返工放飯 经理請食飯 嚟咗呢一間總共10幾個人 分開兩張枱 好似聽講送咗幾杯豆漿 期間坐低落單嘅時候 剩係得一本餐牌 其他人坐晒喺度等 其他人睇完 …要叫先識做 比多兩本餐牌 明明見到佢嗰陣時淨係企埋一邊 冇嘢做緊 跟住唔知點解杯茶入面有條青瓜喺度 😒叫佢換過杯 都唔知 發生咩事咁樣😅我叫咗個炸醬麵 好耐之前細個嘅時候食個炸醬麵好似係辣嘅 但係呢一個好似係肉碎麵多啲 唔知個炸醬去咗邊🤣 配咗個好油嘅手抓餅價錢幾抵 食到食唔晒之前嚟過呢度食 推薦酒釀丸子👍🏻👍🏻👍🏻✨

發生咩事咁樣😅

價錢幾抵 食到食唔晒
之前嚟過呢度食 推薦酒釀丸子👍🏻👍🏻👍🏻✨
2022-08-12
$50 (Lunch)
  • 酸辣湯雲吞
  • 擔擔麵
  • 炸銀絲卷
  • 酒釀丸子
2022-03-28 1922 views
疫情關係,近期在家工作,終於有機會可以落嚟試吓個午市,飲咗佢杯茶,都幾清香嘅。叫咗午市麵餐,一嚟到就發現原隻曱甴喺擔擔面裏面。即時打卡同向一個男經理表示要求換。另外加錢叫咗個水晶肴肉做小食,啲啫喱入口即溶,都幾好食嘅。換咗個午市飯餐黎到,就係個老火湯裏面發現有原隻烏蠅。唔知係我咁好彩,連續中獎,定其實啲昆蟲係材料之一呢?已經冇晒胃口。但冷靜落嚟,再打下卡先!唯有再叫個男經理,再指一指個蟲仔,個經理話唔使我俾錢,幫我取消個餐,比我走。(所以我講左句多謝!)明白工作辛苦,但係疫情嘅情況下,希望餐飲嘅衛生可以做得更加好。但其實就算唔喺疫情嚴重嘅情況下,有昆蟲本身就已經係嚴重問題吧?特登嚟寫低個食評,而家個人醒晒,飯後可以更加集中精神工作。

另外加錢叫咗個水晶肴肉做小食,啲啫喱入口即溶,都幾好食嘅。

換咗個午市飯餐黎到,就係個老火湯裏面發現有原隻烏蠅。

唔知係我咁好彩,連續中獎,定其實啲昆蟲係材料之一呢?

已經冇晒胃口。但冷靜落嚟,再打下卡先!

!)

特登嚟寫低個食評,而家個人醒晒,飯後可以更加集中精神工作。

2022-03-28
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Lunch
  • 擔擔麵
2021-12-21 1411 views
聽講呢間嘢嘅前身係上海婆婆, 我就唔知係咪啦,我冇check到, 記憶中上海婆婆係好食嘅, 諗住呢間嘢應該都唔會太差🤣 我覺得四樣嘢嚟講, 黑醋排骨係最好食嘅, 呢間嘢應該好食喺小炒上面🤭 所以呢碟可以再試, 同埋都幾有鑊氣, 唔夠半碟已經喉嚨痛😂😂跟住就到紅油抄手, 真心覺得食過最難食嘅抄手之一, 唔辣之餘, 有啲甜甜地嘅豉油味, 一般般🤭講下佢個擔擔麵啦, 擔擔麵比較清少少, 不過都有少少擔擔麵嘅味道, 個面底唔會太差, 如果下午茶去食都抵😂最後講下佢嘅水晶肴肉, 唔知點解感覺似得個鹹豬手啲肉🤣 鹹鹹地, 中間透明嘅嘢就會入口溶化... 我自己冇特別興趣, 不過其他人話幾好食囉😂 咁應該見仁見智!

2021-10-18 1863 views
重陽節個排去咗拜山,之後同屋企人去咗呢度食上海菜。佢午餐係有套餐嘅,嗌一個set會有一個飯,一個餸,一個湯, 五十幾六十零蚊使加一。我哋四個人嗌咗四個餸,餸既分量唔算好多,味道都ok嘅。蒜芯炒小黃牛,牛肉好明顯係加過嘢令到佢好嫩滑嘅,而且非常重嘅孜然味,係比較野味嘅。糖醋魚塊既魚塊唔多,但係味道係好食嘅。跟住仲嗌咗一個上海津白同獅子球,獅子球唔記得咗影相就食咗。獅子頭一碟有兩舊, 如果一人自己食呢個set就可能嗰餐唔係好夠嘢食xp 但佢獅子球嘅味道比較軟身,味道都ok嘅。整體覺得係不過不失啦!
重陽節個排去咗拜山,之後同屋企人去咗呢度食上海菜。

使加一。

我哋四個人嗌咗四個餸,餸既分量唔算好多,味道都ok嘅。

糖醋魚塊既魚塊唔多,但係味道係好食嘅。

$60 (Lunch)
2021-10-15 1204 views
星期五悶悶地約咗個朋友喺黃大仙食飯平時夜晚少食澱粉 不過朋友今日話想食上海野 就即管陪佢試吓呢間上海廳店內裝修都有懷舊上海feel 坐得都幾舒服首先嚟嘅係兩個冷盤~四川怪味雞同埋皮蛋豆腐 份量好足~ 之後當然唔少得就係上海小籠包同埋京蔥牛肉包 包點上嘅時候都係熱辣辣嘅 兩個都合格~ 夠熱多汁好食然後覺得叫多個粉面又會太飽 於是朋友提議食桂花蜜汁火方 係佢最鍾意嘅上海菜 我自己就第一次試 呢個我覺得係最好食嘅 有甜甜蜜蜜嘅金華火腿 加上脆卜卜嘅腐竹片同埋青瓜 再夾喺熱辣辣嘅夾包入邊 食落去口感豐富!雖然要$108 不過我覺得物有所值👍🏾埋單每人$200有找 唔錯!
星期五悶悶地約咗個朋友喺黃大仙食飯

店內裝修都有懷舊上海feel 坐得都幾舒服

首先嚟嘅係兩個冷盤~四川怪味雞同埋皮蛋豆腐 份量好足~

埋單每人$200有找 唔錯!
2021-06-22 2062 views
三人行過喱間上海店門口,發覺裝修都有d特色。門口呢個擺設都有d東方色彩。入面都算寬敞,有圓枱亦有卡位,適合不同人數進餐。下午茶時段,當然要睇吓有乜可以選擇啦。發覺配搭都有好多款,重有凍豆漿送添。呢個擔擔麵,份量係小d,可能係下午茶掛。辣度適中,大部份人應該可以接受。配料都係大路野,睇相都會明晒,畧帶點花生醬味,ok嘅。紅豆沙包外面有d甩皮甩骨嘅感覺,d紅豆沙甜度算適中,衰在半凍唔熱,冇左剛剛蒸起嘅感覺,好食度大打折扣。 雪菜肉絲麵普通過普通,冇乜賣點,祇可以用清清地嚟形容。蒸銀絲卷又係半凍不熱,俾人有種唔新鮮嘅感覺,冇可能話好食囉。嫩雞燴麵不過不失,調味都可以接受嘅,唔會太咸。鷄就講唔上嫩囉。全部野都冇乜亮點,衹屬街坊食店水平。落單嗰位侍應不但笑容欠奉,重好唔耐煩嗰隻,要改進吓喇,記住我地係消費者嚟㗎,都係你個米飯班主。
三人行過喱間上海店門口,發覺裝修都有d特色。

門口呢個擺設都有d東方色彩。

入面都算寬敞,有圓枱亦有卡位,適合不同人數進餐。

招牌擔擔麵

紅豆沙包

雪菜肉絲麵

雪菜肉絲麵普通過普通,冇乜賣點,祇可以用清清地嚟形容。
蒸銀絲卷

嫩雞燴麵

2021-06-13 1204 views
都冇哂以前啲嘢食, 個炸銀絲卷又縮細咗,以前好多嘢食, 幾道菜都冇哂, 辣個菜都係叫個小辣,但真係辣咗少少。 豆沙鍋餅同香蕉豆沙都好味。小籠包好味又多汁。整體嚟講全部都唔錯。等位方面我8:00到一嚟就有位。800幾蚊6位都幾抵食。
都冇哂以前啲嘢食, 個炸銀絲卷又縮細咗,
以前好多嘢食, 幾道菜都冇哂,
辣個菜都係叫個小辣,但真係辣咗少少。
豆沙鍋餅同香蕉豆沙都好味。
小籠包好味又多汁。
整體嚟講全部都唔錯。
等位方面我8:00到一嚟就有位。
800幾蚊6位都幾抵食。
2021-06-09 1052 views
食咗一半先發現碟泡椒牛肉有曱甴🤮,同店員講,淨係話咁cancel 呢碟,好似無事發生咁!道歉都冇,態度惡劣,最後仲要將冇來到既菜式計埋錢! 結果只是冇計曱甴餸同免加一。千祈唔好去

2021-06-07
Dinner
2021-05-20 932 views
今日到黃大仙中心購物,購物完順便食晚飯,今晚心目中想食中菜,看商場水牌介紹有上海菜,二話不說便決定了。點菜時職員介紹了3折精選小菜優惠,晚市惠顧滿$200便可以3折加配其中一款小菜,本想加配牛肋骨,但已售罄,於是便點了麥片芥末蝦球。蝦球新鮮彈牙,配上芥末沙律醬,很醒胃。其他食物味道也不錯 : 小籠包 $38火腿扒津白 $75上海粗炒 $72炸銀絲卷 $25本身不打算叫這麼多,全因為有折扣。最終是吃不下全部,要打包回家,哈!

其他食物味道也不錯 :
小籠包 $38
火腿扒津白 $75
上海粗炒 $72
炸銀絲卷 $25

2021-05-14
2021-05-10 631 views
糖醋魚塊$62魚塊好滑,大慨有5-6件,酸甜度剛好,配白飯吃麻婆豆腐$54⋯⋯點餐時,侍應細心地講,呢個餸係辣,不過可以揀「小」辣,果然唔太辣👍🏻酸辣湯麵$68,普普通通,唔覺得好食;又唔辣套餐可配小籠包,正常好食小菜包一碗白飯+例湯,湯好甜,飲完見到大量青紅蘿蔔🥕,切到好細粒,啱老人家食;不過佢俾小左碗湯給我😿裝修雅致午市套餐抵食👍🏻一份套餐免加一服務費及茶費,都好公道座位舒適,下次可試其他菜式
糖醋魚塊$62
魚塊好滑,大慨有5-6件,酸甜度剛好,配白飯吃

酸辣湯麵$68,普普通通,唔覺得好食;又唔辣

套餐可配小籠包,正常好食

小菜包一碗白飯+例湯,湯好甜,
飲完見到大量青紅蘿蔔🥕,切到好細粒,
啱老人家食;不過佢俾小左碗湯給我😿

裝修雅致

午市套餐抵食👍🏻
一份套餐免加一服務費及茶費,都好公道

座位舒適,下次可試其他菜式
2021-05-10
$62 (Lunch)
2021-04-20 494 views
服務態度惡劣,店員踩筷子🙃完全唔想招呼客人既樣。食物質素極差:水晶肉十分硬,仲加麻油?!芥末蝦球中間舊粉未炸好,粉皮厚薄不一,似係兩款粉皮,蟹粉豆腐勁多蟹殼,銀絲卷入面散哂🤦🏻‍♂️難怪無咩人食
服務態度惡劣,店員踩筷子🙃
完全唔想招呼客人既樣。

食物質素極差:
水晶肉十分硬,仲加麻油?!

芥末蝦球中間舊粉未炸好,

粉皮厚薄不一,似係兩款粉皮,

蟹粉豆腐勁多蟹殼,
銀絲卷入面散哂🤦🏻‍♂️
難怪無咩人食

2021-04-09 449 views
黃金四季豆第一次食意外地係最好食個款,最後靠依個送飯😂松子魚幾失望~個汁唔酸(唔係唔夠酸而係無酸味)😂😂好少可會食到零酸味,個魚無咩味,原本最期待係依碟😂結果打包返去都食唔哂,因為真係無味,個魚本身已經唔鮮甜蟹粉豆腐諗住好送飯啦,無蟹味都算仲要腥腥地😂好伏依碟野,返屋企加醋後都係搞唔掂😂😂9點先入座所以9點半先到齊開始食,得半個鐘食唔哂,全部要打包😂想講個四季豆翻叮後都係咁好食👍👍其他就……哈哈
黃金四季豆
第一次食意外地係最好食個款,最後靠依個送飯😂

松子魚

蟹粉豆腐

今日黎到黃大仙中心既上海廳1930,裝修復古中國風,地方面積都幾大,安排我地坐既座位都幾寬敞,環境不錯,餐廳主要食上海菜,不過點心、海鮮、冷盤、小菜都可以點麻醬拌粉皮 8/10主要有粉皮、雞絲和青瓜絲,淋上麻醬及灑上少量白芝麻,麻醬幾香,粉皮煮得煙煙靭靭同埋幾滑,不錯前菜👍🏻蟹粉扒豆苗 8.5/10上菜時已經聞到好香味道,香氣撲鼻,豆苗炒得好好,唔油同埋仲係好嫩,仲要有蟹膏同蟹肉☺️相當足料皮蛋豆腐 7.5/10豆腐份量都唔少,清涼嫩滑,上面加左大量肉鬆,惹味有嚼口,同時又帶少少咸香,皮蛋少少糖心 食落軟綿🤤上海炒年糕 8.5/10好耐冇食過咁煙韌既年糕,可以同韓式年糕媲美,醬油帶甜,每片年糕都沾滿醬油顏色,一口接一口咁食😋上海小籠包7/10 小籠包好普遍,但整得好食相當難,呢到小籠包外表唔錯,厚薄適中,能承托包內湯汁,尖端位置有少少厚,肉餡鮮甜有咬口,肉汁唔太油膩,加埋薑絲的豉油,錦上添花☺️松子黃花魚 7/10非常考驗師傅刀工同功架既一道菜,起完魚骨再切花紋,再將魚身炸香淋上糖醋汁,黃花魚肉肥厚,不過有少少老,但味道酸甜香脆,幾開胃

麻醬拌粉皮 8/10

蟹粉扒豆苗 8.5/10

皮蛋豆腐 7.5/10

上海炒年糕 8.5/10

上海小籠包7/10

松子黃花魚 7/10
2021-03-01
2021-02-19 755 views
我真係極度驚恐,一向都有買開佢個外賣,次次都係食酸辣湯拉麵,咁外賣湯同麵係分開嘅!咁我將個酸辣湯飲咗d之後,就準備將個麵倒埋落去食,點知一開蓋就發現麵入面有d啡色嘅嘢,立刻覺得唔對路,用筷子夾開少少麵發現竟然係隻曱甴,見到咁真係就嚟暈低!我有相為証!我真係以後都唔會再幫襯佢!真係人都癲!

我有相為証!我真係以後都唔會再幫襯佢!真係人都癲!
2021-02-19
TakeAway
Lunch
2020-11-12 1405 views
屋企生日飯最鍾意呢啲間, 因為老一輩唔鍾意食西餐同日本嘢, 上海嘢較啱佢哋口味。首先環境舒適好闊落, 一家大細坐都會好舒服, 嚟餸速度都好快, 重點係泊車易 假日黎都唔使點排車場味道同價錢衡量的話, 我覺得性價比好高, 價錢較平民化,環境又坐得得適服。值得推介係佢個醬油炒飯,味夠濃飯夠分明非常好食, 但係如果唔食得重口味嘅會覺得佢偏鹹,其他小菜中規中矩 , 喺九龍區想搵間性價比嘅上海嘢比較困難, 因為大集團坐得舒服價錢較貴, 如果價錢平又要幫襯老小店, 相對一家人坐就冇咁舒服, 所以總體嚟講性價比算幾高, 值得推薦

味道同價錢衡量的
話, 我覺得性價比好高, 價錢較平民化,環境又坐得得適服。

醬油炒飯
2020-11-01