2018-09-07 697 views
話說今日媽咪話唔想煮飯但又唔想去太遠食,我地就揀左屋企附近既街坊酒樓,呢間酒樓我地已經食過幾次,個人覺得呢到嘅小菜比火鍋好食,所以我地都係揀左食小菜。向酒樓樓下見到嘅餐牌今次我地點左小菜任選三款,分別係:錦鹵咕嚕生炒骨我地真係好鍾意食生炒骨,加上自己向屋企整好麻煩呢到嘅生炒骨味道適中,唔會太酸,但肉就略嫌少一點脆肉瓜炒牛柳粒爹吔好鍾意食牛柳粒,呢一味脆肉瓜夠爽牛柳粒軟淋淋,唔會韌,唔錯秘制啫啫通菜煲呢一味就略為咸左啲另外我地叫左孖寶,分別係:薑蔥美國桶蠔桶蠔啖啖肉,薑蔥味好夠,所以一啲都唔腥清蒸沙巴仔呢條魚真係蒸得幾好,魚肉剛好離骨啱啱好熟,魚肉肉質嫩滑食飽後,侍應主動上糖水,今日係陳皮紅豆沙,陳皮味重,紅豆沙煲到起沙,yummy另外我地叫左三碗白飯,加埋四位茶芥,連埋加一,埋單係$430。呢個價錢亦算幾抵食
話說今日媽咪話唔想煮飯但又唔想去太遠食,
我地就揀左屋企附近既街坊酒樓
呢間酒樓我地已經食過幾次,
個人覺得呢到嘅小菜比火鍋好食,
所以我地都係揀左食小菜。

酒樓樓下見到嘅餐牌

今次我地點左小菜任選三款,分別係:
錦鹵咕嚕生炒骨

我地真係好鍾意食生炒骨,加上自己向屋企整好麻煩
呢到嘅生炒骨味道適中,唔會太酸,但肉就略嫌少一點

脆肉瓜炒牛柳粒

爹吔好鍾意食牛柳粒,呢一味脆肉瓜夠爽
牛柳粒軟淋淋,唔會韌,唔錯

秘製啫啫通菜煲
秘制啫啫通菜煲

呢一味就略為咸左啲

另外我地叫左孖寶,分別係:
薑蔥美國桶蠔

桶蠔啖啖肉,薑蔥味好夠,所以一啲都唔腥

清蒸沙巴仔

呢條魚真係蒸得幾好,魚肉剛好離骨
啱啱好熟,魚肉肉質嫩滑

食飽後,侍應主動上糖水,今日係陳皮紅豆沙,
陳皮味重,紅豆沙煲到起沙,yummy

另外我地叫左三碗白飯,加埋四位茶芥,
連埋加一,埋單係$430。呢個價錢亦算幾抵食
2018-08-30
$107.5 (Dinner)
2017-11-25 1225 views
未訂枱前見到食評,東城任食火鍋叫蝦冇蝦,心諗都是假的點都最少會有一轉呱,點知我地7點入席真的一隻都沒有,問侍應就話十幾斤已賣晒,咁早就冇晒唯有算數啦,竟然一個鐘頭後見到隔離枱有一大蝶蝦,以為有蝦食啦即刻向侍應再落單冇死錯人啦,答覆都是沒有那枱客人是一早已落單取了等到現在才食,這個大話我地會相信嗎?條氣當然不服,直接去問部長得到個回覆還離晒譜,話(客人自己買來我地酒樓免費同佢用竹籤串起咋,你地都可帶來㗎)聽完當然更氣憤,坐回坐位當然大大聲討論,不足十分鐘我地竟然有蝦食,侍應話囉酒席d蝦來請我們食,這真的奇怪囉,實在欺騙我地d消費者😡😡😤😤
2017-01-15 1504 views
員工服務態度極差,粗口爛舌,叫佢道歉佢仲講多幾句粗口比你聽,就連其他客人都話佢態度唔好,平時叫佢做嘢佢都好唔滿意,搵經理講,經理話自己權限未到未能作出回應,服務差,仲要比加一服務費。唔會再光顧東城酒家,要求員工道歉唔願意,食餐飯都食到要受人氣加叫我要小心啲。其實你有壓力人有壓力,點解要人地受你氣!?就連光顧幾年既食客都話自己平時尼食嘢都唔會搵尼客服務員,問佢員工編號,佢就又講粗口回應你,話自己冇員工編號,名牌又冇,完全失望。
2017-01-15
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2016-10-24 1428 views
每次在東城食任食火煱都看到的食客都為的蝦來和侍應理論,今次景然連我自己都一肚氣,平時寫火煱紙點蝦,D侍應話要向樓面取,今次我向樓面取,她又話要劃火煱紙,總之就是唔俾你,蝦又不是好值錢的食物,不需要這樣做,花錢做幾多宣傳都無用⋯⋯
2016-10-24
2016-09-28 1299 views
老遠走到屯門全因為屯門開了新景點T.Park浸完spa,肚餓了…去了東城酒家吃晚飯原來屯門也有3間東城,選了大興商場那間,是親戚的飯堂星期日的晚上人流超多,預訂了也要等!幸好,很快就到我們了!有大半的食客也是打邊爐,任食任飲,還有小食供應也只是百多元,很抵耶!下次有機會也要試一試。今次我地選了晚飯超級寶大優惠清蒸沙巴仔+原籠蒸海生蝦 $98脆皮燒腩仔+清蒸多寶魚 $98星期五,六,日及假期+$20另外,還吃了乳鴿有些不夠熟,部長也有為我們更換。整體來說,服務很周到,店員友善而且殷勤食物質素非常好,材料新鮮,時間恰到好處
老遠走到屯門
全因為屯門開了新景點T.Park
浸完spa,肚餓了…去了東城酒家吃晚飯
原來屯門也有3間東城,
選了大興商場那間,是親戚的飯堂
星期日的晚上人流超多,預訂了也要等!
幸好,很快就到我們了!
有大半的食客也是打邊爐,
任食任飲,還有小食供應
也只是百多元,很抵耶!
下次有機會也要試一試。

今次我地選了晚飯超級寶大優惠
清蒸沙巴仔+原籠蒸海生蝦 $98
脆皮燒腩仔+清蒸多寶魚 $98
星期五,六,日及假期+$20
另外,還吃了乳鴿
有些不夠熟,部長也有為我們更換。

整體來說,服務很周到,店員友善而且殷勤
食物質素非常好,材料新鮮,時間恰到好處
2016-09-18
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2016-02-12 1622 views
入屯門探親友,佢地推介黎呢度食任食火鍋,我地6大1細,咁啱做緊6送1 promotion,所以親友中午就打定去book枱~準時6:30pm上到去,都見有唔少人已經開左爐起動,真係好佩服佢地d枱既分布,枱同枱之間可以做到零空間,怕迫既人真係無可能黎呢度食~食物方面,出面有一張好大好長嘅食物枱,比大家自助式任取一d火鍋配料同熟食,汽水櫃任你自己開自己攞,一d靚d新鮮d既配料就要寫order字落,都係任食既~必食推介有響鈴,估唔到任食都整得咁香脆可口,吸晒湯底精華非常滋味;另外滑牛肉食落新鮮,牛味濃郁夠彈牙;滑雞肉好嫩又鮮味;脆鯇魚片亦食得出入貨新鮮,呢D都係回本嘅首選~熱食可以試下好入味嘅胡椒豬肚同韭菜豬紅,同埋比較鬆脆嘅叉燒批~總括而言,以呢個價錢黎講,叫做大伙兒柴娃娃咁囉,坐就一定唔會係坐得舒服,但見小朋友好興奮咁行去食物枱攞野食,算係超值架喇~

2015-04-19
終於明白這間分店為何會這麼差sad1行5人,138一個,坐左成半個鐘都未開到爐,但係入坐就計緊時入坐後先話唔夠爐,等,終於有爐喇於是我地將D食物入去恰熟佢.....熟咗拎上黎食,嘩.....好咸呀sad同埋D味同出面ge好唔同) 湯底太咸食物方面:炸魚皮:淋晒,唔脆肥牛:開頭個D好唔新鮮,後尾黎ge好多肥膏,似食香口膠其他配料好唔新鮮。見到都唔想食。大興分店永遠都唔使我再去
終於明白這間分店為何會這麼差sad
入坐後先話唔夠爐,等,終於有爐喇
於是我地將D食物入去恰熟佢.....
湯底太咸

食物方面:
炸魚皮:淋晒,唔脆
肥牛:開頭個D好唔新鮮,後尾黎ge好多肥膏,似食香口膠
其他配料好唔新鮮。見到都唔想食。
大興分店永遠都唔使我再去
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2015-03-26 932 views
成日聽到阿仔話同D同學去東城打邊爐?我心諗.....D中學生去得任飲任食,肯定都唔方貴,後尾佢話我知係128,我心諗....食乜呀?於是有日約左個朋友去試吓咩料?堅係128,仲要冇加一,所謂的任飲任食,真係冇呃人,仲要任飲係講緊汽水啤酒韓國飲料,仲要連酸梅湯等嘅飲品都包埋,任食係有生同熟之分,熟食都有好幾款,炸咖哩角、春卷、沙爹魚蛋、薑醋、炒飯等都有,生食都係一般食品啦,丸類、蔬菜、魷魚、生腸……都任你自己取,還有一些要點的才有,包括肉類、魚類等等……免費鍋底又有三款,我通常叫清湯豆腐湯,再在外面自取番茄同薯仔,再點些魚頭等,做成自家制湯底,真係一流。當然128,你唔可能有好大期望,但肯定吃得飽,選擇亦唔少,臨完場還可再自取雪糕,想點呀?無得投訴啦係咪?去了幾次都沒有影相,因為任飲任食呢D環節,通常係比較忙,抱歉。

成遍野主要提肥牛 , 魚 , 熟食識玩識食既屯門友都知 出名"抵食"任食邊爐黎黎去去都係 東城同天悅 屯門總共有三間東城 雖然同一集團同一名稱 供應同一樣款既食物但食物味道真係差成條街 先講大興村分店 老老實實 我幫襯都有四五次  但論 熟食質素 定 邊爐配料質素(丸,肥牛,脆骨腩.....) 牛 同 魚 佢都一般般 但又末去到衰佢都係排中間再黎 紅橋分店佢既脆環魚片/骨 都係三間中做得最好 但肥牛真係好好好....好有問題!! 唔係吹水真係成塊八達通禁厚 搞到食到有渣 食足二年 二年都係禁 唯一我可以肯家 負責切肥牛個師父應該無變過唔知係末地理問題,紅橋分店真係冇咩人幫襯,十次有9次都唔洗等位 最重要係你幾點到都有蝦食 , 相反另外個二間,過左8:30你想食一隻蝦都難最後 置樂分店呢間係屯門第一間東城方店佢既熟食同肥牛係最好 熟食 好似炸雞亦,炸饅頭,無骨鳳爪都好好食 但至魚 佢既質素真係好唔穩定 一時新鮮一時腥 真係睇好唔好運 加上 呢間平日8:00 去到 起碼要等 20分鐘左右先可以入席
成遍野主要提肥牛 , 魚 , 熟食

但食物味道真係差成條街

唯一我可以肯家 負責切肥牛個師父應該無變過

最後 置樂分店
呢間係屯門第一間東城方店
佢既熟食同肥牛係最好
熟食 好似炸雞亦,炸饅頭,無骨鳳爪都好好食
2015-01-20
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2014-01-04 1010 views
經常飲茶,其他酒樓去到悶悶地,繼早前在此潮州粉果有芋頭,珍珠雞有梅菜之後,巳好耐冇幫襯,今次再比多次機會佢!點心選擇好似好多,但沒有本人愛吃的雞扎或鴨腳扎。有些特價點心,選擇也不太多。柴魚花生咸骨粥(5.5/10) : 最先來的,不太熱,粥底夠綿,冇乜料,唯一好處是花生好淋。叉燒腸(6.5/10) : 皮厚些,都有米香。生炒糯米飯(7/10) : 第一次見這樣上,不是用透明玻璃碗,亦不是鋪滿一籠,而是一舊放在紙上再放籠上,不過味道是今餐最好的,飯夠軟糯一粒粒,也很夠味。咸水角(5.5/10): 咬下要用點力,咬了一啖仍完整沒有扁,是圓圓的,可見外皮有幾實,餡料有豬肉蝦米,味道是好的,但料真係好少,咬開似半隻蛋殼。鴛鴦燒賣(3/10) : 燒賣好肥,但沒甚肉味。牛肉燒賣,好重鬆肉粉味,好"那"口。2人連茶錢約$87,雖然平,但唔好味!
叉燒腸(6.5/10) : 皮厚些,都有米香。

2人連茶錢約$87,雖然平,但唔好味!
2013-12-28
$45 (Breakfast)
2013-12-23 744 views
今日,上open rice 看到此酒樓食評,心血來潮想吃火鍋,故立即打電話給家人行動。7:30pm到達,酒樓位於輕鐵站隔離,非常方便。入到酒樓,發現地方不大,大部分客人都是來吃火鍋的。坐下,先要了壺普洱茶河解喝,由於此處是hk$128全包,所以茶錢已不用俾。走去看一下自助食物區,有熟食及火鍋料2部份,熟食有20款左右,當中有咖哩豬皮魚旦,姜醋,包點,咸菜豬肚,炸雞翼,春卷,炸魚,炸蝦片,馬蹄糕,涼拌青瓜.......款式豐富,在未開始火鍋前先頂頂肚皮。然後,挑湯底,有3款免費(清湯,皮及旦及鴛鴦)湯底供選擇。我點了鴛鴦,但沙嗲的沒有沙嗲味的 。去自助食物區取些火鍋料,款式豐富,蔬菜類有6-7款,水浸的料也有7-8款,涷肉火腿腸仔都有3-4款,其他豆腐,腐皮,烏冬,出前一丁......雖然都是普通配料,但款式確是目不睱及,的確豐富。豉油、醬料枱有十多款醬油供客人調配。另外填寫火鍋紙,還有20款肉、魚類選擇,個人特別推薦甩脆肉鯇及蝦,2種都很新鮮,脆口,成為今日火鍋主打。 火鍋過後還有糖水、雪糕和雪條作甜品。全包百多元,以這個質素來說很合理。,

7:30pm到達,酒樓位於輕鐵站隔離,非常方便。

入到酒樓,發現地方不大,大部分客人都是來吃火鍋的。

豉油、醬料枱有十多款醬油供客人調配。

火鍋主打。

自助醬料
自助火鍋料區
熟食區
雪糕杯
2013-12-06
$140.8 (Dinner)
自助醬料
自助火鍋料區
熟食區
雪糕杯
2013-06-14 463 views
端午節同老婆阿女出去打邊爐,想起大興新開東城去試吓,六點去到只有兩枱,我見到調味吧,就開心,好多醬料任我溝,又有熟食吧,都幾多野食,不過火鍋料就小選擇,D雲吞有怪味,手打丸我見到仲驚,手指尾指甲咁大粒,,落咗鍋都怕搵唔到,三個人落單肥牛只有七塊,魚骨腩好重泥味,當日大人$138,小童$98,下次我會試第二間東城比較吓,如果冇熟食吧$50蚊都比多佢
端午節同老婆阿女出去打邊爐
,想起大興新開東城去試吓
,D雲吞有怪味,手打丸我見到仲驚,手指尾指甲咁大粒,
,落咗鍋都怕搵唔到
,三個人落單肥牛只有七塊,魚骨腩好重泥味
,當日大人$138,小童$98,下次我會試第二間東城比較吓
,如果冇熟食吧$50蚊都比多佢
Other Info. : 唔好做火鍋,轉做小炒自助可能仲多人欣賞
2013-06-12
2013-04-09 422 views
朋友極力推介,說開了一家新的酒樓,現在的火鍋很抵食,點都要嚟試試。於是遠道而來,酒家就位於輕鐵站附近,十分容易搵到。由於星期日怕人多,於是 6:30 左右便到達,幸好不用等位,暫時的人有不算很多。這裡的座位會有些逼,都算整齊,潔淨就一般。但服務員都幾友善。首先叫個湯底 ,之後就立即出去睇下有咩食,食物枱上的食物都擺放整齊,令人蠢蠢欲動想攞晒返去食,蔬菜方面都有4,5款都係一些時令菜,通菜,娃娃菜,白菜,油麥菜等。仲有 金菇,仙菇,响聆,支竹,南瓜片,冬瓜片,炸芋片,粟米,蕃茄,豬紅,牛柏葉,鵝腸,魷魚......等等而熱食有 : 炒河粉,炆豬肚,蘿蔔牛腩 (兩樣都炆得好淋好入味,牛腩都唔算鞋),咖哩魚蛋,壽包仔(因為有蒸籠蒸住,所以 又熱又軟熟 ),馬拉糕,炸雞翼 (皮脆肉滑),春卷 等等。仲有些食物係要 劃紙去order ,比如 肥牛 ( 真的幾肥,肉味普通,但肉質唔鞋),脆鯇魚骨腩( 個人認為最好食,肉質爽脆鮮甜),海蝦 (新鮮爽甜),豚肉(普通,有些鞋仲有少少蘇味)。整體以呢個價錢嚟講,係抵的,而且仲冇收加一服務費,飲品任飲有:啤酒,汽水,竹蔗水(不過竹蔗水比較甜)。

於是遠道而來,酒家就位於輕鐵站附近,十分容易搵到

這裡的座位會有些逼,都算整齊,潔淨就一般。但服務員都幾友善

2013-04-07
  • 火鍋
2013-03-26 189 views
離家廿分鐘的行程新開了一間酒樓,今天終於一試。枱與枱之間確實是迫了一點,但今次既3.2.1人.塔枱大家都好相就。1。健康布拉腸:好滑口,配以甜醬,花生醬,perfect match。2。沙律蝦春卷:雜果沙律,外爽內軟。3。爽脆鮮蝦餃:大大隻蝦,皮薄餡靚。4。甲級义燒包:打包回家食,再蒸依然鬆化,特別在濃濃的义燒餡。5。家綁煎薄罉:未食過咁厚身既薄罉,確實有點膩口,但煎得香香的。6。北菇燒賣皇:不過不失的至愛。

2。沙律蝦春卷:雜果沙律,外爽內軟。

3。爽脆鮮蝦餃:大大隻蝦,皮薄餡靚。

6。北菇燒賣皇:不過不失的至愛。
2013-03-24
$60 (Breakfast)