可能今日比較大雨, 我很難得見到這間店門口沒有人龍這間粥店是我其中一間至愛! 坐位不太舒適, 也沒有華麗的裝潢, 卻是佐敦的老字號!入來吃的多是老香港的街坊, 還未見自由行給填滿! 所以我經常幫襯價錢超貼地親民, 貨如輪轉, 魚一定很新鮮! 這是一間專食生滾粥的小店, 魚的每個部位都可以煮成人間美味! 而且大大碗也只是 $5x - $6x 多元 , 性價比很高肉丸鯇魚魚腩粥 ($52) 這個肉丸大概有6 粒, 沒有落粉, 打到起膠, 十分新鮮的肉香, 而且彈牙 鯇魚起碼有4 大塊, 骨不是很多, 啖啖肉, 而且魚肉是有經過穫香爆, 令魚肉比較香及實, 不會散開粥底亦很綿! 感覺覺得魚肉及肉丸比粥的份量還要多! 田雞魚腩粥 ($64)出面都比較難找到有田雞食的粥品就見田雞起碼有2 隻, 生劏即生滾, 過程有點殘忍, 不過經過穫爆過的田雞真的很香口! 加上魚腩, 餸比粥底多, 再加上香蔥生菜自己加, 十分健康補身!我們坐的位置剛好接近廚房, 見證明火生滾粥的做法!
可能今日比較大雨, 我很難得見到這間店門口沒有人龍

價錢超貼地親民, 貨如輪轉, 魚一定很新鮮!

而且大大碗也只是 $5x - $6x 多元 , 性價比很高

肉丸鯇魚魚腩粥 ($52)

粥底亦很綿! 感覺覺得魚肉及肉丸比粥的份量還要多!
肉丸鯇魚粥

田雞魚腩粥 ($64)
出面都比較難找到有田雞食的粥品

田雞鯇魚粥

我們坐的位置剛好接近廚房, 見證明火生滾粥的做法!
2018-08-12
肉丸鯇魚粥
田雞鯇魚粥
  • 田雞魚腩粥
  • 肉丸魚腩粥
2018-07-25 1268 views
呢度出名魚粥,粥底好香好鮮味,大廚將半生熟既魚片放入粥入面,所以要等一會先食,慢慢用粥既熱力灼熟魚片,我食到最後,都仲有魚片未熟透... 其實講出黎就係可以食到剛剛灼熟的滑魚片,但係未熟透既鯇魚片... 有點嘔心,下次我唔會再點魚片不過個粥係夠綿又夠香,仲要夠熱,係一間值得推薦既老店

不過個粥係夠綿又夠香,仲要夠熱,係一間值得推薦既老店

2018-07-18 1381 views
新興棧出左名食魚粥,鐘意食魚粥嘅大部份都聽過,好明顯係老字號,我細細個,幾十年前已經跟父母來過。講真,之前裝修過,都企理左好多。舊時太有特色,行過路過都驚跣腳,而家又乾淨左,加左冷氣,都唔會好熱,夏天我都接受到。後生仔就唔多嘅,佬味十足,捉埋另一半先肯來。不同魚嘅部位都有,魚片、魚腩基本野不少得,仲有魚卜、魚雲、魚骨、魚鮫、魚尾都有,嗜魚人士嘅佳音。仲可以配腰潤、牛肉都係出色。粥底生滾,自由配搭。又有白灼或者薑蔥煮今日另一半約左人,我就隻身前來,平日都一樣高朋滿座,不過支公好易搵到位。點左個魚腩滑牛粥,最鐘意點呢個,冇咩細骨,得正骨,食得安心D。成碗粥配料非常多,魚腩大大舊,都有五、六件,另有七、八片滑牛。跟埋生菜絲。碗粥有魚味,夠哂鮮味,唔會太稀又唔會太杰,粥底好綿,好味唔洗講識途老馬就知,薑絲、生菜等自取,仲有油炸鬼伴粥。其他例如爽滑魚皮我都好鐘意,仲有薑蔥魚腩等,又香又惹味。可惜今日得一條友。價錢見仁見智囉,我覺得值得,食個茶記都四、五十蚊啦。

價錢見仁見智囉,我覺得值得,食個茶記都四、五十蚊啦。
2018-07-11
2018-05-06 1499 views
吃粥不要太花巧,實是求是粥底及材料最重要!在香港要找間靚粥吃,可遇可求!如緣份一樣,也是不能強求,難道真的隨心隋風而已?在油麻地一間不起眼的賣粥店,以大塊魚見稱,專做平民生意……為人民服務的新興棧!叫了魚骨及弟粥,有至少三大塊的魚骨,有肉有骨,魚肉鮮甜又爽,粥底也用心製作,米也綿綿的!一碗用心用時間烹調的粥就是火喉及用料上乘,加上廚師的巧手處理,除走魚腥味,融入綿綿的米粥,更能引出魚的本身鮮味,不單滿足口感,也吃出舌尖上的真正的多重味覺!
2018-04-10 1120 views
琴日做運動前朋友帶左我去食#麻甩 魚腩豬潤粥🍲($52)鍾意食#魚 既一定要去試!!好多魚部位都食到 魚雲魚卜魚腩魚咀魚餃🐠🐠唔鍾意好多骨既千期唔好點魚腩 我中伏了😳😳好多細骨😫蔥係任拎既 加埋生菜 味道都唔錯😋
  • 魚腩粥
2018-04-10 780 views
夜媽媽!個朋友話想食粥,我真係毫無頭緒,叫佢自己諗,又比佢諗到去油麻地廟街嗰邊有間食粥既,而且專係出名賣魚粥,魚既頭去到尾都有得食,去到見到都係舊式老粥舖格局,冇裝修,但成12點幾咁夜都仲多人,後生既都唔小,證明呢間舖真係有返咁上下料子。有圖介紹用魚既唔同部位攞晒嚟做粥。魚腩粥賣相一般,以為會得二至三塊魚,點知唔係,應該有5-6塊魚腩,不過成碗粥都好熱,食第一啖之後停唔到口,熱都要繼續一啖一啖咁放入口,個粥底真係好正,好鮮甜,d魚既精華係晒個粥到,我寧願佢比小d魚腩我,要多d粥,唔怪得隔離條友食完個碗都仲出緊煙。P.S.推介呢到個魚皮,出面好小有得食,唔係平時打邊爐嗰啲炸魚皮,係新鮮魚既皮,烚一烚再過冷河雪凍左,好煙韌彈牙,加埋佢個豉油👍🏻。

有圖介紹用魚既唔同部位攞晒嚟做粥。

2018-04-09
$40 (Last Night Supper)
  • 魚腩粥
2018-04-03 1170 views
一間在白加士街垃圾站旁的粥店。裝修殘舊,衞生麻麻,但仍吸引很多人到來吃粥的原因是佢哋一直保持大大碗的魚粥,真材實料,而且粥底有米香。 魚腩粥 $40 有3塊魚腩,不過是坊間一般的2-3倍厚,好大塊,魚味鮮甜簡單。 魚鮫豬潤粥 $52 亦有3-4塊大魚鮫,很多魚肉,佔據了半碗以上呢!一個魚鮫都好大舊雖魚鮫是多些魚骨,但啲魚鮫肉比魚腩還要滑嫰,吃過你就知。記得早些去吃,因售完即止。多$12 配豬潤,有成8塊左右,全碗粥多料到幾乎滿溢。豬潤滾得剛熟又嫰滑。因加上豬潤,比魚腩粥濃味兼甜很多。 這裏的粥都在上枱前加上生菜絲,增加纖維素,不錯。

一個魚鮫都好大舊

魚鮫豬潤粥

$46 (Breakfast)
魚鮫豬潤粥
2018-04-01 852 views
今日下午我們參加完朋友嘅party之後,大姨媽就話帶我們去一間食粥都幾出名喺油麻地寧波街嘅「新興棧食家」食晚飯!一坐低喺我們諗緊食啲咩嗰陣,見到任何魚嘅位置都有得食,有基本嘅:魚雲同魚腩之外,仲有魚咀、魚卜、魚尾、魚鮫、魚骨等等等等⋯⋯本來我們都想叫魚卜嚟食吓,但可惜已賣晒!所以我們就叫咗田鷄加魚腩粥、豬膶加魚腩粥、魚咀粥同田鷄粥,一嚟到我們就覺得碗粥好大碗同超多料,同埋仲有大量嘅生菜絲舖面,感覺非常「大堆頭」,而且仲可以無限添加,感覺真係好抵食,但有啲美中不足嘅係啲生菜絲加咗入啲粥入面就會出咗啲水,不過呢啲係小問題,唔緊要啦!至於粥底就煲得好綿,而且有好鮮甜嘅魚味,因所有材料都好新鮮,所以味道非常鮮甜,魚腩嘅肉質好鮮嫩彈牙,最好嘅係都幾厚身,而田鷄嘅肉質亦好結實彈牙,而且相當肥美大隻,至於豬膶就好爽滑,唔會有「臭壓」嘅味道!另外我們再叫咗豉油皇炒麵炒得都幾乾身,味道比較濃,但未至於好鹹!而油炸鬼就炸得都幾金黃酥脆!
本來我們都想叫魚卜嚟食吓,但可惜已賣晒!
至於粥底就煲得好綿,而且有好鮮甜嘅魚味,
因所有材料都好新鮮,
所以味道非常鮮甜,魚腩嘅肉質好鮮嫩彈牙,
最好嘅係都幾厚身,而田鷄嘅肉質亦好結實彈牙,
而且相當肥美大隻,
至於豬膶就好爽滑,唔會有「臭壓」嘅味道!
田鷄加魚腩粥
魚咀粥
田鷄粥
豉油皇炒麵
2018-03-10 620 views
不經不覺,已經幫襯咗呢間魚粥一年,因為做facial的鋪頭就在附近,所以幾乎每次都食完先返家。今晚,9點鐘左右做完facial,去到魚粥時,望一望鋪内得1x個客左右,但d客就分散曬坐係唔同既檯,而我又攞住大袋細袋新買既衫,需要多d空間放野。於是,我就行入去問一個迎面行過黎既紮馬尾既阿姐。我好客氣咁問: 唔該,我可唔可以坐入面果度? 我用手指住鋪入面左手邊既玻璃窗後面果張細檯。呢張檯好特别,唔係成日開,因為有時阿姐會係果度切魚片,果度其實係廚房黎。不過,我坐過好幾次,都係阿姐主動叫我入去坐既。所以,今次我真係有需要啦,就直接問咗先。阿姐聽到我問她,只係瞄咗我一眼就係我旁邊掂行掂過,完全無意欲理我。算,我心唸她可能有野做,等一等唔緊要!於是我就企係原位(鋪中間)等,見她攞完碗粥俾個客後,我又第二次問她同樣既問題,點知她竟然又係掂行掂過,睬我都有味! 😤😤😤😤😤😤當時其他食客已經發現我無人理,大家都望住我。☹☹好啦!事不離三,真係佛都有火!!!😠😠😠見住阿姐同廚房煮粥果個咬咗两句耳仔後,又攞咗碗粥準備送俾客食。當她經過我身邊時,我又再問她相同既問題。結果她真係睬我都傻,完全、簡直當我透明,施

當時其他食客已經發現我無人理,大家都望住我。☹☹

好啦!事不離三,真係佛都有火!!!😠😠😠

見住阿姐同廚房煮粥果個咬咗两句耳仔後,又攞咗碗粥準備送俾客食。當她經過我身邊時,我又再問她相同既問題。結果她真係睬我都傻,完全、簡直當我透明,施施然咁經過我身邊送咗碗粥俾我旁邊果張檯既食客,然後掉頭走咗去。真係超激氣,超過份,超差劣!👎👎👎👎👎👎

當下,我决定立刻頭也不回,離開呢間不知所謂既食店,轉過去隔離街同樣賣魚粥既鋪頭食!!!!

其實,當我講第三次時,幾乎所有既食客都望住我、目送我離開。因為成間鋪,企既人一直只有我(企係鋪頭正中間)同呢個紮馬尾既阿姐,而講野既亦都只有我呢個大目標,其他人都食緊野,我就好似個傻人咁對空氣講咗三次同樣既野,做咗三次同樣既動作! ☠☠☠

呢間野,我永遠唔會再去,待客如無物,連起碼既尊重同禮貌都唔識,就算幾好食都好,態度差、劣、低、俗,只會不停失去老顧客!😡😡😡😡😡😡
因怕魚骨,今天點了魚腩粥,貪其只有主骨沒有細骨,但端來的粥只有一細舊魚腩,其餘都是有骨魚塊,39蚊的魚腩粥,極奇搵笨。再看凊楚,粥內有一點一點黑色的東西,初時以為粥底的魚皮(實太天真),但吞下有苦味,才知道是穫撈。明顯是把用來剛起穫的魚頭或魚尾弄燶的鐵窩,不洗窩便用來煮粥,非常不衞生,且給炭客人食,有違健康,店裏阿姨對投訢一點也不在乎,不退換又不減錢,下次一定送官追究。希望其他食客食這裏的粥要打醒十二分精神,不然食了炭也懵然不知。
2018-02-08 560 views
睇電視見到介紹呢間魚粥店,唸起又好耐冇食過粥,就過黎油麻地回味下爽滑魚皮: 唔係出面既炸魚皮,而係用鯇魚既皮灼一灼後,就用豉油撈完,薑蔥伴碟。食既時候連埋薑蔥一齊食,食落Chok chok聲,超好味,唔係好多地方有得食魚腩豬潤粥: 魚腩新鮮,仲要厚切,啖啖肉,仲有成4舊。豬潤唔會煮得太耐而過硬。見到廚師係先煎香魚後,再將魚連粥一齊煮,粥底除左好綿之外,仲有魚味。另外,粥亦配上大量生菜,增加口感。冬天除左打邊爐外,食粥亦係個唔錯既選擇

冬天除左打邊爐外,食粥亦係個唔錯既選擇
2017-11-18 1390 views
今日去行街街,行到晚上十點幾有啲肚餓,行咗去油麻地新興棧食夜粥。我們兩個人叫咗魚腩粥,肉丸粥和油炸鬼,佢啲粥即叫即煮,所以好新鮮,魚腩粥勁多魚腩,魚腩煮得剛剛好,又滑又新鮮,啲粥好棉好鮮甜肉丸粥有好多肉丸,肉丸新鮮又好味,油炸鬼已剪好一粒粒食起嚟好方便,水吧位擺放咗薑絲,生菜絲,葱絲,唔夠可以自己去攞。新興棧係舊式粥舖,環境好懷舊,職員都好有人情味,係香港呢啲舊式粥舖真係越來越少,所以去開油尖旺都會去食吓粥支持吓,大家有時間都去食吓粥啦,佢啲粥真係又大碗又抵食嫁

肉丸粥
2017-11-15
$45 (Last Night Supper)
肉丸粥
  • 肉丸魚片粥
2017-11-12 877 views
店里人不会太多,大多数是老人家,早上来碗粥确实养胃,白粥并不是很绵,鱼肉倒是蛮大分量的,切块都是一大块,价格其实不贵了,就是我总是吃到血腥味,不确定是不是不熟,肉也不是很甜嫩,以至于我怀疑好吃的渔粥就是这样的水平?还是我点错了?
2017-11-06 878 views
多年前食過的魚粥,今日食返真係令人回味!我係愛魚之人,餐餐都無魚不歡。我只叫左一餸的生滾魚腩粥,因為今日食左下午茶,唔肚餓,只係過下魚隱生滾粥的好味之道,就係我見門口師傅在廚房先炒左魚腩先,再加滾粥,所以魚的味道特別香口,粥底仲有黑色的鑊撈味,一個字正!店舖不算大,位都算多,人流又多又快,人手好足夠,都唔怕要等位。個人認為如果個碗大D就更好,粥唔會漏哂出來,感覺乾淨D,因為我見食兩餸的人都去拎個小碗另外裝餸
多年前食過的魚粥,今日食返真係令人回味!
我係愛魚之人,餐餐都無魚不歡。

2017-11-06
2017-10-13 839 views
公司活動,企咗成日,講到口嗅,一於放工食碗靚粥潄口。糧頭食豪D,魚腩粥、炒麵、薑蔥魚頭。炒麵不過不失,油油地,未去到最高境界,收$27蚊,有D貴,下次唔點。食到照鏡,都未等到粥,因為逐碗生滾,情有可原,時間無多嘅香港人,勿挑戰。粥底香濃薑蔥味,一流。魚腩超多,多到食剩,但算新鮮!食完碗粥,又等薑蔥魚頭,好似食法國菜咁😅。用膠碗上碟,不著重外表,但薑蔥香到佛祖都破界。咸香又脆口,收$83都爭住畀。收貨!
公司活動,企咗成日,講到口嗅,一於放工食碗靚粥潄口。
收貨!
2017-10-13