要搵一間正宗地道的日式居酒屋,係香港絕對不是一件容易的事,一係就係勁貴。最近我發掘到一間叫酒津既居酒屋,居然唔貴又好食。踏入酒津,成個環境都好舒適 - 木質裝潢、柔和燈光,散發著濃濃的日式風情。師傅都好nice,會介紹d野食燒吞拿魚鮫吞拿魚鮮嫩多汁, 燒完之後表面非常酥脆, 但入面仍然保持到魚既鮮味,出奇地非常juicy!煮和牛尾牛肉軟嫩入口即化, 個湯汁濃郁鮮美又暖胃,我特別鐘意食入面舊蘿蔔,超級入味。鐵板牛舌我同朋友一向都鐘意食牛舌,鐘意佢舍獨特口感,既富有彈牙的Q韌,又不失肉質的厚實。今次用鐵板整更加香口,濃郁既程度完全唔差過其他牛既部位。雞皮餃子外皮酥脆,內餡飽滿多汁,因為用左雞皮做外皮,比起一般餃子香口得多。餡料鮮嫩多汁,好完美咁樣融合了肉汁的鮮甜和餃子皮的酥脆,絕對係一個非常好既佐酒小食。牛油果松葉蟹肉軟殼蟹卷松葉蟹肉鮮甜,軟殼蟹Q彈爽口,再加上牛油果的香滑幼滑,口感豐富層次分明,每一啖都食得出食材自身既味道。埋單700幾蚊,飽到上哂心口,我諗叫少一樣都會非常飽,作為居酒屋而言真係非常抵食!!絕對會再黎~

燒吞拿魚鮫

煮和牛尾

鐵板牛舌

雞皮餃子

牛油果松葉蟹肉軟殼蟹卷
2025-07-31
2025-07-21 274 views
為食花太郎 Fafafoodblog 酒津酒場 🍴牛油果軟殼蟹卷138 蚊🥑蟹肉同蟹子做裝飾 個飯仲有d暖 好襯熱辣辣既軟殼蟹 好味 🍴鐵板牛舌98 蚊🐂牛舌粗身彈牙 厚身入味 洋葱 葱花 做點綴 入面軟林 好正🍴鵝肝飯88 蚊🔥想講呢個超好食 飯粒軟林 鵝肝好軟熟 d蒜片 烤到好香脆 味濃得好可怕又未燶 d鵝肝撈埋飯超好食 🍴日式炸雞 88 蚊🐥炸雞個皮好薄脆 雞肉大件彈牙 好食🍴太刀魚119 蚊肉質彈牙 點d葱 酸汁就好正 🍴蓮子鯛188 蚊🐟鯛魚肉質厚實 個人覺得就甘食都好好味 但當然點d酸汁都好正#日本菜 #鯛魚 #炸雞 #壽司 #軟殼蟹 #牛舌 #牛油果 #鵝肝 Score 平均分< 8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#酒津 銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心7樓~~~~~~~~~#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog銅鑼灣
為食花太郎 Fafafoodblog 酒津酒場
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#酒津
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心7樓
~~~~~~~~~
====================

2025-07-21
$420 (Dinner)
同朋友仔出街街食飯,有好多時都會三心兩意,咩都想試下,所以我哋今次揀咗呢間餐廳,串燒、鍋物、壽司、刺身一應俱全,一定揾到樣啱食既❤️而且地方十分方便,就係銅鑼灣SOGO隔離😌同埋我個人好鍾意佢啲鬼太郎嘅裝飾攞設😍連餐具都係,勁心心眼!🔶串燒: 雞翼$28/雞心$28 /黑豚鵪鶉蛋$38 /翠玉瓜$18 /雞腳筋$38 /白鱔配金山寺味噌$68/牛舌$58串燒整體都好高水準,火侯嘅掌握同埋熱度都好好👍🏻👍🏻👍🏻仲有三款唔同嘅粉可以自己落!🔺雞翼皮脆肉嫩🔺雞心大粒,好香嫩🔺 黑豚鵪鶉蛋,好香油脂嘅豚肉再加口爆嘅鵪鶉蛋,好正🔺 翠玉瓜多汁,good!🔺 雞腳筋係煙韌,比較有咬口,要睇個人鍾唔鍾意!🔺 白鱔配金山寺味噌,個皮燒得好香,油脂好重油脂香,加埋味噌,食落好正!🔺牛舌厚嫩,good㗎!🔶辛口牛腸小窩$98個小窩入面有蘿蔔、蒟蒻、泡菜同牛腸,個牛腸好好食😋一啲都唔會韌,好重牛腸嘅油脂肪香,蘿蔔又好軟腍入味,正!🔶雞皮餃子$68一碟有五件,件件都好大件,外脆內嫩,必點之選!🔶目張$198呢個真係好推薦,好建議叫嚟食,其實$198可以食到目張,真係好crazy!今日透過師傅先知原來目張係屬於深
同朋友仔出街街食飯,有好多時都會三心兩意,咩都想試下,所以我哋今次揀咗呢間餐廳,串燒、鍋物、壽司刺身一應俱全,一定揾到樣啱食既❤️

而且地方十分方便,就係銅鑼灣SOGO隔離😌

🔺雞翼皮脆肉嫩
🔺雞心大粒,好香嫩
🔺 黑豚鵪鶉蛋,好香油脂嘅豚肉再加口爆嘅鵪鶉蛋,好正
🔺 翠玉瓜多汁,good!
🔺 雞腳筋係煙韌,比較有咬口,要睇個人鍾唔鍾意!
🔺牛舌厚嫩,good㗎!

🔶辛口牛腸小窩$98

🔶雞皮餃子$68
一碟有五件,件件都好大件,外脆內嫩,必點之選!

🔶目張$198
呢個真係好推薦,好建議叫嚟食,其實$198可以食到目張,真係好crazy!今日透過師傅先知原來目張係屬於深海魚🐠
佢食落肉質係比較結實,油脂都幾豐富,但係就會比較淡味,搭配埋佢俾嘅醬汁,好fresh fresh😍重點仲要佢嚟嘅時候好有儀式感,嗰陣乾冰煙好正🤣

🔶磯煮鮑魚68x2
佢真係一道好有誠意嘅磯煮鮑魚,又大隻,鮑魚鮮甜軟嫩❤️

我想講而家小店真係食一間少一間,今次呢間店舖,店員親切有禮,舖頭擺設好用心,我哋有機會真係要多啲支持,特別係呢啲好食,有實力嘅,唔可以俾佢消失!

2025-07-10
1K
「酒津」位於銅鑼灣澳門逸園中心,就在SOGO旁邊,位置得天獨厚,其為一家日式居酒屋。食物質素高之餘,現時優惠幾吸引,分別有星期一至四及六晚市九折、星期日全日八折,以及指定酒精飲品買一送一,優惠且可同用。自家製梅酒 ($68 - 買一送一): 優惠$34/杯再九折,梅酒均為自家釀製,並不是採用一般嘅青梅,其以大量熟梅子,即話梅釀製而成,飲落去就好似食緊話梅咁,酸酸甜甜,味道香濃,生津解渴,特別之餘,幾好飲。即使冰塊溶化,濃度都無減太多。另外,其冰塊都有唔同造型咁Chill,我呢塊係一朵大玫瑰花。甘鯛立鱗燒 ($178): 一般造法是以熱油淋於魚鱗表面,使魚鱗立起來,如蜂巢般,賣相吸引,吃的便是其酥香,甘鯛肉質緊實細嫩,唔會一夾就散,魚肉清甜美味,高質!A4和牛刺身 ($188): 牛肉刺身採用A4和牛,油脂比例較高,油香豐富,牛味香,拌勻蛋漿質感更加嫩滑。牛肉鵝肝卷 ($128): 一客共有四件,半熟灸燒牛肉裹著壽司飯及鵝肝,油香突出,層次豐富,幾好食。炸雙重芝士年糕 ($38): 係一般芝士年糕加上兩款唔同嘅半溶芝士,Actually係三重芝士先岩,奶香豐富,芝味十足,口感非常軟糯,簡

炸雙重芝士年糕 ($38): 係一般芝士年糕加上兩款唔同嘅半溶芝士,Actually係三重芝士先岩,奶香豐富,芝味十足,口感非常軟糯,簡單令平凡變得不平凡,超好食!

燒雞肝、雞心 ($28@): 串燒烤得唔錯,兩款都好好食,均帶有豐富肉汁,質感軟嫩,雞肝亦略帶顆粒感,巨香!
2025-05-27
2025-06-03 736 views
朋友帶我嚟食dinner,好近銅鑼灣地鐵站出口門口塊黑板寫晚市星期一至四、六有9折啱哂我地今晚我地坐bar枱,環境都幾好,乾淨舒服仲有幾塊黑板係special menu同推薦嘅嘢食蘋果汁Orion沖繩生啤好飲蘋果汁唔會太甜生啤好爽揀咗2款黑板special menu嘅嘢食黑豚荔枝串好食豚肉包住粒荔枝,再有啲黑椒調味荔枝清甜多汁,同豚肉好夾燒墨魚餅燒到金黃色,仲食到墨魚粒,好食汁煮花螺好好食,好入味,仲好易咬而且侍應有提供濕紙巾,夠哂貼心,唔驚整污糟隻手鐵板牛舌侍應會喺我地面前淋汁,出哂煙好正牛舌唔會過韌雞軟骨燒得好食配啤酒一流!免治雞肉棒 呢款都燒得好靚好味特上魚生卷一條卷包咗幾款魚生,有三文魚、蝦、仲有款唔知咩魚上面仲有海膽同三文魚籽好滿足黑松露蟹肉冷蕎麥麵呢款真係啱哂夏天食食落好清涼,而且大大舊蟹肉食完好滿足整體食物都好味,而且侍應都好nice, 會問下我地覺得啲嘢食點有機會一定會再嚟食
朋友帶我嚟食dinner,好近銅鑼灣地鐵站出口

門口塊黑板寫晚市星期一至四、六有9折

啱哂我地今晚

我地坐bar枱,環境都幾好,乾淨舒服

仲有幾塊黑板係special menu同推薦嘅嘢食

生啤好爽

揀咗2款黑板special menu嘅嘢食

黑豚荔枝串
好食
豚肉包住粒荔枝,再有啲黑椒調味

荔枝清甜多汁,同豚肉好夾

燒墨魚餅
燒到金黃色,仲食到墨魚粒,好食

汁煮花螺
好好食,好入味,仲好易咬

而且侍應有提供濕紙巾,夠哂貼心,唔驚整污糟隻手

鐵板牛舌
侍應會喺我地面前淋汁,出哂煙好正

牛舌唔會過韌

雞軟骨
燒得好食
配啤酒一流!

免治雞肉棒
呢款都燒得好靚
好味

特上魚生卷
一條卷包咗幾款魚生,有三文魚、蝦、仲有款唔知咩魚

上面仲有海膽同三文魚籽

好滿足

黑松露蟹肉冷蕎麥麵
呢款真係啱哂夏天食

食落好清涼,而且大大舊蟹肉

食完好滿足

有機會一定會再嚟食
4 day(s) ago 0 views
铜锣湾这家居酒屋我能N刷!藏在轩尼诗道楼上也太会了吧~地址给你们扒好了:轩尼诗道525号澳门逸园中心7楼,叫酒津!出电梯就有内味儿了,暖黄灯光配着日文歌,瞬间穿越到东京小酒馆~他们家串烧是灵魂!鸡肾烤得焦香带点脆,鸡心处理得超干净完全不腥,鸡翅外皮酥到掉渣,里面肉嫩得飙汁…每次来都得点上一大把,配着冰啤酒喝到微醺才舒服~天冷了还能点份寿喜锅,牛肉片薄到透光,在甜丝丝的汤里涮几秒,裹上生鸡蛋液滑进嘴里,鲜得人直咂嘴!锅里的蔬菜吸饱了汤汁,最后再来口米饭,暖心又暖胃~下班后跟朋友来这儿聚聚,吃着串烧喝着小酒,聊聊天吹吹牛,感觉一整天的疲惫都被治愈了~住在附近的宝子真的可以冲!
铜锣湾这家居酒屋我能N刷!藏在轩尼诗道楼上也太会了吧~

2025-08-06 0 views
在铜锣湾闹市拐进一条稍静的小巷,这家居酒屋亮着暖光。没有过分的噱头,食物本身是主角。那晚的几道,印象颇深:🐟鰆鱼刺身(半熟·炙烤):鱼片边缘经火炙,带出微微焦香,内里仍保持半熟状态,口感很妙。鱼肉本身的油脂感在舌尖化开,熟与生的平衡刚好。🥚烤提灯:在香港确实不多见。小小一串,入口温热,咬破的瞬间,浓郁的蛋液在口中爆开,混合着酱汁的咸鲜,独特而浓郁。是值得一试的稀有部位体验。海胆·三文鱼籽·赤贝寿司:海胆的鲜甜很正,没有令人不快的异味;三文鱼籽颗颗饱满,咸鲜爆珠;赤贝爽脆清甜。三者组合,是海味的鲜甜浪潮。🍚鹅肝拌饭:鹅肝煎得外焦里嫩,油脂丰腴。捣碎了拌进热米饭里,米粒裹上鹅肝的香气和油润,每一口都是满足的罪恶感。分量刚好,不显腻。🐙芥末章鱼:清爽的开场。章鱼丁弹牙,山葵的辛辣温和提神,恰到好处地唤醒了味蕾。食物是踏实的,氛围是放松的。适合下班后,或是想安静吃顿好日料的时候。
2025-08-05 0 views
一間用鬼太郎 做主題既居酒屋裝修充滿漫畫同妖怪元素既結合打卡感十足連子鯛原條刺身  -嚴選當季連子鯛,魚身銀亮透光,師傅現剖現切完整保留琥珀色魚皮與半透明魚肉厚切部位爽脆帶膠質,薄切則突顯細膩甜味魚腹油脂甘潤不膩A4和牛刺身    -嚴選油花勻稱的A4和牛赤身部位手工切條保留肉纖維口感,拌入溫泉蛋黃與秘製醬汁牛肉脂香柔和,毫無腥味車海老天婦羅    -肥美活車海老,裹上輕薄冰花衣,炸至金黃酥脆蝦肉彈嫩飽滿,搭配玫瑰鹽與蘿蔔泥醋汁更提鮮味自家製免治雞肉棒    -手打雞肉混入軟骨碎與秘傳醬汁,炭火燒至外層焦脆內裡保持濕潤多汁 蘸取蘭王蛋黃的瞬間更添滑順濃郁唐揚雞三角軟骨    -雞膝軟骨裹上秘製薄漿炸至金黃外皮酥脆如天婦羅,咬下卻爆出軟骨獨有的 喀吱 爽勁燒原塊雞皮x2    -逼出多餘油脂後酥脆如紙,咬下 咔嚓 作響就好似食緊薯片咁西京雞肉串    -炭烤後表皮焦糖化,內裡嫩滑多汁味噌甘甜溫潤帶酒香黑豚五花腩    -逼出油脂後外脆內嫩,肉香濃郁帶焦糖色澤安格斯牛小排    -表面烙出格紋焦香,切面呈現誘人的玫瑰粉色肉質柔嫩帶嚼勁,油脂化作甘甜肉汁
一間用鬼太郎 做主題既居酒屋
裝修充滿漫畫同妖怪元素既結合
打卡感十足

連子鯛原條刺身
  -嚴選當季連子鯛,魚身銀亮透光,師傅現剖現切

完整保留琥珀色魚皮與半透明魚肉
厚切部位爽脆帶膠質,薄切則突顯細膩甜味
魚腹油脂甘潤不膩

A4和牛刺身

-嚴選油花勻稱的A4和牛赤身部位
手工切條保留肉纖維口感,拌入溫泉蛋黃與秘製醬汁
牛肉脂香柔和,毫無腥味
車海老天婦羅
  -肥美活車海老,裹上輕薄冰花衣,炸至金黃酥脆
蝦肉彈嫩飽滿,搭配玫瑰鹽與蘿蔔泥醋汁更提鮮味

自家製免治雞肉棒

-手打雞肉混入軟骨碎與秘傳醬汁,炭火燒至外層焦脆
內裡保持濕潤多汁 蘸取蘭王蛋黃的瞬間更添滑順濃郁

唐揚雞三角軟骨
  -雞膝軟骨裹上秘製薄漿炸至金黃
外皮酥脆如天婦羅,咬下卻爆出軟骨獨有的 喀吱 爽勁

燒原塊雞皮x2

-逼出多餘油脂後酥脆如紙,咬下 咔嚓 作響
就好似食緊薯片咁
西京雞肉串

-炭烤後表皮焦糖化,內裡嫩滑多汁
味噌甘甜溫潤帶酒香
黑豚五花腩

-逼出油脂後外脆內嫩,肉香濃郁帶焦糖色澤
安格斯牛小排

-表面烙出格紋焦香,切面呈現誘人的玫瑰粉色
肉質柔嫩帶嚼勁,油脂化作甘甜肉汁
2025-08-04
$250 (Dinner)
🔸 蟹籽沙律 🥗好開胃嘅前菜👍🏻味道好清新🔸 火炙A4和牛壽司 呢個係我今次用餐嘅高潮😍😍牛肉火炙得恰到好處,肉質非常嫩滑油花分佈均勻,搭配醬汁,非常美味😋🔸 穴子天婦羅 穴子天婦羅外脆內嫩,口感對比好有趣😁🔸 雞肉串燒雞皮燒到超級脆! 好似薯片一樣😆雞肉調味岩岩好,肉質鮮嫩🔸 免治雞肉棒(自家製) 自家製嘅免治雞肉棒口感滑順,配上自家製醬汁🔸 黑豚腩肉黑豚腩脂肪適中,搭配少少醬汁,調味非常惹味😛🔸 安格斯牛小排 安格斯牛小排一樣唔錯,肉質嫩滑,調味適中加上燒既時間啱啱好,牛肉無過熟🔸 黑松露蟹肉冷蕎麥麵 最後試咗黑松露蟹肉冷蕎麥麵,蕎麥麵滑順,加上黑松露嘅香氣,蟹肉嘅鮮味🦀簡直係一絕,食完令人心情愉快😀
🔸 蟹籽沙律 🥗
好開胃嘅前菜👍🏻味道好清新

🔸 火炙A4和牛壽司
呢個係我今次用餐嘅高潮😍😍
牛肉火炙得恰到好處,肉質非常嫩滑
油花分佈均勻,搭配醬汁,非常美味😋

🔸 穴子天婦羅
穴子天婦羅外脆內嫩,口感對比好有趣😁
🔸 雞肉串燒
雞皮燒到超級脆! 好似薯片一樣😆
雞肉調味岩岩好,肉質鮮嫩

🔸 免治雞肉棒(自家製)
自家製嘅免治雞肉棒口感滑順,配上自家製醬汁

🔸 黑豚腩肉
黑豚腩脂肪適中,搭配少少醬汁,調味非常惹味😛

🔸 安格斯牛小排

🔸 黑松露蟹肉冷蕎麥麵
2025-07-27 97 views
朋友介紹呢間尖沙咀居酒屋。見佢價錢都相宜所以就試吓。雞皮餃子五隻($68): 我自己就冇見過呢一種雞皮餃子,但朋友話原來喺日本都幾受歡迎嘅。外皮煎得香脆,入邊嘅餡就同平時食開嘅日本餃子差唔多。食雞皮嘅朋友唔好錯過啦。白鱔配金山寺味噌($68):不時不食,但係而家都係算係當造,所以叫咗。白鱔食落新鮮而且彈牙,泥味清得幾好,唔算好重。雞翼($28): 同樣即叫即煎,煎得外皮香脆,但係入邊雞肉都係仲係好Juicy,調味亦都好夠,完全唔使點任何額外嘅鹽或者豉油,好抵食。明太子長芋($38):自己鍾意呢一啲澱粉質類嘅食物,長芋一定會嗌,但係稍為明太子醬就有啲失色。因為食得出係批發嘅明太子醬,間間日本舖頭都係嗰種味。自己唔介意俾貴少少,如果有一細舊真嘅明太子喺上面燒嘅話應該會更加鮮味。牛肉鵝肝卷($128): 上菜嘅時候好搶眼,擺盤擺得好靚,而且個樣好吸引。慢慢吹左幾啖先食到鵝肝嘅味道,但係配上牛肉又幾特別,而且都幾夾。配上醋飯可以中和到兩種肉嘅油膩感。刺身拼盤:呢個係朋友大推嘅,佢對魚都幾講究。佢推介呢一間餐廳都係因為話可以食到一啲平時唔算太常見嘅魚,而且都好新鮮。新鮮就不在話下啦,而且每樣都好
朋友介紹呢間尖沙咀居酒屋。見佢價錢都相宜所以就試吓。

刺身拼盤:呢個係朋友大推嘅,佢對魚都幾講究。佢推介呢一間餐廳都係因為話可以食到一啲平時唔算太常見嘅魚,而且都好新鮮。新鮮就不在話下啦,而且每樣都好鮮甜。自己本身係點豉油嘅,但係食到一半先發覺原來有一小碟酸汁跟上,味道又完全不一樣。

總結:今次坐喺師傅枱隔離,真係完全睇到佢點樣準備食物,手法都好純熟。食物真係有返咁上下質素,而且價錢完全唔貴,下次一定會再叫酒同朋友飲返兩杯。想提一提,呢度除咗食物之外,其實都應該叫做係一間鬼太郎嘅日本餐廳,由佢用碟,做裝飾全部都係鬼太郎,連師傅嘅制服都有鬼太郎印咗上去,好搞笑。
2025-07-24 107 views
酒津位於銅鑼灣Sogo附近隔離商業大廈樓上平日黎食晚飯都幾多人我6:15就到所以仲有位晏少少7:00已經坐滿以而家呢個市道真係唔錯建議想試既就最好book定枱*****刺身拼盤$488*****有拖羅、赤貝、油甘魚、帶子、赤蝦、吞拿魚、海膽、三文魚全部新鮮同埋高質食材😋全部厚切------超正!!!好肥美好好食*****日本海膽軍艦$198/2件*****超級新鮮好好食*****明太子燒飯團$48*****燒得好香脆有少少飯焦正*****燒油甘魚胶$128*****好香同啖啖肉*****特上魚生卷98*****又有我至鍾意的海膽入面有些油甘魚和魚子大大件呢間居酒屋有好多款酒的選擇好酒的朋友千萬唔好錯過整體經驗好好坐得舒服service好好上菜好快但不是一次過上果種會再次幫襯的
酒津位於銅鑼灣Sogo附近隔離商業大廈樓上
平日黎食晚飯都幾多人
我6:15就到所以仲有位
晏少少7:00已經坐滿
以而家呢個市道真係唔錯
建議想試既就最好book定枱
*****刺身拼盤$488*****
有拖羅、赤貝、油甘魚、帶子、赤蝦、吞拿魚、海膽、三文魚
全部新鮮同埋高質食材😋
全部厚切------超正!!!
好肥美好好食
上菜好快但不是一次過上果種
會再次幫襯的
2025-07-15
2025-07-12 165 views
呢間勁高質嘅居酒屋一定要試!而家仲要星期一至四同六晚市九折、星期日全日八折,以及指定酒精飲品買一送一,而且優惠仲可以一齊用!勁癲🤣時令刺身拼盤 由於我哋極度選擇困難症😂所以交咗俾師傅發辦,每件都勁新鮮呢勁滿足!我哋仲叫咗日本海膽🥹🥹勁好食勁鮮🥹碎蔥吞拿魚腩卷視覺勁震撼!吞拿魚腩份量好足,加埋三文魚子勁正!串燒一定一定一定要叫白鱔!一啖咬落去啲魚油咇晒出嚟🥹魚皮燒得微微香脆🥹上面加少少鹹香味噌勁perfect🥹唔係講笑,食完即刻encore咗!!🥺❤️燒牛舌都幾高質,好厚身,同樣外焦內juicy!呢間真心絕對值得一試!!酒津 (銅鑼灣)📍銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心7樓

時令刺身拼盤

酒津 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心7樓
推開「酒津」木門,瞬間踏入《鬼太郎》的妖異世界!牆壁貼滿經典角色插畫,搭配暖黃燈光與吧台座位,瀰漫著東洋居酒屋的慵懶氛圍。這裡的午市定食與丼飯價格好親民😋隨午市定食附送沙律,前菜,味噌湯,白飯🤩刺身定食$158 有齊吞拿魚腩,海膽,三文魚,油甘魚,赤蝦,帆立具😍魚鮮厚度足🤤必點!自選迷你套餐$108任選兩款😆: 照燒鵝肝丼$54 鵝肝外焦內化,醬香裹飯超罪惡;碎葱吞拿魚腩丼$54 油脂甘甜與辛香葱碎完美平衡,百元內享受這品質實在難得!必試創意小食:煙燻蘿蔔漬配北海道芝士$78 燻香蘿蔔脆口,搭濃郁芝士竟意外和諧;推介海膽醬玉子燒$88 蛋層綿密帶微甜,海膽醬鹹鮮畫龍點睛🥘

2025-07-08
$200 (Lunch)
2025-07-04 144 views
今日黎到銅鑼灣「酒津」,朋友介紹得應該都無野,一於就試試佢😉呢間係樓上鋪,一開門就見到大大隻字酒津,入面環境勁日式風格,仲要原來係有主題:鬼太郎,睇黎老細都好有心機搞日或餐廳同埋好中意日本👍梭子魚刺身,老細推薦既,我都係第一次食,甚至乎係第一次聽到呢種魚🤣估唔到肉質又幾爽口,面頭輕輕火炙過更加香味,食落好新鮮,岩岩上枱仲有乾冰做襯托,真係好睇又好食!❤️三文魚壽司同其他地方比,就係呢到啲三文魚夠晒肥,食落口勁香勁濃郁三文魚味,正免治雞肉棒,食落中間有仲一粒粒軟骨好有咬口,配上日本蛋醬油一齊無得輸😆烤魚魚肉新鮮,唔會燒到太乾身,加上檸檬汁食到停唔到口唐揚雞外脆內軟仲keep到肉汁,外皮咬落仲聽到聲,真正即叫即炸牛舌真心推薦😍鐵板底下既洋蔥煎到啲糖漿出晒黎,又軟身又甜,牛吞吸收晒啲洋蔥甜味食落勁正鵝肝煎得好香口,一啖鵝肝一啖飯真係絕配酒津炒飯可以揀豬牛雞肉,炒身好乾身,調味岩岩好每一口都好香,特別係加左炒蛋同炸牛蒡,口感更上一層樓😃

烤魚魚肉新鮮,唔會燒到太乾身,加上檸檬汁食到停唔到口

鵝肝煎得好香口,一啖鵝肝一啖飯真係絕配

2025-07-02 115 views
朋友推介嘅銅鑼灣居酒屋!我哋試咗幾道菜式,都的確滿意。🔶 三文魚子海膽豆腐: 魚子及海膽都很新鮮,豆腐嫩滑。🔶 味淋魚干:熱辣辣又香口,最適宜配酒。🔶 碎蔥吞拿魚腩卷:吞拿魚腩份量足,加上三文魚子,都很新鮮,讚!🔶 串燒雞翼及安格斯牛小排: 雞翼燒得香口,牛肉Juicy!🔶 燒墨魚餅: 店主是日推介,並非餐牌上菜式。墨魚味濃,香口彈牙,朋友很喜歡。🔶 炸芝士茄子: 溶化咗嘅芝士佈上茄子面,好惹味。🔶 時令燒目張魚: 亦都係店主是日推介,條魚好新鮮,燒得啱啱好!🔶 日本鮮奶布甸: 擺相靚,布甸牛奶味重,嫩滑。
朋友推介嘅銅鑼灣居酒屋!我哋試咗幾道菜式,都的確滿意。

🔶 三文魚子海膽豆腐: 魚子及海膽都很新鮮,豆腐嫩滑。

🔶 味淋魚干:熱辣辣又香口,最適宜配酒。

🔶 炸芝士茄子: 溶化咗嘅芝士佈上茄子面,好惹味。

🔶 日本鮮奶布甸: 擺相靚,布甸牛奶味重,嫩滑。