2018-11-25 218 views
經過幾次所謂旗艦店,飲開小精品咖啡店嘅我鼓起勇氣,八卦入去試試佢哋嘅單品啡。是次點咗Colombia,用Chemex沖。超級大杯,有一塊小曲奇同tasting note,可惜豆炒得極度深,深得嚟毫無風味,毫無層次,換成另一個產區嘅豆炒成咁都可以得出一樣味道,就係炒燶咗嘅味道,而並非炭燒嘅味道 (因為相信佢哋唔會以直火烘焙)!Tasting Note上寫嘅風味,實際只會喺淺或中炒先會出現,水洗嘅酸度?梨、蘋果嘅甜度?完全冇!今日明顯浪費金錢,又冇位坐,都係去返附近嘅NOC或N.O.T. Specialty好啲。
Single Origin Colombia by Chemex
2018-11-25
$50 (Tea)
2018-11-25 170 views
新開的旗艦店,環境係大既不過人手(較少?)太慢喇…咁靚既環境,但竟然要排隊(只係得3個人排隊…) 破壞曬咁grand 既感覺聖誕drink 出左喇!薄荷朱古力不能少不過…說好的聖誕樹呢?未飲就塌左lor....相都無得影…而且太甜了…即使要左skimmed milk好失望…
新開的旗艦店,環境係大既
不過人手(較少?)太慢喇…

聖誕drink 出左喇!薄荷朱古力不能少

不過…說好的聖誕樹呢?未飲就塌左lor....
相都無得影…

而且太甜了…即使要左skimmed milk
好失望…

2018-11-24 120 views
哩間Starbucks令小妹同班同事朋友有驚喜喎😍🤩雖然我地食唔到幸福Pancake 😢😢但係我地食到StarbucksPancake🤣😆佢個名叫做焦糖香蕉朱古力班㦸 個sauce係焦糖味 都唔算好甜👍🏽👍🏽班㦸的味道正常 不過不失💜仲有個雪糕都好好味 唔會好快溶哂嘿嘿 仲有啲nuts夾埋雪糕食都正正子😛哩度地方一流 同班朋友傾計真係一流👍🏽👍🏽有回頭嘅機會 都會想再嚟試下佢啲咸點同Cake🍰☺️
焦糖朱古力班㦸
2018-11-20
Type of Meal
Last Night Supper
2018-11-21 133 views
星期日逛街之後和老公決定來到這間全港唯一旗艦店的星巴克 這裏的裝修十分漂亮,給人很典雅的感覺,不過就是超級多人⋯⋯ 這裏找位置真的十分困難,因為很多人都是在這裏看書做功課聊天,偏偏就不是吃東西而且他們一坐就好幾個小時這間星巴克有all day breakfast, pancakes 真的令我十分興奮🥰 我決定吃一個朱古力pancake,賣相十分吸引,味道也超級好吃,簡直是回味無窮! 老公的avacado breakfast也不錯呢
星期日逛街之後和老公決定來到這間全港唯一旗艦店的星巴克
而且他們一坐就好幾個小時

老公的avacado breakfast也不錯呢
2018-11-15 132 views
終於在偶然的機會來訪六月尾開張的星巴克利園三期旗艦店。作為旗艦,順理成章的設有最高端那種兼賣酒品的Reserve Bar。其實,此處還設有Teavana Bar,但我不是西式茶品的愛好家啦,因此還是將焦點放回Reserve Bar的咖啡上了。雖然說咖啡我並沒有實在的涉獵,但喝的也真不算少,這裏就留個門外漢的短評罷,如有理解上的錯謬,還望看官們指正。Cold Brew嘛,不少人覺得口感清爽的它是夏日啡飲雋品,不過,一直喝espresso喝到純的我對它無感,無論味道或是質感都嫌淡薄,遂大半避而不喝。Nitro Cold Brew則大大不同,它似是有着加奶咖啡的滑,有時甚至展現出似有還無的甜調子,然而,卻沒有任何奶的成分,我覺得很奇妙。而其缺點是只有極短的「賞味期限」 ,當奶泡與空氣略為接觸,就會迅速打回原形,甚至不會經歷到熱奶泡(用蒸氣打的奶)氣泡慢慢變得疏大的過程。這次喝的是特濃焦糖鮮奶泡沫氮氣冷萃咖啡,大杯裝(Grande,約470毫升),索價六十二,實在不便宜。光是名字就長達十四字的它,不易梳理出其中內容,只知道先飲為快。因為這焦糖奶泡有相當的厚度,舉杯呷飲,每啖下去都會先體驗到其綿

因為這焦糖奶泡有相當的厚度,舉杯呷飲,每啖下去都會先體驗到其綿密而輕盈的質感,繼而再嚐到下層清順溜喉的咖啡。據我理解,焦糖是用上Starbucks VIA系列的即溶咖啡一併發打在低脂凍奶泡當中的,故此看上去不見焦糖,灑在面頭的是一小把咖啡碎,在這之下,就是他們的Nitro Cold Brew了。

細嚐之下,有點困惑「特濃」二字所指為何,大概是指奶泡的質地而不是指咖啡、也不是指焦糖。這次咖啡師選用的咖啡豆是產自東非的Rwanda Kanzu,幾乎沒帶任何苦味,配搭起來,無疑是順滑適口的一杯飲料,雖然,它已從我認知的咖啡味走遠了。
喝完以後,我依然覺得價格稍貴,但有馡馡的咖啡氣息伴着歇腳,在這個地段,享用一杯特調咖啡,(另,我也喜歡他們用玻璃杯,讓我的飲品好看之餘,我也不至於喝着又為平白地耗費塑膠而自責)恐怕也是離這個價錢不遠的了。特別是作為沒有苦澀味的一杯咖啡這一點,或許平素不喝咖啡的朋友也可以喝上一杯呢。
2018-11-11 115 views
星巴克旗艦店在銅鑼灣利園三期,地點方便又近銅鑼灣地鐵站,面積大裝修簡約西式,給人一個自然舒泰感覺,咖啡店另有一個角落做特色西茶,客人坐長枱, 圍着西茶調配師,又有一番風味。
2018-11-11 124 views
位於利園三期的Starbucks旗艦店,終於有機會一試店内自家製的pancake及all day breakfast🥞 🍳🥓🥖先介紹這款banana pancakes,當中以三塊pancake夾著一片片香蕉加忌廉及濃濃的朱古力醬,配上溫呢拿雪糕,特別是每塊pancake的口感鬆軟,而朱古力和香蕉一直都是最佳組合,在繁忙的工作過後品嚐這款甜品感覺很治癒!反而令我覺得有點普通的同樣是新推出一段時間的all day breakfast, 份量較少之餘亦不飽肚,更失望的是磨菇太乾,整體並沒有特別。但是,banana pancakes是值得encore 👍🏻😋
$130 (Other)
2018-11-07 105 views
今天中午在銅鑼灣shopping,想找地方舒舒服服chill out 兼食少少,無意中發現利園三期有一片綠州,就是星巴克的旗艦店,因過了中午,人不算太多, 簡單點了一些食物, 三文魚多士, mushroom bread, 由於店位於銅鑼灣商業地區,所以價錢應該可以接受,兩人共178元(已享一杯free drink)食物方面,三文魚多士的擺盤很漂亮,有一種賞心悅目的感,mushroom bread 的mozzarella cheese,一點也不吝嗇,冰瑤星果茶系列,是近期的新產品,點了一杯冰搖菠蘿紅茶星果茶配蜜桃啫喱,口感清新 ,這裏還有tea cocktail,相信是迎合一般上班一族happy hour,有一點可惜就是不能坐在窗邊的梳化
2018-11-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
香港的星巴克分店多不勝數,單單是銅鑼灣地區已經多達八間以上,簡直可以用「總有一間喺左近」去形容。只不過,所有星巴克的裝修格局一模一樣,此乃連鎖店特色,也沒有可以垢病之處。印象中,香港眾多間星巴克唯一有所突破的就是旺角洗衣街的分店,充滿香港本土特色。最近,星巴克香港再度有所突破,開了第一間旗艦店,位置還要位於銅鑼灣黃金地段的高級商場內的靚舖位 ⋯⋯ 估唔到賣咖啡都可以應付如此昂貴的租金。其實,上兩個星期在這個商場地下的餐廳食飯時,已經留意到一樓有一間面積相當大的餐廳,從樓下望上去還以為是一間高級餐廳 ⋯⋯ 面向希慎道的落地玻璃幕牆只有這一個之前未見過的標誌,實在無法與那一個經典的綠色標誌聯想起來。搭扶手電梯上到一樓,一轉彎就見到非常寬闊開趟的門面。室內裝修風格獨特:木皮面牆身、配搭充滿立體感的木皮面天花,餐枱的佈置簡約寛趟;直覺上已經知道不是原先以為的高級餐廳,但仍然沒有與星巴克發生任何聯繫 ⋯⋯ 直至見到這一個標誌。第一次見到星巴克竟然有餐牌,而且還要有三個。左邊白色那一個餐牌是特色果茶;右邊那一張就是旗艦店獨有的食品餐牌,另外還有一張圖文並茂版本。如果仍然認為唔夠清楚,還好可以看看櫥
第一次見到星巴克竟然有餐牌,而且還要有三個。左邊白色那一個餐牌是特色果茶;右邊那一張就是旗艦店獨有的食品餐牌,另外還有一張圖文並茂版本。如果仍然認為唔夠清楚,還好可以看看櫥窗內陳列的實物。
當然不能缺少星巴克的各款咖啡類飲品。話明係旗艦店,由專業咖啡師全人手沖調的單一品種咖啡豆當然是賣點之一;咖啡豆款式定期替換,是日就有四種口味。甚至還有全港唯一(直到執筆一刻)的咖啡溝啤酒口味!
2018 views
如果想嘆番杯精品咖啡,就一定要坐在靠近餐廳門口正中間位置的 Reserved Bar。
一開始已經提及這一間星巴克旗艦店位於商場一樓的極靚舖位:空間寬闊、三面落地玻璃、面向希慎道,如果有幸坐在靠向希慎道的位置,以同一個價錢飲杯同樣是星巴克的出品,性價比即刻飆升。
每次去星巴克,必定要叫一杯 Signature Chocolate (tall) ($35),唔係因為特別好味道,只不過是小公主一定要飲。如果沒有特別提出要求,所有凍飲只會用透明膠杯;難得來到環境如此舒適的旗艦店、又想響應環保,當然提出要用玻璃杯。味道與其他星巴克如出一轍,非常普通、可可味唔夠香,甚至有點偏甜。
另一杯揀了感恩節/聖誕期間限定口味 Gingerbread latte (grande) ($47),由於正值推廣期,加上星巴克金卡會員優惠以及用了 Star Reward;所以免費之餘,還有升級優惠及 extra espresso shot。用厚身咖啡杯,除了保溫之外,也有真真正正嘆咖啡的感覺;而且,見到杯面那一層忌廉及牛奶泡沫滿瀉而出就更加吸引,用紙杯就絕對沒有這個效果。
貫徹星巴克咖啡質素,咖啡香氣唔夠濃郁,即使加了一份 espresso shot(grande 原本有兩份)也沒有太大分別。再加上 Gingerbread latte 的 caramel 糖漿,就算份量已經唔算多,甜味也很明顯,差不多掩蓋所有咖啡香氣;但也因為 caramel 糖漿隨著忌廉及牛奶泡沫因為滿瀉而在杯身留下的多條淡啡色痕跡,賣相及效果就非常一流。除了 caramel 糖漿,這杯期間限定咖啡一如名字,還添加了薑餅碎粒,每一口都嚐到了薑餅的淡淡甘甜辛辣。
之前一直聽聞星巴克每杯咖啡的成本,撇除人工及租金,只是 US$1 左右,所以才能夠容忍一個客人買一杯咖啡,然後打躉幾個鐘。再加上今日見到了星巴克可以租下一個黃金地段商場的絕靚大舖位,看來有關傳說是一個事實。
2018-11-03
$40 (Tea)
2018-11-02 132 views
Starbucks 係香港嘅分店真係越開越多。淨係銅鑼灣,已經有9間Starbucks 咁多,包括呢一間位於 Lee Garden 3 嘅 flagship store。是日4點幾黎到,出奇地少人,可以慢慢係到嘆返杯 Iced signature chocolate。環境十分之舒服,有點遠離煩囂嘅感覺。係急速嘅生活節奏入面,喘一口氣。(不過只限平日。星期六,日多人到連行都有困難。🤣)望出出面繁忙嘅大都市,呢到就好似綠洲一樣。萬紅從中一點綠。

望出出面繁忙嘅大都市,呢到就好似綠洲一樣。
萬紅從中一點綠。
2018-10-30
Type of Meal
Tea
2018-10-25 168 views
一直同朋友都長期係各Starbucks 作飯後茶聚的地方,所以旗艦店開幕亦令我地一齊朝聖踩點,終於撞上一日可以試到佢個pancake, 第一次食,無論上枱時既樣同食落口既口感/味道都可以話係驚嘆左,因為比預奇出色,仲要影左好耐相都完全冇走樣。通常咁樣,一定會再去食,可惜第二次食完令我唔想再食,因為無論上枱既樣同味道都係出事,麥當勞既熱香餅都比你香🌚仲要你tiramisu 果兩層溶晒出黎,咩事先☹️一睇到係feel到有啲唔對路但又一時之間諗唔到問題所在,直至睇返第一次食既圖,大家可以睇下,應該唔使我講都分得出,第一次食$78 好值得俾,第二次食覺得俾錢買個教訓😅可能無對比下你覺得仲接受到,但員工質素差距太大,話晒係旗艦店,唔應該有呢種低級錯誤。反而其他分店既員工態度更加專業,無論係落order 定係出黎既product 都保持水準,剩係飲品都做得比旗艦店好。
2018-10-18 206 views
被openrice的文章吸引過來了。第一次光顧這間Starbucks 旗艦店,5500尺,環境是很舒服漂亮,但怎麼好像沒那麼大?點了一個牛油果炒蛋多士及一杯slim milk latte,店員推薦我嘗試另一隻豆,沒聽清楚是甚麼豆,都沒看價錢,結果就付了$43。食物及咖啡的賣相不錯,會有職員為你送上,咖啡還配餅乾及水呢,應該是旗艦店才有的服務。食物味道一般般吧,沒想像中的好,炒蛋的味道較淡,多士則太硬。咖啡嘗起來不難分辨不是平常用的咖啡豆,有點像外面cafe的咖啡,難怪要$43一杯。如果能在這裡hea一個上午也不錯,不過坐在角落可是連不到wifi的哦。

2018-10-18 136 views
因為做嘢太忙,冇時間出去食午餐😩,所以就決定喺公司樓下嘅星巴克度睇下有咩食,同埋飲杯咖啡填下個肚😋之後先發現原來這間星巴克同平時嗰啲唔同🤩,佢唔單止有蛋糕麵包嗰啲食,佢仲有人煮三文治同埋意粉,好似一間餐廳咁🍽🍽。我就叫左一個煙肉蛋三文治🥪同埋一杯nitrogen cold brew 咖啡,杯咖啡同平時飲開嘅真係唔同,真係特別滑,但係唔知係咪只係得這間星巴克先有得買🧐,個三文治都可以,係油咗少少
2018-10-16 128 views
香港首間Starbucks 旗艦店佔地5,500呎,係全港最大既分店,為紀念首間香港Starbucks 旗艦店開幕,推出有限量商品,有保温瓶及玻璃杯,以黑白色為主,店內設有Teavan Bar 及 Mixology Bar, 可選擇水果茶,咖啡,雞尾酒,仲有Pancake 及 Salad, 第一次選擇Bar枱坐位,第二次選擇坐近窗邊位置,真的有很大分別,因為視野十分之開揚🌴望落街道下面可以欣賞到好多靚事物🚗,坐到唔想離開😘😘😘
MATCHA LATTE WITH COLD FOAM
Smoke Bacon Cheddar Cheese & Egg Merinaue Sandwich
SALADS=REGULAR (max 3 choices ) 300g
MATCHA LATTE WITH COLD FOAM
2018-10-05 113 views
波菜蘭花芝士批波菜、西蘭花同芝士都係一個唔會有錯既組合,所以個批整體味道都唔錯,而且份量都頗大,適合下午茶食。蘋果汁味道太甜,飲左半樽已經想飲水。環境黎starbuck最緊要就係個環境,今次黎到旗艦店,都覺得環境幾好。但人流就比較多,即使係星期四,搵一個人既位都有啲難度。但值得一提既係,依間旗艦店,坐位係非常闊落,就算人流較多,都唔會坐到身貼身咁。可能位置較為闊落,依間starbucks環境都比較清靜,就算坐係到做野。都好易集中精神。但可能我睇漏眼啦,我就唔多覺依間有叉電位,所以黎做野既朋友,就要自己帶定野叉電啦。衛生依間Starbuck,執枱都幾帶有效率,所以都好少見到有垃圾堆積係枱面,整體衛生做得幾好。坐左兩個鐘,都好少見有蚊。
波菜蘭花芝士批
蘋果汁
味道太甜,飲左半樽已經想飲水。
波菜蘭花芝士批
2018-10-05
$50 (Tea)
  • 菠菜西蘭花芝士批