2021-01-29 42 views
Openrice睇下弼街附近有咩好食,俾我見到佢,個人幾鐘意食餃子,就黎左叫份外賣拎返公司食🙈叫左10粒壽喜燒牛肉煎餃,俾錢嘅時候嚇左一跳,估唔到咁貴,平時食開單點10粒餃子都係$50蚊樓下,但呢到除返開都$7.5/粒,不過佢呢到都幾快整好,大概等左12分鐘就拎得走,而且當時人唔多,店員態度好Nice咁叫我隨便坐住等🥰坐係到等外賣嘅時候俾我見到佢地裝修牆嘅掛住寫嘅嘢都幾得意(如下圖)🤣外賣拎到返公司打開覺得好貼心,有係外賣盒蓋煎個口透氣,煎炸嘢如果唔俾個窿俾啲濕氣散發,煎餃就會淋曬,貼心加分👍🏻而且除左餃子醬之外,我無特別說明要辣醬,佢都有配埋,又再加分👍🏻佢嘅煎餃個款好似日式波多野餃子咁款,但係大粒小小,但好食過日式餃子因為佢有更多湯汁,我無特別點醬,一咬開入面就爆汁因為好熱差啲辣親,不過真係好好食,全部無點醬就靠湯汁食曬😋

2021-01-28
Waiting Time
12 Minutes (TakeAway)
$75 (Lunch)
  • 壽喜燒牛肉煎餃
2021-01-21 41 views
無晚市堂食難吾到香港人嘅~ 外賣都可以食得好好! 香港最潮 dinner ~ 自駕dinner time 雲吞湯麵🍜 有12隻雲吞 $49雲吞 係細細粒的, 吾係平時食開大大粒好多料嗰種。 麵質適中。松茸豬肉餃 跟狀元九鼎湯 灼餃 $73 8隻正宗嘅鄙薄餡靚, 內裡 keep 到 juicy! 龍鳯松茸雙煎餃 $86/8 隻 外賣依然 keep 到 外脆內軟,有2 款醬汁, 大大隻,餡料非常豐富。 仲係微熱, 每人4 隻吾夠食 😂蜂蜜檸檬薏米水$28 自家煲, 不甜! 蜜餞雞翼三隻$24 甜甜地, 幾好食喎!
無晚市堂食
難吾到香港人嘅~

外賣都可以食得好好!

香港最潮 dinner ~ 自駕dinner time

雲吞湯麵🍜 有12隻雲吞 $49

雲吞 係細細粒的, 吾係平時食開大大粒好多料嗰種。
麵質適中。

松茸豬肉餃 跟狀元九鼎湯 灼餃 $73 8隻
正宗嘅鄙薄餡靚, 內裡 keep 到 juicy!

龍鳯松茸雙煎餃 $86/8 隻

外賣依然 keep 到 外脆內軟,有2 款醬汁,
大大隻,餡料非常豐富。
仲係微熱, 每人4 隻吾夠食 😂

蜂蜜檸檬薏米水$28

自家煲, 不甜!

蜜餞雞翼三隻$24

甜甜地, 幾好食喎!
2021-01-14 913 views
早幾日同家人去完太子間銀行辦理匯款手續,到附近的餃掂手工餃子雲呑專門店食下午茶,好多款式選擇,有湯餃又有煎餃,真是好吸引呀!店舖裝修時尚,地方闊落,環境明亮潔淨,覺得好舒適。至尊松茸豬肉煎餃  $79上次食過依款湯餃,今次就叫煎餃,因為好鍾意配合松茸醬一起吃,所以想再次品嚐。煎得香香脆脆的豬肉餃,肉質新鮮,肉味香濃,好有肉汁,不會乾身,外脆內嫩,沾上松茸醬確實另有一番風味,真是百吃不厭,非常讃!一邊吃煎餃一邊飮狀元九鼎湯,用多種真材實料煲製而成的老火湯,香濃粉葛綾魚味道,清甜潤喉,保健湯水真的不可少,好好飲。(升級版)  狀元九鼎湯    $20飲完覺得太好味,所以再另單點了碗淨湯,飲起來很順喉,身體好滋潤,美味健康的老火湯,必飮。壽喜燒牛肉煎餃     $74第一次食到爆汁的煎餃,外皮好脆,牛肉質感嫩滑,味道濃厚,肉汁非常豐富,吃完令人好回味呀!元貝豬肉餃      $49一絲絲的元貝加豬肉做餡料,超級鮮味,豬肉爽滑,口感豐富,配合狀元九鼎湯底,鮮甜無比,百吃不厭的湯底加餃子,滋味無窮。自家制山楂雪梨水       $28凍凍的雪梨水,口感清新,帶有雪梨的清甜,亦有山楂的微酸,好味道

店舖裝修時尚,地方闊落,環境明亮潔淨,覺得好舒適。

至尊松茸豬肉煎餃  $79

壽喜燒牛肉煎餃

元貝豬肉餃      $49

元貝豬肉餃

自家制山楂雪梨水       $28

凍凍的雪梨水,口感清新,帶有雪梨的清甜,亦有山楂的微酸,好味道,好冰爽。

自家制山楂雪梨水
元貝豬肉餃
自家制山楂雪梨水
  • 狀元九鼎湯
2021-01-13 52 views
天寒地凍,最岩係食咩呀?梗係熱辣辣既煎餃,呢間就一直都係我既心水number 1每次黎到我都必點既龍鳳松茸雙煎餃因為佢既黑白松茸都好足料滿到就咁咬開都必晒出黎令你每一口都係滿滿既松茸香,一直齒頰留香極力建議大家食煎餃因為呢間店既煎餃真係煎得好有水準真係會煎到外層外脆之餘唔會焦,唔會硬,餡料唔會乾,完美既煎餃!食落口都有幾香既牛肉味真係有d似食緊壽喜燒咁日本野一直都係我至愛見到佢新出左壽喜燒口味梗係要食啦最驚喜係呢款煎餃真係會爆晒汁,勁juicy睇下呢個切面,可以見到好多肉汁爆晒出黎,冇花冇假食完龍鳳餃咁回味見到有龍鳳蛋喎,點可以唔食隻蛋熟度剛剛好蛋黃依然好流心上面仲有唔少既黑白松茸,同流心蛋一濃一淡但又互不搶味,完美既配搭
每次黎到我都必點既龍鳳松茸雙煎餃
因為佢既黑白松茸都好足料
滿到就咁咬開都必晒出黎
令你每一口都係滿滿既松茸香,一直齒頰留香
極力建議大家食煎餃
因為呢間店既煎餃真係煎得好有水準

食落口都有幾香既牛肉味
真係有d似食緊壽喜燒咁

日本野一直都係我至愛
見到佢新出左壽喜燒口味
梗係要食啦
最驚喜係呢款煎餃真係會爆晒汁,勁juicy
睇下呢個切面,可以見到好多肉汁爆晒出黎,冇花冇假

食完龍鳳餃咁回味
見到有龍鳳蛋喎,點可以唔食
隻蛋熟度剛剛好
蛋黃依然好流心
2021-01-11 44 views
天氣凍凍地就想整返個啖啖肉既湯餃暖一暖胃所以就係時候又黎我至愛既餃子店--餃掂啦平時都係夜晚黎,但因為疫情問題今日早左,先知道原來有下午茶,都幾抵食喎黎餃掂必食既龍鳳松茸餃,今次我就點左湯餃,因為有碗靚湯暖一暖滿滿既黑白松露食落口松茸既香氣由口腔向四周爆發仲有口感十足又唔膩既餡料再配埋呢個用上多種材料煲成既狀元九鼎湯簡直正香煎軟心芝士餃幾有驚喜既一款餃子外皮煎得又香口又脆入面既芝士量岩岩好,唔會太少而唔夠味,亦唔會過多而太膩再加上有粒粒香甜既粟米做返平衡令成個口感同味道好balance竹昇米線呢碗米線爽口彈牙得黎唔會好似某d連鎖米線店咁有種膠膠地既感覺證明佢真係真材實料
滿滿既黑白松露
食落口松茸既香氣由口腔向四周爆發
仲有口感十足又唔膩既餡料
再配埋呢個用上多種材料煲成既狀元九鼎湯
簡直正
香煎軟心芝士餃
幾有驚喜既一款餃子
外皮煎得又香口又脆
入面既芝士量岩岩好,唔會太少而唔夠味,亦唔會過多而太膩
再加上有粒粒香甜既粟米做返平衡
令成個口感同味道好balance
竹昇米線

證明佢真係真材實料
2021-01-08 41 views
突然好想食餃子就係附近搵到一間叫做《餃掂手工餃子雲吞專門店》非常開陽嘅地鋪揸車人士更可以泊喺附近非常方便餐牌上太多選擇主要都係以餃子為主冬天天氣寒冷隨即叫咗一支自家製山楂雪梨水仲要係暖暖地飲落去甜甜地好暖胃牛魔王必叫這裏的新款 - 壽喜燒牛肉餃子煎餃煎成金黃色嘅外皮咬落去外脆內軟 非常香口入面嘅牛肉內餡好豐富龍鳳松茸雙餃係餐廳嘅鎮店之寶即刻叫嚟試吓一次過可以試晒兩款味道而且每一隻都好大隻蒸餃皮薄饀靚食落去入面有好多豬肉碎仲有細細粒嘅松茸果然足料龍鳳松茸雙餃配以一碗狀元九鼎湯額外再叫多了一碗絕對不含味精用古法去研製出來非常多功效餐牌上一一列明出嚟我哋每人都飲咗一碗即刻精神返晒其他食物都同樣新鮮美味總括而言這裏的餃子很有質素🥟而且份量多同埋大隻難怪食lunch嘅時間都全場滿座
突然好想食餃子

這裏的餃子很有質素🥟
而且份量多同埋大隻
難怪食lunch嘅時間都全場滿座

2021-01-07 36 views
平時lunch time經過餃掂不同分店都見到排隊盛況,見menu還有我極有興趣的芫茜豬肉餃😍😍今天剛好來到旺角就決定是你了🥟🥟點了一份韭菜豬肉+雲耳椰菜豬肉雙拼湯餃和一份芫茜豬肉煎餃,又加了一大罐倍受好評的酸蘿蔔😋😋店裡的阿姐很有心地幫我把湯和餃子分開裝了,還教我如果酸蘿蔔罐子的蓋子太緊打不開就用熱水浸20秒,親測有效👍👍拎到家餃子和湯都還溫熱,韭菜豬肉和雲耳椰菜豬肉從皮上就能分出來😂😂韭菜餃有韭菜的清香,跟豬肉的比例也很合適,雲耳椰菜就很明顯能吃出比較脆口的雲耳,帶一點點椰菜的清甜,我最期待的芫茜豬肉煎餃也沒有讓我失望!雖然肯定不如堂食香脆,畢竟過了近一個鐘?但外面的煎餃通常都只煎底可這邊底和面都有煎耶!入口能嘗到芫茜香又不會很太濃,雖然是煎餃也不會覺得油,我擔心自己吃不完就買了中份(7只)我應該買大份(10只)啊!😂😂配的狀元九鼎湯也鮮甜又清爽,份量再多點就好了?🙈🙈酸蘿蔔罐子按照阿姐教我的方法果然超容易開,嘗了一下確實酸爽開胃,是四川泡菜的味道,擔心自己吃不完好像也是想多了😂😂韭菜豬肉湯餃 7.5/9雲耳椰菜豬肉湯餃 7.5/9芫茜豬肉煎餃 8.0/9酸蘿蔔8.0/9OVERA

韭菜豬肉湯餃 7.5/9
雲耳椰菜豬肉湯餃 7.5/9
芫茜豬肉煎餃 8.0/9
酸蘿蔔8.0/9

OVERALL 8.0/9

因為自己會包餃子所以外食很少吃餃子,要求也會比較高?餃掂的餃子感覺用料都很新鮮,餡料製作也很用心,豬肉的肥瘦比例,菜肉的肥瘦比例,咸淡調味等等,阿姐給了我兩份餐具其實我是一個人都吃了哈哈哈哈哈哈(撓頭
TakeAway
  • 自家製酸蘿蔔
2021-01-06 384 views
星期一最忙的一天,放工後差不多成1900先可以離開公司,兩公婆商量食什麼,突然好想食煎餃子,即刻去叫外賣自取,等十分後就有得囉真方便,食物回家還是保溫暖粒粒,每樣揀左些。好特別嘅壽喜燒牛肉煎餃子香脆多汁牛肉味濃兼咬落有些鬆化感,應該加左些馬蹄粒,一口一隻有驚喜。老公鐘意食麵類,所以為他選擇左份四川涼麵,麵質彈牙夠風味香辣肉碎香蔥粒麻醬,口感有層次。大白菜同元貝豬肉兩款湯餃皮算薄餃肉鮑滿,兩款味道差不多,大白菜食到菜粒幾出加埋佢地嘅辣油,好夾。蜜餞雞亦甜甜地掛住雞亦皮面,個汁似醬油多些,味道一般還可以。黃金原味皮蛋 老公未食過就 order比佢試下,佢竟然話好食過普通嘅黑色皮蛋,無個種鉛味,膠質更重。叫多一隻龍鳳蛋,個名夠特別。其實係糖心雞蛋配上黑白松露醬,但出奇的好味,值得一試。還有個要求不過伙記好好,比左佢地自家製嘅酸蘿蔔,真心好鐘意,酸酸甜甜脆蘿蔔好醒胃。

好特別嘅壽喜燒牛肉煎餃子

大白菜同元貝豬肉兩款湯餃

蜜餞雞亦
甜甜地掛住雞亦皮面,個汁似醬油多些,味道一般還可以。

黃金原味皮蛋

叫多一隻龍鳳蛋,個名夠特別。
其實係糖心雞蛋配上黑白松露醬,但出奇的好味,值得一試。

2021-01-04
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$120 (Dinner)
2021-01-06 277 views
成日返工都會經過呢間餐廳見到個餐廳名後一直都好想黎一試究竟!到底有幾掂先可以叫餃掂今日就帶同為餃子迷得朋友一齊黎探探店睇睇食物配唔配得上掂呢個詞。灼至尊松茸豬肉餃跟狀醃九鼎湯 (中碗8隻) $73分開上枱有好有壞..好在唔怕餃子有機會浸到皮變軟爛但亦壞在令餃子係冬天氣溫下快速降溫變凍。$73 8隻餃子真係算貴了。所以餃子用料同份量好重要!滿滿的肉餡入口好鮮味...初嚐松茸的小妹就被濃濃的香氣吸引了配上十分清甜的九鼎湯係一個好特別的配搭!但小妹覺得可能煎餃會更能帶出松茸的香氣招牌果然係招牌,已成功令我會回頭了。龍凰松茸雙煎餃(8隻) $86金黃的煎餃一上枱就令人食慾大增每一面都唔馬虎~好 脆卜卜呀一入口濃烈的黑松露香氣撲面而來真係一啲都唔慳料食食下發現黑。白松露係分開的!但毫無影響一樣的出色。黃金原味皮蛋 $28溏心皮蛋嘅口感真係會令人一啖接一啖 停不下來但醬汁有點兒不太夾。太酸了 。四川涼皮 $32滑溜溜的涼皮 好煙韌 好有咬口唔會一夾就斷 呢方面好值得讚賞。。口味都夠哂重 夠哂足料!。雲吞湯麵(12隻) $49是日唯一一樣令我大為失望的餐點麵太淋 毫無口感 輕輕一咬就爛雲吞皮太重鹼水
成日返工都會經過呢間餐廳
見到個餐廳名後一直都好想黎一試究竟!
到底有幾掂先可以叫餃掂

今日就帶同為餃子迷得朋友一齊黎探探店

睇睇食物配唔配得上掂呢個詞

灼至尊松茸豬肉餃跟狀醃九鼎湯 (中碗8隻) $73

分開上枱有好有壞..好在唔怕餃子有機會浸到皮變軟爛
但亦壞在令餃子係冬天氣溫下快速降溫變凍。
灼至尊松茸豬肉餃跟狀醃九鼎湯 (中碗8隻)
$73 8隻餃子真係算貴了。所以餃子用料同份量好重要!

配上十分清甜的九鼎湯係一個好特別的配搭!
但小妹覺得可能煎餃會更能帶出松茸的香氣

招牌果然係招牌,已成功令我會回頭了

龍凰松茸雙煎餃(8隻) $86
金黃的煎餃一上枱就令人食慾大增

每一面都唔馬虎~好 脆卜卜呀
一入口濃烈的黑松露香氣撲面而來
真係一啲都唔慳料
龍凰松茸雙煎餃(8隻)
食食下發現黑。白松露係分開的!但毫無影響一樣的出色

黃金原味皮蛋 $28
溏心皮蛋嘅口感真係會令人一啖接一啖 停不下來

但醬汁有點兒不太夾。太酸了

四川涼皮 $32
四川涼皮

滑溜溜的涼皮 好煙韌 好有咬口
唔會一夾就斷 呢方面好值得讚賞。。
口味都夠哂重 夠哂足料!

雲吞湯麵(12隻) $49
雲吞湯麵(12隻)
是日唯一一樣令我大為失望的餐點
麵太淋 毫無口感 輕輕一咬就爛
雲吞皮太重鹼水味。皮太厚 口感食落好差
若果當日我入黎只食一碗雲吞麵的話 會令我blacklist呢間餐廳

so far餃子真係對得起餃掂啲個店名!
十分推介比各位餃子迷
2021-01-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$134 (Tea)
四川涼皮
2021-01-03 51 views
今晚除夕夜,限聚令期間,食市堂食只可以到夜晚6點,但都唔會阻到我揾好野食既決心。話說行過太子,經過見到間個名叫"餃掂"既餃子店,門面又有蔡生既相,就知唔會伏得去邊,當然都要試左先知。佢地d餃既選擇都唔少,仲有好多非傳統款式口味既餃子,又有d川菜小食,都幾多選擇。冇得堂食,只可以叫外賣,但質素一d都冇下降,都係好足料。涼拌粉皮個量好多,好入味。重慶酸辣雲吞:有成10隻雲吞,細細隻一口一隻。松茸豬肉灼餃:依度皇牌黎,隻隻都飽滿,一咬落去,滿滿既內餡,松茸既香味充滿口腔,食完已經想再食。元貝煎餃:又係另一招牌餃,煎到金黃色,外脆內軟,元貝絲仲多過豬肉,超抵食。自家製醃蘿蔔:必食,仲好食過我去韓國食嗰d,如果堂食,佢d蘿蔔仲要任食。環境好闊落,如果有得堂食,下次再黎。

重慶酸辣雲吞:有成10隻雲吞,細細隻一口一隻。

環境好闊落,如果有得堂食,下次再黎。

2020-12-31
Type of Meal
Dinner
2020-12-30 34 views
係冇晚市嘅情況下又懶得煮,就係買外賣返屋企食啦!不過屋企附近嘅餐廳已經食到好鬼死頹!所以今次去咗近近哋嘅太子買外賣返屋企食!見好多朋友都去呢度買外賣,講到好鬼死正咁!搞到我都慕名而來朝聖一下!我叫咗一份龍鳳松茸煎餃(黑松露及白松露) 、元貝豬肉湯餃、四川涼皮、黃金原味皮蛋 、惹味唐芹伴豆荀同蜂蜜檸檬薏米水!之後就迅速返屋企開餐啦!嘩!啲餃真係堅好食喎!松露餃好香,而元貝豬肉餃好鮮甜,堅足料的,係我食過最掂嘅餃子呀!其他所有小食都非常之惹味,絕對不只死辣的!由於太好食嘅關係,完全冇留意旁邊嘅菜脯豆瓣醬,係食到尾聲時先至發現,所以開咗一個嚟試,加咗佢更加好食呀!下次去要買一樽放係屋企先!🤤🤤🤤🤤🤤

2020-12-28 37 views
因疫情關係,去咗一間旺角餃子館,店舖的名叫做"餃掂",我們order左之後,大概15分鐘,服務員裝好我們點的幾款餃子,其中包括野生黑松露素餃子,素餃子,大滿貫煎餃子,在加上主食,四川涼麵,重慶鮮肉雲吞,小食有黃金皮蛋,雖然是打包回家食,回家之後煎餃子依然熱烘烘,再加上店舖特製的辣醬,值得一提的是鮮肉雲吞,本來以為紅紅的一層辣油,會好辣,吃上幾口,不覺得好辣, 味道剛剛好,晶瑩剔透的黃金皮蛋外皮,跳彈彈的外皮,加上金黃色的蛋黃,未食都已經流哂口水了,兩款煎素餃,外皮煎到微微焦脆,加上豉油和黑松露清香餡料,非常美味,四川涼麵,涼麵再加上大量碎的蒜頭同埋香蔥,麻油,麵條彈彈口,少少韌度,香煎軟心芝士煎餃,一咬下去是滿滿的流心芝士,加上少許醬汁,好好味,疫情之下是外賣的好選擇。
原味手工取勝既餃子無論速食或外賣口感也非凡製作質素亦不會太大偏差,而且餃子皮薄比例、餡料款式種類多,賣相脹卜卜既外型不僅跟湯灼或煎都得以滿足等 !光滑「粟米豬肉餃/大白菜豬肉餃」灼後皮薄透光明,隻隻飽滿新鮮恰好份量味美,突出餡料口感夠實在,灼後味道剛好不用調味點綴佳可不得不喝埋招牌「狀元九鼎湯」順喉清新解膩金黃酥脆外軟外脆「至尊松茸豬肉餃/壽喜燒牛肉煎餃」,壽喜燒牛食落層次惹味牛味多汁濃郁,正好同至尊松茸相反,至尊松茸啖啖清爽有嚼勁吃出原味,難怪我同屋企人食得甘盡興

原味手工取勝既餃子無論速食或外賣口感也非凡

不得不喝埋招牌「狀元九鼎湯」順喉清新解膩

2020-12-23
TakeAway
$268 (Dinner)
2020-12-22 16 views
天氣凍想食餃子,第一時間諗起呢間餃掂~夜晚去到因為無得堂食,所以等外賣都快D~今次叫左幾款餃子番屋企食,叫左推介既松茸餃,仲要跟個狀元九鼎湯~個湯係奶白色,好甜好好飲!配埋松茸餃,成個配搭覺得好養生好健康!湯餃既皮會比煎餃煙韌,好多餡又唔會好多肥肉,好食!另外叫左果D都係煎餃,屋企人就鐘意香脆D,我覺得芫茜餃好好食,因為勁多芫茜好香,感覺係菜多過肉所以健康D!另外壽喜燒牛肉餃都值得一試,因為好少地方有呢D新口味!
天氣凍想食餃子,第一時間諗起呢間餃掂~
夜晚去到因為無得堂食,所以等外賣都快D~
湯餃既皮會比煎餃煙韌,好多餡又唔會好多肥肉,好食!
因為勁多芫茜好香,感覺係菜多過肉所以健康D!
另外壽喜燒牛肉餃都值得一試,因為好少地方有呢D新口味!
2020-12-18 21 views
同女朋友都好鍾意食餃子已經唔知第幾次食呢間不過係食其他分店呢排天氣凍 飲番啲熱野就啱晒啦分別係山楂雪梨水同埋檸檬薏米水兩支都好好飲 啲咪唔會話好假十粒 韭菜豬肉餃粒都大大粒店員好細心一嚟就攞咗兩個碗餃子皮薄 而且足料 一咬落去淡淡都係肉最緊要係啲湯超清 連啲湯都飲晒店舖嘅招牌龍鳳餃煎得超靚仔 而且好香口 又唔會話好燶同埋好多油一咬落去入面啲餡超香而且超香松露味雖然呢間係餃子店但係都叫咗好多其他小食😋呢個四川涼皮每次都必要超甜雞翼好味!麻辣松花皮蛋
同女朋友都好鍾意食餃子
已經唔知第幾次食呢間