,加上少少醬汁又唔會搶到肉嘅鮮味。
汁煮螺個汁甜甜地,螺肉夠晒彈牙,幾好食。
天婦羅整體整得幾好食,外脆而裏面就好似蒸熟咁。
最後就係櫻花蝦蟹肉茶漬湯飯同甜品甜品係士多啤梨雪糕加紅豆同靜岡士多啤梨🍓!
2020-03-09 401 views
好耐無同家人出街食下飯,今次決定食豪啲,而我地都係omakase 既忠誠fans,所以去左灣仔月街搵食 🤪🤪眾所周知,月街即係美食街,而呢間鮨月,好高評價,所以我地就一試☺️☺️首先前菜,廚師介紹個螢光魷魚,即係日本烏賊。呢樣係日本春天當做嘅食材,廚師用醃製成前菜,配上蘿蔔蓉和醬油一齊食,帶出本身獨有的美味。👍🏻👍🏻跟住係真鯛刺身,刺身好新鮮,🤤🤤🤤🤤而且切到好薄,透明一層好靚。隔離仲擺咗一朵食用玫瑰,廚師話可以用嚟一齊食更加出到個味道。而我哋發現刺身身上有一點點粉,原來柚子皮粉,夾埋一齊點醬食特別清新😋😋之後係北海道海岸蠔加檸檬🍋蠔大隻超肥美,一啲腥味都無。連平時不太食蠔既家人都拍案叫絕✔️✔️而我超鍾意食蠔,呢種蠔真係要有號碼既西餐或日式高級料理先食到😻😻再黎一碟小食,叫飯什!原來係八爪魚🐙,佢既腦漿好似米粒,本身已有醬料,加芥末仲正😳😳好特別,好想再食😛仲有個小食係吞拿魚,上面係蓉,放左爽脆既粒粒,醬汁配搭好夾,好好食😋掛住食,無追問😅食薑清清味,就開始由淡味食到濃味既壽司。先食赤粒子,上面加左梅乾✌🏻之後有鰈,內有紫蘇葉,邊邊位燒左,好香脆,而且入口即融!😊😊仲有隻系撚鯛,超軟身,入口

跟住係真鯛刺身刺身好新鮮,🤤🤤🤤🤤而且切到好薄,透明一層好靚。隔離仲擺咗一朵食用玫瑰,廚師話可以用嚟一齊食更加出到個味道。而我哋發現刺身身上有一點點粉,原來柚子皮粉,夾埋一齊點醬食特別清新😋😋

仲有隻系撚鯛,超軟身,入口即溶既感覺。而海膽赤蝦北海道。上面加海葡萄🍇爽口又好fresh既感覺
😆😆最後都要講埋拖羅,因為太太太肥美,油脂剛好😍😍係我最近食過最好食既拖羅😳😳

接住仲有和食🥳🥳一次過滿足好多個願望🥰🥰🥰有燒雞棒、大板燒、軟骨餃子.......
軟骨餃子好正,我真係未食過,好脆,,由於啲料唔係飽肚個啲肉同菜,所以唔會太飽,又過到口癮😏😏😏
點少得天婦羅🍤蝦明太子同青椒仔,都係第一次食🤩🤩最後食埋野菜烏冬同甜品就飽到上心口🥺🥺

無一次omakase 令我失望,呢次都係!😍食到咁多款刺食、壽司🍣同和食,真係抵到爆!如果你去開月街,記得一試😊😊👍🏻
2020-03-09 361 views
去食師傅發板,通常都係重要日子先去,但有時唔洗下下都咁隆重,偶爾嚟個小獎勵俾自己同身邊重要嘅人都唔錯。所以就係咁嘅原因,我同朋友就去即興book個Omakase玩玩。就我朋友中環放工,揀咗嘅就係離中環只係步行距的星街,呢條街可算係金鐘灣仔中環,大殺三區。旺中帶靜,無論拍拖同朋友聚餐,都可以用個段唔多唔少嘅步行距離去傾下計,相當唔錯。今次被安排座位亦係Bar枱,可以望住佢點整先爽架嘛。餐廳俾我哋揀好咗餐之後,就一一送上美食啦!柚子皮真鯛醋魚作開胃菜一流,仲有柚子入饌,清香醒神。冰菜配三文魚子、海膽豆腐個頭食完酸味,呢度已經俾緊第二重感受你,三文魚子咬口配冰菜爽度,海膽濃鮮再配軟滑豆腐,好似試緊你條脷咁。北海道厚岸蠔唔止個岸夠厚,隻蠔都一流厚大,又新鮮又肥,入口個下想一嘢流落去胃。粒貝岩鹽配牛扒就多,配新鮮刺身都少見,仲有即磨芥末,「哦E斯」!激發哂貝產的鮮味。吞拿魚赤身赤身本身我唔多鍾意,皆因出面食都乾身。但新鮮的確係唔同,令我另眼相看,下次去第度都會試多次,睇下有無相同咁好體驗。金時鯛壽司鯛魚有另類油脂香,再配乾白梅,魚味濃,入口香,再加壽司飯,難得白魚咁配白飯。浜鯛壽司胡椒配上鯛魚竟

柚子皮真鯛
醋魚作開胃菜一流,仲有柚子入饌,清香醒神。

冰菜配三文魚子、海膽豆腐

北海道厚岸蠔

粒貝

吞拿魚赤身

金時鯛壽司

浜鯛壽司
胡椒配上鯛魚竟然出奇地夾,食埋呢隻鯛可以總結到鯛魚新鮮嘅話,多數都有實肉口感,但又唔會好難咬,只係比一般魚肉實淨,但魚味好足。

愛女壽司
鹽漬海藻又嚟引發鮮味,加上灸燒香口,好唔夠喉。

赤蝦、海膽、海葡萄
其中一個重頭戲嚟啦!赤蝦鮮甜大隻,加上海膽,紅紅黃黃嘅賣相已夠吸引,仲有水中至寶之一海葡萄伴住。鮮味赤蝦、濃味海膽、和味葡萄,無得輸!

大拖羅壽司
高處未算高,近魚鮫頸嘅黃金部位,肉嫩甘香,有大拖質素又別有一番風味,推推推!

燒太刀魚
完哂刺身壽司,嚟啲熱食,凸顯呢間餐廳多元化,無想過可以食到居酒屋料理。肉味出,燒魚香,又食住魚味個勢,唔會太突兀。

免治雞肉棒
雞肉棒,足料同埋魚同雞以香肉作轉配都唔錯,呢個時候就係差杯清酒,可惜朋友同我今晚無打算飲。

天婦羅雜錦
又蝦又蕃薯又秋葵,非常豐富。

冷麵
食完熱嘢少少油,又送返個冷麵俾你過下冷河,爽皮。

日本嘢香港好搶手,靜靜哋嘅和味,好難搵。我會同朋友珍惜呢片樂土。
2020-03-04 368 views
食厭咗連鎖壽司店,想試吓食高檔啲嘅日式料理?呢間鮨月應該可以滿足到你!位於灣仔金鐘中間,地點唔算難搵,店內日式氣氛濃厚!今日我地嚟食Omakase - 即係所有食物都係由廚師決定!貼心嘅係喺落order嗰陣,店員會先問客人有咩唔食,俾廚師喺菜單上做個調整!言歸正傳,去圖!每上一道,師傅都會簡介菜式,首先第一道係真鯛刺身片配酸汁+食用玫瑰,呢個組合第一次食,好夾!隔離碗仔係發光魷魚,有少少芥辣味,都好食!第二道係新鮮北寄貝,第一次食新鮮嘅,非常爽口。值得一提係旁邊嗰板Wasabi,係新鮮山葵磨出嚟,同一般食開一支支嘅好大分別,係有一種香氣!第三道比較冷門,叫飯蛸,其實係章魚嘅一種,佢煮熟之後,腦漿會變成好似一粒粒飯粒咁,口感幾得意,同埋都用醬汁浸得超入味!跟住呢道我唔記得叫咩名,淨係記得嗰舊吞拿魚超鮮味!食完刺身,就開始等壽司啦!廚師會先俾啲薑大家清清口腔,旁邊黑白色嘅我又唔記得叫咩名啦,但係都係清口腔嘅!本身味道都幾好!壽司我唔逐款講啦!只能講非常豐富!有曹以、系撚鯛、超好食嘅生蝦配蟹膏+海葡萄、大拖羅,雖然件數唔多,但係味道都足以令人感到大大大大滿足!接住嚟就係熱食啦,有免治雞肉棒,

接住嚟就係熱食啦,有免治雞肉棒,呢味相對普通,但係都好食嘅!跟住係大阪燒、勁好食炒鮑魚、同天婦羅拼盤。呢度將白子做成天婦羅,味道唔錯,都幾特別!結尾就係明太子茶泡飯,超多明太子,但係就咸咗少少!

最最最後結尾係甜品- 草莓雪糕配日本草莓&紅豆,一個唔錯嘅組合!本來以為會食唔飽,但到頭來原來都可以飽住走!
2020-03-03 2479 views
前幾日好朋友話佢升職 於是就諗住同佢去食餐好嘅慶祝下 我哋兩個都幾鍾意食日本嘢 但見咁高興所以就搵咗間特別啲嘅食法-Omakase之後上網搵到呢間價錢相若 又好似評價幾好嘅餐廳 一於去試吓🙈呢到成條街嘅餐廳都好有格調 而呢間都唔例外!裝修舒適 令人感覺好輕鬆休閒👍🏻入到去見到唔同嘅擺設都好特別 好有風格而我哋就坐係吧枱 可以睇到師傅整野食之餘 仲可以好方便放食物👍🏻之後店員幫我地安排左一系列嘅食物🙈•縞鯵薄切刺身配螢光魷魚蘿蔔苗🐟•-先拔頭籌嘅係華麗嘅縞鯵刺身 面頭再加上柚子皮 再沾埋個醬汁一齊食 食落少少辣 魚亦都好鮮 加埋個汁又酸酸地幾開胃🤤而個螢光魷魚係冷盤 所以食落都好清新開胃👍🏻•BB八爪魚配明河🐙•-平時八爪魚就食得多 但呢種食法都係第一次講緊嘅係八爪魚個頭阿!🧐個頭入邊釀咗啲好似米漿嘅嘢 煙韌之餘仲好香米味👍🏻而八爪魚本身已經點左醬汁 可以就咁 食好爽口阿!🙈•北海道厚岸蠔🦪•-之後就到我其中一樣最鍾意嘅嘢食!係蠔阿! 呢隻厚岸蠔嘅size都幾大 而且仲幾creamy 配埋上邊嘅海葡萄一齊食仲好有咬口!•Toro蓉配厚赤身🐟•-呢個一口吞拿魚真係不得了 下面嘅赤身呑拿魚鮮

呢到成條街嘅餐廳都好有格調 而呢間都唔例外!
裝修舒適 令人感覺好輕鬆休閒👍🏻

•BB八爪魚配明河🐙•

個頭入邊釀咗啲好似米漿嘅嘢 煙韌之餘仲好香米味👍🏻
而八爪魚本身已經點左醬汁 可以就咁 食好爽口阿!🙈

•北海道厚岸蠔🦪•
之後就到我其中一樣最鍾意嘅嘢食!

•Toro蓉配厚赤身🐟•
呢個一口吞拿魚真係不得了 下面嘅赤身呑拿魚鮮味就不在話下 師傅上面仲加左Toro蓉同醃蘿蔔 芝麻 蔥花! 令到成個層次好豐富!
食到呢度就開始食壽司啦!

•伊左木, 碟, 皮剝🐟•
呢三種魚都唔算太常見
伊左木嘅魚質彈牙 表皮煙韌
碟嘅魚鮮味就好重 鮮味仲會停留喺個口腔度👍🏻
而皮剝魚就口感特別 師傅仲用咗特別醬汁 食落好惹味!
但我個人最欣賞嘅就係
*赤蝦加北海道根室海膽配海葡萄*
全部材料新鮮之餘 赤蝦肉質鮮嫩 加埋根室海膽嘅甜味 一啖有幾個一層次 勁好食阿!

另外仲有一主角係佢!

•大拖羅壽司🍣🤤•
淨係眼見佢嘅油脂分布都已經流晒口水
雖然有人話好似好肥 但食得好野就唔理啦😉
一咬落去拖羅嘅油脂係口到滲晒出嚟 每一啖都充滿魚油味 好爽阿!

食完壽司就到定食啦!

•軟骨餃子🥟•
呢個餃子嘅口感好得意 入面嘅餡料加咗軟骨勁有咬口
而且仲煎得好香好脆👍🏻

•明太子櫻花蝦茶漬飯🦐🍚•
明太子出名百撘,加埋櫻花蝦嘅鮮味 簡直係味覺嘅雙重嘅享受 ☺️
泡飯加入左抹茶,中和櫻花蝦同埋明太子過多嘅鹹味 口感更加順滑!

•士多啤梨雪糕配紅豆蓉🍨•
最後師傅就俾咗個甜品我哋做呢餐嘅完結🙈
估唔到連水果都咁新鮮!
呢個士多啤梨唔同平時出街買嗰啲咁酸 加埋個士多啤梨雪糕 雙重嘅士多啤梨味 超濃厚🤤

最後總括嚟講呢間Omakase嘅水準好好 而且師傅都好親切 每上一道菜都會大概介紹 食好嘢之餘又學到野😂🙈
2020-02-29
  • 北海道厚岸蠔
  • 海膽赤蝦壽司
喺香港食Omakase真係要大時大節先可以食,因為一餐都唔平架,而今次就係慶祝我生日喇!先來就係🙂鯛魚刺身,有柚子皮碎喺表面,柚子香點綴左鯛魚嘅鮮味,味道清新!旁邊係熟嘅🙂螢光魷魚,見佢細細隻好迷你,肉質都好厚,有口感食完刺身就係🙂北海道生蠔,師傅一早已經落左啲檸檬汁喺面,唔洗點咩醬汁都得,面頭仲有啲海葡萄,食落好似咸咸地嘅魚子!生蠔size算中等,味道咸香係我最中意嘅🙂北寄貝!師傅灑左啲岩鹽喺面,唔洗點豉油都好夠味!🙂拖羅容(蔥花芝麻)赤身,個賣相都好colourful🙂冰糖漬三文魚嘴;🙂酸薑。好開胃,清下口腔~進入壽司部分喇!生磨嘅wasabi好似特別辣!鱸魚,肉質稍為林身啲。連子鯛,點左柚子胡椒,有啲辣辣地!蝶魚邊,面頭燒一燒,陣陣香味~北海道海膽同赤蝦,係好甜甜嘅海膽!!蝦肉都好爽好新鮮!大吞拿魚腩 ,好肥美但一啲都唔漏~章魚燒天婦羅(有明太子釀青椒;目光魚),另外仲有啲熟食。真係好飽😂😂靜岡縣士多啤梨伴紅豆蓉士多啤梨雪糕~完美總結!

旁邊係熟嘅🙂螢光魷魚,見佢細細隻好迷你,肉質都好厚,有口感

🙂拖羅容(蔥花芝麻)赤身,個賣相都好colourful

🙂冰糖漬三文魚嘴;🙂酸薑。好開胃,清下口腔~

進入壽司部分喇!生磨嘅wasabi好似特別辣!

鱸魚,肉質稍為林身啲。

連子鯛,點左柚子胡椒,有啲辣辣地!

蝶魚邊,面頭燒一燒,陣陣香味~

北海道海膽同赤蝦,係好甜甜嘅海膽!!蝦肉都好爽好新鮮!

大吞拿魚腩 ,好肥美但一啲都唔漏~

章魚燒

靜岡縣士多啤梨伴紅豆蓉士多啤梨雪糕~完美總結!
喺香港比較少啲食omakase 但最近見到咁啱公司附近有一間專食呢樣嘢嘅餐廳於是就特登約朋友去試一試首先佢好特別因為佢嘅玫瑰係可以食用架佢建議用玫瑰花瓣配上味道較淡嘅鯛點下汁上邊係螢光章魚🐙真心食得出非常新鮮而且佢嗰個肉質好彈牙❤️💙呢一個厚岸蠔上面配上海葡萄我的確要想讚個好肉非常之creamy 💙❤️而海葡萄加大左嗰個口感令你嘅層次再豐富一啲呢一個嘅中間係章魚嘅腦,章魚嘅腦中間會有一啲類似米粒嘅口感,而且亦都非常juicy ,配上非常新鮮嘅海膽加深嗰個硬粒同埋creamy之間嗰種口感 估唔到原來章魚嘅腦嗰個口感係好好食㗎!!撚鯛口感都幾彈牙,配上甜酒嘅海帶在更加突出鮮味呢個叫碟、配佢比較係帶口感 你會食到肉果種煙韌我想講呢一個大吞拿魚魚腩係真係超級無敵入口即溶好好味💙💙佢係近吞拿魚嘅腹部油脂都好足夠,而且佢既紋都好靚一生難忘🥰呢一個前菜嘅最低亦都係一啲吞拿魚楠,上面配上亦都係吞拿魚茸加埋一啲有口感嘅黃蘿蔔拎個口感更加豐富仲有一啲芝麻💙呢一個係中段出現嘅赤蝦實在係好深刻,佢嘅赤蝦非常之新鮮彈牙,因為隻蝦比較淡味,佢刻意配上一個濃味啲嘅蟹膏在喺上面加埋海葡萄再增加口感,佢無論口感嗰個層次定味

撚鯛口感都幾彈牙,配上甜酒嘅海帶在更加突出鮮味
呢個叫碟、配佢比較係帶口感 你會食到肉果種煙韌
呢一個係中段出現嘅赤蝦實在係好深刻,佢嘅赤蝦非常之新鮮彈牙,因為隻蝦比較淡味,佢刻意配上一個濃味啲嘅蟹膏在喺上面加埋海葡萄再增加口感,佢無論口感嗰個層次定味道上都係超級好💙❤️
甜品一樣非常之用心佢嘅士多啤梨係來自日靜岡嘅士多啤梨非常甜💙
呢一餐其實我覺得真係好滿足💙❤️推介
2020-03-01 159 views
今日黎到灣仔食Omakase☺️-🥢前菜:薄切真鯛 螢光魷魚唔好以為切到咁薄係餐廳孤寒其實呢款魚十分有咬口,所以係適合薄切而面頭加左啲柚子皮粉,連酸汁食好開胃👍🏻仲可以配搭埋食用玫瑰花一齊食添螢光魷魚就係熟嘅配左個有少少辣嘅醬,好惹味😋🥢北海道厚岸蠔呢款蠔個size算係大一啖放哂入口好有滿足感☺️呢款蠔嘅似質屬於爽口個type加左檸檬汁除左辟左啲味之外仲提升左蠔嘅甜味😄🥢北寄貝師傅介紹呢款係比較重味嘅貝所以可以加wasabi去食北寄貝唔算十分爽口,真係好重作本身嘅味而師傅加嘅岩鹽更帶出甜味🥳🥢拖羅蓉赤身面頭個啲係拖羅蓉,加左蔥花芝麻同醃蘿蔔粒拖羅蓉入口即溶🤤啲蘿蔔粒增加左口感👍🏻下面夠赤身都好食,魚味幾重🍣鱸魚壽司面頭有白光梅,酸酸地呢款魚比較有咬口,而且魚似少少爽口,加上一路咬啲魚味一路滲出黎,我自己好中意😁-🍣連子鯛加左柚子胡椒調味呢款有魚油得黎幾有咬口而且辣辣地咁幾過癮😆🍣鰈魚+火炙魚邊最有口感👍🏻火炙魚邊燒到好香好香!-🍣北海道根室海膽 帶子海膽好甜好creamy!同帶子軟軟嘅口感好夾☺️而且2樣都好鮮甜😇🍣大拖羅入口即溶完全無筋☺️魚油十分多好肥美👍🏻👍🏻👍🏻🥢汁燒雞肉捧入面加左啲雞

今日黎到灣仔食Omakase☺️
🥢前菜:薄切真鯛 螢光魷魚
唔好以為切到咁薄係餐廳孤寒
其實呢款魚十分有咬口,所以係適合薄切
而面頭加左啲柚子皮粉,連酸汁食好開胃👍🏻
仲可以配搭埋食用玫瑰花一齊食添
螢光魷魚就係熟嘅
配左個有少少辣嘅醬,好惹味😋

🥢北海道厚岸蠔
呢款蠔個size算係大
一啖放哂入口好有滿足感☺️
呢款蠔嘅似質屬於爽口個type
加左檸檬汁除左辟左啲味之外仲提升左蠔嘅甜味😄

🥢北寄貝
師傅介紹呢款係比較重味嘅貝
所以可以加wasabi去食
北寄貝唔算十分爽口,真係好重作本身嘅味
而師傅加嘅岩鹽更帶出甜味🥳

🥢拖羅蓉赤身
面頭個啲係拖羅蓉,加左蔥花芝麻同醃蘿蔔粒
拖羅蓉入口即溶🤤啲蘿蔔粒增加左口感👍🏻
下面夠赤身都好食,魚味幾重

🍣鱸魚壽司
面頭有白光梅,酸酸地
🍣連子鯛
加左柚子胡椒調味
呢款有魚油得黎幾有咬口
而且辣辣地咁幾過癮😆

🍣鰈魚+火炙魚邊
最有口感👍🏻
火炙魚邊燒到好香好香!
🍣北海道根室海膽 帶子
海膽好甜好creamy!
同帶子軟軟嘅口感好夾☺️
而且2樣都好鮮甜😇

🍣大拖羅
入口即溶完全無筋☺️
魚油十分多好肥美👍🏻👍🏻👍🏻

🥢汁燒雞肉捧
入面加左啲雞軟骨,脆脆地咁幾好食
個汁都唔錯,唔會太咸

🥢小丸子
好少可食omakase會有章魚小丸子😆
Texture同大阪有得揮,但如果粒章魚大啲就正😁

🥢天婦羅
明太子青椒幾特別,少少辣咁
目光魚炸完都好滑
蝦就唔洗講啦夠哂大隻👍🏻

🥢清酒煮蜆
蜆唔算好大粒但都鮮甜
🥢冷簥麥麵
個汁幾好,加埋手磨wasabi👍🏻
雖然食到最尾有啲飽,但都好想食哂😆

🥢甜品

2020-02-22 160 views
🐟鮨月Omakase好好味又抵食🍣食材每日新鮮運到🐟保證食到最鮮滋味食物種類非常多✨推介👍🏻有刺身、壽司🍣、燒物、炸物總共15道菜😋薄切縞鰺刺身🐟配螢光魷魚🦑非常鮮味粒貝🐚爽口彈牙温室海膽~味道甘甜,質感好細膩中拖羅、赤身再加上蔥花芝麻醬汁,味道有驚喜🌟赤笠子~加左柚子、胡椒點綴仲有鱸魚,鯛魚壽司最鍾意食呢一款赤蝦🦐配松葉蟹膏🦀當然唔少得仲有大拖羅,甘香肥美😛燒太刀魚串燒~魚皮香脆,魚肉爽口👍🏻炒鮑魚~肉質彈牙,稍嫌調味比較濃仲有明太子青椒、蝦天婦羅🍤櫻花蝦蟹肉茶漬飯~加埋好多蟹子,非常足料最後仲有好鮮味嘅魚湯🐟同埋柚子雪芭🍦配上靜岡士多啤梨🍓同紅豆蓉好滿足呀🤩
🐟鮨月Omakase
好好味又抵食🍣
食材每日新鮮運到🐟
保證食到最鮮滋味
食物種類非常多✨

推介👍🏻有刺身壽司🍣、燒物、炸物
總共15道菜😋

薄切縞鰺刺身🐟配螢光魷魚🦑非常鮮味
粒貝🐚爽口彈牙
温室海膽~味道甘甜,質感好細膩
中拖羅、赤身再加上蔥花芝麻醬汁,味道有驚喜🌟

赤笠子~加左柚子、胡椒點綴
仲有鱸魚,鯛魚壽司
最鍾意食呢一款赤蝦🦐配松葉蟹膏🦀
當然唔少得仲有大拖羅,甘香肥美😛

燒太刀魚串燒~魚皮香脆,魚肉爽口👍🏻
炒鮑魚~肉質彈牙,稍嫌調味比較濃
仲有明太子青椒、蝦天婦羅🍤
櫻花蝦蟹肉茶漬飯~加埋好多蟹子,非常足料

最後仲有好鮮味嘅魚湯🐟
同埋柚子雪芭🍦配上靜岡士多啤梨🍓同紅豆蓉

好滿足呀🤩
2020-02-10
  • 粒貝
2020-02-22 212 views
食omakase 食上癮,今日去左金鐘搵到間幾有人氣既日本餐廳!我地揀左$980既廚師發板,成個set 有前菜、刺身、壽司、和食同甜品。呢款刺身叫粒貝師傅粒貝上放左岩鹽,係比較硬身既,所以食落爽口,可不用點醬直接食,或者加d生磨wasibi, 但唔好將呢d 生磨wasibi放入豉油。之後食左個吞拿魚拖羅溶佢有啲芝麻蔥花等嘅材料,再加埋醬料,就咁加washibi 食就得,超級好食呀!想食多一匙羹。d 拖羅溶好肥美!!!之後到壽司既部分,師傅安排左壽司由淡味開始食起。呢間鋪頭嘅魚生都好特別,好多我都冇見過,冇食過,覺得有喜出望外嘅感覺!眼仁奈加上白乾莓,可以突出魚生嘅淡香味。系撚鯛師傅用左火炙的方式整,壽司面上係浸既海帶味,有少少入口即溶既感覺,正呀。個魚嘅名都好正🤣🤣赤蝦加上松葉蟹膏同海葡萄,係一個幾好嘅配搭!因為赤蝦味比較淡,所以加番一啲重味少少嘅配料,食落有層次!大阪燒每次食大阪燒都會留意啲柴魚,柴魚郁下郁下好得意😎我覺得呢度嘅大阪燒都整得幾好食,拍得住日本食嘅口感😝😝天婦羅🍤有炸蝦、目光魚(呢種魚係我第一次食嘅,佢有唔少嘅微骨,食落又幾香口喎!)、青椒入邊有明太子辣辣地,呢度嘅天婦
食omakase 食上癮,今日去左金鐘搵到間幾有人氣既日本餐廳!我地揀左$980既廚師發板,成個set 有前菜、刺身壽司、和食同甜品

呢款刺身叫粒貝

之後食左個吞拿魚拖羅溶

眼仁奈加上白乾莓,可以突出魚生嘅淡香味。

系撚鯛

大阪燒

天婦羅🍤
有炸蝦、目光魚(呢種魚係我第一次食嘅,佢有唔少嘅微骨,食落又幾香口喎!)、青椒入邊有明太子辣辣地,呢度嘅天婦羅同出邊食嘅都幾唔同,好有新鮮感。

櫻花蝦明太子茶漬飯
櫻花蝦同明太子互相輝映,唔會搶過味道,呢一餐廚師發板真係好豐富,食得好飽!

喜歡新鮮感嘅你,就可以嚟呢一間日式餐廳試吓,因為一定有驚喜,可以食到之前未食過嘅魚類🤤🤤
2020-02-20 140 views
今日黎到一間隱世嘅日本餐廳,呢度嘅廚師發板好有水準😃海膽豆腐海膽好鮮甜,個豆腐都帶有淡淡嘅海膽鮮味,個汁好好味,飲曬!魴鮄 黃柚子汁,肉質透薄帶淡粉紅,食落鮮甜嫩滑😘飯蛸 (八爪魚bb)隻八爪魚本身浸左,可以配Wasabi食。最特別係佢腦漿成粒狀好有趣,食落都唔錯!八爪魚觸鬚好彈牙可口,正!兵鯛上面層皮燙左,質感幾得意,好有咬口,加左柚子胡椒辣辣地。大吞拿魚腩近魚鮫位,加左麥粒面豉,醬汁幾好味,魚腩嘅油脂豐富到爆,好肥美!太刀魚好香!連皮都燒得好香!個醬汁甜甜地,好味道!鮑魚好彈牙,香口惹味!甜品靜岡士多啤梨粒加紅豆蓉嘅士多啤梨雪糕,正爆!好滿足!呢度嘅店員好nice,環境好舒適,like!
今日黎到一間隱世嘅日本餐廳,呢度嘅廚師發板好有水準😃

海膽豆腐
海膽好鮮甜,個豆腐都帶有淡淡嘅海膽鮮味,個汁好好味,飲曬!

魴鮄
黃柚子汁,肉質透薄帶淡粉紅,食落鮮甜嫩滑😘

飯蛸 (八爪魚bb)

兵鯛
上面層皮燙左,質感幾得意,好有咬口,加左柚子胡椒辣辣地。

大吞拿魚腩

太刀魚
好香!連皮都燒得好香!個醬汁甜甜地,好味道!

鮑魚
好彈牙,香口惹味!

甜品
靜岡士多啤梨粒加紅豆蓉嘅士多啤梨雪糕,正爆!好滿足!

呢度嘅店員好nice,環境好舒適,like!
2020-02-20
2020-02-20 1969 views
最近朋友鍾意咗食Omakase,佢話Omakase的精髓,係由主廚用上當時得令的新鮮食材,設計當日的餐單,亦因店舖每日取得的食材唔同,加上主廚的烹調,所以每間店舖都有佢哋獨特的餐單同味道真鯛刺身洒上少許柚子皮粉,真鯛味較淡,肉質結實,蘸上附加酸汁,帶出刺身微微鮮味北海道根室海膽豆腐,海膽清爽鮮甜,加上豆腐嫩滑,鮮甜加上豆的清香,非常好的組合粒貝刺身,上面洒上少許岩鹽,入口爽彈,脆口,味鮮甜飯蛸,小型章魚,腦部呈現米粒狀,入口有濃濃章魚鮮味,爽脆,腦部口感似釀了米的章魚赤身吞拿魚蓉,配上葱花芝麻,入口帶有葱和芝麻香味,加上赤身鮮滑,非常美味接著係壽司,師傅先放上薑片,冰頭漬(即三文魚嘴,脆口且帶點酸)讓我哋食每件壽司之間,清一清味蕾師傅係每件壽司上面,添加少少唔同醬料,就可帶出每種海鮮本身的鮮味眼仁奈,上面有一點白乾梅,入口味帶點酸花鯛,油脂豐富,師傅配上柚子胡椒,入口有點微辣撚鯛,配上甜酒海帶,帶出魚的鮮甜味赤蝦,松葉蟹膏,海葡萄,赤蝦非常彈牙,松葉蟹膏香滑大拖羅,近腹部位置,入口即融,魚味濃郁汁燒太刀魚,醬汁微甜,太刀魚皮有點脆口,魚肉部份嫩滑大板燒炒飽魚,粒粒飽魚都被甜甜醬汁包裹,

粒貝刺身,上面洒上少許岩鹽,入口爽彈,脆口,味鮮甜

接著係壽司,師傅先放上薑片,

眼仁奈,上面有一點白乾梅,入口味帶點酸
花鯛,油脂豐富,師傅配上柚子胡椒,入口有點微辣

撚鯛,配上甜酒海帶,帶出魚的鮮甜味
赤蝦,松葉蟹膏,海葡萄,赤蝦非常彈牙,松葉蟹膏香滑

大拖羅,近腹部位置,入口即融,魚味濃郁

汁燒太刀魚,醬汁微甜,太刀魚皮有點脆口,魚肉部份嫩滑

大板燒

炒飽魚,粒粒飽魚都被甜甜醬汁包裹,美味、有嚼口

明太子青椒,蝦,南瓜天婦羅,粉槳薄,入口香脆,尤其係明太子釀青椒,真係好有心思

蝦肉茶漬飯

靜岡士多啤梨🍓加草莓雪糕,香甜好味,真係為這餐畫上完美句號

• 壽司
  • 粒貝
2020-02-20 105 views
灣仔區,星街同月街,兩條街都有好多餐廳、酒吧,深受外籍人士同白領一族捧場;而鮨月就位於月街地鋪位置,好小日式餐廳有戶外同室內坐位,所以餐廳比我第一感覺就已經好特別。食Omakase一定要坐bar枱,因為可以同師傅有互動,師傅會提示☝🏼食每日道菜應蘸咩醬料一齊食先可以食出食材嘅最好味道。前菜 : 🥢真鯛腩位薄片、北海道根室海膽+海膽豆腐真鯛味道較清,肉質彈嫩,只加小小柚子皮粒已經可以提鮮。食北海道出產嘅海膽永遠唔會失望,一定鮮甜滑溜👍🏻🥢粒貝 - 味道清甜,肉質爽脆彈牙有咬口,已加岩鹽作調味,再加小小檸檬汁,另粒貝更加鮮甜美味😋🥢左上,右上:飯蛸 - 即八爪魚🐙 BB,爪位口感非常有彈性;最特別係腦漿好似一粒粒白米,口感好似食半生熟米飯。🥢左下:吞拿魚溶、芝麻蔥花+赤身吞拿魚溶加左芝麻蔥花非常香口,赤身肉近乎無脂肪,肉質較實。🥢右下:冰頭漬,醃製過嘅三文魚咀,非常彈牙。壽司🍣:🍣眼仁奈,味道較清,肉質爽口🍣花鯛 ,配柚子胡椒 ,爽口,彈牙🍣燃鯛,配甜酒海帶,肉質較林身🍣赤蝦+蟹膏,赤蝦非常爽口彈牙,蟹膏富黏性,鮮甜無比。🍣大拖羅腩、近復位,帶小小根,入口即溶。和食:🥢左上:汁燒太刀魚 -

前菜 :
🥢真鯛腩位薄片、北海道根室海膽+海膽豆腐

真鯛、海膽、粒貝

🥢左下:吞拿魚溶、芝麻蔥花+赤身
吞拿魚溶加左芝麻蔥花非常香口,赤身肉近乎無脂肪,肉質較實。

🥢右下:冰頭漬,醃製過嘅三文魚咀,非常彈牙。
飯蛸🐙、赤身、冰頭漬

壽司🍣:
🍣眼仁奈,味道較清,肉質爽口
🍣眼仁奈

🍣花鯛 ,配柚子胡椒 ,爽口,彈牙
🍣花鯛

🍣燃鯛,配甜酒海帶,肉質較林身
🍣燃鯛

🍣赤蝦+蟹膏,赤蝦非常爽口彈牙,蟹膏富黏性,鮮甜無比。
🍣赤蝦加蟹膏

🍣大拖羅腩、近復位,帶小小根,入口即溶。
🍣拖羅腩

和食:
🥢左上:汁燒太刀魚 - 魚皮位置燒得好香口,肉質諗嫩鮮甜。
🥢右上:大阪燒 - 熱辣辣,超好味,面頭醬汁調得剛剛好,唔會太咸。
🥢左下:炒鮑魚 - 口感煙韌彈牙,味道鮮美
🥢右下:天婦羅 - 青椒釀明太子、蝦、南瓜,炸漿薄薄一層,恰到好處,外脆內軟👍🏻

🥢櫻花蝦茶漬飯 - 啖啖飯都有櫻花蝦嘅甜鮮味,加埋蟹子粒粒脆卜卜,增加一重口感。
櫻花蝦茶漬飯🍚

🍦草莓雪糕同士多啤梨🍓嘅小小酸味味配上淡淡嘅紅豆就平衡番成個味道😋。
草莓🍓雪糕🍦
🍣拖羅腩
櫻花蝦茶漬飯🍚
草莓🍓雪糕🍦
2020-02-15 1346 views
灣仔日月星街有好多好食嘅餐廳,每一間都不能錯過。今日特別想食omakase,就揀鮨月啦!第一道就已經有驚喜。鮟鱇魚肝配北海道海膽,我好鐘意食鮟鱇魚肝架,今次廚師發辦有得食,正呀!兩款食材都有濃郁嘅味道,我個人喜歡分開魚肝同海膽黎食,可以食到兩樣食材嘅鮮味。至於個薄切縞鰺,面頭有少少柚子皮,配合個酸汁,絕對唔到蓋過魚嘅鮮味,味道恰到好處,而且仲好開胃添!下一道係北海道厚岸蠔,好大隻呀!我一啖放入口,有少少海水味,仲有檸檬汁突出厚岸蠔嘅鮮味。帆立貝刺身,好新鮮,加少少新鮮磨嘅wasabi,唔需要再加醬油,好好味呀。旁邊有燒裙邊,裙邊燒得好看,好惹味,停唔到口呀!中吞拿魚腩漬,面頭灑少少芝麻,紫蘇葉,配埋赤大根漬,口感十足,吞拿魚腩又鮮又厚,好正。三文魚嘴軟骨,用甘草漬,又幾好食喎,少少軟骨嘅脆度,有少少咬口,酸酸甜甜,唔錯呀!到壽司喇!今次有五款壽司,款款都好食,不得了呀。首先係鱸壽司,上面放上柚子胡椒。柚子胡椒無搶到鱸嘅鮮味,好配搭呀。仲有連子鯛壽司,配上梅醬,連子鯛肉質清爽,梅子醬令味道層次更豐富。黑鯥嘅油份較高,而皮嘅部分炙燒過,面頭有少少海苔提味,我好鐘意黑鮭呀!赤蝦壽司配上松葉蟹

赤蝦壽司配上松葉蟹蟹膏,真係味覺嘅大滿足呀!赤蝦嘅鮮味唔洗講,個松葉蟹膏嘅咸香,真係好正呀!

最後有大吞拿魚腩壽司,位置係近魚鮫嘅位,油脂好香,入口融化,一再回味呀。

到和食嘅部分,有燒太刀魚,又香又嫩,一串真係唔夠。

雞肉棒燒得好香呀,又唔會太實淨,同其他餐廳嘅唔同架。

到天婦羅喇,有明太子釀入青椒,白子,即係鱈魚精子,同埋蝦,新鮮即炸,每樣都好味!

炒鮑魚完全無煮過火,又軟又入味。

最後有蟹肉茶漬飯,好清爽,係一個好好嘅結尾呀。
2020-01-14