位於尖沙咀的文青Cafe🌱雖然是葷素共食餐廳,餐牌上卻有多款素食選擇👍🏻例如有🍔素漢堡🥑牛油果吐司🍝素食意粉 等等。可以同時照顧到肉食和素食朋友的Café餐廳🌿A well decorated cafe located in Tsim Sha Tsui🌱Serves meat, vegetarian options available.👍🏻Western and Asian fusion style fare with several choices for vegetarians such as a Beyond burger🍔, avocado toast, and pasta with omnipork🍝, etc.💚新豬肉冬蔭扁意粉 │Tom Yum OmniPork Linguine 🍝新豬肉, 紫洋蔥, 青紅椒, 蒜片, 冬陰醬, 車厘茄, 泰國圓茄, 羅勒Omnipork, purple onion, green and red pepper, garlic,tom yum sauce, cherry tomato, hai eggplants, basil🧅素友仔🍅:「

🧅素友仔🍅:「素食者終於都不用只吃[黑松露蘑菇意粉]了!🍄😂」
植物肉和意粉用冬陰醬煮得好惹味😋亦可以隨自己口味加上青檸汁🍋十分開胃👍🏻
🧅🍅:Vegetarians can finally enjoy different kind of pasta except “Truffle Mushroom”🍄😂

💛香草味芝士蛋糕 │Vanilla Cheesecake🍰
芝士蛋糕口感結實,淋上乳酪醬,酸酸甜甜很好吃😋配咖啡一流☕️
Firm and dense cheesecake with yoghurt sauce. Nice to go with coffee ☕️

【Reaction Coffee Roasters】
📍 尖沙咀麼地道32-48號麗東大廈地下A號舖
📍 Shop A, G/F, Lyton Building, 32-48 Mody Road, Tsim Sha Tsui
尖沙咀呢間Cafe我已經去過好多次咖啡豆都係自家烘焙 提供唔同風味既精品咖啡座位都好闊落 唔會坐得好逼 所以好鍾意黎今次黎見到轉左新menu 即刻要試試佢12 Hours Sous Vide US Short Ribs w/ Balsamic Gravy $228慢煮牛小排 長柄西蘭花 玉米糕 黑醋汁牛小排切左片上碟 超級粉嫩嘅肉扒 肉質嫩滑 好腍好容易咬 點左黑醋就會無咁油膩 將粟米同薯仔打成落再炸 外脆內軟Spicy Prawn Orecchiette $138用左虎蝦肉 入口爽口彈牙配料就有洋蔥 蒜片 辣椒 青紅尖椒 車厘茄製成辣辣地好惹味既番茄醬汁貓耳朵比意粉有咬口 掛哂所有汁食落好RichLatte $46揀左Nutty咖啡豆 不過都唔會飲到太酸既味道呢度既鮮奶特別厚身同順滑順帶一提其實呢度相對出面都比較多素食Menu比較多人嗌既就有黑松露瀑布炒蛋大啡菇漢堡雖然我無食到 但見人地啲相好靚 好適合素食人士
尖沙咀呢間Cafe我已經去過好多次

順帶一提其實呢度相對出面都比較多素食Menu
比較多人嗌既就有黑松露瀑布炒蛋大啡菇漢堡
雖然我無食到 但見人地啲相好靚 好適合素食人士
2023-02-06 120 views
之前幫襯過𝐑𝐞𝐚𝐜𝐭𝐢𝐨𝐧 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 𝐑𝐨𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫𝐬,食過佢地既Sourdough,覺得係我鍾意食既野呀😍 好多素食選擇,誓言一定回頭!事隔疫情,即係幾年之後🤭 上個禮拜五晚約左我最愛既大同💕 出黎食飯,揀左去呢間文青cafe食個dinner,方便我地之後去行街,哈哈😆➿ 12 𝒉𝒐𝒖𝒓𝒔 𝑯𝒐𝒏𝒈 𝑲𝒐𝒏𝒈 𝑪𝒉𝒂𝒓 𝑺𝒊𝒖 𝑩𝒖𝒓𝒈𝒆𝒓 ($148)叉燒經過慢煮,厚切得黎而肉質幾軟冧👍🏼 菠蘿🍍同燒烤感重既叉燒又幾夾!蕃薯條既味道天然,份量幾好,整體飽腹感幾高。➿ 𝑷𝒂𝒓𝒎𝒂 𝑯𝒂𝒎 𝑨𝒓𝒖𝒈𝒖𝒍𝒂 𝑳𝒊𝒏𝒈𝒖𝒊𝒏𝒆 ($98) Parma Ham配火箭菜永遠係咁matchy matchy! 加埋蒜片🧄 令到唔易掛汁既扁意粉都夠味👍🏼➿ 𝑯𝒐𝒋𝒊𝒄𝒉𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆 ($48)作為幾乎餐餐都要打卡一大輪先開動既foodie表示💁🏽‍♀️ 熱飲有得揀extra hot,好體貼呀!而且好少見latte有得揀甜度,自訂選項有咁多,好好呀!👍🏼➿ 𝑷𝒊𝒏𝒆𝒂𝒑𝒑𝒍𝒆 𝑺𝒐𝒅𝒂 ($52)朋友凳都未坐暖,就話口渴,所以即刻叫左呢個梳打,味道不錯,解渴 !

➿ 𝑯𝒐𝒋𝒊𝒄𝒉𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆 ($48)

➿ 𝑷𝒊𝒏𝒆𝒂𝒑𝒑𝒍𝒆 𝑺𝒐𝒅𝒂 ($52)

好彩有book位 門口有walk-in人龍唔少人黎飲啡 皆因店家自設烘焙工場炒豆🫘 製作出黎既精品咖啡特別有自家風味同時亦供應多款主食 照顧埋素食人士胃口添.《Black Squid Ink Spaghetti with Salted Egg & Soft Shell Crab》鹹蛋黃醬汁濃郁 食得出起沙 掛滿每條墨汁意粉鹹香味夾雜着好少好少辣 但就提升左成個層次重頭戲係隻軟殼蟹 勁大隻!!唔係得個殼 真係有肉食 仲要入面有蟹膏🦀大推!.《Double Cheese American Wagyu Burger》🍔厚一厚的burger 包包烘到脆脆的唔係淨係塊cheese係double㗎連個塊和牛漢堡都係乘雙的🔗 彈牙多汁 旁邊的蕃薯條 係邪惡中給我一點健康的慰藉 哈哈.《Babyccino》咖啡可以揀Whole milk / skimmed milk / oat milk🥛 不過今晚黎食晚飯 費事夜晚返屋企瞓唔到所以特登揀咗杯babyccino過下口癮算和暖既牛奶 加入少少朱古力粉 帶出鮮奶的天然甜度

好彩有book位 門口有walk-in人龍
唔少人黎飲啡 皆因店家自設烘焙工場炒豆🫘
製作出黎既精品咖啡特別有自家風味
同時亦供應多款主食 照顧埋素食人士胃口添

鹹蛋黃醬汁濃郁 食得出起沙 掛滿每條墨汁意粉
鹹香味夾雜着好少好少辣 但就提升左成個層次
重頭戲係隻軟殼蟹 勁大隻!!
唔係得個殼 真係有肉食 仲要入面有蟹膏🦀大推!

厚一厚的burger 包包烘到脆脆的
唔係淨係塊cheese係double㗎
連個塊和牛漢堡都係乘雙的🔗 彈牙多汁
旁邊的蕃薯條 係邪惡中給我一點健康的慰藉 哈哈

《Babyccino》
不過今晚黎食晚飯 費事夜晚返屋企瞓唔到
所以特登揀咗杯babyccino過下口癮算
和暖既牛奶 加入少少朱古力粉 帶出鮮奶的天然甜度
新年前後都會特別多飯局聚會~🧧🎍 最近就去了尖沙咀這間澳洲菜咖啡店🇦🇺☕️ 即使在星期三晚到訪也接近七八成滿座 -店鋪主打澳洲菜式 包括土司、意粉及漢堡等 最近亦推出了全新Menu 有中西合璧的慢煮叉燒菠蘿漢堡🍍🍔 配搭特別又創新!🔻🔻🔻🔻🔻 ✨ Spicy Prawn Orecchiette ($138)虎蝦搭配車厘茄🍤🍅 製成香辣惹味的貓耳朵粉 意粉偏硬身有咬口 每顆都沾滿茄醬🥫 配料有洋蔥、蒜片、青紅尖椒 辛辣味突出 刺激惹味!-✨ 12 HOURS Hong Kong Cha Siu Burger ($148)漢堡包選用香港叉燒做餡料 已經超有創意!👍 12小時慢煮 口感軟腍 但肥肉偏多~ 另一重點是中間有烤菠蘿🍍 多汁香甜 上層有流心太陽蛋🍳 下層再有羽衣甘藍 值得一提的它的芝麻漢堡包烤得香脆 打開裡面塗上蜜糖芥末醬~ 伴碟有炸番薯條🍠🍟 -✨ Hojicha Latte ($48)因為到訪時是新年前數天🧧 餐廳超有心思拉了「福」字的拉花~ 看到時會不自覺哇一聲🥹 焙茶latte可以自己選擇甜度 奶泡打得厚實 茶味不算濃🍵🔺🔺🔺🔺🔺 📍Reaction Coffee Roast

🔻🔻🔻🔻🔻

✨ Hojicha Latte ($48)

🔺🔺🔺🔺🔺
📍Reaction Coffee Roasters (尖沙咀)
🗺️ 尖沙咀麼地道32-48號麗東大廈地下A號舖
新年冇咩嘢做去咗尖沙咀行街,行到餓入咗間文青𝘾𝙖𝙛𝙚食個𝙗𝙧𝙪𝙣𝙘𝙝。 @reactioncoffeeroasters裝修簡約,空間感大,感覺舒適,仲有個紅白磚外牆🧱 另外佢地仲有烘焙工場製作自家風味精品咖啡☕️ .📍𝙎𝙥𝙞𝙘𝙮 𝙋𝙧𝙖𝙬𝙣 𝙊𝙧𝙚𝙘𝙘𝙝𝙞𝙚𝙩𝙩𝙚 ($138) 貓耳朵口感煙韌,蝦肉鮮味爽囗但唔係虎蝦𝙨𝙞𝙯𝙚🦐🤣 落咗車厘茄、洋蔥等等做配料,蕃茄醬食落都幾辣🥫 . 📍𝙏𝙚𝙧𝙞𝙮𝙖𝙠𝙞 𝙎𝙥𝙖𝙣𝙞𝙨𝙝 𝘿𝙪𝙧𝙤𝙘 𝙋𝙤𝙧𝙠 𝘽𝙚𝙡𝙡𝙮 𝘽𝙪𝙧𝙜𝙚𝙧($118) 2大片照燒豬腩燒得好香唔肥膩🐖 加埋火箭菜、黑醋同醃紫洋蔥酸酸地有解膩效果🧅 漢堡外脆內軟加上蜜糖芥末同太陽蛋真係堅好食😍 旁邊仲配有炸番薯條🍠真心幾高質! .📍𝘿𝙞𝙧𝙩𝙮 𝙏𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪 ($68) 𝙏𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪咖啡味好香濃☕️,頂層嘅𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢質地豐盈幼滑 令成個口感食落更濕潤,堅好食😍!如果大件啲更正😆 .我哋覺得呢間嘅麵包類同甜品比意粉更吸引,見到隔離枱嘅𝙥𝙖𝙣𝙞𝙣𝙞同𝙖𝙫𝙤𝙘𝙖𝙙𝙤 𝙩𝙤𝙖𝙨𝙩都超正🤤

貓耳朵口感煙韌,蝦肉鮮味爽囗但唔係虎蝦𝙨𝙞𝙯𝙚🦐🤣
落咗車厘茄、洋蔥等等做配料,蕃茄醬食落都幾辣🥫

2大片照燒豬腩燒得好香唔肥膩🐖
加埋火箭菜、黑醋同醃紫洋蔥酸酸地有解膩效果🧅
漢堡外脆內軟加上蜜糖芥末同太陽蛋真係堅好食😍
旁邊仲配有炸番薯條🍠真心幾高質!

📍𝘿𝙞𝙧𝙩𝙮 𝙏𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪 ($68)
令成個口感食落更濕潤,堅好食😍!
如果大件啲更正😆

2023-01-29 107 views
▫️Avocado Toast 👉🏻擺伴超靚超有心思,花花好Colorful🌸🌼最頂層係2粒超流心水波蛋🥚,中層係羽衣甘藍、牛油果醬🥑同芝士🧀,最底層係黑麥亞麻籽酸種包🍞😋蛋汁撈埋所有配料同軟糯帶有微酸口感嘅包好好味😚不過如果個包有烘底可以脆口d會再正d🥺⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ Baked Portobello With Black Truffle Scrambled Egg Burger 👉🏻黑松露炒蛋🍳擺盆好澎湃,炒蛋好滑保留到蛋汁,好濃黑松露味☺️大啡菇🍄好新鮮食落超Juicy👉🏻包幾軟熟但冇咩味,如果再烘脆d多d 牛油香就好喇👉🏻蕃薯條🍟炸得好脆,甜度啱啱好,一d 都唔油食到停唔到🤤⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️Thai Cha Latte☕️ 👉🏻其實一開頭驚會好似平時泰式奶茶咁樣好甜,但一場嚟到又想試啲比較有特色嘅嘢,呢杯嘢有泰式奶茶嘅味道,但又唔會過甜,奶味好重,我自己幾鍾意☺️而且好大杯,勁飽肚😂⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️Candied Pineapple Coffee🥃另外仲附送咗炸只薯片同炸蓮藕片,兩樣都好脆好,甜甜地又鹹鹹地咁樣,好好送口😚—————環境:餐廳空間感十足坐得好舒服🤗設計係簡約嘅木枱櫈配綠色植物☘️🍀
▫️Avocado Toast

⭐️⭐️⭐️⭐️

👉🏻包幾軟熟但冇咩味,如果再烘脆d多d 牛油香就好喇
👉🏻蕃薯條🍟炸得好脆,甜度啱啱好,一d 都唔油食到停唔到🤤

▫️Thai Cha Latte☕️

▫️Candied Pineapple Coffee🥃

—————
環境:餐廳空間感十足坐得好舒服🤗設計係簡約嘅木枱櫈配綠色植物☘️🍀,仲有一大幅好搶眼嘅紅磚牆,感覺好舒適
2023-01-28 133 views
之前行過見到好多人,好奇之下,自己也來一試。Cafe 咖啡店來講都不細,但坐位就比較窄。Staff 好friendly. 電話點餐。上餐時間都算快的。點了一杯dirty. 選擇了nutty 因為怕酸。好好飲,眨吓眼就飲晒😝。還叫咗份portobello poached egg. 個麵包底有乾果,仲以為唔好食,但成件事又好夾。南瓜薯蓉帶點檸檬汁,好清新!Portobello 菇和火箭菜同水煮蛋一齊食,比我想像中滋味😜。尤其初初見到總體賣相是很好的,但水煮蛋看似偏乾,但其實與其他配菜一起吃,是沒有問題的。
之前行過見到好多人,好奇之下,自己也來一試。

Cafe 咖啡店來講都不細,但坐位就比較窄。

Dirty

Portobello    Poached  egg

2023-01-28
$150 (Lunch)
Dirty
Portobello    Poached  egg
2023-01-28 83 views
新一年,Jenny祝大家健健康康、鴻兔大展、好運連連、開運又開胃ˎˊ˗呢間澳洲菜fusion cafe 嘢食出名好味,趁年假去湊湊熱鬧𐂴 店裡依舊旺場,shop front 換上春節裝飾,打卡幾有氣氛~𝙁𝙤𝙤𝙙𓃟 12 HOURS Hong Kong Char Siu Burger $14812小時慢煮叉燒,配上烤菠蘿、羽衣甘藍都係誠意之作。叉燒夠厚,肉汁連同菠蘿汁喺口入面化開,好juicy ・ᴗ・̥̥̥ 漢堡包麵團都是店家自製的,每喺都有香香的芝麻味~𓌉𓇋 Japanese Pumpkin Orecchiette $92很久沒吃的南瓜貓耳朵意粉,配上栗子的口感很不錯,偏creamy,芝士味也濃郁,但整體算是偏清淡的𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨𖠚 Rose latte $50玫瑰味與咖啡的香氣,有一個不錯的融和𖠚 Hojicha latte $48喜歡hojicha 的朋友,一定喜歡那種煎焙味道,不錯。拉花還有今年主角兔兔,超可愛ꪔ̤̮ ෆ⃛趕緊去reaction coffee roaster 拜個早年吧𓌉◯𓇋𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙨𝙥𝙤𝙩Shop front #尖沙咀美食 #尖沙咀jenny

𝙁𝙤𝙤𝙙

𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨
𖠚 Rose latte $50
玫瑰味與咖啡的香氣,有一個不錯的融和

𖠚 Hojicha latte $48

𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙨𝙥𝙤𝙩
Shop front

#尖沙咀美食 #尖沙咀jenny
在香港11點前想找地方吃早餐,除了茶記和麥記其實沒舍選擇,苦思良久終於想起這間好多素食選擇的咖啡店!店內各款早餐、輕食和主菜都有素食之選,配搭都以蔬菜為主以靚以好味。而且每天一早開門營業,是個吃悠閒早餐的好地方,可以推介給來香港旅遊的外國朋友啊。咖啡店在K11商場附近,交通都幾方便,如果遊客住尖沙咀區也很容易來到。店面面積頗大,座位夠多平常來不太需要等位。空間感都唔錯,入面還有更多較cozy的位置。11點前來可以吃早餐,很久沒來吃現在要收加一了。咖啡飲品各式各樣,可以加錢轉燕麥奶。Shimeji Mushroom Eggs Dark Malt Flaxseed Sourdough HK$58 / Latte HK$46坐低自己用QR code點餐,原本想吃的番菇芝士包沒得吃,又點了這個菇菇蛋包。之前來吃早餐明明有擺盤,現在變這麼簡約了。我喜歡切得厚厚的酸種麵包,沾著蛋黃軟軟的美味,比起薄薄一片要小心咬開心多了。麵包上面薄薄一層鷹咀豆泥,感覺也比以前份量減半,看來真是百物上漲。羽衣甘藍倒鋪得厚厚,切開水波蛋配蛋汁就平凡的幸福感。

店面面積頗大,座位夠多平常來不太需要等位。
空間感都唔錯,入面還有更多較cozy的位置。
11點前來可以吃早餐,很久沒來吃現在要收加一了。
咖啡飲品各式各樣,可以加錢轉燕麥奶。
2023-01-27
最近都去左好多間Cafe Shop☕️到Chill一Chill同食好西🍽️❤️享受一個完美的晚餐😋 今次就去到尖沙咀麼地道嘅一間Cafe Shop - Reaction Coffee Roasters☕️Cafe shop嘅裝修擺設都比較簡約文青風格,紅色灰色白色嘅牆身顯出不同類型風格🥰岩哂想打卡嘅朋友仔,餐廳嘅空間都比較大,可以約埋一班朋友坐喺度食吓嘢傾吓計👧🏻🧒🏻👦🏻👩🏻 餐廳自設烘焙工場,製作自家風味精品咖啡🫘☕️☕️,同時主打多款素食主食,例如黑松露瀑布炒蛋漢堡等,不過今次我就冇叫到素食啦,就叫咗一款主食同一款漢堡包❤️⭐️Beef Cheek with Black Truffle Mashed Potato $198Beef check, kale, black truffle mashed potato, Parmigiano Reggiano over 24month, cherry tomato, 牛面頰, 羽衣甘藍, 黑松露薯蓉, 特級巴馬臣芝士粉, 車厘茄餐廳將牛頰肉煮到稔到不得了🐮🥩,入口即溶,牛面頰牛面頰肉肉中間更夾著一層層嘅骨膠原,簡直就係吃肉的享受😎再配埋黑松露薯蓉,係新鮮

餐廳將牛頰肉煮到稔到不得了🐮🥩,入口即溶,牛面頰牛面頰肉肉中間更夾著一層層嘅骨膠原,簡直就係吃肉的享受😎再配埋黑松露薯蓉,係新鮮人手製作嘅薯蓉🥔,味道香濃❤️羽衣甘藍🥬係經過特別烹調,食落去都唔會好苦!🤤整體來講都好好味😋😋

⭐️12 HOURS Hong Kong Char Siu Burger $148
Char siu, Grilled pineapple, kale, sunny side up, honey mustard, onion, sesame, balsamic vinegar, sesame burger, sweet potato fries叉燒, 烤菠蘿, 羽衣甘藍, 太陽蛋, 蜜糖芥末, 蔥, 芝麻, 黑醋, 炸番薯條, 芝麻漢堡
經過12小時秘製嘅叉燒🥩🐷,叉燒入口鬆軟,不失肉質嘅咬口,同出面燒味店嘅叉燒好唔同,但都有共同嘅點就係甜甜的唔會好乾👍🏻連埋菠蘿🍍、太陽蛋🍳、羽衣甘藍🥬、漢堡包🍔一齊食,不錯的喔!而餐廳用咗炸番薯🍠條做配菜,健康得來又高纖維又飽肚🤤

⭐️如消費滿指定金額,餐廳會免費贈送咖啡豆耳朵的金色小兔新年利是封一套🧧🧧
睇得多我既po都知道我打卡之餘好中意食得健康🥰🥗見到呢間k11附近紅磚工業風咖啡店好多素食同沙律選擇,就去打卡試下😳💜🍴黑松露大啡菇瀑布炒蛋漢堡🍔上碟立即心心眼😍擺盤ig-able 漢堡整體份量好大又juicy,有就快放唔落既黑松露炒蛋👑, 大啡菇, 地瓜薯條...漢堡包皮外脆內軟,顏色偏紅紫色 夠晒少女心🥳💗💗🥚炒蛋夠滑加上勁濃郁黑松露香味😚🥔地瓜薯條軟硬度適中(因為蕃薯的關係不會有肥膩的感覺,不知不覺就會吃多了😛)🍴Sous Vide美國牛小排沙律🥗Kale好新鮮而且好大碗🥰🥬,配搭橙片,番茄仔🍅顏色鮮豔😚牛小排既薄片足料香嫩🥩,調味係黑醋食完唔罪惡💛Kurin卡路里tips🍮:沙律澱粉方面係3色Quinoa,比起其他例如白飯意粉既澱粉質更低😳,而且低GI高纖維 飽肚之餘可以食住瘦~☆☕️ 熱焦糖朱古力🍫Caramel Chocolate甜度適中🍬濃厚的朱古力香味之餘,拉花圖案勁精嫩😉(獨角獸圖案🦄)據說有自家烘焙工場 下次試試先🤭最後因為就快新年,消費每滿$200餐廳都會送一套紅藍色❤💙勁有質感咖啡豆耳朵的金色兔仔新年利是封🐇拿翻去用定係打卡都得👑(๑ºั╰╯ºั๑)REACTION

🍴黑松露大啡菇瀑布炒蛋漢堡🍔

🥚炒蛋夠滑加上勁濃郁黑松露香味😚

🍴Sous Vide美國牛小排沙律🥗

☕️ 熱焦糖朱古力🍫

REACTION Coffee Roasters
📍尖沙咀麼地道32-48號麗東大廈地下A號舖
評分:💜💜💜💜🥙/5
素食menu加分而且好多Main選擇!!環境舒服( • ̀ω•́ )✧

2023-01-26 65 views
其實REACTION Coffee Roasters 自設烘焙工場製作自家風味精品咖啡 就算素食者都唔使驚🥰主打多款素食主食 如黑松露瀑布炒蛋漢堡🍔Black truffle seared scallops pasta $168 🐚平時叫意粉最多都係得兩粒帶子但呢到有成3粒大大粒既帶子😍 帶子入口好滑又充滿鮮甜💕 意粉十分掛汁仲有creamy既醬汁 配好香濃嘅黑松露味🍄Chilli con carne orecchiette with tomato $108🌶 必試新菜式❤️ 估唔到可以咁惹味🤤Orecchiette比較厚身 所以更有嚼勁 配上辣辣地嘅肉醬 真係超級好食🍅🌶Latte ☕️好喜歡latte既拉花 拉得好靚 所以好唔捨得飲🙈我自己鍾意奶多咖啡少 咖啡味道濃醇 奶味重 🥛🎉如消費滿指定金額 餐廳會免費贈送 咖啡豆耳朵的金色小兔新年利是封 一套🧧REACTION Coffee Roasters @reactioncoffeeroaster📍尖沙咀麼地道32-48號麗東大廈地下A號舖#尖沙咀cafe #文青風cafe #素食cafe #vegancafe #自家烘焙咖啡 #精品咖啡
製作自家風味精品咖啡 就算素食者都唔使驚🥰

我自己鍾意奶多咖啡少 咖啡味道濃醇 奶味重 🥛

🎉如消費滿指定金額 餐廳會免費贈送
咖啡豆耳朵的金色小兔新年利是封 一套🧧

📍尖沙咀麼地道32-48號麗東大廈地下A號舖
呢間喺尖沙咀嘅Cafe一直喺我嘅wish list入面🤫擺咗差唔多兩年都未有機會去😬😬年初三,諗住同男朋友去K11 Art House MCL睇戲🎬買完飛就去老麥平食我最愛嘅珍寶套餐😗點知去錯咗Art mall😬經過呢間嘅時候…👧🏻:呢間我一直都想食但冇乜機會👦🏻:難得出嚟尖沙咀就咪鬼食老麥!不如食呢間!👧🏻:好啦咁食呢間!餐廳用QR code形式落單~環境都算大同多位,但我哋朝早10點半去已經差唔多滿座🤣入座後見到已經有唔少人等位!!!人氣旺盛🤣🌟Baked Portobello w/ Black Truffle Scrambled Eggs Burger 🍔 $105 (4/5)嗰陣就係俾呢個又靚又colorful嘅招牌漢堡包吸引而bookmark咗😍❤️上枱係好大份,黑松露炒蛋超澎湃!🥰🤤首先佢個手工漢堡包係用咗紅菜頭去整,所以係紅色❤️好特別🫶🏻包體烘得好脆,仲要搽咗牛油🧈食落好香牛油味🤤大啡菇好juicy! 配上生菜同黑松露蛋黃醬,成個組合好match好好味😍重點!黑松露炒蛋滿瀉🫶🏻個蛋炒得好滑好嫩,仲要黑松露味好濃🥹另外配上炸蕃薯條,蕃薯味好出好甜~不過呢個就略嫌攤凍咗,所以唔
👧🏻:呢間我一直都想食但冇乜機會
👦🏻:難得出嚟尖沙咀就咪鬼食老麥!不如食呢間!
👧🏻:好啦咁食呢間!

嗰陣就係俾呢個又靚又colorful嘅招牌漢堡包吸引而bookmark咗😍❤️上枱係好大份,黑松露炒蛋超澎湃!🥰🤤首先佢個手工漢堡包係用咗紅菜頭去整,所以係紅色❤️好特別🫶🏻包體烘得好脆,仲要搽咗牛油🧈食落好香牛油味🤤大啡菇好juicy! 配上生菜同黑松露蛋黃醬,成個組合好match好好味😍重點!黑松露炒蛋滿瀉🫶🏻個蛋炒得好滑好嫩,仲要黑松露味好濃🥹另外配上炸蕃薯條,蕃薯味好出好甜~不過呢個就略嫌攤凍咗,所以唔夠熱同香脆,減咗少少分🤏不過個黑松露蛋黃醬太好味😋救返佢!同埋拎個包點啲醬都好好味🤣😭見到有啲人話覺得佢舊菇同炒蛋令個包濕咗唔脆,我又唔覺~整體都好滿意🤤好睇又好食🫶🏻

🌟Avocado Toast $98 (4/5)
呢個都好靚好打卡able🤣!! 有靚靚嘅食用花點綴🌸唔好睇佢簡單一個toast要一舊水,其實佢係好豐富!最頂有兩隻水波蛋,上面仲灑咗啲煙紅椒粉同蔥粒,一切開蛋汁流哂出嚟超治癒,蛋香味好濃😋中間係羽衣甘藍,已經剪走哂所有莖位,所以每一啖都係脆脆嘅葉~平時食羽衣甘藍成日都覺得好苦,但佢係甜㗎!仲要每一片都食到好fresh嘅沙律醋味🥰最底先係牛油果🥑牛油果已經壓成蓉,食落仲有淡淡嘅檸檬味💛包體用咗黑麥芽亞麻酸種麵包🥖外脆內煙韌,好鍾意❤️另外仲配有Feta Cheese菲達芝士🧀同脆鷹嘴豆,連埋個toast一齊食口感再正啲🫶🏻呢個食落去味道唔算好驚艷,但佢每一個部份都做得好出色,講唔出有咩不滿😗😋

🌟 Cappuccino (Hot/Nutty) $44 (4/5)
好難得有間cafe有得揀fruity定nutty😗飲落好smooth好滑,而且奶味好出好濃厚,啱哂鮮奶控🤣揀咗Nutty所以可可嘅苦澀味重啲~不過奶嘅比例較高,咖啡愛好者可能唔太鍾意🤣

Overall嚟講呢間嘅野食水準都好高🤤Cafe嚟講呢間嘅質素真係幾唔錯👍🏻而且擺盤都好有心機,打卡一流🫶🏻一朝早食到一個咁好食嘅brunch真係好幸福🤤真心值得一試呀💛

加一服務費:✅

回頭率:❤️❤️❤️❤️❤️ (5個❤️為滿分)

📍地址:Reaction Coffee Roasters (尖沙咀)
尖沙咀麼地道32-48號麗東大廈地下A號舖
  • Baked Portobello with Black Truffle Scrambled Eggs Burger
  • Avocado Toast
  • Cappuccino
2023-01-22 109 views
去Donki買完野腳好累朋友話想搵間cafe食少少野 休息下呢間環境勁簡約文青feel 用了紅磚同木系的主題主打多款素食架 就好黑松露瀑布炒蛋漢堡咁都好吸引而且幾清靜😍.🔸Black Truffle Seared Scallops Linguine $168大大粒帶子 中間仲有少少通透證明係熟度岩岩好黑松露醬紅洋蔥蒜片炒扁意粉勁香特級巴馬臣芝士同本菇成件事好夾 ✨.🔸Blueberry Bagel + Avocado $103藍莓忌廉芝士再加藍莓乳酪貝果有微微烤到脆邊仲有d穀麥脆脆加牛油果食係絕配~ .🔸Flat White $44自設烘焙工場 精品咖啡都有自己的風味仲有得揀nutty 同揀用咩奶幾細心 方便唔同要求的人😆.如消費滿指定金額, 會免費贈送咖啡豆耳朵的金色小兔新年利是封一套🧧.📍REACTION Coffee Roasters 📌尖沙咀麼地道 32-48號麗東大廈地下A號舖
去Donki買完野腳好累
成件事好夾 ✨
藍莓忌廉芝士再加藍莓乳酪
貝果有微微烤到脆邊
仲有d穀麥脆脆
加牛油果食係絕配~
🔸Flat White $44
自設烘焙工場 精品咖啡都有自己的風味