2018-07-17 383 views
終於都癲娜,聽日後日大後日繼續操!閉關練功,心情不爽!情緒欠佳!勿擾!謝謝。操完又白廢,忍唔到口勁胃食無得醫,怪您過份美味無辦法。行去燉奶佬想食西冷無位。行去串燒妹想食大麻辣湯又無位。行去蛇王兄想飲蛇湯食蛇羹,點知突然無開。轉彎去潮興旺想食個魚蛋麵算,拉左閘?原來裝修下個月先開返!有無咁黑仔呀,最終回歸上海小館。情緒惡劣,要飲可樂去去負能量!十一點的晚飯,好疲倦唔想煮,指定菜色酸辣湯,無得頂 ﹗操得咁辛苦梗係要奬勵下自己,勁多料酸辣湯、勁厚蝦仁炒蛋,好耐無試過飽到想嘔既感覺喇,莫非我近來排細食左?酸辣湯,質素保持不變,超多料超好味 ﹗勁酸勁辣,味道特濃,厚薄剛剛好!配料豐富到不得了,塞到滿滿呢。豬大腸、木耳、肉絲、豬大腸、蝦仁、豆腐、筍絲、蛋花,味道非常豐富,不同質感盡在其中,回味無窮。實在太好飲喇,急不及待要全部立即倒晒落肚,熱騰騰滾熱辣燙到起水泡喇 ﹗師傅係咪我成個月無黎,所以加料炮製呢?比平時更多料,成碗湯係滿料!仲多左豬大腸,味道更豐富香甜,夠酸夠辣超級好味!酸辣湯麵,飲勻省港澳,頂級永遠滿分的酸辣湯只得此間!次次都係淨湯,酸辣湯麵第一次試。完全無偷功減料,味道及配料跟我飲開既

酸辣湯麵,飲勻省港澳,頂級永遠滿分的酸辣湯只得此間!次次都係淨湯,酸辣湯麵第一次試。完全無偷功減料,味道及配料跟我飲開既一模一樣,而且特價粉麵抵到爛,平到 $28 蚊乍﹗原來唔係擔擔麵既?失望,我諗多左喇。比拉麵再次一等既上海麵條,莜麵質地,食不到麵粉香。一般麻麻地不喜歡。

鐵板五香雞柳,熱騰騰的鐵板盛著佳餚,鬼殺咁嘈、吱吱喳喳送到,師傅細心地用碗蓋著,免得醬汁射到四圍係,耐心等待她們平靜下來才慢慢拿走。開呀﹗白煙直噴,芬芳氣味飛撲而來,香噴噴啊﹗

不太覺得係五香粉味道,反而似薑蔥爆雞柳,有薑、蔥、蔥頭、洋蔥、青椒、蒜頭,大火炒起夠鑊氣,散發強烈香菜香料氣味,食慾大增。雞柳醃味非常甜美,濃郁醬汁,熱辣辣嫩彈細味,夾雜粉爽蒜子、爽脆青椒齊齊嘆,無投訴。

椒絲腐乳通菜炒牛肉,一次漏牛肉、一次漏椒絲,笑死我咩 ﹗終於一家團聚喇。特濃腐乳味椒絲味,乳香吸引夠美味。微鬆牛肉醃得不太過份,淡淡牛味,嫩彈可口,滿意。翠綠水通爽嫩多汁,趙到索索聲,撈埋鮮牛肉滑溜溜,送飯一定正到痺,最少食兩碗滿滿白飯啦!淨食有點重口味,雖略咸但好食,都還頂得住!炒菜好貴啊,索價 $63 蚊。

雞火津白、雞火白菜、雞油白菜,師傅非常有心機排得雞肉金華火腿齊齊整整,靚靚仔仔出場,兩色相間美侖美奐,狀甚吸晴。新鮮出爐傳來陣陣雞油香氣,爽甜無比的靚菜捲著濃味火腿品嚐,咸香跟菜甜撞得精采非凡;爽甜無比的靚菜捲著結實雞件品嚐,雞油味道甘甜不膩,只是雞肉就有點乾鞋,幸好濕潤的靚菜可補不足之處。

烹調可口,所有食材融合打得火熱,迅間被我消滅得一乾二淨。白菜勁甜多汁,完全無苦澀味,但榮發白菜苦澀鞋硬齊晒。次次想食菜芯,都只係得白菜同津白,好心 update 返個 menu 啦,激死我。我要三鮮白菜,最後變左雞火白菜,我都算係熟客成日幫襯認真一點好嗎?

三鮮津白,跟雞火差不多,多左蝦球囉。津白都依然爽嫩多汁熱燙燙,但非常淡口,忘記落鹽?有微弱菜甜味。感覺油淋淋,食完漿住喉嚨起晒痰。雪藏雞乾鞋到出奇無醃過完全無味,有雪味,唔怪得等咁耐啦,是否剛解凍呢?蝦爽但無鮮味無甜味。金華火腿咸香油潤,有趙口又甘香,滿意。

蝦子炆海參,幾片鮮筍有渣,冬菇好味。原身無味的海參撈蝦子及重味醬油,熱騰騰吃著,美味食唔停,勁震勁彈的海參,彈到醬汁四踐喇。

椒鹽排骨,經常使我將排骨、豬扒、豬排混餚囉,依塊我會叫豬扒。喜出望外的演繹,上海椒鹽豬扒剛剛炸起,薄薄脆漿鬆化,不油不厚恰到好處,鎖住肉汁在內,咬扯噴射。甜肉混椒鹽咸辣惹味,質地有嚼勁,不硬不乾。可以沾埋大量甜酸咕嚕汁,開胃醒腦可以減低油膩煎炸感,別有番風味。

蝦仁炒蛋,大蝦球不是蝦仁仔那麼簡單,爽爽咸香明蝦,不過火不過咸。炒蛋厚到厚燒玉子一樣,鑊氣迫人滾熱辣,每啖都輕煙飄飄香噴噴。蛋味香甜濃郁,包著蝦球在舌尖翻騰,堅堅堅拍案叫好。火腿白菜湯,足料落重本,勁多金華火腿呢,咸香突出加上香濃菜甜味,超好飲呀 ﹗白菜高質不澀帶甜,無渣無草青味。

砂鍋津白,我仲以為淨菜添,點知雜錦鍋來的。有無味爽蝦、雞絲、火腿、豬肚、雞髀菇、竹筍、粉絲!仲驚食唔晒,免強完成啦,飽得很!濃郁津白菜甜味靚湯,好味道。一窩雜錦津白湯濕濕碎啦,全部沽清!

大黃魚湯,嬸嬸傳來巨鍋,嚇死朕咩 ﹗應該都飲得晒既。魚湯要那那聲急急趁熱飲先最好味,凍左無咁好飲架。淡淡奶白色黏黏湯汁,魚味濃郁鮮甜,雪菜咸鮮,一邊飲一邊趙,痛快﹗

黃魚煎過特別香口鮮甜又可以除去腥味,肉質嫩滑多汁,魚肚膠彈,每個部位都非常好食無得彈,魚骨魚頭魚尾都被我損得半絲肉都無剩!掛住食魚點豉油,再返轉頭飲湯會淡晒囉。

紅燒黃花魚,用我最大的耐性等足半個鐘終於出場 ﹗紅燒黃花魚好味道喎,魚味濃郁,魚肉嫩滑多汁。炸得香口開胃,記得要趁熱食,否則蓋不過腥味,必須撈埋濃郁紅燒汁齊齊食,味道提升不少。魚肉配菜冬菇、竹筍、肉片、蒜子更加好味喎。撈飯無得輸,什麼都清晒,菇筍菜蒜全部無得留低。

三絲黃鱔羹,熱辣辣送到,香噴噴!嚐一口,香蒜味濃,令我諗起鱔糊撈埋生蒜既味道。湯底十足係酸辣湯只係無落酸辣啫,好好味!但越飲越似碗仔翅湯底,顫顫驚驚加黑醋試試。即時變得同碗仔翅味道一模一樣,非常神奇!黃鱔絲滑彈,肉絲嫩口,筍絲木耳絲勁爽,全部高質心心眼。

芽菜炒鱔糊,飽到只係食晒鱔柳同半碟芽菜。特濃醬汁不咸不濁,襯托著爽嫩充滿水份芽菜,即時好食百倍。鱔柳結實,不夠嫩亦不夠彈,整體蠻不錯。

椒鹽鱔片,完全誤會晒,係黃鱔柳唔係白鱔片,同我幻想南轅北轍!炸漿厚硬,半點都不鬆化,殼一樣既脆粉加油膩感已完全蓋過黃鱔味道,似食緊硬餅乾,而且椒鹽調得偏咸,浸完喼汁免強可以入口。左諗右諗叫咩餸,洋蔥豬扒?椒鹽肉排?椒鹽鮮魷?最終試椒鹽鱔片啦,還掂未食過。

麻婆豆腐,豆腐震騰騰好跌盪地上檯,彈力十足好鬼誘惑!勁滑豆味勁香濃,邊度買架?肉鬆彈彈甜美可口,辣味適中回味無窮。淨食有點咸,試試配湯麵食先。

陽春麵,陽春麵係擔擔麵條黎喎,嚥韌有咬口,有蛋香,掛上豉油湯底,還可以。白菜太生食唔到,硬掘掘帶草青味。淨食麻婆豆腐有點油,唔想食飯又無豉油皇炒麵,明明見到menu寫住炒麵轉粗麵加 $10 蚊,但嬏嬏話全部係粗麵真係匪而所思,走既時後我見到食客嘆緊炒幼麵喎。

油豆腐粉絲湯,點解係豆卜?唔係一塊塊油豆腐既?兩者口感有分別架喎!普通豉油湯底有點失望。白菜不甜,粉絲夾著冬菇絲筍絲撈上豆瓣醬都還幾好,除左無酸味外,有一刻我覺得似酸辣湯,紅磡珍珍雪菜白菜仔雞湯底好味得多。

回鍋肉炒麵,從未食過炒粉麵,以前多次聽到食客要回鍋肉炒麵唔通好好食?試試先。阿姐建議粗麵比較好食,幼麵係炸脆麵來的,但我想食幼麵喎,那就幫我多汁吧。誰知多汁都未能將脆麵軟化,廣東炒麵跟上海炒法不同,而且個汁好杰。甜甜的醬油味,微弱辣味,椰菜、齋叉燒片、五花腩片,麻麻地。下次再試過炒粗麵先,但唔會係回鍋肉,$35 蚊仲平過牛腩雙併湯麵堅抵喎,原來宵夜時段平好多。

醉雞翼,開邊想更入味嗎?我只覺得更乾更靯。酒香仍在,先甜後澀,少少雞味,冰涼唔難食。鮮肉鍋貼,實惠只需 $24 蚊有 4 大隻呀 ﹗餃皮跟一般的不同,十分黏嘴的啊,沒有滑溜感覺,厚厚的皮使到食幾隻已好滯。肉餡甜美多汁有彈性,餃底焦香金黃,浸完喼汁直接入口,比小籠包更美味。

西湖牛肉羮,清清地西牛胡肉羹!牛肉鐵質蛋白質,西芹降血壓血糖,蘿蔔補腦養顏!健康補身又好味道,洒上胡椒粉香香辣辣,飲得津津有味。
酸辣湯麵
蝦仁炒蛋
麻婆豆腐
鮮肉鍋貼
2017-11-03 468 views
呢間上海店係我平時夜晚最常去既餐廳皆因真心平靚正不論多人去食定小人去食都有不同既選擇而且過左9點半仲有宵夜時段就仲抵食我必叫既都為雞絲粉皮同小籠包仲有佢既酸辣湯都唔錯既如果想清淡啲又有粥食所以想平平地食個飯,呢度都係唔錯既
呢間上海店係我平時夜晚最常去既餐廳
皆因真心平靚正
不論多人去食定小人去食
都有不同既選擇

而且過左9點半仲有宵夜時段就仲抵食

我必叫既都為雞絲粉皮同小籠包
仲有佢既酸辣湯都唔錯既
如果想清淡啲又有粥食

所以想平平地食個飯,呢度都係唔錯既
2017-06-21 918 views
聽朋友講,上水有間上水野幾出名,我地搵搵下,原來係我地屋企附近架咋!門面係一間懷舊feel既餐廳,入面無乜裝修,都比較簡陋,但係價錢親民,今日就試一試!Lunch time都要排隊喎,證明質素不錯呀,我叫左個獅子頭客飯,客飯仲送個湯,蓮藕湯。湯味道一般,比較淡味,但係湯面油份不多,都值得飲~主菜黎啦,好多菜,雖然只有一舊肉,但係獻汁相當出色,好濃味,獅子頭內夾雜獅肥豬肉,令咬起黎有嚼勁,一味瘦肉唔好食既!一個獅子頭點可以滿足到我地呢?我地仲叫左條炸銀絲卷,呢度最好就係煉奶任添!雖則係炸,但係油絕對唔多!銀絲卷好軟熟,皮亦炸得好脆,就算放得耐啲都唔會出水。我見到店員同啲食客有傾有講,相信舖頭都係sell人情味,做下熟客咁,如果有時間,可以幫襯下d細舖,支持下佢地~

2016-05-04 2718 views
說起來,自從轉換了工作地點後,已經很少機會過來上海小館了。今次中午到上水買東西,正好順道重臨。客飯都不用$40,算是便宜了。回鍋牛肉夠鑊氣,而且用牛肉代替五花腩是健康少少,蘸點一下豆瓣醬,辣辣地更加刺激味蕾,用來伴飯一流。例湯是蓮藕湯,亦都夠火喉,湯渣的蓮藕片加點豉油,都不能放過。也許這些小店,就只能在舊區中殘存,難保又頂不住貴租而結業。
說起來,自從轉換了工作地點後,已經很少機會過來上海小館了。

今次中午到上水買東西,正好順道重臨。
客飯都不用$40,算是便宜了。
也許這些小店,就只能在舊區中殘存,難保又頂不住貴租而結業。
2016-03-29 1682 views
一行5人食午餐,呢條街好多食店,剛好呢間門口有車位, 舊式上海店,格局近菜館,粉紅枱布,店員自己食緊午飯,仲好好人咁話幫眼睇車!大家各叫自己喜歡嘅食物分享! 小籠包($65)一籠10隻,椰菜葉墊底,小籠包皮較厚,鮮肉新鮮多汁!點黑醋好味! 麻婆豆腐($42)好大一盤,豆腐嫩滑,豆瓣醬汁微辣開胃,撈飯一流! 担担麵($20)幼麵彈牙,已經剪開,不過花生味唔濃,湯底味道唔夠濃,所以唔夠味!炒鱔糊($32)好濃好杰,鱔肉彈牙,最喜歡用銀芽炒,撈埋汁爽脆好味! 酸辣湯粗麵:我試飲少許酸辣湯,一湯匙已經好多料,豬皮木耳絲爽脆,豆腐嫩滑,湯底微辣,酸酸地開胃! 回鍋肉($32)醬汁唔夠濃味,椰菜太大塊,好硬,肉塊唔夠嫩,唔夠味! 紅燒肉($32)自己唔太喜歡紅燒,所以只食了一件豆卜,豆卜爽晒醬汁,醬汁香濃,濃味又唔會過鹹!食物幾好,店員親切!又肯睇車又有笑容!好開心嘅一餐!
一行5人食午餐,呢條街好多食店,剛好呢間門口有車位,

食物幾好,店員親切!又肯睇車又有笑容!好開心嘅一餐!
2016-03-21
$55 (Lunch)
2016-01-29 1416 views
今日突然想食擔擔麵,去左2年無食過既上海菜館。入去到有陣好怪既味,可能係臭粉既味,無理咁多就坐底左,叫左個擔擔麵,排骨炒年糕,豆沙鍋餅竟然係豆沙鍋餅上先,無計,只有好食啦,餅底整得非常差,好吸油但唔鬆化,食左兩件就要停手。 跟住既炒年糕味道正常,係油少少,都可以,排骨就差D啦最後擔擔麵,算係最好食,麵質剛好,少辣,同埋只賣廿蚊,平過豆沙鍋餅!!!無黎兩年,差左咁多。。。今次應該最後一次啦。。。
今日突然想食擔擔麵,去左2年無食過既上海菜館。

豆沙鍋餅
排骨炒年糕
跟住既炒年糕味道正常,係油少少,都可以,排骨就差D啦
擔擔麵

無黎兩年,差左咁多。。。今次應該最後一次啦。。。
2016-01-16
$70 (Lunch)
2015-12-15 874 views
小公主其實係北區都住左好多年但竟然一次都無黎過呢間上海小館食野咁岩果晚屋企無飯食,就去左試下喇上海小館裝修無咩特別就係舊式食店既樣不過而家呢D舊店買少見少(由其是咩都變哂藥房既上水)所以反而有種莫名既親切感係到店員好友善見我地好似無咩頭緒都介紹左D餸菜比我地麻婆豆腐 $42一至五都會有唔同既特價菜式當日星期四就係麻婆豆腐肉醬夠香夠辣,只係豆腐唔夠滑不過因為咁豆腐相對比較硬身所以唔會一 ‘筆’ 就爛哂奶油津白 $60奶油津白係小公主好鍾意食既菜之一不過係街都唔係咁易搵到呢到既奶油津白比較Creamy津白既甜加埋奶油既香真係好夾好好味灑係菜面既金華火腿粒亦令道菜更有層次咕嚕肉 $60呢到用豬扒肉黎整咬落去啖啖肉,而豬扒都好鬆唔硬醬汁唔錯唔會太酸,合格有餘酸辣雲吞 $42酸辣湯好足料而且味道幾平衡,唔會太辣/太酸不過我始終都係念念不忘燕雲莊既酸辣湯而雲吞就普普通通無咩特別只係個皮有d厚整體食物都唔錯而且店員有禮貌(舊式老店好難得架)價錢亦都好公道,岩哂區內街坊各位北區朋友幫襯下呢d小店好過又比錢d大財團啦
小公主其實係北區都住左好多年
但竟然一次都無黎過呢間上海小館食野
咁岩果晚屋企無飯食,就去左試下喇
上海小館裝修無咩特別
就係舊式食店既樣
不過而家呢D舊店買少見少
(由其是咩都變哂藥房既上水)
所以反而有種莫名既親切感係到
店員好友善
見我地好似無咩頭緒
都介紹左D餸菜比我地
麻婆豆腐 $42
一至五都會有唔同既特價菜式
當日星期四就係麻婆豆腐
肉醬夠香夠辣,只係豆腐唔夠滑
不過因為咁豆腐相對比較硬身
真係好夾好好味
灑係菜面既金華火腿粒亦令道菜更有層次
咕嚕肉 $60
呢到用豬扒肉黎整
咬落去啖啖肉,而豬扒都好鬆唔硬
醬汁唔錯唔會太酸,合格有餘
酸辣雲吞 $42
酸辣湯好足料
而且味道幾平衡,唔會太辣/太酸
不過我始終都係念念不忘燕雲莊既酸辣湯
而雲吞就普普通通無咩特別
只係個皮有d厚
整體食物都唔錯
而且店員有禮貌(舊式老店好難得架)
價錢亦都好公道,岩哂區內街坊
各位北區朋友幫襯下呢d小店
好過又比錢d大財團啦
2015-11-26
2015-12-14 585 views
今日下雨天,冇得外遊,幸好都可以同小比食返餐,今天選了傳統的上海館,沒有什麼裝修,先來豆沙鍋餅,好脆,但豆沙不平均,一半有一半冇,豆沙也算夠甜,再來鍋貼,肉有鮮咩,唔錯,但小比話皮太厚,小籠包,我覺得麻麻地,冇咩肉汁湯汁,皮也不夠簿,奶油津白,比較油,但帶有金華火腿乾,幾可口,總結味道一般,同傳統餐館一樣,冇咩服務,同繁忙時間要搭桌
沒有什麼裝修,先來豆沙鍋餅,好脆,但豆沙不平均,
,小籠包,我覺得麻麻地,冇咩肉汁湯汁,皮也不夠簿,
奶油津白,比較油,但帶有金華火腿乾,幾可口
,總結味道一般,同傳統餐館一樣,冇咩服務,同繁忙時間要搭桌
Lunch
2015-12-03 447 views
每個星期至少有一日會在上水外出晚飯。差不多所以的餐廳都吃了一遍。 今次和男朋友外出,碰巧特別的想吃小籠包就來到了傳統小店-上海小館。 (之前機緣巧合買了一次外賣,是酸甜排骨加炸雲吞)甫入內,就發覺門口左邊是小籠包及鍋貼等小食的小小廚房。六時左右還沒有很多人,不用等就能坐下。餐牌分幾款食物,豬、牛、海鮮、麵食、飯類、年糕、小炒、小食、甜品等。花多眼亂,全部都是字!建議可加食物圖片供參考!小籠包是必須要吃的。可惜到最後才姗姗來遲,差不多吃飽才出現,而且皮較厚,比較濟,沒有吃完之後點了糖醋排骨,即是糖醋豬排!近期愛上了酸酸甜甜的食物呢。上枱後覺得比較像酸甜。。份量大而且好吃。之後點了上海粗炒和生煎包。 上海粗炒色水夠味道亦夠,不過吃下去有鹹水味。。但無礙味道生煎包一客4件,煎得夠脆肉餡多汁又鮮,一人吃了三個呢!

小籠包

之後點了上海粗炒和生煎包。
上海粗炒色水夠味道亦夠,不過吃下去有鹹水味。。但無礙味道
生煎包一客4件,煎得夠脆
肉餡多汁又鮮,一人吃了三個呢!
2015-12-01
Dinner
  • 生煎包
2015-12-01 322 views
行完山之後返上水, 在搭巴士的途中突然好想食小籠包, 但上水究竟有邊度可以食到?搜尋一下後, 發現上水竟然有一間專做上海食物的餐廳, 而且評價上的價錢不錯, 所以我要一試。小籠包- 一籠有10件, 而且好平, 心想應該不要有太大期望...但.....都幾好味喎, 湯汁有不少, 皮又薄, 肉都算鬆軟有咸香。雲吞雞- 愛飲湯的我, 就算黎幾大碗, 我都可以飲得哂, 但點知......好大大碗呀~好厲害, 只叫半隻雞, 仍然分量十足, 人少少得兩個,食極都見唔到底, 相信半隻雞的分量都足夠4人用。有雲吞, 小唐菜, 半隻雞, 有少少金華火腿。湯底好濃, 比平時開的清雞湯更濃更稠。入口雞油香好豐富, 其他配料都一同煲, 菜甜都落到湯, 雲吞就相信是後加, 所以只有自身的豬肉味。難忘的一餐, 兩個人食到5人分量的食物, 而且價錢都只是200多D, 真係又平又抵食

Dinner
2015-10-17 408 views
20年以前上海小館係我每次到上水都必食既餐廳, 今日又去妹妹屋企, 想試下佢地既拿手好菜, 所以叫左外賣上黎食係一個扒骨擔擔麵, 上海菜之前有名既菜色, 以前亦好好食, 今次再食, 真係差左...個湯底都仲係好似以前咁油, 但花生醬味道唔夠, 辣味都不足, 變左一個好油既上海麵...而扒骨更加不堪, 食既時候竟然係涼的! 而且油益味重, 可能係入袋之前翻叮過就算...食落冇肉味, 非常失望

食落冇肉味, 非常失望

Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
2015-01-15 1019 views
不知從何時開始,上水早已淪陷為大陸水貨客的天堂,港鐵站各處總會擠滿內地人,拖著一箱箱「貨物」在游走,但幸好踫著當日放假,約了在上水工作的朋友吃午飯,我方可窺見上水依舊純樸,保持故我的一面。避過熙來攘往連接著商場的天穚,沿著龍運街一直走,可體會到一個小社區仍在依循自己的方式生存,各式各樣的小商舖甚為可愛。一拐彎轉進馬會道,原來別有洞天,一旁盡是特色食店,當中看來不起眼卻充滿懷舊風味的上海小館,似是滯留在往日的時光,不論門裡門外的餐牌都是人手寫上,從字跡勁度已見功夫。我與朋友都不是大胃之人,當日只點了鱔糊面、三絲冷面,以及「例牌」之選鍋貼。雖說是「例牌」,但這與平常台式專門店所賣的絕不苟同,這鍋貼是傳統的造法,外皮較厚實,食起來會有淡淡麵粉香,包住裡面的豬肉餡沒有很滿, 但與外皮的比例剛剛好,感覺平凡又滿足。點了三絲冷麵,只純綷為滿足好奇心,想知道上海的冷麵是長什麼樣子。原來上海冷麵有點像平時食的「撈撈」,而麵身根根飽滿沒有糊在一起,充滿嚼勁,每根麵條沾滿濃郁的花生麻醬,伴著爽口的芽荳、雞絲,口感豐富。在冬天吃著這上海冷麵絕無違和感,會愈食愈香,愈食愈起勁。而我對這道鱔糊面就較為失望,整道
而我對這道鱔糊面就較為失望,整道菜中只見滿滿的芽菜,鱔的部份就少之又少,但整體而言總算是香口小炒,這種充滿濃郁黑醬油的香氣,絕對是獨有的上海風味。
若果你期望在這兒享受到尊貴貼心的服務,那就請稍移玉步,因為這兒的阿姐多數只會自顧在吹水,這種充滿個性的服務,卻會令你更加自在,更加適意,真真正正的賓至如歸。
2015-01-13
$50 (Lunch)
2014-08-28 1260 views
上海小籠包,外賣既質數始終係差少少,攞到返屋企又凍又濕,新鮮出爐即食當然係最好味架啦 ﹗雖則未稱得上係 100% 灌湯小籠包,但係肉汁絕對唔會輸蝕 ﹗原粒小籠包點一點醋降降溫就可以成粒啪入口,溫度剛剛燙咀就最正 ﹗豬肉味濃,質地鬆軟,肉汁都豐富且濕潤,非常滿意 ﹗小籠包前食左碗酸辣米線唔多夠飽,最初去左川滬想買鍋貼食,點知叫左幾次個大陸阿姐侍應都唔鬼應我 ﹗? 後面個大陸肥妹侍應即擰轉面當睇唔到,真利害 ﹗好巴閉咩,唔食您啦 ﹗依家一定要食您地 HKD11 蚊 5 隻凍冰冰鍋貼架?﹗我依去食 HKD60 蚊籠 10 隻熱辣辣小籠包呀 ﹗哼 ﹗

2014-07-31
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$60 (Last Night Supper)
2014-08-28 1051 views
酸辣湯,我真係好鍾意飲上海小館既酸辣湯架 ﹗始終受唔住誘惑,每次都要 order 呀 ﹗每次都超落足料又美味,味道香濃而厚薄適中,而且夠酸又夠辣。熱騰騰奉上,今次唔夠酸唔夠辣喎,好采只係唔係差太遠啫,自己都唔洗再加味,依家都好好飲。依舊足料款客,蝦仔、木耳、豬皮、豬紅、豆腐、等等,即叫即做滾熱辣,厚薄剛剛好,機乎次次都燙到起水泡呀 ﹗我已急不及待倒入口喇,所以經常都淥到起水泡呢 ﹗因為實在太好飲,要即刻倒晒落肚先放心囉 ﹗ 奶油津白,燴得非常香甜又軟棉又多汁 ﹗推介 ﹗好好味呀 ﹗奶油勁濃郁,加上津白天鮮既鮮甜,邊有得輸呀 ﹗估唔到仲落埋腿蓉點綴一番,食落陣陣咸香,甜甜咸咸既衝擊,味道更加精采 ﹗想起大埔紅洋蔥上海菜館係用鮮火腿替代金華花腿,都幾有趣,哈哈 ﹗雞油白菜,今晚無豆苗、無菜芯,是但白菜囉,還掂又未係依度試過。原來上海既雞油菜係有埋雞柳架?不過廣東淨用雞油乍喎,今次有肉食,好開心呀 ﹗厚濃既玻璃芡完完全全包住棵白菜,堅有上海菜風格 ﹗白菜烚得外爽內腍又熱辣辣,味道鮮甜多汁。可能因為有厚厚既玻璃芡保護住,所以就算由頭食到最尾,白菜依然能夠保持高溫,高深莫測 ﹗雞柳雞油同炒,更加

雞油白菜,今晚無豆苗、無菜芯,是但白菜囉,還掂又未係依度試過。原來上海既雞油菜係有埋雞柳架?不過廣東淨用雞油乍喎,今次有肉食,好開心呀 ﹗厚濃既玻璃芡完完全全包住棵白菜,堅有上海菜風格 ﹗白菜烚得外爽內腍又熱辣辣,味道鮮甜多汁。可能因為有厚厚既玻璃芡保護住,所以就算由頭食到最尾,白菜依然能夠保持高溫,高深莫測 ﹗雞柳雞油同炒,更加香氣樸鼻,雞肉質地軟墊又醃得入味,好好味 ﹗
奶油津白
2014-08-02
奶油津白
2014-08-22 859 views
酸辣湯,超足料又好味,夠酸夠辣又香噴噴!所以黎幫襯左無數次,每次都會叫酸辣湯飲 ﹗咁耐只係失手過一次乍,要我自己加醋加辣油先得,不過一向都水準穩定,無事既 ﹗清炒脆鱔,第一次試,我堅以為清炒即係淨用油鹽炒添,原來都會落紅燒醬架喎 ﹗黃鱔肉彈牙又嫩滑,明顯係新鮮貨,紅燒汁剛好包住鱔柳,味道一淡一濃恰到好處 ﹗值得一試。糖醋魚塊,賣相同上次糖醋排骨機乎一樣 ﹗咀啖魚塊先,嘩 ﹗好鮮嫩喎 ﹗唔會係剛剛新鮮炸起掛 ﹗外賣炸得鬆化,裡面魚肉滑溜,好味噃 ﹗甜酸汁比例剛好又唔會太嗆。上海小籠包,並不是灌湯類,好采食落都不失肉汁,濕潤軟棉味濃既豬肉餡,滿意 ﹗必定要趁熱食,一凍左就變得又硬又乾架喇 ﹗棒棒雞,到底係咩黎架呢?問侍應妹妹佢又演釋唔到出黎,無緊要 ﹗Order 黎試吓囉。上枱喇 ﹗唓,其實係雞絲粉皮加左辣椒油之麻,點解叫仗棒棒雞呢?唔通因為粉皮卷起似碌奉?味道同傳統雞絲粉皮甜甜的帶點花生味無太大分別,只係多左少少辣味。做前菜都幾好,夠醒胃,可以一試。水煮脆鯇片,點解湯係啡色既?咬落脆鯇片又乾又鞋又多骨,硬而不脆 ﹗完全煮到過晒火 ﹗淡淡魚味,微辣帶少少花椒麻味!芽菜墊底,我仲期待會有粉絲或煮紅薯粉添 ﹗依個餸唔掂 ﹗酸辣湯麵,終於肯去一試,因為每次淨係想飲酸辣湯囉 ﹗雖然好足料,但湯麵個湯底較淡,而麵質略腍!倘可接受啦,我愛食硬麵,要有咬口又彈牙先最正麻 ﹗醉雞中翼,醉雞試過麻麻地,唔知雞翼會點呢。同醉雞味道一模一樣,而且仲煮得過晒火添,肉質乾鞋,雖然味帶酒香,不過略有澀味,我都係格硬食晒去乍,唔想浪費。錦滷炸雲吞,汁同雲吞分開上呢,汁先到,等等等等。錦滷炸雲吞,同我想象中差好遠,上海雲吞係菜肉雲吞餡,炸出黎唔係金黃色不特止,而且又腍又油添,完全唔脆架,放凍左仲識得變硬呢 ﹗錦滷汁偏淡,唔夠甜又唔夠酸,雖然望落好似好多料,但味道單調。淨係個上海雲吞味道還可以啦,一試無妨。棒棒雞、水煮脆鯇片、酸辣湯麵、醉雞中翼、錦滷炸雲吞 ﹗咁快就過左兩個月,好耐無黎喇!今晚突然心血來潮,好想試依度未食過既餸菜,有膽色 ﹗但中伏囉,陰功豬啊!

清炒脆鱔
糖醋魚塊
醉雞中翼
棒棒雞
酸辣湯麵
水煮脆鯇片
錦滷炸雲吞
錦滷炸雲吞
棒棒雞、水煮脆鯇片、酸辣湯麵、醉雞中翼、錦滷炸雲吞
2014-08-10
清炒脆鱔