2024-08-10 1256 views
放咗工之後火速嚟個第二刷呢自從發現咗呢度有得食台式嘢夠好食得嚟價錢又夠晒親民啊無論食物嘅質素定員工嘅服務整體嚟講呢間嘅性價比相對高食飽飽再返屋企繼續好好打拼-Tea Set下午茶-Mala Duck Blood Curd & Stinky Bean Curd with Dry NoodleServed with Seaweed & Pork Meat Ball Soup & Crispy Sweet Potato Cake ($56)麻辣鴨血臭豆腐拌麵 配 紫菜貢丸湯及地瓜酥 ($56)麻辣味道適中 配上酸菜肉粒同蔥花食落好惹味鴨血嘅口感嫩滑中帶點辛辣 食落特別開胃嘅呢而臭豆腐嘅口感就軟綿綿 加埋醬汁拌麵一流啊條狀嘅地瓜酥食落外皮香脆 內裡較為煙煙韌韌呢個套餐嘅性價比高 可以食到咁多嘢好滿足啊-Braised Pork Rice with Grandma Pork Belly & Pork FlossServed with Seaweed & Pork Meat Ball Soup老阿嬤焢肉肉鬆滷肉飯 配 紫菜貢丸湯 ($56)賣相已經好吸引 面上有兩件大大舊嘅焢肉 食落口感似東坡肉口
放咗工之後火速嚟個第二刷呢
自從發現咗呢度有得食台式嘢
夠好食得嚟價錢又夠晒親民啊
無論食物嘅質素定員工嘅服務
整體嚟講呢間嘅性價比相對高
食飽飽再返屋企繼續好好打拼
Tea Set
下午茶
麻辣鴨血臭豆腐拌麵 配 紫菜貢丸湯及地瓜酥 ($56)
麻辣味道適中 配上酸菜肉粒同蔥花食落好惹味
鴨血嘅口感嫩滑中帶點辛辣 食落特別開胃嘅呢
而臭豆腐嘅口感就軟綿綿 加埋醬汁拌麵一流啊
條狀嘅地瓜酥食落外皮香脆 內裡較為煙煙韌韌
呢個套餐嘅性價比高 可以食到咁多嘢好滿足啊
老阿嬤焢肉肉鬆滷肉飯 配 紫菜貢丸湯 ($56)
賣相已經好吸引 面上有兩件大大舊嘅焢肉 食落口感似東坡肉
口感軟腍肥美 配埋肉鬆令口感大增 滷肉嘅份量多啲就更加好
Fengjia Egg Pancake Roll with Pork Floss & Pickled Mustard Tuber ($48)
逢甲肉鬆榨菜蛋餅 ($48)
呢款有四件捲餅 餅皮薄脆仲有好香嘅蛋味
配埋滿滿嘅榨菜同肉鬆 估唔到食落係咁夾
Blueberry Drink with Cheese Cap (+$22)
粒粒藍莓起司奶蓋 (+$22)
藍莓新鮮且解渴 又唔會太甜 奶蓋濃郁幼滑喔
Irwin Mango Drink with Cheese Cap (+$22)
愛文芒果起司奶蓋 (+$22)
係我嘅至愛哇 芒果香甜清新 奶蓋濃郁幼滑喔
Cold Brew Lychee Oolong Tea
荔枝烏龍冷泡茶
2024-06-12
2024-06-23 2723 views
這個新開的商場還未踏足過,決定來打一次卡,看看有什麼好吃好玩。竟然比我發現一間親民價的台式餐廳,下午茶性價比超級高。逢甲肉鬆榨菜蛋餅 $48蛋餅皮很薄,餡料超級足。每一口都爆多肉鬆同榨菜,十分香口。沾上甜甜的醬汁,非常滋味,我和朋友狂風掃落葉地快速光盤。士林夜市蟹蓋(三件) $52 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)十分驚喜,五臟雖小,但的確樣樣俱全。金黃色的蟹蓋入面釀滿豐富的餡料,洋蔥甘筍等,一口下去,非常豐富,層次十分之多。大腸麵線拼淡水焢肉刈包 $52麵線非常正宗,濃稠合宜,內有不少大腸,搭配香醋,足以緩解我的思台之情。刈包也極具台灣風味,內有大量芫荽及肥瘦適中的五花肉,脂香味十足。最正是那些榨菜,超級入味,而且仲可以大量添加,好食到停不了口。鹽酥雞肉鬆滷肉飯配紫菜貢丸湯及地瓜酥 $62 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)這個套餐十分豐富,提供的款式十分之多,讓你樣樣也可淺嘗兩口,適合心多多人士。鹽酥雞炸得非常香脆,滷肉飯很正宗,份量足,配上流心蛋,拌勻一起非常香口。紫菜貢丸湯鹹香味十足,地瓜酥炸得金黃香脆,外脆內軟,質素好高👍🏻👍🏻。愛文芒果起司奶蓋 $22 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)又到了愛民芒果的季節,見到立

逢甲肉鬆榨菜蛋餅 $48

士林夜市蟹蓋(三件) $52 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)

大腸麵線拼淡水焢肉刈包 $52

愛文芒果起司奶蓋 $22 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
又到了愛民芒果的季節,見到立即叫來試吓。估唔到十分之正宗,超爆有驚喜😍😍😍。芒果未到濃郁,且非常香甜,的確是當季愛民芒果😍配上起司奶蓋,非常綿密,好味到爆,多歲啊成為我夏天心中飲品的第一位。

大甲芋頭芋圓鮮奶 $18
非常足料,芋頭大塊、芋圓量多,喜歡的朋友不要錯過。

即使平日下午,人流也十分之多,建議想吃的朋友早點去排隊。

想睇更多介紹,馬上Follow我啦😁。

2024-04-26 3340 views
大圍新商場圍方真的太好逛了但是一到飯點就真的讓我很苦惱人太多,最後找到了這家性價比很高的台式餐廳,裝修都係以木系元素,環境唔會太迫,整體而言價錢合適午市套餐很多都是好吃不貴比較推薦的是紅燒牛肉麵湯底也算是濃郁的還有酸菜和香蔥肉量也不少花雕雞卷微微花雕香味 幾正雞肉亦算嫩士林鹽酥雞即叫即炸好香口份量比想像中多因為是午餐加的小食沒有想到這麼多古早鹵蜜汁排骨麵炸豬扒真的份量很豐富外皮炸得很脆再泡了滷水蜜汁微甜很好吃—————————————————𖠿𖥣 台北倆伴 (大圍)〒大圍車公廟路18號圍方5樓528號舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #foodstagram___🥇Follow @eathkgirls @eathkgirl#eathkgirls #食港女
大圍新商場圍方真的太好逛了

炸豬扒真的份量很豐富
外皮炸得很脆再泡了滷水蜜汁
微甜很好吃

—————————————————

𖠿𖥣 台北倆伴 (大圍)
〒大圍車公廟路18號圍方5樓528號舖

#食港女
  • 士林鹽酥雞
  • 紅燒牛肉麵
  • 花雕雞卷
台北倆伴今次要介紹圍方商場入面一間台灣菜餐廳叫「台北倆伴」,呢間餐廳年下午茶都爆哂場,我都要等差唔多半粒鐘先入到去,因為入面好逼,只有最尾一張枱先適合輪椅人士坐,有人排隊自然有好野食,呢間餐廳都值得等半粒鐘!入到呢間餐廳裝修以木系風格作主色,掛咗好多雀鳥裝飾品,牆上亦貼上咗雀鳥牆紙,感覺都幾舒服,只係枱與枱之間比較迫,其他都好ok!1.麻辣海鮮鍋 配王子麵(大辣)$158(8/10)呢個麻辣海鮮鍋叫咗大辣,店員再三強調呢度大辣係好辣,我唔信繼續堅持叫大辣,結果狂飲水!不過呢個海鮮鍋入面食材相當豐富,入面有2隻大蝦、2件鴨血、2粒鵪鶉蛋、芋頭貢丸、福州魚蛋、2件米血糕、1舊冬菇、2隻蛋餃、津白、金菇、甜不辣、蟹蓋、沙白、青口、雞件同榨菜,再配埋有少少咸王子麵,食得辣嘅你可以試下大辣! 2.花雕雞卷麻辣拌麵(小辣)配紫菜貢丸湯及地瓜酥$56(9.5/10)花雕雞卷有少少花雕酒味,雞肉嫩滑,麻辣拌麵叫咗小辣仍然好辣,我覺得等於出面中辣,紫菜湯入面有貢丸粒,仲有2條地瓜蘇,炸得好脆,番薯味好出,唔會好甜!3.士林鹽酥雞$48(8.5/10)呢個鹽酥雞炸得好酥脆,不過有少少咸,一共有8舊鹽酥雞!
台北倆伴

1.麻辣海鮮鍋 配王子麵(大辣)$158(8/10)

3.士林鹽酥雞$48(8.5/10)
呢個鹽酥雞炸得好酥脆,不過有少少咸,一共有8舊鹽酥雞!

4.芋香珍珠奶茶(跟餐優惠$12)(8/10)
呢杯芋香珍珠奶茶芋香味唔重,珍珠好煙韌,少少硬心都無,又唔會好甜,跟餐優惠只係加$12!

5.黑糖珍珠奶茶(跟餐優惠$12)(9/10)
呢杯黑糖珍珠奶茶唔會好甜,珍珠好煙韌,少少硬心都無,跟餐優惠只係加$12!

2人總共價錢$315,有加一服務費!

個人口味總評分:8.6/10

@thewaimall

地址:大圍車公廟路18號圍方5樓528號舖

如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有0Like同Share!🙏🏻🙇🏻‍♂️

#台北倆伴 #台灣菜 #圍方商場 #大圍 #香港美食 #大圍美食 #大圍好去處 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

• 麻辣海鮮鍋
2024-09-13 0 views
今天和朋友行過大圍圍方有D肚餓,特意試吓這間台式餐廳,這餐廳用半開放式設計,環境闊落舒適,tea time 午飯人潮開始散去,所以很快巳有坐位,服務員很有禮貌地介紹下午茶餐種類給我們選擇。古早滷肉飯大腸麵線雖然是茶餐,但飯和麵份量也不少,大腸洗得很乾淨而且很肥美,麵線質地十分幼滑,還併上一碟醋,加入湯麵吃非常和味,最後我連湯也差不多喝清。滷肉飯每粒飯都粒粒分明,飯質黏口有飯香,滷肉肉粒肥瘦適中,肉味香濃,配上特別滷汁和醬油,還有糖心蛋和肉鬆,多重口感👍🏻。黑糖珍珠奶茶這杯奶茶飲落奶滑而且茶味香濃,不會太甜,黑珍珠入口Q彈,感覺幾得意,茶餐另加$12,值得推介。老阿嬤焢肉肉鬆滷肉飯飯面放著2件大大的焢肉非常吸引,食落似食東波肉,肉質軟腍不會黐牙!滷汁味道十分出色!整碗飯份量很大,食得很飽。紫菜貢丸湯清甜可口,紫菜不少,貢丸彈牙,朋友讚不絕口。

古早滷肉飯大腸麵線
雖然是茶餐,但飯和麵份量也不少,
大腸洗得很乾淨而且很肥美,麵線質
滷肉飯每粒飯都粒粒分明,飯質黏口
有飯香,滷肉肉粒肥瘦適中,肉味香
濃,配上特別滷汁和醬油,還有糖心蛋和肉鬆,多重口感👍🏻。

黑糖珍珠奶茶

老阿嬤焢肉肉鬆滷肉飯
飯面放著2件大大的焢肉非常吸引,食
落似食東波肉,肉質軟腍不會黐
牙!滷汁味道十分出色!整碗飯份量很大,食得很飽。
紫菜貢丸湯清甜可口,紫菜不少,貢丸彈牙,朋友讚不絕口。

Type of Meal
Tea
有個friend話試過幾好食,咁嚟試吓囉入座嗌咗個排骨便當同豬軟骨便當隔咗唔夠5分鐘就嚟排骨賣相好奇怪,一忽一忽咁慢煮豬軟骨一定要配飯食如果唔係食落完全唔熱鴨血質量麻麻,冇乜味道兩個便當最好食係個湯,其他質素麻麻埋單收+1完全唔值呢個價,冇下次
有個friend話試過幾好食,咁嚟試吓囉
入座嗌咗個排骨便當同豬軟骨便當
隔咗唔夠5分鐘就嚟

排骨賣相好奇怪,一忽一忽咁

慢煮豬軟骨一定要配飯食
如果唔係食落完全唔熱

鴨血質量麻麻,冇乜味道
兩個便當最好食係個湯,其他質素麻麻

埋單收+1完全唔值呢個價,冇下次
2024-09-09 0 views
事先係GULU拎定飛,今次終於試到,呢間餐廳都受歡迎,用餐時間係一小時,時間都幾趕🤣我地揀左老阿嬤焢肉麻辣拌麵,紅燒牛三寶手工麵,黑糖珍珠奶茶,鮮鳳梨水果茶(少甜)老阿嬤焢肉麻辣拌麵,拌麵係呢幾樣之中最好食,味道幾惹味,麵質幾煙韌,不過麵條太長,食用嗰陣有少少麻煩🤣老阿嬤焢肉就太肥,食落去無入口即化,所以就覺得太膩了紅燒牛三寶手工麵,湯底唔夠濃,牛肚和牛筋就麻麻地,手工麵無拌麵咁入味,整體普普通通黑糖珍珠奶茶,珍珠好淋,唔夠咬口鮮鳳梨水果茶(少甜),真係唔係好甜,鳳梨味好淡總括而言,拌麵係值得試,不過如果要等位等好耐,就唔係咁值得🤣

黑糖珍珠奶茶,珍珠好淋,唔夠咬口

鮮鳳梨水果茶(少甜),真係唔係好甜,鳳梨味好淡

2024-09-07
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
台北倆伴大圍車公廟路18號圍方5樓528號舖食物推介:T03 逢甲肉鬆榨菜蛋餅 $48,T07 大腸麵線拼淡水焢肉刈包 $52,T05 紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯 $58,T10鹽酥雞肉鬆滷肉飯 配:紫菜貢丸湯及地瓜酥 $62逢甲肉鬆榨菜蛋餅:蛋餅的底部是用蛋液煎烤而成,口感酥脆,裡面則搭配上肉鬆和榨菜,肉鬆具有香氣濃郁的煙燻味道,榨菜既咸香和脆嫩,值得一試!😄😄😄大腸麵線拼淡水焢肉刈包:豬大腸口感鮮美,麵線滑嫩軟綿,加上麻油和醬油等調味料,味道一流!焢肉刈包的豬腩肉肥美多汁,肉質鮮嫩,配上炸菜和香茜,美味可口!👍👍👍紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯:紅燒牛肉醃製得非常入味,骨肉均勻,肉味濃郁,加上鮮甜的湯汁和煙靭的麵條,令人滿足!滷肉飯肉味香濃,肉粒肥瘦適中,淋上滷汁和醬油後香氣四溢,值得推介!😍😍😍鹽酥雞肉鬆滷肉飯 配:紫菜貢丸湯及地瓜酥:鹽酥雞外酥內嫩,吃起來口感非常脆嫩,每一口都能感受到肉汁的滋味!滷肉飯入口即化,配上鹹香的鬆肉,讓人欲罷不能!紫菜貢丸湯清爽可口,貢丸彈牙!地瓜酥炸至香脆,香甜滋味!😋😋😋
大圍車公廟路18號圍方5樓528號舖

2024-08-28 218 views
當晚同屋企人去到圍坊唔知食咩好。。見到呢間台灣餐廳,餐牌嘅圖片好似唔錯,就排隊試吓啦,排咗大半個鐘,終於有位。嗌咗個花雕雞卷麵,排骨肉燥飯。首先,花雕雞的味道有點苦,係苦到澀口。我們就向一位員工(KoXX)提問,並向該位員工提出讓廚房同事檢查一下有冇壞到。員工表示味道就係咁。好啦,可能係我唔啱食啦⋯跟住個排骨就係甜嘅,唔係甜咁簡單。食啲嘢食咗幾啖就走人。跟住到第二朝早,我同屋企人都肚痛,嚴重肚痾,最後要睇醫生同埋休息兩日先好返。提醒一下大家,腸胃唔好嘅人士,唔好輕易嘗試!!!

嗌咗個花雕雞卷麵,排骨肉燥飯。

跟住個排骨就係甜嘅,唔係甜咁簡單。食啲嘢食咗幾啖就走人。

提醒一下大家,腸胃唔好嘅人士,唔好輕易嘗試!!!
食物推介:大腸麵線拼淡水焢肉刈包 $52,鹽酥雞肉鬆滷肉飯 配:紫菜貢丸湯及地瓜酥 $62,愛文芒果起司奶蓋 +$22,黑糖薑母茶 +$0大腸麵線拼淡水焢肉刈包:大腸麵線的湯底濃郁香醇,麵線滑順,大腸滷得軟嫩入味。淡水焢肉刈包的刈包蓬鬆柔軟,焢肉肥瘦相間,而且香噴噴,好好味!😄😄😄鹽酥雞肉鬆滷肉飯 配:紫菜貢丸湯及地瓜酥:鹽酥雞金黃酥脆,雞肉很嫩滑。滷肉飯的滷肉肥而不膩,滷香撲鼻,入口很軟嫩。紫菜貢丸湯清淡鮮美,貢丸很彈牙。地瓜酥金黃酥脆,讓人食指大動!👍👍👍愛文芒果起司奶蓋:愛文芒果鮮甜好味,果味十足,起司奶蓋芝士味濃郁,口感滑順,啖啖滋味!😍😍😍黑糖薑母茶:黑糖味十分香咁好味,薑母茶薑味濃郁,加上玫瑰花、枸杞、紅棗、桂圓等配料,味道一流!😋😋😋

2024-08-24 244 views
我今日約同好友去大圍行街,順道去位於大圍車公廟路18號圍方5樓528號舖的台北倆伴食台式下午茶,環境舒適,坐得舒服。我點左個 T05 紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯$58,好友點左個 T04 老阿嬤焢肉肉鬆滷肉飯配紫菜貢丸湯 $56, 小食就點左 T03 逢甲肉鬆榨菜蛋餅 $48,A03 古早烤台灣香腸$56,A04 彰化花雕雞卷 $62;餐飲係熱黑糖薑母茶,熱桂圓紅棗茶。紅燒牛肉好軟腍入味,牛味濃郁,滷肉飯好味;老阿嬤焢肉好淋好食;蛋餅好味道,台灣香腸烤得香口,雞卷有咬口又好香花雕酒味👍,兩款熱飲好潤喉。

• 老阿嬤焢肉肉鬆滷肉飯
  • 逢甲肉鬆榨菜蛋餅
  • 紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯
  • 古早烤台灣香腸
  • 彰化花雕雞卷
圍方開咗成年, 幾次過門不入, 終於有機會約咗馬鞍山friend過去食tea, 佢想食新竹米粉就揀咗台北倆伴。裝修舒適雅緻, 卡位坐落寬敞舒適。台南芋頭貢丸新竹米粉 + 桂圓紅棗茶 ($46), 貢丸鮮脆內心芋頭粉糯, 呢個價錢性價比👍🏻鹽酥雞肉鬆滷肉飯餐($62) 升級芋香珍珠奶茶 (+$12) , 半隻溏心蛋加一大堆滷肉肉鬆, 仲有四大粒鹽酥雞, 飽足感十足, 兩件酥炸蕃薯作為飯後小甜品, 成個餐配搭豐富得嚟有心思。士林夜市蟹蓋 ($52) 三件軟殼蟹蓋頂角飽滿, 一口咬落爆汁惹味, 好驚喜😋蟹王秋葵 ($58) 秋葵翠綠新鮮, 蟹肉蟹黃醬汁熔岩咁包圍住啲秋葵, 食菜都食得好好味😄值得一提, 同朋友有傾唔完嘅話題, 坐咗兩三個鐘, 期間小店一直都好多客人,可喜係所有侍應有效率之餘更有禮貌,完全冇表現不耐煩。下次去開圍方shopping後需要坐低食啲嘢, 呢間絕對係一個唔錯嘅選擇。

2024-08-19 264 views
約咗朋友食下午茶,搵到呢間台灣美食。首先要推薦嘅就係佢哋嘅鹽酥雞,係本店嘅必點之選。雞肉鮮嫩多汁,炸至金黃酥脆,外層帶有恰到好處嘅鹹香。配以地瓜酥紫菜湯,好豐富。特別鍾意地瓜酥,好酥脆爽口。另一個亮點就係逢甲肉鬆榨菜蛋餅。餅皮酥脆柔軟,內餡豐富可口,飽滿嘅肉鬆加上脆爽嘅榨菜,味道層次分明,絕對讓人食指大動。花雕雞卷,雞肉水嫩濃郁,配合花雕酒嘅特色香氣,好食。最後要大讚芋泥三色芋圓,芋頭香味濃郁,內餡包料十足,再襯以Q彈嘅芋圓皮, 係台式甜品佼佼者。價錢合理,下午茶餐都好豐富,食物質素又好,絕對值得一試。
約咗朋友食下午茶,搵到呢間台灣美食。

花雕雞卷,雞肉水嫩濃郁,配合花雕酒嘅特色香氣,好食。

價錢合理,下午茶餐都好豐富,食物質素又好,絕對值得一試。
台北倆伴❣️睇完戲咁啱係下午茶時間,又咁啱見到呢間台灣餐廳。門口見到Menu都幾吸引,好多選擇。於是乎就入左來。呢度下午茶餐款式好多,有飯有麵,如果唔想食太飽仲可以食小食🤭🌟大腸麵線拼淡水焢肉刈包🍜麵線和湯的比例剛剛好,濃稠適中。麵線之間有金針菇🍄帶有少少爽脆口感。大腸軟熟得來又唔會太韌。加埋醋入口感覺非常台式口味。🍞刈包餡料充足,有酸菜、芫荽、大大嚿五花肉🐷餅皮鬆軟,五花腩超軟腍,入口就融化咗。有酸菜打底,唔會覺得好膩。🌟紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯🍜牛肉麵湯底鮮甜,牛腩炆煮到超級軟腍,一咬就開🐮麵質十分彈牙,非常掛湯,加上無限添加的酸菜,令人食慾大增。🍚滷肉飯珍珠米軟熟,粒粒分明。上面明顯見到一粒粒肉丁,肥瘦均勻,入口即溶,脂味十足。滷肉汁鹹度適中。配合珍珠米食非常可口。🫕得一提係流心蛋同埋肉鬆,絕對係點綴之作。係Bonus!令到成個滷肉飯變得好出色。🌟逢甲肉鬆榨菜蛋餅🥞蛋餅皮好薄,餡料超級豐富。每一啖都食到滿滿的肉鬆榨菜。又有微甜的醬汁,令到蛋餅不會太柴,又有鹹香味,非常滋味。🌟愛文芒起司奶蓋芒果味好天然,有愛文芒嗰種獨特香味。估唔到同起司奶蓋都好夾。

🌟大腸麵線拼淡水焢肉刈包🍜

🌟紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯🍜

🌟逢甲肉鬆榨菜蛋餅🥞

🌟愛文芒起司奶蓋
2024-08-16 227 views
📌圍方商場「台北倆伴」台灣菜。位於大圍圍方5樓528號大圍站B出口,步行約5分鐘就到非常之方便。今次下午時段到大圍,竟然可以品嚐到下午茶時段親民價錢。總共叫咗3個下午茶餐配飲品(CP值高)✅T06 古早滷肉飯 大腸麵線$52滷肉飯配料有滷肉、糖心蛋及肉鬆配上滷肉汁非常美味。大腸麵線充滿台灣風味。✅T03 逢甲肉鬆榨茶蛋餅 $48每一口都勁多肉鬆同榨菜,蛋皮薄餡料多。✅T10 鹽酥雞肉鬆滷肉飯烧$62鹽酥雞香脆可口,鹹香十足。 ✅D03 黑糖益母茶(熱)x2✅D04 桂圓紅棗茶(熱)仲叫咗甜品及小食:✅芋泥三色芋圓 $46大大個芋頭蓉,Q彈的芋圓。✅彰化花雕雞卷$62雞卷有好香嘅花雕味,十分之有驚喜
📌圍方商場「台北倆伴」台灣菜。
位於大圍圍方5樓528號
大圍站B出口,步行約5分鐘就到非常之方便。
今次下午時段到大圍,竟然可以品嚐到下午茶時段親民價錢。
總共叫咗3個下午茶餐配飲品(CP值高)
✅T06 古早滷肉飯 大腸麵線$52
滷肉飯配料有滷肉、糖心蛋及肉鬆
配上滷肉汁非常美味。大腸麵線充滿台灣風味。
✅T03 逢甲肉鬆榨茶蛋餅 $48
每一口都勁多肉鬆同榨菜,蛋皮薄餡料多。
✅T10 鹽酥雞肉鬆滷肉飯烧$62
鹽酥雞香脆可口,鹹香十足。
✅D03 黑糖益母茶(熱)x2
✅D04 桂圓紅棗茶(熱)
仲叫咗甜品及小食:
✅芋泥三色芋圓 $46
大大個芋頭蓉,Q彈的芋圓。
✅彰化花雕雞卷$62
雞卷有好香嘅花雕味,十分之有驚喜
  • 彰化花雕雞卷
  • 鹽酥雞肉鬆滷肉飯