2024-02-15 118 views
放假梗係要享受下休閒時光🏝️,今次我哋就嚟到梅窩銀礦灣🏖️,享受無敵大海景,喺酒店餐廳戶外位🌊,嘆英式下午茶($198/兩位)🇬🇧。喺呢度傾住計、聽住海浪聲、仲有柔和嘅冬陽☀️,真係好啱feel。.🌊黑松露青瓜帶子配法式多士帶子味道好香😍,而且好有口感,煎香左嘅味道好夾黑松露醬、爽脆嘅青瓜🥒、同埋法包🥖。.🐷巴馬火腿密瓜卷火腿嘅煙燻鹹香味♨️真係好正,而且配埋哈密瓜🍈又多汁又甜,呢個經典組合,加埋份量夠大件😋,好滿足。.🌭香酥腸仔卷酥皮層層分明🫦,而且質感幾好,唔會太乾、唔會太油💕。.🧁迷你卷蛋紅色嘅海綿蛋糕😍,配埋上面嘅糖霜裝飾,賣相好吸引🤩。裏面嘅餡嘅有濃郁嘅忌廉芝士香🍦,亦都有檸檬嘅酸甜果香中和🍋,好濃郁。.🇫🇷法式檸檬杯火槍燒過嘅蛋白霜🔥,既有香味、亦都有好似燒棉花糖🍭嘅綿身口感。檸檬迷你撻嘅酸味突出🍋,清爽嘅感覺好正。.🌴椰香朱古力曲奇曲奇餅香,配埋上面好香牛油味🧈、椰絲感嘅唧花🧁,有種類似英式鬆餅奶油霜buttercream👸🏼嘅濃郁棉滑感覺。.🍫朱古力泡芙三重奏朱古力味真係超濃郁🍩,鍾意濃厚朱古力感覺朋友唔好錯過😝,泡芙、忌廉全部都好香濃👅。
🌊黑松露青瓜帶子配法式多士
🐷巴馬火腿密瓜卷
🌭香酥腸仔卷
酥皮層層分明🫦,而且質感幾好,唔會太乾、唔會太油💕。
🧁迷你卷蛋
🇫🇷法式檸檬杯
🌴椰香朱古力曲奇
🍫朱古力泡芙三重奏
2024-02-11
Tea
2023-11-12 338 views
從未食過如此難食嘅西餐,lunch set 98一份(仲要未加一)等落單等左超耐,職員態度好差,凍檸茶好苦,加左好多糖都係苦,食物份量好少,花園餐廳都好過佢,我第一次食牛排食曬都唔飽,等左成半粒先上菜,隔離台仲慘,等左半個幾鐘先話無曬嗰個餐
2023-06-27 595 views
同小絲梅窩2日遊第1日到了銀礦灣渡假酒店這裡吃晚飯自助燒烤。基本食物,3小時任食=人均$200以下。價錢同市區差不多,而且這裡是離島,所以都合理。這裡會飲品1人1罐可樂或水,蜜糖同任食的基本食材。另外可加蒜蓉,牛油那些調味料,這些就要收費,亦有海鮮,當然要收費。原本打算下午時到沙灘摸蜆,但太少亦太細隻,所以就放生了。這裡可以取的食物款式不算很多,都是些基本燒烤食物,比較特別是有菠蘿可以燒來吃。如果想加餸,我會建議大家可以試試帶些海鹽到街市那裡買些海鮮。有時渡假是需要氣氛,這裡對著沙灘,有海景,有熱鬧的歡笑聲。又是一個很滿意的晚上。

基本食物,3小時任食=人均$200以下。

價錢同市區差不多,而且這裡是離島,所以都合理。

原本打算下午時到沙灘摸蜆,但太少亦太細隻,所以就放生了。

2023-04-08
2023-02-15 674 views
傳聞話好食嘅 串燒都冇埋……啲嘢食好鹹! 咸到你懷疑人生……個牛扒死咸+口咁奇怪雞翼咸到你差啲想嘔返出嚟雞扒完全唔覺得自己係食緊雞扒…好耐未試過食BBQ覺得最好食嘅竟然係粒墨魚丸?!諗住加錢食好啲啦, 個海鮮拼盤係威係勢,點知全部都係雪藏海鮮…隻虎蝦好難食… 凍蝦完全冇味唔知自己食緊啲咩…想要啲調味料幫補下,點知………牛油同鹽都要畀錢?!玩呀?完全唔會推介… 除非你想嘗試下咩叫真。劣食!酒店裝修其實都幾殘酒店裏邊有兩部街機畀你打,不過啲掣係壞壞地嘅…
傳聞話好食嘅 串燒都冇埋……
啲嘢食好鹹! 咸到你懷疑人生……
個牛扒死咸+口咁奇怪
雞翼咸到你差啲想嘔返出嚟
雞扒完全唔覺得自己係食緊雞扒…
好耐未試過食BBQ覺得最好食嘅竟然係粒墨魚丸?!

想要啲調味料幫補下,點知………
牛油同鹽都要畀錢?!玩呀?

完全唔會推介… 除非你想嘗試下咩叫真。劣食!

酒店裝修其實都幾殘
酒店裏邊有兩部街機畀你打,不過啲掣係壞壞地嘅…
2023-02-14
2023-01-02 561 views
BBQ service 好差,食物選擇小,無好野食,海鮮全部加錢,連鹽都要比10蚊。完全係比人厄的感覺。不會再來,海景因為修路係無得睇既。浪費時間,浪費錢。不會推薦任何人,除非佢係我敵人。飲野只係包一杯,要飲要去汽水機買15-20一枝到。。寧願渴死,飲海水都唔會同佢買野飲。有錢都唔想比佢賺。酒店自身舊裝修,沒有特別好感,只係經過見到好像好正,但請大家不要比佢厄左。請‘’酒店‘’改進一下branding, 因為完全沒有酒店水準. 連普通餐廳都不如。

2023-01-02
  • 沒有任何值得推薦
2022-11-12 558 views
趁小妹生日+風和日麗既日子,豬帶咗我去梅窩渡過😍呢晚去呢間餐廳🍴幾有新鮮感,原因係餐廳用咗智能機械人模樣的自動送餐機🥳小妹都係第1次享受呢種服務🙈味道適中沒有太大驚喜,但真心幾大份🤫至於早餐🥣同樣好大份,最緊要夠熱,而早餐就係職員遞上比客人既🌝
2022-09-28 589 views
朝頭早落去食早餐 有中式西式兩種選擇 有一部機械人出餐 但係可能部機械人放唔多嘢 又有啲慢 🤣所以佢哋啲員工最後決定選擇 人手推餐車出餐 在場仲有麵包供應 仲有咖啡同茶 辣椒醬豉油汁之類的 選擇較少 不過必竟唔係真係酒店 所以覺得咁樣算係差唔多話說在場有位感覺好似係菲律賓籍嘅女員工 好有禮貌 雖然主要係講英文 見到人會講Good morning 對比其他員工來講 禮貌上係好D嘅西式早餐有類似all day breakfast 🍳 嘅配搭 中式早餐係一個好少嘅豉油王炒麵 跟住兩粒燒賣兩粒粉果 個豉油王炒麵冇咩味道 所以我加咗好多辣椒🌶️醬 嚟搭救可能佢哋都知道早餐份量有啲少 所以都放咗啲麵包喺度 有得查果醬 同埋牛油🧈 我見到在場有好多客人都有去攞嚟食~

2022-09-22
Breakfast
2022-09-23 162 views
之前當初嘅回憶係好美好…大家應該都見到我早段有俾個食評都係呢一間餐廳 其實去嘅日期係上年嘅 跟住今次係去第二次 喺轉系團購酒店住宿嗰啲團購APP 買嘅 買嗰陣時個APP係冇顯示間房係有咩分別 但係第二次去到先發現 一個叫海景房一個叫花園房 花園房明顯睇落去舊D 第一次係住海景房 當然第二次到係想住返海景房啦 但係真係唔到我唔講 我花園房一入到去check嘅時候 就已經見到有上一手遺留落嚟嘅嘢 問佢生日有啲咩優惠又話一啲優惠都冇🤣 夜晚食燒烤嘅時候 有一個阿姐當值 係負責幫客人開火爐 加炭嗰啲工作嘅 個阿姐有大蝦細嘅嫌疑 在場有一個比其他在場客人歲數年輕嘅妹妹仔 佢不斷大聲呼喝嗰個妹妹仔 戴好口罩 先好去攞嘢食 可能因為佢張枱 嗰度距離攞嘢食個雪櫃實在太近 而且雪櫃嗰邊根本冇客人喺度 所以先想方便就咁行過去 好快攞完就走 咁樣都可以比嗰個阿姐截住 好冇禮貌嘅語氣叫佢戴好口罩 但係其實在場其他人 都係咁樣唔戴口罩 行嚟行去 個阿姐淨係敢對個細路女呼呼喝喝 (惡到果下 好似問人攞保護費咁樣)雖然唔知佢 係唔係屋企人之類嘅 發生咗啲唔好嘅事 但係都唔應該好似發脾氣咁對啲客人個阿姐個態度係好似

個阿姐個態度係好似唔想做咁樣 差唔多林埋尾我見到第二台客人叫佢幫手加炭嘅時候 竟然聽到佢好大聲吟吟沉沉咁樣話 「收工啦就嚟閂門啦仲食嘢」 語氣當然係唔好嗰種 呢一啲說話明顯係專登講比啲客人聽
完全唔知啲員工係咩情況 竟然可以咁樣講嘢都有

而且建議貴公司調味料 可以增加一啲辣粉之類的因為剩係得蜜糖太單調有啲嘢食、同蜜糖配搭起嚟有啲怪,而且蜜糖好水 (懷疑有溝過水)

服務超級差❗️❗️❗️ 食物選項都唔係特別多 而且建議貴公司 雖然你嗰度係叫做度假酒店姐 但係你哋唔好覺得啲客人淨係嚟一次唔會再返嚟囉 酒店房其他設施冇問題 食物質量唔夠好 服務差到死 你依啲點搞呀….
2022-09-21
Celebration
Birthday
Dining Offer
Group-buy
2022-07-18 297 views
同男朋友一齊 去咗staycation 個住宿包埋晚餐冬天去嘅話最好 起碼唔好夏天去 因為咁樣唔會太熱 我男朋友一熱就出勁多汗🤣 風景唔錯可以望住過海燒嘢食 氣氛都唔錯 如果有播埋音樂就仲正啦~去到個員工會幫你起爐 之後會俾一個托盤你 入面裝住啲餐具啊燒烤叉嗰啲~跟住就可以喺雪櫃入面自行提取燒烤嘅食物同埋飲品 我仲額外自己買咗啲方包同棉花糖去燒食物同飲品種類都算豐富 唔會少得去邊 多數嘅食物都係已經串起嚟 方便客人燒同埋食用 價格優惠 下次再嚟先~
同男朋友一齊 去咗staycation 個住宿包埋晚餐
如果有播埋音樂就仲正啦~

價格優惠 下次再嚟先~

2021-03-18
2022-07-06 554 views
我住一晚買左佢地套餐早餐膳同晚上bbq先講早餐。。。個人覺得西餐好點,入得口,中餐差過3星酒店,粥係無味,個炒麵係得個樣都係無味,個燒賣可以,但粉果皮厚到一個點。。。。西餐最好食係三件火龍果同薯餅腸仔。。 粟米蘑菇冇味道火腿仲有一陣潺😢所以我最愛食佢個方包🤣佢仲有一部送餐機械人,但都係要人手拎,我唔識欣賞🙈晚餐bbq可以講 粟米同茄/瓜係最好食,其他肉類就算有色既肉都係得個樣完全無味。。。串燒麵係一樣,只有一款深色既串燒才有味食得下(圖5),如果你唔介意魚腥。。 多春魚都可以食下。還有記得入埸前買定飲品雪在酒店房,燒烤只提供 一罐/一支(一人)飲品,咁就可以燒完上房有得飲了
我住一晚買左佢地套餐早餐膳同晚上bbq
所以我最愛食佢個方包🤣
佢仲有一部送餐機械人,但都係要人手拎,我唔識欣賞🙈
2K
2022-04-23 971 views
早晨套餐 $100蚊有找,限定朝早0700-1000,只有中式及西式特定選擇,沒有其他食物提供,發現送餐機械人剛剛正式上班,會送到食客面前自己取餐。價錢高昂,都係等到下午燒烤吧。青島啤酒,唯一供應的酒精,免強接受吧!咖哩雞中翼、孜然雞中翼、蒜香雞中翼、燒汁雞中翼,醃味清淡不濁不過咸,食得到原味合格。牛丸散發宿味,墨魚丸滿口都是粉,漢堡扒略咸而滑彈。雞軟骨,不要馬虎求其,要燒到乾身再迫出鳳脂,趙落不油膩又脆卜卜,無需額外調味已夠美味。尖椒,耐心地燒到全熟,外皮微微焦香,全熟才散發其天然甜味,爽爽濕潤食唔停。多春魚,要等白火慢火慢慢烤,烤到皮脆收晒水,魚子乾乾咬落甘香,魚肉嚥韌味濃,連骨帶肉全部嘴嚼,越趙越和味。牛肉串,方粒多汁,烤耐一點肉汁濃縮帶焦香,食得過。廚師腸,雖則不是正牌,起碼不過咸不過乾,仍可接受。脆玉瓜,不要燒太乾,烤到熱熱微焦入口爽甜。車厘茄,烤到外皮爆開,見得到熱到茄汁微滾,整粒啪入一咬爆汁,濃郁鮮茄美味。茄子,其實要整條不切去慢烤才易熟方便才美味,切成一片片難熟又易乾。幸好掃上蒜蓉連油,濕濕香口。紫洋蔥,天生辛甜爽嫩,烤過更濃郁。豬腩片,估不到有豬肉甜有脂肪香,嚥嚥韌韌

青島啤酒,唯一供應的酒精,免強接受吧!

紫洋蔥,天生辛甜爽嫩,烤過更濃郁。豬腩片,估不到有豬肉甜有脂肪香,嚥嚥韌韌蠻美麗,夾著紫洋蔥一齊食更加美味。紫洋蔥,天生辛甜爽嫩,烤過更濃郁。豬腩片,估不到有豬肉甜有脂肪香,嚥嚥韌韌蠻美麗。青椒,燒到全熟軟綿少少燶,掃上蒜蓉更惹味,爽嫩多汁。
雞軟骨、黑椒牛仔骨、多春魚、咖哩雞中翼、孜然雞中翼、尖椒
咖哩雞中翼、孜然雞中翼、蒜香雞中翼、燒汁雞中翼、牛丸、墨魚丸、漢堡扒
尖椒、雞軟骨
雞軟骨
多春魚、牛肉串、廚師腸
多春魚、牛肉串、廚師腸
多春魚
多春魚、雞中翼
脆玉瓜、車厘茄
茄子、紫洋蔥、豬腩片
茄子、尖椒、青椒
茄子
2022-03-01
$300 (Lunch)
2022-04-06 584 views
自從港鐵東涌線通車之後,便沒有來過梅窩這個昔日賴以連接香港島與大嶼山的交通樞紐。一別多年,這一天,趁著風和日麗,天清氣朗,兩夫妻決定來梅窩一行,遊玩梅窩附近的美麗風景。遊遊逛逛間,不經不覺已到午飯時間,在各間不同食肆中,最終決定在這間位於「銀鑛灣渡假酒店」內的「灣畔軒」吃一頓酒店午餐。雖說這餐廳是間酒店餐廳,它在午市供應的快餐可是比不少普通餐廳還要便宜的,從星期一到星期六,每天都有A、B、C、D、E五款選擇,連餐湯和餐飲都只是 $58,便宜得實在令人意想不到。不過這天我倆遲了到來,最受歡迎的A和 B餐已經售罄,而且我倆也想吃得好些,便在另一個「精選午餐」餐牌中揀了「美國西冷牛扒配燒汁」($89)和「香草橄欖油鮮蝦意粉」($89)做午餐。是日餐湯有中西兩款可揀,中湯是「紅蘿蔔西洋菜湯」,西湯是「羅宋湯」,我倆都點了中湯,湯味可以,但只是暖,不夠熱。兩道主菜,「美國西冷牛扒配燒汁」肉質偏韌,侍應也沒有問我要幾成熟,足證這間餐廳有酒店之名,但無酒店之實,並未到酒店級的級數,說是酒店餐廳,倒不如說是酒店內的一間餐廳好了。這牛扒雖然強差人意,但配菜都有幾多,把牛扒蘸以燒汁,味道還算可以。另一道主
另一道主菜「香草橄欖油鮮蝦意粉」的意粉調味偏濃,但四隻都算大隻的蝦就沒有太多味道,而且也較為多油,整道意粉只能算是僅僅及格。
兩杯餐飲,一杯「凍奶茶」,一杯「凍檸茶」,都是走甜版本,雖然一定沒有正常版本那麼濃味,但卻較為健康。
其實,這間餐廳雖然應該開業多年,難免有些陳舊,環境可還是幾好,頗有渡假feel的,不過餐廳在午市繁忙時段顧客不少,但偌大的餐廳內侍應加收銀卻只得三個,又要落單、又要執檯、又要送餐,根本應接不暇,所以我們要自己把上手客人仍留在桌上還未清理的餐具自行搬到旁邊的餐桌上,想落單又要等待良久才有侍應到來幫手,感覺實在不好。不過這次光顧,送餐給我們的竟是一個智能機械人模樣的自動送餐機,就幾有新鮮感。
這次到訪梅窩,想去的地方即使不是九九十十,應就該也已七七八八了,下次再來梅窩,很可能又要在多年之後,即使下次再來,我應該也會試試其他食店,不會再來這裡了。
Lunch
2022-03-31 588 views
今日放假和朋友去大嶼山梅窩銀礦灣,  因為疫症未散, 遊人較少.下午茶 3:30  去了銀鑛灣渡假酒店內 灣畔軒,  環境不錯.餐廳面積大, 有室內及露天座位.   政府限聚令下, 沒有晚市, 只可兩人一檯.  左邊有燒烤區.右邊有西餐廳.   步入室內也有很多座位.室外座位, 位置景觀優美,  好開揚, 面對沙灘, 所以我們選擇坐室外, 四人分開坐兩檯.看看下午茶餐單, 食物有多款, 各有特式.High Tea menu 不俗, HK$188/two,  好豐富.  加兩杯自選飲品.食物擺設用五金層架送上.  美觀得體,頂層有甜品, 三個迷你果撻, 樣子 OK, 但撻皮較硬.第二層, 有車厘茄,   兩件牛油蛋糕及兩件酥皮卷.第三層, 咸點有炸雞翼, 泰式香葉包雞, 泰式金絲卷, 連同酸甜醬汁.食物豐富, 只是廚藝仍須改善, 因為食物上檯冷冰冰.飲品:  我們叫了熱奶茶.  這杯奶茶像茶餐廳般, 茶已混合奶, 再用了膠杯送來.  感覺 cheap cheap, 配三層 High tea 架,  欠點優雅.整体,  價錢不高, 環境清潔, 食物一般,  座位無時間規限, 算是不錯.下次
餐廳面積大, 有室內及露天座位.
右邊有西餐廳.   步入室內也有很多座位.
室外座位, 位置景觀優美,  好開揚, 面對沙灘,
所以我們選擇坐室外, 四人分開坐兩檯.
看看下午茶餐單, 食物有多款, 各有特式.
食物擺設用五金層架送上.  美觀得體,
頂層有甜品, 三個迷你果撻, 樣子 OK, 但撻皮較硬.
第二層, 有車厘茄,   兩件牛油蛋糕及兩件酥皮卷.
食物豐富, 只是廚藝仍須改善, 因為食物上檯冷冰冰.
下次來試 BBQ 好了.
$104 (Tea)
2021-10-22 743 views
入到梅窩行左陣, 見到呢間酒店未夠12點就好多人企係門口等, 八卦既心態就望下係咪有咩平。見到有午市快餐, $55免加一, 我地諗:可能呢個價位係酒店食到餐飯係好抵,又或者係好食所以咁多人等。望一望都差不多夠鐘可以食, 同朋友又有D餓就排隊等入去試試。入到餐廳冇人帶位, 自己搵位坐, 坐低左之後就有人俾張紙仔你落單。餐廳個環境幾好, 冷氣夠凍, 窗又望到海。仲有個機械人送餐, 但就唔係每枱客都用機械人。落左單幾分鐘就上左餐飲先,  但主食都接住上, 唔洗等好耐先有得食。我揀左魚柳焗意粉, 朋友就揀牛扒配飯。焗意粉既份量好少, 可能仲少過普通茶記既下午茶餐。魚柳得半舊同埋好腥,意粉睇落好似好多汁, 但可以係冇味。見朋友咬舊牛扒都咬左好耐, 我都冇問佢有咩評價。呢個價錢咁既質素其實唔抵。

餐廳個環境幾好, 冷氣夠凍, 窗又望到海。
仲有個機械人送餐, 但就唔係每枱客都用機械人。

我揀左魚柳焗意粉, 朋友就揀牛扒配飯。
魚柳焗意粉

焗意粉既份量好少, 可能仲少過普通茶記既下午茶餐。
魚柳得半舊同埋好腥,意粉睇落好似好多汁, 但可以係冇味。
見朋友咬舊牛扒都咬左好耐, 我都冇問佢有咩評價。
呢個價錢咁既質素其實唔抵。
2021-09-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2021-04-19 1243 views
餐廳食物質素如何我不知道,只知道有兩位職員態度惡劣,一位姓李名Tommy,一位自稱姓謝,謝先生。由於4月10日會入住銀鑛灣酒店,於4月9日致電酒店查詢酒店自助BBQ事情,但酒店電話由中午12點開始致電,直到晚上六點多才有人接聽,當時接聽電話職員知道我預訂的酒店沒有包自助BBQ,但表示不用預約,於酒店check in時順便到餐廳預約就可以。但10號當日中午去到餐廳想預訂晚上BBQ時以上提及的兩位職員都以極之惡劣的態度表示當晚的BBQ已預約滿需要waiting list,已解釋我們昨天有致電酒店查詢,當時職員並沒有提及任何詳細情況,亦明確表示我們不用預約,直接於10號當日到酒店時check in順便去book都有位。其中姓李職員一開始態度惡劣,亦沒有表示要向酒店方面了解,一直說我們沒有預約就沒有位。而姓謝職員一直重覆他們的“公司規矩”,並和客人搶著說話,只顧自己講完自己要講的,沒有照顧客人感受。要客人照公司規矩沒有問題,前題是員工沒有提供任何錯誤資訊。現在客人投訴公司問題,但職員不作出調查亦沒有盡力解決問題,只顧推卸責任。而謝先生更指餐廳沒有經理,沒有負責人,真厲害,這麼大一間酒店的餐廳竟
要客人照公司規矩沒有問題,前題是員工沒有提供任何錯誤資訊。
而謝先生更指餐廳沒有經理,沒有負責人,真厲害,這麼大一間酒店的餐廳竟然沒有一個經理級處理客人投訴,可以任由這種態度惡劣的職員隨意“處理”客人投訴。
雖然前台職員有極力挽救盡量幫客人處理,但對酒店的整個感覺已經被這兩位餐廳職員拉低,只能用“超級無奈”來形容。
2021-04-10
Celebration