SAVVY

位於海港城太子酒店內的亞洲特色餐廳·͜·ᰔᩚ結合酒吧 lounge 餐廳於一身 佔地8000多呎環境寬敞舒適 裝潢高貴同時充滿時尚感🫶🏻Sharing menu菜式好豐富 味道都很不錯還會搭配各種蔬菜去 平衡東南亞式的香濃特色最欣賞是羊架 味道濃郁且keep到肉汁(*◕ᴗ◕*)▫️SAVVY’S signature sharing menu for two $798♪ 北海道刺身級帶子帶子煎至金黃色 味道鮮嫩彈牙 襯托清脆的蘆筍仔作頭盤( •̤ᴗ•̤ )♪ 日式海蝦蔬菜拼盤有紅蘿蔔 🥕青瓜 椰菜絲 松子果nuts 牛油果🥑等裝飾得色彩繽紛😚 就如日本冷麵拼盤一樣把冷麵換成海蝦 再淋上帶微辣的沙律醬 好清爽開胃~♪ 蘑菇濃湯口感濃郁 蘑菇味好香濃滑順 ჱ̒ ー̀֊ー́ )♪ 澳洲乳飼羊扒 我們點了七成熟 但肉質依然軟嫩juicy.ᐟ‪‪.ᐟ而且羊羶味不重 反而帶香烤味配上馬來西亞砂拉越黑胡椒汁更惹味~再以清脆豆芽蘆筍解膩♪ 鐵板印度香烤拼盤 配 牛油烤餅是印度signature會有的香烤拼盤 wow!!上菜時依然聽到鐵板的咋咋聲 好誘人(ᯅ̈ )有羊肉腸.烤雞.烤魚 加入了印度香料烹煮味道香濃醇厚 配印
位於海港城太子酒店內的亞洲特色餐廳·͜·ᰔᩚ
結合酒吧 lounge 餐廳於一身 佔地8000多呎
環境寬敞舒適 裝潢高貴同時充滿時尚感🫶🏻

Sharing menu菜式好豐富 味道都很不錯
還會搭配各種蔬菜去 平衡東南亞式的香濃特色
最欣賞是羊架 味道濃郁且keep到肉汁(*◕ᴗ◕*)

♪ 北海道刺身級帶子

帶子煎至金黃色 味道鮮嫩彈牙
襯托清脆的蘆筍仔作頭盤( •̤ᴗ•̤ )

♪ 日式海蝦蔬菜拼盤

有紅蘿蔔 🥕青瓜 椰菜絲 松子果nuts 牛油果🥑等
裝飾得色彩繽紛😚 就如日本冷麵拼盤一樣
把冷麵換成海蝦 再淋上帶微辣的沙律醬 好清爽開胃~

♪ 蘑菇濃湯
蘑菇濃湯

口感濃郁 蘑菇味好香濃滑順 ჱ̒ ー̀֊ー́ )

♪ 澳洲乳飼羊扒
鐵板印度香烤拼盤配牛油烤餅

我們點了七成熟 但肉質依然軟嫩juicy.ᐟ‪‪.ᐟ
而且羊羶味不重 反而帶香烤味
澳洲乳飼羊扒

配上馬來西亞砂拉越黑胡椒汁更惹味~
再以清脆豆芽蘆筍解膩

♪ 鐵板印度香烤拼盤 配 牛油烤餅
鐵板印度香烤拼盤

是印度signature會有的香烤拼盤 wow!!
上菜時依然聽到鐵板的咋咋聲 好誘人(ᯅ̈ )
有羊肉腸.烤雞.烤魚 加入了印度香料烹煮
味道香濃醇厚 配印度薄荷青醬 口感更豐富
牛油烤餅香口煙韌 單吃還是配肉都可以~
牛油烤餅

♪ 北印度香炸雜菜

開頭以為是炸蝦餅 原來是蔬菜餅
用上多種蔬菜炸至金黃酥脆 香脆滋味
  • 澳洲乳飼羊扒
位於海港城的SAVVY是一間多國菜餐廳,主打亞洲美食!餐廳環境典雅寬敞、空間感十足,非常適合聚會聊天呢😆除了à la carte,SAVVY 亦設計了Signature Sharing Menu特色分享餐單,分別有供二人用或三至四人用的menu,是晚我們試了二人用的餐單($798)🍴.北海道刺身級帶子 | 日式海蝦蔬菜拼盤.SAVVY特色雜菜湯 | 北印度香炸雜菜.鐵板印度香烤拼盤配烤餅 | 扒澳洲乳飼羊扒餐單上的菜式非常多元化,涵括了日本、印度、西餐等多國料理✨ 當中最喜歡的是飽滿的帶子,煎香後加上紫菜超好吃的!香烤拼盤很豐富,有羊肉腸、雞肉和烤魚,非常地道🇮🇳 羊扒亦很出色,厚肉多汁,配上馬來西亞砂拉越黑胡椒汁別有一番風味呢🐑.栗子蛋糕 | 藍莓芝士蛋糕吃完正餐我們也額外叫了甜品,這裏的甜品都是餐廳自家製作的!Mont Blanc非常綿密,中間帶脆脆口感🌰 而藍莓cheesecake不會太甜,同樣很高質呢!SAVVY的酒單選擇甚多,特別推介Yuzuvvy !厚厚一層的泡沫帶豐盈的口感,喝起來帶蜜香,甜甜的很不錯🍸☺️

.北海道刺身級帶子 | 日式海蝦蔬菜拼盤

.SAVVY特色雜菜湯 | 北印度香炸雜菜

.鐵板印度香烤拼盤配烤餅 | 扒澳洲乳飼羊扒

.栗子蛋糕 | 藍莓芝士蛋糕

2024-02-25 1472 views
位於海港城內既酒店餐廳,結合酒吧、酒廊及餐廳,環境非常寬敞,設計亦充滿時尚格調😍 主打多國特色美饌,好啱約埋朋友一齊chill下😚✨ SAVVY 特色分享餐單 ($798 for two)❀ 北海道刺身級帶子 🥢帶子口感鮮嫩彈牙,肉厚多汁,以炒蘆筍襯托出帶子既鮮甜,爽脆又清新☺️❀ 日式海蝦蔬菜拼盤 🥗蔬菜拼盤色彩繽紛,有海蝦、牛油果、青蘋果、青瓜、蘿蔔絲及瓜子等配料✨ 加入特製乳酪醬食酸辣開胃😚❀ SAVVY 特色雜菜湯 🥣紅菜頭蘿蔔湯味道清甜,好暖胃呢~❀ 鐵板印度香烤拼盤 🔥充滿印度特色既香烤拼盤🥢 有齊羊肉卷、魚柳及烤雞,每款都係啖啖肉~羊肉卷帶微辣亦無咩羶味,魚柳質感結實,烤雞香烤味較突出☺️ 可配上蒜蓉或牛油烤餅及薄荷乳酪醬食,口感鬆軟又香口❀ 澳洲乳飼羊扒 (兩件) 🐑羊扒燒至五成熟,肉質粉嫩多汁,軟腍入味😍 底部墊有豆芽及蘆筍,配以馬來西亞砂拉越黑胡椒汁更惹味❀ 北印度香炸雜菜 🥬炸得外脆內軟,食落好香口🥰 蘸上薄荷乳酪醬可中和油膩感~

✨ SAVVY 特色分享餐單 ($798 for two)

❀ 北海道刺身級帶子 🥢

❀ 日式海蝦蔬菜拼盤 🥗

❀ SAVVY 特色雜菜湯 🥣
紅菜頭蘿蔔湯味道清甜,好暖胃呢~

❀ 鐵板印度香烤拼盤 🔥

❀ 澳洲乳飼羊扒 (兩件) 🐑

❀ 北印度香炸雜菜 🥬
炸得外脆內軟,食落好香口🥰 蘸上薄荷乳酪醬可中和油膩感~

3 day(s) ago 0 views
餐廳位於尖沙咀,主打亞洲特色菜,裝潢高雅有格調,除有多款不同菜式可選外,更有各式酒類供應,朋友或商務聚餐就最適合不過😌💥SAVVY特色分享餐單($798/ 二人用).🍴北海道刺身級帶子帶子好厚身,外層煎至微焦,中間仍保留刺身口感,配上蘆筍、海草及特製醬汁同食,令人回味😌🍴日式海蝦蔬菜拼盤拼盤有蘿蔔絲、青瓜絲、椰菜絲、牛油果及海蝦,與醬汁拌勻同食,清新又開胃😌🍴SAVVY特色雜菜湯雜菜湯有紅菜頭及蘿蔔等,味道清清地且帶微酸,飲落暖胃😌🍴鐵板印度香烤拼盤(可選蒜蓉烤餅或牛油烤餅)拼盤有烤羊肉、鱸魚及雞肉,各款肉類以印度香料醃至入味,並置於鐵板上保持溫熱,另可選配蒜蓉或牛油naan,甚有印度風味😌🍴扒澳洲乳飼羊扒(兩件)(豆芽及蘆筍配馬來西亞砂拉越黑胡椒汁)羊扒賣相吸引,羊味濃郁之餘,食落厚身且啖啖肉,豆芽及蘆筍吸收晒羊肉脂香,配醬汁同食好惹味😌🍴北印度香炸雜菜外層炸得香脆,中間係雜菜,少左肉應有嘅膩感,蘸醬汁同食令味道更昇華😌

💥SAVVY特色分享餐單($798/ 二人用)
🍴北海道刺身級帶子

🍴日式海蝦蔬菜拼盤

🍴SAVVY特色雜菜湯
雜菜湯有紅菜頭及蘿蔔等,味道清清地且帶微酸,飲落暖胃😌

🍴鐵板印度香烤拼盤
(可選蒜蓉烤餅或牛油烤餅)

🍴扒澳洲乳飼羊扒(兩件)
(豆芽及蘆筍配馬來西亞砂拉越黑胡椒汁)

🍴北印度香炸雜菜
2024-05-25 0 views
#膠原活膚下午茶最近同閨蜜去咗SAVVY 尖沙咀亞洲特色餐廳食下午茶 !性價比高,要推薦比大家!SAVVY x Dermalogica以「膠原活膚下午茶」套餐每位還附送Dermalogica體驗套裝環境優雅時尚,令人覺得舒服既感覺!下午茶以三層架賣相精美!而多款食物都含豐富膠原蛋白既食材製作,莓果同柑水果,相當吸引!鹹點燒帶子配芒果汁比爾芝士、核桃、蔓越莓橙酒醬"意大利巴馬火腿配加拿餅乾無花果醬炸 蝦餃子”甜點士多啤梨芝士蛋糕香茉芒果蛋卷柚子蛋 白撻紅桑子朱古力條經典馬卡龍藍莓瑪德蓮蛋糕英式鬆餅配忌廉同果醬鹹點最特別係燒帶子配芒果汁 酸酸甜甜芒果汁點燒帶子,超開胃又有特色!仲有意大利巴馬火腿配加拿餅乾無花果醬,味道好有層次,原來咁既配搭好好食!炸 蝦餃子”真係用原隻蝦嚟炸,炸得啱啱好,外脆內軟!甜點我最欣賞係柚子蛋白撻,柚子蛋白好柔滑,有清新既感覺,一啲都唔滯,又唔太甜!士多啤梨芝士蛋糕同香茉芒果蛋卷,係生果酸為主,最啱鐘意食生果既朋友!SAVVY @savvyhongkong @dermalogica_hk地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3209A號舖
#膠原活膚下午茶

SAVVY x Dermalogica
以「膠原活膚下午茶」套餐
每位還附送Dermalogica體驗套裝

鹹點
燒帶子配芒果汁
比爾芝士、核桃、蔓越莓橙酒醬"
意大利巴馬火腿配加拿餅乾無花果醬

經典馬卡龍
藍莓瑪德蓮蛋糕
英式鬆餅配忌廉同果醬

• 柚子蛋白撻
今日lunch 特登去左一間亞洲特色餐廳,設計現代而華麗,餐廳空間感十足,有8000平方呎,裝潢高雅,充滿住現代感,營造出一種舒適而奢華既用餐氛圍。午市時間 Semi-lunch buffet($288/位),包左精選自助頭盤配主菜,自助區有無限供應冰鎮海鮮芝士、沙律、餐廳及餐包等等。主菜- 印式菠菜芝士素食拼盤配烤餅賣相有驚喜,用左月亮型器皿裝住咖喱角、Cottage Cheese 咖喱、鷹嘴豆咖哩、印度炒飯配超大塊烤餅。烤餅外層微脆,內部柔軟,沾上咖喱食可以好好體驗到每一種香料和味道。主菜-紅酒燴羊肉配薯蓉意大利青瓜羊肉經過慢火紅酒燉煮,肉質柔嫩,紅酒的深邃香氣滲透進每一塊羊肉,帶來一種獨特既醇厚口感。薯蓉柔滑細膩,口感綿密。無限供應冰鎮海鮮5款冰鎮海鮮新鮮-紐西蘭青口、蝦、愛爾蘭螺、小龍蝦、蜆。紐西蘭青口肉質緊實,帶有淡淡既鮮味;蝦肉質彈牙,味道鮮美;愛爾蘭螺肉質緊實富嚼勁,味道帶有海水既自然鹹香;小龍蝦外殼呈現鮮亮的紅色,肉質細嫩;蜆味道鮮甜和帶有輕微既海水鹹味。芝士有4款芝士-紅波芝士口感柔軟而濃郁,帶有一定的鹹味和奶香;艾曼塔芝士口感堅實而略帶酥脆,味道中帶有堅果的香氣和淡

主菜- 印式菠菜芝士素食拼盤配烤餅

主菜-紅酒燴羊肉配薯蓉意大利青瓜

紅酒燴羊肉配薯蓉意大利青瓜

無限供應冰鎮海鮮

芝士
有4款芝士-紅波芝士口感柔軟而濃郁,帶有一定的鹹味和奶香;艾曼塔芝士口感堅實而略帶酥脆,味道中帶有堅果的香氣和淡淡的甜味,羊奶芝士質地柔軟,口感滑順,帶有羊奶特有的濃郁昏氣和微妙的甜味;藍芝士有一種獨特既鹹香味。

凍肉
有3款凍肉- 沙樂美腸一種經典既薄片意大利腸,鹹香中帶有獨特既熏香;雜菌凍肉充滿住自然風味;牛脷開心果凍肉腸。

沙律菜
有10多款選擇,各有特色,里豆角沙律搭配輕盈既醬汁和香料,口感清脆:四川麻辣蓮藕味道刺激而過癮;涼拌木耳清爽可口;泰式肉碎沙拉酸酸辣辣;韓式沙律微辣而爽口;印尼蔬菜沙律甜中帶鹹,異國風情濃厚;意粉沙律拌上橄欖油和醋,口感豐富。
紅酒燴羊肉配薯蓉意大利青瓜
2024-05-23 0 views
前幾日同sis去咗尖沙咀碼頭影相,順便去海港城食個港女hightea~餐廳環境唔錯,2人tea set $568,而且同dermalogica 合作,有護膚sample 送🤤𝕊𝕒𝕧𝕠𝕦𝕣𝕚𝕖𝕤 ❥ 燒帶子配芒果汁❥比爾芝士、核桃、蔓越莓橙酒醬❥意大利巴馬火腿配加拿餅乾、無花果醬❥炸蝦餃子四款鹹點嘅味道都唔錯,各有特色~最鍾意佢嘅燒帶子同埋炸蝦餃子😍燒帶子配上香芒汁同埋三色椒,食落超清新!炸蝦餃子炸得好香脆,入面有細細隻嘅原隻蝦,對於鍾意食熱氣嘢嘅我嚟講唔錯🤤𝕊𝕨𝕖𝕖𝕥𝕤❥士多啤梨芝士蛋糕❥香茉芒果蛋捲❥柚子蛋白撻❥紅桑子朱古力條❥經典馬卡龍❥英式鬆餅配忌廉及果醬❥藍莓馬德蓮蛋糕好難得全部甜品都唔伏!平時hightea 總會有一兩款唔鍾意食呢款set就冇呢個問題😚不過感覺整體嘅甜度都偏高但我本身都鍾意食甜嘢,所以就接受得到~最鍾意士多啤梨芝士蛋糕、香茉芒果蛋捲、柚子蛋白撻🥰

𝕊𝕒𝕧𝕠𝕦𝕣𝕚𝕖𝕤

❥ 燒帶子配芒果汁

❥比爾芝士、核桃、蔓越莓橙酒醬

❥意大利巴馬火腿配加拿餅乾、無花果醬

❥炸蝦餃子

四款鹹點嘅味道都唔錯,各有特色~
最鍾意佢嘅燒帶子同埋炸蝦餃子😍
燒帶子配上香芒汁同埋三色椒,食落超清新!

𝕊𝕨𝕖𝕖𝕥𝕤

❥士多啤梨芝士蛋糕

❥香茉芒果蛋捲

❥柚子蛋白撻

❥紅桑子朱古力條

❥經典馬卡龍

❥英式鬆餅配忌廉及果醬

❥藍莓馬德蓮蛋糕

好難得全部甜品都唔伏!
平時hightea 總會有一兩款唔鍾意食
呢款set就冇呢個問題😚
不過感覺整體嘅甜度都偏高
但我本身都鍾意食甜嘢,所以就接受得到~
最鍾意士多啤梨芝士蛋糕、香茉芒果蛋捲、柚子蛋白撻🥰
放假同朋友出去食餐好,今次去左位於海港城港威商場內的亞洲特色餐廳,結合酒吧及餐廳於一身,環境寬敞,裝修走mordern充滿時尚感,可以好Chill咁嘆下SAVVY’s SIGNATURE SHARING MENU (for two persons) $798北海道刺身級帶子擺盤好精緻,帶子煎至金黃色,生熟程度岩岩好,配上蘆筍好清新日式海蝦蔬菜拼盤好colorful,海蝦爽口彈牙,內有紅蘿蔔🥕青瓜、椰菜絲等,淋上沙律醬辣辣地好開胃SAVVY 特色雜菜湯酸酸甜甜內有多款雜菜,入口順滑好惹味鐵板印度香烤拼盤 鐵板上熱辣辣,內有羊肉腸、烤雞、烤魚,加入了印度香料十分惹味,自己最鐘意烤雞,好入味,另外仲可以揀蒜蓉烤餅或牛油烤餅,今次揀左蒜蓉烤餅,就咁食或者配肉都可以蒜味香濃好惹味烤澳洲乳飼羊扒 (兩件)平時好驚食羊有羊羶味,呢個又冇咩羊羶味,肉質軟嫩多汁,烤得岩岩好北印度香炸雜菜 加入多種蔬菜炸至金黃,外皮酥脆,仲keep倒雜菜既水份

北海道刺身級帶子
擺盤好精緻,帶子煎至金黃色,生熟程度岩岩好,配上蘆筍好清新

SAVVY 特色雜菜湯
酸酸甜甜內有多款雜菜,入口順滑好惹味

蒜味香濃好惹味

烤澳洲乳飼羊扒 (兩件)

北印度香炸雜菜
加入多種蔬菜炸至金黃,外皮酥脆,仲keep倒雜菜既水份

最近經過海港城,發現每季Savvy 聯乘護膚品牌Dermalogica 推岀了COLLAGEN ELIXIR Afternoon Tea膠原活膚下午茶 🍰☕️,所以即刻預約好友齊齊細嚐!餐廳富有格調,裝修前衛,富有時代感,而且空間感十足,坐得非常舒適,設有窗邊位,觀景開揚,採光度十足!鹹點 四款,非常精緻✨燒帶子配芒果汁✨比爾芝士、核桃、蔓越莓橙酒醬✨意大利巴馬火腿配加拿餅乾、無花果醬✨炸蝦餃子甜點七款,色彩繽紛,令人食慾大增✨士多啤梨芝士蛋糕✨香茉芒果蛋卷✨柚子蛋白撻✨紅桑子朱古力條✨經典馬卡龍✨英式鬆餅配忌廉及果醬✨藍莓瑪德蓮蛋糕「膠原活膚下午茶」原來下午茶都可以邊食邊補充膠原蛋白打卡又食得 不錯!SAVVY📍九龍尖沙咀海港城太子酒店3樓

鹹點 四款,非常精緻
✨燒帶子配芒果汁
✨比爾芝士、核桃、蔓越莓橙酒醬
✨意大利巴馬火腿配加拿餅乾、無花果醬
✨炸蝦餃子

甜點七款,色彩繽紛,令人食慾大增
✨士多啤梨芝士蛋糕
✨香茉芒果蛋卷
✨柚子蛋白撻
✨紅桑子朱古力條
✨經典馬卡龍
✨英式鬆餅配忌廉及果醬
✨藍莓瑪德蓮蛋糕

「膠原活膚下午茶」
原來下午茶都可以邊食邊補充膠原蛋白
打卡又食得 不錯!

SAVVY
📍九龍尖沙咀海港城太子酒店3樓
2024-05-22 0 views
今日嚟到海港城嘅 Savvy 食飯 !! 地方真係好大 , 分咗唔同區域 ~ 枱與枱之間超級闊落 !! 我哋揀左 Savvy 特色分享餐單 ($798) 北海道刺身級帶子帶子好大粒 , 外面焦香 🤤🤤 中間仍然保持軟滑 日式海蝦蔬菜拼盤材料好豐富 , 有大蝦 , 蘿蔔絲 , 青瓜 , 瓜子 ,  牛油果 , 青蘋果 , 紫椰菜絲 , 口感好豐富 ! 配埋加咗少少紅椒粉嘅沙律醬 , 撈埋一齊好清新 , 又辣辣地 ~ 食到停唔到口 ! 👍👍Savvy 特色雜菜湯感覺似羅宋湯同印度雜菜湯 , 但冇咁酸 ~鐵板印度香烤拼盤拼盤有羊肉 , 魚同雞肉 🤗🤗 一次過試晒 3 款肉類 !! 香料味好濃 , 肉質感比較鬆軟 ~牛油烤餅睇圖都知道好食 !! 好香牛油味 !! 正 !扒澳洲乳飼羊扒羊扒大件厚肉 ! 生熟程度啱啱好 😋😋 軟腍腍 , 個黑胡椒汁好惹味好有驚喜 !! 北印度香炸雜菜炸得好香口 , 配埋薄荷醬食 , 減低油膩感 , 更加清新 ~整體嚟講 , 食店提供咗好多特色亞洲菜嘅選擇 , 比一般嘅亞洲餐廳更有特色  ~ 除咗食物出色 , 值得一讚嘅地方就係食店空間感十足 😎😎 同朋友嚟傾偈 ,

北海道刺身級帶子
帶子好大粒 , 外面焦香 🤤🤤 中間仍然保持軟滑

Savvy 特色雜菜湯
感覺似羅宋湯同印度雜菜湯 , 但冇咁酸 ~
牛油烤餅
睇圖都知道好食 !! 好香牛油味 !! 正 !

扒澳洲乳飼羊扒
北印度香炸雜菜

整體嚟講 , 食店提供咗好多特色亞洲菜嘅選擇 , 比一般嘅亞洲餐廳更有特色  ~ 除咗食物出色 , 值得一讚嘅地方就係食店空間感十足 😎😎 同朋友嚟傾偈 , 慶祝生日 , 飲酒 , 絕對係唔錯嘅選擇 !
  • 北海道刺身級帶子
  • 扒澳洲乳飼羊扒
𝙎𝘼𝙑𝙑𝙔 主打亞洲特色菜,呢個二人𝙨𝙝𝙖𝙧𝙞𝙣𝙜 𝙢𝙚𝙣𝙪 就可以帶味蕾由香港飛去日本、印度再去埋澳洲✦北海道刺身級帶子𝙏𝙚𝙥𝙥𝙖𝙣 𝙎𝙖𝙨𝙝𝙞𝙢𝙞-𝙜𝙧𝙖𝙙𝙚 𝙃𝙤𝙠𝙠𝙖𝙞𝙙𝙤 𝙎𝙘𝙖𝙡𝙡𝙤𝙥𓂅帶子煎得表面焦香,肉質嫩彈,配上炸過嘅紫菜超夾,蘆筍鮮甜爽✦日式海蝦蔬菜拼盤𝙅𝙖𝙥𝙖𝙣𝙚𝙨𝙚 𝙋𝙤𝙠𝙚 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙎𝙚𝙖 𝙋𝙧𝙖𝙬𝙣𝙨𓂅海蝦惹味彈牙,𝙋𝙤𝙠𝙚嘅蔬菜絲包括紫椰菜、青瓜、甘筍,配上牛油果、青蘋果、松子仁,清新爽口,特色醬汁近似乳酪醬加辣椒粉,幾特別嘅味道!✦𝙎𝘼𝙑𝙑𝙔特色雜菜湯𝙎𝘼𝙑𝙑𝙔 𝘽𝙚𝙚𝙩𝙧𝙤𝙤𝙩 𝙖𝙣𝙙 𝙑𝙚𝙜𝙚𝙩𝙖𝙗𝙡𝙚 𝙎𝙤𝙪𝙥𓂅好濃郁嘅雜菜湯,講嘅唔係口感,而係味道!湯頭有好香甜嘅紅菜頭味,但又唔會有草青澀味✦鐵板印度香烤拼盤 配蒜蓉烤餅𝙎𝙞𝙯𝙯𝙡𝙞𝙣𝙜 𝙏𝙖𝙣𝙙𝙤𝙤𝙧 𝘾𝙤𝙢𝙗𝙤 𓂅香烤拼盤包括羊肉腸、烤魚、烤雞,帶濃濃印度香料味,羊肉腸平時比較少機會試到,帶香膻味同好重嘅茴香味,羊肉行實在有口感路線!烤魚入味,口感嫩滑蒜蓉烤餅鋪滿又香又多嘅蒜蓉粒,外皮比一般食到嘅更酥脆,內𥚃柔軟,愈嚼愈香,係今晚嘅𝙝𝙞𝙜𝙝𝙡𝙞𝙜𝙝𝙩! (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)✦烤澳洲乳飼羊扒𝘼𝙪𝙨𝙩

✦北海道刺身級帶子

✦日式海蝦蔬菜拼盤
𝙅𝙖𝙥𝙖𝙣𝙚𝙨𝙚 𝙋𝙤𝙠𝙚 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙎𝙚𝙖 𝙋𝙧𝙖𝙬𝙣𝙨

✦𝙎𝘼𝙑𝙑𝙔特色雜菜湯

✦鐵板印度香烤拼盤 配蒜蓉烤餅
𝙎𝙞𝙯𝙯𝙡𝙞𝙣𝙜 𝙏𝙖𝙣𝙙𝙤𝙤𝙧 𝘾𝙤𝙢𝙗𝙤

✦烤澳洲乳飼羊扒
𝘼𝙪𝙨𝙩𝙧𝙖𝙡𝙞𝙖𝙣 𝙈𝙞𝙡𝙠-𝙛𝙚𝙙 𝙇𝙖𝙢 𝘾𝙝𝙤𝙥𝙨
𓂅鍾意食羊嘅話一定會好滿足!羊扒叫左五成熟,烤得剛好唔會過火喉,份量足好厚切,切開中間呈粉嫩色,肉質同樣細嫩,膻味唔會好重,近邊嘅羊脂味尤其香!

✦北印度香炸雜菜
𝙉𝙤𝙧𝙩𝙝 𝙄𝙣𝙙𝙞𝙖𝙣 𝙑𝙚𝙜𝙚𝙩𝙖𝙗𝙡𝙚 𝙋𝙖𝙠𝙤𝙧𝙖
𓂅炸得酥脆唔油膩,入面嘅雜菜帶咖喱味道,點薄荷醬又有另一番風味

♡喺餐廳入口沿路行到座位嘅時候經過蛋糕櫃覺得好吸引,就算幾飽都要試吓!喺甜品車內琳琅滿目嘅蛋糕入面揀左黑森林同椰子蛋糕
✦黑森林朱古力mousse 層嘅可可味好香濃,甜得好滿足,中間嘅糖漬車厘子層都好好味!

✦椰子蛋糕由白朱古力脆脆外殼包住,中間清新唔會過甜嘅椰子mousse 夾雜住椰子粒,食完全個都唔會甜到漏♪

位於港威酒店既Savvy,進店已經好有格調,由酒吧走到用餐區,充滿時尚感,空間十足 ,真係約會傾計好地方! 點了二人Signature sharing menu,充滿亞洲風味! 🍴北海道刺身級帶子帶子表面輕炙焦脆,大粒厚肉鮮味爽口。🥗日式海蝦蔬菜拼盤 胡蘿蔔絲、紫椰菜、青瓜絲、嫩滑牛油果肉、青蘋果肉、奇亞杍,高纖又健康。配搭鮮嫩蝦肉,點少少香辣醬,簡單開胃! 🥄特色雜菜湯天然田園雜菜,湯頭清澈不含茄膏,加埋紅菜頭特別清甜。🍴北印度香炸雜菜外層炸得金黃,內裡咖喱雜菜豆蓉,又香又脆。🍖鐵板印度香烤拼盤 配 蒜蓉烤餅烤肉拼盤充滿特色印度天多利風味有魚、雞、羊三款以黃薑、肉桂、辣椒香醃烤焗後香辣入味以地道薄荷青醬調味,減少油腻感!蒜蓉烤餅,軟軟微脆帶焦香。🍗扒澳洲乳飼羊扒 配 馬來西亞砂拉越黑胡椒汁一客兩件,大件肉厚,medium 熟度剛好燒得軟嫩juicy,無羊羶味。配菜有嫩蘆筍。

🍴北海道刺身級帶子
帶子表面輕炙焦脆,大粒厚肉鮮味爽口。

🥗日式海蝦蔬菜拼盤
配搭鮮嫩蝦肉,點少少香辣醬,簡單開胃!

🥄特色雜菜湯
天然田園雜菜,湯頭清澈不含茄膏,
加埋紅菜頭特別清甜。

🍴北印度香炸雜菜
外層炸得金黃,內裡咖喱雜菜豆蓉,又香又脆。

🍖鐵板印度香烤拼盤 配 蒜蓉烤餅
烤肉拼盤充滿特色印度天多利風味
有魚、雞、羊三款

以黃薑、肉桂、辣椒香醃
烤焗後香辣入味
以地道薄荷青醬調味,減少油腻感!
蒜蓉烤餅,軟軟微脆帶焦香。

🍗扒澳洲乳飼羊扒 配 馬來西亞砂拉越黑胡椒汁
配菜有嫩蘆筍。

2024-05-16 0 views
SAVVY(尖沙咀)📍尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3209A號舖我最近去了位於尖沙咀的SAVVY餐廳,這是一家亞洲特色餐廳,給我留下了深刻的印象。餐廳的位置非常方便,位於海港城港威商場的三樓。一進入餐廳,我被它精緻的裝潢所吸引。舒適的環境和溫馨的氛圍讓我感到非常舒服。我點了SAVVY的特色分享餐單,適合兩個人享用。首先上桌的是北海道刺身級帶子,鮮嫩多汁,味道鮮美。日式海蝦蔬菜拼盤:新鮮的海蝦搭配蔬菜,色彩繽紛,口感清爽。SAVVY還特別推薦了他們的特色雜菜湯,湯的口味濃郁,充滿蔬菜的香氣,喝起來非常開胃。鐵板印度香烤拼盤和牛油烤餅這道拼盤搭配豆芽和蘆筍,再淋上馬來西亞砂拉越黑胡椒汁,營造出獨特的風味,非常美味。最後,他們還有北印度香炸雜菜,這道菜色香味俱全,口感酥脆,絕對是素食者的好選擇。SAVVY餐廳以其獨特的亞洲特色菜品給我留下了深刻的印象。無論是刺身級帶子還是烤肉拼盤,每道菜品都展現出精湛的廚藝和獨特的風味。如果你對亞洲美食感興趣,SAVVY絕對是一個值得一試的餐廳。
SAVVY(尖沙咀)
📍尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3209A號舖

日式海蝦蔬菜拼盤:新鮮的海蝦搭配蔬菜,色彩繽紛,口感清爽。

鐵板印度香烤拼盤和牛油烤餅

SAVVY餐廳以其獨特的亞洲特色菜品給我留下了深刻的印象。

2024-05-16 0 views
位於尖沙咀海港城嘅亞洲特色餐廳《SAVVY》,餐廳環境寬敞舒適同朋友仔嘆咗個精緻下午茶🥰膠原活膚下午茶 $568 /For two每日嘅3-6pm就有得食勒食完仲會有Dermalogica膠原活膚體驗套裝送🥰ღ鹹點有燒帶子配芒果汁,入口好香甜好清新比爾芝士🧀核桃、蔓越莓橙酒醬意大利巴馬火腿配加拿餅乾,無花果醬炸蝦餃子🥟脆卜卜、蝦肉新鮮爽彈ღ甜點有成7款咁多🤩士多啤梨芝士蛋糕·香苿芒果蛋卷·柚子蛋白撻·紅桑子朱古力條·經典馬卡龍·英式鬆餅配忌廉及果醬·藍莓馬德蓮蛋糕·整體嘅甜品賣相精緻,食落唔會過甜,我就最鍾意香苿芒果蛋卷,芒果香甜搭配淡淡嘅茉莉花香嘅味道,清新酸甜。藍莓馬德蓮蛋糕,口感鬆化不乾身 加入咗藍莓更增添風味🍹包茶/咖啡Earl GreyHot Chocolate

同朋友仔嘆咗個精緻下午茶🥰

膠原活膚下午茶 $568 /For two
每日嘅3-6pm就有得食勒

食完仲會有Dermalogica
膠原活膚體驗套裝送🥰

ღ鹹點有

燒帶子配芒果汁,入口好香甜好清新
比爾芝士🧀核桃、蔓越莓橙酒醬
意大利巴馬火腿配加拿餅乾,無花果醬

炸蝦餃子🥟脆卜卜、蝦肉新鮮爽彈

ღ甜點
有成7款咁多🤩

士多啤梨芝士蛋糕·香苿芒果蛋卷·
柚子蛋白撻·紅桑子朱古力條·

經典馬卡龍·英式鬆餅配忌廉及果醬·
藍莓馬德蓮蛋糕·

藍莓馬德蓮蛋糕,口感鬆化不乾身 加入咗藍莓更增添風味

🍹包茶/咖啡
Earl Grey
Hot Chocolate
2024-05-15 42 views
-Savouries 鹹點 Grill Scallops Mango Dressing 燒帶子配芒果汁帶子唔會煮得overcooked 而令質地變靭,帶子有鮮味,酸酸地做開胃錯唔錯Parma Ham, Gala Cracker, with Fig Sauce意大利巴馬火腿配加拿餅乾、無花果醬無得輸既組合,無花果醬既酸甜中和番parma ham 既咸香。sweets 甜點Jasmine Mango Coke Roll 香茉芒果蛋卷外形好可愛好igable,味道唔太甜,可以食得幾件都無問題Yuzu Meringue Tart 柚子蛋白撻清新之選!柚子味都幾出色❤️filling 好細滑,撻皮薄而脆👍Raspberry Chocolate Stick 紅桑子朱古力餅咁多甜品既最愛!朱古力味香濃!外層既紅桑子酸甜更易襯托朱古力既香Raisin, Plain Scone with Cream and Jam英式鬆餅配忌廉及果醬微暖既scone 帶牛油香,內層做得幾mist 配忌廉/果jam 層次更好

-Savouries 鹹點

意大利巴馬火腿配加拿餅乾、無花果醬

sweets 甜點
外形好可愛好igable,味道唔太甜,可以食得幾件都無問題

Yuzu Meringue Tart 柚子蛋白撻

英式鬆餅配忌廉及果醬