2022-12-13 494 views
我叫外賣自取,你當我送外賣?無禮物無服務你當我咩呀,一個眼神接觸都無,一下指張枱,又無講去枱攞個外賣,我以為你叫我坐呢度食,不知所謂,又臭地方又舊,無禮貌👎🏾👎🏾👎🏾👎🏾👎🏾👎🏾👎🏾
,又臭地方又舊,無禮貌👎🏾👎🏾👎🏾👎🏾👎🏾👎🏾👎🏾
2022-12-13
TakeAway
餐飲業難做,受盡疫情這兩年多的煎熬,為了求生,不少餐廳也華麗轉身,不斷加些新點子來吸引食客。今回分享的就是有餐廳變身做一個市集,吸引人流,作為一個週末活動也挺不錯!這餐廳以前主打吃老撾菜,現在食物選擇拉闊了,變成東南亞菜,更多元化。香港人對東南亞菜都不陌生,九龍城有「小泰國」之稱,越南菜近年亦百花齊放,老撾菜仍然很神秘。其實在香港聚居的老撾人大概只有300多人,算是小眾,一般人少接觸它的飲食文化也不足為奇。其實它和其他東南亞菜式相近,着重香料的運用,例如薄荷葉、茴香、鵝帝等,去提升食物味道層次,不會獨沽一味靠辣。老撾鄰近泰國和越南,飲食文化很相近,分別是無咁重口味,及比較着重香料本身的味道。當日我來到,餐廳一半位置變了做小攤檔,先講一下這部份。不少檔主在售賣各式各樣的飲品、食品,及有各樣試食:這個花旗參 capsule,用咖啡機就可以沖到一杯特飲:老闆娘就用了這個花旗參新鮮剛做起一些「花旗參椰汁糕」,還熱情地請在場人士吃呢:其餘攤檔,真係乜都有,幾旺場:行完後買了些水果,我就順道在這裏醫肚。餐廳區域,佈置得像曼谷街頭:大排檔般的檯,銀木筷子等,都感受到東南亞的氣氛:「椰子雞湯米線」$7

這個花旗參 capsule,用咖啡機就可以沖到一杯特飲:
其餘攤檔,真係乜都有,幾旺場:
大排檔般的檯,銀木筷子等,都感受到東南亞的氣氛:
椰子雞湯米線」$73
一上桌白色一片,放上薄荷葉、辣椒等點綴:
喝一口湯,堅甜,相信是基底 (base soup) 先熬製得好,再加椰奶及香料做成,醇香暖胃:
切件的雞份量甚多:
味道像泰式海南雞,卻素顏上陣,沒醬汁陪襯,可謂見真章:
肉質不鞋,雞胸部份也算嫩,雞皮也爽,可點辣椒魚露來增香:
老闆娘說此米線是直接由老撾入貨,屬全 100% 米造,不含其他混合物。它明顯比一般米線及米粉更具米香,亦較煙韌:
我因為食得慢,米粉後來索哂湯發脹,我覺得有更好吃!XDDD
送的餐飲「老撾咖啡」,似越南咖啡般滴溜,杯也甚標致:
杯的底層放有煉奶,嗜甜者可以撈勻來飲;或像我這個 coffeeholic,只喝齋啡,就這樣喝面頭。老撾始終有自己出口咖啡豆,沖出來味道不酸帶醇,真不妨一試:
泰色大腳豬手撈檬粉」$88,豬手及凍撈粉開分上:
「泰式滷水豬手」皮滑肉腍,對我來說是完全沒抵抗之能力,太耐無食泰式豬手啦:
原隻豬手炆好後切片,豬皮骨膠原滿滿,肉完全吸收濃甜美味的滷水汁:
它混合了老撾食材,加上烘焙過的當地黃豆,味道沒有太大改變,吃下去就多了口感層次,也增添了特色,迅速清碟:
凍撈檬用竹筲箕上,加了魚露和酸梅醬做調味,魚露是店舖自己釀,在鹹鮮中多一重香草味:
它也是帶老鍋色彩的撈檬,味道稍為偏向甜味。

配上蔬菜如生青豆角、醃菜、蘿白、蕃茄等,攪拌吃,冰涼清酸開胃:
份量蠻大,味道也明顯與一般大路的泰菜沙律不同,相信主因是那獨特帶甜的汁,可說是夏日小涼拌。

送的餐飲「南薑香茅水」,淡淡似香草茶,不甜的,正好用來清一清之前的味覺:
另外該天餐廳特別主打老撾式打邊爐,剛巧老闆娘有朋友在中午吃,她就十分積極做直播宣傳。

整體吃後感是甚有置身於曼谷的感覺,食物質素均不錯,份量足,價錢相宜,味道尤其特色凍撈檬亦見新意!
2022-09-10
$100 (Lunch)
  • 椰子雞湯米線
  • 泰式滷水豬手
2022-12-03 519 views
聽過好多食評推介,終於第一次親身黎食。平日午餐時段爆滿,無訂位既就要等位啦。我地兩個人叫佐兩個主食一個小食,主食都會送飲品,抵🤓白咖哩香茅豬扒見求,見個名咁特別就試下,好有驚喜!豬扒份量絕對唔少,白咖哩汁好香,微稠,配埋紫糯米黎食超正!😍豬扒腍腍地肉質唔錯,煎得好好食,加埋脆薯角伴碟,勁滿足!另一個主食係手撕雞湯麵,相對黎講就普通佐啲,手撕雞份量相對較少,雖然係撈得幾香幾好食,湯麵既湯底麵值得一讚,好香椰汁味,好滑,但相對見求黎講性價比就無咁高啦🧐而小食就叫佐炸墨魚丸,呢個有啲失望既,墨魚丸口感好散,唔彈牙,但勝在份量多😝同埋啲花生脆粒幾好食😋整體黎講都滿意既,上菜速度又快,中環打工仔可以一試!

整體黎講都滿意既,上菜速度又快,中環打工仔可以一試!
Lunch
2022-11-24 476 views
依家老撾餐廳bookmark左好耐,雖然之前喺中環返工,但總係冇機會去食,到依家離開左又想返去試下。成世人未去過老撾,都唔知老撾係食乜,咁老撾都係東南亞地方,食既野應該同泰國、越南果啲差唔多。個餐牌有超多素食揀,貪心既我就揀左個素盤菜,貪佢乜都有啲。素盤菜唔係我地平時食開一大盆乜都倒哂落去既盆菜,而係有好多小盤子裝住唔同既菜式。成個set有七個小菜、飯同甜品,兩個人食會飽到上心口。香芒米紙卷係點花生醬食,出乎意料之外咁夾。香脆素雞粒係將杏鮑菇切粒拎去炸,整到好似炸雞粒咁,幾好食。茄子醬個樣成個魚香茄子咁,但原來佢個味係偏酸酸甜咁,都幾得意。另外仲有青木瓜沙律、手打素魚餅、老撾蒸粉卷同素肉碎包生茶,全部都色香味俱全,值得encore。甜品個名叫露楚甜品,露楚可能係老撾既詞彙,其實係斑蘭糕同芝麻糕。個糕上面有啲豆蓉花做點綴,好睇又好食。不得不提依個素雞翼,我地order果陣個哥哥仔都提左個雞翼其實係油炸鬼,但係我就係想知油炸鬼點整做雞翼。結果原來真係油炸鬼,味道冇乜特別,但叫做係滿足左求知慾啦。椰汁紅豆冰就冇乜特別,可以試下其他更有特色既飲品。喺唔知老撾菜係食乜既情況下黎試,結果都幾有驚喜
香芒米紙卷係點花生醬食,出乎意料之外咁夾。香脆素雞粒係將杏鮑菇切粒拎去炸,整到好似炸雞粒咁,幾好食。茄子醬個樣成個魚香茄子咁,但原來佢個味係偏酸酸甜咁,都幾得意。另外仲有青木瓜沙律手打素魚餅老撾蒸粉卷素肉碎包生茶,全部都色香味俱全,值得encore。

椰汁紅豆冰就冇乜特別,可以試下其他更有特色既飲品。

喺唔知老撾菜係食乜既情況下黎試,結果都幾有驚喜,亦令我想繼續發掘冷門菜系既素食。
2022-10-17 649 views
🔥泰式涼拌系列今日第一🔥不知道怎麼點嗎?來~跟著老饕一起吃💗✅「泰式涼拌」系列加點麵、冬粉!超讚✅「泰式酸辣湯」系列選白飯,隱藏版美味‼️泰式酸辣湯不辣!特殊香氣、清爽開胃將 #板豆腐 揉碎,炸至金黃✨​加入辣椒、打拋葉拌炒~​佐以香濃滑嫩的 #歐姆蛋飯🥚​泰國經典好味,泰涮嘴(ゝ∀・)b​​相約姊妹我們有三四年沒見了,也謝謝妳馬上答應邀約🥰一起完成我們都不擅長的任務。🤣🤣🤣剛踏入YouTube圈,很開心妳跟我分享。未來我們都繼續努力💪😘
🔥泰式涼拌系列今日第一🔥
不知道怎麼點嗎?來~跟著老饕一起吃💗

✅「泰式涼拌」系列加點麵、冬粉!超讚
✅「泰式酸辣湯」系列選白飯,隱藏版美味
‼️泰式酸辣湯不辣!特殊香氣、清爽開胃

將 #板豆腐 揉碎,炸至金黃✨​
加入辣椒、打拋葉拌炒~​
佐以香濃滑嫩的 #歐姆蛋飯🥚​
泰國經典好味,泰涮嘴(ゝ∀・)b​

相約姊妹
我們有三四年沒見了,也謝謝妳馬上答應邀約🥰
一起完成我們都不擅長的任務。🤣🤣🤣
剛踏入YouTube圈,很開心妳跟我分享。
未來我們都繼續努力💪😘
2022-10-16 553 views
未試過老撾菜🙈係中環黎講好平又多選擇🥰餐牌好似張poster咁店員會同你介紹佢地招牌菜好熱情🥳.🌟雞肉全米線椰子湯粉 $78椰子湯底超濃郁🥥 一上枱就聞到好香雞肉好嫩滑全米線好滑溜 較幼身🍜.🌟白咖哩香茅豬扒見求 $78「見求」係指糯米飯🍚好軟糯 好有咬口💕白咖喱比較淡同稀🍛都有淡淡椰香味🥥豬扒炸得好香好大塊😍肉質算嫩仲有薯角 🥔茄子🍆番茄🍅好豐富.🌟青檸梳打提供支裝梳打水自己加滿夠晒地道🍋.📍施心畢老撾餐廳中環威靈頓街98號翡翠中心4樓
未試過老撾菜🙈

• 白咖哩豬頸肉見求
  • 老撾雞肉100%全米湯粉
  • 青檸梳打
2022-09-17 774 views
平日嘅年市,滿座枱同枱之間太近疫情下未必係一個理想嘅選擇而且環境好嘈,較適合速食/ 自己一人食平時食粉麵唔係清湯就蕃茄湯底原來仲可以配椰子湯,都係唔錯嘅選擇雖然椰子味偏淡不過都似係椰子淆出嚟嘅效果略帶甜味想食清淡啲,就食墨丸我自己鍾意有咬口,所以呢度林身既墨丸就唔係我杯茶喇同事點左”是諗彈雞”啊~ 原來即係燒雞😂😂外表微脆,不過不失用另一個碟裝起啲雞,就唔洗啲啲湯度整林晒呢個做法好好!較有驚喜反而係咖啡係滴漏㗎!杯嘅底部預先落左奶只要等埋咖啡滴好左就飲得要講下嘅個蓋真係好熱係辣手果隻🥹好香好味!呢下似係感受到南洋氣息
平日嘅年市,滿座
枱同枱之間太近
疫情下未必係一個理想嘅選擇
而且環境好嘈,較適合速食/ 自己一人食

平時食粉麵唔係清湯就蕃茄湯底
原來仲可以配椰子湯,都係唔錯嘅選擇

雖然椰子味偏淡
不過都似係椰子淆出嚟嘅效果
略帶甜味
想食清淡啲,就食墨丸
我自己鍾意有咬口,所以呢度林身既墨丸就唔係我杯茶喇

同事點左”是諗彈雞”
啊~ 原來即係燒雞😂😂
外表微脆,不過不失
用另一個碟裝起啲雞,就唔洗啲啲湯度整林晒
呢個做法好好!

要講下嘅個蓋真係好熱
係辣手果隻🥹
好香好味!
呢下似係感受到南洋氣息

上星期即興約左同事黎呢度食lunch,今日食過返尋味,又黎食返餐先。餐牌好似一本雜誌,有湯粉,撈粉,飯,沙律,小食,飲品等等,價錢中環黎講真係經濟實惠。是冧彈雞沙律 $78 另加一上次食左是冧彈雞全米椰子湯粉,今餐唔肚餓,叫左是冧彈雞沙律。是冧彈雞份量有6大件,同上次一樣係脆皮炸鷄肉,口感外脆内嫩,今次多d雞胸肉所以感覺唔太滑,不過好多肉食,可惜無左上次個甜甜醬汁味道就差d。沙律其實係青木瓜絲沙律,撈左紅蘿蔔絲同少少青瓜粒加車厘茄,下底墊有生菜,加有脆口花生碎,份量可以,不過我期望沙律份量再多d,因爲話嗮都叫自己做沙律。青檸檬水(跟餐)我以爲係青檸,點知係普通檸檬兩片,失望。我呢個餐埋單$86,座位正常,服務過得去,衛生可以好少少。中環呢個價錢有位坐唔趕客都算好抵食。
是冧彈雞沙律 $78 另加一
是冧彈雞沙律

青檸檬水(跟餐)
青檸檬水
我以爲係青檸,點知係普通檸檬兩片,失望。

2022-08-26
$86 (Lunch)
2022-08-24 620 views
老板热情好推荐🐔炸鸡和猪颈肉都很嫩~椰浆米粉有浓郁的椰奶香🥪想试下🇻🇳Allday breakfast,可惜没有~🍃环境算不上高大上但是东南亚朴素热情的风味扑面而来👯‍♂️是不错的中环打工人lunch选择或者和朋友小聚💰人均50-100hkd
老板热情好推荐

🐔炸鸡和猪颈肉都很嫩~
椰浆米粉有浓郁的椰奶香
🥪想试下🇻🇳Allday breakfast,可惜没有~

🍃环境算不上高大上
但是东南亚朴素热情的风味扑面而来

👯‍♂️是不错的中环打工人lunch选择
或者和朋友小聚
💰人均50-100hkd
Happy Friday lunch約左同事食lunch,想食越南菜,黎左呢一間好多年無幫襯既施心畢老撾餐廳,早一兩個鐘頭係OpenRice訂座都仲有位。餐牌好似一本雜誌,有湯粉,撈粉,飯,小食等等,價錢經濟實惠。是冧彈雞全米椰子湯粉 $78 另加一今日想重溫久久無食既椰子湯粉,揀左是冧彈雞,同湯粉分開上。是冧彈雞份量都幾多,原來係脆皮鷄肉,味道唔錯,口感外脆内滑,另配甜甜醬汁,令鷄肉味道更好。鷄肉配有生菜一片,青瓜,茄子同車厘茄各一,蔬菜量都可以。全米椰子湯粉個湯真係好正,椰子味香濃,飲嗮都唔口渴。全米粉好幼身同滑溜,配有爽脆芽菜同少少生菜。成個餐食嗮都夠飽。南薑香茅水 (跟餐)呢個價錢仲包野飲,選擇都唔少,凍飲要加錢。我杯熱南薑香茅水唔過甜,不過南薑同香茅味道就唔出。中環呢個價錢同質素,去邊度揾?仲要可以walk-in。

是冧彈雞全米椰子湯粉 $78 另加一

是冧彈雞全米椰子湯粉

南薑香茅水 (跟餐)
南薑香茅水

中環呢個價錢同質素,去邊度揾?仲要可以walk-in。
2022-08-19
$86 (Lunch)
2022-08-01 667 views
未去過老撾旅行,但俾我搵到食老撾菜嘅餐廳,好特別想試下😳呢間位於中環嘅——🌟 施心畢老撾餐廳🌟 @sisombathhk ,係樓上餐廳黎,餐牌菜式都算多選擇,好多都想試,好有特色🤩呢到可以話係食味道多過環境,味道真係唔錯,推介👍🏻._.🐥|是拉差牛油醬雞翼|🐥呢個睇個賣相好似無咩特別,但食落口估唔到咁惹味😋個醬汁好結身又濃味,少少辣🌶但雞翼炸到香脆可口,好似咕嚕肉嘅外皮咁,索曬啲醬汁😍而每舊雞翼只有一條骨,其餘都係啖啖肉💕·🐖|網狀豬肉春卷· 5件|🐖炸到外皮超級卜卜脆😍仲要係網狀紋勁脆口,裏面既豬肉餡鹹鹹地好夾,點埋醬汁再包埋大大塊生菜又可以無咁油膩之餘,口感勁fresh😋勁好食💕·🦐|雜錦海鮮全米湯粉|🍜粉麵類當中其實我最愛就係米粉😳見到呢個全米粉又有海鮮,我就二話不說即點💕佢嘅配料係超多好豐富,每樣餸都至少有幾舊,舖到成個碗都滿曬,一個人食真係會食唔曬🦭._.@sisombathhk📍施心畢老撾餐廳 (中環)📍中環威靈頓街98號翡翠中心4樓
._.
🐥|是拉差牛油醬雞翼|🐥
🐖|網狀豬肉春卷· 5件|🐖
🦐|雜錦海鮮全米湯粉|🍜
._.
@sisombathhk
📍施心畢老撾餐廳 (中環)
📍中環威靈頓街98號翡翠中心4樓
Dinner
2022-07-02 855 views
想食下特別d既口味同風格,可以黎中環試下食老撾菜!價錢絕對相宜,中午食飯時段好多中環OL坐滿晒!😲【 紅咖哩豬頸肉見求 】$78個汁好特別,個配搭食起黎好夾好好味😋😋,唔使驚因為未食過老撾菜而話唔岩口味,感覺仲似好味又健康,勁岩OL食!👍🏻❤️【 燒豬頸肉撈粉 】$78燒豬頸肉好香口,撈粉同越南撈檬好似,清新又開胃!🧡🧡😋分數:(10分滿分💛)味道:7.5價錢:7.5環境服務:7.5(以上評分只是本人個人口味而已)

【 紅咖哩豬頸肉見求 】$78

【 燒豬頸肉撈粉 】$78
燒豬頸肉好香口,撈粉同越南撈檬好似,清新又開胃!🧡🧡😋

分數:(10分滿分💛)
味道:7.5
價錢:7.5
環境服務:7.5
(以上評分只是本人個人口味而已)

老撾其實就係泰國隔離,佢係香港都算係非常冷門既菜,食厭左中西意日韓泰越我地都想試下其他野食~由於我爸爸係老撾華僑,所以我一見到呢間餐廳好有親切感,即刻放佢落我地個To eat list入面⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫老撾盤菜A (二人套餐):烤雞|老撾凍魚|蝦米青木瓜沙律|煎花蛋|透心蛋|老撾豬肉碎包萋葉|米飯|椰汁千層糕 ($298) 7/10我地叫左個老撾盤菜,入面大部分菜式未至於未聽過不過個配搭就真係好新奇🤣果然佢既味道都帶俾我地好大衝擊,樣樣都係我地未食過既新味道🤣🍳煎花蛋:成餐我地最鍾意既食物,望落去係一個好普通嘅煎蛋撈埋佢自家製嘅醬汁,但上面d不知名醬汁同菜葉一啖食真係好好味但我地唔識形容佢係咩味🤣🤣🤣絕對同平時既煎蛋有好大分別🐟老撾凍魚:佢係一個煎熟左嘅魚上面有好多地道嘅調味料😀我地都幾鍾意,因為佢嘅魚肉好實淨💁🏻‍♂️然後調味料都唔會俾人覺得好奇怪感覺但又有特色😀🧆豬肉碎:同泰國嘅豬肉碎比係有啲唔同,有九層塔,拿黎送飯食既,浸味幾有趣但我覺得佢唔酸唔辣都係泰國生菜包好食d🤪🥚透心蛋:應該係皮蛋d frd,配酸甜汁有d唔夾不過ww話好好食👀🍗烤

⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫

🍗烤雞:如果唔點佢嘅汁嘅話就係一個好普通比較乾身嘅烤雞,點左汁之後個感覺好好多即刻變咗一個好食嘅烤雞肉

🥗青木瓜沙律:都係一般啦唔夠凍唔夠酸辣,泰國既整法好食d
🥥椰汁千層糕:非常好食💁🏻‍♀️
🍚米飯:唔係普通白飯,我唔太食得慣,但上面d蝦米超級好食,好想成罐買呀🤤

🍹荔枝梳打($24) & 青椰綠茶($30) 3.5/10
兩杯野飲我地都覺得怪怪地唔鍾意,青椰綠茶略嫌佢比較甜🤭荔枝梳打就係一杯梳打入面有兩粒荔枝肉 lol 基本上係無味
⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫
好搞笑既係我爸係老撾華僑,佢食過呢間話唔正宗,不過我地又覺得唔差wo at least唔難食而且好有特色👍🏻我諗大部分人都唔識分正唔正宗,有特色比到我地新奇感就好~所以都係果句啦,食厭左中西意日韓泰越既話真係可以黎試下其他國家既野食~總括黎講我地覺得係一堆新奇有趣味道既食物,雖然唔太食得慣但overall黎講都幾好食👀👅你話會唔會成日返黎食呢就應該唔會啦因為食唔慣呢個口味🤣不過我地覺得係值得一試既,同埋偶爾黎食下都ok

🏡環境:6.5/10
🍲食物:7/10
🤵🏻服務:6.5/10
💰價錢:7/10
👩🏻👦🏻回頭:Maybe
2021-12-23
2022-06-22 567 views
彈食物之前讚一讚openrice先,用咗優惠碼喺openrice訂外賣減咗$30,咁抵嘅優惠俾咗個推動力我去試新餐廳,雖然最後中咗伏。😂紅咖喱素菜求見 ($68)未食過老撾菜,癲覆了我對咖喱嘅理解。盒飯嘅賣相一般,個汁雖然叫紅咖哩,但明明就係紅色嘅芡汁。我對咖喱嘅理解係會用上好多唔同香料製成嘅醬汁,但呢個茨汁就好似用雞粉開嘅紅色茨汁,不但冇香料香味,而且唔辣,食完仲好口渴,應該落咗好重味精。唔知咩係「求見」,只知好奇怪。個飯唔係紅米飯來的,而似乎係加入了紫米,個飯好似煙韌咗濕立立咗。😂 仲有,個飯配埋薯條,唔知係咩玩法嘅配搭。薯條又凍又硬唔好味,一定要點茨汁先放得入口。又紫米飯又薯條,驚我唔夠飽都要整滯我。🤯最後,雖然唔係咩靚食材,但可以一讚係啲蔬菜應該夠新鮮,係爽脆嘅。🫠如果唔係用Openrice優惠碼減咗$30,即使喺中環區,咁嘅價錢食咁嘅食物已經over-priced了。😓去拎外賣嘅時候,一到店舖門口,地板出奇地黏立立,快要痴住我鞋底了,感覺唔乾淨。今日去完老撾一轉之後,實在明白點解市面咁少見老撾菜館。🫣

紅咖喱素菜求見

紅咖喱素菜求見 ($68)

今日去完老撾一轉之後,實在明白點解市面咁少見老撾菜館。🫣
2022-06-22
TakeAway
$68 (Lunch)
Dining Offer
Coupon
2022-03-26 1210 views
老撾豬肉碎太陽見求 $78 🐖 (7.5/10)豬肉碎的份量很多 雖然加了辣椒碎 但不會太辣 作為一個不太能吃辣的人 也是可以接受啦 太陽蛋有微微的流心效果 飯是選用了紅米飯 口感有點想芒果糯米飯 比較濕和黏 個人比較喜歡乾爽身的飯🌟白咖喱豬頸肉見求 $78 🐖 (8.5/10)豬頸肉很有驚喜 雖然是厚切 但是口感很軟很juicy 有點入口即溶的感覺 相反白咖喱比較遜色 味道有點想平常的白汁 味道比較淡和流質 馬鈴薯也唔錯 就算沾了咖喱汁也不會太軟 整體來說 絕對會為了豬頸肉再點一次🌟香芒鮮蝦道米紙卷 $58 🦐 (9/10)一份有四件 每一件有半個拳頭這麼大 一口也吃不掉 芒果很大塊很清甜 讓整個米紙卷加了不少甜度 另外蝦的份量也不少 而且很新鮮 每一口都吃得到蝦 不過我跟朋友吃完也不太清楚那個醬汁到底是甚麼 有點像花生醬混合了其他醬料 但味道又不算太強OVERALL: 推薦😆 (8/10)以中環來說 這餐廳絕對是一個經濟實惠的選擇 分量很大 男生也絕對吃得飽 而且老撾菜在香港很少見 有點像泰國跟越南的混合 而且餐具也很有外國風味 餐廳雖然不算大 但也坐得蠻舒服 只是燈光比較昏暗
老撾豬肉碎太陽見求 $78 🐖 (7.5/10)

🌟白咖喱豬頸肉見求 $78 🐖 (8.5/10)

🌟香芒鮮蝦道米紙卷 $58 🦐 (9/10)

OVERALL: 推薦😆 (8/10)

以中環來說 這餐廳絕對是一個經濟實惠的選擇 分量很大 男生也絕對吃得飽 而且老撾菜在香港很少見 有點像泰國跟越南的混合 而且餐具也很有外國風味 餐廳雖然不算大 但也坐得蠻舒服 只是燈光比較昏暗 看東西就比較辛苦 食物方面也有很多選擇 粉麵咖喱小食等 二訪的時候點了椰汁湯雞米粉 也蠻好吃的

🌟為推薦
老撾豬肉碎太陽見求