2024-08-30 139 views
同朋友喺港澳碼頭搭船出發去澳門玩,上船之前決定喺信德中心醫飽個肚先!經過發現原來錦麗喺信德中心都開咗分店,餐廳座位闊落舒適,睇嚟食返碗越式湯河先再上船,都係一個唔錯嘅選擇~酥炸軟殼蟹撈檬💰HK$78軟殼蟹外層炸到酥脆可口,內裡嘅肉質仍然保持柔嫩!檬粉口感順滑,能夠好好吸收醬汁嘅味道~錦麗牛丸粉💰HK$74麵底簡咗金邊粉,口感順滑得來帶有彈性!牛丸肉味香濃,而且爽口彈牙,味道出色!湯底亦係成碗粉嘅精華所在,每一啖飲落去都係清甜嘅牛肉香味,令人齒頰留香~特色小食拼盤💰HK$79有金絲網蝦春卷、越式蔗蝦、法式蒜蓉牛油雞翼同埋香茅豬扒!可以一次過品嚐哂咁多款越式小食~馬拉盞醬時蔬💰HK$42通菜質地柔嫩,配搭惹味嘅馬拉盞醬,令人食慾大開~鹹檸檬青檸梳打(凍)💰HK$38結合咗鹹檸檬嘅酸鹹味、青檸嘅清香同埋梳打水嘅氣泡感,整體味道非常清爽~玫瑰龍眼茶(熱)💰HK$28淡淡嘅龍眼香甜味再加上玫瑰嘅花香,感覺好養生~

酥炸軟殼蟹撈檬💰HK$78

錦麗牛丸粉💰HK$74

特色小食拼盤💰HK$79

馬拉盞醬時蔬💰HK$42
通菜質地柔嫩,配搭惹味嘅馬拉盞醬,令人食慾大開~
馬拉盞醬時蔬

鹹檸檬青檸梳打(凍)💰HK$38
鹹檸檬青檸梳打

玫瑰龍眼茶(熱)💰HK$28
淡淡嘅龍眼香甜味再加上玫瑰嘅花香,感覺好養生~
玫瑰龍眼茶

Type of Meal
Dinner
馬拉盞醬時蔬
鹹檸檬青檸梳打
玫瑰龍眼茶
2024-08-16 252 views
我嘅老友,上次食過這間越南餐廳🍴⋯⋯念念不忘還要帶埋我去試😏⋯⋯今次嚟到上環,因為我哋住喺港島所以方便啲⋯⋯原來佢都有好多間分店嘅😬⋯⋯餐廳非常整潔,而且都坐得幾舒服!香茅咖喱豬扒飯咖喱汁非常濃稠,而且好香咖喱味⋯⋯滿滿的椰香味!帶點微辣!非常香滑!豬扒鮮嫩多汁!最鍾意佢嘅香茅味道好出!火車頭河粉有穀飼肉眼、牛筋、熟牛肉、牛丸及扎肉⋯⋯材料非常豐富!而且品質都唔錯!牛筋仲好大條㖭啊!湯底仲好好味添⋯⋯可能係用牛骨湯熬湯,所以特別香濃!越式蟹.肉餅蕃茄湯檬粉蟹肉餅有兩件,而且都幾大件啖啖蟹肉,非常鮮味!鮮蕃茄湯底非常濃郁!好香甜!豆腐卜吸收晒湯底超好味!仲有我最愛嘅扎肉添!絕配油炸鬼油炸鬼喜出望外,香脆可口!熱辣辣!越式蔥油雞翼原本想食牛油雞翼,但係已經沽清!不過蔥油雞翼都好好食⋯⋯越式蔗蝦越式料理點少得佢!彈牙鮮甜!家鄉魚餅魚餅都好鮮味!越南滴滴咖啡咖啡味非常香濃!夏日炎炎點少得凍飲🥤清甜甘蔗汁凍美祿
我嘅
老友,上次食過這間越南餐廳🍴⋯⋯
念念不忘還要帶埋我去試😏⋯⋯
今次嚟到上環,因為我哋住喺港島所以方便啲⋯⋯
原來佢都有好多間
分店嘅😬⋯⋯

餐廳
非常整潔,而且都坐得幾舒服!

香茅咖喱豬扒飯

咖喱汁非常濃稠,而且好香咖喱味⋯⋯
滿滿的椰香味!
帶點微辣!非常香滑!
豬扒鮮嫩多汁!最鍾意佢嘅香茅味道好出!

火車頭河粉

有穀飼肉眼、牛筋、熟牛肉、牛丸及扎肉⋯⋯材料非常豐富!
而且品質都唔錯!
牛筋仲好大條㖭啊!
湯底仲好好味添⋯⋯
可能係用牛骨湯熬湯,所以特別香濃!

越式蟹.肉餅蕃茄湯檬粉

蟹肉餅有兩件,而且都幾大件啖啖蟹肉,非常鮮味!
鮮蕃茄湯底非常濃郁!好香甜!
豆腐卜吸收晒湯底超好味!
仲有我最愛嘅扎肉添!

絕配油炸鬼

油炸鬼喜出望外,香脆可口!
熱辣辣!

越式蔥油雞翼

原本想食牛油雞翼,但係已經沽清!
不過蔥油雞翼都好好食⋯⋯

越式蔗蝦

越式料理點少得佢!彈牙鮮甜!

家鄉魚餅

魚餅都好鮮味!

越南滴滴咖啡

咖啡味非常香濃!

夏日炎炎點少得凍飲🥤
清甜甘蔗汁
凍美祿
  • 香茅咖喱豬扒飯
  • 火車頭河粉
  • 越式蟹肉餅蕃茄湯檬粉
是日晚餐喺信德中心搵嘢食天氣熱唔係好想食飯,行過見到錦麗有晚餐88蚊起, 咁啱又唔使等位 ,就入去試一試 竟然仲見到新出有越南法包跟餐有嘢飲要凍美錄同埋凍薏米水都唔使加錢薏米水有微微的薑味, 抵都仲有啲薏米料可以咬下, 感覺好健康,唔會好甜朋友直接揀咗火車頭有牛腩,牛丸,牛筋,同埋扎肉湯底清得嚟都重牛骨味我就唔使諗,一見到有蕃茄蟹肉蟹膏湯檬粉,就 不作他選蕃茄湯底濃鬱, 蟹肉蟹膏份量都算多可以加八蚊要這個即炸的油炸鬼本來對連鎖的油炸鬼冇乜期望,但係覺得有啲驚喜, 真係脆同埋熱辣辣,就咁食已經好好食餐可以加小食 27蚊 一款 ,48蚊兩款,62蚊三款我要咗白烚時菜, 冇諗過通菜都可以白烚還好通菜唔算好韌朋友要左春捲加魚餅春捲鬆脆魚餅微微辣, 重香草味,食落有點彈牙越式蔥油雞翼, 炸起脆卜卜熱辣辣蔥油味濃鬱最尾點都想試一試呢個越式牛肉法包可以選擇唔切,分兩件或者分四件 我哋就直接分兩件包身微微脆裏面有牛肉同埋肝醬肝醬帶有陣陣油脂香味, 但係又唔會覺得好油膩, 仲青瓜十酸蘿蔔配合, 食落口感都好豐富大大啖咬落去感覺都幾滿足整體餐廳環境覺得夠寬敞坐得舒服, 慢慢食都覺得幾輕鬆
是日晚餐喺信德中心搵嘢食

竟然仲見到新出有越南法包

跟餐有嘢飲
要凍美錄同埋凍薏米水都唔使加錢

朋友直接揀咗火車頭
有牛腩,牛丸,牛筋,同埋扎肉
湯底清得嚟都重牛骨味

我就唔使諗,一見到有蕃茄蟹肉蟹膏湯檬粉,就 不作他選
蕃茄湯底濃鬱, 蟹肉蟹膏份量都算多
可以加八蚊要這個即炸的油炸鬼

餐可以加小食 27蚊 一款 ,48蚊兩款,62蚊三款
我要咗白烚時菜, 冇諗過通菜都可以白烚

還好通菜唔算好韌

朋友要左春捲加魚餅
春捲鬆脆
魚餅微微辣, 重香草味,食落有點彈牙

越式蔥油雞翼, 炸起脆卜卜熱辣辣

蔥油味濃鬱

最尾點都想試一試呢個越式牛肉法包
可以選擇唔切,分兩件或者分四件
我哋就直接分兩件
包身微微脆裏面有牛肉同埋肝醬

大大啖咬落去感覺都幾滿足

整體餐廳環境覺得夠寬敞坐得舒服, 慢慢食都覺得幾輕鬆

2024-07-30
  • 即炸油炸鬼
  • 薏米水
  • 越式牛肉法包
  • 蔥油雞翼
  • 蕃茄蟹肉蟹膏湯檬
  • 火車頭
2024-06-16 493 views
位於上環信德中心的「錦麗」是新開業,放工就和同事即興過去食個晚飯先返屋企😊餐廳環境好寬敞,而且光猛乾淨,坐得好舒服👍🏻當我地食飽打算離開,我和同事完全忘記點左個甜品,店舖經理好細心,即刻提我地仲有個甜品未到❤️讚‼️今日我和同事叫左個2人餐😗晚市二人套餐 $2502人套餐包括主食2款、特色小食拼盤及飲品2杯🙂🔹️火車頭河粉 +$22火車頭的湯底清甜入味又醇香,牛味濃郁,配料也很豐富呢,有穀飼肉眼、牛筋、扎肉、熟牛肉及牛丸🐮#穀飼肉眼 上碟時半生熟,肉質鮮嫩;牛筋 口感軟滑;扎肉 厚身,口感彈牙;牛丸肉質緊緻彈牙,入口時肉汁爆出;就連河粉吸湯能力也非常出色,河粉口感夠滑餾,每啖都鮮甜不油膩‼️🔹️越式蟹肉餅蕃茄湯檬粉 +$8整碗檬粉湯底濃郁,滿滿的蟹肉味和番茄味,非鮮味十足,配料亦非常豐富,有蟹肉餅、扎肉、豆卜、番茄🍅等,全部吸汁力強。蟹肉餅 很足料,真係啖啖蟹肉🦀;扎肉厚身,至於檬粉則爽口彈牙,整體令人入口極之開胃!🔹️特色小食拼盤金絲網蝦春卷、越式蔗蝦、越式蒜蓉牛油雞翼、香茅豬扒金絲網蝦春卷 由金黃色的網皮包著爽彈的蝦肉,口感豐富;越式蔗蝦 是將蝦肉包係甘蔗支上面,然後放入油到炸,味道特別香口;

餐廳環境好寬敞,而且光猛乾淨,坐得好舒服👍🏻

今日我和同事叫左個2人餐😗

晚市二人套餐 $250
2人套餐包括主食2款、特色小食拼盤及飲品2杯🙂
🔹️火車頭河粉 +$22

🔹️越式蟹肉餅蕃茄湯檬粉 +$8

🔹️特色小食拼盤
金絲網蝦春卷、越式蔗蝦、越式蒜蓉牛油雞翼、香茅豬扒
金絲網蝦春卷 由金黃色的網皮包著爽彈的蝦肉,口感豐富;越式蔗蝦 是將蝦肉包係甘蔗支上面,然後放入油到炸,味道特別香口;滿滿蒜蓉和牛油香的越式蒜蓉牛油雞翼 外層酥脆,雞翼嫩滑入味,不會炸得太乾身;香茅豬扒 肥瘦適中超入味👍🏻

🔹️新鮮椰青 +$32
椰子水份多而且清甜又解渴,椰青肉爽滑有嚼頭🥥咁大個好耐喝👍🏻

🔹️玫瑰龍眼茶 (熱)
龍眼有安神作用,加上玫瑰花沖泡,味道甜甜的❤️
新鮮椰青 ,玫瑰龍眼茶

凡惠顧套餐或主食,都可以用優惠價加點小食,我地就叫左2款😁
兩款小食 $48
🔸️白灼時蔬
今日時蔬係通菜,份量都唔少,口感清爽。
白灼時蔬

🔸️椰青椰汁糕
雪凍後的椰青椰汁糕口感清新細甜,味道清甜,消暑一流!
2024-06-13
新鮮椰青 ,玫瑰龍眼茶
白灼時蔬
2024-06-06 485 views
唔使去胡志明市,可以吃到錦麗!多年前旅遊專誠去朝拜,摸了門釘!清甜湯料盛名,香港店貫徹始終,我們點了$250 的風味二人套餐,可以試多幾樣😋升級火車頭粉 +$23河粉的確靚,順滑掛汁,火車頭配料豐富,有穀飼肉眼、牛筋、扎肉、熟牛肉及牛丸,啖啖肉!越式蟹.肉餅蕃茄湯金邊粉+$8濃郁的蕃茄湯底我很喜歡,蟹肉餅鬆軟富空氣感我亦鐘意,個人口味,我更愛這個粉😍特色小食拼盤金邊網蝦春卷-瘦長卷物金黃鬆脆越式蔗蝦-清甜味美越式蒜蓉牛油雞鎚-芒果蓉提味,酥脆香茅豬扒-香口鬆軟椰青椰汁糕 +$27大菜糕的結實質感,內藏椰青肉,清甜可口。清甜甘蔗汁(熱)-清甜鹹檸檬青檸水(熱)-酸酸地很開胃大蝦扎肉米紙卷 $46另加的,餡料有很多爽蔬菜、配合滋味的大蝦及扎肉與米紙卷,口感清爽有對比。環境開陽,佈置富氣氛,上菜有效率,豐富的晚餐。
升級火車頭粉 +$23
越式蟹.肉餅蕃茄湯金邊粉+$8
金邊網蝦春卷-瘦長卷物金黃鬆脆
越式蔗蝦-清甜味美
越式蒜蓉牛油雞鎚-芒果蓉提味,酥脆
香茅豬扒-香口鬆軟
椰青椰汁糕 +$27
椰青椰汁糕
大菜糕的結實質感,內藏椰青肉,清甜可口。
清甜甘蔗汁(熱)-清甜
鹹檸檬青檸水(熱)-酸酸地很開胃
大蝦扎肉米紙卷 $46
大蝦扎肉米紙卷
環境開陽,佈置富氣氛,上菜有效率,豐富的晚餐。
2024-06-04
2024-09-03 44 views
今日岩岩坐完船番黎香港,已經好肚餓,朋友即刻拉左我黎到離境大堂隔離既越式餐廳,裝修睇落四正,又有卡位,一於慢慢吃個湯河抖下先!錦麗生牛肉湯河粉,介紹話佢係Wall Street Journal譽為胡志明市最好吃既牛肉粉,名副其實!先講湯底,濃郁既牛骨香加上各種香料,好有層次,味道好清甜,係老火湯甘好飲!吃既時候可以加埋豆芽,九層塔,青檸汁,辣椒入湯底,會成為另一隻味道,好神奇!而河粉好彈牙,牛肉分量都唔少,怪唔得係最好賣既牛肉粉了!越式蟹肉餅蕃茄湯檬粉好正好特別!先講湯底,好濃郁既蕃茄味,亦都好鮮甜!配上滿滿的蟹肉餅真係好正,鮮上加鮮!蟹肉餅好足料,見到一絲絲既蟹肉條,不過比較易散開,食既時候可以用匙羹連湯一齊食,正!同時亦配有扎肉,豆卜,蕃茄等,而檬粉彈牙而掛汁,整體好高質!特色小食拼盤包括有金絲網蝦春卷、越式蔗蝦、越式蒜蓉牛油雞翼、香茅豬扒。春卷金黃色既網皮包住爽彈的蝦肉,配上租辣醬好惹味!越式蔗蝦係將蝦滑包係甘蔗支上面製成,味道甜甜地好香口!雞翼同豬扒都做得唔錯。惹味牛肉法包,用左自家製豬肝醬配蛋黃醬,甜甜地都幾可口。配料有大量烤牛肉,肉鬆,酸蘿蔔,青瓜,青蔥,芫茜同青椒,法包既

惹味牛肉法包,用左自家製豬肝醬配蛋黃醬,甜甜地都幾可口。配料有大量烤牛肉,肉鬆,酸蘿蔔,青瓜,青蔥,芫茜同青椒,法包既香脆加上甜甜地既蛋黃醬,大量配菜,依個配搭都幾用心,食落好有層次而感覺又幾清新!唔錯!

整體黎講好滿意,最緊要野食正環境正,慢慢坐慢慢嘆,生活就係要甘寫意架麻!下次黎要再食佢個湯河!太正!
位於上環信德中心嘅錦麗餐廳,以其每日熬煮23小時嘅牛骨牛肉湯底而聞名!仲係2023年同2024年打入米芝蓮推介!咁出色,一於試下佢嘅招牌菜品風味餐廳嘅裝潢簡約而不失雅緻,營造出一種舒適愜意嘅用餐環境首先品嚐咗生熟牛肉粉,湯底濃郁,牛骨精華完全融入湯中,帶有自然嘅甜味粉條彈牙,搭配生牛肉片,肉質鮮嫩,熟牛肉則軟滑入味,整體口感層次豐富接住係火車頭粉,呢道菜品嘅豐富配料令人驚喜肉眼嘅油脂分佈均勻,咬落去時口感滑嫩,牛筋有獨特嘅Q彈感,扎肉嘅香氣四溢,熟牛肉更添風味,搭配牛丸嘅彈牙口感,令整碗粉嘅滋味更加豐滿湯底依然保持住深厚嘅牛骨精華,好飲到想乾晒佢呢餐後甜品方面,班蘭椰汁糕嘅清香與椰香交織,口感柔滑,唔會太甜,不錯而椰子沙冰則清涼消暑,細膩嘅沙冰配上椰子嘅天然甘甜,好refreshign!椰汁紅豆冰,紅豆淋度得剛剛好,配上椰子汁,甜而不膩,完美值得encore 的一間米芝蓮平民餐廳❤️
仲係2023年同2024年打入米芝蓮推介!
咁出色,一於試下佢嘅招牌菜品風味

餐廳嘅裝潢簡約而不失雅緻,營造出一種舒適愜意嘅用餐環境

接住係火車頭粉,呢道菜品嘅豐富配料令人驚喜
湯底依然保持住深厚嘅牛骨精華,好飲到想乾晒佢呢

值得encore 的一間米芝蓮平民餐廳❤️
2024-08-22 32 views
越南餐廳嚟講,我哋都比較鍾意「錦麗」,一嚟它係米芝蓮2023 & 2024 必比登推介,二嚟真心覺得性價比高,用料新鮮又抵食!而且上環碼頭呢間錦麗招呼好好,環境唔錯,坐得舒服。呢個經典扎肉法包係新產品,所以係我哋今晚必點item。poster介紹有足12大餡料,連飲品都只係 $57,出面呢個價淨係普通有餡法包都唔得,仲切埋上枱真貼心。法包軟硬適中,餡料十足,12種不同食材刺激味蕾:其中肉鬆、豬肝醬味尤其突出, 入口時咁多食材融為一體,堅好食喎。香茅咖喱豬扒飯 $88朋友話呢度咖喱唔錯,果然掂!咖喱用碗滿滿的另上,入面有薯仔、蕃茄仔,咖喱味香濃,配上炸豬扒,好味。越式火車頭金邊粉 $95好耐未試過咁有份量嘅越式火車頭,單看賣相就知用料十足!如果你係好牛嘅食客,一定要點呢款火車頭,用牛骨湯撈製湯底濃厚,牛丸多汁,牛筋軟腍,牛腩味濃,半熟牛肉爽口, 適合一眾牛魔王。另外不得不提係扎肉都好正宗,值得推介。呢度晚餐可加最多3款小食,得意之處係愈加就愈抵/低價,所以我哋決定加爆它😆1. 越式蒜蓉牛油雞翼(2件) $27一上枱那股新鮮的牛油蒜蓉已先入鼻,香到不得了!真心推薦呢款當年紅極一時的經典雞翼

香茅咖喱豬扒飯 $88

越式火車頭金邊粉 $95

1. 越式蒜蓉牛油雞翼(2件) $27
一上枱那股新鮮的牛油蒜蓉已先入鼻,香到不得了!真心推薦呢款當年紅極一時的經典雞翼,食咗先講😬

2. 越式蔗蝦(2件) $21
彈牙得嚟又爽口,大大條,調味剛好。

3. 椰青·斑斕椰汁糕(2件)$14
心心型嘅兩件甜品,已經吸睛。椰青味入面有真椰肉之餘,仲有淡淡椰青水味;斑斕椰汁味濃郁,鍾意入面有去皮綠豆粒,增加口感,兩隻味都好食!

大蝦扎肉米紙卷 (2件) $44
米紙卷係越南菜必食,清新嘅蔬菜味道,加上有大蝦同扎肉,平均返整體,點埋醋食,食完好似開胃咗,繼續食食食😂

越南滴滴咖啡(凍) $9
又係指定動作,必飲的!等它慢慢滴完,再沖落d冰度,練奶凍啡,另一番風味啊⋯⋯只係加$9就飲到正宗越式咖啡,唔係要諗丫嘛!

清甜甘蔗汁(熱)
好少餐廳飲到甘蔗汁,唔太甜,趁熱入口,為呢一餐添圓滿。

咸檸檬青檸水(熱)
咸檸檬醒神開胃,加埋青檸,鹹鹹甜甜的味道更加清新。
2024-08-20
  • 椰青椰汁糕
  • 越南滴滴咖啡
  • 咖喱豬扒飯
  • 火頭頭河粉
  • 蒜蓉牛油雞翼
2024-08-21 54 views
由澳門搭船返港,以前就會食澳門茶餐廳,宜家冇咗啦,行多幾步見到“錦麗”越南餐廳,唔錯,肚餓醫肚至啱。點咗個推薦嘅"火車頭粉",貪佢够大堆頭,有5款配料: 佢哋係牛筋,牛丸,牛腩,扎肉,穀飼肉眼,湯頭清甜滋潤,牛丸够彈牙,牛筋够筋道,樣樣都好perfect,可以揀粉食,揀咗金邊粉;錦麗生牛肉粉被Wall Street Journal譽為胡志明市最好吃牛肉粉,又點可以唔試呢?呢個就揀咗河粉,帶點粉紅色的牛肉係好吸引,但都係焯熟少少先食,啲湯底真好鮮甜,飲多幾啖先。由於嗌嘅係套餐,可以加小食,每份27蚊,嗌得多又減啲,最多嗌3樣,本來嗌3樣要81蚊,由於嗌得多減得多,因此最後3樣只要62蚊,勁抵👍🏽以下就係我哋點嘅小食,有“紫薯春卷”,“家鄉魚餅”,“椰青·斑斕椰汁糕”,“金絲網蝦春卷”,“越式蔥油雞翼”和“越式蔗蝦”,紫薯春卷第一次食,有驚喜,超好食,斑蘭椰汁糕好靚,一白一綠兩個心型;加32蚊嘅新鮮椰青好飲解渴,有提供小匙羹挖椰肉,飲得開心食得開心。

2024-08-13 39 views
日日午餐時間經過信德中心,都會見到錦麗大排長龍。今日夜晚時間行過反而人流不多,入去食左個晚餐。胡志明綜合粉男朋友叫咗胡志明綜合粉,金邊粉Q彈有勁,粉裡鋪滿了生熟牛肉同埋牛丸,搭配脆脆的生菜葉、香菜等香料味道幾豐富。生熟牛肉粉同樣金邊粉Q彈有嚼勁,牛肉部分比綜合粉多少少。小食拼盤裡面有牛油雞翼、彈牙的蔗蝦、春卷等等小食每樣都係兩件 ,啱晒兩個人share。馬拉盞時菜呢個菜同其他餐廳食嘅馬拉盞時菜有啲唔同,醬料只係單純鋪喺上面,適合鍾意清淡嘅人。

胡志明綜合粉

生熟牛肉粉
同樣金邊粉Q彈有嚼勁,牛肉部分比綜合粉多少少。

小食拼盤

馬拉盞時菜
2024-08-10 57 views
同朋友喺港澳碼頭附近用餐,去咗上環嘅錦麗,呢間越南餐廳真係超值之選,絕對值得一試。餐廳環境寬敞,夠光猛乾淨,坐得幾舒服。🔶錦麗生牛肉粉我哋點咗招牌生牛肉粉,可以揀金邊粉/河粉。河粉滑溜,唔會太淋身,生牛肉大塊而且新鮮,燙得剛剛好,口感嫩滑。湯底鮮甜濃郁,帶出牛肉嘅鮮味,再加上青檸汁九層塔等等香料,令到成個湯底更加清新香濃。🔶火車頭粉如果同我一樣有選擇困難,就可以揀火車頭粉!呢個粉包括穀飼肉眼、牛筋、熟牛肉、牛丸及扎肉,份量非常之足夠,肉質非常嫩滑。湯底一樣係熱辣辣嘅,味道鮮美。🔶鹹檸檬青檸水(熱)🔶 新鮮椰青飲品方面,我哋點咗鹹檸檬青檸水同椰青。鹹檸檬青檸水唔單止解渴,仲有助消化,啲檸檬香氣非常清爽,有一點點鹹味,令整個味道更有層次。新鮮椰青真係一絕,椰水清甜,非常解渴,仲帶有天然嘅椰香。椰肉非常嫩滑,清涼爽口,食完主菜再嚟呢個真係正到爆。🔶特色小食拼盤:特色小食拼盤有金絲網蝦春卷、越式蔗蝦、越式蒜蓉牛油雞翼同香茅豬扒,每一款都係精心製作,炸得外脆內嫩。金絲網蝦春卷香脆,內裡蝦肉鮮甜;越式蔗蝦是將蝦醬包係蔗條上,蝦肉鮮美;蒜蓉牛油雞翼,好惹味;香茅豬扒帶有清香嘅香茅味道。🔶 椰青椰汁糕

🔶錦麗生牛肉粉

🔶火車頭粉

🔶鹹檸檬青檸水(熱)
🔶 新鮮椰青

🔶特色小食拼盤:

🔶 椰青椰汁糕
最後當然要試吓佢哋嘅椰青椰汁糕,口感非常結實,食起嚟清爽不膩,內裡夾有椰子肉,提升咗整個口感嘅豐富性,淋上嘅椰汁更增加咗甜味同香氣,完美收尾,非常滿足。

2024-08-01 67 views
突然想食越南野就去錦麗啦😍🌟 胡志明綜合粉🐮入面有生牛肉、熟牛肉、牛丸。湯頭鮮味,充滿牛肉香味。牛丸亦好彈牙,咬開後見到內裏有牛筋粒,好有咬口。生牛肉被熱湯淥到僅僅熟,質感嫩滑。牛腩唔會嚡,容易咬🐮🌟 香茅咖喱牛腩飯錦麗既咖喱都十分岀色🍛椰香味濃,香氣撲鼻,推介大家一定要食一次咖喱!🌟 追加-越式蔗蝦蔗蝦爽口彈牙,啖啖蝦肉🦐🌟追加-家鄉魚餅魚餅香口,不會過於油膩。🌟 越式雞絲扎肉芽車快有白蘿蔔,紅蘿蔔,雞絲,扎肉。調味酸酸地,係一個開胃既前菜,而且咬落好爽脆🤩🌟 大蝦扎肉米紙卷🦐係一道好清涼既小食。米紙煙煙韌韌,包裹住檬粉,紅蘿蔔,白蘿蔔,青瓜,大蝦,札肉,一啖食落去好豐富😍 🌟 三色檸檬可樂🌟 椰汁三色冰
突然想食越南野就去錦麗啦😍

🌟 胡志明綜合粉🐮
入面有生牛肉、熟牛肉、牛丸。

🌟 香茅咖喱牛腩飯
錦麗既咖喱都十分岀色🍛
椰香味濃,香氣撲鼻,推介大家一定要食一次咖喱!

🌟 追加-越式蔗蝦
蔗蝦爽口彈牙,啖啖蝦肉🦐
🌟追加-家鄉魚餅
魚餅香口,不會過於油膩。

🌟 越式雞絲扎肉芽車快

🌟 大蝦扎肉米紙卷🦐

🌟 三色檸檬可樂
🌟 椰汁三色冰
2024-07-30 76 views
今日dinner去左食錦麗嘅風味二人套餐, 好味又抵食😋must encore特色小食拼盤首先包左一份特色小食拼盤, 份量同種類都超多, 有金絲網蝦春卷、越式蔗蝦、蒜茸牛油雞鎚同香茅豬扒, 春卷炸到外脆內軟, 雞鎚同豬扒都無overcook到keep到少少juicy唔會好韌, 蔗蝦都幾彈牙mix左少少莞茜越式蟹•肉餅蕃茄湯檬粉Main可以揀兩款飯麵, 第一款點左招牌越式蟹•肉餅蕃茄湯檬粉, 蕃茄湯好濃郁飲得出用新鮮蕃茄整成, 酸甜適中好開胃, 而蟹肉餅係真 ‧ 蟹肉唔會得啲麵粉, 仲有其他配料e.g. 扎肉、豆卜、洋蔥等, overall好惹味😋香茅豬扒雞湯河粉另一款係香茅豬扒雞湯河粉, 豬扒真係好大塊, 炸過好香口而肉質都嫩不太多肥膏, 好容易切得開, 雞湯同樣好濃, 而河粉就唔會煮到好淋, Q彈順滑椰汁三色冰呢杯椰汁三色冰實在太出色🥹 椰汁超級濃唔似出面溝勁多水個啲, toppings都足料三色係指紅豆、綠粉條同去皮綠豆, 唔會得啲啫喱感覺相對正宗, 大推👍🏻新鮮椰青另一款必點金馬牌新鮮椰青, 要升級但真係好大個, 夏天熱辣辣飲完真係透心涼, 超fresh, 係好天然嘅甜味, 值得

越式蟹•肉餅蕃茄湯檬粉

香茅豬扒雞湯河粉

椰汁三色冰
新鮮椰青
另一款必點金馬牌新鮮椰青, 要升級但真係好大個, 夏天熱辣辣飲完真係透心涼, 超fresh, 係好天然嘅甜味, 值得一試!
呢間越南餐廳喺信德中心,晏晝諗唔到食咩好,見到都多人排隊決定試吓。香茅豬扒香濃雞湯金邊粉:金邊粉滑順爽口,湯頭濃厚香濃,香茅豬扒香氣十足。越南火車頭河粉:河粉口感細膩,湯頭鮮甜清爽,搭配的配料新鮮,味道層次豐富,令人回味。金絲網蝦春卷:春卷外脆內嫩,蝦肉鮮甜多汁,搭配醬汁清新開胃,美味可口。蒜味牛油雞鎚:雞肉鮮嫩多汁,蒜味濃郁,口感豐富,是道不錯的菜式。午餐嘅價錢唔算貴,咁嘅價錢有咁嘅質素都算值。

午餐嘅價錢唔算貴,咁嘅價錢有咁嘅質素都算值。
2024-07-29
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2024-07-19 145 views
來到信德中心已經晚上八點,我哋非常肚餓,呢個商場唔算好多吸引嘅餐廳,不過竟然畀我哋發現有一間新開嘅越南餐廳<錦麗>,見餐牌嘅嘢食都好吸引,便入去試下!~餐廳供應二人套餐都係$250,而且已經包括兩個主食,一個小食拼盤,兩杯飲品,價格非常親民!~加$22就可以upgrade火車頭金邊粉,我哋都叫咗一個,火車頭金邊粉材料非常之多,有肉眼牛腩肉、牛筋、牛丸、扎肉,而且湯底非常清甜,仲有越式嘅香料同埋大量嘅芽菜,配埋金邊粉,非常好食。另外叫咗胡志明綜合越式金邊粉,份量夠曬多,同樣美味。小食拼盤材料相當豐富,無論豬扒、蔗蝦、越式春卷、牛油雞翼,都做得非常出色,唔會好油膩。惠顧套餐,仲可以以優惠價加一份通菜,同埋牛油雞槌,非常抵食。今晚呢餐飯好食又高質,而且餐廳嘅服務態度都非常之好,上菜快,唯一溫馨提示就係呢度唔收現金,只收電子支付。

• 火車頭金邊粉
  • 特色小食拼盤