2014-02-25 5055 views
還記得小時候飲茶是一個奢侈的活動,因此每次母親帶我們去楚留香飲茶的時候那都是我們感到最開心、最興奮的親子活動。時移世易,楚留香隨新馬師曾的離去而結業,鋪位經歷幾次易手每次都有不同的酒樓頂上,可是質素卻一次不如一次到了現在,就由只做早午茶的點心茶樓改成主打小菜、任食火鍋的酒樓。是日只得10度,天氣寒冷又臨近做冬時節,難得親戚到來當然要提議出外消費啦但很多酒樓因應做冬的時令,因此大多都只提供一圍圍的冬至菜式所以硬著頭皮走左嚴寒,走到到鄰近東大街的東城酒樓去吃任飲任食的火鍋。由於大寒的關係,原本的帶位位置轉到樓上,因此我們便扶搖直上沒想到帶位竟然很順手的隨手指一張最近樓梯位的大檯給我們!大姊,你也冷得走了上來,又何必這樣對待客人呢?因此便和她周旋一番才願意帶我們坐比較入的位置(其實地方很大,根本就沒坐滿客人)酒樓劃分了火鍋醬料區(約20款醬汁及配料任酌)、熟食區(有薑醋、豬皮蘿蔔、炸雞等)蔬菜雜食區(平時在下單紙上的金菇、娃娃菜、烏冬公仔麵等全都在這裡出現)甜品及飲品區(有桂花糕、口者喱、雪糕雪條、汽水啤酒、酸梅湯等)這種分區方法算是任食火鍋酒樓中比較少見,畢竟食物放出來既不衛生又易浪費但張
那都是我們感到最開心、最興奮的親子活動。
時移世易,楚留香隨新馬師曾的離去而結業,鋪位經歷幾次易手
每次都有不同的酒樓頂上,可是質素卻一次不如一次
到了現在,就由只做早午茶的點心茶樓改成主打小菜、任食火鍋酒樓

但很多酒樓因應做冬的時令,因此大多都只提供一圍圍的冬至菜式

由於大寒的關係,原本的帶位位置轉到樓上,因此我們便扶搖直上
沒想到帶位竟然很順手的隨手指一張最近樓梯位的大檯給我們!
大姊,你也冷得走了上來,又何必這樣對待客人呢?

但張誇還是覺得這樣方便到食客之餘又能減輕人手,而且食物未熟之前也可以有點吃的下肚

至於落單的單紙...張誇是有點被搞混了
因為常常剔了的食物往往都不會來,大概剔三張紙某些食物才會來一次
又或是送食物的大姐會忽然賣大包的說:「隔離檯點多左呀,比埋你地食丫!」
真的是摸不著頭腦。
^任食火鍋,是次點了沙嗲跟清湯底的鴛鴦鍋,湯底味道就是普通,不過不失。
^位位任飲任食$118加一

總結來說,服務還可以的,除了帶位的大姐脾氣臭了一點點,食物送來、埋單等等也是很快,也沒有帶臭臉的經理(因張誇遇過太多了)
可是同一個地點,卻沒有了昔日的違和感,身處同地,徒添感慨。
Other Info. : #誇張嗜食 by 張誇 Nickel
2013-12-18
2013-12-28 1311 views
任食火煱價錢尚算平, 自選吧也有多款選擇可供享用, 有熟食小菜及點心,不過係手快有手慢冇。 薑醋亦煮得好香 ,所以每次去到剩係煮緊D汁,入面冇哂野,所以我估好好味啩。 啤酒、汽水、甜品、雪糕任食。火煱食物如果好彩的話會有蝦。整體而言,最好食都係杯雪糕同埋汽水
Other Info. : 筲箕灣依間東城完全唔掂, 雖然俾張火煱紙你劃, 但你所選的食物永遠冇泥, 只有肥到亞媽都唔認得既肥牛. 張火煱紙好似有好多選擇, 但佢只係會出D佢想你食既野, 我試過選鮮蝦丸拼墨魚丸, 但佢只會來雪藏龍蝦丸, 你想叫水餃, 佢會俾魚皮餃你食, 永遠來到錯哂, 食物賣哂, 佢大可以出來講聲, 唔係求其亂咁俾D野人食就算, 九唔搭八. 員工態度亦超差, 我試過食到9點幾, 可能坐位比較入, 佢地竟然熄電視, 咁我就問個員工可否開番, 佢竟然叫我不如埋單返屋企睇. 傻的嗎? 我試過打打下個爐冇氣, 佢話:冇氣喎! 係咪埋單. 我話:我剛剛到喎, 不如換氣啦! 佢先去換. 仲有最重要係張單, 埋單時真係要睇清楚, D價錢成日錯. 如果唔check單一定計多. 仲之依間野真係離X哂譜, 大家千祈唔好去.
2013-12-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 雪糕
2013-10-20 910 views
今晚一家四口渾渾噩噩去咗筲箕灣,嚟到東城酒家。一入大廳污煙𤍤氣,D人走嚟走去夾自助火鍋料,伙記都唔見一個。本來想調頭走,唉,不過算la,走入內廳,原來有a la carte。係暗淡的燈光下,我哋叫咗片皮鴨、苦瓜炒鴨肉、上湯浸時蔬、豉汁蒸黃立倉。,第一道片皮鴨,一叫就到。肯定只係一隻普通的燒鴨冒充片皮鴨,仲係由位阿嬸片鴨。佢無戴手套,成村路人經過隻鴨,個個都好似發現新大陸咁,就連伙記都係咁,狂濆口水。阿嬸啲片功認真麻麻- 仲有好厚的肉附係皮下。其他D嘢不過不失。但係條魚過咗大半個鐘先上枱。個賣相都幾好,但係食落,條魚真係蒸過龍,老咗D。總括嚟講,其實都OK嘅~

阿嬸啲片功認真麻麻- 仲有好厚的肉附係皮下。

其他D嘢不過不失。

總括嚟講,其實都OK嘅~
2013-10-20
2012-12-23 646 views
筲箕灣區大眾平民化酒家.價錢收費尚可. 但菜式味道較清淡, 勝在份量多!點了4道菜:清蒸多寶魚, 冬菇紅燒豆腐, 花膠雜菜煲, 脆皮雞總括而言, 味道過淡,清蒸多寶魚: 油多, 魚肉滑, 但沒有什麼魚味.脆皮雞: 肉質較乾身及"鞋", 不太有雞味
筲箕灣區大眾平民化酒家.

價錢收費尚可. 但菜式味道較清淡, 勝在份量多!

點了4道菜:

清蒸多寶魚, 冬菇紅燒豆腐, 花膠雜菜煲, 脆皮雞

總括而言, 味道過淡,

清蒸多寶魚: 油多, 魚肉滑, 但沒有什麼魚味.

脆皮雞: 肉質較乾身及"鞋", 不太有雞味
清蒸多寶魚
冬菇紅燒豆腐
花膠雜菜煲
脆皮雞
Other Info. : 出菜及結賬慢, 環境較廣
2012-12-23
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
2012-11-19 415 views
筲箕灣、西灣河一帶都幾多茶樓~不過收費、食物質素都幾參差~呢到算係比較多款~~而且收費合理的一間~我地點了:1)胡椒豬肚湯: 呢個味道比較淡, 不太濃的胡椒味~不過個酸菜都幾好味~幾香~2)春卷: 呢個好好味~入面有蝦~~同埋有D芝士味~D芝士仲融緊~唔錯~3)炸兩: 我最鍾意呢個~因為佢落左D蔥在腸粉皮, 令到個炸兩更香~咁多個女都係第一次食~~4)叉燒包: 呢個就不過不失~~入面的叉燒味道不錯~~微甜~~不會太過份搶去叉燒味~~不過個包唔夠鬆軟~~5)鮮蝦菜苗餃: 呢個D料好足~~好大隻蝦~同埋好多菜~~不過個皮有點爛…6)話梅豬手: 呢個完全冇話梅味…有點失望7)流沙奶皇包: 佢真係會流沙的~~除了奶味~仲有好香的蛋黃味~~~~8)山竹牛肉球: 個牛肉球超大粒~~食一粒都已經飽左好多~9)鳳爪: 呢個拎出黎只係暖暖地~~~而且唔係太入味~~有點普通~~呢間酒樓經常有D咩點心孖寶、午市套餐等等~~都算係抵食之選~~~!!值得再試~
筲箕灣、西灣河一帶都幾多茶樓~不過收費、食物質素都幾參差~
呢到算係比較多款~~而且收費合理的一間~
我地點了:
6)話梅豬手: 呢個完全冇話梅味…有點失望
8)山竹牛肉球: 個牛肉球超大粒~~食一粒都已經飽左好多~

胡椒豬肚湯
春卷
炸兩
叉燒包
鮮蝦菜苗餃
山竹牛肉球
鳳爪
2012-08-21
$50 (Lunch)
春卷
炸兩
山竹牛肉球
2012-07-28 221 views
難得我有假去做facial約下朋友飲茶...事因佢要工作我地就約左係佢公司附近飲茶就算..原本打算去明星不過大排長龍, 唯有來這間試下...好彩等左一陣就有位..不過係將3 groups人放係一張枱..不過都唔緊要. 2個人叫左蘿蔔絲春卷, 蒸蘿蔔糕, 胡椒豬肚湯同鯪魚球.. d點心真係好麻麻, 4個之中只得一個屬正常先講個蒸蘿蔔糕粉多過蘿蔔完全唔得豬肚湯亦無咩胡椒味幸好味係豬肚洗得乾淨.鯪魚球都係好粉好淋, 最好食算係個春卷.

2個人叫左蘿蔔絲春卷, 蒸蘿蔔糕, 胡椒豬肚湯同鯪魚球..

d點心真係好麻麻, 4個之中只得一個屬正常

先講個蒸蘿蔔糕粉多過蘿蔔完全唔得
豬肚湯亦無咩胡椒味幸好味係豬肚洗得乾淨.
鯪魚球都係好粉好淋, 最好食算係個春卷.
2012-07-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$40 (Lunch)
2012-02-16 163 views
姓崔的女经理,态度十分恶劣,去到明明好多位,是到要你坐門口,或廁所位,仲寸口,"你坐就坐,吾坐就扯"太過份,十分過分!!!!!以後都吾會去!!!!!雖然百幾蚊,但是d人ge質素太差!!以後都吾去!!!

,仲寸口,"你坐就坐,吾坐就扯"太過份,十分過分!!!!!
以後都吾會去!!!!!
雖然百幾蚊,但是d人ge質素太差!!
以後都吾去!!!
2012-02-16
2012-01-15 149 views
好耐無出街食飯,本來打算同家人開開心心食一餐,誰知還是失望收場。叫了三個菜,兩碗糖水:京都骨味道尚可,只有份量不大,有點過咸。椒鹽鮮魷脆漿不俗, 鮮魷吃時很嫩,值得推薦。花膠魚湯浸娃娃菜花膠質素差已是預料之內,咬起來外面chewy,中心硬硬的,像是中間未浸透最失望是糖水,下單後20分鐘仍未送到,便叫侍應取消,然後埋單,而待應亦重複"取消然後埋單嘛". 我以為不會出差錯,誰是單是埋了,但糖水照計算在內,便著收銀員更改,收銀員一轉身後,那位待應便將糖水奉上! 我唯有再次說明我需要取消而不是叫她奉上,但令人生氣的是,待應竟回答"糖水我已經落咗單,我拎走無所謂,但你還是要畀錢"。雖然最後收銀的確是取消了那兩碗糖水,但這般服務態度的確令人卻之不恭,那加一小費,可能是我付得最"谷氣"的一次。

叫了三個菜,兩碗糖水:

京都骨
味道尚可,只有份量不大,有點過咸。

椒鹽鮮魷
脆漿不俗, 鮮魷吃時很嫩,值得推薦。

花膠魚湯浸娃娃菜

2012-01-14
2012-01-03 140 views
現在筲箕灣的飲食是以東大街著名,小食店林立,但其實大型酒家也頗負盛名。如明星、權發、點心皇等,而東城酒家是出名小菜及火煱,平日每位$98,全包,9點半後88。鍋底有上湯鍋底、鴛鴦鍋底、皮蛋芫茜鍋底。我們要了一個皮蛋芫茜鍋底,醬汁及素菜都是自助自取,麻辣醬、海鮮醬、芝麻醬,什麼都有。蔬菜種類應有盡有,而且很乾淨新鮮。腐皮、山根、菇類都任取。任飲者有百事可樂、芬達橙汁、蘋果汁、啤酒及夏枯草水。取料及拿好碟子後,開始打鍋。素菜中有一個炸嚮鈴,是必食。落了煱就要撈起,如此外皮腍、心脆,很特別。先點了脆鯇、鯇魚骨腩、脆鯇骨腩、生魚片、不同的魚類,作為放湯之用。叫了海蝦,大大隻,也是必食。放料的可取冬瓜、豆腐、豆卜、炸竽頭、炸枝竹、粉絲。美國肥牛似乎肥多肉小,而且較乾;羊肉片也硬,味不鮮,還是本地滑牛仔肉夠嫩滑。總之,這裡是大胃王的天下,但大家請隨量而叫。最後還可佐以公仔麵或河粉,那一定飽肚。還有無限量的桂花糕、芒果雪糕杯、綠豆雪條,熱的有紫米露、綠豆沙、蕃薯雪耳糖水。場地寬敞、座位不逼,小菜及火鍋區分開,氣氛熱鬧,蔬菜及肉類都新鮮,確是聚餐聊天好去處。但奉勸各位,不要浪費食物,還有最重要是,一定

取料及拿好碟子後,開始打鍋。
炸嚮鈴
脆鯇骨腩
放料的可取冬瓜、豆腐、豆卜、炸竽頭、炸枝竹、粉絲。
牛仔肉
總之,這裡是大胃王的天下,但大家請隨量而叫。
最後還可佐以公仔麵或河粉,那一定飽肚。

場地寬敞、座位不逼,小菜及火鍋區分開,氣氛熱鬧,蔬菜及肉類都新鮮,確是聚餐聊天好去處。但奉勸各位,不要浪費食物,還有最重要是,一定要煮滾才吃,免拉肚子。
2011-12-27
炸嚮鈴
牛仔肉
脆鯇骨腩
  • ]炸嚮鈴
2011-12-31 75 views
首先推介他的麻辣湯底,真的又夠麻又香,伙計說是四川廚師製造的,我覺得好味過重慶和小肥羊,你試試就知道。第二是任食火鍋的熟食,有點心,糖水,好味,帶埋小朋友就最好還有它的牛肉笠(要另外叫)好滑架。還有很多漿料任落,佢地的辣椒油好香。最緊要佢的價錢真的好平!98/位任食有有熟食有有飲品,推介
第二是任食火鍋的熟食,有點心,糖水,好味,帶埋小朋友就最好
最緊要佢的價錢真的好平!98/位任食有有熟食有有飲品,推介
2011-12-29
2011-03-27 46 views
最近幾個週末都係同老公外出飲下午茶,差不多已變成例行公事,反正他近排連星期六也要加班。為了遷就他下班後過嚟,所以打算在筲箕灣找間酒樓。見開飯網站最新餐廳頁有間新酒樓叫「隆濤酒家」,醒起上年十一月初和家人去附近的「嘉豪酒家」打邊爐,已看見這間酒樓正在營業,原來 OpenRice 到現在才加入這酒家,也好,反正未試過,就決定這天來喝下午茶。點知人算不如天算,到埗後竟發現這酒家重門深鎖,從玻璃窗往內望,椅桌放得東歪西倒,而且滿地雜物,看來已經結業,難怪今早打了多次電話來,想詢問下午茶時間,一直都無人接聽,唔知點解 OpenRice 還把這酒家列入最新餐廳之內呢!言歸正傳,既然這酒家已結業,都要揾過另一間,但對這區唔太熟識,醒起以前楚留香個位都有間酒樓,不如又去試試。這裡週末下午茶,大、中、小點一律 $12.80,還有些特價點心,內裡座位超多,所以也無需久等。至於點心就選了下列幾款:-老公點的這個菇粒滑雞飯 ($8.8) 是迷你版本,分量不多,而所謂的菇粒原來只是草菇,不過內裡雞件真的不錯,雖然明知不會用上甚麼新鮮雞,但肉質入口竟然出奇地嫩滑,又不太油膩。至於飯粒就無乜特別,不過吃來軟硬度還
點心價目表
菇粒滑雞飯
老公點的這個菇粒滑雞飯 ($8.8) 是迷你版本,分量不多,而所謂的菇粒原來只是草菇,不過內裡雞件真的不錯,雖然明知不會用上甚麼新鮮雞,但肉質入口竟然出奇地嫩滑,又不太油膩。至於飯粒就無乜特別,不過吃來軟硬度還算適中,只是略嫌豉油放得太少,味道較淡。
梅菜雞絲腸
我一向對酒樓的腸粉都無乜好感,總覺像在吃一團粉,不過老公就特別鍾情牛肉腸,見點心紙有款梅菜雞絲腸 ($10.8) 好像有點特別,就提議試試這個。腸粉看來並非即叫即蒸,送上來時只是微溫,而且粉皮入口也不算薄。內裡梅菜分量很少,雞絲又偏韌,整體味道只屬一般,吃了半條還是留下給老公清碟好了。
白灼肥牛鵝腸
本來老公想吃點菜,見有白灼肥牛鵝腸 ($25),諗住有生菜墊底,點知上檯時,下層竟然只是一堆芽菜,幸好這些芽菜入口爽脆鮮甜,口感不俗。至於肥牛,雖然不夠肥嫩,但肉質吃來也沒有過柴過韌。鵝腸方個,沒有連著肥膏,欠了點油潤甘香,不過勝在夠曬爽口,也算不差。
流沙奶皇包
流沙包餡芯味道假得可以,帶有一股化學味,
早已說過近期至愛的點心就是流沙包,見這裡也有流沙奶皇包 ($12.8),那有不點之理?點知這籠包送上檯時,熱就夠曬熱喇,但望落去,包面有些黑點,用手掰開個包,內裡流心程度看來不錯,但入口完全沒有半點蛋黃香氣,而且餡料味道假得可以,帶有一股化學味,甜度還有點膩喉,十分之不濟,令人超級失望。
蘿蔔絲春卷
見對面有茶客叫咗客蘿蔔絲春卷 ($8.8),樣子看來都頗對辦,炸得色澤金黃,十分吸引,所以也點了一份。單調的蘿蔔絲餡,味道雖然較寡,但熱辣辣新鮮放入口,口感相當之脆,又不會過份油膩,而內裡蘿蔔絲咬落去爽得嚟又鮮甜多汁,這份雙重口感,真令人食指大動。
椰汁三色糕
這份椰汁三色糕 ($8.8),泥黃、粉紫與素白的配搭,從賣相看來相當精美,初頭還以為是南瓜、香芋和椰汁味添。不過原來三隻色都係單一味道,只得一個椰汁味,不過雖然椰汁的味道唔夠濃郁,但入口冰冰涼涼,甜度適中,口感還算挺滑,也很不錯。

這間街坊酒樓,結賬時是自己出 counter 埋單的,而這次消費則為 $94。

2011-03-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$47 (Tea)
點心價目表
4K
2011-01-09 16 views
7-1-2011晚,二哥約定我o地尋晚(8-1-2011 Sat)打邊爐,竟然全家o岩o岩人齊,唯獨男友要返工放9:00pm.二哥見爸爸唔肚餓,就叫二嫂book9:00pm就佢.多謝各位.我o地分時段會合,就order o野食.二嫂叫雞鍋.雞鍋係一個清湯,然後畀少少藥材同雞件自己放落去.我o地食o左:冇問題o既:1. 唔知咩o野,一碟六件,似炸腐竹,不過唔太油,灼一灼就即刻有得食.2. 鮮蝦三碟,呢o度就細隻啲.3. $44.00一碟六隻o既鮑魚仔,同聖誕節我同男友,女友人o係太子食o既一樣咁大隻,上次,亦一樣咁新鮮生猛,呢間應該抵食啲.4. 花膠,竟然有花膠打邊爐,真係越o黎越厲害.5. 兩客烏冬,原來一客有三個,我o地食唔晒,食剩兩個畀二嫂拎返屋企.6-14. 貢丸,牛筋丸,茼萵,西洋菜,魚頭,蝦滑,墨魚滑,鯪魚滑,駝鳥肉15. 豬夏青,好滑,因為有肥膏16. 兩碟炸魚皮一般o既:17. 肥牛,唔算太靚,一碟都好少.18. 白蘿蔔,有少少苦.好味o既有:19. 芋頭,好粉好甜.20. 百福豆腐,呢個竟然好滑又有豆香,正!唔得o既有:21. 魚腐,外型似山筋,滿以為裡面有魚腐,點知咬

我o地食o左:

冇問題o既:
2. 鮮蝦三碟,呢o度就細隻啲.
4. 花膠,竟然有花膠打邊爐,真係越o黎越厲害.
15. 豬夏青,好滑,因為有肥膏
16. 兩碟炸魚皮

一般o既:
17. 肥牛,唔算太靚,一碟都好少.
18. 白蘿蔔,有少少苦.

好味o既有:
19. 芋頭,好粉好甜.
20. 百福豆腐,呢個竟然好滑又有豆香,正!

唔得o既有:
21. 魚腐,外型似山筋,滿以為裡面有魚腐,點知咬落去同山筋一樣,冇餡,重要係韌韌地,好失望.

22. 爸爸要一碗白粥,我唔知好唔好食.

脆肉鯇,我o地就o黎食完至同我o地講賣晒.

汽水$10.00有3罐,叫o左3罐,啤酒好似叫o左4罐,有2罐要二哥拎走.

23-24. 差唔多食完,二嫂話叫甜品,佢叫o左兩個椰汁三色糕,大嫂要一個芒果布甸.我試o左前者三色糕,顏色係白,紫同黃,但味道都只有椰汁味,而且好鬼死凍.

白粥同芒果布甸唔評分.

其他:
調味料自己任攞,有最基本o既豉油同辣豉油,蔥粒,蒜蓉,金蒜,辣椒,沙茶醬外,連芫茜都有,真係好.

二哥話o呢o度叫餸食飯就唔抵,因為份量少,但打邊爐就OK喎.

環境:
呢o度轉o左手好多次,今次呢間裝修好靚.

呢餐埋單$675.50,抵到爛.
2011-01-08
$84.44 (Dinner)
2010-08-23 14 views
到東城,一不在意會以為自己是在西餐廳吃飯晚市人少加上樓面大,酒樓裡顯得異常安靜,但卻是種平和不死寂的安靜全晚只有寥寥可數的幾台客人,和火鍋區升起的幾縷薄煙待應卻沒有怠慢,一招手,招來了:半邊雞全部是肉位的半邊雞,雞肉很滑和新鮮敗筆居然在拌碟的薑蔥,鹹到要撈哂成碗飯來吃青班魚蒸得太老了,魚肉咬半天仍然非常有嚼頭多番想過放棄不吃,但不甘於它是最貴的一碟餸,又不甘浪費,還是勉強吃完可幸蒸魚豉油香甜,拌飯吃一流雜菜煲不過不失,西蘭花、菜心、生菜等全部保持翠綠裡頭兩條蟹柳被我遺棄了,因為已經煲得快變蟹蓉翠玉瓜炒百合意外地出色的一道菜,翠玉瓜味道新鮮,埋碟的芡汁清清地,好味飯後甜品有送的綠豆沙切得幼幼的海帶絲配上不太厚稠的沙,感覺沒有一般酒樓的膩和滯吃飽飽,視線投往店內的幾部電視,很周到地還有兩個台揀有位阿姐亦全情投入地站著看電視劇要是平時人多的話肯定不行吧....還是說這是東城的風格?阿姐背影悠閒自在,好像把酒樓當自己屋企,我突然覺得食客和阿姐的關係,有點像一家人和馬姐的關係吃完,走到街上沒什麼人,氣氛依然安靜平和,夜幕低垂,黑但不恐怖遠離市區,未必就要到中環銅鑼灣等高消費食肆,才買得到片刻安寧
到東城,一不在意會以為自己是在西餐廳吃飯

全晚只有寥寥可數的幾台客人,和火鍋區升起的幾縷薄煙
待應卻沒有怠慢,一招手,招來了:
半邊雞
全部是肉位的半邊雞,雞肉很滑和新鮮
敗筆居然在拌碟的薑蔥,鹹到要撈哂成碗飯來吃
青班魚
蒸得太老了,魚肉咬半天仍然非常有嚼頭
可幸蒸魚豉油香甜,拌飯吃一流
雜菜煲
不過不失,西蘭花、菜心、生菜等全部保持翠綠
裡頭兩條蟹柳被我遺棄了,因為已經煲得快變蟹蓉

翠玉瓜炒百合
意外地出色的一道菜,翠玉瓜味道新鮮,埋碟的芡汁清清地,好味
飯後甜品有送的綠豆沙
切得幼幼的海帶絲配上不太厚稠的沙,感覺沒有一般酒樓的膩和滯

吃飽飽,視線投往店內的幾部電視,很周到地還有兩個台揀
有位阿姐亦全情投入地站著看電視劇
要是平時人多的話肯定不行吧....還是說這是東城的風格?

遠離市區,未必就要到中環銅鑼灣等高消費食肆,才買得到片刻安寧的用餐時間
2010-08-16
(Non-member)
2010-03-30 13 views
我地都曾經幫親過, 也想借此分享吓, 返內地見過同名的酒樓, 此酒樓比我地的感覺也很內地feel, 試過飲茶一般啦不過不失咁! 曾經有次晚飯就有很激氣, 叫d伙記沖茶各样…, 真係叫幾次係啋你都儍, 又咋睇唔到d客, 感覺佢地的態度好唔尊業, 冇咗serve客人既心理, 真係!!! 又試過來錯餸, 伙記似好怕同厨房講, 你推佢拱唔肯去, 大佬呀你地咩唔関客事姐, 我地係客來吃歺晚反, 其他酒樓一早同客挨換咗啦 , 也有担心d材料.! 可能酒樓幕後大老板d錢太多, 都唔志在呀, 也理得你什麼之乎者也……..

今天一行十人去左行山, 行了5小時又疲倦又肚餓, 故此是但找一間近mtr的酒樓吃下午茶, 10人叫左18碟野, 吃了320元左右, 好飽. 1. 菜苗餃: D蝦膠一般貨色2. 叉燒包: 叉燒勁雪味, 腸粉唔夠滑3. 剪讓二寶好味, 不過好大舊4. 簿餅好香5.綠豆糉都幾好 6.炸雲呑, yummy.7. 皮蛋粥唔夠熱.

1. 菜苗餃: D蝦膠一般貨色
2. 叉燒包: 叉燒勁雪味, 腸粉唔夠滑
3. 剪讓二寶好味, 不過好大舊
4. 簿餅好香
5.綠豆糉都幾好
6.炸雲呑, yummy.
7. 皮蛋粥唔夠熱.

2009-11-15
$55 (Tea)