2019-02-15 2168 views
「活蝦」蝦上來的時候還在跳。滿鮮活的,肉質透著清甜。個頭也比較大。150💰4只,200💰6只醬紫。 「手切本地特級靚牛肉」本來想點美國牛肉,結果點完了。就選了這個。兩種肉價格一樣。本地的口感有點老 「生蠔」生蠔蠻新鮮,而且很肥。 「雞肉」看到隔壁桌點,就加了,肉很鮮嫩。好次哦 「四寶丸」據說都是店內現做的丸子,食材新鮮味道不錯。2個人的話可以試試。
2019-01-06
2018-09-26 2141 views
本人於9月25日打電話去呢間火鍋店訂左6位,8點鐘晚上,卻得來結果為訂位等於冇訂位,D枱係留比熟客,唔明點解要設立訂位服務,應該訂位時應該問一下我係咪熟客,亦都應該說明只接受熟客訂位。有枱空置都唔安排入座,訂左位8點,7點50分到達,被安排上樓第一張枱,卻被熟客霸佔,被逼退到樓下再等,質詢下卻推説人未齊,人齊到8點12分都未能安排入座,卻有二張吉枱都唔安排入座,氣沖下即走,成條街都係食市,駛乜食得咁受氣!實在太差!😡😡😡😡
2018-09-25
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2018-02-13 3528 views
為何在年青人心目中,老一輩都是過時與墨守成規?!特別是老一輩的生意人,開口就是信與義,莫非如歌詞所載,情與義值千金!從來沒有做過生意,不過站在消費者的立場,講究信義的商人也許靈活性較低,但他們的均真、過得自己過得人的信念,往往獲得客戶的信賴! 在過去兩星期的冷潮,一頓火鍋令我愛上了「老薑」。 跟老媽在持續嚴寒的日子,嚐過了蛇𡙡和煲仔飯,那天早上突如其來想起火鍋來,於是中午拿著手提掛了好幾個電話,所選的新派火鍋店都爆滿了,答案只有九點、十點後,對我九點、十點睡魔已蠢蠢欲動,更何況是老人家,只怪自己沒有周詳計劃!將壞消息告訴老公,心已有其他打算的準備。但最終竟來到可謂經歷羅素街近二十年變化的「金海閣」,多謝老公朋友的特別安排。 「金海閣」設有地面和一樓樓層,門面撲實,檯椅排放成左右和中間三行,我們被安排在右手邊的卡位! 最特別的是看到不少食客在品嚐生蠔,在餐牌發現「金海閣」亦有刺生供應! 檯上早已為每位客人放上一碗豉油,調味架則備有芫荽、辣椒、炸蒜、生蒜和蔥花,可是怎麼也不及青綠的桔仔搶眼,尤其對於一個喜愛酸甜清香果味的我! 於是特別將心機投放在自調醬汁上,使勁地把整個桔仔的汁液唧出,再加

在過去兩星期的冷潮,一頓火鍋令我愛上了「老薑」。

於是特別將心機投放在自調醬汁上,使勁地把整個桔仔的汁液唧出,再加入了乾蒜、炸蒜和辣椒,瀰漫著與別不同的清新感!

加入了新鮮桔仔汁的醬料,可減低火鍋的膩意,還可提昇食材的滋味,非常不錯!

除了自調醬汁,檯上還放有老媽吃過不停的花生,和充滿一股豆豉香、感覺是自家製的辣椒油。

酦梅湯

唯一自家製飲品是酸海湯,雖無突出的賣點,但只少味道足,不用喝化學飲品!

蕃茄薯仔鱷魚肉湯底 HK$138

「金海閣」約有十款火鍋湯底的選擇,我們要來了蕃茄薯仔鱷魚肉湯底。在金黃的鍋底𥚃,可找到大量蕃茄、薯仔,還有一件件的鱷魚肉。建議湯滾後先來一碗湯,品嚐彷如家裡老火湯的自然溫醇的味道。

這湯底既不會搶去食材的鮮味,但又能在食物中發揮出自身的風格!

手切本地特級靚牛肉 HK$228

火鍋怎能沒有牛肉,在幾款牛肉中,我們點了大的手切本地特級靚牛肉。牛肉鮮紅、油花不多,看上去並不算吸引。

手切本地特級靚牛肉

然而當牛肉放入嘴巴咀嚼,釋出的豐郁的牛味與牛香,令我們體驗著意想不到的驚喜和滿足!而牛肉也不是單純軟腍,反之帶有嚼感的肉質,在平凡的賣相帶出不平凡的味道。

在品嚐過程中,替我們下單的女侍突然問道:「這是新點的牛肉嗎?」,起初還以為她跟我們打開話題聊天,豈料原來我們的牛肉是例牌的份量而已。女侍應立即把底單的大牛肉更正為例牌,幸好她及時的發現,不致於讓第一次到訪的我們枉付鈔,亦可即時將功補過!

大白鱔片 HK$78

上回一位友人在手機群組提過「金海閣」的海鮮,當時沒有放在心上,這回真確地體會到他所言非虛!

大白鱔片

大白鱔片不單彈牙爽口,鱔肉亦相當肥美,香濃潤澤的鱔油在齒縫間遊走,美極了的質量。

大蟶子

加拿大象拔蚌沽清,唯有以大蟶子取而代之。坦白說,這大蟶子的體形真的不大,平日頂多用中來形容!

蟶子肉預先給割開,放湯內一灼,蟶子肉便會自動離殼。蟶子雖然沒有預期般大,但肉質非常爽甜鮮美!

爽彈墨魚滑 HK$78

第一次遇上鯉魚造型的墨魚滑,馬上想起農曆新年的年糕,有趣!

爽彈墨魚滑

墨魚滑墨魚味不重,但爽彈、藏有墨肉碎粒的魚滑也不差!

炸芋頭件 HK$38

老媽第一時間挑選了她至愛的芋頭,這回真的對得不得了,芋頭粉腍、芋香洋溢,不止老媽滿意,就連我倆吃愛上了!

菜肉雲吞 HK$48

「金海閣」備有自家製的餃子和雲吞,我選了菜肉雲吞!

菜肉雲吞

菜肉雲吞饀帶有淡淡的菜香,可是餃皮粉粉的質感就不是我杯茶了!

西洋菜 HK$32

也許慣了自家種植的有機菜,舌頭給寵壞了,面前的西洋菜菜味淡然,菜質也過於腍軟,所以平日的蔬菜控也變得不為所動!

生魚片

本想追加一客鮮鯇魚腩,可惜魚腩又沽清了,於是改要了生魚片!

生魚片

在湯內輕灼,生魚片捲曲的姿態十分美妙!味道和魚質方面,當然沒有鯇魚的個性突出,但新鮮的肉質卻來得細嫩幼滑。

最後,「金海閣」還為三個脹滿的肚子送上薑汁蕃薯糖水。一試薑汁味豐不刺喉,蕃薯軟綿,甜度恰好,水準之好不遜於甜品專門店。

「金海閣」不像新派的火鍋店滿是奇趣、給 LIKE 的賣點,但新鮮、具水準的食材和細心的服務態度就是「金海閣」實而不華的老薑本色,試想能經歷登龍街多年變遷和風雨的食肆,相信現在所餘的不多矣!
2018-02-02
  • 蕃茄薯仔鱷魚肉湯底
  • 大白鱔片
  • 大蟶子
  • 炸芋頭件
  • 薑汁蕃薯糖水
2017-07-18 3875 views
雖然唔係好夠冷氣 ,但係我極力推薦佢哋嘅椰子雞煲 ,侍應拎住個鍋行過嚟嘅時候已經聞到 超濃椰子香 ,首先加啲雞煲下佢飲咗湯先, 湯底都係椰子水, 好清甜的雞湯, 雞肉又鮮嫩, 個煲啲香味搞到隔離食緊其他湯底嘅客人用葡萄嘅眼光望住我哋。
雖然唔係好夠冷氣 ,但係我極力推薦佢哋嘅椰子雞煲侍應拎住個鍋行過嚟嘅時候已經聞到 超濃椰子香 ,首先加啲雞煲下佢飲咗湯先, 湯底都係椰子水, 好清甜的雞湯, 雞肉又鮮嫩, 個煲啲香味搞到隔離食緊其他湯底嘅客人用葡萄嘅眼光望住我哋。
  • 椰子雞
2017-03-23 3530 views
冇得即點。可以自己帶酒同蛋糕,不過冇碟供應有個好特別嘅面叫人渣面!因為有包片,花膠,蝦,魷魚。但是實唔好食,除左蝦係真係彈牙,其他材料都一般!面嘅汁唔夠多,蝦子面本身已經好乾咸豬手,凍嘅!超好味,好入味!好爽!唔會好難咬又唔會太淋!炸牛坑腩!好淋,唔痴牙,超正!皮薄,夠脆雞煲,太油!味夠濃,bb 辣,辣味適中。椒鹽鮮魷!炸就好似呢個水晶奶皇包咁,本身係甜既,放入鹹既湯度煮,完全唔夾!牛肉一塊塊咁掛係度好吸引,呢隻安格斯牛雖然話係肥牛,但又唔係太肥喎!而且牛味夠濃!LIKE!
2016-06-09 6502 views
今日老公仔帶我嚟金海閣慶祝birthday,因為知道呢間餐廳嘅生意幾好,會好多人,所以就遲咗少少過嚟,點知嚟到都係要排隊。。~桂花蚌~食之前完全唔知呢樣生物究竟系乜?!我又唔知究竟要煮幾耐,第一舊煮嘅時候覺得時間未夠,第二舊開始就識啦,口感好脆,好特別,彈牙!不過稍為有少少腥味。不過可以接受~~~四寶丸~有四種口味,應該系墨魚丸、蝦丸、豬肉丸同魚丸。豬肉丸一般,魚丸有啲腥,其他都好好食~~~~炸豆皮~店員話呢款系佢地自己做嘅,就點咗啦~~味道唔錯,唔會炸得好老,同啲湯汁一齊食好味..~西洋菜~味道幾清爽,有獨特嘅清香味,菜都唔老,份量都唔細
不過可以接受~~
~
~西洋菜~味道幾清爽,有獨特嘅清香味,菜都唔老,份量都唔細
2016-05-19
Waiting Time
12 Minutes (Dine In)
2016-04-03 4500 views
覺得天氣好快嚟要冬天過去喇,今年天氣都算好凍,真係十分之適合去打邊爐吖之類嘅,而且食啲辣野都聽人話對身體好有好處。我們選擇了一個鴛鴦鍋底,因為人多口雜嘛,眾口難調,鴛鴦鍋底有辣有不辣,湯底的多元性俾咗我地更多的選擇。火鍋的湯底我覺得真係好重要嘅,因為接落嚟嘅所有事物嘅基調就咁樣俾決定咗。美國雪花肥牛,味道還可以,我覺得整體上肥牛是偏向於瘦多肥少咁,大概瘦肥比例系四俾一吧,這樣比例的肥牛入口就會更加的香膩,口感方面個人認為韓牛更爽口、脆滑,質感上更勝一籌。鮑魚味道同埋新鮮程度都只系覺得麻麻,實在 系沒沒有更令我可以稱揚的地方,不過好在就系鮑魚只只都差不多咁上下,個頭大。
2016-03-20
Waiting Time
18 Minutes (Dine In)
2016-01-05 3432 views
最近天氣凍凍地,特別想出去打翻次邊爐,於是就帶埋Dady同mummy一齊嚟金海閣打邊爐啦⋯⋯暖粒粒好舒服吖 我地點噶係醉雞湯底,鍋底有半隻雞,份量都幾大下,而且三個人食可以食得好飽啦酒味好濃,另外藥材味都好濃,拿嚟做湯底最啱啦 點左啲雞肉,雞肉好新鮮,可以放心食。拿個湯底煮熟佢,食落去就會有好濃郁噶藥材味同埋酒味,滲曬入雞肉入面! 跟著再點碟肥牛,打邊爐點可以無肥牛呢,而且佢呢度啲肥牛好靚好新鮮,肥肉同瘦肉好均勻,而且厚薄程度啱啱好 熟左之後係瘦肉噶部份比較多,啱曬我口味
酒味好濃,另外藥材味都好濃,拿嚟做湯底最啱啦
熟左之後係瘦肉噶部份比較多,啱曬我口味
2016-01-03
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2015-12-21 2011 views
天氣越來越凍喇,霖了很耐想去打邊爐,終於等到呢個時間可以大家一起去。去到發現好多人在等位,無辦法喇,呢個鐘數哪裡都要等嘅。到咗啦,好開心,服務生都好有禮貌,笑容滿面,服務很周到。仔細睇咗周圍嘅環境,發現都好闊落,在呢個地段算唔錯。不過可能因為蒸汽嘅原因,所以入邊都比較“焗”。醉雞湯底入邊有半隻雞,其實算好足料喇,我見都幾多人點呢個湯底。酒味比較濃,唔鐘意酒味嘅朋友就自己想一下啦。藥材味都好濃,藥材味同酒味入曬雞肉度,唔好煮太耐,容易肉質變老。肥牛好靚,值得食~
2015-12-17
Waiting Time
36 Minutes (Dine In)
$590 (Lunch)
2014-04-16 4221 views
想起吃火鍋,總想起此店。多年前已惠顧,當時全盛時期,同一條街,有四間店,盛極一時。自家手打的丸,真材實料,非常好吃。他們的酒糟牛肉,先用酒糟醃,放入熱鍋灼熟後,仍有酒香味。每次來必點!裝修普通,服務算不得好,但價錢合理,性價比高!
自家手打的丸,真材實料,非常好吃。
裝修普通,服務算不得好,但價錢合理,性價比高!
  • 酒糟牛肉
2013-06-08 3488 views
The soup bases were mediocre, at best. The ingredients are not good. We had the beef recommended by the staff & it was low quality meat. The fish was impossibly chewy & fishy. The overall price per pax for a party of 8 was more than $250, which we felt was very overpriced for such mediocre ingredients.
2013-06-07
2013-01-19 2983 views
之前已經問定識食的朋友邊度嘅hotpot正,佢就介紹左登龍街嘅金海閣。我地六個人叫左:本地手切肥牛 - 呢個幾好,夠肉味。肥牛月展 - 我的最愛,肉味較肥牛更濃。後來追加的美國肥牛 - 呢個無本地肥牛咁正,我喜歡肉味濃的本地牛肉。炸響鈴 - 好味,唔會油滋滋,必點。餃子拼盤 - 菜肉比例適中,食得出是新鮮貨。白菜仔 - 新鮮, that is it。新鮮雞件 - okay,可能我食中件雞脾肉,所以點都唔會難吃。四寶丸 - 新鮮貨。仲有啲火鍋鐵膽 - 白蘿蔔,金針菇,墨魚丸,鯪魚釀豆腐,正常貨色。免費任飲的酸梅湯太甜,我寧願飲水算免費的番薯糖水有水準,好重薑味。是夜亦有特價的生力beer$12一支。每人$250有找,我覺得絕對可以encore。想我上星期食小肥羊任食都要200埋單,不如俾多少少食得精緻啲。

我地六個人叫左:
本地手切肥牛 - 呢個幾好,夠肉味。
肥牛月展 - 我的最愛,肉味較肥牛更濃。
炸響鈴 - 好味,唔會油滋滋,必點。
餃子拼盤 - 菜肉比例適中,食得出是新鮮貨。
白菜仔 - 新鮮, that is it。
四寶丸 - 新鮮貨。

免費任飲的酸梅湯太甜,我寧願飲水算

免費的番薯糖水有水準,好重薑味。

是夜亦有特價的生力beer$12一支。

Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2010-12-06 2425 views
朋友請我食飯補祝生日, 佢話食過呢度d 配料好味又新鮮喎!湯底 - 蕃茄薯仔大眼雞 - 大眼雞炸過令魚肉唔會散, 蕃茄薯仔煲到有小小溶, 所以淨係湯底都可以當湯飲lu.炸腐皮 - 即炸, 而且唔鬆化, 滲一下湯先食, 正!水餃, 雲吞, 韮菜餃 - 三種餃都係大大隻, 應該係自己包, 唔似出面買番o黎, 而且三種都好味. 個人覺得最好味係韮菜餃, 因為韮菜餃嘅味比較濃. 但係三種餃都係皮薄, 餡靚, 材料足.桶蠔 - 灼完都唔縮水, 而且鮮甜.翡翠螺 -第一次食翡翠螺, 又係好鮮甜, 螺肉又唔韌.魚卜 - 好爽口, 不過個人覺得好腥.墨魚丸 - 新鮮手打, 食落仍然有少量墨魚肉, 好味.手切本地肥牛 - 入口即溶, 牛味香濃.脆肉脘 - 新鮮! 不過無脆肉脘個種爽脆.蝦子麵 - 真係見到粒粒嘅蝦子喺麵條度. 麵身爽口, 唔錯! 酸梅湯, 夏枯草 - 2種飲品都係免費任飲, 不過都係足料炮製既, 唔差呀! 清熱之選.
朋友請我食飯補祝生日, 佢話食過呢度d 配料好味又新鮮喎!

炸腐皮 - 即炸, 而且唔鬆化, 滲一下湯先食, 正!

桶蠔 - 灼完都唔縮水, 而且鮮甜.

翡翠螺 -第一次食翡翠螺, 又係好鮮甜, 螺肉又唔韌.

魚卜 - 好爽口, 不過個人覺得好腥.

墨魚丸 - 新鮮手打, 食落仍然有少量墨魚肉, 好味.

手切本地肥牛 - 入口即溶, 牛味香濃.

脆肉脘 - 新鮮! 不過無脆肉脘個種爽脆.

湯底 - 蕃茄薯仔大眼雞
  • 翡翠螺
  • 墨魚丸
  • 手切本地肥牛
  • 蝦子麵
雖然知道宵夜不健康,但突然很想吃火煱,11時多才去登龍街找火煱食。一進門發覺幾乎坐滿人,厲害!點了皮蛋元茜湯底,本地手切肥牛、象拔蚌、炸魚皮、唐蒿...全部有水準!唯一一點不太好,也是香港大部份火煱店的通病:什麼小碟、醬料都收錢!花生收錢、未吃過的川醬收錢、wasabi+豉油收錢、辣椒絲收錢....真小器!$148一小份象拔蚌剌身,配wasabi+豉油都收錢!?
!?
炸魚皮一流
象拔蚌好味,但WASABI要另外收費
手切肥牛保持水準
2009-10-24 1485 views
星期三晚,南華大戰科威特,估唔到香港仲有咁多人睇波,適逢快活谷賽馬,令銅鑼灣嘅交通幾乎癱瘓,幸好趕及參與太座嘅例行超聲波檢查。陪同她的還有她剛從英國回港探親嘅摯友,恰巧地她也是有咗之人。一起檢查,一起分享懷孕經驗,太座樂在其中。檢查完畢之後,一行人一起晚膳。太座見有涼意,便急不及待的想食火鍋,在冇人反對嘅情況下,大家去了登龍街嘅「金海閣」。都唔係第一次嚟幫襯了。幫襯此店嘅原因,一來用料比較新鮮,二來有三百二十蚊現金劵及波士頓龍蝦贈劵。自從於舊舖對面開了間上樓舖之後,筆者都會選新舖,因為地方比較寬敞。是晚新舖已滿座,惟有番去舊舖。湯底選了淮山豬骨杞子湯,貪其夠鮮味,食物灼完之後唔駛點任何調味料已經夠晒味。食材方面,首先有薄切象拔蚌片,一物二用,可以當刺身般生食,又可以稍為灼一灼先食,各有風味。筆者較為喜歡生食,象拔蚌片入口爽脆鮮甜,非新鮮貨是不能有此味道及口感的;除了象拔蚌,還點了海蝦。所謂海蝦,只不過係在海水中養殖嘅蝦而已。論鮮味,與真正野生海蝦冇得比,少了一份鮮甜,又少了一份海水味。還好,這海蝦蝦膏甚多,而且上枱時仲係好生猛,是合時令之選;波士頓龍蝦是贈劵換領的,要了兩隻。同樣地即叫

湯底選了淮山豬骨杞子湯,貪其夠鮮味,食物灼完之後唔駛點任何調味料已經夠晒味。食材方面,首先有薄切象拔蚌片,一物二用,可以當刺身般生食,又可以稍為灼一灼先食,各有風味。筆者較為喜歡生食,象拔蚌片入口爽脆鮮甜,非新鮮貨是不能有此味道及口感的;除了象拔蚌,還點了海蝦。所謂海蝦,只不過係在海水中養殖嘅蝦而已。論鮮味,與真正野生海蝦冇得比,少了一份鮮甜,又少了一份海水味。還好,這海蝦蝦膏甚多,而且上枱時仲係好生猛,是合時令之選;波士頓龍蝦是贈劵換領的,要了兩隻。同樣地即叫即開,還曉郁的,証明新鮮,不過諗落都幾核突,所以古人才有「君子遠庖廚」之說。入口果然肉質爽脆,龍蝦鮮味濃郁。

肉類只點了牛柳粒一款,太座及其摯友不吃牛,此牛柳粒便成了筆者及令一位友人嘅囊中物了。此店嘅牛柳粒,筆者認為是城中數一數二的,甚至比上環「英記」嘅牛頸脊更好。此牛柳粒入口鮮美,肉質嫩滑,而且脂肪分佈平均,故有濃郁嘅牛肉味,加上豬骨湯底本身嘅鮮甜,比其他什麼雪花肥牛、和牛等等徹底地比下去。每次幫襯此店,這是必定會點嘅火鍋料。

其他火鍋必吃物如餃子、肉丸、蔬菜及金菇都有落單。這裡嘅墨魚滑,太庭是十分欣賞的,口感彈牙,也有墨魚肉香;蟹黃蟹肉餃是比較特別嘅餃子,以蟹肉為主要餡料,放了幾粒蟹膏,灼熟之後咬開餃子皮,蟹膏溶掉了,滲入蟹肉裡,特別香氣四溢,是推介之一。

是晚各人食得都幾盡慶,唯一是湯底是過鹹了,加幾次水才可以溝淡鹹味。原價九百二十蚊(波士頓龍蝦免費),用了三百二十蚊現金劵,折合六百蚊。一行四人,折實後每人只需付出一百五十蚊,物超所值。撇開現金劵,每人是二百三十蚊,比一般聯營火鍋店貴,但一定食唔到如這裡般質素。
牛柳粒肉味香濃
蟹黃蟹肉餃香氣四溢
仲曉郁
象拔蚌切片,既可當刺身,又可灼食
淮山豬骨杞子湯底,鹹咗啲
用tempo盒裝巾,幾落本
2009-10-21
牛柳粒肉味香濃
蟹黃蟹肉餃香氣四溢
  • 牛柳粒,蟹黃蟹肉餃