2019-09-04 28 views
朋友生日同佢食生日飯,問佢想食咩時,佢就話想食串燒,仲指定要黎烏龍燒好彩我幾熱氣都唔怕,而且我都鍾意食串燒,就算前一日食完都無所謂。因為怕食唔哂,所以第一轉先點咗少少食物包括:先黎咗個大啡菇 - 醬料加咗落去好好味燒粟米 - 粟米好清甜燒魚皮餃 - 燒到脆卜卜,好味汁燒鹿兒島縣A4和牛 - 好Juice,好香牛味蒜蓉牛油焗金菇 - 牛油味好香原隻扇貝 - 真係好大隻,蒜蓉好香,好味惹味黑松露墨魚滑 - 燶咗些少,不過味道都好好,而且內裡有墨魚粒&食到有黑松露嘅味道所有野食都清哂,最驚喜係叫埋單後有糖水送,仲要係紅棗桂圓桃膠糖水,食完串燒後可以潤返一下。埋單@$35x

因為怕食唔哂,所以第一轉先點咗少少食物包括:
先黎咗個大啡菇 - 醬料加咗落去好好味
燒粟米 - 粟米好清甜
燒魚皮餃 - 燒到脆卜卜,好味
汁燒鹿兒島縣A4和牛 - 好Juice,好香牛味
蒜蓉牛油焗金菇 - 牛油味好香
原隻扇貝 - 真係好大隻,蒜蓉好香,好味

埋單@$35x
2019-08-29
2019-08-27 25 views
最近想食串燒所以趁星期日約左朋友一試烏龍燒係白布街佢個位置好開楊雖然係open既設計但要一讚佢入面冷氣好强勁!大熱天時都唔怕出汗兩人叫左燒韭菜燒三色雞中翼蒜蓉燒茄子燒車厘茄煙腩卷雞軟骨燒菠蘿叉燒肋排粒燒三色雞中翼有蒜蓉,黑椒同蜜味一次過可試哂三款我自己鐘意蜜味甜甜地雞翼岩岩好唔太焦肉質保持嫩滑 蒜蓉燒茄子我都好鐘意佢唔係平時一整條既係一片片厚切而鋪滿左蒜蓉係極惹味岩哂鐘意食蒜頭既朋友茄子燒得軟硬剛好叉燒肋排粒我地食完要再叫叉燒味好重 而又唔太油膩好滋味另一讚腐竹糖水沙冰簡直同腐竹雞蛋糖水一樣味但變左沙冰版更加解渴又可清一清串燒既熱氣Very good
最近想食串燒
所以趁星期日約左朋友一試
烏龍燒係白布街
佢個位置好開楊
雖然係open既設計
但要一讚佢入面冷氣好强勁!
大熱天時都唔怕出汗

但變左沙冰版更加解渴
又可清一清串燒既熱氣
Very good
2019-08-25 16 views
同朋友喺旺角揾野食,行行下閒到好香,原來有間串燒店,傳黎嘅陣陣串燒香味,忍唔住俾佢吸引咗入去,間餐廳原來叫烏龍燒。個餐牌有好多選擇,燒蔬菜,燒海鮮,燒肉類,燒丸類,竹筒飯同甜品等等我地首先叫咗燒韮菜,韮菜上加咗d香味,好惹味燒孜然羊肉串好鍾意食嘅燒牛舌,好爽口麻吉年糕,一口甜薯燒,雞軟骨串,燒四季豆蒜蓉燒茄子,好香蒜味好特別嘅燒魚皮餃沙茶燒金菇,好香沙茶味燒菠蘿燒大蘑菇日式煉奶燒麻糬,麻糬加煉奶,好match😋

我地首先叫咗燒韮菜,韮菜上加咗d香味,好惹味

燒孜然羊肉串

好鍾意食嘅燒牛舌,好爽口

麻吉年糕,一口甜薯燒,雞軟骨串,燒四季豆

蒜蓉燒茄子,好香蒜味

好特別嘅燒魚皮餃

沙茶燒金菇,好香沙茶味

燒菠蘿

燒大蘑菇

日式煉奶燒麻糬,麻糬加煉奶,好match😋
2019-08-20 15 views
今日約咗麻甩系朋友食飯,所以特登揀咗食串燒啤一啤佢。知道白布街呢一頭有好幾間串燒店,就過咗嚟呢一頭搵食。重口味嘅代表當然唔少得韭菜。韭菜燒得啱啱好,配合小辣嘅調味粉,再加少少孜然粉,相當惹味。幾鍾意呢一個推介嘅日式煉奶燒麻薯。煙煙韌韌嘅麻薯,加上煉奶同埋花生碎,識落好夾,平時比較少食到。冬菇鹹蛋黃臘腸竹筒飯係餐廳嘅推介。$46來講唔算太抵,食落都香,但係鹹蛋味可以再出少少。芝心丸同埋墨魚丸就不過不失啦。$35嘅牛脷唔算抵食,但作為食串燒嘅必食都要一試。金菇肥牛卷配上日式燒汁好好食。金菇大大扎,肥牛唔算太油膩個人覺得燒菠蘿可以再烤焦少少。三色雞翼有蜜糖,蒜頭,同埋黑椒味。火候控制得啱啱好,裏面保留左肉汁,一啲都唔乾。食到最尾有驚喜,食串燒就最怕熱氣,當我仲同朋友諗緊陣間食咩甜品降下火嘅時候,店員就為我地送上左呢個透心涼嘅桃膠糖水。非常足料,都唔會太甜。重要嘅係通風做得好好,食完都唔覺得自己一身油煙味,作為小潔癖嘅我,覺得呢點值得一讚。

芝心丸同埋墨魚丸就不過不失啦。

$35嘅牛脷唔算抵食,但作為食串燒嘅必食都要一試。

金菇肥牛卷配上日式燒汁好好食。金菇大大扎,肥牛唔算太油膩

個人覺得燒菠蘿可以再烤焦少少。

2019-08-13 15 views
朋友帶我來的,味道不錯,收費合宜的串燒,嘿嘿台灣蒜味腸,切割成格仔形,受熱均勻,味道不錯!嘿嘿蒜蓉牛油焗什菌,牛油份量十足,很入味。鐵鍋上非常熱辣辣!嘿嘿炸雞軟骨,新鮮炸起,極度香脆惹味!另外,日式煉奶燒麻糬,麻糬外脆內裡QQ軟燸,自行加上煉奶和花生粒!嘿嘿金菇肥牛串,略嫌比較多調味粉,過咸了,燒一口午餐肉中間夾雜青椒雞脾菇串就燒得剛好,仍有水份。嘿嘿沙律醬燒蟹棒,第一次吃這個配搭是燒的,還不錯!吉利手打蝦丸配泰式辣醬,很彈牙!嘿嘿串燒脆皮芝士腸,脆皮燒滑雞片,肉嫩,不錯的!最後有驚喜,免費送桃膠雪耳糖水,中和一下。
朋友帶我來的,味道不錯,收費合宜的串燒,嘿嘿

台灣蒜味腸,切割成格仔形,受熱均勻,味道不錯!嘿嘿

炸雞軟骨,新鮮炸起,極度香脆惹味!

金菇肥牛串,略嫌比較多調味粉,過咸了,

燒一口午餐肉中間夾雜青椒
雞脾菇串就燒得剛好,仍有水份。嘿嘿

沙律醬燒蟹棒,第一次吃這個配搭是燒的,還不錯!
吉利手打蝦丸配泰式辣醬,很彈牙!嘿嘿

串燒脆皮芝士腸,脆皮燒滑雞片,肉嫩,不錯的!

最後有驚喜,免費送桃膠雪耳糖水,中和一下。
2019-08-08
2019-08-09 583 views
串燒之夜難得星期二夜能夠準時收工,即興相約了同事去食飯,我們就選擇了位於旺角白布街24號藝興大廈地下14號舖的烏龍燒,餐廳距離旺角港鐵站只需五至十分鐘,非常之方便。一入餐廳就見到一對對聯,『烏烏龍龍食串燒,自自在在好逍遙』,睇得出食店的用心與文彩。餐牌是一本叫做烏龍寶鑑,藍色的餐牌猶如一本武林秘及,玩味得很。餐廳串燒的種類十分之多,有超過一百款,令到我們心大心細,款款都想一試,桌上亦有孜然粉、七味辣粉和粉紅岩鹽,容人可隨心自行調味。幾經挑選之後,我們終於揀了以下的串燒:1)餐蛋串串 ($16.5),玉子餐肉加上適當的調味,每口都是幸福的味道。2)椒鹽鵪鶉蛋 ($18.5),經過椒鹽燒過後,鵪鶉蛋帶點微微的焦香。3)新鮮紫准山 ($22.5),准山爽脆,輕輕燒過後帶點炭火味,食串燒都可以食得很健康。4)日式煉奶燒麻糬 ($22),外皮香脆,內裡像年糕的感覺,配上煉奶和花生,甜甜的,軟糯的,下次再黎一定要encore。5)燒鮮冬菇 ($14.5),經過炭火燒後,仍然充滿菌汁。6)串燒魚肉燒賣 ($16.5),食串燒必點食品之一,燒賣燒到外皮脆脆的,內裡的魚肉卻是仍然軟熟,形成一個對比,好味
串燒之夜

餐蛋串串

新鮮紫准山

日式煉奶燒麻糬

5)燒鮮冬菇 ($14.5),經過炭火燒後,仍然充滿菌汁。
燒鮮冬菇

6)串燒魚肉燒賣 ($16.5),食串燒必點食品之一,燒賣燒到外皮脆脆的,內裡的魚肉卻是仍然軟熟,形成一個對比,好味得難以形容。
串燒魚肉燒賣

7)脆炸粒粒雞軟骨 ($28),雞軟骨炸得完全不會油膩,一口一粒十分之邪惡,令人愈食愈想食。
脆炸粒粒雞軟骨

8)蜜糖燒香蕉 ($24),烏龍燒必食招介之一,香蕉面上的焦糖脆口,配上熟透了的食蕉,一硬一軟,再沾上朱古力醬,讓人一試難忘。
蜜糖燒香蕉

9)蒜蓉牛油焗什菌 ($33.5),愛蒜之人必定不夠錯過。
蒜蓉牛油焗什菌

10)蝦米菜甫肉鬆竹筒飯 ($46.5),一黎到經以飯香撲鼻,伴以蝦米菜甫肉鬆一同進入啖啖口感都十分之豐富,有點兒像糯米飯,但就沒有糯米飯那麼油膩,看似細個的竹筒飯其實都已經份量十足。
蝦米菜甫肉鬆竹筒飯

最後,每位客人會附送一碗紅棗龍眼燉桃膠,
紅棗龍眼燉桃膠
食完一些熱氣嘢可以降降火,餐廳貼心得很,值得一贊。
2019-08-06
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
餐蛋串串
蜜糖燒香蕉
蒜蓉牛油焗什菌
紅棗龍眼燉桃膠
2019-08-08 16 views
約一班好友出嚟食宵夜,串燒一定係最好選擇,位於旺角鬧市一間烏龍燒地點非常方便。這裏的食物有好多選擇,冷盤、肉類、海鮮等多種選擇。我哋點了兩個冷盤食先,麻辣豬耳,微辣非常爽口。味付青瓜螺肉-螺肉加入青瓜粒,感覺好Fresh。紫菜棉花糖串-包紫菜都係第一次食,感覺幾特別,棉花糖燒得軟綿綿再連埋紫菜一齊食,甜甜地好爽口。冬菇鹹蛋黃臘腸竹筒飯-店員棒來的時候已經香噴噴,食落口感非常豐富,食落好似糯米飯但又比糯米飯軟熟,鹹鹹香香非常惹味😋😋😋燒魚皮餃串-外皮燒得脆卜卜皮薄咬落啖啖肉。食完所有燒物之後,最驚喜就是店員拿來一人一碗糖水,圓肉杞子桃膠,清熱有養顏,簡直透心涼👍👍👍
2019-07-30 16 views
今日放假無聊地便相約好友出來聚一聚,我們來到旺角「烏龍燒」,位置都算方便,鄰近波鞋街球場,而且店鋪及招牌都非常顯眼,很容易找得到。 食店面積雖然不算大,但坐得舒服😌沒有壓迫感,而且食物種類頗多🥩🍡燒韭菜加上七味粉和孜然粉一起燒,香噴噴,是我必選的食物燒魚皮餃串未嘗試過用魚皮餃來燒烤,真是一試無妨蒜蓉牛油焗雜菌🍄鮮味無窮,又有好香嘅牛油味,必食之選😋鐵板汁煎鰻魚口感柔淋,甜甜地蜜糖燒香蕉🍌在香蕉面上塗了蜜糖,燒到脆脆地,甜絲絲,非常好食😋麻辣豬耳非常爽口蝦米菜甫肉鬆竹筒飯有非常濃郁嘅鮮蝦乾味道紫菜棉花糖棉花糖入口幾乎即溶,但今次配搭紫菜進食,有口感之餘又有紫菜香味👍最後還有桃膠糖水送赠😍,桃膠被譽為平民燕窩,滋陰養顏,廚師加了龍眼肉、雪梨肉和杞子...等材料煮成,吃完串燒後吃一碗冰涼有益的糖水真是不錯👍

燒韭菜
加上七味粉和孜然粉一起燒,香噴噴,是我必選的食物

燒魚皮餃串
未嘗試過用魚皮餃來燒烤,真是一試無妨

蒜蓉牛油焗雜菌🍄
鮮味無窮,又有好香嘅牛油味,必食之選😋

鐵板汁煎鰻魚
口感柔淋,甜甜地

蜜糖燒香蕉🍌
在香蕉面上塗了蜜糖,燒到脆脆地,甜絲絲,非常好食😋

麻辣豬耳非常爽口

有非常濃郁嘅鮮蝦乾味道

紫菜棉花糖

2019-07-29 13 views
想去燒烤又怕熱又怕曬,但又想吃燒烤點算好🤔?朋友家住旺角,他提議到那區的「烏龍燒」試試,起碼不用熱著吃。 店舖雖然一面是開放式對街,但有冷氣開放不會太熱,坐得舒服😌,車泊門外也容易兼顧。紫菜棉花糖串棉花糖本身已經好好味再加多一層紫菜在面,吃落香香甜甜,又有紫菜嘅香味。燒菜心苗平日燒韭菜就吃得多,燒菜心苗都係第一次食,感覺很好👍菜心幼嫩。蒜蓉燒茄子串很香的蒜蓉配以淋身的茄子🍆香噴噴燒原隻生蠔濃郁嘅蒜香味,加上燒得啱啱好嘅生蠔,美味非常。烤雞腎串燒的同時加上七味粉,不妨一試冬菇鹹蛋黃臘腸竹筒飯材料有冬菇、臘腸和鹹蛋等,入口有好香臘腸和鹹蛋味,味道整體非常出色燒三色雞中翼個人覺得三色雞🐔翼,分別分淡、中及濃味,我最鍾意吃濃味那一隻。另外吃了麻辣海蜇和味付青瓜螺肉,味道都不錯。最後店員還送給我們每人一碗冰涼桃膠糖水,真是很窩心呀!😘這碗糖水比起外邊的糖水店煮得還要好,材料充足,有桃膠、龍眼肉、杞子和紅棗等。總括來說這店舖對客人十分有禮、誠意可嘉,好值得下次再來光顧。

紫菜棉花糖串

燒菜心苗

蒜蓉燒茄子串
很香的蒜蓉配以淋身的茄子🍆香噴噴

燒原隻生蠔
濃郁嘅蒜香味,加上燒得啱啱好嘅生蠔,美味非常。

烤雞腎串
燒的同時加上七味粉,不妨一試

燒三色雞中翼

另外吃了麻辣海蜇和味付青瓜螺肉,味道都不錯。

2019-07-09 555 views
娘親生日,一家人外出用膳慶祝。今年搞點新意思,一嘗串燒滋味,走到>>>烏龍燒<<<用膳。餐廳位於旺角東站附近的地舖,在白布街街口旁邊,而且招牌也挺搶眼,很容易就會找到。 點餐紙是純文字版本,食物後邊共有三個空格,這看食客要落幾多輪單了,第一次落單的話,寫在最左邊的一格;之後就寫在第二及第三格,方便追蹤第幾次落單,點了什麼食物。 圖文並茂版餐牌以秘笈模樣放在餐桌,方便參考。 這夜點了好多好多串燒,當中特別喜歡以下這幾款:黑松露墨魚滑(HKD48) 打邊爐常吃墨魚滑,在串燒店第一次見,所以點來試試看。與打邊爐不同,不是一條魚滑給食客切切切放進火鍋中,而是煎好一塊圓圓的墨魚餅。墨魚滑本身口感好得我心,加上燒香的味道,和黑松露香味,更是令人垂涎三尺。 炸芝心獅子狗(HKD29) 獅子狗本來不太特別,但加入芝士在中心 ,加強味道及口感,是個有新鮮感的配搭。 新鮮紫淮山(HKD22.5) 能在串燒店食到新鮮紫淮山,可算是個意外驚喜。雖然明明知道串燒食物不夠健康,但吃含豐富花青素的紫淮山,大概能夠平衡一下吧。 特選厚切松阪豬(HKD49)

圖文並茂版餐牌以秘笈模樣放在餐桌,方便參考。

這夜點了好多好多串燒,當中特別喜歡以下這幾款:

黑松露墨魚滑(HKD48)

炸芝心獅子狗(HKD29)

新鮮紫淮山(HKD22.5)

特選厚切松阪豬(HKD49)
食串燒當然不能不吃肉。厚切名副其實,雖然肉身較厚,但因為燒到恰到好處,外邊香脆,肉質仍然彈牙。

燒鹿兒島豚肉串(HKD23)
這款雖然價格較為便宜,但味道亦不遜。適量的孜然粉非常關鍵,令味道突出。

日式煉奶燒麻糬(HKD22)
麻糬外邊香脆,內裡煙韌。食客可以自行加上煉奶和花生粒,調配自己喜歡的味道。

脆脆蜜糖燒香蕉(HKD24)
塗上糖漿,經過燒制,脆脆的口感,加上香蕉甜味,是難以抗拒的幸福感覺。此外還可沾上朱古力醬,兩款濃度,讓甜味加添層次。

餐廳非常貼心,額外附送桃膠龍眼木耳杞子糖水,滋潤燒烤過後的熱氣。

如果想品嚐孜然粉以外的調味,可以額外選購。
2019-07-08 411 views
收工後,一行人想食串燒,於是到旺角東附近的烏龍燒開餐。由於可能時間尚早,不需等位即入即點餐。烤雞腎串($24)非常爽口彈牙,沒有韌的部位,清理得十分乾淨,配合孜然粉,非常惹味。極品黑豚肉片($42.5)大大片,口感一流,切得很透薄,但無損香濃肉味。燒墨魚丸($19.5)本身就喜歡墨魚丸的質感,加上份量恰到好處的孜然粉,帶點辣的刺激,但又不會太過辣要常常喝水。金菇牛肉卷($26.5)是另一個我本身好鍾意的食物,爽口金菇被包在牛肉片之中,香味一流。鐵板汁煎鰻魚($48.5)肉質細滑,鰻魚香味吸引,可惜略嫌多骨。蝦米菜脯肉鬆竹筒飯($46.5)能夠在串燒店吃到飯,有些意外。在竹筒中燒過的飯,本身香味已經好足夠,加上菜脯、肉鬆和蝦米,讓炒飯香味和口感更加豐富。炸芝士年糕($28)年糕和芝士均很煙韌,兩者在一起,非常配合,而且令這種煙韌的感覺更有層次。麻吉年糕燒($19.5) 是另一個煙煙韌韌之選,非常有趣。最後用店長送的中式糖水,為這餐帶來一個滋潤的結尾。值得一讚是烏龍燒串燒款式實在多,一次用餐實在不能逐一嚐味,唯有再約好友再次用餐吧~

麻吉年糕燒($19.5) 是另一個煙煙韌韌之選,非常有趣。

最後用店長送的中式糖水,為這餐帶來一個滋潤的結尾。

2019-06-25
突然間口痕想食串燒,就諗起旺角黑布街有幾間串燒店,所以就同班朋友去個到食~叫左杏鮑菇,呢個大家都公認好食,因為內裡既汁仍然保存,一口咬下去好juicy!雞翼都可以啦,但味道可以更入味一點,烤韭菜都幾好食,我鍾意食加咗孜然粉嘅韭菜烤雞泡魚最岩送酒,一條條食唔會覺得肥膩同埋應該係低卡之選~雖然我都係會點埋沙拉醬食既,哈哈最後老闆送我地一人一碗桃膠糖水,幾好味~可以解到油膩感又唔洗另外花錢去糖水舖,讚!

2019-07-02 25 views
Fed up with skewers tasting all the same with an overdoes of Chongqing style herbs? This place is the place to go!Each of their skewers are prepared with minimal seasoning and herbs, you can actually taste the original flavor of the food which was deliciously prepared and cooked to perfection.The oyster and abalone were surprisingly fresh. No trace of fishy taste and accompanied by fresh garlic and spices, the dish is a superb conjunction of rich ranging flavors.Pineapple was served hot giving o

Pineapple was served hot giving off a pleasant aroma, yet super juicy once you take a bite. A definite YES.

Also, try the seaweed marshmallow, molten marshmallow wrapped in crunch seaweed. nom nom nom!
2019-06-29
  • 燒原隻生蠔
  • 日式煉奶燒麻糬
2019-06-29 110 views
月尾例飯局,朋友們話想食串燒,於是就係OpenRice book左白布街既烏龍燒。去到烏龍燒,首先就有點失望,佢地open既店面,遇上大熱天,再加上熱熱既串燒,夏天的確有點難受。我預約左9點半,店家再一次令我失望,因為到左9點半,店家都未有枱俾我地,結果等到9點9左右先入座。我都明白,唔係俾錢食野就大哂,但既然接受得預約,就應該同上一枱交待要有還枱時間,我相信食客是能明白的。我地叫左二十款食物,依度唔逐一介紹喇。概括咁講,串燒落左好多孜然粉、七味粉咁,蓋過左食材原有既鮮味。燒蠔,扇貝,鮑魚都一樣,落左大量蒜蓉辣椒。俾人感覺好似想用d重味調味料冚過食材既唔新鮮/雪藏味。我真心覺得好食的,只有水果牛肋條同埋鴨舌。最後,佢哋連送既糖水都無上俾我地...我都係見好多好評先黎食,但食完之後覺得中伏。一黎因爲採用左開放式設計,攪到好熱。二黎調味太多太重。攪到我有點懷疑咁多好評是從哪裏來...

杞子龍眼菊花蜜
冬菇咸蛋黃臘腸竹筒飯
金菇牛肉卷、燒海螺串、燒地捫菠蘿
燒鴨舌、極品黑豚肉片
水果牛肋條、特選厚切松阪豬
汁燒鹿兒島縣A4和牛
燒原隻生蠔
原隻扇貝
原隻鮑魚
蒜蓉燒茄子串、燒翠肉瓜

2019-06-28
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
水果牛肋條、特選厚切松阪豬
2019-06-26 33 views
到達白布街的「烏龍燒」,BBQ帶給我們美味又豐富的晚餐。不用自己忙燒烤,在餐紙上剔好自己心儀烤物後,安座閒談中,美食很快速遞我們面前,首先是香氣撲鼻而至的原隻燒魷魚$39.5 ,魷魚肉質鮮嫩可口,不消一刻,我們的碟子已經變得光滑照鏡。接著來是我的至愛皇牌燒牛舌$35.5,與串燒芝士腸&14.5齊亮相,厚切的燒牛舌肉味甘香,與串燒芝士腸都配上適宜的辣椒粉,烤香中帶微辣,冶味又開胃。原隻扇貝 兩隻48.5,大大隻的扇貝,肉質鮮甜,香蒜、紅椒、青葱為扇貝添美味、添上自然色彩,既吸引又美味!BBQ有飯食架!冬菇鹹蛋黃臘腸竹筒飯$46.5,粒粒米飯都被鹹蛋黃包裹,仲有冬菇、臘腸粒粒,鹹香與飯香經過在竹筒裏烤熟,令我們垂涎,竹筒飯風味十足!BBQ帶我們火熖的熱情,清涼的竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄水$68(一壺),又得到平衡!還有奉送免費清甜滋潤糖水,材料豐富:桃膠、杞子、桂圓、木耳、蜜棗等.....為我們今晚BBQ晚餐劃上完美句號添!
到達白布街的「烏龍燒」,BBQ帶給我們美味又豐富的晚餐。

原隻燒魷魚

串燒芝士腸&皇牌燒牛舌

原隻扇貝 兩隻

BBQ有飯食架!

竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄水

奉送免費清甜滋潤糖水