2024-02-29 402 views
今日早收工屋企冇飯開, 自己一枝公過左去又一城的food court覓食,其實呢個foodcourt 全部都係連鎖餐廳, 同出面多選擇的foodcourt一D都唔同.我揀左沙嗲王黎食, 就係貪佢有D一人餐, 加20蚊左右就有野飲有小食,一個人食就最好.L10 蔥油雞扒煎半熟蛋飯 $58  (加配蒜蓉牛油雞翼2隻+蘋果綠茶 +$22)先講個雞扒, 唔算煎到好香脆,但肉質都幾嫩幾滑, 而且都幾大塊,另外半熟蛋撈落D豉油度簡直無得輸, 如果蛋黃可以再流心D就最好.最後加埋超香的蔥油, 撈飯食真係可以食完一大碗!真係唔好睇少呢D連鎖餐廳, 一D都唔頹, 有D超乎預期!可惜跟餐的牛油雞翼同正常的沙嗲王好有出入, 雞翼凍哂, 皮都變韌, 完全唔脆果然預制同即整真係好唔同! 下次都係試其他小食好過.!

最後加埋超香的蔥油, 撈飯食真係可以食完一大碗!
真係唔好睇少呢D連鎖餐廳, 一D都唔頹,
有D超乎預期!

可惜跟餐的牛油雞翼同正常的沙嗲王好有出入,
雞翼凍哂, 皮都變韌, 完全唔脆
果然預制同即整真係好唔同! 下次都係試其他小食好過.!
送完女女返興趣班🫣就同朋友去左又一城food court食個快lunch🍱見到有沙嗲王即刻好掛住以前嘅白咖喱豬扒飯😋係回憶呀🤩果然好彩冇令我失望🤭仲係好夠味,好多汁,而且豬扒夠嫩滑~下次會想試埋蟹粉豆腐煲,記得都好好味白咖喱豬扒飯豬扒嫩滑多汁,又夠多白咖喱汁,唯一覺得不足地方就係飯太少🤭啲汁太好味啦😋鮮茄芝士焗雞扒飯正常發揮嘅蕃茄芝士焗飯,焗嘅火喉剛剛好,而且都算多芝士🧀飯份量好少🫣

2023-11-02 416 views
好耐冇食過沙嗲王,行開又一城先知原來Food court開咗分店,今次叫咗佢哋嘅白咖喱一口炸雞飯,仲加咗佢哋嘅蒜蓉牛油雞翼。白咖喱味道不過不失,唔會太辣,但都冇平時嘅咖喱咁香,不過份量幾足,炸雞份量都唔少。而雞翼就比較細隻,而且應該一早炸定,所以唔算好熱同埋脆。
2023-09-27 448 views
原來沙嗲王嘅下午茶咁抵食,一個白咖喱香茅豬扒飯都只係$42!仲要份量超多😱第一次食白咖喱,佢同一般咖喱唔同,沒有紅咖喱青咖喱嘅辣味,而係帶有一點椰香味,甜甜的,好易入口,適合啲唔係好食得辣嘅人。👍🏻白咖喱嘅份量都好多,唔驚食到最後冇醬汁送飯🤣👍🏻仲有兩大塊豬扒,沾上白咖喱醬汁更加惹味🤤豬扒肉質都好嫩滑,又鬆軟又多汁,佢同白咖喱都係送飯一流,不過下午茶來講份量都真係好多,最後係食唔晒啲飯🤣真係好抵食。

2023-08-08 658 views
講起沙嗲王,除咗佢嘅裝修有特色之外,最經典嘅莫過於遠近馳名嘅經典白咖喱豬扒飯之前有個朋友,佢好多年前介紹我食過一次,之後印象難忘食到停唔到口,可惜沙嗲王唔係太多分店,我又懶得行去,所以都唔係成日食😂😂😂但係自從沙嗲王喺又一城度開咗間分店之後,我就可以喺行完商場之後,都享用到呢個美味嘅白咖喱豬扒飯雖然佢係位於food court,但係造型、賣相、食物一啲都唔馬夫佢個飯好細心咁用鵝蛋形嘅形式上碟,再加上三四塊煎得好香脆內軟嘅豬扒,同埋特製嘅白咖喱汁由於我食得唔多,所以我每次都係食下午茶依個輕量版每次都食到停唔到口

之前有個朋友,佢好多年前介紹我食過一次,之後印象難忘

由於我食得唔多,所以我每次都係食下午茶依個輕量版

每次都食到停唔到口

2023-06-06 863 views
今日啱啱喺附近返完工勁餓,諗住食沙嗲王實冇死,點知佢都係比其他分店做得差🥲叫咗平時最鍾意食嘅白咖喱香茅豬扒飯。因為係下午茶餐,所以都幾平,$39 再加多幾蚊就有杯凍飲。因為我都好肚餓,所以就加多$10要咗個烤餅。點知個烤餅完全唔熱,凍嘅,乾晒又硬晒,食落好冇癮🥺該熱嘅唔熱,要凍嘅又唔凍,今日都算好熱,諗住飲杯凍檸茶嘆吓,點知杯凍檸茶係唔凍嘅🫠🫠可能係九龍塘唔俾多啲錢真係冇嘢好食。但係會話呢間真係冇下次。
今日啱啱喺附近返完工勁餓,
諗住食沙嗲王實冇死,
點知佢都係比其他分店做得差🥲

叫咗平時最鍾意食嘅白咖喱香茅豬扒飯。
因為係下午茶餐,所以都幾平,
$39 再加多幾蚊就有杯凍飲。
因為我都好肚餓,
所以就加多$10要咗個烤餅。
點知個烤餅完全唔熱,凍嘅,
乾晒又硬晒,食落好冇癮🥺

該熱嘅唔熱,要凍嘅又唔凍,
今日都算好熱,諗住飲杯凍檸茶嘆吓,
點知杯凍檸茶係唔凍嘅🫠🫠

可能係九龍塘唔俾多啲錢真係冇嘢好食。
但係會話呢間真係冇下次。

2023-01-15 1376 views
#沙嗲王@foodiehck2022依個星期來到九龍塘俾野,因為附近冇乜野食,所以要來又一城食咗個早餐先再返工。試過有次冇食要等到點幾先放飯,餓過龍胃痛😓去咗food court ,基本上都係快餐為主,食過敏華又貴服務又唔好,試吓依間,點知有驚喜🤪成個餐包一碗你量唔少既 #火腿意粉 , #炒蛋 同 #烤餅 ,配一杯熱飲,$36。質素都幾好,火腿絲個色幾好,唔係擺咗好耐果d ,意粉份量都多,質感唔會過硬。暴讚係烤餅同炒蛋,夠鬆脆,蛋都炒得幾好,而且幾大份。八點半去食客唔多,所以質素做得幾好,係有一次唔知點解好多人等,做唔切下等咗三個字😅$36抵食程度同質素都比同場敏華好。沙嗲王 (又一城)九龍塘達之路80號又一城2樓25號舖#港飲港食平靚正 #早餐 #foodcourt #抵食 #九龍塘 #又一城
#沙嗲王
@foodiehck2022

暴讚係烤餅同炒蛋,夠鬆脆,蛋都炒得幾好,而且幾大份。

$36抵食程度同質素都比同場敏華好。

沙嗲王 (又一城)
九龍塘達之路80號又一城2樓25號舖

Type of Meal