2017-06-17 618 views
一大班朋友聚會,其中一個就推薦黎呢間係一樓的 Schnee Germay Restaurant。呢度裝修幾有德國風情,店子小小不過有好多店員😂😂朋友遲到,叫左個腸仔拼盆食住先。幾多款,味道不錯。仲有送酸瓜呢個好似係芝士薯波,煎炸野always賣飛佛吃德國菜必叫德國豬手,外皮香脆,肉質夠嫩,係覺得咸左一丁點,可能重口味先叫正宗😂😂😂再嗌左個steak,肉質鮮嫩~ 入面仲係粉紅色架,一啲都唔軔!呢到服務都ok,埋單仲送左現金券下次用。

呢個好似係芝士薯波,煎炸野always賣飛佛

呢到服務都ok,埋單仲送左現金券下次用。

2017-05-07 2089 views
德國美食,在香港一向不算人氣,不過每次有朋友提議一起去吃德國菜,心水選擇一定是這間位於銅鑼灣駱克道中威商業大廈一樓的德國餐廳《Schnee》。店內地方頗大,座位寬敞闊落,牆身以紅磚砌成,裝潢帶古堡 feel,配合天花垂吊下來的歐陸式吊燈,讓人有如置身外國的懷舊大宅當中。由於這天天氣比較熱,所以入座後,第一時間,先揀飲品。午餐不打算喝酒,點了 Mocktail:Schnee ($58) 及 “COMPAI” 番石榴果汁 ($32) 各一杯。押上店名的 Schnee,以甜美的荔枝和清爽的蘋果炮製,味道清新怡人,好 Fresh;而番石榴果汁就唔單止色澤帶迷人粉紅,入口更有朕果香。先來一客沙律打開胃口,店子的沙律選擇都幾豐富,共有四款,揀咗傳統德國香腸沙律伴酸甜青瓜及芝士 ($98),成品非常大碟,而且賣相不花巧,簡單直接,以新鮮的沙律菜、紫洋蔥、車厘茄、酸甜青瓜,再加切成一片片的德國香腸製成,面頭灑上碎芝士塊及油醋汁,口感清新之餘亦十分開胃。每人揀一客湯,海鮮蕃茄清湯 ($68),湯水很清澈,撈起一看,除了蕃茄粒外,還有海蝦和帶子各兩隻。喝一口,味道清淡又泛出菜香,適合不愛喝濃味湯水的食客。
由於這天天氣比較熱,所以入座後,第一時間,先揀飲品。午餐不打算喝酒,點了 MocktailSchnee ($58) 及 “COMPAI” 番石榴果汁 ($32) 各一杯。押上店名的 Schnee,以甜美的荔枝和清爽的蘋果炮製,味道清新怡人,好 Fresh;而番石榴果汁就唔單止色澤帶迷人粉紅,入口更有朕果香。
每人揀一客湯,海鮮蕃茄清湯 ($68),湯水很清澈,撈起一看,除了蕃茄粒外,還有海蝦和帶子各兩隻。喝一口,味道清淡又泛出菜香,適合不愛喝濃味湯水的食客。再嘗配料,雖食味略寡,但海蝦彈牙,帶子柔嫩,也不錯。接著是傳統匈牙利熱燉牛肉湯 ($58),熬好的牛肉清湯,加入了大量雜菜及澳洲牛臉肉,真材實料,湯頭清甜不膩,而牛肉亦鮮香可口。
薯仔是德國人的主要食糧之一,所以吃德國菜,經常會見到各式各樣的薯仔菜式。店裡亦不例外,有傳統德國脆薯餅供應,而且仲有三款唔同口味的醬汁可以揀,包括我選的香煎三文魚和帶子蕃茄汁 ($168)、燴野什菌、烤什菜芝士忌廉汁。煎得金香誘人的薯餅上桌後,馬上切開入口,外脆內爆汁,而且薯絲切得很幼細,腍中帶爽,咬口十足,以酸甜入味又醒胃的蕃茄汁伴吃,Perfect Match。
吃德國菜,當然唔少得招牌脆皮燒德國鹹豬肘 ($168),原隻豬手先用鹽醃到入味再烚熟至軟腍,有柯打才焗至外皮脆卜卜。叉起一件,皮咬下「索索」聲,甘香鬆脆,肉質嫩滑如雞髀,入味多汁,令人停不了口,配自家醃製的酸椰菜吃,可洗滌味蕾。隨碟附上的巴伐利亞結狀麵包,表面有粗鹽,入口鹹香十足,而且沒美國的 Pretzel 咁硬身,質感鬆軟,十分好吃。
甜品點了榛子焦糖燉蛋 ($42) 和柚子芝士餅 ($48) 各一,幼滑的法國忌廉,混入了芳香濃郁的榛子,焦糖甜脆,燉蛋香滑,很討人歡心;而以輕盈姿態登場的柚子芝士餅,面頭撒上粒粒柚子,入口瀰漫著清怡果香,加上餅身夠鬆軟,甜度亦適中,倍添美味。值得一提是餐廳設有兩間廂房,適合一大班朋友來開餐歡聚,下個月圍內人飯局,可以考慮一吓這裡。
2017-05-06
$370 (Lunch)
2017-05-01 252 views
晚上和男友找地方吃飯,他說有個喜愛德國菜的同事介紹了一間不錯的德國餐廳,我們自己也十分喜歡吃德國菜,所以便決定一試。門面門口並不難找到,坐電梯到1樓便到達餐廳餐廳環境餐廳很有德國的氣氛,小木屋為主題的佈置,牆身有很多裝飾,特別是鹿頭裝飾讓人好像到了外國酒吧一樣,餐廳也有轉播足球賽事及有飛標機為顧客提供娛樂,我們安排了坐角落較寧靜的窗邊座位,枱上點了小蠟燭,非常有格調德國香腸沙律我們首先點了前菜,德國香腸沙律還是第一次試~德國腸切成小粒,與翠綠的蔬菜和芝士碎搞成一盤沙律,果然是有德國特色的沙律。粒粒的德國腸肉質嫩薄,配上新鮮的沙律菜十分爽口,而且味道很夾。最美味就是芝士碎片,鋪滿在沙律的表面,搞拌後使每口沙律也充滿芝士香味,令我十分滿足。傳統匈牙利熱燉牛肉湯澄澄的牛肉湯十分吸引,牛肉的味道很香濃,咸度適中,每一口湯也咬到一少粒的牛尾肉,口感豐富,水準不錯。德國經典薯仔湯薯仔湯的成份主要是薯仔溶,薯仔味香濃,味道較清,比較健康。黑松露野什菌忌廉闊條麵喜歡黑松露忌廉的人一定覺得這個意粉不錯,因為意粉的黑松露及忌廉味也十分香濃,而且吃下去不會覺得太膩。闊條麵的軟硬度適中,份量充足,兩個人分享也

門面

門口並不難找到,坐電梯到1樓便到達餐廳
餐廳環境

德國香腸沙律

我們首先點了前菜,德國香腸沙律還是第一次試~

德國經典薯仔湯

薯仔湯的成份主要是薯仔溶,薯仔味香濃,味道較清,比較健康。
黑松露野什菌忌廉闊條麵

闊條麵的軟硬度適中,份量充足,兩個人分享也夠份量,加上香濃的什菌,跟黑松露忌廉這個配搭十分合襯,美味萬分。

脆皮燒德國鹹豬肘伴酸椰菜烤薯角

終於到決一不可的德國豬手登場,我們都十分喜愛吃德國豬手,所以特別期待。
德國豬手的份量頗大,豬手是新鮮焗制,豬手的皮又厚又脆,不會過咸,而且肉質偏嫩,咬下去口感十足。

想不到伴菜焗薯也十分好吃,薯粒經過焗制,薯皮很脆,薯味香濃,配上豬手的確是一大享受!
其後我們點了兩杯飲品,由於我們都不太能喝酒精飲品,所以點了兩杯無酒精,兩杯也有各自的特色。

GINGER ARMY
的薑味十分濃,喜歡薑味的朋友一定喜愛這杯飲品。
CINDERELLA
的士多啤梨味較為重,不太甜也不太酸,醒胃又解渴。

香焗蘋果金寳伴雲尼拿汁

甜品在最後壓軸登場,APPLE CRUMBLE是新鮮焗制,蘋果批甜甜的牛油粒十分好脆可口,批的內部充滿大大片的蘋果肉,蘋果味並不太酸,配上雲尼拿汁增添香味及層次感,果然沒有叫錯!

這間餐廳的德國菜水準甚高,特別是德國豬手,份量十足而且新鮮焗制香脆好吃,而且餐廳環境浪漫,適合情侶談心,真是值得一去!
2017-04-29 894 views
朋友是豬手控, 所以今晚相約於銅鑼灣的一家德國餐廳, 滿足一下朋友想食豬手的慾望餐廳有飛標機又有超級大電視播球賽, 將酒吧與餐廳結合,好適合一班朋友聚會或嘻嘻哈哈邊看球賽邊喝啤酒!Cocktail - The Melon Ball青綠色的cocktail 非常吸引眼球,味道清甜的蜜瓜混甜酒,清甜輕爽易入口,非常適合女生飲用。另外,杯內有一冰球可保飲品冰凍,即使喝完cocktail,冰球亦未有溶化為水,沒沖淡cocktail味道,非常神奇值得一讚!👍🏼24th Iberico Ham on Melon24個月黑毛豬風乾火腿配蜜瓜第一眼看到感覺就似藝術品,兩款蜜瓜及風乾火腿放在石紋碟上, 有種地質與彩色高樓大廈感覺。蜜瓜蜜甜多汁剛好平衡咸香十足的黑毛豬火腿,對我來說風乾火腿絕對是人間美食。另外,部份火腿灑上黑胡椒,天然胡麻味令風乾火腿更加香,有點晴效果,未試過的朋友下一次吃風乾火腿時可以加一點試下。Goulash Soup 傳統匈牙利熱燉牛肉湯 湯料充足不吝嗇,蕃茄、紅椒、牛腱肉、薯仔等等,味道帶微辣不刺激,香濃可口!值得一提,湯內的牛肉軟腍亦富牛肉味,薯仔粉嫩有口感。餐包為穀麥包,口感像

Cocktail - The Melon Ball
值得一讚!👍🏼

24th Iberico Ham on Melon
24個月黑毛豬風乾火腿配蜜瓜

Goulash Soup 傳統匈牙利熱燉牛肉湯
湯料充足不吝嗇,蕃茄、紅椒、牛腱肉、薯仔等等,味道帶微辣不刺激,香濃可口!值得一提,湯內的牛肉軟腍亦富牛肉味,薯仔粉嫩有口感。餐包為穀麥包,口感像似法包,香脆可口!

薯仔湯,薯仔打成糊做基底,色澤微黃,味道清新,口感綿滑,另外加入紅蘿蔔,加強口感及味道層次,配上超級脆包,簡直一流!個人非常推薦這款素湯!

Favourite Crisp Roast Port Knuckle With Sauerkraus招牌脆皮燒德國咸豬肘伴酸椰菜烤燒薯角
正宗德國咸豬手,大大隻適合與朋友開心sharing。豬手皮烤至黃金脆皮,雖然肉的一面看來略為乾,但裡面的肉質卻咸香鮮嫩,多汁惹味,皮脆肉滑!必食丫!

都正因為德國咸豬手的豬手皮下脂肪都比較厚,油香豐腴,以免豬手在烤的過程中肉質水份流失,所以不難發現德國咸豬手旁邊總是伴有酸椰菜,以助去油膩,同時幫助消化!記得不要忽略好味的酸菜!

另外,檯上有兩瓶醬料,一是芥末,另一個是甜芥末醬。如有需要可以配豬手食用。個人覺得德國烤豬手味道足,鮮味夠,不用再加過多修飾已很味美!

Black Truffle Ravioli with Spinach in Light Creame
黑松露意大利雲呑伴輕怡菠菜忌廉汁
引頸以待的意大利雲呑掛汁力十足,每一顆都沾滿香濃忌廉包裹著,忌廉混入大量菠菜碎及芝士,奶香味足,質感濃稠,非常creamy!忌廉愛好者要試! 加上份量非常多,一整碟有大概十二隻,吃完非常飽肚!

甜品絕不少得,今次吃的是柚子芝士脆餅及芝麻芝士脆餅。

柚子芝士脆餅
忌廉芝士拌入柚子,味道清香,酸甜味適中,餅底用上牛油脆餅,香酥可口。

芝麻芝士脆餅
芝麻醬很濃郁醇厚與忌廉芝士是絕配,兩者混合,口感十分實在,亦十分幼滑。
  • 招牌脆皮燒德國咸豬肘伴酸椰菜烤燒薯角
  • 日本黑芝麻芝士餅
2017-04-28 235 views
朋友很喜歡食德國菜,今天她帶我去CWB一家德國菜館。意大利水牛芝士蕃茄沙律 $98蔬菜沙律非常新鮮,配上軟綿綿的水牛芝士,還有黑醋汁,非常fresh。德國經典薯仔湯$ 58傳統匈牙利燉牛肉湯$58薯仔湯味道清香不會很濃。相反牛肉湯的味道非常濃郁,點點的辣味增加了湯的層次感牛肉燉得香林,惹味的一道湯傳統西班牙烤乳豬配香脆薯絲$198 烤乳豬是已經分拆開, 皮燒得香脆肉嫩,肉汁鎖住,非常適合配以啤酒,薯絲非常香脆幼細,這個幼細口感送酒一流。黑松露野菌忌廉汁闊條麵$148黑松露味道很香,忌廉汁香濃,還有芝士伴隨,闊條麵煙韌,每條也平均霑上忌廉汁,野菌款式多配合起來很夾。
朋友很喜歡食德國菜,今天她帶我去CWB一家德國菜館。

意大利水牛芝士蕃茄沙律 $98

德國經典薯仔湯$ 58
傳統匈牙利燉牛肉湯$58
薯仔湯味道清香不會很濃。

傳統西班牙烤乳豬配香脆薯絲$198

黑松露野菌忌廉汁闊條麵$148
  • 傳統匈牙利熱燉牛肉湯
2017-04-26 123 views
同佢嘅一周年晚餐,我哋約好咗互相為對方選擇一個餐廳慶祝。細心既佢知道我鍾意食日本菜,所以佢一早講咗日本餐廳由佢揀。於是我就喺度諗,究竟有乜嘢貼地又有特色嘅餐廳,適合中意飲啤酒既佢?朋友介紹我哋食呢間德國餐廳 Schnee German Restaurant ,雖然唔係高級餐廳,但係周年紀念,依家經濟唔好,唔一定次次都洗幾千蚊去慶祝。我一早book 位同佢講左係周年紀念,所以餐廳都好細心咁幫我排左係近窗嘅位置,抵讚。唔係走高級餐廳嘅奢華裝修,呢度反而贏得溫馨自在。愉快嘅音樂同啱啱夠暗嘅燈光,帶出餐廳嘅情調。呢度飲嘅係德國最出名嘅生啤品牌,亦都有麥啤同酒筒啤,啱晒鍾意飲啤酒嘅佢!Bitburger Premium Beer HK 68呢隻德國啤酒比較濃同苦澀。Benediktiner Weissbier 500ml HK 68麥啤帶香甜,易入口,女仔啱曬!Kostritzer Kellerbier 500ml HK 68酒筒啤都好重麥味,唔苦,順喉。Hot Spring Egg on Fresh Salmon Tartare Dill Herbs HK 118溫泉蛋加埋新鮮三文魚呢個兩種人
同佢嘅一周年晚餐,我哋約好咗互相為對方選擇一個餐廳慶祝。

細心既佢知道我鍾意食日本菜,所以佢一早講咗日本餐廳由佢揀。

Bitburger Premium Beer HK 68
呢隻德國啤酒比較濃同苦澀。
麥啤帶香甜,易入口,女仔啱曬!

酒筒啤都好重麥味,唔苦,順喉。

溫泉蛋加埋新鮮三文魚呢個兩種人氣食材,味道已經冇得輸!
叫黎做沙律前菜夠精彩。

今日我哋兩個都想飲湯。

佢嘅口味偏濃,所以叫做牛肉蕃茄湯,而我就選擇左清湯口味。

Delicious Chicken Broth with Prawn , Scallop and Tomato HK 68

唔好睇小呢個清湯,湯底係用雞肉慢煮。一啲油都無!好健康。
將蕃茄切碎,再加入帶子和蝦,增加湯嘅鮮味,好正!好滿意!

Goulash Soup HK 58
蕃茄牛肉湯
見到湯嘅顏色,就知道廚師用咗好多心機去製作。試咗佢兩啖牛肉湯,牛肉味果然好濃。

呢度好出名食德國鹹豬手我哋當然都叫左一客。

Favourite Crisp Roast Pork Knuckle with Sauerkraus HK 148
呢個鹹豬手係我食過最好食嘅豬手之一!鹹肉香軟,肉質柔軟而且夠多肉。

豬手外皮焗到啱啱好,脆卜卜 ,幾乎所以部份都食得囇!無一忽係過燶或過硬,稱得上係完美既德國豬手!

Fettuccine with Black Truffle wild Mushroom Cream HK 148

主食叫咗呢個黑松露野菌寬條麵。
寬條麵夠闊可以carry 大量creamy 既黑松露蘑菇白汁,啖啖濃菇香味。

呢個甜點,係好特別嘅日本黑芝麻芝士蛋糕 HK 48。芝麻香,冇普通嘅芝士蛋糕咁悶。
最後在值得一讚,係呢度嘅服務非常周到。細心,熱情同為客著想,消費夠貼地,樣樣都滿意!
  • 招牌脆皮燒德國咸豬肘伴酸椰菜烤燒薯角
  • 海鮮番茄清湯
男友知道我鍾意德國,也喜歡德國菜,特意挑選了這家位於銅鑼灣鬧市的Schnee German Restaurant,享受一下歐陸風情的二人世界。餐廳不難找,剛剛進入餐廳就被裝潢吸引了,歐陸風,有情調。由於時間尚早,客人不多。聽住歌,揀嘢食~ 不過佢本menu好似字典咁厚,無論地道美食,還是精選飲品,都令人花多眼亂。經過一番篩選,終於揀定,可以安心等上菜~ 意大利水牛芝士蕃茄沙律意大利水牛芝士質感煙韌,柔軟香滑,配上生番茄和意大利醋,口感輕盈,齒頰留香。Cherry Blossoms四月,櫻花正開。嘆返杯Cherry Blossoms,慰勞一下辛苦工作咗一日嘅自己。荔枝甜酒,擁有無比清爽的荔枝味道,透明顏色,調酒師加入🍐同🍎汁,比例適中,杯中兩粒🍒透著少女粉,賞心悅目。Kostritzer Kellerbier食德國菜,又點可以唔order🍺,尤其是據介紹,這款手工啤酒,由泉水於地窖釀製,香醇,酒味突出,更適合男士飲用。本來我也想order draft beer的,侍應看我猶豫不決,很有耐心地介紹了他們的幾款手工啤酒給我:Bitburger Premium Beer - light一點,沒

意大利水牛芝士蕃茄沙律 (評分  3.5/5)
意大利水牛芝士蕃茄沙律
Cherry Blossoms (Cocktail)
Cherry Blossoms
Kostritzer Kellerbier

Bitburger Premium Beer - light一點,沒那麼容易有飽腹感,可以食多少少東西
Kostritzer Black Lager - 這款屬於德國黑啤。但據說它偏甜,沒有其他德國黑啤那麼苦澀,口感也會滑一點,當屬店舖推介之選。
Benediktiner Weissbier 也是偏甜,口感很滑,更適合女性品嚐。

想來想去,最後還是選擇了cocktail Cherry Blossoms。其他的手工啤酒還是留待下一次再品嚐~
不久,就送上所選的兩款湯,我們特意選擇了一濃一清淡的湯。
德國經典薯仔湯(評分:3.5/5)
德國經典薯仔湯
雖然賣相略顯普通,但飲落有驚喜,就好像是啖啖薯蓉,很有質感,不過飽腹感略重。麵包係麥包,好健康,但早餐食得多晚餐就可免則免啦。😛
傳統匈牙利熱燉牛肉湯
燉牛肉湯也很出色,肉味香濃,湯帶微辣,很適合用來沾餐包。肉味停留在口腔,揮之不去,令人回味。
脆皮燒德國鹹豬肘 伴酸椰菜烤薯角
食德國菜又點少得鹹豬肘吖~ 招牌眞係冇得彈,四字形容「皮脆肉嫩」,d皮燒到卟卟,零油膩感,配上我們order的啤酒,爽吖~ 酸椰菜很醒胃,始終豬肘份量好大,用來喚醒味蕾最好不過。
卡邦拿意粉伴流心蛋
望住震騰騰的流心蛋就知道又是一款令人食指大動的食物。趁熱將topping拌勻,芝味無比。薰香的煙肉油脂比例均勻,不油膩。
傳統德國蘋果卷伴雲呢拿汁
蘋果卷在歐洲相當流行,更是德國家喻戶曉的甜品。略嫌今晚這份蘋果卷的酥皮不夠酥脆,但勝在蘋果蓉和蘋果粒豐富,加入肉桂等調味,最後將蘋果卷切成兩份,拌上雲呢拿汁,
,嗜甜的朋友應該會覺得略酸。

整體而言,今晚所選的皆屬「德」意之作,由頭盤至甜品,「瘋」狂「呈」獻給喜愛歐洲菜的大家~

2017-04-19
Cherry Blossoms (Cocktail)
2017-04-24 1511 views
過來港島區行山, 怎不會順個靚便找間心儀餐廳吃頓美味的飯才回新界呢? 畢竟香港的交通費實在太昂貴。預約了13:30, 朋友遲到來晚了, 13:45 才入座, 這時客人不多。德國情懷裝潢, 紅椅很醒神, 闊落雅緻。Schnee German Restaurant 除了供應德國美食, 也是一間酒吧, 除啤酒外, 還有大量雞尾酒及其他烈酒供應。我跟朋友坐靠近窗口位置, 望著開揚而人來人往的駱克道。很喜歡這裡富歐陸色彩又復古的懷舊吊燈古堡式紅磚牆更添歐陸色彩8款午餐任君選擇, 招牌脆皮德國鹹豬手連湯或沙律只賣 $168, 點會唔心動?前菜、湯、主菜、飲品及甜品, 勁多選擇, Schnee German Restaurant賣的是德國招牌菜及啤酒, 實則佢哋都有其它西方國家菜式供應的。食德國鹹豬手又點少得配一杯冰凍涼快的德國生啤呢?Kostritzer Kellerbier ($78/500ML)德國出品生啤, 麥味較輕, 清爽易入口, 啱晒女士飲。德國牛唇野菜沙律伴溫泉蛋及油醋汁 ($98)一片片晶瑩剔透的水晶肉片.....我跟朋友研究了好很久很久, 吃了數片, 始終不知道是什麼, 還是問服務
德國情懷裝潢, 紅椅很醒神, 闊落雅緻。
我跟朋友坐靠近窗口位置, 望著開揚而人來人往的駱克道。
很喜歡這裡富歐陸色彩又復古的懷舊吊燈
古堡式紅磚牆更添歐陸色彩
食德國鹹豬手又點少得配一杯冰凍涼快的德國生啤呢?

德國出品生啤, 麥味較輕, 清爽易入口, 啱晒女士飲。
德國牛唇野菜沙律伴溫泉蛋及油醋汁 ($98)
德國牛唇野菜沙律伴溫泉蛋及油醋汁 ($98)
一片片晶瑩剔透的水晶肉片.....我跟朋友研究了好很久很久, 吃了數片, 始終不知道是什麼, 還是問服務員好了, 很意外, 答案竟然是德國牛唇, 第一次食牛唇, 口感像上海水晶肴肉, 卻沒有人造啫哩狀, 透明肉是動物本身的骨膠原, 水晶肉夾雜軟滑牛肉, 配埋溫泉蛋及油醋汁, 酸甜又爽口, 美味。
後生版的沙律菜, 爽脆冇青澀味。
德國經典薯仔湯 ($58)
德國經典薯仔湯 ($58)

這是我的至愛素菜湯, 清甜得黎帶著淡淡的清新香草, 入口啖啖薯蓉, 配埋塊焗得非常香脆的香草法包, 好味又飽肚, 好味其實好簡單, 真味便是了。
傳統匈牙利熱燉牛肉湯 ($58)

試了一口朋友的燉牛肉湯, 濃香的牛肉及番茄很相配, 還有粒粒牛肉, 很正。
未見猪手, 服務員先來兩款豬手醬, 法國芥末籽醬及傳統黃芥末醬, 黃芥末醬冇咩特別, 個人比較喜歡芥末籽醬, 用芥末籽、 醋及鹽等調制, 味道酸酸地, 豐富 啲。
招牌脆皮燒德國鹹豬手 ($168/午餐)

即叫即焗, 肉香四溢。
招牌脆皮燒德國鹹豬手 ($168/午餐)
豬皮燒得比薯片還要爆脆, 入口嗦嗦聲, 隔離檯都聽到, 滿口豬油香卻不油膩
大家留意豬皮背面是很乾身的, 沒有油淋淋的感覺, 不知餐廳怎樣把豬皮下那層肥豬肉的油幹掉, 令豬手皮剩下脆及香而沒有多餘的油份, 豬手焗得乾身得嚟豬肉還保持嫩口, 一啲都唔嚡, 小小鹹多多脆, 堅讚, 必食 item, 怪不得檯檯都有叫這個招牌菜啦。
柚子芝士餅 ($48) & 榛子焦糖燉蛋 ($42)
柚子芝士餅 ($48)

柚子清香帶酸性, 無論用嚟整雪糕、芝士餅及其他甜品也恰當, 令甜品冇咁甜膩, 最啱怕甜的我, Schnee 的柚子芝士餅 very good, 既清新又滑溜, 柚子夠濃, 芝土香得嚟又唔系好濃烈, 還附柚子皮漬, 增味又增咬口, 甜度適中, 好食。

榛子焦糖燉蛋 ($42)

朋友鐘意榛子系甜品, 好甜的你.....就選擇這個吧, 包保你唔會失望, 榛子蛋漿又香又滑, 對我而言....加埋層脆糖漿, 偏甜了。
$261 (Lunch)
  • 柚子芝士餅
  • 德國牛唇野菜沙律伴溫泉蛋及油醋汁
  • 招牌脆皮燒德國鹹豬手
2017-04-16 152 views
每一次完成一個橋牌賽事, 我都習慣和partner / teammates嚐嚐附近的美食。其實說穿了, 打了一整天橋牌就是為了吃一餐飯。 這次亦不例外。 花了一點時間openrice, 最後決定這間德國餐廳。 在樓上一樓, 昏暗的環境,暗藍色的燈。 剛進去時有點不習慣, 因太暗了, 過了一會就好。 雖然是三人行, 可是都不太餓的關係, 便點了一個燉牛肉湯, 牛唇沙律, 豬手, 和蘋果卷, 一杯黑啤。 牛肉湯很濃, 裡面有薯仔粒, 紅椒粒, 牛肉粒, 配了一塊烘乾的多士。 有一點辣, 中規中矩吧。 至於牛唇沙律, 呈上來時那舖滿的牛唇還有一個温泉蛋。 那牛唇很薄,很像牛筋的味道,而口感很難形容, 有點滑滑彈彈的。 可以一試。 沙律汁是醋, 很開胃。 豬手到了, 店員會問要原隻豬手拍照嗎? 拍了才去切件。 很貼心的舉動。有兩個醬汁, 店員說兩個都是芥末。 一個比較甜, 一個比較甜。 豬皮焗得很脆, 減肥中的我也忍不住口, 吃了一件又一件! 熱辣辣的豬手很棒! 而肉也剛剛好, 嫩嫩的。 不過其中某一兩塊比較乾, 總括來說是不錯的! 而且分量很多, 3個女仔也吃不完。 蘋果卷的香草汁很濃。
而且分量很多, 3個女仔也吃不完。
蘋果卷的香草汁很濃。 我比較喜歡香草汁。
這裡沒有什麼90 分鐘用膳時間。 食完所有美食, 還可以留下來聊天, 店員還不斷加水,很好服務。
2017-04-16
2017-04-10 663 views
【食得開胃,環境好】約朋友食飯難,約齊一班人仲難。同友人聚會,夾好日子後,決定食下好野,於是有2位系港島番工,所以選擇左銅鑼灣,有個友人鐘德國,所以就選擇左尼間德國餐廳決定一齊試一試入到黎環境唔錯,昏暗得來又有街燈餐廳位於二樓,地點幾容易搵到餐牌選擇多,有德國餐必備的豬手、香腸、黑啤等,可以慢慢挑選點好餐同野飲,就等食最先上的沙拉前餐隻蛋開頭以為是實心,原來是流心蛋而另點的希靈魚柳伴紅菜頭青蘋果他他如不太愛魚味的人會有驚喜,因為青蘋果的青爽會令口感更順口,唔錯好味點左紅白沙各二,有傳統薯仔湯和海鮮番茄清湯。薯仔湯是濃底,好味而海鮮清湯有帶子,好鮮味友人點了德國香腸每種味道都唔同,而且好有口感。搭配傳統食法——酸味薯仔泥 感覺不膩之餘,有多重口感。當中的香腸有:煙熏雞肉腸、紐倫堡豬肉腸、農家豬肉腸、慕尼黑腸及辣肉腸,各有特色,送啤酒一流。另一友人點左烤乳豬香脆的烤乳豬外皮酥脆,口感與外面吃的乾身版差好遠,這裡的仍然有將肉汁鎖住上:芝士煙肉焗瑞士麵團 $128芝士配煙士無得頂,味道好,而且焗的時間剛剛好,有少少焦香味下:黑松露野什菌忌廉汁闊條麵 $148闊條麵岩好,不太硬也不太軟,而且野
【食得開胃,環境好】

決定一齊試一試
入到黎環境唔錯,昏暗得來又有街燈
餐廳位於二樓,地點幾容易搵到
餐牌選擇多,有德國餐必備的豬手、香腸、黑啤等,可以慢慢挑選
點好餐同野飲,就等食
德國牛舌野菜沙拉伴溫泉蛋及醋汁
最先上的沙拉前餐
隻蛋開頭以為是實心,原來是流心蛋

而另點的希靈魚柳伴紅菜頭青蘋果他他

傳統薯仔湯和海鮮清湯
點左紅白沙各二,有傳統薯仔湯和海鮮番茄清湯。
薯仔湯是濃底,好味
海鮮清湯
而海鮮清湯有帶子,好鮮味
德國腸拼盤
友人點了德國香腸

每種味道都唔同,而且好有口感。
搭配傳統食法——酸味薯仔泥 感覺不膩之餘,有多重口感。
傳統西班牙烤乳豬配薯絲
另一友人點左烤乳豬
上:芝士煙肉焗瑞士麵團 $128
芝士配煙士無得頂,味道好,而且焗的時間剛剛好,有少少焦香味

下:黑松露野什菌忌廉汁闊條麵 $148
闊條麵岩好,不太硬也不太軟,而且野什菌比平時外面食的份量更足
先後點了四杯,三杯無酒精,一杯cocktail
左上:Mihurto

最後唔少得大家既另一個胃的甜品
香焗蘋果金寳伴雲尼拿汁
榛子焦糖焗蛋
日本黑芝麻芝士餅

三款甜品中,最鐘意黑芝麻cheese cake,因為味道不太甜,芝麻味岩好,不算重
三款都不算太大份,份量岩好

最後買單每人500有找,甘多人食,都算無得輸,好滿足

• 精選德國香腸拼盤
  • 傳統西班牙烤乳豬配香脆薯絲
  • 日本黑芝麻芝士餅
2017-04-10 441 views
今日同好姊妹慶祝生日,揀咗一間情調好好嘅德國餐廳,預先預訂左位置,一想到佢已經滿左坐啦。我哋一行四人一口氣叫咗好多食物,包括有沙律、前菜、湯、主菜、飲品同埋甜品。飲品先來,藍色嗰杯叫做Tiffany blue,因為咁岩壽星都叫Tiffany,梗無要叫一杯,顏色好吸引,飲落有酒香,同埋有少少果香,唔會太甜,色香味俱全。荔枝蘋果特飲雖然個樣就冇咁靚,但係我反而鍾意呢杯個味道多啲,除咗有荔枝蘋果嘅清香,仲有好多嘅荔枝肉,飲落好有咬口!仲有兩杯特飲都幾好味,一杯係士多啤梨,另一杯係薄荷湯有兩種,一種係海鮮清湯,另一種係薯仔湯,清湯比較淡口,但有好多海鮮料,個人比較鍾意薯仔湯,佢將啲薯仔打爛咗,飲落好有質感,不過飲完都飽飽地。沙律叫做溫泉蛋ham,哩個配搭好難唔好食,溫泉蛋十分漏心,ham都唔會太咸希靈魚配紅菜頭汁蘋果碎,哩個我係試,因為我本新唔食希靈魚,不過朋友就好中意希靈魚腥腥地既味道,加埋蘋果好開胃食德國野又點可以唔食香腸呢,一盤香腸有齊七隻味道,每一條香腸我哋都有試過,各有特色,餐廳將香腸焗到好香脆,配埋酸薯仔食停唔到今次特別啲,冇叫豬手,但係叫咗燒乳豬,效果反而比豬手更好,冇咗啲骨膠原
今次特別啲,冇叫豬手,但係叫咗燒乳豬,效果反而比豬手更好,冇咗啲骨膠原,但多咗肉食,外皮烤得勁脆,加埋一啲炸左既薯條圈,雖然熱氣,但係都食左好多
加左個黑松露雜菌意粉,味道不過不失,如果加多啲黑松露會更香,不過值得一讚嘅係佢個意粉,滑到不得了。
仲要多咗個煙肉忌廉粒粒意粉,呢隻意粉我好鍾意食,佢係一粒粒但係好煙韌,加埋煙肉忌廉醬汁做得非常出色,我都食咗好多
最後叫咗個甜品拼盤同埋apple crumble,芝麻芝士餅好香好香芝麻味,餅底夠厚,不過如果落少啲魚膠粉會更滑口,榛子焦糖燉蛋呢,就無乜焦糖味,不過啲蛋勝在夠滑。apple crumble好好味,好大兜,cream sauce 夠多,淋上crumble面,加埋肉桂,香到爆
最後每人大約四百蚊多d,其實好抵,因為全部都係散叫,而且叫咗好多,食到我哋都好飽,下次唔使叫咁多,應該會更抵食
2017-04-06
我與你太好姊妹 為你竟哭了又笑人愈大,好多時忙住做野,朋友愈來愈少,但留低既一定係好姊妹時間再忙,姊妹生日,都要擠時間出黎既預先卜左八位,餐廳好貼心幫我地安排左一間房,心諗:正呀喂!做咩都得!最後,房間自成一角,嘈到拆天(無影響出面,因為出面仲嘈),呢d係女人的浪漫德國菜係壽星女指定要食,點少得德國腸同脆脆豬手,德國腸拼盤$188有幾種唔同既腸,配酸酸既薯仔,開頭以為紅色個條係蠟腸,點知人不可以貌相,最好食竟然係佢,係芝士腸黎德國豬手,好貼心未切前問我地要唔要影相,之前幫我地切好哂,皮夠脆,肉夠嫩,大食既女人們叫左兩份其他特別推介黑松露菠菜意大利雲吞,好食到再encore,汁都舔埋呀陰公!飲品就推介Rossy 士多啤梨+玫瑰花,襯返靚女飲呵呵呵因為間房同食物,令成個飯局加哂分
我與你太好姊妹 為你竟哭了又笑

人愈大,好多時忙住做野,朋友愈來愈少,但留低既一定係好姊妹
時間再忙,姊妹生日,都要擠時間出黎既

飲品就推介Rossy 士多啤梨+玫瑰花,襯返靚女飲呵呵呵

因為間房同食物,令成個飯局加哂分
Celebration
Birthday
2017-04-09 527 views
今日同個朋友喺銅鑼灣行完街梗係要食下好西,實在太耐冇見過,所以特登揀咗呢個有德國風味而且音樂都幾澎湃嘅一間德國餐廳。一入到去入邊好熱情氣氛好high所以會食得好開心,令到我哋呢餐飯都食得幾好同埋暢所欲言。枱面方面都幾整齊。點了兩個湯,第一個係海鮮番茄清湯,個湯都幾清甜幾香海鮮味,而且入面有一個蝦同帶子都幾大粒而且唔會有腥味,入面有少少蕃茄嘅果肉同其他蔬菜可以食下,可以健康少少。第二個係傳統匈牙利熱燉牛肉湯,個湯係加強版嘅羅宋湯不過就好飲好多。一來濃啲同入面有少少牛肉可以咬下。二來可以點吓個包一邊食一邊飲湯,加上牛肉味所以會令你好快飲晒同埋會有少少辣辣地,幾正。可以試下。兩個女仔夜晚比較鍾意食菜健康啲,第一個叫咗德國香腸沙律,香腸切做一片片擺喺面頭加埋啲芝士食唔會太鹹,而且下面會有大量蔬菜例如火箭菜等等可以清下身體嘅腸胃。加上有少少酸瓜令到口感味道都較為豐富,不過如果可以多番少少沙律汁會比較好,因為會有啲乾。另一個係得個牛肩野菜沙律,牛肩食唔出有咩牛味,當係普通少少生肉撈埋沙律食都唔錯的。而且攪碎左溫泉蛋會無咁大腥味都唔錯。最重要係有好多菜式啲菜都幾新鮮同幾爽脆。主菜方面只係叫左傳統西班
主菜方面只係叫左傳統西班牙烤乳豬加香脆薯條,由於我哋晏晝好遲先食同食完沙律已經差唔多飽。所以淨係叫咗一個主菜過下口癮。燒乳豬啲肉都幾多而且幾厚,同中國於唔同嘅係啲皮薄啲同好似餅乾咁脆,二入面啲肉亦都會冇咁鹹啱啱好。最鍾意食係隔離嘅薯條同一般薯條唔同係比較乾同扁不過就好脆。而且有少少鹹鹹地咁。所以成個餐都會好脆同熱氣要飲多啲飲品。薯條比較係當小食咁食。隔離有少少酸酸地椰菜時可以食多少少中和乳豬同薯條的油膩。
甜品方面兩個人share左香焗蘋果金寶半雲呢拿汁,似係蘋果批不過呢邊就好隨意入邊嘅蘋果就焗到好軟,好似食緊好甜嘅蘋果蓉咁,最好食係雲呢拿汁因為有少少白朱古力溝埋一齊好好食下次可以試埋呢個雪糕。
最後食物同環境嘅質素都唔錯下次朋友相聚可以在黎過,氣氛幾好。
2017-03-30
2017-03-31 303 views
(`∀´) 今年3月媽媽和妹妹生日~選了這家德國菜餐廳作為慶祝的生日飯就是沒想到吃什麼才好~在網上胡亂找資料時找到的!反正家人也是比較少吃這國家的料理而且還可以訂座~那就不怕星期天要排隊等位喲 價位亦不算特別高。另外我們選的吃飯時間可能早了一點~所以餐廳的客人沒有很多但店內播著頗有氣氛的音樂,讓用餐的環境也不至於很冷清 (・ิω・ิ)先點一份 傳統德國香腸沙律伴酸甜青瓜及芝士 ($98)本來有想過點香腸拼盤,但又怕一下子吃太多腸會吃膩所以剛好看到這種的沙律就決定點這個!新鮮的沙律菜再加上切成片的香腸那酸甜青瓜真的超酸啊 (๑→A←๑)開胃的程度絕對不能少看!之後我們再點了一份~ Set Dinner For Two ($688)(♥óωò) 前菜有兩款,首先是 德國傳統麵包拼盤配牛仔肝醬還是第一次吃德國麵包~充滿麥香的味道,而且外脆內軟旁邊味道甘香的牛仔肝醬不會比芝士醬差喔!巴馬火腿件哈蜜瓜配田園沙律 鹹香的巴馬火腿配爽口清甜的哈蜜瓜~不過我更喜歡旁邊的黑醋沙律耶 (*´Q`*)套餐中還有湯 - 意大利雲吞伴番茄雞清湯很清的湯~有淡淡的雞味,色澤頗為清澈。這湯喝起來不會油膩反倒讓雲吞的味道

而且還可以訂座~那就不怕星期天要排隊等位喲

先點一份 傳統德國香腸沙律伴酸甜青瓜及芝士 ($98)
本來有想過點香腸拼盤,但又怕一下子吃太多腸會吃膩

傳統德國香腸沙律伴酸甜青瓜及芝士

還是第一次吃德國麵包~充滿麥香的味道,而且外脆內軟

旁邊味道甘香的牛仔肝醬不會比芝士醬差喔!
德國傳統麵包拼盤配牛仔肝醬
套餐中還有湯 - 意大利雲吞伴番茄雞清湯
很清的湯~有淡淡的雞味,色澤頗為清澈。這湯喝起來不會油膩

反倒讓雲吞的味道更為香濃(・∀・)
意大利雲吞伴番茄雞清湯
意大利雲吞伴番茄雞清湯
主食除了有固定的一款外,還有兩款可選其一  (・∀・)
就是咸豬肘和肉眼扒 ~ 選了 招牌脆皮燒德國咸豬肘伴酸椰菜烤燒薯角
沒想到這麼大大一隻的咸豬肘耶!店員會幫我們切開,方便我們吃用呢

脆卜卜的外層~內層的肉質軟稔且帶黏性。怕膩口的可配酸椰菜吃就可以喲

還有很香口的薯角~其實將這個吃完也滿有飽肚感!
招牌脆皮燒德國咸豬肘伴酸椰菜烤燒薯角
香煎澳洲盲鰽魚伴青芥末薯蓉配紅胡椒汁
魚皮很香脆~魚肉則是很鮮嫩 (o゚ω゚o) 雖然這是固定的主菜,但也頗好吃喔
甜品則是 香焗蘋果金寶伴雲呢拿汁
很明顯是新鮮焗起!拿出來的時候還透出熱呼呼的香氣,酸甜的蘋果更為吸引

即使不配上雲呢拿汁來吃也不錯~ 但加上一份甜美吃起來更滋味
香焗蘋果金寶伴雲呢拿汁
餐飲有Draft Beer ~ 如果喜歡啤酒的話,這家餐廳也有不少的選擇喲!

重點是很欣賞這裡的出餐,上菜的時間剛剛好~不是預先整好。
Other Info. : 還有一點要注意的是這裡只收現金,不設有信用卡的付款方式 (ฅ´ω`ฅ)
2017-03-26
Celebration
Birthday
德國傳統麵包拼盤配牛仔肝醬
招牌脆皮燒德國咸豬肘伴酸椰菜烤燒薯角
香焗蘋果金寶伴雲呢拿汁
近來,身邊有不少朋友都到德國旅行。回來後都不停盛讚當地的德國啤酒及豬手令他們回味無窮。其中一個友人吵著說要食德國豬手,便乘勢帶我到這間餐廳吃德國大餐。傳統德國香腸沙律伴酸甜青瓜及芝士 ($98):這碟沙律的份量很大,足夠2-3人享用。可能是cold dish的關係,舖在面的德國香腸沒有烤香腸來得吸引。幸好,沙律菜還算新鮮。海鮮番茄清湯($68):友人說這個湯看起來雖比較清淡,但是用了雞湯作湯底,再加上番茄及兩隻大帶子及蝦,味道鮮甜,一點也不油膩。傳統匈牙利熟燉牛肉湯($58):味道異常濃郁,入口能嚐到濃厚的牛肉味,打開味蕾,為接下來的主菜作準備。脆皮燒豬手拌薯仔酸椰菜($198):豬手烤得十分乾脆美味,整隻的件頭非常大,豬手外皮呈深啡色,而皮下的肉具少量油脂,膠原豐富之餘卻不會令人感覺油膩。緋紅的豬手肉身香嫩富彈性,味道控制得恰到好處,重點是不會太鹹。另一個驚喜是旁邊的薯菜,充滿薯仔的口感和味道。伴隨芥茉醬一併入口,帶來不同的味覺體驗,極為登對。意大利雲吞($138):雲吞的表皮薄而彈牙,口感亦非常滑身。加上黑松露作點綴,入口後餘香不斷,配上忌廉汁,格外creamy。Cherry Bl

傳統德國香腸沙律伴酸甜青瓜及芝士
海鮮番茄清湯
傳統匈牙利熟燉牛肉湯
脆皮燒豬手拌薯仔酸椰菜
意大利雲吞
Cherry Blossoms ($88):興致所至,便點了這杯cocktail試試。酒底是用了De Kuyper Lychee,然後再混合梨及蘋果汁。入口先是水果的味道,到最後才感受到淡淡的酒精味。整體來說,酒精味不濃兼易入口的水果味,相信平時不太飲酒的女士們也會喜愛。
Cherry Blossoms
Ultimate Mint Field ($58):友人則點了這裡自家製的特飲,這一款特飲由西柚,橙及薄荷葉混合而成,充滿特色。飲品不含酒精,所以即使不愛沾酒者也可以一試。
Ultimate Mint Field
柚子芝士餅及日本黑芝麻芝士餅 (各$48):我和友人都是芝士餅控,所以甜品便選擇了這兩款芝士餅。左邊的日本黑芝麻芝士餅入口柔滑,充滿黑芝麻香香的味道;但相比起黑芝麻味,我更愛右邊的柚子芝士餅。清新的柚子味可以平衡比較濃味的芝士餅,吃完整件也不會太“漏”。如過餅底可以更脆就更加perfect!
柚子芝士餅及日本黑芝麻芝士餅
這裡環境不算擠逼,店員有禮,亦常常主動加水。由於今次只有兩個人,能試的菜式、食物不多,友人已經約定我下次要再來試不同種類的燒香腸!
2017-03-24
脆皮燒豬手拌薯仔酸椰菜