2020-09-01 486 views
上網睇到 有間串燒店 啲人話好食到飛起心諗有冇咁誇張 不過咁遠入到黎就試吓啦😂-第一啖都覺得真係幾好食既估唔到串燒牛俐都可以咁Juicy🤣雖然張相好平面 但係佢實物係好厚架越咬落去牛俐中心嗰個位 佢就越腍 加埋啲汁真係絕配諗返起都流口水了🤤-安格斯一口牛就比較普通肉味係幾濃但食落去有幾舊會有筋🤔$30 一串覺得唔係好抵食今次太飽淨係食咗呢兩樣 下次會去試埋佢地其他嘢食好味評分😋:4.5 /5🌟🌟抵食指數🤑:4/5 🌟🌟餐廳環境🧐: 3 /5🌟🌟價錢💰:厚切燒牛脷$26 安格斯一口牛$30
上網睇到 有間串燒店 啲人話好食到飛起

抵食指數🤑:4/5 🌟🌟
餐廳環境🧐: 3 /5🌟🌟
價錢💰:厚切燒牛脷$26 安格斯一口牛$30
2020-08-19 513 views
串燒海鮮店時令蟹膏海鮮粥 $98足料鮮甜,無得輸,蟹多膏加埋硯肉,粥吸左鮮味,唔錯!日式燒新鮮大鱔 $42驚喜重點,厚肉多汁,新鮮有口感,好食!馳名厚切牛脷 $25厚有口感,仲有肉汁,可以唔好燒咁耐,咁大塊爽呀!雞腎串 $15少少乾左d,可以掃多d汁同唔好燒咁耐。豬頸肉串 $15多汁,好味,火喉岩岩好,食到豬頸肉既爽滑。手打牛肉丸 $15普通正常,未有好彈牙。初戀芝士撞棍 $26有驚喜,芝士加響鈴,再加燒汁,口感幾特別,響鈴又索到味。。。📍可訂位,就唔洗等太耐。📍有手足親手整既手作仔賣
串燒海鮮店

時令蟹膏海鮮粥 $98
足料鮮甜,無得輸,蟹多膏加埋硯肉,粥吸左鮮味,唔錯!

日式燒新鮮大鱔 $42
驚喜重點,厚肉多汁,新鮮有口感,好食!

馳名厚切牛脷 $25
厚有口感,仲有肉汁,可以唔好燒咁耐,咁大塊爽呀!

雞腎串 $15
少少乾左d,可以掃多d汁同唔好燒咁耐。

豬頸肉串 $15
多汁,好味,火喉岩岩好,食到豬頸肉既爽滑。

手打牛肉丸 $15
普通正常,未有好彈牙。

初戀芝士撞棍 $26
有驚喜,芝士加響鈴,再加燒汁,口感幾特別,響鈴又索到味。

📍可訂位,就唔洗等太耐。
📍有手足親手整既手作仔賣
2020-02-10
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
  • 日式燒新鮮大鱔
  • 厚切牛脷
2020-08-16 1909 views
卒之因為友人來探訪,🤭又再玩遊戲,然之後就物色有什麼外賣可以叫。友人經常說這間彩虹,堂食的話好像吃法國餐,動輒都要兩三小時,我一般都不會有這麼的耐性,懶得反正可以叫外賣,等多久也沒所謂,就此一試。本身我叫了一個黑椒牛脷飯,黑椒汁都偏向杰,有點兒像鼻涕汁那種質地,但是牛脷,非常之厚切,三大塊厚切牛脷,又厚又爽,肉味濃郁,挺為香的。之後有試一試star war砂鍋蜆湯烏冬,麵條沒有特別,也是一早整好那種麵條,但是原來蜆肉非常爽,亦都沒有什麼細沙湯底還要非常之濃郁,酒味極為香濃,令到湯底有清酒的感覺。喇沙,跟其他出邊的東南亞色店號有所不同,它的湯底偏向多奶,或是椰奶的味道,沒有那麼辣,香料味道也不太強勁,其他配料不太多,有些豆卜,吸了湯味道也不錯。早上已經吃了真台客兩種滋味的雜物,即是炸大雞扒以及鹽酥雞;這是在試試串燒店的炸物,一種是椒鹽雞軟骨,大大棵,外面的粉亦都不多,因此起上來更加大快朵頤,爽口彈牙有趣,比這個雞軟骨更加出色。串燒,大鱔我沒有試,但賣相好像夠厚肉也不錯;菠蘿,細細片薄片的菠蘿,雖然薄,但是內裏非常多汁,夠甜美。雞泡魚乾,燒得較乾,但都夠香,不太薄就較有咬口

黑椒牛舌

本身我叫了一個
牛脷,又厚又爽,肉味濃郁,挺為香的。

之後有試一試
蜆肉非常爽,亦都沒有什麼細沙
湯底還要非常之濃郁,酒味極為香濃,令到湯底有清酒的感覺。

雞軟骨
墨魚咀

早上已經吃了真台客兩種滋味的雜物,即是
炸大雞扒以及鹽酥雞;這是在試試串燒店的炸物,一種是
比這個雞軟骨更加出色。

串燒,
大鱔我沒有試,但賣相好像夠厚肉也不錯;
菠蘿,細細片薄片的菠蘿,雖然薄,但是內裏非常多汁,夠甜美。
雞泡魚乾,燒得較乾,但都夠香,不太薄就較有咬口
Waiting Time
40 Minutes (Delivery)
Type of Meal
Dinner
黑椒牛舌
雞軟骨
2020-07-04 815 views
彩虹小食串燒專門店 💛大埔💛-好出名的串燒店💛 想食好耐了🤤 上次諗住食但walk-in 真係太多人了,今次醒目就終於book咗枱了😜-🔍 膏蟹海鮮粥 🦀 (時價)$108大大隻蟹好足料🤤 隻蟹仲要勁多蟹膏,勁邪惡勁吸引!入面主要都係蟹,跟住仲有啲大大隻嘅蜆。海鮮粥煮得好軟綿綿,仲要好入味,特別係啲蟹膏有啲仲會係啲粥入面,正!-🔍 厚切牛脷 $26🔍 金菇肥牛卷 $40🔍 安格斯一口牛$30🔍 心太軟芝士牛丸 $23🔍 雞肉串 $16🔍 雞皮串$19🔍 豬頸肉串 $16🔍 黑豚肉串 $16🔍 司華力腸 $19🔍 原隻燒茄子 $42🔍 芝士玉子燒 $22大力推介心太軟芝士牛丸😋,見到芝士在面已經夠邪惡,咬落去牛丸度可以話爆漿,爆曬啲芝士出嚟超正!🤩厚切牛脷名不虛傳,大大塊牛脷,肉質鬆軟超好食!個人認為一口牛,牛肉粒有啲偏硬。原隻燒茄子好夠味,茄子亦都夠晒林,食完有種唔夠嘅感覺🤤 本來期待咗好耐嘅芝士玉子燒,但食落感覺上比較普通。全部串燒都係即叫即整,新鮮熱辣😋今次辣度叫咗BB辣,不過食落去其實覺得冇咩辣味(好輕微),如果鍾意食辣嘅朋友可以叫辣啲😋-🔍 椒鹽香脆雞中翼 $40新鮮熱辣,椒鹽
彩虹小食串燒專門店 💛大埔💛
🔍 司華力腸 $19
🔍 原隻燒茄子 $42
🔍 芝士玉子燒 $22

🔍 椒鹽香脆雞中翼 $40
新鮮熱辣,椒鹽味好重😋不過個人認為落重咗少少手😂有啲鹹...
🔍 奇異果鳳梨汁沙冰 $28
🔍 紅肉火龍果鳳梨汁沙冰 $28
兩杯嘢飲都勁正!炎炎夏日,食串燒配搭兩杯沙冰簡直一流,無論係火龍果定係奇異果,兩種沙冰飲落去都有粒粒咬口嘅感覺,兩杯飲落去都有勁Fresh嘅感覺🤤特別推介紅肉火龍果味,無論係賣相,定係飲落去都勁清新涼快嘅口感😋
食物質素:8/10
環境氣氛:6/10
回頭指數:8/10
📍 彩虹小食串燒專門店 (大埔)
大埔運頭街12-18號美華大廈地舖
2020-06-29 494 views
嘢食質素嚟講其實真係唔推薦🤢啲墨魚咀食落去嗰陣就覺得有臭味,開頭以為係正常所以無為意,結果五個人入面,食最多墨魚咀嘅兩個人肚痾同嘔左幾日,個人覺得牛舌真係好鹹,食左一塊就已經唔想食🤦🏻‍♀️不過當支持下黃店,裝修嚟講都幾特別,服務態度都好好,同埋都幾熱鬧,防疫方面嘅措施都ok,有酒精搓手液同隔版😆其實中學嗰陣都有食開佢地嘅lunch,都覺得ok,所以一直都好想試下佢地晚市嘅串燒,不過今次嘅經歷都幾令我失望🤢🤦🏻‍♀️都唔會再食了。
嘢食質素嚟講其實真係唔推薦🤢

2020-06-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2020-06-09 932 views
睇左呢間黃店好耐,想試好耐,卒之有機會試吓由於早上落大雨,是晚人流較小;8:45入座都唔使排隊,就係好想食蟹粥先老遠嚟幫襯🤤聽到侍應推介Star War 蟹膏粥$108😱😱😱咁平,真係邊有可能🤩🤩🤩上枱時仲滿心期待,點知一食就知唔掂😰雖然隻蟹頗大,仲有花甲跟埋煲粥,賣相吸引食落口feel到唔新鮮,仲好「梅」😡朋友食左兩件已經叫我唔好食,跟侍應講都肯即時幫我換過另一煲,不過我哋都係怕怕;批蟹應該同步陣亡😢粥都無厘味道,唔敢再試😕最後店出幫我們取消此蟹,勇於承擔👍🏻好大個蟹蓋,不過無乜蟹膏😔呢件咬左兩啖就止口😣鹽燒油甘魚鮫$68,正常!雪花霜降一口牛$33,無乜味道黑豚肉串$16,呢個比較好味雞全翼$34,一般基本上串燒好易整,都做到好一般,真心難😥芒果益力多沙冰$28唔黃唔食仲要帶個唔喜歡黃之朋友嚟試就出事😅不過我好喜歡佢哋既風格唔知係咪開咗荃灣分店,大厨轉左去新場幫手,是次真心「難」食😕
睇左呢間黃店好耐,想試好耐,卒之有機會試吓

聽到侍應推介Star War 蟹膏粥$108😱😱😱
咁平,真係邊有可能🤩🤩🤩

上枱時仲滿心期待,點知一食就知唔掂😰
雖然隻蟹頗大,仲有花甲跟埋煲粥,賣相吸引
食落口feel到唔新鮮,仲好「梅」😡
粥都無厘味道,唔敢再試😕
最後店出幫我們取消此蟹,勇於承擔👍🏻
Star  War  膏蟹海鮮粥

好大個蟹蓋,不過無乜蟹膏😔

呢件咬左兩啖就止口😣

鹽燒油甘魚鮫$68,正常!
鹽燒油甘魚鮫

雪花霜降一口牛$33,無乜味道
黑豚肉串$16,呢個比較好味
雞全翼$34,一般
基本上串燒好易整,都做到好一般,真心難😥
串燒

芒果益力多沙冰$28
芒果益力多沙冰

唔黃唔食仲要帶個唔喜歡黃之朋友嚟試就出事😅

不過我好喜歡佢哋既風格

唔知係咪開咗荃灣分店,大厨轉左去新場幫手,
是次真心「難」食😕

2020-06-08
鹽燒油甘魚鮫
2020-06-07 563 views
為何深夜總是餓。。。。杜生介紹過的黃店,其實環境坐得幾舒服,第一次食,雖則吾係樣樣都非常好食,但都有d值得回味既,概括黎講都可以再番撻。但因為個日肚餓,所以兩人叫左個墨魚汁意粉,望落好黑好都好夠熱,但可惜吾多夠味,少左d蒜味同咸味,吾推薦。大啡菇吾知係咪燒完無乜汁,有d乾身。椒鹽軟殻蟹份量都夠2人share吃,好脆及惹味!燒茄子個人認為可多加蒜蓉會更香。如牛脷就燒得好吾錯,幾惹味及肉身軟腍!下次可以試多d佢既燒肉。。

墨魚汁意粉
燒茄
燒牛脷
炸軟殻蟹
2020-05-01 1442 views
The two of us came here during dinner time. It is recommended that you book a table as the restaurant is quite small. We had called to book and still had to sit in their old shop. The atmosphere was a bit odd but the food made up for it. The best dishes were the abalone and cheese balls. I felt that the portions were quite small for the price though.
Abalone
Scallops
Cheese  balls
Abalone
Scallops
2020-04-23 1164 views
今日同埋豬先生同朋友一行四人尼食dinner,衣度一定要book位,唔book應該食唔到,仲要留定佢地出名既蟹粥,好快賣晒四個人食串燒既好處係可以叫多好多野大家share, 如果得兩個人食仲要叫蟹粥應該好快飽左。今日叫左好多肉同蔬菜類,雞軟骨,豬牛雞衣d係必叫,全部燒得好好食,另外冬茹,翠肉瓜,金菇肥牛,都唔錯,而且每串都好大串,由其係肉類,建議大家可以食住再叫第二輪衣度個蟹粥非常足料,好濃蟹果,又多肉,成隻蟹比你最後以甜品作結,衣個甜品四人分岩岩好

衣度個蟹粥非常足料,好濃蟹果,又多肉,成隻蟹比你

最後以甜品作結,衣個甜品四人分岩岩好
2020-04-16 1282 views
想來試呢間好耐啦 Book咗八點 就算疫情期間 平日都唔少人喺出邊排隊 周圍行咗一個圈到 返到去就入得座喇 一早打電話嚟留咗個蟹粥同鮑魚 老闆話賴尿蝦就快賣晒 唔知幾時先返 見到個Menu又有推介賴尿蝦 就索性試吓啦睇返Menu都有唔少選擇第一次嚟我哋就叫咗佢推薦嗰啲👆🏼初戀撞棍 其實就係芝士燒響鈴 🔔都唔錯 幾特別👆🏼膏蟹粥 必食 勁濃厚既蟹味 仲要好多蟹膏蟹肉 一d都唔腥👆🏼賴尿蝦+椒鹽鮑魚 認真講 賴尿蝦未到想像中咁好食 只係一般般 而椒鹽鮑魚反而就真係值得一食啦 食落好林 略嫌椒鹽多咗啲 遮咗浸鮑魚味👆🏼帶子係叫鮑魚送嘅 裙邊好好食👆🏼呢個牛舌又係必食 爽口 👆🏼嘢飲方面叫咗鹹柑桔同埋個藍莓沙冰 鹹柑桔幾有驚喜 但係藍莓沙冰就正常啦最後買單千幾 其中賴尿蝦佔咗一半 下次去到會再試下其他嘢
周圍行咗一個圈到 返到去就入得座喇

👆🏼嘢飲方面叫咗鹹柑桔同埋個藍莓沙冰
鹹柑桔幾有驚喜 但係藍莓沙冰就正常啦

最後買單千幾 其中賴尿蝦佔咗一半 下次去到會再試下其他嘢
2020-03-29 1188 views
大埔黃金店串燒,新鮮惹味!一定要試試!馳名厚切牛脷($25)超大塊燒牛脷果然名不虛傳,肉質鬆軟濕潤,啖啖肉非常美味!日式燒新鮮大鱔($42)大鱔燒得剛剛好,鮮甜又Juicy,加上微甜的日式燒汁,更加惹味,來彩虹必點呀!Star War膏蟹粥($88)蟹仲多過粥,仲落埋蜆,煲粥又點會唔甜?不過就無想象中成煲橙色咁誇張。蟶子+象拔蚌($200)鮮美又爽甜的貝類,一啲都唔韌,用蒜油燒熟,再加蟹籽味道更鮮!
大埔黃金店串燒,新鮮惹味!一定要試試!

馳名厚切牛脷($25)
超大塊燒牛脷果然名不虛傳,
肉質鬆軟濕潤,啖啖肉非常美味!

日式燒新鮮大鱔($42)
大鱔燒得剛剛好,鮮甜又Juicy,
加上微甜的日式燒汁,更加惹味,來彩虹必點呀!

Star War膏蟹粥($88)
蟹仲多過粥,仲落埋蜆,煲粥又點會唔甜?
不過就無想象中成煲橙色咁誇張。

蟶子+象拔蚌($200)
鮮美又爽甜的貝類,一啲都唔韌,
用蒜油燒熟,再加蟹籽味道更鮮!

2020-03-26 813 views
入大埔行山好開心,行完山搵嘢食仲開心,因為黃埔手足好勇武,幫襯呢度嘅黃店,振興經濟,絕對係榮幸之事。雖然呢度食串燒為主,但係全晚食得最舐舐脷嘅係呢窩時令膏蟹海鮮粥,兩個人食,每人起碼有兩碗,才不過九十八蚊,超抵食。海鮮粥煲得好綿,亦非常鮮味,仲有大蜆同隻半膏蟹畀你慢慢吮,正到冇朋友👍。串燒方面,我哋叫咗雞皮,豬頸肉,黑豚肉,雪花霜降一口牛,豆卜,菠蘿,原隻茄子同初戀芝士撞棍,全部都屬正常水準,唔錯,唯獨係最後嗰樣芝士撞棍(即係炸響鈴上面鋪塊芝士), 腐皮燒完後變得有啲靱,口感一般。所有串燒都可以自選辣度,我哋叫咗 BB 辣,但係食落口一啲辣味都感覺唔到😂,所以如果你食得辣,建議可以叫高一兩級。最後都想一提佢哋嘅飲品,質素又係好高,我飲嘅 852 咸濕沙冰,即係桔仔水嘅沙冰版,酸酸哋甜甜哋鹹鹹哋,非常好飲😋;友人叫咗杯性感檸蘿柚沙冰,據佢所講,檸檬同菠蘿味都突出,西柚味相對較少,不過整體嚟講都幾好飲。

2020-03-21 548 views
良心食店膏蟹海鮮粥,一鍋一隻膏蟹不得了,加埋花甲一齊煲甜到呢😋隻蟹仲要勁多膏,但都只係賣$98蚊好抵食,仲有燒新鮮大鱔又係好好食,燒到皮脆肉嫩,肉質爽脆彈牙,鱔肉又夠厚,呢個係必食推介,其他雞腎,雞皮同帆立貝亦燒得味道唔錯,同埋燒韮菜,調味做得好好,下次再嚟要食燒鮑魚,牛脷同大頭蝦,如果想食蟹粥最好預先打電話預訂,因貨量唔多,可能因為食物太好味,所以平日都吸引到幾多客人,店外經常企滿等位嘅客人,想食好嘢嘅要有心理準備。
良心食店
2020-03-01 1030 views
見到街坊小店好吸引,就入去試下,店舖分左兩間打對面,一間啲師傳燒野食,一間比客人坐低食,全程就唔會有燒野食既味染到成身都係讚燒花甲好味道當日老闆娘推薦買兩隻扇貝送六隻花甲,所以嗌黎試試,不過不失,花甲有少少沙,大細都有少少參差,可能太忙所以未必顧及到頭咁大扇貝 ($100隻 買兩隻送一隻)好味道.5蒜味濃,扇貝肉一開二更加入味,加埋啲菇同汁一次過食哂好正串燒(杏包菇、雞腎、雞皮、牛脷)好味道串燒唔錯,價錢比食海鮮化算如果宵夜口痕想食野飲野食呢度小食會好有風味Star War膏蟹海鮮粥好味道黎呢間店必點真係超好味同足料,個粥有香濃蟹味,食到一滴都不漏,必嗌總括黎講有啲少貴,出糧黎食都幾開心

燒花甲
好味道

頭咁大扇貝 ($100隻 買兩隻送一隻)
好味道
蒜味濃,扇貝肉一開二更加入味,加埋啲菇同汁一次過食哂好正

串燒(杏包菇、雞腎、雞皮、牛脷)
好味道
串燒唔錯,價錢比食海鮮化算
如果宵夜口痕想食野飲野食呢度小食會好有風味

Star War膏蟹海鮮粥
黎呢間店必點真係
超好味同足料,個粥有香濃蟹味,食到一滴都不漏,必嗌
總括黎講有啲少貴,出糧黎食都幾開心
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2020-02-24 997 views
係唔起眼既巷仔入面有出色既串燒小店,設計工業風 有人情味💛-海鮮宵夜大餐老闆娘介紹左海鮮A,B,C 餐,全部都係叫一樣海鮮再送指定海鮮。諗都無諗 就叫晒3個餐,成台都係海鮮,帶子、聖子、鮑魚....-蔬菜類都叫左燒茄子🍆、翠玉瓜、雞髀菇另一highlight 係肉骨茶,叫左兩碗三個人share (其實都幾大碗 我地又叫得多野食 如果叫少碗就剛剛好)睇落黑蚊蚊好似唔討好咁,飲落去好甜、落咗好多杞子總括黎講,食物鹹甜得宜,唔會太重口味仲叫咗一支薏米水,不過太飽了,枝裝好方便take away!
係唔起眼既巷仔入面有出色既串燒小店,設計工業風 有人情味💛

-海鮮宵夜大餐

-蔬菜類
都叫左燒茄子🍆、翠玉瓜、雞髀菇

總括黎講,食物鹹甜得宜,唔會太重口味