2024-02-15 43 views
Fine Dining 的定義,不單只在食材與廚藝、視覺與味覺的配合,亦講究於環境配套、擺盤意境、現場音樂的襯托等,這才符合一餐fine dining的文化。在啟德新落成的Airside三樓 - Relish Kitchen by Alot,就是一間走高檔藝術路線的食肆,趁著中國人新年,餐廳推出了一個名為 “蘭然” 的菜單。餐廳以蘭花為靈感,以詩句來襯托每道菜式,融合法國料理的精湛廚藝,以這理念為fine dining的靈魂。這菜單包含了中國新年喜氣洋洋發財好事的中國文化,讓食客們沉醉在中華文化意境中,來享用這一餐法式溶入中菜的華麗邂逅。餐廳以九道菜式奉客,以九個字之蘭花獨特美態來形容每道菜式。經營得fine dining,餐廳的廚師不能單打獨鬥。餐廳融合了整個廚師團隊的創意,出品必定無可置疑,這篇的食評,倒不如從九道菜中,去欣賞團隊們為每道菜預備了的詩句。前菜共五道 - 1) - 香      氣若蘭兮長不改以港產少爺啤酒混合朱古力,以食用花作襯托,甜香與清冽,聯想到蘭花的香氣。2) - 質      幽蘭生前庭,含熏待清風時令蔬菜沙律 - 翼豆,蘆筍,羅馬花椰菜,橙,紅龍果,金桔。

前菜共五道 -
1) - 香
      氣若蘭兮長不改
2) - 質
      幽蘭生前庭,含熏待清風
時令蔬菜沙律 - 翼豆,蘆筍,羅馬花椰菜,橙,紅龍果,金桔。色彩繽紛的沙律,但口感清淡,仿如蘭花之質樸無華。
3)- 獨
      孤蘭生幽園,眾草共蕪沒
雞湯品 - 雞,芥菜,白蘿蔔,菠菜,藜麥。雞湯透明清澈及濃郁,代表蘭花之孤傲但實而不華。
4) - 異
      我愛幽蘭異眾芳,不將顏色媚春陽
日本花菇,帶子,紅蝦。兩種本無味的食材,溶合在鮮美的紅蝦身上,尤如蘭花的獨特氣質,溶入於大自然。
5)- 隱
     蘭生深山中,馥馥吐幽香
比目魚,海藻配魚骨汁。煎香的比目魚,擠身在海洋中裡的一群海藻中間,代表蘭花的低調但身份奢華的感覺。
主菜兩道 -
6)- 播
     廣殿輕香發,高台遠吹吟
和牛或鴨胸 配酸豆,橄欖,龍珠果。寓意蘭花播撒希望,將龍珠果的酸味,中和及播撒在鴨胸與和牛那濃厚和油膩的味道當中。
7) - 共
       種蘭不種艾,蘭生艾亦生
髮菜,蠔豉,山藥。寓意新的一年,發財好事共來,像蘭花的共生,也寓意家家團圓和富足。
甜品共二道 -
8) - 傲
      種蘭幽谷底,四處聞馨香
檸檬,白桃,金巴利薄荷,咖啡。
清新的甜點,但包含酸甜苦澀四個層次的味蕾感覺,代表蘭花之傲然氣質。
9) - 美
      九皋蘭葉茂,八月露華清
以玻璃盛載的一口甜點,再以桔仔作點綴,大吉大利之餘,加上紅糖制成的拉花,形成一片喜氣洋洋的美景,正正是蘭花隱藏下的美意。
充滿詩情畫意的九道菜式,要感受這博大精深富有新年美意的美食就要趁早了,因為“蘭然”是限定日子推出至大年初十六。
2024-02-09
其實我頗喜歡𝐀𝐢𝐫𝐬𝐢𝐝𝐞,有沒有朋友仔有同感呢(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)?! 最近我又去𝐚𝐢𝐫𝐬𝐢𝐝𝐞吃飯囉~今晚去的人氣超高的 🧡𝐑𝐞𝐥𝐢𝐬𝐡 𝐊𝐢𝐭𝐜𝐡𝐞𝐧 𝐁𝐲 𝐀𝐋𝐎𝐓!!! 餐廳與進口傢俬店𝐀𝐋𝐎𝐓 𝐋𝐢𝐯𝐢𝐧𝐠合作,在𝟔𝟎𝟎𝟎尺的寬敞空間𥚃,放滿日式實木家具,感覺舒適寫意,像家𥚃一樣呀😚!!!☆ 芝士和牛漢堡包🍔$𝟏𝟔𝟖漢堡包好大個,麵包鬆軟,塗上牛油後烘烤,香氣撲鼻。漢堡扒肉質結實,口感實在,還有芝士和焦糖洋蔥🧅。☆ 西京燒比目魚🐟$𝟐𝟏𝟖比目魚又厚又大,魚嫩鮮美,醬汁香甜,好吃~☆ 紫菜芝士炸甜蕃薯條🍟$𝟓𝟖炸蕃薯條果然是必點的呀(≧▽≦)/ 甜度好高,蕃薯粉糯,蘸上黑松露醬更美味。☆ 明太子手羽🍗$𝟔𝟖明太子雞翼也不錯,皮焦肉嫩。☆ 雜果千層酥🍰$𝟔𝟖千層酥即是拿破崙,香脆又香甜,吉士醬濃香稠密,值得一試。個人認為,環境好😚食物質素好😚服務又好😚,已經約好朋友下次再到囉~

☆ 芝士和牛漢堡包🍔$𝟏𝟔𝟖

☆ 西京燒比目魚🐟$𝟐𝟏𝟖

比目魚又厚又大,魚嫩鮮美,醬汁香甜,好吃~

☆ 紫菜芝士炸甜蕃薯條🍟$𝟓𝟖

☆ 明太子手羽🍗$𝟔𝟖

明太子雞翼也不錯,皮焦肉嫩。

☆ 雜果千層酥🍰$𝟔𝟖

千層酥即是拿破崙,香脆又香甜,吉士醬濃香稠密,值得一試。

啟德Airside呢間餐廳農曆新年期間推出精緻有創意嘅Fine Dining店內除咗擺設不同嘅日本傢俱 同 設計元素💥餐廳於新春期間 8/2 ~ 25/2 (年廿九至初十六)連同台灣總廚.推出精心設計賀年九道菜式🔴香底層用朱古力薄脆放上用少爺啤製作嘅Mousse成為第一道開胃前菜🟠質翼豆.蘆筍.羅馬花椰菜師傅在碟上加上兩種醬汁畫出枝葉.帶來不一樣的視覺和味覺🟡獨香濃嘅雞湯加入芥菜配上白蘿蔔可中和一下添上菠菜.藜麥,飲起來養身又滋味🟢異帶子 紅蝦 日本花菇因為花菇同帶子質感較軟面層紅蝦刺身脆片帶來更豐富口感🔵隱加比目魚 海藻 魚骨汁味醂 魚骨汁擺盤就好似深海魚喺海裡面一樣🟣播香軟入味嘅鴨胸油脂滿溢嘅和牛三種唔同味道嘅醬汁令味道更豐富🟤共底層放上蒜香天使麵 添上原隻蠔豉同髮菜面層係山藥打成嘅醬配搭創新.拼出中西混合嘅口味⚫️傲二人份量嘅甜品,擺盤精緻同時間享受甜酸苦澀嘅味覺▫️檸檬撻 ▫️白桃泡泡 ▫️金巴利薄荷sake沙冰 ▫️咖啡⚪️美中間用金桔製成.帶出酸酸甜甜嘅味道擺出似金元寶一樣.加上旁邊砂糖橘寓意今年大家賺到盤滿缽滿調酒師調較出唔同口味嘅Cocktail同呢九道菜式都好配襯▫️Pina Co

啟德Airside呢間餐廳
農曆新年期間推出精緻有創意嘅Fine Dining

店內除咗擺設不同嘅日本傢俱 同 設計元素

💥餐廳於新春期間 8/2 ~ 25/2 (年廿九至初十六)
連同台灣總廚.推出精心設計賀年九道菜式

畫出枝葉.帶來不一樣的視覺和味覺

🟡獨

香濃嘅雞湯加入芥菜
配上白蘿蔔可中和一下
添上菠菜.藜麥,飲起來養身又滋味

🟢異

添上原隻蠔豉同髮菜
面層係山藥打成嘅醬
配搭創新.拼出中西混合嘅口味

⚫️傲

二人份量嘅甜品,擺盤精緻
同時間享受甜酸苦澀嘅味覺

🧧趁著新年.記得book定位同親友
品嚐一頓與別不同嘅晚餐喇
Type of Meal
Dinner
Mina 爸公司今日要OT ,得返我自己同Mina姐2個,我朋友係啟德的新屋入伙,我哋去完佢屋企參觀,順便去附近嘅新商場AIRSIDE行吓,去到3樓見到Relish Kitchen by ALOT ,見Mina姐都肚餓,入去食個晚飯先。全店的裝修用咗簡約嘅木系傢具,走日式文青Cafe風,佢哋除咗係餐廳之外,仲有傢具賣!餐廳中間有個好大嘅月球燈,打卡同影相都好靚🥰✨今次選咗以下食品✨🌟 西京燒比目魚伴炒野菜+洋蔥烤薯$188比目魚燒完後嘅魚肉仲好滑嫩,魚肉味道好鮮甜,配搭埋炒得香口嘅椰菜加洋蔥烤薯,烤完後仲保留到蔬菜嘅原味,食落真係好滋味,推介的必試菜式。🌟蒜香惹菌海鮮扁意粉 $188海鮮包括:帶子、蝦帆立貝,意粉質地好彈牙,口感多層次中間夾雜唔少野菌,食落滿滿蒜香,亦有少許海鮮鮮味,成碟意粉都炒得好香,但又唔會膩。 🌟明太子牛油果大蝦薄餅($148)大蝦烤得彈牙香口,配上營養健康嘅牛油果及帶點鹹香嘅明太子,餅皮焗得好脆口,食落好唔會溜。🌟明太子手羽$68已經預先將雞翼嘅骨挑出,中間係帶點辣味嘅明太子餡,雞翼煎得外脆內軟,口感層次好豐富。🌟 宇治抹茶蛋糕配日本紅豆$68人氣的必食既甜品,

✨今次選咗以下食品✨

🌟 西京燒比目魚伴炒野菜+洋蔥烤薯$188

🌟蒜香惹菌海鮮扁意粉 $188
,成碟意粉都炒得好香,但又唔會膩。

🌟明太子牛油果大蝦薄餅($148)

🌟明太子手羽$68
口感層次好豐富。

🌟 宇治抹茶蛋糕配日本紅豆$68
人氣的必食既甜品,賣相好成舊朱古力咁,可以切開一格格咁食 ,入面就係紅豆餡心同手治抹茶,非常好的配搭,而且一啲都唔甜。

🌟 Black Sesame Latte
飲品就叫咗杯黑芝麻latte,上面嘅拉花好精美。飲之前搞一搞勻就可以飲到濃郁嘅芝麻香味。
2024-02-07
Type of Meal
Dinner
  • 宇治抹茶蛋糕配日本紅豆
2024-02-09 58 views
年幾前去過觀塘店食晚市幾道菜套餐,可惜嗰次食物麻麻地有啲失望,篇文仲係草稿箱度未打完無出到🥲最近比佢既聖誕甜品吸引左,決定到訪新分店,呢度佔地大得多,但閒日中午幾乎滿座,食物質素亦進步左不少😱▪️ 蒜香野菌海鮮扁意粉(大蝦 • 青口 • 帆立貝)(7.5/10)💲188是日餐湯係蕃茄湯🍅主食既海鮮份量幾慷慨,大蝦爽口彈牙,青口同埋帆立貝大大粒夠曬鮮嫩🫢扁意粉有咬口,帶重蒜味頗香口,感覺又唔會太油🍝▪️ 宇治抹茶蛋糕配日本紅豆 • 麻糬(7.5/10)💲88與其話佢係蛋糕,我會覺得係慕絲為主🫣外層既抹茶慕絲順滑,味道甘香,中間有更濃既抹茶生朱古力、紅豆蓉同微微拉絲帶黏既麻糬,底下仲有啲脆嘅朱古力碎,口感豐富唔會甜膩,不過定價就真係唔低🤣🔎 整體評分(7.5/10)

蒜香野菌海鮮扁意粉(大蝦 • 青口 • 帆立貝)

宇治抹茶蛋糕配日本紅豆 • 麻糬

🔎 整體評分(7.5/10)
蒜香野菌海鮮扁意粉(大蝦 • 青口 • 帆立貝)
宇治抹茶蛋糕配日本紅豆 • 麻糬
2024-02-09 53 views
📍啟德木系寬敞餐廳‼️· 鮮味creamy意粉😙 — Relish Kitchen by ALOT🍝•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷#pigfoodiexhk_啟德#pigfoodiexhk_西餐=======================Relish最近喺啟德airside開咗姊妹店,餐廳用咗木系裝修,環境寬敞舒適,好適合同朋友嚟傾偈🥰👍————————————⭐️龍蝦湯質感幾creamy,不過味道偏重·⭐️沙律·⭐️鮮海膽蘆筍蟹肉三文魚籽忌廉汁意大利粉 $188 (4.3/5)醬汁非常濃郁creamy!意粉煙韌有咬口,蟹肉加埋三文魚子鹹香十足😍·⭐️慢煮醬油鹽麴燒春雞配炒野菜•香草烤新薯 $188 (4.2/5)慢煮醬油鹽麴鹹鹹甜甜,燒雞大隻,肉質腍身~薯菜燒得好香😆•⭐️香草牛油焗脆皮殼田螺薯蓉 $108 (4.4/5)呢個幾有趣😍田螺殼係用咗脆皮製成,所以係可以食😋螺肉彈牙,加埋牛油蒜蓉好香口!·⭐️黑芝麻拿鐵 $46 (4.6/5)呢杯好好飲😋‼️黑芝麻味道好濃,好似飲緊芝麻糊咁😙口感都好smooth~•⭐️Yuzu Tonic $54 (4.4/5

#pigfoodiexhk_啟德
#pigfoodiexhk_西餐
=======================
⭐️龍蝦湯

質感幾creamy,不過味道偏重
⭐️沙律

慢煮醬油鹽麴鹹鹹甜甜,燒雞大隻,肉質腍身~薯菜燒得好香😆

⭐️香草牛油焗脆皮殼田螺薯蓉 $108 (4.4/5)

⭐️黑芝麻拿鐵 $46 (4.6/5)

⭐️Yuzu Tonic $54 (4.4/5)

酸酸甜甜好清新👍

⭐️菠蘿椰子慕思蛋糕 $68 (4.4/5)

椰子慕思香滑,入面嘅菠蘿filling好香,唔會太甜👍
————————————
整體嚟講食物幾有水準,portion大份~同朋友都食到勁飽🙈餐廳環境又舒服,值得一試👍
賣相:3.5/5
味道:4.3/5
性價比:3/5
推介度:3.9/5
店舖資料
名稱:Relish Kitchen by ALOT @relishkitchenhk
地址:九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 3樓L316號舖
前往方法:啟德站C出口
前米芝蓮二星餐廳主廚中利用創新的烹飪手法將法式料理融入傳統新年食材當中。九道菜式猶如九篇詩章,擺盤美得像藝術品。餐廳從環境佈置、餐單設計、裝置藝術、音樂到食物都設計用心,帶有滿滿的新年特色!他們與香港本地植物創意工作室 @rootdecoration以新年蘭花為主題配襯著著美食,帶來多角度享受。「蘭然!」Relish Fine Dining($888 /ppl)1️⃣第壹章 [香]🍺以少爺啤酒製成的巧克力花,代表蘭花的清香🍺朱古力杏仁外層以本地啤酒品牌 @youngmasterales 的啤酒打成慕絲狀,貌似一朵花,以香氣為主軸由不同的香氣組成,啤酒,巧克力,花,成為第一度開胃菜。2️⃣第貳章 [質]🥗以時令的蔬菜製成沙律,代表蘭花的質樸🥗用上多款食材,包括:翼豆、蘆筍、羅馬花椰菜 、橙、紅龍果和金桔。帶出不同感覺,包括空氣感、爽口感、脆感。同時帶出不同味道,香氣、甜氣和酸氣,層次非常豐富。3️⃣第參章 [獨]🐣以雞湯製成的湯品,代表蘭花的孤傲🐣用上雞芥菜、白蘿蔔、菠菜和藜麥烹調出這款濃郁濃稠的雞湯,當中帶有芥菜的獨特甘味、白蘿蔔和菠菜的的甜 味、非常好飲。4️⃣第肆章 [異]🦐以帶子、紅蝦和日本花菇

1️⃣第壹章 [香]
🍺以少爺啤酒製成的巧克力花,代表蘭花的清香🍺
2️⃣第貳章 [質]
🥗以時令的蔬菜製成沙律,代表蘭花的質樸🥗
3️⃣第參章 [獨]
🐣以雞湯製成的湯品,代表蘭花的孤傲🐣
4️⃣第肆章 [異]
🦐以帶子、紅蝦和日本花菇,代表蘭花的獨特🦐
榛果油半熟油封帶子,加上生紅蝦脆片和日本花菇,味道非常鮮甜。
5️⃣第伍章 [隱]
🐟用上低溫烹調製成的比目魚,代表蘭花的低調🐟
鮮嫩軟滑,魚味十足,加上海藻的調味,豐富及提食食物的鮮味,增加口感。
6️⃣第陸章 [播]
🥩和牛或鴨胸代表蘭花的播撒🥩
這道主菜我選擇了和牛,朋友選了鴨胸
使用傳統法式醬汁的處理方法製作傳統橄欖菜結合酸豆
肉類油脂較豐富搭上酸鹹的龍珠果醬解膩
7️⃣第柒章 [共]
🦪以髮菜、蠔豉、山藥,代表蘭花的共生🦪
新年必食的傳統料理,髮財蠔豉寓意團圓和富足。
8️⃣第捌章 [傲]
🍹檸檬、咖啡和薄荷製成的飲品,代表蘭花的傲然🍹
好精美的一道甜品,有酸甜苦澀四種口感及味道創造出不同的風味,勁好食
9️⃣第玖章 [美]
🍊以吉仔為點綴,像美麗的蘭花🍊
美得像藝術品,寓意着大吉大利,滿足!為九道菜帶來美好的結束。
Wine Paring ($188 /ppl)
綠 - Kyuri Fizz
黃 - Kuk-Fa-Cha
粉紅 - Sakura Costello
推薦度:💛💛💛💛💛

🧧:「新年限定」年廿九 - 年初十六 (8/2-25/2)
🎏:只限啟德分店,需預約
📌: Relish Kitchen by ALOT
🏷:九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 3樓L316號舖
2024-02-08
Celebration
Chinese New Year
2024-02-07 65 views
Airside開業初期俾佢嘅人流嚇怕咗唔敢去😅 家回復正常就去朝聖一下順便食個午餐!呢間餐廳環境十分闊落,裝修主打木系日式style;窗邊位有落地玻璃窗,景觀開揚十分Chill💯鋪頭仲可以「邊食邊買」,皆因入面啲傢俬擺設都可以買走的!🌼 山葵野菌忌廉汁軟殼蟹意粉 ($158)忌廉汁香濃掛汁,入口伴隨少少wasabi香氣,味道唔搶口之餘帶清新感軟殼蟹大大隻,炸到脆卜卜,口感💯🌼 清酒蒜香青口墨魚汁意大利粉 ($178)上枱超香😍意大利麵掛滿蒜香墨魚汁 鹹鹹香香令食慾大增,青口大大粒新鮮唔腥!🌼 Relish All Day Breakfast ($158)同平時食開嘅all day breakfast唔同,呢度有燒菠蘿🍍菠蘿燒完仍keep住juicy,味道超甜💯另外用咗甜薯餅代替平時食開嘅脆薯餅,健康又好味!🌼 紫菜芝士炸甜蕃薯條伴松露醬 ($55)減少罪惡感健康之選,炸蕃薯條甜甜哋,無炸薯條咁油膩,而且份量多,同朋友開心share一流🌼餐湯 (跟餐)粟米忌廉湯香濃,入口綿密,真材實料😋配上兩粒麵包脆粒增加口感

鋪頭仲可以「邊食邊買」,皆因入面啲傢俬擺設都可以買走的!

🌼 山葵野菌忌廉汁軟殼蟹意粉 ($158)
軟殼蟹大大隻,炸到脆卜卜,口感💯

🌼 清酒蒜香青口墨魚汁意大利粉 ($178)

🌼 紫菜芝士炸甜蕃薯條伴松露醬 ($55)

🌼餐湯 (跟餐)

2024-02-05 59 views
🌸Relish Kitchen by ALOT 🌸今晚同好友去左位於啓德AIRSIDE嘅「Relish kitchen by ALOT」,呢度地方好寬敞,環境好舒適,有種恬靜淡然的感覺,再配型格簡約設計,加上搶眼的月球燈,頓時有種小王子🤴的感覺😍,而且呢度每個角落的佈置都充滿藝術感🥰。店員的服務態度友善👍至於食物方面,由主菜、小食、飲品至蛋糕甜點,看得出花盡心思,高質又有誠意👍👍😋打卡點處處😉👏🏻👏🏻👏🏻➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿ 店員首先奉上田園沙律🥗,都幾大碗,有沙律菜、車厘茄同藜麥等,食完就打開左個胃😆😆😆➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿🌕芝士澳洲和牛漢堡🍔($168)澳洲和牛漢堡扒夠香夠juicy,伴菜有焦糖洋蔥🧅、而我發覺D蕃薯🍠薯條好甜,大大條,剛炸起,超級好食,再沾埋附送的松露醬,真係無得頂👍👏🏻👏🏻👏🏻我仲將D松露醬搽喺漢堡扒上,都好夾😋😋😋🌕日式炸物,天婦羅野菌墨汁意大利飯($158)日式炸物,有大大粒厚切帶子,好鮮甜👍,炸魚、天婦羅🍤蝦、野菌,配Creamy 嘅墨汁意大利飯,整個配搭都好夾,好滿足🥰🥰🥰🌕明太子牛油果大蝦薄餅($148)賣相靚,蝦🦐烤得彈牙香口,配上營
🌸Relish Kitchen by ALOT 🌸

今晚同好友去左位於啓德AIRSIDE嘅

➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿

➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿

🌕芝士澳洲和牛漢堡🍔
($168)

🌕日式炸物,天婦羅野菌墨汁意大利飯($158)

🌕明太子牛油果大蝦薄餅($148)
賣相靚,蝦🦐烤得彈牙香口,配上營養健康嘅牛油果及帶點鹹香嘅明太子,加埋脆身薄餅 🍕,食落好Light,唔會溜👍👍😋

🍹Apple Cucmber Soda (Iced )+$34
睇配搭已知好清新,青瓜🥒味好出,清新解渴,如果大杯D就好啦😅

☕️65%Chocolate (Iced)
+$34
有點Dirty Chocolate 嘅感覺,好吸引,飲落好濃郁嘅朱古力味,但唔會太甜,好飲👍

🍰拿破崙蛋糕($68)
即叫即做整嘅拿破崙蛋糕,好新鮮,賣相好靚好精緻,真係晤捨得食,酥皮薄脆,吉士醬又滑,甜度啱啱好,非常推介👍👍👍
2024-01-26 80 views
人氣打卡餐廳 Relish Kitchen by A LOT,是進口傢俱店Alot Living聯乘Relish Kitchen的最新餐廳,而且仲非常IGable。品牌日本進口傢俱配以鮮花綠植,舒適休閒又充滿打卡元素。空間寬敞舒適,亦有售賣日本直送的雜貨及傢俬等-//芝士澳洲和牛漢堡漢堡伴焦糖洋蔥、田園沙律、炸甜蕃薯條、松露醬,香脆惹味//蒜香野菌海鮮扁意粉有齊蝦、帆立貝& 青口,份量還是很足的!2人share都冇問題 意粉醬汁調教得幾好,唔會搶左海鮮嘅鮮味//香草牛油焗脆皮殼田螺薯蓉 田螺食落煙韌 薯蓉夠滑身,但略嫌牛油味唔係好夠,但係個穀係脆皮食得好得意~//檸檬撻配芒果和蛋白餅頂層舖滿左新鮮檸檬汁 & 芒果,食落帶有檸檬及芒果清新嘅香氣💛 酸脆嘅撻皮裏面包住調配嘅檸檬果酪,酸味比較突出,非常refreshing ~

//芝士澳洲和牛漢堡
漢堡伴焦糖洋蔥、田園沙律、炸甜蕃薯條、松露醬,香脆惹味

//蒜香野菌海鮮扁意粉

//香草牛油焗脆皮殼田螺薯蓉

//檸檬撻配芒果和蛋白餅
2024-01-16
放假去左啟德商場𝙲𝚊𝚏𝚎 ☕️🍵🧁🍮 𝙲𝚊𝚏𝚎全部都係用木質家具,中庭仲有大大棵聖誕樹🎄呢到裝修好闊落,加埋開揚景觀,好有質感坐得好舒服🫶🏻· - - · - - · - - · - - ·🔸 日式櫻花蝦胡麻醬豆腐拌醬油漬三文魚籽(凍)🔹 清酒蒜香紐西蘭大蜆墨魚汁意大利麵 🔸 日式烤煙腩伴青檸蜜糖醬汁(配火箭菜 烤合桃,水煮蛋,竹炭麵包)🔹 餐湯|南瓜忌廉湯· - - · - - · - - · - - ·🦐日式櫻花蝦胡麻醬豆腐拌醬油漬三文魚籽(凍),三文魚籽好甜,每粒都係口到爆開,有飯素,蛋絲,櫻花蝦加埋胡麻醬,係醒胃小食🤤🎃🥄兩個都揀左配餐湯,南瓜忌廉湯,好濃厚仲有啲好脆既麵包粒係到😍🍶🧄🦑清酒蒜香紐西蘭大蜆墨魚汁意大利麵,個意大利麵用左清酒同蒜香炒過,每條麵都好掛汁,啲蜆好大隻,很巧痴🤤 ✨日式烤煙腩伴青檸蜜糖醬汁(配火箭菜 烤合桃,水煮蛋,竹炭麵包)個烤煙腩好出色,係有焦焦既豬腩,外脆邊內軟,而且仲有流心日本蘭王蛋,配埋蜜糖青檸醬,𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑 𝚡 𝚛𝚎𝚕𝚒𝚜𝚑 阿,讚👍🏻

· - - · - - · - - · - - ·
🔸 日式櫻花蝦胡麻醬豆腐拌醬油漬三文魚籽(凍)
🔹 清酒蒜香紐西蘭大蜆墨魚汁意大利麵
🔹 餐湯|南瓜忌廉湯
· - - · - - · - - · - - ·

• 日式櫻花蝦胡麻豆腐伴醬油漬三文魚籽
第一次去新場 Airside 同朋友慶祝生日,openrice 訂位時已講明要寫生日字句,去到又確認多一次話要加 $20,了解左無問題就入座。lunch set 價位中上,一個 starter 加一個 main 要 $150 以上,如果要加飲品要另加 $34,講真呢個價錢會有少少要求。落單後,飲品同湯都一齊嚟,主菜後上,叫左兩款意粉,一碟 risotto,食物無驚喜,一般日式西餐味道,唯一可讚係份量都足夠。想 comment 下呢度啲 service,再叫甜品嘅時候,點知只有甜品無寫字 🙃 叫番待應 check 番,佢遞埋張字問生日嗰位係咪咁串 🫠🫠 有幾個 staff 係主動嘅,但都無主動為客人加水。到埋單,有位後生啲嘅待應只係離遠用頭指去 counter 方向示意我地要自己出去埋單。試過呢次後未必會再去

第一次黎啟德呢邊搵食,AIRSIDE入面就有唔少選擇。之前都有喺呢間ALOT度買過傢俬,見佢哋踩過界一邊賣傢俬一邊做餐廳,當然要入去參觀吓。不愧為傢俬店裝修的確唔錯,木系嘅傢俬營造出休閒嘅感覺。佢哋嘅晚市套餐選擇都算多,有十幾款,除咗主食,仲會跟田園沙律或者餐湯,另外某d飲品只需要加優惠價$34就叫到。今日嘅餐湯係南瓜湯,綿密嘅南瓜蓉加上忌廉,香濃幼滑。西京燒比目魚伴炒野菜。洋蔥烤薯 $188比目魚扒夠厚身,魚肉雪白嫩滑,食落啖啖肉。而且因為係西京燒,味道會帶少少甜。配菜就有好似西蘭花等嘅炒野菜,仲有烤薯仔。澳洲黑毛安格斯100天穀飼牛肉眼伴炒野菜/山葵幼滑薯蓉 $238另一款主菜揀咗肉眼扒,用嘅係澳洲黑毛安格斯穀飼牛,火喉控制得啱啱好,牛扒中間仲帶少少粉嫩,咬落腍嫩有肉汁,肉味仲好香濃。配嘅薯蓉都非常幼滑。酥炸吉列廣島蠔 $68我哋仲叫份炸蠔,有6件,吉列皮夠脆身亦唔會好油,包住creamy嘅廣島蠔肉。宇治抹茶蛋糕配日本紅豆 $68甜品方面就叫咗件抹茶蛋糕,造型成條雪條咁非常有特色。抹茶味好香濃,入邊仲有紅豆蓉做餡。Black Sesame Latte (熱)飲品就叫咗杯黑芝麻lat

西京燒比目魚伴炒野菜。洋蔥
烤薯 $188

酥炸吉列廣島蠔 $68

宇治抹茶蛋糕配日本紅豆 $68

Black Sesame Latte (熱)
飲品就叫咗杯黑芝麻latte,上面嘅狗狗拉花好精美。飲之前搞一搞勻就可以飲到濃郁嘅芝麻香味。

Relish Kitchen by ALOT (九龍城)
九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 3樓L316號舖

2024-01-24 51 views
餐廳地方好大,晚飯時間都算多人,侍應服務態度好好,其中一位男侍應仲超有禮貌,會主動加水,聽到我哋話冷氣太大,仲主動提出幫手關細啲,真係非常細心💕日式櫻花蝦胡麻豆腐伴醬油漬三文魚籽豆腐配上三文魚子,伴埋櫻花蝦胡麻汁一齊食,口感豐富,非常開胃芝士澳洲和牛漢堡伴焦糖洋蔥揀左個田園沙律,蔬菜又甜又新鮮。仲🈶甜蕃薯條配松露醬,蕃薯條唔會太乾,點上松露醬真係食唔停口和牛漢堡牛肉味濃郁,配上香濃嘅芝士🧀️同埋多汁嘅洋蔥🧅,食落好滋味😋餐飲揀咗Ice Latte,都幾好飲香草羊架燒八爪魚配西蘭花松露千層薯是日餐湯係蘑菇忌廉湯,入口香滑羊架賣相好靚😻仲唔會羶,食落嫩滑,燒八爪魚🐙口感彈牙,黑松露配上千層薯,咬落香甜可口飲品揀咗熱嘅Ruby love,係一壺有機紅寶石花草茶,🈶洋甘菊、玫瑰、紅火龍果乾、白桃乾➕甜菊,飲落清香宜人栗子雲呢拿巴巴洛蛋糕呢個嘅造型好可愛😍裏面係栗子🌰味嘅吉士,外層嘅cream又唔會過甜,美味可口

日式櫻花蝦胡麻豆腐伴醬油漬三文魚籽

芝士澳洲和牛漢堡伴焦糖洋蔥
揀左個田園沙律,蔬菜又甜又新鮮。

餐飲揀咗Ice Latte,都幾好飲

香草羊架燒八爪魚配西蘭花松露千層薯
是日餐湯係蘑菇忌廉湯,入口香滑

栗子雲呢拿巴巴洛蛋糕
2024-01-23 104 views
🇭🇰Relish Kitchen by ALOT·雖然有啲遲 但係我哋嗰日其實本身係諗住去行吓airside 順便嚟呢一間餐廳度食 點知幾有驚喜😍😍·芝士明太子龍蝦包$218 l 清酒蒜香蜆墨魚汁意大利粉$178佢個龍蝦包係真係成條龍蝦尾俾你 超有誠意🦞之後佢肉質都好好 係勁啖啖肉 我自己好鍾意 不過我就覺得佢個醬汁有啲太多啦 食落會有啲漏 畢走多餘嘅醬就再好食啲😈😈之後我本身其實係好想食佢個番薯條嘅 但係我哋嗰日賣晒 所以佢就換咗薯條俾我哋 好彩佢個薯條都係新鮮 熱辣辣炸起 都好食🍟之後佢個意大利粉都煮到好al dente而且上面嘅蜆都係勁大粒 勁爆滿 呢個都唔錯😎之後佢個主食係仲跟一個湯或者沙律嘅 我都幾推介佢個南瓜湯 佢個南瓜係勁甜 而且cream個比例係啱啱好 滑得黎唔會話太cream🎃·明太子手羽$68 l 香草牛油焗脆皮殼田螺薯蓉$107 l 巴斯克芝士蛋糕$68佢個明太子雞翼都好好食 佢係好大隻 中間既明太子餡都好飽滿 熱辣辣🐤之後個田螺薯蓉都唔錯嘅 佢出邊個薯殼係做到好脆身 口感幾好 不過呢個就真係要趁熱食 凍咗口感會麻麻哋🐌最後我哋仲試咗個巴斯克芝士蛋糕 估唔到幾有驚
🇭🇰Relish Kitchen by ALOT
南瓜湯
明太子手羽
香草牛油焗脆皮殼田螺薯蓉
巴斯克芝士蛋糕
最後我哋仲試咗個巴斯克芝士蛋糕 估唔到幾有驚喜 佢個質感好好 配埋上面酸酸地既柚子果醬好夾🤤🤤
#rbyeat
#rbycafe