2018-02-11 702 views
友人約我到荃灣大會堂聽音樂會,順便係附近找食,適逢朋友生日,便找一間可訂枱既餐廳,最正係可以係book位時要求侍應免費係甜品上寫字,服務稱心及一流!Book位時侍應推介我食二人餐,有前菜、湯、任選兩款主菜、甜品二揀一,再有飲品送,真的很抵食!我們點了Carbonara,賣相不錯,但偏鹹,失色了再點了一個蕃茄海鮮飯,蕃茄味濃郁,可能有carbonara做比較,這個蕃茄飯顯得出色整體而言,食物不過不失。

我們點了Carbonara,賣相不錯,但偏鹹,失色了

顯得出色

整體而言,食物不過不失。
2018-02-10 389 views
週日崇拜時已是極餓,其後即與兩名教友聯袂一起同往吃美國菜。西湯是甘荀忌廉湯,單從目測、未經喝下已覺屬「烯」有品種,完全感到是不夠杰稠的,試後果然非虛;忌廉落得不夠,調味未到位,甘荀味亦欠奉。餐牌上寫著限量供應的波士頓龍蝦漢堡 ,上桌時看見那麽大份,大家都感到莫名的興奮!怎料跟著試了之後,大家竟然靜止下來……只因醬多過肉,是龍蝦還是大蝦肉是吃不出分別的。陪襯的玉米片又無味又不夠香口,下次還是要回薯條好了。不知是誰叫的不知甚麼薄餅,好像有些辣肉腸、有些芝士及蕃茄,加上茄醬,很美式。惟批底可能被太多的醬汁濕氣影響,加上很厚,中間焗得未夠透,猶幸邊位是脆的。黑松露雜菌扁意粉成為了我們的最愛。黑松露的香,夾雜著其他菇菌的味,直接令到味蕾舞動!意粉煙靭有咬口,非常的合襯!以美國菜而言,除了龍蝦漢堡之外,食物的份量可算是不合格的。但就味道來說,全餐以一碟意粉搭救。
週日崇拜時已是極餓,其後即與兩名教友聯袂一起同往吃美國菜。

甘荀忌廉湯
波士頓龍蝦漢堡
美國辣肉腸薄餅
黑松露雜菌扁意粉
Lunch
黑松露雜菌扁意粉
  • 波士頓龍蝦漢堡
2018-02-06 186 views
忽然特别想吃all day breakfast,拖着大灰狼去吃纽约客。大灰狼正好也想吃牛排,点了牛排,我顺便也蹭点。这家点all day 好好吃,煎蛋很滑,沙律是加醋作调味, 喜欢,尤其是那个菇,做得很香 味道不错。大灰狼说牛排质量也很好,我这个不懂牛排的外行人吃不出,不过总体感觉还是很赞。
,不过总体感觉还是很赞。
  • all day breakfast
2017-11-05 702 views
荃灣真係各式各樣既美食都有星期日晚約左2位朋友見面諗住試下新野食於是就book左起荃新天地開左一段時間既New York Diner去到見到都冇咩人食~可能價錢稍貴但一個set有湯有沙律有主菜有餐飲質素都幾好 都算係物有所值我地3個人share黎食朋友飲完餐湯食完沙律就已經飽左😅叫左蟹籽蟹棒意粉、炒蜆扁意粉同咸豬手兩個意粉先上味道都好出色但可能冷氣太大 放左一陣就凍左份量都稍嫌少左d如果唔係朋友飽飽地可能都唔夠食咸豬手香口夠味食落都嫩口伴菜薯角啱啱炸起都好好食邊食邊傾冇人趕我地走下次都可以再黎
荃灣真係各式各樣既美食都有

星期日晚約左2位朋友見面
諗住試下新野食

去到見到都冇咩人食~
可能價錢稍貴
但一個set有湯有沙律有主菜有餐飲
質素都幾好 都算係物有所值

我地3個人share黎食
朋友飲完餐湯食完沙律就已經飽左😅

叫左蟹籽蟹棒意粉、炒蜆扁意粉同咸豬手
兩個意粉先上

邊食邊傾
冇人趕我地走
下次都可以再黎
2017-11-05 545 views
萬聖節梗係要去哈吓喂吓㗎啦時間尚早班友仔未收工同男朋友去荃新天地行下街搵嘢食記得呢間有啤酒雞食~二話不說就入左去坐低…Oh my god!原來轉咗新餐牌侍應話無咗啤酒雞……um …但有個燒春雞……um……蜜糖芥茉燒汁…都好啦!都ok喎!男朋友話叫多個豬手件食吓,我無睇就話好…點知落左單之後我攞個餐牌唸住八掛下仲有咩食……先發現個豬手件又係蜜糖芥茉我即刻暗中um 我男朋友~唸住改單又唔好意思(因為都落左單好耐)原來豬手件個蜜糖芥茉係醬汁唔係燒汁另一番風味我呢個草莓迷仲叫咗杯佢哋萬聖節特飲,萬聖節版嘅草莓梳打~嘩啦啦!有隻眼球仔最後埋單時侍應問我哋有無匯豐信用咭原來至到今年年尾有9折!!
萬聖節梗係要去哈吓喂吓㗎啦
時間尚早
班友仔未收工
同男朋友去荃新天地行下街搵嘢食
原來豬手件個蜜糖芥茉係醬汁唔係燒汁
另一番風味
最後埋單時侍應問我哋有無匯豐信用咭
原來至到今年年尾有9折!!
2017-10-31
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Dinner
Dining Offer
Credit Card Offers
  • 香煎春雞配蜜糖芥茉燒汁
2017-10-05 404 views
某天約了朋友去荃新天地搵食, 見到茶木, 上海婆婆....間間餐廳都坐滿人, 紐約客就仲有位, 咁都知味道應該一般~點了份啤酒春雞, 隻雞好型, 啤酒味就唔濃, 春雞一向都唔會話好好食, 呢個算唔太"鞋"口薯條都幾大條, 夠晒飽朋友杯梳打好靚~好有假日FEEL~如果是在沙灘飲就正了~ 味道就一般正常梳打味我點的彩虹係幾靚GE, 每杯都有唔同的味道, 不過味道都是一般餐廳裝修都好有自我風格, 如果食物質素可以再高多少少就好了
啤酒烤春雞

薯條都幾大條, 夠晒飽
海洋梳打

繽紛彩虹

餐廳裝修都好有自我風格, 如果食物質素可以再高多少少就好了
2017-03-14
2017-10-02 385 views
前幾日午餐又去咗荃新天地開飯,呢度已集中不同口味食肆係度,一時之間都想唔到食乜嘢好,行吓又見到呢間餐廳係度就入去,原因好簡單因食過佢地其他分店,知道食物質素如何,所以咪試吓呢間餐廳質素又如何而呢度午餐都好多選擇,有All Day Breakfast 同Lunch Set 共10多款菜式梗有一款啱你心水我就點咗Lunch Set 美國高級西冷牛扒(10安士)配燒汁,先來係是日餐湯忌廉湯,入口香滑綿綿嘅忌廉再來就係是日主菜西冷牛扒,份量足之餘配上炸得金黃薯角,入口外脆內軟,到西冷牛扒煎得表面火喉適中,輕輕切開已見肉質鮮嫩呈現紅色,再切一小件放入口慢慢咀嚼一番,肉質鮮甜且脂肪香甜,真係忍不住口一件又一件放入口品嚐美食,最後飲番香滑凍奶茶,又食完一餐飽滿嘅午餐

Lunch
2017-09-23 278 views
我第一次係open rice寫食評因為真係好難食,本身今日同男朋友慶祝週年紀念叫左個二百幾蚊既肉眼扒7成熟同個黑松露意粉。個扒一上台一d煙都無已經唔對路。一切開見血,仲要有3分1係肥高。我咪試過一個肉眼扒係可以有咁多肥高。我食左一啖已經係吐返出泥,我咪試過出街食飯會吐返出泥,連我男朋友都話我呢個地獄廚神都煎得好食過佢。好失望,仲要係咁既價錢。完全影響哂心情😫 但我地兩個係唔想為難人既人,唯有硬食😫😫😫😫
我第一次係open rice寫食評
因為真係好難食,本身今日同男朋友慶祝週年紀念
叫左個二百幾蚊既肉眼扒7成熟同個黑松露意粉。
2017-08-19 486 views
嘩!真係未見過一間餐廳8:12的時候,已經好似好好心叫你唔好等,等得黎我地已經關門!好!你講到咁樣我信你!但係當我們行來行去諗吓商場有咩食嘅時候,發現又有第二個行埋去㩒飛,我們就企係度睇吓會唔會叫佢走,完全冇叫人走!咁唔想做生意,8:00就掛牌出來唔好做生意啦!
咁唔想做生意,8:00就掛牌出來唔好做生意啦!
2017-08-19
2017-07-29 547 views
好耐冇見個朋友,佢成日話行過荃新天地呢間New York Diner都未試過,咁就陪佢去試下啦!我叫左一壺熱水果茶,入面好多粒粒水果,個味道都幾好幾清新。最欣賞係下面有個座可以keep住慶熱d茶,可以慢慢飲個蘑菇湯有好濃嘅蘑菇味,有好多蘑菇蓉係個湯度,飲落好有口感,如果有得添飲就好喇仲有個卡邦尼大蝦長通粉都幾正,都幾足料,最後我地食到飽住個肚走

水果茶

蘑菇湯

卡邦尼大蝦長通粉
水果茶
蘑菇湯
卡邦尼大蝦長通粉
2017-07-27 340 views
Lunch time同d同事仔出完roadshow經過Citywalk順便睇下有咩食啦,見到呢間裝修都幾特別又想食西餐同埋環境都算開揚,見佢哋set lunch又 有promot做緊buy 3 get 1,就入去試一試 我哋order左兩份西冷扒,蒜片鮮蝦意粉同忌 廉蟹子蟹捧意粉 西冷扒以呢個價錢算係唔錯! 係個燒汁略為稀咗啲,鮮蝦意粉都幾鮮味 但最愛都係蟹棒意粉,忌亷濃度適中 會太膩,再配埋杯凍蜂蜜綠茶啱啱好,整體嚟講滿意啦。
,整體嚟講滿意啦。
2017-07-22 334 views
We went here last night as found online that it's an interesting restaurant. photos online look great. we were there 8 pm on a Friday night. only a few diners. the decors are great.we ordered dinnerWashington fish burger - hardly any fish taste. the fish fillet is more like a crisp. very dry. don't order this oneBBQ pork ribs - meat is so tough and tasteless. don't order this one.Penne (forgot what the pasta sauce is) - serving is small, and my friend said he can make better at home.all day brea

we ordered dinner
all day breakfast with mushroom and scrambled eggs etc. - my friend said it tasted good. but you can't get wrong with it.

the price is quite high for terrible quality of cooking.

not coming back.
2017-07-21
2017-06-19 591 views
做完公司野,諗住食返個靚lunch獎勵自己,又想食burger,openrice下見最近自己係呢間就入去試一下首先黎咗個湯,嘩,咸到想喊!我即刻同個服務員講佢仲要嬉皮笑臉之後,黎埋個漢堡包同薯條漢堡包尚算正常不過最正係d薯條,咁大個人第一次食d薯條個心係凍架炸到條薯條達到呢個境界我真係覺得不得了成個餐連加一成九十幾蚊但係一d都不值無service可言一個字:差絕對不會再幫襯!早知行多兩步食另外一間好過

首先黎咗個湯,嘩,咸到想喊!

我即刻同個服務員
佢仲要嬉皮笑臉

之後,黎埋個漢堡包同薯條
漢堡包尚算正常
不過最正係d薯條,
咁大個人第一次食d薯條個心係凍架
炸到條薯條達到呢個境界我真係覺得不得了

成個餐連加一成九十幾蚊
但係一d都不值
無service可言

一個字:差

絕對不會再幫襯!
早知行多兩步食另外一間好過
2017-06-19
2017-06-18 407 views
香脆大都會咸豬手 $188 (+10%)————————————————因為以前係德國讀過半年,所以食過好多好正好好味嘅豬手!好多時去到啲餐廳都會驚比下去,就算waiter極力推介都唔點豬手。今次因為精神疲勞得太緊要😴叫左waiter幫我諗食咩🙈結果黎左豬手😂整體得分:6.5分 (10分滿分)————————————————👅食評:1️⃣口感 7/10口感黎講都幾得意外層好脆,不過唔知點解好薄。比起平時食到嘅咸豬手個層又厚又硬嘅炸皮,咦層真係薄得太緊要😂中間層肥膏又幾軟滑喎,搞到我都唔知佢算係炸定水煮🙈不過起碼唔會好似某啲餐廳咁切都切唔開。肉質就合格嘅,唔會柴不過可以再嫩啲薯角嘅口感就加晒分啦!炸得好香脆!2️⃣味道 6.5/10感覺調味上差啲啲😐可能因為個汁汁咸左啲啦!配汁食都幾辛苦下,但唔配汁食又唔係好夠味喎不過薯角個味就岩岩好啦!3️⃣抵食 6.5/10其實都幾大份,一份一定夠塞飽一個正常人。👅咁大食都覺得七成飽,岩岩好有位食埋糖水😂價錢就稍為高左少少,不過香港食豬手都係咦個價錢嫁啦,算啦!
香脆大都會咸豬手 $188 (+10%)

————————————————
因為以前係德國讀過半年,
所以食過好多好正好好味嘅豬手!
好多時去到啲餐廳都會驚比下去,
就算waiter極力推介都唔點豬手。
今次因為精神疲勞得太緊要😴
————————————————
👅食評:
1️⃣口感 7/10
口感黎講都幾得意
外層好脆,不過唔知點解好薄。
比起平時食到嘅咸豬手個層
又厚又硬嘅炸皮,咦層真係薄得太緊要😂
中間層肥膏又幾軟滑喎,
搞到我都唔知佢算係炸定水煮🙈
不過起碼唔會好似某啲餐廳咁切都切唔開。
肉質就合格嘅,唔會柴不過可以再嫩啲
薯角嘅口感就加晒分啦!炸得好香脆!

2️⃣味道 6.5/10
感覺調味上差啲啲😐
可能因為個汁汁咸左啲啦!
配汁食都幾辛苦下,
但唔配汁食又唔係好夠味喎
不過薯角個味就岩岩好啦!

3️⃣抵食 6.5/10
其實都幾大份,
一份一定夠塞飽一個正常人。
👅咁大食都覺得七成飽,
岩岩好有位食埋糖水😂
價錢就稍為高左少少,
不過香港食豬手都係咦個價錢嫁啦,算啦!
2017-06-17 354 views
話說今日行開City walk,又諗唔到食咩就入左呢間美國野到,咁一開始落左單叫左個肉眼扒set同西冷set,等左陣話餐湯㷛緊,轉頭拎過黎,再等....之後竟然同我地講話無肉眼,咁唯有轉西冷,又再等...之後又話餐湯賣哂,喂大佬,你唔一早講?之後又係無止境既等待....最後夾埋等左半個鐘塊扒先到,餐湯又無沙律又無(沙律無同我地講話無)...點知仲要塊扒難食到不行,又un又無味,重要隔離枱都係咁,大家真係唔好再食呢間垃圾
2017-06-17
Waiting Time
35 Minutes (Dine In)
$330 (Last Night Supper)