2021-10-20 401 views
放假同爸爸媽媽落樓下食下午茶,呢間餐廳開左好多年,我都食左好多年🙈平時都係食晚餐多,今日試下下午茶~超抵食,睇餐牌下午茶一般都係40$左右,唔預佢會好大份,而且應該都好輕食,下午茶跟埋餐飲。一出菜嚇親我,雞比薯條好大件,雞比炸得好透,好脆,本身有醃製過所以唔會無味,薯條亦都剛炸好,好脆好香,爸爸平時唔食快餐呢啲嘢,佢都忍唔住睇多次餐牌。爸爸食咗個雞肉飯,份量都比預期大,感覺似晚餐份量。雞肉有好多件,咖喱汁好食,唔會太辣,薯仔同蕃正常發揮,整體都唔錯。媽媽食咗個意大利飯,好好食所以我搶食左好多,香濃南瓜味,入面都有啲帶子(剪碎左),好抵食。

2021-09-15 418 views
雖然店名係Cafe,但似係一間茶餐廳feel 嘅西餐廳😅。位處屋邨商場,走大眾化路線,勝在街坊價,下午茶去到6:00,仲有幾十個餐任你揀。上星期嚟呢度食咗一次下午茶,送咗張小食券(只限星期一至五下午茶堂食使用),今次就乘機用咗佢。小食券送嘅係吉列炸蝦併西多士,原價$39免咗,但要收原價嘅加一服務費,即係$3.9。雖然係送嘅,但都唔hea喎,實物個賣相同coupon張相九成九相似,新鮮炸起,好脆,又唔會油淋淋咁,味道都好正常。唯一美中不足係西多士無餡(無花生醬夾心),所以略嫌乾。因為已經有送嘅小食,所以唔揀粉麵飯嗰d咁勁嘅下午茶餐,叫咗個相對「輕量」嘅焗墨西哥肉醬薯皮。焗薯皮有三件,醬料都豐富,整體份量同造型都ok。落order時我無為意墨西哥醬係辣嘅,我只係可以食到少少辣,呢個醬我尚可以接受,食得晒份薯皮,但一邊食一邊流鼻水囉😅餐飲即磨咖啡,就係一般平民西餐廳咖啡機沖嘅水準,正正常常。咁豐富嘅下午茶,連加一盛惠$40.2,味道同份量都唔差,呢個價錢,算係好抵。註:埋單時,又獲贈兩張優惠券,下次可以用😄

餐飲即磨咖啡,就係一般平民西餐廳咖啡機沖嘅水準,正正常常。

註:埋單時,又獲贈兩張優惠券,下次可以用😄

2021-08-30 323 views
星期四1300去餐廳lunch, 不用排隊就直接入內因為餐廳的學生餐好抵食,包餐飲,又不用加一記得叫餐生餐時要出示學生證俾職員看學生餐-B餐-三色芝士白汁焗魚柳飯 $40味道方面:相當不錯上面有滿滿的芝士,魚柳都好足份量,有4條放滿整個碟面,不過因為有好多芝士好快就飽了我食淨4分1的飯不過我同事叫正價的餐就不抵食了,1個餐有$50-60幾都有,再加1就要$70左右先埋到單
星期四1300去餐廳lunch, 不用排隊就直接入內
因為餐廳的學生餐好抵食,包餐飲,又不用加一
記得叫餐生餐時要出示學生證俾職員看

學生餐-B餐-三色芝士白汁焗魚柳飯 $40
味道方面:相當不錯
我食淨4分1的飯

2021-08-26
$60 (Lunch)
2021-07-04 658 views
早餐諗唔到食咩,求其去左屋企附近既西餐廳茜廊,入到去人唔多,環境幾大所以都坐得舒服既,揀左個 $43 烤雞肉,煎農場雙蛋配羅宋湯煙斗粉,牛角包。羅宋湯酸酸地係幾開胃,但雞肉超鞋,煙斗粉都好少,真係食幾啖食完,似飲湯多過食粉。仲有佢既牛角包係縮水版,勁細舊之餘再成舊淋哂真心一啖已經幾乎咬哂。唯一成功既應該係煎雙蛋,唔太咸可以入到口,橙汁就正常橙汁一杯對呢度既早餐真係唔可以有期望,今次大失望,又貴又唔好食冇下次

仲有佢既牛角包係縮水版,勁細舊之餘再成舊淋哂
真心一啖已經幾乎咬哂。

對呢度既早餐真係唔可以有期望,今次大失望,又貴又唔好食
冇下次

2021-07-02 424 views
諗住隨便食過午餐,見茜廊都比較多位,就入去食過快飯。 之前去開德福嗰間,諗住天水圍呢間都差不多,怎料,截然不同,一進入內,同茶餐廳沒有分別,只是有播放音樂,但與餐廳的格局倒也有點格格不入,加上,衞生一般,有些客人的舉止也相當嚇人😖餐牌都有很多選擇,我倆就點了:🍝芝士卡邦尼蜆肉:份量算大,味道不錯🍛燴闊條麵鴛鴦焗飯(白汁龍利柳拼茄汁焗煙鴨胸):份量尚算可以,鴨胸切到好似腸仔,不是一片片,魚柳都算大塊,味道也不錯午餐配以忌廉湯🥣、蒜蓉包🧄🥖及飲品🥤,典型的套餐,都算不俗。

餐牌都有很多選擇,我倆就點了:

🍝芝士卡邦尼蜆肉:份量算大,味道不錯

忌廉湯
奶茶
$70 (Lunch)
2021-03-24 774 views
呢間西餐廳啲野都唔錯。上次食咗個龍蝦汁意粉系其貌不揚但龍蝦味超香😍😍。今次試呢個忌廉明太子煙斗粉都幾滑嘟嘟唔會好霉。不過啲汁就無乜明太子味。So far啲蝦都幾爽口大隻。下次可能堂食會好啲,等外賣等咗超耐😅😅。
Delivery
2020-11-06 1365 views
中伏了! 週日午餐,食物和環境差勁。背景音樂差,勁播快歌,好似打仗咁。出菜慢, 樣樣都要催。叫了一份葡汁牛脷飯, 牛脷只得幾粒,主要食葡汁撈飯,葡汁傑撻撻 ,非常恐怖, 食咗半碟就 支持唔住,逼住要倒。裝修, 座位開始殘舊。下次寧願挨餓都唔嚟食。一定唔會再嚟。
中伏了!
週日午餐,食物和環境差勁。
背景音樂差,勁播快歌,好似打仗咁。
出菜慢, 樣樣都要催。
叫了一份葡汁牛脷飯, 牛脷只得幾粒,主要食葡汁撈飯,
葡汁傑撻撻 ,非常恐怖, 食咗半碟就 支持唔住,逼住要倒。
裝修, 座位開始殘舊。
下次寧願挨餓都唔嚟食。
一定唔會再嚟。
$60 (Lunch)
間舖頭本身開喺屋企附近,因為之前食都唔算太難食,有時經過都會幫襯。今日見都幾多人,就入咗去食。入到去嘅時候就叫咗一份鐵板西冷牛扒,佢就話可以揀生熟程度嘅,咁因為佢係鐵板上,我就唔想佢太韌就揀咗三成熟,屋企人就叫咗燒春雞同埋黑椒牛扒飯。大概等咗15至20分鐘,終於上主菜。但係嘢飲同埋湯未到,嗰陣時就提咗佢上埋。一上個主菜就即刻切開塊牛扒,一睇佢根本就係七成熟!食落去又好韌,一啲肉汁都冇!係勁乾,勁難食!然之後都提咗佢三至四次嘢飲同埋湯未到,直到就嚟食完個主菜佢先上湯,見到都嚇咗一跳,我以為係正常忌廉湯,點知個湯係忌廉洋蔥火腿湯!食主菜同埋飲湯期間都有再提佢上嘢飲,直到食完主菜飲完湯,嘢飲都依然未上。咁就提多佢兩次話嘢飲未上,而嗰個人都係記得嘅。雖然我覺得多人漏單都叫可以接受,但係實在太離譜,都已經叫咗佢六至七次由主菜嚟到嘅時候已經開始提到食完所有嘢。雖然價錢唔算貴,但係食物質素同漏單情況十分嚴重!越食越嬲,一句講晒冇下次!

鐵板西冷牛扒

2020-10-31
2020-09-05 1182 views
打電話去外賣自取早餐:羅宋湯:好香濃,不過湯有一片紅油浮面,先隔走D油,再倒粉入湯。湯內真材實料,有菜、胡蘿蔔....粉:好健康,由於湯和粉分開裝,所以粉保持原味,唔會浸到爛曬!牛角包🥐:好好味,夠鬆脆,不過好邪惡(充滿牛油味)太陽蛋、德國腸:一般,食得入口!已經幫襯數次,質素無退步亦無進步,保持以往水準,希望有優惠推出啦!份量十足,女士食唔曬,因為太飽,食唔落個包和腸子!午餐都唔會餓!而男士就一定夠飽!聽電話的侍應態度一般,我講完個餐內容(牛角包、腸子、太陽蛋,羅宋湯粉),佢仲反問我:係米即係C3餐? 我答:我點知你地餐廳叫呢個係咩餐?我已經講曬要咩啦?佢答:即係C3餐.......🙄🙄🙄🙄🙄🙄
打電話去外賣自取早餐:

牛角包🥐:好好味,夠鬆脆,不過好邪惡(充滿牛油味)

太陽蛋、德國腸:一般,食得入口!

佢仲反問我:係米即係C3餐?
我答:我點知你地餐廳叫呢個係咩餐?我已經講曬要咩啦?
佢答:即係C3餐.......
🙄🙄🙄🙄🙄🙄

羅宋湯粉
TakeAway
羅宋湯粉
2020-06-23 884 views
用OpenRice App 訂購外賣自取,逢星期二有Master Card 優惠,買滿45元減15元,幫襯過好多次早餐,食過早晨全餐、經典風味、烏冬、米粉、出前一丁都試過。早晨全餐嘅多士,又乾又硬不敢恭維,希望堂食會好好多。經典風味早餐,如果係三餸,我基本上只食呢三樣餸,雞扒一片(Size大約係手掌心咁大),味道不錯不斷encore,紐倫堡腸兩條,煎雙蛋,如果冇特別要求佢一定係比太陽蛋。加配吉列豬扒$12 ,做得都唔錯,外脆,但係肉質比較實,沙律醬就水坑坑,味道好,但係唔好睇,返到公司一Pat野咁。唯獨有啲不好嘅係粉麵,茜廊係除了出前一丁會分湯外,銀絲米粉及加$3食烏冬,都係不會分湯的,主動要求分湯要另外加兩蚊,返到來一滴湯都冇,我根本都懷疑佢有冇加到湯,而家好似譚仔三哥、吉野家、鴻仔記... 有汁有湯嘅食物都已經用晒有隔盒,我有向茜廊提出過建議,但係好明顯不被接納。老老實實如果唔係OpenRice有優惠,如果冇咗呢個優惠,我相信用正價去光顧嘅機會率好微好微真心
早晨全餐嘅多士,又乾又硬不敢恭維,希望堂食會好好多。
老老實實
真心
銀絲米粉
二餸早餐另加吉豬
TakeAway
2020-06-05 773 views
茜朗西餐廳至開業以黎一直係小妹居住附近既至愛無論由環境、服務至食物都做得唔錯一日之計在於晨,今日小妹黎到食個醒神早餐🥣雞扒蕃茄漏斗通粉 呢個通粉既湯底係蕃茄牛尾湯,蕃茄味好香濃,絕對唔係罐頭湯,味道又唔太酸,配埋漏斗形既通粉簡直啖啖都食到湯汁精華雞扒肉質唔會煮得太老,依然保持鮮嫩跟餐煎雙蛋+牛角包🥐呢度既太陽蛋水準一直都保持穩定,蛋黃keep到5成熟,小妹最愛刺穿蛋黃放落通粉度食,正呀!牛角包味道微咸,夠鬆軟食完呢個早餐我即刻精神爽利滿分💯
茜朗西餐廳至開業以黎一直係小妹居住附近既至愛
無論由環境、服務至食物都做得唔錯

一日之計在於晨,今日小妹黎到食個醒神早餐🥣

雞扒蕃茄漏斗通粉

雞扒肉質唔會煮得太老,依然保持鮮嫩

跟餐煎雙蛋+牛角包🥐

正呀!牛角包味道微咸,夠鬆軟

食完呢個早餐我即刻精神爽利
滿分💯
2020-06-03
Type of Meal
Breakfast
2020-03-16 968 views
黃咖喱薯仔雞肉飯 HKD 38 (連餐飲)黃咖哩有點辣,薯仔綿綿的,雞肉也嫩嫩的,雖然預了下午茶的份量會少一點,但真的少的有點誇張——只有兩小塊,比一口雞大丁點兒,圖中左上方十一點方向是其中一塊,而薯仔的份量是非常充足龍蝦汁蜆肉意大利粉 HKD 48 (連餐飲)龍蝦汁不太夠,後加了黑椒,味道剛剛好,蜆肉普通,份量尚可白酒煮藍青口 HKD 38雖然白酒的味道是很淡很淡的,但是味道是不錯的,值得讚賞的是,每個殻中都有藍青口,加上湯中有甜爽可口的洋蔥粒,性價比很高雖是下午茶時間,但餐廳裏座無虛席,而很多人都點了下午茶餐買一送一的西冷牛扒,所以下次下午茶來要點西冷牛扒或來吃正餐,心理上會平衡一點

黃咖喱薯仔雞肉飯 HKD 38 (連餐飲)

龍蝦汁蜆肉意大利粉 HKD 48 (連餐飲)

龍蝦汁不太夠,後加了黑椒,味道剛剛好,蜆肉普通,份量尚可

白酒煮藍青口 HKD 38

2020-03-01 1256 views
疫情擴散下,我哋都選擇外賣多過出街食,呢間茜朗都有搞外賣優惠(85折),而且OpenRice 都搞信用卡優惠($45-$15)真係好吸引。不過點餐就出現問題,午餐跟餐有飲品同湯,OpenRice 頁面冇得揀湯,又冇得揀飲品嘅冰的多寡,而甜度,餐廳會俾糖漿就唔洗揀。最後餐廳都係要打黎問我地飲咩湯,真係無奈。用咗我媽媽的新Acc買,有$30優惠!Openrice 嘅袋嘅質料比起其他外賣好,係比較硬身嘅膠袋!雖然話要30分鐘,其實十零分鐘就攞得,唔好太遲先去攞呀!蒜蓉包好脆但好硬,因為外賣好快就凍咗。乾炒豬柳河粉($49)都炒得唔錯,但油咗啲啲。咖喱雞球飯($49)好食😋! 份量多,咖喱濃,雞滑!香煎雞扒拼豬柳配薯菜($68)呢份比較失望,份量少,雞扒還不錯,滑嫩,但豬柳好乾,薯菜都好少,唔飽肚......飲品係俾糖漿,唔洗揀甜度。仲有湯飲,但比較稀,冇料......外賣Menu

用咗我媽媽的新Acc買,有$30優惠!

雖然話要30分鐘,其實十零分鐘就攞得,唔好太遲先去攞呀!

蒜蓉包
好脆但好硬,因為外賣好快就凍咗。

乾炒豬柳河粉($49)
都炒得唔錯,但油咗啲啲。

咖喱雞球飯($49)

好食😋! 份量多,咖喱濃,雞滑!

香煎雞扒拼豬柳配薯菜($68)

飲品係俾糖漿,唔洗揀甜度。

仲有湯飲,但比較稀,冇料......

外賣Menu
2020-03-01
2019-12-22 1126 views
兩大一BB去完屏山玩兒童遊樂室,就去再就近天盛揾食,見到有間西餐廳,地方夠大又有BB椅就選擇左叫左一份二人餐,先有湯就一般西餐廳紅白湯,夠味道合格,沙津就有睇頭,芒果新鮮無出水,黑醋亦好足,主食叫左西冷牛扒同埋香燒雞白汁飯,西冷牛扒夠多汁不過有筋,但我地覺得ok, 飯就完全比想像中大份好多,好抵食,夠2-3人食,雞亦多汁夠香,水準之上,另外叫左白酒青口,因為朋友餵緊人奶,叫左一定要煮沸同埋唔好咁多酒,出黎效果可以,最後餐既甜品係蛋糕,都係一般,但賣相可以唔馬虎,套餐$248,性價比高

2019-11-04 857 views
今日第一次黎到sidewalk食佢個西式早餐,我叫左個雞扒黑松露炒蛋多士餐。多士好夠脆,加埋黑松露一齊食無得頂:雞扒就好軟身,唔會好鞋。呢到既西式早餐唔錯,會再試埋其他餐!