2020-01-12 231 views
這晚來到佐敦找朋友吃晚飯,朋友說聖誕節吃得太多西餐,於是帶我來她的「飯堂」。🎈室內環境這裡沒有奢華的裝修,而平實的感覺更人放鬆,像是小時候跟婆婆去的酒樓般。這裡也沒有殘舊的感覺,而是燈火通明,桌椅都是整潔乾淨的。🎈Menu晚市方面,可以單點、套餐、優惠孖寶組合。🍴🍴🍴🍴✨片皮鴨(一食)不消一會,師傅很快就推著剛烤好的鴨出來,利落地將一片又一片的鴨皮切出來。還有么么皮、青瓜、蔥絲、甜麵醬。這裡的么么皮較煙韌,咬下去感覺較實在。鴨皮烤得香脆可口,皮下的油脂量適中,香氣十足。✨果皮蒸大連鮑魚 (6隻)一隻隻清蒸的大連鮑魚,配上陳皮絲、青蔥,簡單的調味料已經帶出鮑魚的鮮味,小小的鮑魚,肉質是厚實的, 配上甜甜的醬油,鮮味無窮。✨錦鹵咕嚕肉咕嚕肉是朋友的最愛,說每次吃晚飯都食點這個,還有一大塊「錦鹵」,就像炸雲吞般的口感,脆脆的十分吸引。咕嚕肉炸成脆脆的,混入酸酸甜甜的醬汁,油膩感盡消。🎈總結朋友真的沒有介紹錯,雖然香港各式各樣的美食都有,但好吃的中菜,又會留意到嗎?

🎈室內環境

🎈Menu
晚市方面,可以單點、套餐、優惠孖寶組合。

🍴🍴🍴🍴
片皮鴨配料
片皮鴨

✨片皮鴨(一食)
鴨皮烤得香脆可口,皮下的油脂量適中,香氣十足。

果皮蒸大連鮑魚

✨果皮蒸大連鮑魚 (6隻)

✨錦鹵咕嚕肉

🎈總結
2020-01-08
片皮鴨配料
2019-10-27 2223 views
今晚同媽媽去左佐敦既莊士倫敦廣場既新新酒樓吃中菜,酒樓歷史悠久,甚有香港味道,雖然有歷史,但裝修並不殘舊,光線充足,感覺舒適而且幾個員工服務都很好!餐牌選擇多,小菜、燒味、海鮮都有,價錢經濟而且份量足,性價比不錯我地點左例牌燒鵝、干燒伊麵、紅燒乳鴿及金蒜蒸元貝!每款味道我們均十分滿意燒鵝皇非常肉厚,一碟有好多件,件件都啖啖肉,入口鵝味濃厚,皮香肉嫩乳鴿則皮脆肉嫩,保留到肉汁唔好乾;有肉地唔係皮包骨金蒜蒸元貝,最有驚喜4隻元貝都大大粒,粉絲吸收盡蒜及元貝精華非常鮮味超入味干燒伊麵大大碟份碟足,而且非常夠味,質麵爽口彈牙,草菇沒有青味,大碟抵食!吃到飽飽還有糖水紅豆沙送上,甜度適中,豆夠淋及起沙整體成餐都非常滿意,值得再來

而且幾個員工服務都很好!

乳鴿則皮脆肉嫩,保留到肉汁唔好乾;有肉地唔係皮包骨

金蒜蒸元貝,最有驚喜

4隻元貝都大大粒,粉絲吸收盡蒜及元貝精華非常鮮味

超入味

干燒伊麵

吃到飽飽還有糖水紅豆沙送上,甜度適中,豆夠淋及起沙

整體成餐都非常滿意,值得再來

2019-10-22
Dinner
2019-08-14 2953 views
好細個好細個嘅時候,記得屋企人帶過我嚟呢一間酒樓食下午茶,當時仲係叫做新樂酒家,大個咗之後,今日經過樓下,特登上嚟緬懷一番入座嘅時候係14:00 ,啱啱好係下午茶開始嘅時間,有一張下午茶特價點心紙,價錢認真實惠,有大量嘅點心都只係$14.8蝦餃大大隻嘅蝦餃,皮薄之餘又夠晶凝通透,食落去蝦肉夠爽口彈牙叉燒腸粉叉燒料夠多,腸粉皮厚薄恰到好處牛柏葉好多酒樓嘅牛柏葉,都會用一啲蘿蔔去墊底,但新新嘅牛柏葉就唔同啦,貨真價實,全盎都係牛柏葉,感覺上抵好多鮮蝦腐皮卷食腐皮卷,最緊要一定係外皮夠脆口,呢三條嘅腐皮卷完全做得到,咬入口卜卜趣,點一兩滴喼汁,份外滋味荔茸炸芋角唔係好多地方有得食,炸完更加一啲都唔油,芋茸夠棉之餘芋頭味更很濃郁鮮奶蛋撻仔蛋撻仔嘅酥皮非常鬆化,好似糖心一樣嘅蛋黃,加上陣陣嘅鮮奶香味,色香味俱全擂沙煎堆仔熱辣辣嘅煎堆仔,咬入口充滿芝麻嘅香味,打開之後係滿滿嘅黑芝麻餡了,甜甜地,係一個好好嘅餐後甜品椰汁紅豆糕好滑而充滿椰汁香味嘅紅豆糕,配上甜蜜蜜嘅原粒紅豆,鍾意甜品嘅朋友唔好錯過總括來講,價錢平又坐得舒服,位於鬧市嘅呢間酒樓,地點又方便,員工態度親切,冇嘢可以再挑剔

蝦餃

大大隻嘅蝦餃,皮薄之餘又夠晶凝通透,食落去蝦肉夠爽口彈牙

叉燒腸粉

叉燒料夠多,腸粉皮厚薄恰到好處

牛柏葉

鮮蝦腐皮卷

荔茸炸芋角

鮮奶蛋撻仔

擂沙煎堆仔

椰汁紅豆糕

$90 (Tea)
2019-08-08 1538 views
今天上午和同事在佐敦工作完畢,預算還有空閒的時間,所以來莊士倫敦廣場飲早茶吃午飯。原來這位喜愛攝影的同事也喜歡品嚐粤式懷舊點心,因此來到這所茶樓,品嚐一吓。黃金流沙包流沙包外皮都呈金黃色,酥脆而香甜,熱騰騰的,一撕開就有金黃的流沙蛋黃汁緩緩流出,入口滑溜,有濃郁的蛋黃香味。蟹籽燒賣皇燒賣上置上了蟹籽,肉感充沛,蒸得剛好熟,配有整隻新鮮大蝦,配搭嫩滑鮮甜的豬肉,彈牙有口感,不帶半點油膩感。瑤柱鮮蝦菜苗餃餃皮晶瑩剔透,煙韌彈牙,包裹著的餡包括有新鮮爽脆的菜苗、鮮甜爽口的鮮蝦肉和瑤柱,口感層次豐富。花膠魚翅灌湯餃灌湯餃份量大隻,皮薄餡多,湯汁清甜,餡料中包括有蝦肉、木耳、花膠和魚翅等多種美味食材, 湯鮮味十足。 碧綠鮮蝦腸腸粉薄身滑溜,入口即溶,鮮蝦肉鮮甜彈牙,加上有蔥粒配搭和調味,點上甜䜴油令味道恰到好處。脆皮燒腩仔燒腩仔外皮香脆惹味,豬肉肥瘦適中,肉質嫩滑香甜,點微辣的芥末醬更能增添鮮味。茶樓的點心款式眾多,味道質素高,環境舒適,可以多約朋友再次光臨。
黃金流沙包
蟹籽燒賣皇
瑤柱鮮蝦菜苗餃
花膠魚翅灌湯餃
碧綠鮮蝦腸
脆皮燒腩仔

2020-01-12 12 views
今日在佐敦附近開完會,於是和朋友在附近食晚餐。朋友推介這間新新酒樓的中菜價廉物美,便決定選這間。夜晚客人也頗多,幸好很快等到有位。餐廳環境闊落,座位也較多,客人很多,環境熱鬧。晚餐孖寶優惠 一隻片皮鴨加六隻大連鮑魚晚餐時段有這個優惠的套餐,有不同孖寶組合,性價比很高。我和朋友選了這個一隻片皮鴨加六隻鮑魚的孖寶優惠。片皮鴨很大隻,職員端上枱時是用手推車送整隻過來,再慢慢用刀將鴨皮和肉切出來。片皮鴨顏色鮮艷有光澤,肥瘦適中,皮脆而肉滑,食落不覺油膩。餅皮即製熱騰騰,香甜煙韌有咬口,用餅皮包住片皮鴨,京蔥條,青瓜絲等一起食,爽脆香甜,口感味道豐富有層次。鮑魚即叫即蒸,新鮮即撈,蒸得剛好熟,肉質厚身而滑溜,用上陳皮等一起蒸,鮮甜入味。海鮮什菜一品煲整煲菜很大煲,有多款雜菜,例如菜心,白菜仔,西蘭花,生菜,金菇菜等,湯底清甜可口。菜都爽脆新鮮,加上有魷魚,鮮蝦肉等一起煮,鮮甜入味,粉絲爽滑彈牙,入口即溶,軟稔入味。

餐廳環境闊落,座位也較多,客人很多,環境熱鬧。

晚餐孖寶優惠 一隻片皮鴨加六隻大連鮑魚

海鮮什菜一品煲
等一起煮,鮮甜入味,粉絲爽滑彈牙,入口即溶,軟稔入味。
2020-01-03 203 views
在香港超過50年歷史的酒樓已經少之又少,這間在油尖旺可以說是其中一間!據說80年代也是明星食堂,有不少著名藝人是忠實粉絲,因此到這裏試一試!生磨杏汁燉豬肺湯,服務員說很多顧客因為這一個燉湯慕名而來,當然必點。果然用了豐富火候十足,不含味精味道濃郁!蜜汁叉燒比較瘦,但肉身也做得比較淋,味道不錯!原隻北京片皮鴨,即叫即做,外脆內軟,包些青瓜蔥頭和少量醬汁,回味無窮!陳皮蒸鮑魚肉質鮮味淋身。蒜蓉炒豆苗大有香濃的蒜蓉味,火候十足而不油膩!楊州炒飯做得比較乾身,蝦肉彈牙爽口!整體服務到位,用的全是資深服務員,態度和服務也不錯,值得推介!

蜜汁叉燒比較瘦,但肉身也做得比較淋,味道不錯!

陳皮蒸鮑魚肉質鮮味淋身。

蒜蓉炒豆苗大有香濃的蒜蓉味,火候十足而不油膩!

楊州炒飯做得比較乾身,蝦肉彈牙爽口!

生磨杏汁豬肺湯
生磨杏汁豬肺湯
2019-12-24 120 views
今日行完廟街在附近搵嘢食,上網搜尋一下,見附近有一間新新酒樓,於是同先生一齊到來食晚飯。menu非常多菜式。見到晚飯孖寶大優惠好似不錯,片皮鴨配鮑魚$298片皮鴨侍應推一隻完整的燒鴨出來,在餐桌上表演片皮呢,燒鴨燒得顏色亮麗深啡,色澤紅潤,見到已經垂涎欲滴,再配上小薄餅,卷以青瓜、蔥絲及海鮮醬,咬落多重口感及帶片皮鴨的油香,難怪為全球十大美食之一。r鮑魚鮑魚雖然不是很大隻,但有六隻,每人有三隻,新鮮爽口。海鮮一品雜菜煲$148有蝦仁、魷魚、帶子,及有草菇、菜心、紅蘿蔔、白菜仔、菜心、菠菜及香芹菜。蝦仁新鮮爽口,帶子帶煙軔好新鮮,及魷魚的份量也頗多。

menu非常多菜式。

見到晚飯孖寶大優惠好似不錯,片皮鴨配鮑魚$298

r

鮑魚
鮑魚雖然不是很大隻,但有六隻,每人有三隻,新鮮爽口。

海鮮一品雜菜煲$148
蝦仁新鮮爽口,帶子帶煙軔好新鮮,及魷魚的份量也頗多。
2019-12-22 156 views
今晚和友人在佐敦想找中式美食。然後看見在商場的樓上有酒家。天氣轉凍,友人對於酒家的煲仔飯非常感興趣。於是點了臘味煲仔飯,然後看見旁邊那桌有即場切的片皮鴨,於是非常心動,見到有套餐價,於是便點了一客片皮鴨配鮑魚。片皮鴨會即場在我們面前切出來,非常有趣和味道水準也一流。另外再來一碟咕嚕肉,開胃又甜甜的,整個煲仔飯都用來佐飯,幾乎清碟。可惜我和友人沒有第三個胃,不然,一定會嚐嚐新推出的羊腩煲,相信非常暖胃。
2019-12-09 165 views
兩位朋友在英國回流返香港,說很想念酒樓熱熱鬧鬧的感覺,就和她們到佐敦這間酒樓吃一噸晚餐。【是日精選靚湯】是花生蠶豆瘦肉湯,老火湯真的不常喝到,而且調味不濃,就是很香花生味道。【蜜汁叉燒】當然是必點的,燒味還真是港人最愛,這個叉燒蜜味十足,不過有些比較乾,而半肥瘦的就最合我口味。【野菌紅燒豆腐】豆腐有一陣微微鑊氣的香味,外皮索滿了醬汁,中間滑嫩,在家裡就很難整到。【蒜茸炒豆苗】清淡簡單,蒜香味香,又不會太油膩。其實這裡海鮮更出名,可惜朋友敏感,下次再來要試試海鮮。

花生蠶豆瘦肉湯

蜜汁叉燒

野菌紅燒豆腐

【蒜茸炒豆苗】清淡簡單,蒜香味香,又不會太油膩。
蒜茸炒豆苗

其實這裡海鮮更出名,可惜朋友敏感,下次再來要試試海鮮。
2019-11-21
花生蠶豆瘦肉湯
野菌紅燒豆腐
蒜茸炒豆苗
2019-12-07 320 views
今天於佐敦做完Body Check,不想到處覓食了,就在醫療中心就近的莊士倫敦廣場食晚飯,看見這間在11樓的"新新酒家"有宣傳優惠幾低,一於同家人試下先。時間尚早,準備晚市中:餐牌清晰,菜式多樣:*茶芥 $12位**前菜1-4位 $10*《生磨杏汁燉白肺 $168/份,每盅(4位用)》每次見有豬肺湯都必點,店員說今日來得早,沒有賣光,看看湯料就知道毫不馬夫,豬肺嫩滑,湯杏汁味香濃,十分不錯。《紅燒脆皮乳鴿 $52/每隻》乳鴿金黃油潤,肉質腍嫩多汁,都夠入味。《薑蔥粉絲魚雲煲 $108/例》鍋端上熱騰騰,好夠火喉,魚雲份量足,舖底全是粉絲,魚雲入味又嫩滑,好野味。《南乳粗齋煲 $88/例》最後還點了一個健康的齋菜煲,當中有粉絲、多款新鮮青菜、粟米仔、菇類等,南乳汁很好下飯。

時間尚早,準備晚市中:

餐牌清晰,菜式多樣:

*茶芥 $12位*
*前菜1-4位 $10*

《生磨杏汁燉白肺 $168/份,每盅(4位用)》

《紅燒脆皮乳鴿 $52/每隻》
乳鴿金黃油潤,肉質腍嫩多汁,都夠入味。

《薑蔥粉絲魚雲煲 $108/例》

《南乳粗齋煲 $88/例》

2019-11-27
2019-12-04 81 views
和家人吃了頓不貴的生日飯,我們叫了不少菜式,有海鮮又鮑魚,亦不忘有營飲食,整體來說還是挺均衡的。前菜花生十分香脆!紅燒脆皮乳鴿即叫即炸,皮脆肉嫩,細細隻容易食,不太漏。白飯軟硬適中竹苼羅漢上素顏色多,有菇菜心木耳粟米仔芽菜雪耳等,特別勾起人胃口。最喜歡爽口的竹苼索滿汁,份外入味。蠔皇七頭南非鮮鮑扣玉掌鮑掌都炆得軟糯,口感帶煙靭,富彈性,得細意品味。金蒜蒸元貝喜歡蒜蓉粉絲蒸的組合,特別清甜,加入蔥花,肉挺厚,亦有鮮味。白粥煲得ok綿送的糖水是西米露,熱騰騰挺甜。食後感:出品水準穩定,價錢合理,地方好找,交通超方便的。

前菜花生十分香脆!

紅燒脆皮乳鴿
即叫即炸,皮脆肉嫩,細細隻容易食,不太漏。

白飯軟硬適中

竹苼羅漢上素

蠔皇七頭南非鮮鮑扣玉掌
鮑掌都炆得軟糯,口感帶煙靭,富彈性,得細意品味。

金蒜蒸元貝

白粥煲得ok綿

送的糖水是西米露,熱騰騰挺甜。

食後感:出品水準穩定,價錢合理,地方好找,交通超方便的。
Dinner
2019-12-03 97 views
之前嚟過咁多次都係晏晝過嚟飲茶今日有人突然友人想食中餐所以夜晚就上咗嚟原來晚市有咁多個餐牌多到即刻有選擇困難症由於我哋兩個人點唔到太多菜最後我哋揀咗孖寶套餐精選孖寶B餐($448)清蒸老虎斑好大條嘅老虎斑蒸既時間啱啱好 肉質結實鮮甜美味 配上魚汁我哋每人食咗一碗白飯😂😂😂豉椒炒大蟶子配煎米粉底呢道菜趁熱食嘅時候真係好好食買粉底唔會好油 配上豉椒汁沾香脆嘅米粉有啲好似食緊韓式嘅煎餅食到停唔到口加上聖子好大隻 好抵食脆皮紅燒乳鴿($52)乳鴿即點即炸 肉質嫩滑外皮脆卜卜 😙😙😙😙😙😙呢度食物種類真係好多見到隔離枱好多人都點羊腩煲又有人點片皮鴨 下次好想一大班人再嚟食可以試多啲唔同嘅菜式😆😆😆😆
之前嚟過咁多次都係晏晝過嚟飲茶
今日有人突然友人想食中餐
所以夜晚就上咗嚟

原來晚市有咁多個餐牌

多到即刻有選擇困難症
由於我哋兩個人點唔到太多菜
最後我哋揀咗孖寶套餐
精選孖寶B餐($448)

清蒸老虎斑

買粉底唔會好油 配上豉椒汁
沾香脆嘅米粉有啲好似食緊韓式嘅煎餅

食到停唔到口
加上聖子好大隻 好抵食
脆皮紅燒乳鴿($52)

乳鴿即點即炸 肉質嫩滑
外皮脆卜卜 😙😙😙😙😙😙