2022-12-06 1031 views
50年老字號生滾粥~1.田雞粥D 粥真係好有鮮味!佢係出名食魚的(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)但我中意食田雞多d!田雞好多肉~而且佢地d生菜同蔥係任加咖!\(//∇//)\HKD602.爽滑魚皮呢碟魚皮真係好正!超爽超脆!冇魚腥味(*≧ω≦)加埋薑絲同蔥一流!好似食緊刺身咁🤤
50年老字號生滾粥~

1.田雞粥
HKD60

2.爽滑魚皮
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 魚皮
  • 田雞粥
《新興棧食家》愛魚人士 注意🙌佐敦一間好出名專食魚粥嘅老店,刁讚啲既部位都可以系到食到🐟魚咀,魚尾,魚雲,魚腩,魚鮫,魚骨,魚卜🤣!!!👧🏻好鐘食魚緊係要試下(餐廳以大排檔格局,街邊小店服務,衛生都麻麻)--魚卜粥($60)我系為左佢個魚卜粥先過嚟食🤣(想食嘅朋友 記得早啲嚟 好快賣曬)魚卜新鮮,一碗大概有8-9粒魚卜 都大粒 每件都爽脆無腥味完全!!!!碗粥上到嚟滿瀉,粥底較薄但啲米都錦,但好鮮甜嘅魚味!!!! 🐟爽滑魚皮($37)出面好少食到呢啲魚皮依架😿呢到都有!!!好耐無食超級超級爽脆!!!!!好好食,咬落去好爽 加埋蒽好好食🥺 🍝招牌炒麵($30)um....一般普通炒麵 味道正正常常 吾熱凍的,可以吾使叫 🥖油炸鬼 ($11)um...佢係剪開曬一碗,呢到應該無一條,而且淋嘅吾脆(想用嚟點粥都ok ge)總結:佢魚嘅產品都好出色,其他就麻麻 中意食魚可以過嚟試佢魚粥,其他都可以吾使叫,價錢都偏貴---(5🧸為滿分)賣相:🧸🧸味道:🧸🧸🧸環境:🧸🧸價錢:🧸🧸服務:🧸---新興棧食家地址: 佐敦寧波街23號地舖電話: 27838539
《新興棧食家》
(餐廳以大排檔格局,街邊小店服務,衛生都麻麻)
魚卜粥($60)
碗粥上到嚟滿瀉,粥底較薄但啲米都錦,但好鮮甜嘅魚味!!!!

🐟爽滑魚皮($37)
出面好少食到呢啲魚皮依架😿呢到都有!!!好耐無食
超級超級爽脆!!!!!好好食,咬落去好爽 加埋蒽好好食🥺

🍝招牌炒麵($30)

🥖油炸鬼 ($11)

---
爽滑魚皮
油炸鬼
招牌炒麵
2022-07-29
$100 (Breakfast)
魚卜粥
爽滑魚皮
2022-03-29 1977 views
前一晚心血來潮,好想食新興棧魚粥,所以今早走去食番碗感受下D魚鮮味。去到見到一個人都冇,問下坐喺門口四眼哥哥有冇得食,他大聲、中氣十足咁講:「咁係有啦!食咩?」我立即叫了碗魚腩魚卜,朋友叫了魚鮫,再來多碟油炸鬼,有粥冇油炸鬼好似欠了點什麼似的😋碗粥來到照舊滿到瀉,味鮮、甜就一定啦,但連魚卜不單唔腥,仲係軟硬適中,好味,果然高手。碗粥裏頭有好多舊魚腩,加上真係好新鮮,所以這個價錢絕對值回票價,就算由新界出去佐敦都係值得嘅
2022-03-27 1361 views
這店以鯇魚粥為主 大排檔的格局 大 細枱圓凳 是幾十年前的裝修 十分簡陋 服務員態度也是一樣 有走進時光隧道的感覺魚的部份分得很仔細 除了常見的魚腩 魚雲 魚片 還有 魚咀 魚尾 魚鮫 魚骨 魚鬚 魚鰾是香港少見的 而其他的牛肉 豬雜 田鷄 爽滑魚片也不錯配菜有交來的炸麵(11元) 自家製炒麵(30元)近門口處有 生菜絲 薑蔥絲 可以自助任加我要了魚片牛肉粥 親眼看著厨師即點即製 很大碗 粥滿到快流出來 材料比粥還多 牛肉滑 魚片新鮮 就看牆上的價目表 好像有點貴 但吃後會發覺物超所值呢
就看牆上的價目表 好像有點貴 但吃後會發覺物超所值呢
2022-03-24
$71 (Lunch)
2022-03-07 1020 views
佐敦新興棧-魚粥專家專稱魚粥專家因為佢有好多刁鑽嘅部位唔需要預留你都會輕易叫到,魚腩、魚嘴、魚骨、魚頭,魚胶,魚卜,比較特別我會揀魚鬚(每日限量六碗)同埋魚三角(魚下巴),鍾意食魚嘅朋友真係可以試吓,但係粥底其他配料我認為同生記妹記仲有一段距離
佐敦新興棧-魚粥專家

2021-11-14 1063 views
其實已經好多次嚟過囉不過今次係第一次寫食評嘅。 Been here many times, my first time writing a review. 咁例牌呢一定要來碗粥啦一個人食呢咁就其實加啲魚皮啊就已經好足夠因為真係好足料。Congee is the signature dish so a solo meal with panfried fish skin would be more than enough because portions are generous.咁如果同朋友一齊食呢好似今次咁樣呢其實就去叫多少少野嘅。咁我呢就趁機呢就叫咗個田雞啦,因為呢度係好特別! If eating with friends, they order a bit more. I took the chance to order frog as it is something not to be missed here! 如果係中午嚟食嘅話呢就會比較多人。咁我等幾次呢其實都係早餐或者夜晚食,咁基本上都會有位嘅。If you come for lunch, you can expect cr

如果係中午嚟食嘅話呢就會比較多人。咁我等幾次呢其實都係早餐或者夜晚食,咁基本上都會有位嘅。If you come for lunch, you can expect crowds. That’s why I like to come for breakfast or dinner.
Usually there are tables then.

因為我實在太喜歡食魚啦所以有生滾粥嘅魚,我就最開心~每一種魚粥都可以試下。
As a fish lover, fish congee is a godsend delicacy. I recommend trying the different kinds (fish parts) to find your favourite!

飲品方面呢就唔係好多選擇第日啲罐頭嘅汽水。
A bit more choices in beverages would be cherry on top.
2021-09-03
Type of Meal
Breakfast
先講一下,我係一個唔太喜歡食粥既人,是日同行的朋友就好鍾意食粥,我之前會覺得好奇怪後生世女咁鐘意食粥!咁是日我地就行過見到呢間粥店,就諗住就下呢個朋友食粥囉🤗咁就入去食啦!咁佢同一般我有限認知入面既粥店好似有D唔同,主打係食魚,Very Good我係食魚的!咁我就叫左魚腩豬心,朋友就魚腩田雞,我地再加左個薑蔥魚卜。黎到勁大碗!仲有D菜感覺良好!入面勁足料,又新鮮!好食!覺得好好食!以我個人黎講!我真係好唔鍾意食粥,但佢實在整的好食!所以其實我係有去再食嫁!佢係我唯一一間會主動話想去食既粥店!再講講個魚卜先!佢係爆炒過,好香!佢係真係爆炒!好有火喉!推介!!Ps. 我之後有再黎食,食左薑蔥魚骨,呢個都勁好食!必點啊

黎到勁大碗!仲有D菜感覺良好!
入面勁足料,又新鮮!好食!覺得好好食!

再講講個魚卜先!

佢係爆炒過,好香!佢係真係爆炒!好有火喉!推介!!
Ps. 我之後有再黎食,食左薑蔥魚骨,呢個都勁好食!必點啊

• 薑蔥魚卜
  • 薑蔥魚骨
2021-08-17 860 views
今日中午去咗佐敦道一間非常非常之出名嘅食店,新興棧,裏面大部份都係食魚粥,一間其實已經開咗好多年,喺佐敦道~住佐敦都冇人唔識佢一間正垃圾房對面嘅粥店,但係啲出品老實說,真係唔錯嘅,啲魚好新鮮,今日食咗個魚尾粥,超級大塊魚尾,其實佢有啲嘢係普普通通,例如炒麵啦~今次我就唔叫啦,但係魚尾,魚卜粥真係非常之一流,如果下次去開佐敦,都可以去試吓,係好簡單的一間粥舖。不過⋯今次唔知點解啲粥好似稀左一啲,希望下次唔會啦。😀

魚尾粥
魚尾粥
2021-08-12 601 views
我係一位唔多鍾意食粥既人黎,本來打算係陪屋企人食,點知最後發現好好味。原來間野咁多年老店,我依加先識佢我叫左魚韻魚卜粥,唔講d魚,只係個粥底已經好好味,而且好滑。不過可能我不停揾d魚食左先,再加上食得慢,食到底有d水之後仲有爽魚皮,真係好好食。呢個真係想encore!咬落去真係好爽,加埋好多蔥好好食!!食完食評,見到d相我就好想再去食啦!下次要試油炸鬼

食完食評,見到d相我就好想再去食啦!
下次要試油炸鬼
2021-07-29
2021-06-29 713 views
🍽 魚鮫粥💰 HK$49 (lunch)Always my fav fish congee restaurant! It located near Jordon MTR Station, 4 mins walk. Normally there is a long queue during lunch hour and cold weather. They have different parts of fish for you to pick. The porridge was very tasty and the fish was fresh. If you are fish lover, why don't you give this restaurant a try?🤓 You would not go wrong having fish porridge at this restaurant. It's an absolute bargain in Jordan.
🍽 魚鮫粥
💰 HK$49 (lunch)

2021-04-27 899 views
自從去年2020疫情開始後不久,友人推介了這間馳名淡水魚頭及粥的店子,我和好朋友便差不多每月光顧一次它,主要是吃薑蔥魚腩及淡水魚的魚頭不同部份。最近幾次,我同好友都是叫了田雞粥及共享一個“薑葱魚腩”。觀察所得,厨師是用銅煲煮食外,原來還經常轉换銅煲,不是一個銅煲反覆的使用,這裡清洗完再用👍
2021-04-27
$110 (Lunch)
2020-11-08 1323 views
菜單看過去差不多全都是魚~ 魚鬚、魚鮫、魚骨、魚腩、魚咀、魚雲、魚卜、魚頭、魚皮 ... 可以將條魚由頭食到落尾嘅粥店! 五十年老字號,真係一試難忘! 我哋點了魚鮫粥同魚腩魚骨粥! 熱騰騰的白粥上放上一大把青菜,稍稍攪拌後,青菜也半熟了。半熟的青菜在軟綿的細粥裡仍保有微脆的口感。大大塊的魚胶或者魚腩,魚肉鮮而不腥,軟嫩又緊實,粥帶有魚汁香,鮮!果然是遠近馳名食魚粥專門店! 喜歡啖啖肉可以試魚腩,喜歡魚香肉嫩可以試魚胶。我就會推薦食魚胶粥,始終一條魚得兩個胶,一碗粥已經有成三塊魚胶,$49碗性價比還是很高! 而且出面唔係好多間粥店會有得食!

果然是遠近馳名食魚粥專門店!

喜歡啖啖肉可以試魚腩,喜歡魚香肉嫩可以試魚胶。

2020-11-08
$60 (Breakfast)
  • 魚鮫粥
2020-10-12 1037 views
星期五晚收工路經佐敦,突然間想去食粥,咁梗係去新興棧食返碗啦!我由佢38蚊一碗及第粥食到宜家58蚊碗,當然都真係有好一段時間冇黎,雖然加到58蚊一碗有少少貴,但依然覺得間中要黎食!因為佢個生滾粥底夠味,及第粥既豬什多料又新鮮,次次食完都感覺好滿足,另外都見到好多食客鍾意叫魚卜同魚腩粥,個魚腩目測份量都相當夠,好大件,有機會會試下,唔使講野,返食指數高度評價!定期飯堂,鍾意食粥既人一定要試!因為市面好多粥檔或連鎖店既粥都係用白粥底加d餸上去就算數,食落真係無文無味,有heart好味既生滾粥真係買少見少,除左旺角妹記之外,呢間絕對係另一好野!
及第粥
及第粥
  • 魚鮫粥
  • 魚卜粥
2020-09-05 1254 views
尋日佐敦睇完醫生,去寧波街公厠對面新興棧街坊式粥铺食生滾粥,記得好多年前第一次去食價錢17至20蚊碗,叫魚腩肉丸粥,粥铺式大小冇芽菜剩炒麵,油炸鬼一碟少於一條,睇見價錢後嚇一跳,64/30/11, 佢生滾前將鱼腩,葱先走滚油,然后就咁將D粥撞入大量油連同火灼味嘅煲,粥有燶味,食完三個鐘,反油反火灼味,重口喝到要去買樽大水飲,64蚊一碗粥,咁多味精,以後唔可能再幫襯
2020-08-19 743 views
雨一直下的時候又想吃好西就唯有未6:00也叫外賣拿回家慢慢吃這一家是朋友口中全佐敦最好味的粥店而在下真的好喜歡又熱又濕的食物除了麵食外粥在在下眼中也是珍品周車勞動 幾經風雨才回到家這一刻首先要讚的是外賣盒 🤣在下不是個溫柔的人走路動作也大 加上風雨交加回家路程也滿狼狽的阿粥居然能原好無缺一滴不溜一打開時 那被困了半個多小時的香味隨著暖氣一湧而出這就是"溫馨“保溫的地步是還要攤著加上努力吹吹食物才能進入咀巴但也是太燙所以選擇先吃掉料更沒想到料的量也是超級多的最後把料都吃掉時粥的水平毓低了一節然後粥水還是很燙哇。。超能保溫外賣碗是也而這家的粥是稀的可以說米粒的成份或許只有一成但料絕對多期望吃比較糊的粥的大家可能會失望但以這家店的風格粥變多的話大概會失去了他們的味道和一定會過飽所以對在下而言這是個優良配搭樣樣都剛剛好
雨一直下的時候又想吃好西
和一定會過飽
所以對在下而言這是個優良配搭
樣樣都剛剛好
2020-08-18
$60 (Tea)