2023-11-09 46 views
經過返紅磡附近嘅依條食街, 多咗好多新餐廳, 我今次試咗新裝修嘅紅椒力量, 雖然望落去似普通茶記, 但係入面有好多新加坡菜泰國菜式 🪆 好吸引💕主菜👉🏻黃咖哩雞飯雞肉有香草味,厚身鮮嫩多汁,搭配著濃郁的黃咖哩醬汁,同埋我最鍾意嘅 洋蔥青椒,令到香濃咖哩不失清新嘅味道,so that, 大碟飯 完食 :)大滿足:)👉🏻炸網絲春捲紅椒力量的炸網絲春捲外酥內軟,口感絕佳。網絲春捲的內餡多汁 一啲都唔乾口,搭配著酥脆的外殼, 同埋醒胃嘅泰式甜酸醬 ,係開胃的好選擇👶🏻👶🏻👶🏻湯品👉🏻木瓜雪耳湯晚市飯餐跟湯實在太幸福了 👶🏻👶🏻👶🏻 木瓜湯飲完會好頸渴,應該味精唔多, 滋潤暖胃,好味又健康👍🏻飲品👉🏻熱檸檬茶整體性價比好高~
主菜
👉🏻黃咖哩雞飯

👉🏻炸網絲春捲

湯品
👉🏻木瓜雪耳湯

飲品
👉🏻熱檸檬茶

整體性價比好高~

黃咖哩雞飯
炸網絲春捲
黃咖哩雞飯
炸網絲春捲
2023-10-18 178 views
今日約左朋友去黃埔睇戲,趁未夠鐘睇,緊係去醫下肚先喇!聽人講黃埔必嘉街有好多美食,我同朋友行到去已經比呢間餐廳個招牌大大隻吸引左,係門口再睇下個menu,已經決定可以食了,因為價錢相當親民。一入到去已經係我最中意既卡位,私隱度好高,唔洗同人搭枱,同埋聽講呢間餐廳重係新裝修架。所以唔怪得個環境都好新淨。呢間餐廳除左一般既中茶menu,重會有西式鐵板扒餐,亦都會有泰式粉面套餐。今次我同朋友揀左中式二人套餐,呢個套餐性價比極高,有中湯/西湯、2款小菜同埋飲品。中式牛柳賣相好吸睛,炒到好有獲氣,而且重有大最菠蘿做配菜,完全係我既favourite!!食落酸酸甜甜,零舍開胃。牛柳唔會過un,食落口感岩岩好。呢道菜既份量適中。魚香茄子煲一上落已經聞到陣陣魚香味,即刻胃口大開,茄子好淋好入味,而且重要食到咸魚架,出面餐廳d魚香茄子煲好少會食到咸魚,非常有誠意既一道菜,用黎撈飯簡直一流。另外,我同朋友重叫左椰汁冰同紅豆冰,兩款口味都係我至愛,甜度適中,下次一定會再黎!

中式牛柳

魚香茄子煲

聽個名有「紅椒🌶️」兩隻字,本身會覺得係一間食四川嘢嘅餐廳!見到OpenRice有好多好評😋🤰🏻所以今日收工就同屋企人嚟食餐便飯~————————— ฅ՞• •՞ฅ ——————————🥢冬陰功湯喂勁足料喎!秀珍菇(my fav!) 、青口、墨魚仔、蝦碌,乜都有啲!!每一匙羹都有餸食😊佢哋嘅冬陰功係偏酸嘅配方,唔係好辣嘅!覺得有迎合返香港人嘅口味,有誠意之作👌🏻🥢青咖喱雞扒飯因為我箍牙嘅關係,所以黃紅咖喱就同我冇緣份了!依個青咖喱比出邊見到嘅顏色鮮綠,賣相已經睇落非常之有開胃🤤而且啲雞扒煎到勁香,肉質唔會鞋烚烚😚!入面仲有少少花椰菜🤰🏻🌼抵quota ~🥢馬拉盞炒通菜依到嘅馬拉盞炒通菜相比起出邊食到嘅比較清淡啲,平時出邊嘅馬拉盞炒通菜都係超級鹹🥹但係依間嘅炒通菜又OK喎!大大碟,而且睇落好新鮮,每次食泰國嘢都一定會嗌嘅一款菜式!另外不得不提嘅係佢哋服務態度非常好👌🏻屋企人都覺得非常滿意!而且上菜嘅速度非常之驚人,基本上落完單之後傾兩句偈,已經成枱都係嘢食啦😂😂!見到Menu仲有鐵板同埋其他國家嘅菜式,仲有酸菜魚🐠等遲啲凍少少就嚟試試佢啦哈哈~~~~~

————————— ฅ՞• •՞ฅ ——————————

🥢冬陰功湯

🥢青咖喱雞扒飯

🥢馬拉盞炒通菜

紅磡有好多好食嘅餐廳,話佢係美食天堂都唔過份,而我最鍾意嘅就係帶有異國風情又不失港式特色嘅餐廳。今次去新開無耐嘅紅椒力量,受到街坊嘅熱烈歡迎。食物份量充足,性價比超高🙌𝐁𝐮𝐛𝐮推介🔥👍 無骨海南雞飯香滑嘅無骨海南雞配上香氣四溢嘅油飯,已經令人流晒口水。每一啖都係純正嘅海南雞風味,配上傳統嘅醬料,令人回味無窮🤤👍 鴛鴦牛柳扒呢個港式鐵板餐絕對係重量級嘅選擇😳 牛柳扒整得得剛剛好,黑椒汁帶出咗牛扒嘅肉味。配上餐湯、餐包同飲品,吃飽飽😋📍紅椒力量紅磡必嘉街紅磡灣中心12號地舖

𝐁𝐮𝐛𝐮推介🔥
👍 無骨海南雞飯

👍 鴛鴦牛柳扒

📍紅椒力量
紅磡必嘉街紅磡灣中心12號地舖
  • 海南雞飯
2023-10-08 81 views
今日咁岩打風,所以趁早餐仲係3號風球嘅時候,就快快脆落街食個豐富早餐,呢間餐廳最近新裝修咗,所以就決定入嚟食!呢度嘅早餐好抵食,全部都係$40樓下,坐得好舒服之餘,服務態度都好好!我哋今日要咗兩份精美早餐,份量好足,所有嘢都幾大份。我哋叫咗個沙嗲牛肉通粉同雪菜肉絲米,我雪菜肉絲米更加免費轉咗冬蔭功湯,唔會太辣,呢個組合幾特別。兩個餐都另外配咗黑松露炒滑蛋拼牛油多士,飲品方面就叫咗杯凍鴛鴦,質素不錯!

2023-10-05 72 views
今天我要來推薦大家一個超值的下午茶菜式,就是在「紅椒力量」餐廳吃到的青咖喱雞扒撈公仔麵!價格只要42塊,真是超划算!先說說它的外觀,麵條都彎彎曲曲的,跟那綠色的咖喱汁搭配起來,看起來超誘人!雞扒看起來又嫩又多汁,仲好重黑椒味,再加上那鮮豔的青咖喱,整個就很有味道。接下來,我們來試試它的味道!第一口咬下去,雞肉嫩嫩的,青咖喱湯濃郁的味道在嘴裡散開,好多香料的味道,真是超好吃!青咖喱的微辣和椰奶的香甜相互平衡,讓人停不下來。撈公仔麵的韌性和咖喱湯的滋味完美結合,每一口都好好吃!最讓人驚喜的是,這道菜只要42塊!這麼划算的價格,真是超值又飽足呀!

2023-10-05
Type of Meal
Tea
2023-08-28 131 views
和同事一起去紅磡灣中心見客,之後齊聲話要去食嘢醫肚,因為已經近晚餐時間。行過一間餐廳,紅椒力量燈光明亮,裝修簡潔,餐廳食物選擇非常多元化,中式泰式新加坡菜應有盡有,而且價錢非常貼地,吸引左我哋入去試試!中菜二人餐,包2款小菜、湯、飯、熱飲。老火湯夠火喉,味道清甜。豆腐斑腩煲:斑腩經炸熟後外層酥脆內裡肉質細嫩,配合爆香後的醬汁炒勻,炸香的豆腐超嫩滑,配合爆香後的醬汁炒勻,味道鮮香濃郁!蝦仁炒滑蛋非常嫩滑,蝦仁彈牙爽口,炒蛋軟熟幼滑,加上韭黃和蔥花更有口感。白飯軟熟有飯香。紅豆冰:啖啖的紅豆香加上順滑濃郁的淡奶香,簡直是絕配,用最傳統的高杯,好有懷舊感!凍咖啡夠香濃,冰凍解喝!

中菜二人餐,包2款小菜、湯、飯、熱飲。

老火湯夠火喉,味道清甜。

白飯軟熟有飯香。

凍咖啡夠香濃,冰凍解喝!
2023-08-26 104 views
餐廳位於紅磡,本來以為係一間普通嘅茶記,望吓menu發現呢度提供多國菜料理🤣 中式、西式、泰式、越式樣樣有齊,款式眾多,價錢親民,環境闊落,燈光明亮,整體感覺唔錯👍🏻泰式二人粉麵套餐包括粉麵兩碗、特色小食、炒蔬菜同飲品~ 粉麵要咗河粉同金邊粉,軟硬度適中,入口滑溜,湯底分別有雞湯同喇沙,個人更推介後者,惹味得嚟又唔會覺得口渴!粉麵配料有豬扒同雞扒,豬扒超級軟嫩,雞扒肉味突出,而且兩款都好大塊,性價比高😍 小食有春捲,六小件,炸至脆身,滿滿驚喜!清炒雜菜都唔錯,樣樣有啲,感覺更加豐富~

2023-08-25 67 views
星期五唔想再喺屋企煮飯,又想食啲平民價啲嘅嘢,就決定到樓下街坊食堂覓食。落到去留意到呢間餐廳換咗新裝修,就即刻埋去睇吓餐牌,見到有二人餐都係$150,跟白飯,餐湯同飲品,就決定入去。因為新裝修,地方乾淨,燈光足夠,俾人一種煥然一新嘅感覺,餐廳職員都好有禮貌。我哋睇一睇餐牌,就決定咗要枝竹豆腐火腩煲同泰式豬脾,雖然各自都要加$10同$30 ,但係覺得值得嘅,兩樣嘢出嚟都好高質,勁好食。睇來以後又多咗一個地方可以做飯堂啦。

2023-08-23 55 views
🐳這間茶餐廳新裝修後更光猛,坐得更舒服。雖然是一間普普通通的茶餐廳,但也能找到過百款美食,實在是令人驚訝!這裏有不同國家的菜式,泰國,馬來西亞,西餐,當然還有中餐啦 !所以一定有一款合大家胃口的。🐳西冷牛扒餐💰98+沙律💰10+凍齋啡💰3其實本人很喜歡在茶餐廳吃牛扒,因為價錢實在非常實惠,一百元左右,就能吃到牛扒,還有薯菜,沙律,餐湯和飲品,在哪裡能找到呢?這裡的牛扒非常大塊,最適合我大食的老公。我們都很喜歡聽到醬汁淋在熱騰騰鐵板上的咋咋聲,而且味道絕對不俗,抵食!🐳豬脾飯💰58+奶茶紅豆冰💰10看到餐牌有很多東南亞的選擇,很想吃泰國食品,又很想吃馬來西亞食品,但最後還是點了我看到就想吃的豬髀飯。豬髀又軟又滑,雖然看到很多脂肪,但一點肥膩的感覺也沒有,加上秘製醬汁,特別好吃。🐳泰式鳳爪💰65雖然是在茶餐廳點了這個泰式鳳爪,但值得稱讚的是,他們的水準可以拍得上泰式餐廳,跟平時在泰國餐廳的泰式鳳爪味道一樣,酸酸甜甜,非常開胃。📣 紅椒力量 (紅磡)🔍紅磡必嘉街紅磡灣中心12號地舖

🐳西冷牛扒餐💰98+沙律💰10+凍齋啡💰3

🐳豬脾飯💰58+奶茶紅豆冰💰10

🐳泰式鳳爪💰65

📣 紅椒力量 (紅磡)
🔍紅磡必嘉街紅磡灣中心12號地舖
入到嚟環境幾好,啲座位幾闊落,新新淨淨幾乾淨~豬頸肉喇沙金邊粉 $65喇沙湯底算是非常出色,味道香濃並且夠層次夠creamy,椰香味很充足,又唔會太辣,份量好大份,配菜都足夠,豬頸肉唔會太薄,好爽口泰式豬脾飯 $72豬脾肉夠哂腍,啖啖肉好滋味,仲有大量骨膠原,調味啱啱好,好大份,唔會未食晒飯就無肉,蛋都好入味炸絲網春卷 $56炸得好香脆,唔會有好重油的味奶茶紅豆冰 跟餐加$10第一次飲呢一種,又唔會太甜,好好味
入到嚟環境幾好,啲座位幾闊落,新新淨淨幾乾淨~

豬頸肉喇沙金邊粉 $65

泰式豬脾飯 $72

炸絲網春卷 $56
炸得好香脆,唔會有好重油的味

奶茶紅豆冰 跟餐加$10
第一次飲呢一種,又唔會太甜,好好味
2023-08-21 36 views
這天在紅磡覓食,發現了這家餐廳新裝修過後,座位寬闊,食物選擇很豐富,馬上決定一試😋鐵板扒餐選擇超多,我們選了西冷牛扒、燒鰻魚,牛扒沒有得選熟度,但入口仍然嫩滑,不過會過於乾柴。鰻魚肉質肥美。扒餐跟黑椒汁真的是絕配!這個性價比很高👍🏻另外也點了焗肉醬意粉🍝芝士份量多,意粉亦很掛汁。肉醬香濃,不過醬汁略為鹹了一點。整體來說,餐廳食物cp值都很高👍🏻焗芝士肉醬意粉 $68百搭扒餐 $128 凍飲+$3
百搭扒餐

肉醬意粉

整體來說,餐廳食物cp值都很高👍🏻

焗芝士肉醬意粉 $68
百搭扒餐 $128
凍飲+$3
百搭扒餐
肉醬意粉
經過紅磡,見到呢間餐廳最近係新裝修呀做——🌟紅椒力量🌟新裝修之後燈光明亮光線充足,環境四正整齊,空間同坐位都唔會逼結,我哋想食粉麵,所以就點咗個🌟泰式二人粉麵🌟都幾豐富,兩個人食份量勁充足👍🏻._./ 泰式二人粉麵 /(粉麵x2+特色小食+ 炒蔬菜+飲品x2[特飲+$10])🐖|豬頸肉喇沙河粉|🍜🐂|肥牛喇沙檬粉|🍜粉麵、湯底仲有配菜都係自由選擇,好正,竟然有喇沙湯底,喇沙味濃,偏沙嗲+椰汁味道,唔辣,啲粉麵索埋個喇沙湯底食好惹味。自選嘅配菜(豬頸肉同肥牛)份量多,足夠餸曬成碗麵·🦐|蝦餅|🦐新鮮即炸,熱辣辣上枱,一碟4塊,炸到外表勁卜卜脆,裏面嘅蝦肉勁嫩肉,蝦肉成份適中,好惹味·🥬|咸魚炒通菜|🥬菜類又係可以自由選擇,就連炒法都有得自己揀,好好👍🏻一碟嘅份量仲好多下,好有誠意·💚|珍多冰|💚🖤|涼粉冰|🖤._.
._.
/ 泰式二人粉麵 /
(粉麵x2+特色小食+ 炒蔬菜+飲品x2[特飲+$10])
🐖|豬頸肉喇沙河粉|🍜
🖤|涼粉冰|🖤
._.
Type of Meal
Tea
這間餐廳比較近黃埔站B出口步行五分鐘左右就到十分方便。最近餐廳改變了新形象, 將原本舊有紅色的牆身玩改為以白色底色配上簡單食物構圖及招牌辣椒圖案牆身視人。枱櫈方面也大部分改成梳化卡位, 座位與座位之間十分闊落舒服👍。 餐廳天花板旁邊位置設有八盞印有辣椒圖案的圓燈而中間的一盞更印有餐廳名稱“紅椒力量”就甘望落去餐廳設計相當配合餐廳招牌😁。這餐廳的食物超級多元化, 既有中式炒小菜也有西式鐵板餐, 甚至乎連東南亞的食物也有😎真係估佢唔到。價錢仲要在同區來講相對經濟又實惠。 在眾多食物中跟友人終於決定了以下食物:🐔海南雞飯幸運的我們今次有雞脾食, Size仲要幾大隻下雞味道好出重雞味, 肉質都算滑雞皮又爽口再配上正宗海南雞的三式醬汁(薑蓉 秘制黑醬油 酸辣醬)簡直就是完美配搭。 油飯味道食到好濃椰漿味但又唔會太油膩和太甜, 飯的質感軟硬適中有飯香😋。🍢馬來沙爹串燒 (豬/雞共半打)因為我們唔食🐮所以只選了🐔🐷 先講賣相已經覺得好吸引好有泰國的風味, 其味道聞到好香咖哩味, 因為每串串燒都用了咖喱粉醃製, 所以食落相當惹味再沾上餐廳秘製的醬汁令串燒的味道層次再豐富點十分可口。🥬蝦醬通菜濃濃的蝦醬

🐔海南雞飯

🍢馬來沙爹串燒 (豬/雞共半打)

🥬蝦醬通菜
濃濃的蝦醬味跟通菜一齊炒真係一個不錯的配搭😏 整碟菜出乎意料地唔覺得好咸, 反而食落好香蝦膏味, 當通菜吸哂蝦膏精華越食越好食。

🧊珍多冰
椰汁味好香配料又多最主要係味道唔太甜都幾解渴。

🥤青檸梳打
炎炎夏日飲番杯青檸梳打消消暑係一個唔錯的選擇, 再加上食完一餐豐富的晚餐可作解膩之用。

2023-08-08 42 views
這家之前都會和家人去食早餐,但裝修後還是第一次去。因為是新裝修,感覺環境比以前光猛和乾淨,坐得比以前舒服了。我叫了個吉列魚柳沙律,因為沒有很餓,就想隨便吃點。但沒想到魚柳挺大的,還有2大塊。味道和平時吃的差不多,但新鮮炸起真的不錯。沙律是水果沙律,不過紅蘿蔔挺多的。我另外加錢要了奶茶紅豆冰,沒想到可以走冰,吃起來很濃奶茶味,紅豆幾淋,入口即溶。屋企人點了個海鮮喇沙金邊粉,轉米線。味道少辣,挺惹味,整體感覺不錯。最後還有個炸蝦餅小食,不過這個不是泰式的,因為裏面有豬肉,有肉汁,有點像港式的腐皮卷。
這家之前都會和家人去食早餐,但裝修後還是第一次去。

因為是新裝修,感覺環境比以前光猛和乾淨,坐得比以前舒服了。