今日收工後想食好野,醒起呢間位於深水埗荔枝角道既豐鍋雞煲。呢間豐鍋雞煲唔近港鐵站,港鐵站出黎要行一陣,不過門口都易揾。招牌雞煲有四款,有麻辣,滋補,藥膳等。我哋揀左養顏嘅滋補螺片花膠雞煲半隻。另外叫左肉類,丸類,菜同烏冬。火鍋配料仲有海鮮,肉類,手工丸/滑/餃類,同其他常見火鍋配料,當然仲有蔬菜同小食。滋補螺片花膠雞煲 (半隻) $218 另加一滋補螺片花膠雞煲真材實料,足足有六塊花膠,六塊螺片,同半隻雞。當雞湯滾起,服務員就幫你成碟螺片花膠雞落落湯度,漏斗漏完就食得,大概5分鐘左右,好方便快捷。建議先飲啖湯,個雞湯好清甜又唔油,感覺超健康。花膠絕不斯場,雖然唔係厚身,不過都唔會薄得可憐,咬落爽口。螺片有咬口又鮮味。雞有雞味,肉質又嫩,雞皮彈牙。其他湯料仲有紅棗同杞子,好滋補。頂級安格斯牛小排 (小) $188 另加一頂級安格斯牛小排 油花平均,好靚,仲有伴碟花添。牛小排一共有15塊,食落非常嫩口,牛味適中而完全唔肥。好食。手工四寶丸 $88 另加一手工四寶丸包括蝦丸,墨魚丸,黑墨丸,同鯪魚丸各兩粒,全部都有蟹籽喺上面,再用一塊生菜墊底。全部丸都明顯手打出黎,超彈牙。蝦丸帶好香嘅蝦味。

滋補螺片花膠雞煲 (半隻) $218 另加一

滋補螺片花膠雞煲 (半隻)

建議先飲啖湯,個雞湯好清甜又唔油,感覺超健康。
滋補螺片花膠雞煲 (半隻)

頂級安格斯牛小排 (小)

頂級安格斯牛小排 (小) $188 另加一

手工四寶丸 $88 另加一

手工四寶丸包括蝦丸,墨魚丸,黑墨丸,同鯪魚丸各兩粒,全部都有蟹籽喺上面,再用一塊生菜墊底。全部丸都明顯手打出黎,超彈牙。蝦丸帶好香嘅蝦味。墨魚丸真係有好多墨魚粒喺入面。黑墨丸仲有鹹香嘅墨汁味,仲正。鯪魚丸都好鮮味。
即炸爆芝紫菜響鈴

即炸爆芝紫菜響鈴 $48 另加一

呢個價錢有3大件。香脆腐皮包住少少紫菜同芝士喺中間,唔好淥太耐就要食啦,咁先食到脆口腐皮。
唐生菜

唐生菜 $36 另加一

叫左個唐生菜,質素正常。

水蜜桃梳打,藍蝶雪梨 $38每杯 另加一

水蜜桃梳打,藍蝶雪梨

野飲都幾多款揀,我哋揀左水蜜桃梳打同藍蝶雪梨。超大杯,夠飲成餐飯。兩杯都要出力攪,攪完之後直頭連色水都靚啲。水蜜桃梳打既水蜜桃味唔假,好飲。藍蝶雪梨既雪梨味都好清甜,感覺滋潤。
自助調味區

自助調味區有蔥花,芫茜,蒜蓉,炸蒜蓉,辣椒,麻辣醬,沙爹醬,豉油,香醋同麻油。我冇用,因為食材本身已經好味。

總括而言,食材高質,我地清哂全部野食,感覺好健康。入面好光猛,乾淨企理,座位都幾舒服。
2021-09-02
滋補螺片花膠雞煲 (半隻)
頂級安格斯牛小排 (小)
水蜜桃梳打,藍蝶雪梨
又打邊爐啦~今晚黎到豐鍋雞煲,環境寬敞舒適,樓底高,二人卡位夠闊落,坐得好舒服。特別一讚係店員好NICE又快手!滋補螺片花膠雞煲 兩個人食半隻就岩岩好~金黃色湯底香濃鮮甜,滋補又重膠質。雞件嫩滑啖啖肉,仲有好多爽滑花膠同肥美螺片。頂級安格斯牛小排油花紋路均勻,口感細緻軟嫩又多汁,入口油香、肉香四溢。手工四寶丸有齊蝦丸、墨魚丸、黑墨丸同鯪魚丸,款款新鮮爽彈,唔會成口粉,特別推薦黑墨丸,彈牙香甜,仲有墨魚粒!自創爆芝紫菜響鈴即叫即炸熱辣辣上枱,咬開有香濃流心芝士,爽脆香口,索滿濃郁湯汁勁滋味。唐生菜翠綠又新鮮特別鮮甜~飲品揀左兩款特飲:藍蝶雪梨、水蜜桃梳打,賣相吸引,岩哂打卡,飲落甜度剛好,解渴又解膩。
又打邊爐啦~
今晚黎到豐鍋雞煲
環境寬敞舒適,樓底高,
二人卡位夠闊落,坐得好舒服。
特別一讚係店員好NICE又快手!

滋補螺片花膠雞煲
兩個人食半隻就岩岩好~
金黃色湯底香濃鮮甜,
滋補又重膠質。
雞件嫩滑啖啖肉,
仲有好多爽滑花膠同肥美螺片。

頂級安格斯牛小排
油花紋路均勻,
口感細緻軟嫩又多汁,
入口油香、肉香四溢。

手工四寶丸
有齊蝦丸、墨魚丸、黑墨丸同鯪魚丸,
款款新鮮爽彈,唔會成口粉,
特別推薦黑墨丸,彈牙香甜,仲有墨魚粒!

自創爆芝紫菜響鈴
即叫即炸熱辣辣上枱,
咬開有香濃流心芝士,
爽脆香口,索滿濃郁湯汁勁滋味。

唐生菜
翠綠又新鮮特別鮮甜~

飲品揀左兩款特飲:
藍蝶雪梨、水蜜桃梳打,
賣相吸引,岩哂打卡,
飲落甜度剛好,解渴又解膩。

2021-08-26
2021-07-21 671 views
好似好耐冇食過雞煲,原本諗住搭巴士去第二度食㗎啦,點知喺巴士站見到呢間雞煲好似唔錯,所以就食埋先走。我哋兩個人叫咗半隻招牌bb辣雞煲,佢啲雞都好滑,而且都好多舊係啖啖肉,味道方面都唔錯,夠晒入味又夠晒麻,絕對值得再返嚟食。食完雞煲一定要打邊爐,打邊爐就一定唔少得食牛肉,我哋揀咗個安格斯牛小排,一拎上嚟已經見到佢啲花紋好靚。淥完都仍然見到佢啲油脂分怖好平均,好香牛味又夠晒林,堅正。之後我哋叫咗一個手工四寶丸,分別係墨汁墨魚丸,墨魚丸,蝦丸同埋鯪魚丸。其中我覺得佢個墨汁墨魚丸幾好食,因為咬開仲有粒粒墨魚肉,夠晒彈牙。原來我哋見到佢有一個幾特別嘅係爆芝紫菜響鈴,首先佢係新鮮滾熱辣即叫即炸,所以絕對係脆卜卜。而佢中間除咗包左紫菜之外仲有芝士,呢樣野都幾特別,啱晒啲芝士迷。食完咁多油膩野梗係要食返啲菜,等自己內心好過啲,所以我哋揀咗油麥菜,佢啲菜都幾新鮮,可以索下油。嘢飲方面朋友就叫咗杯鹹檸七,我自己就試咗佢哋嘅玫瑰柚子。不過佢哋個玫瑰柚子真係太甜,都唔係好飲到玫瑰或者柚子味,所以都係飲返可樂會好啲。

淥完都仍然見到佢啲油脂分怖好平均,好香牛味又夠晒林,堅正。

2021-07-19
未食之前呢間雞煲已經好有期望,因為老公已經食過好多次,但一直都未有機會同我黎食,今日行完黃金電腦廣場,終於可以過來食啦☺️就係荔枝角道,搭巴士好方便,一落車就係!好幾次跟朋友去嘅餐廳環境都比較一般,所以今次見到呢間雞煲環境咁乾淨都好開心!我地點了招牌麻辣雞煲半隻(小辣),雞件份量足夠,有大半鍋,上枱個時仲冒緊煙,見到都好滿足啊~一打開個玻璃蓋,好香花椒八角味道,香辣得來又唔會食得好辛苦,唔食得辣記住揀小辣啊,雞肉啖啖肉,仲幾滑🤩 配埋芫茜同洋蔥好入味,一齊食超好味!食半隻都唔夠喉,我地之后再挑戰叫多個招牌麻辣雞煲半隻(中辣)!!中辣調味更加好同惹味,麻香帶辛,辣得過癮!最重要係啲雞入晒味🤤🤤 真係係咁食!所以絕對推介食得辣嘅話就點中辣!肉質煮3分鍾剛好,不會過老,超好味!食完雞煲後,職員主動幫我地加湯轉火鍋,我地可以去自助調味bar整火鍋醬料,入口帶溫暖辛香感,更加開胃啊~!頂級安格斯牛小排呢個擺盤望囉已經流口水,呢個超級推薦,大碟牛得來每塊都好有牛味,肉片好新鮮啊!手工四寶丸,有墨魚丸,蝦丸,黑墨魚丸和鯪魚丸,我們一致認同最喜歡黑墨魚丸和蝦丸!彈牙爽口~自創爆芝紫菜響鈴有驚喜,落鍋5秒

我地點了招牌麻辣雞煲半隻(小辣),

肉片好新鮮啊!

手工四寶丸,有墨魚丸,蝦丸,黑墨魚丸和鯪魚丸,
我們一致認同最喜歡黑墨魚丸和蝦丸!彈牙爽口~

自創爆芝紫菜響鈴有驚喜,落鍋5秒左右就拿起,吸收湯的精華好好味,仲好脆口,咬開一層爆芝士,一層紫菜,
口感好豐富呢~

火鍋以定要叫個菜呢~!唐生菜夠新鮮!正!

玫瑰柚子是杯粉紅色的飲品非常去火,清甜又有淡淡的玫瑰味!

藍蝶雪梨藍藍的,
好吸睛,打卡一流呢~~飲品中嘅蝶豆花汁係從花中萃取液體同精華,色澤天然,無人工色素,含豐富嘅維他命 A、C、E 同花青素,有助提高免疫力,促進皮膚彈力同骨膠原,同時有保護眼睛嘅功效。

下次一定要帶一班朋友來食! 份量足夠之餘又惹味~超正呢!

店名:豐鍋雞煲

地址:深水埗荔枝角道240號地下A-C號舖
  • 即炸爆芝響鈴
  • 豐鍋招牌麻辣雞煲(半隻)
2021-06-24 472 views
今日買完電腦野,就去左豐鍋食雞鍋,想食多d肉!二人餐 $498豐鍋招牌麻辣雞煲辣都有走辣、BB辣、微辣、小辣、中辣同大辣!我哋當然揀咗BB辣啦,哈哈哈哈。上枱嗰陣已經好香麻辣味,味道都好濃郁,都有少少驚太辣。點樣好貼身幫我哋炒起佢!芫荽、紅洋蔥、蒜頭、雞件樣樣齊全,仲有好香麻香香料!蒜頭勁林,食多幾粒!食落夠麻,好正!麻得嚟好少辣,完全接受到,掂!雞件半隻,好juicy!熟耐d麻味重d!頂級雪花肥牛一開始覺得八件好少,但係咁多嘢食之後,八件都好夠食。唔知係咪因為頂級嘅關係肥肉唔算多,所以食得好放,哈哈!因為雞又有坐令到個肥牛更加香口,所以一家園火鍋錯即刻食就最好!頂級黑豚豬腩片豬腩片比起肥牛多肥肉,相比之下冇牛肉食得咁爽。不過佢嘅豬藍玉都唔會有一陣蘇味,應該都尚算新鮮!水餃韭菜水餃,皮薄多餡!另外去整個醋油汁點水餃,岩哂!墨魚丸手打墨魚丸夠晒彈牙,美中不足係佢啲蝦子會散開晒喺嗰個火鍋度,變相食唔到!自家炸響鈴多兩件就好啦,新鮮熱辣辣上枱!豆香重,食落無油壓味。一定要最後先食, 吸收晒成個湯底嘅精華。雜菜籃菜心、白菜、生菜、油麥菜。最可惜係生菜同埋油麥菜,夠晒清脆清新!稻庭烏冬兩小隻一大

豐鍋招牌麻辣雞煲
辣都有走辣、BB辣、微辣、小辣、中辣同大辣!
我哋當然揀咗BB辣啦,哈哈哈哈。

頂級雪花肥牛
一開始覺得八件好少,但係咁多嘢食之後,八件都好夠食。

頂級黑豚豬腩片

水餃
韭菜水餃,皮薄多餡!另外去整個醋油汁點水餃,岩哂!

墨魚丸

自家炸響鈴

雜菜籃

稻庭烏冬
兩小隻一大個,佢嘅彈性都OK,就算熟耐少少吸湯,都唔會爛晒!

同埋有汽水,今日又濕又熱。追加左飲品!
鹹檸七
半個鹹檸檬,保護返喉嚨!比汽水解喝,連半個鹹檸檬都食埋fur哂!

水蜜桃梳打
好解辣,有益力多味道加持咁,甜度剛好水蜜桃!
2021-09-07 4 views
返屋企前黎呢到食雞煲!成大半年無食過啦!一入到店就已經聞到佢陣麻辣味😆,好正!招牌麻辣雞煲叫左小辣,好香!炒幾分鐘就開得餐!半隻2個人share岩岩好。夠麻!小辣都幾辣😅,食到得地流晒鼻涕。即炸爆芝紫菜響鈴幾好,可以叫細份,如果唔係2個人食6件會太滯入面包左紫菜同芝士,幾特別!手工四寶丸有蝦丸、鯪魚丸、墨魚丸、墨汁墨魚丸,兩款墨丸都好出色,好彈牙👍。頂級安格斯牛D紋靚到!牛味濃,肉質較腍。🥬雜菜籃藍蝶雪梨&玫瑰柚子幾好,睇落好似好artificial但飲落又唔係環境幾乾淨,唔錯👍!

招牌麻辣雞煲

即炸爆芝紫菜響鈴
幾好,可以叫細份,如果唔係2個人食6件會太滯

入面包左紫菜同芝士,幾特別!

頂級安格斯牛
D紋靚到!牛味濃,肉質較腍。

🥬雜菜籃
藍蝶雪梨&玫瑰柚子
幾好,睇落好似好artificial但飲落又唔係

環境幾乾淨,唔錯👍!
  • 豐鍋招牌麻辣雞煲
  • 自創爆芝紫菜響鈴
  • 頂級安格斯牛
2021-09-06 2 views
黎到呢間豐鍋雞煲, 當然係食雞煲架啦~~唔同既地方係, 呢到有幾款唔同既雞煲, 有麻辣雞煲/ 椰子雞/花膠雞~唔想咁熱氣所以就叫左滋補花膠雞啦!原來湯底係要自己滾既, 水滾後先放雞同花膠, 等漏斗過左5分鐘, 就可以慢慢飲湯, 再食雞!雞湯好香, 無味道, 清得黎有雞香味, 飲多2碗都唔會口乾~雞肉嫩滑, 份量足, 花膠唔算大條不過好淋滑, 好吃!2個人都食唔到咁多, 叫左幾款火鍋料都已經好夠, 食材都擺放得好精緻, 四寶丸又彈牙, 豬肉都爽甜, 不錯!

唔想咁熱氣所以就叫左滋補花膠雞啦!
雞肉嫩滑, 份量足, 花膠唔算大條不過好淋滑, 好吃!
2021-09-04 4 views
好耐無食過雞煲🤤心郁郁想去食返餐~.📍豐鍋雞煲火鍋專門店.💫二人餐 ($498)🐓豐鍋招牌麻辣雞煲 (半隻) - 叫左個BB辣😌一上枱姐姐好好服務幫我地炒埋~好香呀癡線!!好多洋蔥同芫茜!!啲醬汁好好味~雞又多肉👍🏻招牌真係無得輸食完個雞煲又可以加湯打邊爐😆🥩頂級雪花肥牛及頂級黑豚豬腩片 (各8片) - 質素有目共睹~肥瘦均勻😋出色!🥟水餃及墨魚丸 (各4粒) - 墨丸彈牙水餃正😌每人各2粒啱啱好🥢自家炸響鈴 (2件) - 熱辣辣上枱嫁😍係即炸響鈴!!吸哂雞煲醬汁精華就係perfect!!!🥬雜菜籃 (1個) - 唔同種類嘅菜😋正!🥣稻庭烏冬 (1個) - 邊爐必食☺️彈牙烏冬作結就係完美~🍸玫瑰柚子 - 漸層效果好靚,搞匀之後唔會太甜🥰好飲喎🍹龍鳳檸樂 - 係加左雙檸嘅可樂!打邊爐飲就無得彈~
好耐無食過雞煲🤤心郁郁想去食返餐~
📍豐鍋雞煲火鍋專門店
💫二人餐 ($498)

食完個雞煲又可以加湯打邊爐😆

🥬雜菜籃 (1個) - 唔同種類嘅菜😋正!

🍸玫瑰柚子 - 漸層效果好靚,搞匀之後唔會太甜🥰好飲喎

🍹龍鳳檸樂 - 係加左雙檸嘅可樂!打邊爐飲就無得彈~
2021-09-01 8 views
今日同老豆來到深水埗呢間餐廳食嘢,雞煲+火鍋好鍾意咁樣搭配。雞煲有幾種選擇:麻辣、滋補螺片花膠、花雕藥膳、滋潤椰子。叫佐一款雞煲後火鍋湯底就可以半價,好抵,湯底有六種選擇都幾好。我啲嗌佐麻辣雞煲(小辣)雞肉放在一個石鍋,雖然只有半隻,但係份量唔少,服務員開大火煮一陣,麻辣香味撲鼻而來,雞肉鮮嫩,配以麻辣秘製醬料,麻麻辣辣的花椒辣感不斷刺激味蕾神經,令雞肉更惹味可口,開胃醒神。食完雞煲加入湯底準備食火鍋,手工墨魚丸入口富有彈性,口感爽脆。自家制韭菜餃鮮美可口。肥牛同豬肉都好大片且厚,真材實料。我啲兩個食得好飽好滿足。
今日同老豆來到深水埗呢間餐廳食嘢,雞煲+火鍋好鍾意咁樣搭配。雞煲有幾種選擇:麻辣、滋補螺片花膠、花雕藥膳、滋潤椰子。叫佐一款雞煲火鍋湯底就可以半價,好抵,湯底有六種選擇都幾好。我啲嗌佐麻辣雞煲(小辣)雞肉放在一個石鍋,雖然只有半隻,但係份量唔少,服務員開大火煮一陣,麻辣香味撲鼻而來,雞肉鮮嫩,配以麻辣秘製醬料,麻麻辣辣的花椒辣感不斷刺激味蕾神經,令雞肉更惹味可口,開胃醒神。食完雞煲加入湯底準備食火鍋,手工墨魚丸入口富有彈性,口感爽脆。自家制韭菜餃鮮美可口。肥牛同豬肉都好大片且厚,真材實料。我啲兩個食得好飽好滿足。
2021-08-25 7 views
豐鍋雞煲 (荔枝角道) (深水埗)滋補螺片花膠雞煲(半隻) $218呢款雞煲係湯同料分上既,店員先上湯,等湯滾咗之後就會幫你落埋雞同花膠螺片落去,仲會用沙漏幫手計時。沙漏完咗後就可以食。因為湯比較清又唔係好多調味料,就更加食到雞既香味。螺片花膠都唔會好硬又吸收到湯既清甜。雞煲黎講都幾講高質。。手工四寶丸 $88有四款丸:蝦丸,墨丸,黑墨丸,鯪魚丸,每款有2粒。手工丸食落比起平時個啲丸更加彈牙同有鮮味。咬落去仲食到有粒粒墨魚,好足料。。頂級安格斯牛小排 $188一黎到就知到呢份牛肉應該好好食,油脂分佈平均。因為已經融咗雪,淥一淥已經得。肉質好軟冇筋,牛味都重,而且份量都唔少。。雜菜籃 $70有菜心,油麥菜,白菜同生菜。菜都幾新鮮。因為個湯甜,淥完啲菜都特別好食。。手工即炸魚皮 $52黎到個時仲熱同脆卜卜咁,比起既炸魚皮更加有咬口,淥耐少少都唔會軟晒。。玫瑰柚子 $38藍蝶雪梨 $38两杯飲品賣相同味道都唔錯,但略為甜咗啲,如果有得少甜就最好。📍深水埗荔枝角道240號地下A-C號舖
豐鍋雞煲 (荔枝角道) (深水埗)
滋補螺片花膠雞煲(半隻) $218

玫瑰柚子 $38
藍蝶雪梨 $38

📍深水埗荔枝角道240號地下A-C號舖
2021-08-24 9 views
今日同老公去荔枝角道食雞煲。二人套餐好抵食,有半隻雞食,辣度我哋揀中辣。一上檯,麻椒味撲鼻而來,好香。半隻雞嘅分量都好多,雞肉嫩滑,啖啖都係肉,辣味都入晒,雞肉表面係麻!麻麻辣辣好開胃好好食。飲品嗌左水蜜桃梳打和凍檸七,吃辣嘢配凍飲,好享受。吃完雞煲可以叫適應加湯食火鍋,水餃和墨魚丸各4粒,水餃係韭菜餃子,粒粒都飽滿。食火鍋豬腩肉和肥牛必不可少,加上雞煲麻辣味道,又香又辣。烏冬刷麻辣好正,麻麻哋又彈牙,分量又唔少。唔好睇套餐菜品唔多,但分量都比得足,我同老公食得好飽。
今日同老公去荔枝角道食雞煲
2021-08-23
2021-08-21 10 views
放工同媽咪去深水埗食雞煲🐔🍲之前試過石門的另一分店味道唔錯,所以今次就去試埋另一間-而家仲有promotion,逢星期一至四,只要按人頭計消費滿100以上,就可以全場任飲2小時啤酒,係100%澳洲麥芽釀製,岩晒飲酒的人士🍺-我地揀左bb辣既原味雞煲,另外仲有椰子雞煲同花膠雞煲選擇,雞都可以揀半隻/一隻-必食之選🔥🔥🔥手工炸魚皮(即叫即炸)安格斯牛小排亦都係無得輸,滿鋪雪花-係滿足既一餐呀😚
放工同媽咪去深水埗食雞煲🐔🍲
之前試過石門的另一分店味道唔錯,所以今次就去試埋另一間

必食之選🔥🔥🔥
手工炸魚皮(即叫即炸)
安格斯牛小排亦都係無得輸,滿鋪雪花

係滿足既一餐呀😚
2021-08-20 13 views
一黎到已經覺得餐廳裝修好企理, 枱都放得好闊落, 就算係打邊爐都唔會覺得成間餐廳好煙霧彌漫!自助調料區有沙茶醬,炸蒜,蒜蓉,同芫茜等等, 而麻辣醬係好惹味大家都可以試下!!朋友揀左花膠雞湯, 清清地唔會油膩~ 另外再叫左炸魚皮, 牛肉,蔬菜藍等等~<炸魚皮>值得一試!平時既炸魚皮都係一件件, 今次係原條上! 即叫即炸係炸辣辣,但出奇地唔油膩, 好脆仲有魚既鮮味!<雪花肥牛>賣相好靚, 肥瘦均勻, 牛味都幾重, 唔錯!<手打四寶丸>每次打邊爐都必叫既四寶丸, 手打既係特別彈牙, 真材實料, 最鐘意蝦丸, 好足料!!

<炸魚皮>
<雪花肥牛>
賣相好靚, 肥瘦均勻, 牛味都幾重, 唔錯!
<手打四寶丸>