朋友推薦的這家新新酒樓,由於疫情延至當日才跟太太去試試酒樓面積不大,同時間了2間包箱太太點的都是她在其他餐廳常吃的菜式鹵水掌翼鹵水味濃,份量亦頗多,味道算不錯菠蘿生炒骨咕嚕汁酸甜開胃,而生炒骨鮮嫩多汁,挺不錯蒜香一口骨蒜片把豬骨炸的很香口,豬油香加上入口即溶口感,值得一食啫啫滑雞煲瓦煲非常熱,雞件既新鮮又嫩滑,煲底的香蔥及花生很入味,配飯一流即蒸絲苗白飯食中餐怎可以沒有米飯,而這裡的更是即叫即蒸,飯香十足汽水我們都不大喜歡喝茶,因此加兩罐汽水,配合味道濃郁的餸菜一流整體感覺不錯,地點亦方便,在附近逛街的可以來試試
朋友推薦的這家新新酒樓,由於疫情延至當日才跟太太去試試

樓面積不大,同時間了2間包箱

太太點的都是她在其他餐廳常吃的菜式

鹵水掌翼
鹵水味濃,份量亦頗多,味道算不錯

菠蘿生炒骨
咕嚕汁酸甜開胃,而生炒骨鮮嫩多汁,挺不錯

蒜香一口骨
蒜片把豬骨炸的很香口,豬油香加上入口即溶口感,值得一食

即蒸絲苗白飯
食中餐怎可以沒有米飯,而這裡的更是即叫即蒸,飯香十足

汽水
汽水
我們都不大喜歡喝茶,因此加兩罐汽水,配合味道濃郁的餸菜一流

整體感覺不錯,地點亦方便,在附近逛街的可以來試試
2020-09-22
2020-06-11 4917 views
Booking未夠鐘,搵個地方hea先,想坐得耐除左咖啡廳,茶樓就係一個好選擇,到左莊士倫敦廣場的新新酒樓飲個下午茶。平日下午時段唔多人,唔使排隊等,哈哈。茶樓都唔使等位喎,坐左靠窗的一張枱,光線唔錯。好快就開到壺茶,洗洗餐具求個安心。開左壺鐵觀音,茶葉下得重手,水夠滾茶又濃,好正。未食晏加上成半年無飲過茶,好多野都想食,一口氣點左五樣點心,一個人食會唔會太誇張了?!哈哈,但最後梗係食哂無浪費啦。蟹籽燒賣皇半肥瘦豬肉加上大大隻蝦,很鮮味,一口一顆,入口滿滿的肉香。陳皮牛肉腸特價點心之一,但無將貨就價,一樣係大大條腸粉同滿多牛肉的,腸粉嫩滑有咬口,配上甜豉油就係好味。香煎腐皮卷同樣係特價點心,呢度個腐皮卷入面包滿蝦膠,唔係蔬菜卷黎喎,蝦膠彈牙鮮甜,腐皮煎得香脆,意外地不油膩,點一下喼汁更鮮味。椒鹽魷魚鬚想食炸魷魚鬚好耐啦,見有得點即刻點返碟先。炸漿略厚,但十分香脆,椒鹽鹹鹹地啱啱好,大大條魷魚鬚有咬口,而且好大碟,正啊!新新流沙包外表平平無奇的流沙包,但剛蒸起十分燙手。咬落去好熱加上爆漿,穩陣起見,都係搣開一半先食,流沙餡好澎湃,奶黃甜美蛋黃鹹香,混埋一齊又鹹又甜好正,邊個發明流沙奶皇

平日下午時段唔多人,唔使排隊等,哈哈。
開左壺鐵觀音,茶葉下得重手,水夠滾茶又濃,好正。
蟹籽燒賣皇
半肥瘦豬肉加上大大隻蝦,很鮮味,一口一顆,入口滿滿的肉香。
陳皮牛肉腸
香煎腐皮卷
椒鹽魷魚鬚
新新流沙包
外表平平無奇的流沙包,但剛蒸起十分燙手。
咬落去好熱加上爆漿,穩陣起見,都係搣開一半先食,流沙餡好澎湃,奶黃甜美蛋黃鹹香,混埋一齊又鹹又甜好正,邊個發明流沙奶皇包?食一隻停唔到口,一口氣食曬一籠。
窗邊位幾好景觀㗎~
特價點心紙,點左兩樣都keep到水準。
正價點心紙,款式唔算好多,一般大路點心都有。

唔錯唔錯,點心好味,茶又好飲,飲左三大壺茶,哈哈。
2020-06-09
$150 (Tea)
長話短說,當年新樂酒店我都無去過,見咩懷舊菜去食去!垃圾點:1)訂位過鐘🕰無位,因為我要等人哋食完先?我訂位做咩?訂7點九係你錯,應該訂夜的。點解夠鐘啲人唔走👣?因為佢哋未食完!原來係佢傳菜遲咗!你唔chur唔俾位,俾位我就係原本分菜枱,即使有空枱都係俾大圍。另之後帶位話我應該平日嚟,咁你做咩其他時間開門🚪做生意?2)落單👀係自行加價📈,好彩我記得,佢改番都係奇怪3)我後面係私家房,全晚係咁開關門🚪,樓底矮嘈到爆4)懷舊=肥🐷?蜜骨肥到一半食唔到,個咕嚕肉就塊雲吞皮好食,個肉炸漿腍到呢,個自動加價翅,食完餸都無,追就員工加太子女追,我理佢邊位?當然又係🌬🌬🌬先到!翅身稍硬加石油氣味,湯就罐頭🥫都贏佢!其實再關番🚪都無意思❌❌❌
長話短說,當年新樂酒店我都無去過,見咩懷舊菜去食去!

垃圾點:

馬拉榚
紅燒大翅
2020-11-13
2020-10-19 668 views
連鎖式酒樓無論款式還是味道全部都一式一樣,所以今次就去了這間位於佐敦的新新酒樓,有別於連鎖酒樓,這裏的小菜款式很多,有多款的海鮮及特價小菜,走平民路線。茶位每位$12,另外還有芥費$10碟及加一。燻蹄外皮爽口,配上醋汁,是一個美味的前菜。懷舊金錢雞咁大個女都未食過金錢雞,終於有機會一試,用了豬肉及肥膏包著中間的雞膶,加上蜜汁後如叉燒般燒至外帶焦香,入口有點似食叉燒,但中間的雞膶獨突味道,整件肥而不膩。粟米斑塊炸至金黃香脆,粉漿很薄,魚肉厚身,粟米汁另上,不會浸腍炸魚塊,即使食到最後斑塊仍然保持香脆。翠玉瓜芥茉牛柳粒少許的辛辣味,牛柳粒入味又腍,薯仔及翠玉瓜爽口。竹笙如意燒豆腐豆腐嫩滑,加上爽脆的菇,竹笙吸收了醬汁味,整體清新又健康。最後送上充滿臭草香味的綠豆沙。最後值得一讚是店員服務周到貼心。

茶位每位$12,另外還有芥費$10碟及加一。
燻蹄
外皮爽口,配上醋汁,是一個美味的前菜。

懷舊金錢雞

粟米斑塊

翠玉瓜芥茉牛柳粒
少許的辛辣味,牛柳粒入味又腍,薯仔及翠玉瓜爽口。

竹笙如意燒豆腐
豆腐嫩滑,加上爽脆的菇,竹笙吸收了醬汁味,整體清新又健康。

最後送上充滿臭草香味的綠豆沙。

最後值得一讚是店員服務周到貼心。
2020-10-17 738 views
由於最近香港的疫情不斷好轉,本地的個案不斷減少,人總是要生活,也要及時行樂,於是今日一於相約很久沒有見面的朋友,到了佐敦一間十分方便的酒家嘗試一下正宗的中菜.由於最近的疫情影響酒樓的生意,於是出了一些特別的優惠,特別套餐好讓大家減輕一下經濟上的負擔.在酒樓食龍蝦相信大家最愛時上湯龍蝦了, 龍蝦十分之爽口新鮮.這個叉燒十分之有名吃得出有淡淡的玫瑰酒味道.老火的湯也是中國人的最愛.這個鮑魚鵝掌也十分之抵食.最後店員也熱情地送了兩碗糖水給我們.

酒樓食龍蝦相信大家最愛時上湯龍蝦了, 龍蝦十分之爽口新鮮.

這個叉燒十分之有名吃得出有淡淡的玫瑰酒味道.

老火的湯也是中國人的最愛.

這個鮑魚鵝掌也十分之抵食.

最後店員也熱情地送了兩碗糖水給我們.

2020-09-29 397 views
去年社運期間,到新新酒樓吃晚飯,店裡一片寂靜,人客寥寥可數,服務員多過客人。可能因為人少,食物質素反而幾好。今晚到新新,提早跟Honey吃中秋飯。疫情稍緩,又正值中秋前夕,所以食肆裡人頭湧湧。不知道是不是這個原因,食物質素退步了。我們點了「孖寶」$248:明爐燒鵝(例牌) + 香蒜蒸扇貝燒鵝一般,大路燒味。但是,那個蒸扇貝就不行了!蒸得過熟!貝肉「實得得」!而且,沒有鮮味。另外,我叫了蝦球忌廉汁天使麵:$128反而這個不錯。大大碟。忌廉汁天使麵煮得幾好食。中式酒樓,西式烹調法,反而更好,真奇怪 !今晚的食物不太好,食物質素下降了!
可能因為人少,食物質素反而幾好。

今晚到新新,提早跟Honey吃中秋飯。
疫情稍緩,又正值中秋前夕,所以食肆裡人頭湧湧。
不知道是不是這個原因,食物質素退步了。

我們點了「孖寶」$248:
明爐燒鵝(例牌) + 香蒜蒸扇貝

燒鵝一般,大路燒味。

但是,那個蒸扇貝就不行了!
蒸得過熟!
貝肉「實得得」!
而且,沒有鮮味。

另外,我叫了蝦球忌廉汁天使麵:$128
反而這個不錯。
大大碟。
忌廉汁天使麵煮得幾好食。
中式酒樓,西式烹調法,反而更好,真奇怪 !

今晚的食物不太好,食物質素下降了!
2020-09-29
2020-09-22 431 views
今日紅色暴雨警報,想坐得舒服d慢慢食。酒樓晚市又終於重開,當然要嚟支持下!搭𨋢上11樓,一開𨋢門就係開揚的餐枱。唔洗同人逼,又唔怕有人會搭枱,我倆可以慢慢食。睇下有咩食先見有個龍蝦伊麵做緊推廣$198如果胃口好啲,仲可以叫加少少錢變孖寶,多一大煲例湯。上湯龍蝦伊麵龍蝦肉滑溜彈口,新鮮。伊麵吸收咗龍蝦汁的精華及上湯, 香氣撲鼻。脆皮豬手皮脆,不油膩,無食到成口油。中層脂肪位,重骨膠原,好Q彈。豬手肉質軟腍,不會硬邦邦。南乳粗齋煲有蠔豉,腐竹,茄子,木耳,菇,粉絲,粟米芯,雪耳。南乳味有酒香味,又有甜味。不會過鹹或過淡。仲有送紅豆沙
今日紅色暴雨警報,想坐得舒服d慢慢食。
酒樓晚市又終於重開,當然要嚟支持下!

搭𨋢上11樓,一開𨋢門就係開揚的餐枱。
唔洗同人逼,又唔怕有人會搭枱,我倆可以慢慢食。

睇下有咩食先

見有個龍蝦伊麵做緊推廣$198
如果胃口好啲,仲可以叫加少少錢變孖寶,多一大煲例湯。

上湯龍蝦伊麵

龍蝦肉滑溜彈口,新鮮。
伊麵吸收咗龍蝦汁的精華及上湯, 香氣撲鼻。

脆皮豬手

南乳粗齋煲

仲有送紅豆沙
2020-08-13 919 views
工作大佬要調職,大家約出嚟食飯歡送佢,同事訂咗呢間飯店,去到是舊式酒樓feel,地方大,我哋訂嘅房都大,一張大枱之外,剩餘地方都可以好鬆動放了梳化及細枱!風景先驚喜,望到彌敦道,好開揚無壓迫感!不過剛入房有彈霉味,要開大冷氣先開始散去!佛山燻蹄($52)薄切肉皮彈牙,肉唔嚡沾醋好味海蜇涼拌萵苣絲($58)萵苣絲無乜,不過海蜇彈牙爽口,又醃得入味,加上芝麻香口好食!酒席全包($6080)前菜六小碟:懷舊金錢雞:件肥豬肉太驚嚇,我唔敢食,食咗嘅同事話好好味陳醋雲耳:爽口彈牙,酸酸地開胃杭椒蔥燒鮑魚:鮑魚仔彈牙,咁嘅煮法我第一次食,雖然辣,竟然好夾鮑魚,好惹味(平時唔喜歡鮑魚嘅我都覺得好味金磚豆腐:炸得好靚,外脆內滑,香口好味鹵水豬仔腳:我唔食豬腳,,食咗嘅同事話好好味青瓜海蜇:青瓜爽脆,海蜇彈牙,醃得入味,好食鴻運乳豬全體:皮脆肉唔太肥,好味鹽擦奄仔蟹:超正!焗得透,鹹香好味!加上爆膏!膏好香濃軟滑!半隻真係唔夠喉粉葛鯪魚赤小豆豬小肚粉腸湯:夠火喉,湯起晒沙,夠味唔味精,唔喜中湯嘅我都飲咗兩碗豉蒜涼瓜燘沙巴虎斑:我唔食涼瓜,第一次食呢種煮法,汁煮魚肉都滑,多了汁醬嘅味道豐富口感!(不過我喜
工作大佬要調職,大家約出嚟食飯歡送佢,同事訂咗呢間飯店,

佛山燻蹄($52)薄切肉皮彈牙,肉唔嚡沾醋好味

酒席全包($6080)

前菜六小碟:
懷舊金錢雞:件肥豬肉太驚嚇,我唔敢食,食咗嘅同事話好好味
陳醋雲耳:爽口彈牙,酸酸地開胃
金磚豆腐:炸得好靚,外脆內滑,香口好味
鹵水豬仔腳:我唔食豬腳,,食咗嘅同事話好好味
青瓜海蜇:青瓜爽脆,海蜇彈牙,醃得入味,好食

鴻運乳豬全體:皮脆肉唔太肥,好味

豉蒜涼瓜燘沙巴虎斑:我唔食涼瓜,第一次食呢種煮法,汁煮魚肉都滑,多了汁醬嘅味道豐富口感!(不過我喜歡清蒸多點,比較清爽)

清湯蘿蔔牛坑腩:牛腩肉質彈牙夠牛味,蘿蔔比較唔夠入味,啖湯先係精華,好香飲咗兩碗

豉椒炒大蜆:惹味,大蜆無沙!好味

艇王浸芥菜:唔食芥菜(因食唔慣嗰種澀味)

招牌豉油王炒麵:炒得乾身,麵彈牙!豉油味香!真係忍唔到食咗兩碗(明明已很飽都食咗兩碗)
糖水—紫米露:足料,唔會過甜!好味
滋味椰汁糕:軟滑唔過甜!清爽好味

食物好味,店員好落力,基本我哋帶去嘅酒水跟得足,換骨碟上菜,即叫即做好勤快!

很盡興的一餐($437一個人)
2020-06-26
2020-07-14 741 views
屋企人生日 搵地方晚飯, 眾人表決唔想去連鎖式酒樓, 搵搵吓搵到去佐敦『新新酒樓』。 原本應該係新新酒店入面,不過酒店現在好像停業了, 酒樓搬到去莊士敦廣場。傳統舊式酒樓嘅格局,不過都乾淨企理嘅。有好多孖寶,特惠套餐。 價錢一般 唔算好貴,但又冇一蚊雞噱頭嗰啲咁平。『芝士龍蝦伊麵』呢個係小朋友指定要嗌, 雖然係本地龍蝦,不過肉質也算鮮甜, 伊麵底加芝士醬汁大人小朋友都啱食。衆人最滿意竟然係『蜜汁叉燒』, 肉質鬆軟, 入口甜美,當然最吸引係佢嘅半肥半瘦啦。龍躉兩食, 這個是老豆最喜愛的小菜, 無魚不歡。 龍躉炒球夠鑊氣味道標準!清蒸嘅都唔錯,不過調味可以稍為濃一點。片皮鴨個個都舉手要食, 因為人多分享冇咁滯!蒸籠裏面嘅 麵粉皮也實在太厚,有點似煎薄撐。片皮鴨熱辣辣 即叫即片, 不過襯番個薄餅皮都係好厚切~ 厚厚的肉連脆皮食落冇咁過癮, 亦比較難咬開。Order了兩食,另一款是『涼瓜炆鴨件』, 涼瓜夠曬入味, 吸滿鴨肉嘅精華, 味道唔錯!『豉油王煎大蝦』, 睇相以為大蝦得4,5,隻, 還好用了中蝦 😉👍足夠分配 每人份量, 煎得很乾身醬汁又惹味!『果皮蒸鮑魚』, 鮑魚嘅鮮味就欠一點點, 肉

傳統舊式酒樓嘅格局,不過都乾淨企理嘅。

龍蝦伊麵

『芝士龍蝦伊麵』

蜜汁叉燒

清蒸嘅都唔錯,不過調味可以稍為濃一點。

片皮鴨個個都舉手要食, 因為人多分享冇咁滯!
蒸籠裏面嘅 麵粉皮也實在太厚,有點似煎薄撐。

豉油王煎大蝦

果皮蒸鮑魚

『果皮蒸鮑魚』, 鮑魚嘅鮮味就欠一點點, 肉質有點韌, 果皮夠香,不過醬油唔夠味道,提不起鮮味。

生日點可以缺少壽包, 蓮蓉香滑仲有蛋黃!

饭後有紅豆沙糖水贈送, 今時今日已經好少酒樓糖水送, 唔使你另叫, 有驚喜!😋

龍蝦伊麵
蜜汁叉燒
豉油王煎大蝦
今天佐敦收工,同事提議就在附近的新新酒樓食晚飯,有人推介最好不過。疫情下酒樓防疫措施做足。看看推介,酒樓正在做超值晚飯自選餐,都幾吸引,有龍蝦、有斑、有湯、有自選小菜,都係講緊每位168,都真係幾抵食。超值晚飯自選餐两位起每位$168上湯焗開邊龍蝦(每位半隻)啖啖龍蝦肉,用上蒜蓉調味,彈牙又惹味,肉厚有飽肚感。即日燉靚湯(位)先來燉湯,滋潤一下。我們兩個人所以可以點兩款自選小菜(每位一款),清蒸沙巴虎斑仔和黑椒茄子牛仔骨煲;清蒸沙巴虎斑仔大條,肉厚又嫩滑,蒸得剛好沒有過火,淋上蒸魚豉油更加惹味,下飯一流。黑椒茄子牛仔骨煲,茄子和牛仔骨份量多,而且有鑊氣,茄子掛汁又軟稔,牛仔骨香口又入味。我們還不夠喉,另再點了一隻紅燒脆皮乳鴿$52,不算大隻但燒的可口,外皮香脆,金黃油潤,肉質腍嫩多汁,都夠入味。最後店員送上番薯糖水,好足料,吃得飽飽,十分滿足。

疫情下酒樓防疫措施做足。

超值晚飯自選餐两位起每位$168

上湯焗開邊龍蝦(每位半隻)

啖啖龍蝦肉,用上蒜蓉調味,彈牙又惹味,肉厚有飽肚感。

即日燉靚湯(位)

先來燉湯,滋潤一下。

最後店員送上番薯糖水,好足料,吃得飽飽,十分滿足。

2020-06-15
Dinner
2020-07-03 287 views
生日飯今次選擇食中菜,位於佐敦莊士倫敦廣場的新新酒樓,抵食夾大件,晚飯孖寶有片皮鴨,非常吸引。先來秘製豉油王炒蝦,炒得入味個個爭住食。叉燒最受歡迎,半肥瘦,個個食到舐舐脷,配白飯就最合適。龍躉炒球兩味,包括:炒球好大件,新鮮用油爆香;蒜蓉蒸頭腩也出色,蒸得好入味。片皮鴨大大隻,師傅即叫即烤即片,麵片薄餅跟籠仔上,好多塊,大家可以慢慢食,加$50片皮鴨二食,涼瓜炆鴨件,炆得入味夠淋,好香口,不過需要多一點時間,要有耐性等一等。美洲龍蝦上湯伊麵,份量都唔細,不錯呢。果皮清蒸鮑魚仔(六隻),蒸得夠熟唔會韌,果皮香。壽包($45半打)叫了一打,白蓮蓉鹹蛋黃做餡料,正呀!最後送每人一碗糖水~海帶綠豆沙,加入應該係香的臭草,清熱滋潤好糖水。

先來秘製豉油王炒蝦,炒得入味個個爭住食。

叉燒最受歡迎,半肥瘦,個個食到舐舐脷,配白飯就最合適。

龍躉炒球兩味,包括:
炒球好大件,新鮮用油爆香;

蒜蓉蒸頭腩也出色,蒸得好入味。

片皮鴨大大隻,師傅即叫即烤即片,

麵片薄餅跟籠仔上,好多塊,大家可以慢慢食,

美洲龍蝦上湯伊麵,份量都唔細,不錯呢。

果皮清蒸鮑魚仔(六隻),蒸得夠熟唔會韌,果皮香。

壽包($45半打)叫了一打,白蓮蓉鹹蛋黃做餡料,正呀!

2020-06-28
Dinner
Celebration
Birthday
2020-06-29 335 views
因為想吃燒腩仔,所以晚飯選擇在「新新酒樓」。例牌的燒腩仔份量剛剛好,皮脆香且鬆化,肉嫩不過鹹,味道得宜,十分滿足!咕嚕黑豚肉,近幾年大歡迎受的黑豚肉,豬肉味道的確更勝一籌,炎炎夏日,甜酸的咕嚕黑豚肉與彩椒、菠蘿帶動我們食欲,色澤繽紛的咕嚕黑豚肉也很吸引。忌廉汁蝦球天使麵(四人份量),很足夠的份量,忌廉汁很香滑,撈天使麵是略嫌稠,蝦球口感爽口彈牙,有紅椒和西芹伴吃,棒的!免費奉送蕃薯糖水,「正」!除了免費奉送是開心喜悅,最重要夠水準,夠薑香、清甜、蕃薯軟綿可口,很喜歡哩!
因為想吃燒腩仔,所以晚飯選擇在「新新酒樓」。

2020-06-29
2020-06-25 282 views
全店服務奇差,由門口接待至店內服務員都一樣。門口亞姐冇禮貌,大姐咁款,來飲茶好似要跪低求佢比位你咁,真係唔該曬。。。服務員見到你竟會繞過你行,真是見所未見,果然大開眼界。食物質數與衛生環境尚算OK。。不介意冇服務兼來到門口要爆下粗既朋友,不妨來參考下
全店服務奇差,由門口接待至店內服務員都一樣。

。。。服務員見到你竟會繞過你行,真是見所未見,果然大開眼界
。食物質數與衛生環境尚算OK。。

不介意冇服務兼來到門口要爆下粗既朋友,不妨來參考下
約了朋友來個簡單的2人晚餐, 這天剛好在尖沙咀工作, 選了鄰近的佐敦區落腳. 這家新新酒樓朋友在搬舖來這裡前吃過評價不錯. 看過菜單, 價格比想像中實惠經濟, 最後選了食評裡較多人好評的片皮鴨, 正好有晚飯孖寶, 價格超荀. 晚飯孖寶選了蒸元貝及片皮鴨, 上桌的是4大隻元貝, 蒸出來的效果不錯. 元貝大隻又鮮味. 主角的片皮鴨上桌, 餅皮用了蒸籠上桌, 上桌時熱騰騰. 配料上有青瓜, 蔥, 蒜.由於有一整隻片皮鴨, 每人最少吃上6,7件. 外皮脆, 油香不錯, 肉略厚. 整體水平合格有餘.     整晚只吃了2道主菜, 自然要追加一道, 便選了加$50的一鴨二食. 七彩炒鴨絲. 不浪費地用上鴨殼上剩餘的鴨肉去炒, 蔬菜炒得脆身好吃, 配上鴨肉很好. 埋單的價格連上今晚帶上的紅酒開瓶費$50, 不需$500, 十分超值抵吃, 值得經常來光顧.