3 day(s) ago 0 views
上水廣場太少食物選項了🙂‍↕️🙂‍↕️=🍜 ||胡志明綜合粉(晚)$88||生牛肉幾嫩,牛丸好鹹,牛腩就正常質地,整體湯底真係偏鹹,但質素ok的~以連鎖餐廳來講質素都唔錯薏米水有薑味,又唔會太甜,推薦!
上水廣場太少食物選項了🙂‍↕️🙂‍↕️
=
🍜 ||胡志明綜合粉(晚)$88||
以連鎖餐廳來講質素都唔錯

薏米水有薑味,又唔會太甜,推薦!
2024-09-03 95 views
今日星期六,入上水同朋友辦些事,時間尚早,就在商場行吓,搵個早餐食,點知到處都有人排。比我見到間錦麗,原來佢近排開始做埋早餐,第一次有d新鮮感,不妨試吓。早晨種類有6款選擇,例如有札肉肉碎、香茅豬扒、脆魚柳、沙嗲牛肉等......仲可揀金邊粉或米粉。我揀咗扎肉金不換辣椒肉碎湯金邊粉,微微辣,札肉好好味,鮮味好彈牙,覺得金邊粉比午餐還好吃。套餐還配有牛角包和金不換炒蛋或煎蛋,牛角包熱辣辣夠酥脆,還有一杯凍檸茶,佢加多一片青檸檬,比一般檸檬茶更多鮮香味!

2024-07-23 84 views
生牛肉湯汁濃郁,牛肉爛到化,入口即化,實在是人間美味。湯頭味道濃郁,不似一般牛肉湯那麼清淡,而且不會有太重的膩感,喝落肚子暖呼呼的。作為廣東小食的代表,小食拼盤上既有炸蝦,又有彈牙甜脆的春卷,真乃色香味俱全。炸蝦水準更是一絕,外脆內軟,不會有絲毫油膩感,令人忍不住一口接一口。春卷皮薄餡料豐富,入口即化,簡直是人間美味。店內環境整潔舒適,服務周到親切,為食客營造了愉快的用餐體驗。呢間店的生牛肉湯和小食拼盤堪稱是廣東小食的精華,值得一試!
2024-07-22
  • 生牛肉湯河
今次好笑,去到錦麗叫左一個早餐:扎肉金不換辣椒肉碎湯金邊粉先上左飲品,牛角包及炒蛋,然後上左一碗只有肉碎的麵,我摷晒成碗麵,一個扎肉都冇,好奇咁問侍應,到底係啲肉碎係由扎肉整成,定係今日冇扎肉賣,侍應諗左一陣先話漏左上扎肉😂
今次好笑,去到錦麗叫左一個早餐:扎肉金不換辣椒肉碎湯金邊粉
2024-06-07
Type of Meal
Breakfast
2024-06-01 111 views
打工仔用膳,叫了法包,催促後才到,由下單至食物送到足20分鐘,不追不知還要等多久,法包脆而硬,D麵包碎散,口感麻麻,需耗時才完成,時間已好急趕,埋收銀台算賬又話要等?!倍感失望,還是鄰店太興較好。
2024-06-01
Waiting Time
22 Minutes (Dine In)
  • 完全冇
2024-05-09 114 views
😶服務令我冇胃口下午茶時段嚟食,份量少得可憐三個大陸員工一直大聲用普通話傾計,不斷喺客人面前講其他客人壞話特別係收銀,牛仔衫應該係高級啲,態度尤其惡劣,有位客人等外賣問幾句,一走咗就講人壞話,又話唔等得唔好食啦!:)劣質員工,以後唔會食。
😶服務令我冇胃口

下午茶時段嚟食,份量少得可憐

三個大陸員工一直大聲用普通話傾計,
不斷喺客人面前講其他客人壞話

:)劣質員工,以後唔會食。

2024-04-04 179 views
湯河都10分好吃, 撈檬亦都很好吃, 牛有牛味, 紅酒燴牛尾好好食,火車頭亦好好食, 性價比好高嘅越南餐廳, 香港人其實唔需要下下都上深圳消費, 其實香港都有好多優質嘅餐廳, 價錢唔係貴, 服務亦都好好
2024-01-23 287 views
新增了早餐,吃了沙爹牛肉米。沙爹有香茅同蝦米碎,有別於一般茶餐廳口味,幾有新鲜感,牛肉也滑,米粉是幼身軟滑純粘米那種,我喜歡。要讚他的牛角包,鲜香脆熱,無求奇,今時今日如此質素$42算抵食,仲要好食。
2023-12-03 301 views
講到食越南粉「錦麗」是一個很好的選擇,榮獲米芝蓮2023必比登推介,現在更有羅蘭姐的肖象加持感覺更加親切。行完山乘車到上水廣場,正想吃個下午茶,竟然見到「Pho le」 很開心啊。下午茶order了我最愛的「錦麗生牛肉粉」加一個小食和一杯飲料,我哋加咗春卷和魚餅,春卷爽脆,魚餅彈牙。生牛肉粉上台時已經有牛肉香味,個湯清澈不油膩,品嚐一口清甜有牛肉的香味,牛肉還是帶粉紅的嫩嫩的,加上洋蔥的甜,河粉吸收了湯的精華,有質感有味道。下午茶的份量當然比正價少,但也不錯。餐飲加錢叫了珍多冰,每次都保持水準,濃香的椰汁加上開邊綠豆、珍多等,甜美飽肚。

錦麗PHO LE由1970年開業· 屹立不倒50多年以一碗越南粉在越南打出名堂· 更將越南風味帶到世界各地而越南錦麗PHO LE更榮獲2023年米芝蓮必比登推介!!絕對是實力象徵!上水分店裝修帶東南亞風情· 以卡座為主·悠閑舒適戴著斗笠·吃一口越南河·一嚐越式風情♡胡志明綜合粉($82)越南人氣牛肉粉· 配料有澳洲肉眼、熟牛肉同牛丸一黎先試試湯底· 畢竟湯底是靈魂所在湯頭濃郁清澈· 帶牛香但不會太油膩·散發淡淡香料餘韻澳洲牛肉眼油香十足· 牛丸口感扎實有彈性一口湯再一口麵· 超令人滿足♡安格斯火車頭($90)錦麗火車頭超大碗· 共有5款配料牛筋、牛丸、牛腩、扎肉同安格斯牛小排湯底同樣濃郁可口要大讚一下牛腩· 帶筋帶肉又有充足油花軟腍而不失咬口!每樣配料都有挑讚過· 難怪是店家人氣之選♡特色小食拼盤($83)拼盤非常豐富·賣相相當誘人一共4款小吃·春卷|甘蔗炸蝦|蒜蓉牛油雞翼|香茅豬扒超推香茅豬扒· 厚肉而軟腍彈牙牛油雞翼是姪仔最愛· 炸到香脆內juicy ♡椰青椰汁糕(+$25)强烈建議大家加點!椰青糕非常清甜· 椰汁椰子味非常濃郁兩款都是高質之選♡香芒生椰乳(+$22)酸酸甜甜充滿椰
錦麗PHO LE
由1970年開業· 屹立不倒50多年
以一碗越南粉在越南打出名堂· 更將越南風味帶到世界各地
而越南錦麗PHO LE更榮獲2023年米芝蓮必比登推介!!
絕對是實力象徵!

上水分店裝修帶東南亞風情· 以卡座為主·悠閑舒適
戴著斗笠·吃一口越南河·一嚐越式風情

♡胡志明綜合粉($82)
越南人氣牛肉粉· 配料有澳洲肉眼、熟牛肉同牛丸
一黎先試試湯底· 畢竟湯底是靈魂所在
湯頭濃郁清澈· 帶牛香但不會太油膩·散發淡淡香料餘韻
澳洲牛肉眼油香十足· 牛丸口感扎實有彈性
一口湯再一口麵· 超令人滿足

♡安格斯火車頭($90)
錦麗火車頭超大碗· 共有5款配料
牛筋、牛丸、牛腩、扎肉同安格斯牛小排
湯底同樣濃郁可口
要大讚一下牛腩· 帶筋帶肉又有充足油花
軟腍而不失咬口!
每樣配料都有挑讚過· 難怪是店家人氣之選

♡特色小食拼盤($83)
拼盤非常豐富·賣相相當誘人
一共4款小吃·春卷|甘蔗炸蝦|蒜蓉牛油雞翼|香茅豬扒
超推香茅豬扒· 厚肉而軟腍彈牙
牛油雞翼是姪仔最愛· 炸到香脆內juicy

♡椰青椰汁糕(+$25)
强烈建議大家加點!
椰青糕非常清甜· 椰汁椰子味非常濃郁
兩款都是高質之選

♡香芒生椰乳(+$22)
酸酸甜甜充滿椰香· 芒果同椰香非常舒爽

♡越式椰子冰咖啡(+$22)
咖啡香濃下散發淡淡椰香· 入口後椰香在口腔迴盪
非常有驚喜
2023-08-19 480 views
等左好耐,新界區終於開錦麗!自從之前食過錦麗後,一直念念不忘錦麗嘅湯底~而家上水廣場開左!可以食多啲啦午飯時間到,都要等一等位不過好快有位入2個人叫左一飯一招牌湯河生牛肉、牛腩、牛丸湯河堂食先可以選配河粉、如果想外賣,為左食物質素只會提供金邊粉(呢個都係我欣賞錦麗嘅原因!😆)一如既往,湯底一入口濃厚嘅牛肉味就係思思念念嘅味道🥹未試過嘅朋友真係要試下!牛腩軟淋、估唔到咁高質素另外仲叫左一個豬扒扎肉雞翼煎蛋飯(配薯角)一上枱我地都嘩一聲好大碟好足料所有野都好好食😋我地坐喺卡枱,環境都好舒服,絕對會encore!
等左好耐,新界區終於開錦麗!
自從之前食過錦麗後,一直念念不忘錦麗嘅湯底~
而家上水廣場開左!可以食多啲啦
午飯時間到,都要等一等位
不過好快有位入

2個人叫左一飯一招牌湯河

生牛肉、牛腩、牛丸湯河
一如既往,湯底一入口濃厚嘅牛肉味
就係思思念念嘅味道🥹
未試過嘅朋友真係要試下!
牛腩軟淋、估唔到咁高質素

另外仲叫左一個豬扒扎肉雞翼煎蛋飯(配薯角)
一上枱我地都嘩一聲
好大碟好足料
所有野都好好食😋

我地坐喺卡枱,環境都好舒服,絕對會encore!
2023-08-11
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2023-08-07 289 views
途經上水廣場,幸好人流比想像中少,我們見到這間越南菜款式較多,價位合理便決定試下。雖然我們不太喜歡用QR code落單,但落單過程是順利的,落完單亦即時見到總數。我們叫了法式牛頰飯,生熟牛河和豬扒撈濛,還加了蝦米紙卷和甜品椰汁糕,除了米紙卷較遜色外,其他都很好味,份量也合理。最重要是員工們都有禮貌,上菜收碟也迅速,讓我和家人享有愉快的一餐。

2023-07-09 327 views
今天中午到餐廳午飯時,小女兒突然發現有小小強沿枱面走向她,於是我立即通知附近的女服務員並帶女兒離開座位暫避,由於服務員也感到害怕,她通知一位疑似男經理處理。他用紙巾清除了小小強後再用布和清潔劑清潔枱面,不知他是否不滿我們大驚小怪,全程一臉不屑,完成後喃喃自語般在我身邊說了一句話,由於我聽不清楚,估計大概是通知我他已清理完便走開。期間他沒有拿開我們枱面上的食物,沒有問過我們發生甚麼事及經過,亦沒有表示任何歉意。其他服務員,除了害怕小小強那一位外,服務態度也有待改善。😑
2023-06-05 493 views
第一次想去食係星期日中午,見人龍排到勁長即刻卻步終於到某一晚唔使煮飯就去試下呢間越南野平日嘅晚上人客較少可以唔使等位就入到去坐當時食得滿意所以留下好印象再encore第二次去係星期日開門無耐即刻入去好好彩唔使等位,之後半小時就已經人龍滿滿食物方面係中上幾好,自問要求唔高,上枱夠熱食物唔過咸過辣我收貨環境黎講座位較窄,新開張當然比較乾淨但服務就麻麻,員工就好明顯生手唔熟,送左杯野飲去好遠嘅枱仲要放低左,人地客人話冇叫先拎返走再送到我張枱,對枱號位置明顯唔熟,叫軟殼蟹濛粉話賣晒,話左會取消到最後又係冇要自己再對多次單叫取消,員工培訓可以加碼
第一次想去食係星期日中午,見人龍排到勁長即刻卻步

終於到某一晚唔使煮飯就去試下呢間越南野
平日嘅晚上人客較少可以唔使等位就入到去坐
當時食得滿意所以留下好印象再encore

環境黎講座位較窄,新開張當然比較乾淨

小食拼盤
2023-06-04
香茅豬扒雞湯金邊粉
火車頭飯
2023-05-13 411 views
2016年太興集團引入,曾被華爾街日報譽為「越南胡志明市最好吃牛肉粉」。當年真係專登去排隊食~ 初登上水,梗去試下,牛肉粉都係好食既,不過好似細碗左,我係咪好耐無去食😂叫左2️⃣人套餐:2碗主食、1個小食拼盤、2杯飲品~ 2百幾,都ok呀➡️以家食滿某金額,再跟指示做,就送小小吃或飲品~

➡️以家食滿某金額,再跟指示做,就送小小吃或飲品~
2人套餐