2021-07-02 1080 views
每次去沙田強記雞粥都一定會點豉油皇炒麵 (HKD45),炒麵雖然賣相普通,但味道確是超級好吃,豉油味道很香,麵條軟硬度剛好,炒得乾身又有鑊氣,一碟已足夠2人分享。推薦你們去試試看!😋
2021-05-09 735 views
6點28分用app叫左外賣自取,7點15分到左店舖,未有得拎。再等到7點45分都唔見有得拎,想入去問下有無漏咗單。俾個電話收銀姐姐睇,佢發爛渣咁同我講「咁細隻字點睇到!」,我明白佢好忙,但點都係客人,個一刻都真嬲有啲嬲。咁我就讀俾佢聽,咁佢有有幫我搵返張單,但印象同感覺好差。Btw, 佢啲野食唔差,但夏天係條街等成一個半鐘真係好辛苦!
2021-05-09
Waiting Time
120 Minutes (Dine In)
2021-05-09 504 views
嗌咗外賣自取,收到短訊話可以拎先出發去到我一問就話未有得拎,問都唔問,望都無望我show埋訊息話可以拎得先黎拎,都話唔知直到我再返到問先話整緊🙄
嗌咗外賣自取,收到短訊話可以拎先出發
去到我一問就話未有得拎,問都唔問,望都無望
我show埋訊息話可以拎得先黎拎,都話唔知
直到我再返到問先話整緊🙄
TakeAway
2021-04-08 561 views
對上一次食應該都有5年左右 如果唔係疫情 真係唔知食外賣囉!外賣感覺差好遠無晒小菜風味!今次都叫咗好多送,不過好似都係炸嘢多 食落去已經淋晒 所以感覺更差 咁多樣嘢真係炒麵 乳鴿 同埋雞粥比較正常啲!不過唔講炸嘢 其實啲韮菜豬紅都係比較失色 因為啲豬紅食落去口感就真係一啲都唔滑呢樣都好失望 好似煮咗好耐咗!煎釀三寶 尚算👌炒麵都可以 豉油王炒麵呢樣嘢看似容易 但要炒得好 都係同炒飯一樣有難道不過雖然係咁 如果要去強記都係比較鐘意去呢間老店食! 回想起十幾年前 我都係呢度常客嚟㗎
無晒小菜風味!

咁多樣嘢真係炒麵 乳鴿 同埋雞粥比較正常啲!

呢樣都好失望 好似煮咗好耐咗!

煎釀三寶 尚算👌

炒麵都可以

豉油王炒麵呢樣嘢看似容易 但要炒得好 都係同炒飯一樣有難道

2021-04-02
TakeAway
2020-11-22 1552 views
《沙田雞粥》那天很想去吃雞粥和 紅燒乳鴿 就上到去大圍。 因為想近點 火車站所以本來打算去新強記, 怎知道可能因為疫情關係 新強記已經關門大吉! 所以就唯有臨時臨急 在附近找一家來吃! 這家強記 好像已經有點歷史, 因為地方淺窄關係所以最需要搭枱的!還好因為是限聚令所以 就算一張大枱 都只可以坐四人,所以也算可以! 先嚟叫了一個雞粥及蟹粥,但他們說蟹已賣光 所以無緣試到 好像蠻好吃的羔蟹粥! 第一樣嚟的雞粥 真心是這裏的招牌,非常好吃! 雞大約有四至五件, 粥底香甜及綿密, 是一定要叫的 項目! 再來就是我很想吃的紅燒乳鴿,這個就真的是 可以下次省略號了! 因為 這價值80元的 紅燒乳鴿,炸得有點太乾 ,肉質柴柴的,下次可以免了!因為貪吃就多叫了三個菜。。第一個是豉椒炒蜆, 正宗大排檔風味! 但因為他的汁太過辣, 蜆肉有點細粒, 像我這種怕辣的人, 只吃了一兩口就放棄他了! 如喜歡辣的他的味道還可以的。再來加點的 豉油王炒麵 和 南乳炸雞翼, 豉油王炒麵 一出現就感覺份量極度十足, 最少他有六大飯碗的份量, 48元超級抵食! 最重點是他炒得非常香口及乾身,極之好味! 是必要 orde
《沙田雞粥》

因為貪吃就多叫了三個菜。。

再來加點的 豉油王炒麵 和 南乳炸雞翼, 豉油王炒麵 一出現就感覺份量極度十足, 最少他有六大飯碗的份量, 48元超級抵食! 最重點是他炒得非常香口及乾身,極之好味! 是必要 order之選! 再來說一下那南乳炸雞翼, 來的時候, 極度熱辣辣,但不知道是否因為剛炸起, 不大感覺到他的 南乳味!

大神奇的是因為太多打包了回家, 隔了一天用來成為早餐的時候, 這炒麵 及南乳雞翼 竟然出奇地好味 !亦不覺得有 凍了變油, 炒麵一如既往的乾身 和昨天在現場吃 水準依舊 !

最神奇的是南乳雞翼 竟然比昨天熱辣辣的時候南乳味 咁出 亦沒有昨天的油膩感 雞翼畫畫的 真的非常可以 !

整體來說這家強記, 雖然離開大圍站有大約 八分鐘至10分鐘的腳程(在油站對面), 但若喜歡吃雞粥和炒麵的人, 這裏是一個非常好的 地方! 推薦一試!
2020-11-20
2020-05-14 2026 views
好耐冇食過大排檔啦!呢日有事去大圍,就順便去食下果度出名嘅強記雞粥。限聚令下,人依然很多,星期日的六時多外面已經要等位,最後我哋就坐舖頭外面。雞粥雖然天氣熱,不過呢個係招牌菜所以一定要試!雞粥好夠鮮味,而且粥底夠棉,$3x 大大碗特式潮州蠔餅好大塊,而且十分酥脆,冇蠔腥味紅燒乳鴿熱辣辣,皮夠脆,不過肉質唔夠嫩口豉油王炒麵夠鑊氣,唔會得個咸字,又唔係太油,份量好大,最後食唔晒要打包總括黎講食物質素唔錯,而且份量好足,有機會下次會再黎!

特式潮州蠔餅
好大塊,而且十分酥脆,冇蠔腥味

紅燒乳鴿
熱辣辣,皮夠脆,不過肉質唔夠嫩口

豉油王炒麵

總括黎講食物質素唔錯,而且份量好足,有機會下次會再黎!

Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2020-03-25 1233 views
晚上23點跟朋友出大圍搵野食,雖然條街有不少食肆,但就唯獨呢間會主動問你係咪食野,仲推薦你入黎食碗粥。於是就進店試下,揀來揀去,揀左好耐最後就點左以下食物:雞粥(碗),d粥好滑好好味。應該三個人share黎食都得,因為同個朋友分落細碗到,分到三碗出黎,入面都四至五件雞(啖啖肉)。豉油皇炒麵,有提我地趁熱食45蚊大大碟,一個人食,真係會食唔晒韮菜豬紅,大大碗正。雞粥真係值得再試,如果自己一個食,食一碗都好夠飽,另外埋單比錢時都有見到佢地雞粥自取8折,下次一個人時都可以考慮下,買返碗雞粥返屋企慢慢嘆。
於是就進店試下,
揀來揀去,揀左好耐最後就點左以下食物:
豉油皇炒麵,有提我地趁熱食
45蚊大大碟,一個人食,真係會食唔晒
韮菜豬紅,大大碗正。

豉油皇炒麵
豬紅
2020-03-24
$75 (Last Night Supper)
豉油皇炒麵
豬紅
疫情期間唔建議飯局,個可以買外賣囉沙田雞粥出名由細聽到大,今次難得一班人踩完單車,又真係唔想餓住個肚離開,真係一個好好嘅選擇好多人都會話,要睇廚房師傅嘅表現,往往從看似普通嘅菜式睇起,單係碟豉油皇炒麵同糯米飯,就知冇得輸雞粥嘅雞保持嫩滑,粥夠棉,好味呀,其他菜式亦係即叫即做,熱騰騰嘅食物上枱緊係食指大動啦價錢亦相宜,其實真係一個大班人歡聚好地方,呢段時間就忍耐一下,相信唔少食店都受到好大影響,大家叫住外賣,繼續支持唔同嘅食店啦
疫情期間唔建議飯局,個可以買外賣囉

雞粥嘅雞保持嫩滑,粥夠棉,好味呀
,其他菜式亦係即叫即做,熱騰騰嘅食物上枱緊係食指大動啦

2019-10-27 2450 views
無得煲電話粥,不如食碗雞粥, 補一補Super crispy baby pigeon deep fried to perfection, not being too oily nor having too strong of a gamey taste😋 ($60)Chicken congee silky smooth - personally like medium thick😊 ($60)Deep fried fishie with dried garlic 椒鹽九肚魚 - crispy skin and the flesh melts in my mouth 🤙($120)Stir-fired clams in black bean source ($100)
無得煲電話粥,不如食碗雞粥, 補一補

2019-09-16 1653 views
今晚是中秋佳節,當然要陪朋友到處逛逛,今年再來沙田睇花燈,動物花燈、特大花燈都很搶眼,本來想到大圍吃甜品,但都是較喜歡熱食,宵夜首選大排檔,有特色又夠份量。炸大腸大腸清得好乾淨,無晒油脂污糟物,炸得外脆內乾,鹹香惹味乳鴿炸得皮脆肉嫩,肉厚香嫩,一隻真係唔夠,$80貴左啲蠔餅外層非常香脆,如果粉漿少點會更好,更易食到蠔的鮮味。門外還有很多食物選擇,上菜速度快,大排檔中算乾淨企理,下次可以來嘗沙田雞粥

炸大腸
大腸清得好乾淨,無晒油脂污糟物,炸得外脆內乾,鹹香惹味

乳鴿
炸得皮脆肉嫩,肉厚香嫩,一隻真係唔夠,$80貴左啲

蠔餅
外層非常香脆,如果粉漿少點會更好,更易食到蠔的鮮味。

2019-09-13
$100 (Last Night Supper)
2019-09-15 1009 views
今晚是中秋佳節,當然要到街外走走,沙田一如既往有花燈,今日特大花燈特別搶眼,飽覽一番後便到大圍搵食,懷念大排檔的特色,今次到油站附近啦炒麵份量足,炒得爽身,豉油味濃香,有鑊氣,麵質彈牙又夠熱椒鹽九肚魚九肚魚外層炸得香脆,內裡魚肉軟又滑,細骨可以安心吞下,椒鹽內蒜味重,鹹香惹味,點喼汁去油膩感門外有不少美食相片,店內光線充足,食物選擇多,上菜快,枱有枱布更衛生,大排檔中算乾淨企理,就算宵夜時段都人來人往,當然無揀錯

炒麵份量足,炒得爽身,豉油味濃香,有鑊氣,麵質彈牙又夠熱

椒鹽九肚魚

2019-09-13
$80 (Last Night Supper)
  • 椒鹽九肚魚
2019-07-08 1753 views
-小妹間唔中會突然想食某啲嘢,今日放工後,又突然好掛著沙田嘅雞粥🐔。橫掂今日有揸車🚗,睇下泊唔泊到門口位先,有就食喇😼。So lucky 泊到門口位😎, 就係呢間喇。有成年無嚟食喇, 環境依舊咁街坊🙊。Menu 都一樣📃, 即係價錢都無變到喇。輕食住我最想食嘅3樣嘢先😋。雞粥🐔[1碗]($35)外表平凡,雞肉夠、夠嫩滑,多粥底夠綿👍。紅燒乳鴿($75)雖然價錢貴過出面, 但絕對值得。外脆內軟, 乳鴿肉汁比外皮鎖住😋。 夠曬juicy😍。豉油皇炒麵🥢($45)我條條都入曬味, 麵條軟硬度適中。飲埋杯茶🍵先,飽哂😽。==========沙田強記雞粥地址: 大圍積存街12號地下

So lucky 泊到門口位😎, 就係呢間喇。

有成年無嚟食喇, 環境依舊咁街坊🙊。

Menu 都一樣📃, 即係價錢都無變到喇。

輕食住我最想食嘅3樣嘢先😋。

雞粥🐔[1碗]($35)

外表平凡,雞肉夠、夠嫩滑,多粥底夠綿👍。

紅燒乳鴿($75)
雖然價錢貴過出面, 但絕對值得。
外脆內軟, 乳鴿肉汁比外皮鎖住😋。 夠曬juicy😍。

豉油皇炒麵🥢($45)
我條條都入曬味, 麵條軟硬度適中。

飲埋杯茶🍵先,飽哂😽。

==========

沙田強記雞粥
地址: 大圍積存街12號地下
  • 紅燒乳鴿
2019-07-04 1116 views
原來混淆了,以為之前雞粥HI吱的美食家來過這一間雞粥,因此來到,也堅持要吃一個雞粥,但原來他試的是合發 ,不要緊,也儘管試一試這間沙田強記雞粥的雞粥。雞粥一大鍋,看上去色水也不錯,用大匙羹盛一盛,就覺得它非常之杰身,喝了一兩口,感覺味道相當之濃,而且雞本身都有輕微鹹味,類似客家鹹雞,而粥底就有濃香的雞味,並且非常綿,夠綿夠杰,即使放久了,也不會變了稀水。本身看相片以為這裏的炸大腸不錯,但是礙於老人佔大多數,因此也沒叫。另外吃到比較出色的就是沙薑雞腳,雖然這項菜式在酒樓或是茶餐廳都不時可以叫到,但是這兒的雞腳,肉偏多,而且雞腳的質地硬得來不會只有硬字,而是硬得來夠實夠爽,筋亦夠爽,這樣的質地,使人感覺到有點骨膠原的感覺。沙薑雞腳,本身的味道都有輕微鹹味,但我通常都喜歡在面頭塗一層沙薑醬,味道更具鹹香,更加鮮美。韭菜豬紅,大大碟,沒有拿來一小碟潮州辣椒油,但是汁醬本身底下都有輕微那種辣椒味,還不錯。蜆芥鯪魚球,也夠大碟,豐滿飽滿的鯪魚球,看上去已經比較吸睛,雖然我不太吃魚,但是這種鯪魚球,也沒有吃到太多魚骨,雖然鯪魚味不算極之香濃,但最少,它的魚骨,應該比起中環黃枝記的更加少,因此對於我這

雞粥一大鍋,看上去色水也不錯,用大匙羹盛一盛

本身看相片以為這裏的
炸大腸不錯,但是礙於老人佔大多數,因此也沒叫。

另外吃到比較出色的就是

蜆芥鯪魚球,也夠大碟,豐滿飽滿的鯪魚球
,看上去已經比較吸睛,雖然我不太吃魚,但是這種鯪魚球,也沒有吃到太多魚骨,雖然鯪魚味不算極之香濃,但最少,它的魚骨,應該比起中環黃枝記的更加少,因此對於我這些不愛吃魚的人吃起上來的,也算快慰。

炸乳鴿,人類常常青睞沙田龍華乳鴿才是第一,但是看過節目,又親身去過,都覺得,龍華乳鴿其實得個大字,收費收得貴,$80-90一隻乳鴿,體積相當大,但是其實質素融融,不覺得特別鮮嫩或是多汁;反而,這兒沙田強記雞粥的乳鴿,細細隻,體積正常,又不會好像酒樓那些那般細小,但是,乳鴿肉汁豐富
,而且內裏具有濃香的乳鴿酥香,炸到剛剛香脆,味道相當好。

通菜炒牛肉,沒有吃太多,但是吃了兩口,感覺通菜都炒得不錯,鑊氣夠,也不過老。

鑊氣不錯的小菜店,有評語話員工態度不好,但我又不覺,無論下姐端菜、拿來汽水、或是加茶,服務都不錯。即使這店的小菜相當之有鑊氣,你都見到內裏廚房的師傅不停拋鑊,但是內裏的冷氣還是挺充足,絕對不會覺得炎熱,甚或去到越坐越冷,冷氣開行。

2019-06-15 628 views
一大班朋友夜晚聚會,最適合就係去打冷😋同朋友沙田附近做完運動踩完單車,就搵到呢間《強記雞粥》;近大圍果邊的;有兩層,我們去到好好彩仲有最後一張大圓枱,還要係近牆邊一角,又不會影響到其他客人👍🏻他們馳名雞粥和炒麵是必點的,雖然大熱天時食粥有點辛苦,但點了是不會後悔的系列;炒麵是新鮮炒起的,炒麵要熱先好食,而且好乾身,正🤤老實說,所點既菜式都好好味,好鑊氣,我地全部都掃清光,蠔餅都encore了兩大碟🤩🤩發現了一個好既落腳點😍😍下次附近做運動,又可以再去幫襯😆😆

發現了一個好既落腳點😍😍下次附近做運動,又可以再去幫襯😆😆
2019-06-11
  • 紅燒乳鴿
  • 招牌雞粥
聽左呢間野好出名好耐,都無去食過今日好想食粥,就去一試果然名不虛傳,雞粥好入味,大大舊雞啖啖肉35蚊一碗,140蚊一窩我估一窩呢。。。4個人食就差不多另外出名仲有太和骨好juicy 半骨半肉份量幾適中甜甜酸酸好惹味就算係lok lok 骨都好正個炒麵好夠穫氣,而且好大碟最好就係無芽菜,岩曬我我地2個人食。。叫到咁真係太過分了打包也至於個服務呢。。大排檔style雖然不至於會趕你走,但唔會太友善落order 都會要hea 一陣陣所以呢。。。只可以食食物質素嚕
聽左呢間野好出名好耐,都無去食過
今日好想食粥,就去一試
果然名不虛傳,雞粥好入味,大大舊雞啖啖肉
35蚊一碗,140蚊一窩
我估一窩呢。。。4個人食就差不多

另外出名仲有太和骨
好juicy 半骨半肉份量幾適中
甜甜酸酸好惹味
就算係lok lok 骨都好正

個炒麵好夠穫氣,而且好大碟
最好就係無芽菜,岩曬我

我地2個人食。。叫到咁真係太過分了
打包也
至於個服務呢。。大排檔style
雖然不至於會趕你走,但唔會太友善
落order 都會要hea 一陣陣

所以呢。。。只可以食食物質素嚕