2023-02-04 1432 views
同3個男仔fd一齊食飯六,七年無聚 想搵個坐得耐嘅地方吹下水!啤一啤佢!佢哋提議去呢度食~~~班麻甩仔打完波,成日嚟呢度嘅我班fd係熟到餐牌都唔洗睇就嗌餸一坐低就有壺老火湯擺響台自己任裝 好正吖!我小菜就一定嗌~~~~椒鹽鮮魷有炸蒜放面 絕對唔係炸皮肉分離嘅做得唔錯👍🏻其他就由熟客朋友們發板蒸水蛋魚餅炒豆苗燒乳鴿粉絲雜菜齋煲特別介紹:水煮三寶 呢個真心正,好惹味 送酒一流 所以飲咗啤酒🍻2 Set !!! 除咗蒸水蛋好麻麻之外全部菜都係好食嘅適合一班人大拆一餐比較家常便飯feel啲但係超級抵食人均消費 :$250
同3個男仔fd一齊食飯

六,七年無聚 想搵個坐得耐嘅地方

吹下水!啤一啤佢!

佢哋提議去呢度食~~~

班麻甩仔打完波,成日嚟呢度嘅

我班fd係熟到餐牌都唔洗睇就嗌餸

一坐低就有壺老火湯擺響台

自己任裝 好正吖!

我小菜就一定嗌~~~~椒鹽鮮魷

魚餅炒豆苗

燒乳鴿

粉絲雜菜齋煲

特別介紹:水煮三寶

呢個真心正,好惹味 送酒一流

所以飲咗啤酒🍻2 Set !!!

除咗蒸水蛋好麻麻之外

全部菜都係好食嘅

適合一班人大拆一餐

比較家常便飯feel啲

但係超級抵食

人均消費 :$250
2023-02-02
$250 (Last Night Supper)
  • 水煮三寶
2022-01-13 2038 views
老友聚舊,當然要揀間坐得舒服又抵食嘅餐館啦!這間有小菜和火鍋選擇,今次我們選擇了小菜魚香茄子,好多茄子,鹹魚味好香京都肉排咖哩啫啫雞煲,夠辣,不過雞就比較少有例湯,加埋一碗白飯,我們3個大男人都夠食,平均都係幾十元,又坐得舒服,唔錯
老友聚舊,當然要揀間坐得舒服又抵食嘅餐館啦!
這間有小菜和火鍋選擇,今次我們選擇了小菜

魚香茄子
魚香茄子,好多茄子,鹹魚味好香
咖哩啫啫雞煲
咖哩啫啫雞煲,夠辣,不過雞就比較少

2022-01-05
魚香茄子
咖哩啫啫雞煲
2021-12-20 1390 views
天氣咁凍,約朋友打邊爐自然成為約聚會既首選。朋友推介依間灣仔名海閣打邊爐,地點夠曬方便。係銅鑼灣行完街再行過來都唔使10分鐘,fit曬。去到坐底先叫左個炸魷魚豆腐雙拼小食,炸得好香口,又唔會太厚粉。人齊就叫左個鴛鴦鍋,一邊清湯,一邊沙爹,略顯沙爹味淡左d,下次可以試下麻辣湯。前菜叫左個手打四寶丸,每款3粒,食落彈牙有咬口,相當唔錯。叫左個大雪花牛,夠曬大碟,睇相都見到d脂肪分佈均勻,食落好夠牛味。叫左碟手切牛,都好鮮嫩滑口。仲叫左好多唔同野食,質素都唔錯,真係好抵食。
前菜叫左個手打四寶丸,每款3粒,食落彈牙有咬口,相當唔錯。
叫左碟手切牛,都好鮮嫩滑口。
仲叫左好多唔同野食,質素都唔錯,真係好抵食。
雪花牛
手切鮮牛
2021-12-17
  • 手切牛
  • 雪花牛
2021-12-19 1039 views
名海閣火鍋小菜📍灣仔社老誌6號群策大廈4-5樓對上一次來打邊爐😀今次試下小菜😋呢間對比起街邊大排檔會坐得比較舒服同埋價錢好大眾化👍🏻小菜平均$80~$120左右~另收加一叫左9樣野餸,另外佢會送例湯+糖水埋單$1008🤣~好抵食✌🏻椒鹽鮮魷$55 例~小食瑤柱肉碎蒸蛋$80⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5個蒸水蛋🥚好滑🥺❤️同埋好足料好味😋麻辣水煮滑牛肉$98⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5 呢個大推👍🏻超入味水煮牛肉而唔會太咸,麻辣調味控制得好好👍🏻食完唔會好口乾🤣水煮湯有埋芽菜、雲耳、青瓜😋正小炒皇$98⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5 呢個好夠鑊氣蘿蔔乾、腰果、蝦仁、蝦乾、韭菜、叉燒好足料 😋🍻用嚟配啤酒或者送飯一流 薑蔥田雞煲$102⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5田雞肉好滑好嫩~好夠獲氣糖醋骨$80⭐️⭐️⭐️⭐️/5酸酸甜甜好開胃沙鍋魚頭煲$98⭐️⭐️⭐️⭐️/5魚頭同豆腐炆得唔錯😍椒鹽豬扒$80⭐️⭐️⭐️/5略嫌豬扒鞋咗少少🤏金銀蛋浸豆苗$88⭐️⭐️⭐️/5正常野不過不失送的糖水是紅豆沙😛味道還好👌🏻汽水$16 杯 凍檸茶$18 杯總括來講會再encore ❤️👍🏻

名海閣火鍋小菜

個蒸水蛋🥚好滑🥺❤️同埋好足料
好味😋

麻辣水煮滑牛肉$98
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5 呢個大推👍🏻
超入味水煮牛肉而唔會太咸,
麻辣調味控制得好好👍🏻
食完唔會好口乾🤣
水煮湯有埋芽菜、雲耳、青瓜😋正

小炒皇$98
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5 呢個好夠鑊氣
蘿蔔乾、腰果、蝦仁、蝦乾、韭菜、叉燒
好足料 😋🍻用嚟配啤酒或者送飯一流

送的糖水是紅豆沙😛味道還好👌🏻

汽水$16 杯

凍檸茶$18 杯

總括來講會再encore ❤️👍🏻
估唔到成日去群策大廈食晏, 竟然咁耐都冇食過呢間名海閣火鍋小菜, 今日趁住得閒少少, 佢會一會呢間漏網之魚, 睇吓味道如何平日晏晝有午市套餐, 非常抵食, 套餐包括一份自選主食、老火湯同嘢飲, 分量唔算多, 但好食飽肚<甜梅菜扣肉飯>大食妹喺灣仔比較少見到有梅菜扣肉飯, 難得見到一定要嗌甜梅菜扣肉飯嘅梅菜扣肉脂肪含量啱啱好, 唔會太柴都唔會太肥膩, 扣肉入口即溶梅菜味道甜甜地, 送飯一流<蓮藕炒豬頸肉飯>同事就嗌咗份蓮藕炒豬頸肉飯蓮藕好脆好薄, 豬頸肉都幾爽身雖然老火湯料唔係好多, 但勝在暖笠笠咖啡都還可以
<甜梅菜扣肉飯>
大食妹喺灣仔比較少見到有梅菜扣肉飯, 難得見到一定要嗌
梅菜味道甜甜地, 送飯一流
<蓮藕炒豬頸肉飯>
同事就嗌咗份蓮藕炒豬頸肉飯
蓮藕好脆好薄, 豬頸肉都幾爽身
雖然老火湯料唔係好多, 但勝在暖笠笠
咖啡都還可以
  • 甜梅菜扣肉飯
2020-05-31 2545 views
今日姨甥生日,去名海閣火鍋慶祝,我們一共六個人 訂咗枱七點,一去到就有枱畀我哋,我們就叫咗一個雪梨花膠湯底,再點了一碟手切肥牛,一碟炸響鈴,手打四寶丸,鵝腸,蘿蔔,豬紅,自家製蝦水餃,一碟西生菜,還有皇帝菜,調味料來了,我們教好調味料,湯底就跟住到,再黎手切肥牛,急不及待,先把湯底一人一碗喝了先,花膠湯真好味,然後再加番上湯,我們就開始灼牛肉,牛肉好鮮味,再灼炸響鈴,炸響鈴非常之好食,手打四寶丸好爽口彈牙,自家製蝦肉水餃,蝦肉好好爽口,食飽後,就想起上次有$90元現金券,但是過咗期,於是我哋問店員,因為疫情嚟唔到食,可否用得過期現金券,專員話可以,我們非常開心,最後店員問我哋用乜名訂位,如果用openrice每人就有一支可樂送,我哋話係用openrice訂枱,跟著店員就攞六支可樂畀我們,還每人送一碗綠豆沙,真是食得飽飽了,超抵食,埋單後,又有幾十蚊現金券呀,下次又可以再嚟食一餐
今日姨甥生日,去名海
2020-05-19
  • 炸響鈴 自家製蝦肉水餃
2020-05-22 1289 views
限聚令放寬八人後 ,今天約埋 一齊出嚟吃火鍋 。因上次食完後有優惠券,因疫情關係已經過了期, 即管問問店員,可否使用優惠券。 心想應該唔可以但都嘗試一下,點知店員很有禮貌地回覆,這個是特別的情況,當然可以繼續使用啦。還可以一次過使用多張 ,令我這餐慳回了一百元, 還送了我們每人一支樽裝可樂。這餐食得幾開心又愉快。 這間的食品一向都有保證,個響鈴是我最鍾意最鍾意的。 個人認為食嘢除咗味道還有店舖的職員態度有唔有善,係好重要的。
  • 響鈴
2020-01-28 454 views
品質有保證,估唔到一家人一行六人, 平均每人唔使二百蚊食到澳洲和牛又有花膠雪梨湯底,餃子很好食不能不讚。鱔片和脆肉鯇 好有魚味 連我老公平時唔食魚頭嘅都讚, 還有響鈴兩碟 響鈴同出面嘅很不同很厚同埋吸收咗啲湯嘅味道超好食 仲有蝦滑,另外兩款菜還有一碟羊肉 已經食得飽飽再來一碗紅豆沙紅豆沙真材實料起曬沙甜度適中 以為完美結局啦點知臨走時還送我們支裝可樂。 正當大家食完很興奮的時候再看看張單大讚超級抵食。 家人狂讚話我揀得非常之好精心推介。
2020-01-27
2020-01-13 370 views
和一班同事食火煱晚飯,同事推介牛肉。湯底花膠雪梨雪耳降下火,潤返下,一定要飲湯先,湯清甜又香,然後再做湯底,一碟雪花和牛大大碟,牛味十足滑滑,超好食,不能停口回味無窮。頭頭見到一大碟牛覺得會唔會食唔完,點知食完後,大家還要試手切肥牛,又一大碟還個牛味比上碟還重,如果係牛魔王一定要試。其它丸類都好好味,還一定要叫響鈴,和外面其它 響鈴不同,這個厚度很好,配合火煱食法一流。蝦蛟用來打邊爐,原來是非常夾。大飽口福。
2020-01-13
夠晒平民同埋貼地, 餐館/酒樓 午市 供應小炒, 炒粉炒麵, 套餐飯, 有西茶飲, 而晚市做火鍋 👌🏻service 親切. The building is full of local restaurants (酒樓), I picked this place because it featured quite a few Chinese set lunches, Asian stir fries and Cha Chaan Teng drinks like Milk Tea, Lemon Tea.You won’t be here for the atmosphere and interior, but lunch set is not expensive, quite tasty, easy to find seats although almost full when I stumbled in here. I ordered the Duck Leg Soup with Rice, the taste was quite good but honestly not the

I ordered the Duck Leg Soup with Rice, the taste was quite good but honestly not the best I’ve had, in fact far from it.

However, I must mention it has spacious and comfortable seating, waitress are very attentive and nice.

2019-09-26 1785 views
中秋節前夕同班同事出去食下飯聚一聚見到有間新餐廳即刻去試下原來下晝冇得打邊爐不過唔緊要試問邊個打工仔可以食lunch去打邊爐咁串咀?所以食下碟頭飯都唔錯原來下晝都可以一位我哋六個人已經可以坐房唔係講笑所有碟頭飯麵嘅size真係麻甩佬份量🙈🙈🙈🧒🧒🧒🧒🧒🧒🧒其實佢啲炒粉麵都幾好食夠曬鑊氣火候😽😽😽先講講個西炒飯飯粒分明炒得乾身海鮮粒粒都幾多只可惜西炒飯最緊要嘅精髓係茄汁味🍅蕃茄味比較淡只係食得出鹹味極其量只可以話係一個普通炒飯唔可以話係西炒飯瑤柱雜菌伊麵幾好食起碼唔會食到成口油但係瑤柱嘅份量相對較少而且仲要喺哂個底唔食到最後幾乎唔會發覺不過個麻辣海鮮湯面就中伏🦐個湯底嘅辣味好格硬似係熱水加辣椒醬個麵冇咩味道而且好似仲未煮熟。。。歌值得一讚嘅地方係鮮魷🦑煮得幾好夠爽夠甜夠彈牙例湯都幾好飲好足料😋不過建議全部餐都可以有野飲因為比起茶餐廳都有啲貴就咁一個炒粉麵已經60蚊仲要冇野飲好難吸引到打工仔下次再番轉頭幫襯😂
中秋節前夕
同班同事出去食下飯聚一聚
見到有間新餐廳即刻去試下

原來下晝冇得打邊爐
不過唔緊要

試問邊個打工仔可以食lunch去打邊爐咁串咀?
所以食下碟頭飯都唔錯

不過個麻辣海鮮湯面就中伏🦐
個湯底嘅辣味好格硬
似係熱水加辣椒醬

個麵冇咩味道
而且好似仲未煮熟。。。

歌值得一讚嘅地方係鮮魷🦑煮得幾好
夠爽夠甜夠彈牙