2018-08-24 1693 views
今日胃口唔太好😐,食串燒就最好😁,不過下次要叫佢走飯先😄,唔好浪費丫嘛👌。都係叫個雜錦定食啦😋。沙律我好少會食😖,但係日式沙律撈咗個汁,我就會食喎🤣。雞翼燒到啱啱好離骨👍,仲有肉汁皮香😋。露荀好多水添呀😋。雞軟骨啲雞油好正😋,咬入口脆卜卜😁。雞肉串好香雞味😋,軟綿綿咁👍。鰻魚夠晒香😋。冬菇好多汁👍,但甘甘地😐,好似苦嘅味道咁😖。埋單之後,多一杯啫喱仔😍,童年回憶返晒出嚟🤣,係藥水味嘅啫喱🤣,好多年冇食喇😋😋👍。
都係叫個雜錦定食啦😋。
沙律我好少會食😖,但係日式沙律撈咗個汁,我就會食喎🤣。
雞翼燒到啱啱好離骨👍,仲有肉汁皮香😋。
露荀好多水添呀😋。
雞軟骨啲雞油好正😋,咬入口脆卜卜😁。
雞肉串好香雞味😋,軟綿綿咁👍。
鰻魚夠晒香😋。
冬菇好多汁👍,但甘甘地😐,好似苦嘅味道咁😖。
沙律
雞翼
雞軟骨、露荀
鰻魚、冬菇
蕃薯、雞、冬菇、露荀
啫喱
2018-08-23
$165 (Lunch)
2018-08-20 1007 views
上星期,同班同事到這間串燒店食lunch,我哋叫左幾個set lunch再加了幾串串燒;當等野食的時候,我的位置是對着開放廚房,見到廚師曬鹽在食物上的姿勢好熟練,好型。同時,店舖裏沒有油煙及燒烤的味道,通風系統做得不錯。食物來到的時候,聞到好香串燒味道;牛舌、豆腐、白鱔燒得外脆內嫩,牛柳唔韌,好Juicy,雞中翼好香口,味道適中。但這間店舖環境,似乎多了一些螢光板,因為略為光了少少,如果減少些就好了;另外,服務態度都幾好,價錢都OK,所以整體來說都不錯。
2018-08-10 927 views
食飽飯想找個地方可以傾下偈,去酒吧又太嘈,於是見到一間居酒屋,我哋坐低咗,叫咗支sake,一路傾一路飲,但又想食少少野,咁就叫左幾串串燒,叫咗牛脷,帶子,燒牛柳,冬菇。。。牛脷同燒牛柳外脆內軟,帶子燒得啱啱好,冬菇好juicy,我哋再叫多支sake嚟配串燒,好滿足。
2018-08-06 718 views
Brought a girl here for our first date, nothing too elegant but cozy. Each yakitori is slightly different from the average yakitori shop, little spices and added.Recommend ordering 1 skewer to share everytime so you could try a wider range of dishes, progressively add order if you like it.
2018-08-06 383 views
同女朋友睇完戲,之後再約班朋友到蘭桂坊飲嘢,中間有段空檔時間,而且大家又有少少肚餓,於是就喺中環覓食。我哋一路行,行到士丹頓街附近,女朋友見到間居酒屋喺食串燒,横掂大家又唔太肚餓,不如試下呢間。入到舖頭,雖然地方小小,但環境都算唔錯。坐低咗之後,我哋叫咗牛脷,雞翼,白鱔,燒牛柳,年榚;牛脷都幾厚身,好Juicy;雞翼同白鱔燒得好香,白鱔入口肥而不膩,燒牛柳唔韌同好Juicy,年榚外脆內軟。可惜因為仲有下場,所以大家都唔敢叫得太多,唯有等下次再食過。
2018-07-30 350 views
This is definitely my favorite restaurant in Madrid. Everytime I’m looking for something different or a little bit more sophisticated, this is my ultimate choice. It’s that kind of place where food can truly surprise you.
2018-07-26
2018-07-07 650 views
As the restaurant itself is a bit pricy, I would recommend to give it a try during lunch time as their set price is more reasonable. We ordered the vegetable set and the eel set. The set came with a few kinds of skewers which are quite good and tasty. The eel set tasted better though, the eel is huge and the rice is big. Yummy!

2018-05-28 714 views
近來都好熱,攪到冇晒胃口食嘢👉👈,晏晝時候,諗到喇,食串燒啦😁👌。行到上嚟唔算客滿,仲有少量坐位可以選擇,幾好丫😜。午市有套餐,因為我都食唔到咁多嘢😓,唔記得叫佢比少少飯🍚就夠添,浪費呀😓❗️叫完嘢食,叫杯酒醒一醒先🥃😜。菠蘿酒唔算太甜,比我想像中少甜好多👍,而且菠蘿味都好凸出添架😋。雞翼燒得好,不過都唔夠骨肉分離。雞軟骨夠香、彈。豚肉露荀卷係我至愛,露荀好 juicy ,豚肉薄薄一片。蕃薯都係細細粒嗰種好味道。鰻魚都好 juicy 。冬菇比較乾身喇。免治雞肉棒,食落去有啲好似軟骨嘅嘢,口感好好。
行到上嚟唔算客滿,仲有少量坐位可以選擇,幾好丫😜。
叫完嘢食,叫杯酒醒一醒先🥃😜。
雞翼燒得好,不過都唔夠骨肉分離。
雞軟骨夠香、彈。
豚肉露荀卷係我至愛,露荀好 juicy ,豚肉薄薄一片。
蕃薯都係細細粒嗰種好味道。
鰻魚都好 juicy 。
冬菇比較乾身喇。
免治雞肉棒,食落去有啲好似軟骨嘅嘢,口感好好。
菠蘿酒+白桃酒
雞翼、雞軟骨、豚肉露荀卷
蕃薯、鰻魚、冬菇、免治雞肉棒
2018-05-28
$230 (Lunch)
菠蘿酒+白桃酒
雞翼、雞軟骨、豚肉露荀卷
蕃薯、鰻魚、冬菇、免治雞肉棒
2018-04-02 766 views
不知所謂的服務及食物已經不是而以前的水凖。價格又加了。燒油甘魚鮫不知所謂,燒鷄皮不是味道。唔叫埋單,都未知什麼事候來。燒粟米只有牛油味,一點燒的香味,味道不在。🤮🤮
2018-03-23 673 views
要等人等上個多小時又不想到café,其實串燒店也是不錯的選擇。是晚到蘇豪區的南亭,一邊飲清酒一邊食枝豆。枝豆微鹹,平時食的話可能會覺得太鹹,不過用來佐酒一流!除了枝豆,還點了串燒。坐Bar枱的好處就是可以與師傅溝通,串燒的鹹度、生熟度等都可以跟師傅直接交代。另外,侍應都很有善和幽默,可以進一步放鬆心情。最後點了客燒明太子!燒得很香,一定要伴蔬菜一起食。淨食的話,是真的真的真的鹹!店裏雖然很擠,吵吵鬧鬧,不過似乎這種氛圍與串燒小店更相襯。

店裏雖然很擠,吵吵鬧鬧,不過似乎這種氛圍與串燒小店更相襯。

2018-02-13
Type of Meal
Dinner
2018-02-26 737 views
是夜late dinner,喺蘇豪一帶行左個圈,都無咩心水食邊間。行過南亭,諗住都貴貴地所以無考慮,但諗諗吓,又唔係太餓,食少少都唔會貴得去邊一入去得3-4枱客,我同朋友選擇坐bar枱,望住師傅燒串燒。雖然係open kitchen,但佢嘅抽煙系統做得好好,所以舖頭一啲都無油煙味,唔會食完之後全身嘅衫同頭髮都臭晒,呢樣已經值得加分。叫左好多串,即叫即燒,個豆腐外脆內軟係有驚喜嘅。白鱔個皮亦都香脆甘香。秋葵好新鮮無草青味。肉類方面中規中矩,唔太突出,火候啱啱好,唔會韌。呢到服務好好,侍應十分有禮貌,落單上菜加茶執枱等都唔快而準,仲聲聲「多謝」「唔該」「唔好意思」此起彼落,客氣到我地都唔好意思

肉類方面中規中矩,唔太突出,火候啱啱好,唔會韌。

2017-12-06 1006 views
轉眼已踏入十二月,不斷付錢請人食飯的命運開始逆轉,今天朋友訊息我,她升職了,真替她高興!佢仲自動獻身說要請我吃飯😻😻😻😻😻無奈12月晚上的時間實在太繁忙,過幾天又要跟老師返大陸看攝影展,於是,就約她吃過午飯吧!果然是老友,自動自覺訂了我喜歡的南亭😋可惜,午市套餐的串燒不合心水,惟有下次晚上再和朋友來吃個痛快,現在惟有叫燒鳗魚套餐吧😹😹😹燒鰻魚套餐:包括沙律、麵豉湯、溫泉蛋及雪米糍。食物同我影的相一樣咁美味😋😋😋

果然是老友,自動自覺訂了我喜歡的南亭😋

燒鰻魚午市套餐

2017-12-05
Type of Meal
Lunch
燒鰻魚午市套餐
2017-08-13 1309 views
第二次嚟食野,上一次覺得麻麻地,密友話我唔識嗌,嗌埋啲野唔夠特色,今次就俾佢發板😆一坐低就會擺低一杯仔菜,有椰菜、青瓜、西芹同甘荀,點個醬係幾好食。先嚟個鱈魚乾,好香,脆卜卜嘅,完全係平時食唔停口嘅零食😛露荀豬肉卷,必嗌!豬肉好薄好薄,燒出嚟嗰種油香好吸引,露荀亦好爽脆冇渣,正!雞皮紫蘇蝦卷,夠哂特色,雞皮唔會好肥膩,因為燒嘅時候已經迫哂啲油出嚟,剩返一層薄脆雞皮,包住紫蘇葉,再包住隻蝦,成個組合口感好豐富,隻蝦都好好肉好爽口,唔錯。安格斯牛肉,上面仲會有一粒仔牛油,其實我覺得唔落都ok,落左香少少咁解。肉質當然係非常正,咬開裡面仲係粉紅色,火候要掌握得好好👍🏻牛小排雞髀菇,呢個就一般喇,雞髀菇燒出嚟好juicy但唔係好吸味,就算牛小排包住左都食唔出個菇有咩特別,兩樣野個texture夾埋唔係太有驚喜。辣魷魚,唔知點解我覺得個辣醬好有韓國feel,唔會靭但只係普普通通。比起上一次嚟食,今次又確實係好食啲😛上次嗌茄子同粟米完全冇特色,燒帶子得個大字但唔好食嘅🙊爭啲想俾負評,好彩密友話要食多次,兩次經驗拉返勻就俾個ok啦👌🏻

先嚟個鱈魚乾,好香,脆卜卜嘅,完全係平時食唔停口嘅零食😛

2017-08-03 928 views
已經很久沒有吃過串燒了,友人知我喜歡吃所以帶我來試試銅鑼灣這間日式串燒店。天氣非常炎熱,但我卻喜歡吃熱的串燒~就像冬天很多人也愛吃雪糕一樣。看到店內的鹽根這次才知這一間是這是鹽的串燒專門店。店設計十分日式,木材是主要的擺設,而且店樓底高,每張枱台之間也有一定的空間。燈光暗黃,予人十分溫暖和諧的感覺,就像真的去了日本一樣!頓然幻想自己在穿著和服吃串燒,感覺真是十分幸福~😌好了是時候看看餐牌,餐牌十分貼心,有十大推薦串燒,連我這個不多吃串燒的也從而得知那一樣是不容錯過~餐牌有很多不同選擇,魚肉羊及蔬菜飯分門別類十分清晰,而且還註明了是一件還是兩件,好讓下單前好好選擇。我們還點了一杯生啤~店員會首先送上什錦蔬菜一碟,有生菜蘿蔔西芹及青瓜 ,為接着來的串燒帶上清新的感覺。我們點了-南蠻燒牛肉牛肉是加了豆瓣醬燒製而成,牛肉外層是誘惑的是啡色,內裏是令人垂涎欲滴的粉紅色。而且牛肉四面也燒得均勻一致,啡色與紅色的比例是九一,證明師傅工架了!因為牛肉十分易熟,所以在燒製過程中每一邊的時間掌握也是關鍵!在牛串上的濃濃豆瓣醬汁帶豆鹹及醬油的咸香,再點上青海湖鹽更為牛串提鮮,加上秘製醬汁更是野味!  - 燒

什錦蔬菜

我們點了
-南蠻燒牛肉

- 燒粟米

燒烤的時候很喜歡吃粟米棒,因為那陣牛油香撲鼻令人真的欲罷不能!粟米一份是一條共有兩支,我們又可以一人一支。當待應把粟米送上時,那久違了的味道是十分熟悉…
原來是陣牛油爆谷香的味道!那真的很新奇,那是我第一次從燒粟米上聞到這開心味道!燒栗米外層愛金黃色有適中的微焦,清甜可口,那甜香一直在空氣中漫溢久久揮之不去…😊
燒粟米

吃着吃着有點口渴,我們便叫了一杯Asahi生啤。酒啤泡沫剛好是到了杯的黃金三七 比例!十分一絲不苟~ 啤酒帶小麥的甜香,配搭味道鮮明的串燒是十分不錯的選擇!令人頓然暑氣全消!👍🏻

Asahi生啤

再來的還有
-芝士釀雞翼
芝士混合其他配料一起釀在雞全翼裏,芝士的鹹香映襯出雞翼的個性,不用點其他醬汁也令人回味無窮。雞肉十分幼滑,即使雞翼尖和雞鎚部份的肉厚度相差那麼多,卻也能做到雞翼尖不會過焦,而雞鎚部份亦恰到好處,由比可見師傅的功架十分熟練!👍🏻

-燒銀雪魚
銀雪魚新鮮無比,肉汁極致嫰滑!雪魚完全冇骨,魚肉紋路分明!魚皮烤微焦,外脆內軟。完全不用點樣唔好其他的調味料巳十分鮮明突出~又是一道必試的佳作😌
燒銀雪魚

-三文魚茶漬飯
滿滿的湯飯正好為剛才的串燒作個告別。湯飯清新帶有淡淡的三文魚香,三文魚蓉配合紫菜再加一口湯飯,真是十分滿足。紫菜的鹹香加上日式芥辣及湯飯,有時別有一番風味!而且飯量不少,十分抵食。

三文魚茶漬飯

最後店員更送上日式糯米糍作為一個圓滿的總結。雖然暫且去不到日本旅行,但這1小時的日式串燒晚餐店也是一個小小的 幸福!😊
糯米糍
2017-07-25
什錦蔬菜
燒粟米
Asahi生啤
燒銀雪魚
2017-07-03 814 views
朋友去不成日本旅行,唯有去南亭吃晚飯,當她去了一回日本。南亭的串燒故然有名,但它的茶漬飯也不能忽視,朋友與我吃完後都大讚其清雅滋味。 蔬菜拼盤作為開胃菜,蘿蔔,青瓜,西芹,椰菜脆甜十足,我們咬到不小心發出聲音,哈哈。最愛烤牛脷的我們怎會錯過它呢? 牛脷略有厚度,烤到外皮焦脆但內裡依然帶點粉色,它的爽彈肉質又很軟嫩。牛脷的厚度恰到好處,放入嘴後多咀嚼幾下後輕易品嚐出牛脷本身的牛肉味。銀鱈魚烤到帶點焦香,真的很美味,不用多沾調味料,已經能吃到本身的鮮甜,而且肉汁不斷滲透出來。銀鱈魚的熟度剛好,內裡肉質極為細緻,香脆的魚皮亦盡得朋友歡心。燒雞翼當然是燒物必吃吧,雞翼使用沒任何調味,但燒出來的香氣蓋不住,不斷湧入鼻腔中。雞翼外層咬起來非常酥脆,肉也多汁,而且雞肉還保持著嫩彈感,難怪差不多每枱食客也有點。海鮮迷一定會喜愛這裡的日本廣島蠔,廣島蠔新鮮又可口,單純地把它燒至微焦,不用多餘的調味,便能吃到它獨特的鮮甜,且香氣逼人,令人欲罷不能。露筍豬肉卷的露筍雖然經過燒烤後,但依然保留到露筍本身裡面的水份,吃起來清脆爽口,口中爆發甘甜的筍汁,全因外層薄薄的豬肉包覆露筍,保護露筍鎖水,並增添淡淡的肉香,
朋友去不成日本旅行,唯有去南亭吃晚飯,當她去了一回日本。

最愛烤牛脷的我們怎會錯過它呢?

露筍豬肉卷的露筍雖然經過燒烤後,但依然保留到露筍本身裡面的水份,吃起來清脆爽口,口中爆發甘甜的筍汁,全因外層薄薄的豬肉包覆露筍,保護露筍鎖水,並增添淡淡的肉香,變得外脆內嫩,好不味美。

朋友一眼看到牆上餐牌有芝士年糕,她立即要下單。
別看它像沒甚麼特別,其實由外層的紫菜盡顯心思,先在紫菜塗上醬汁烤至香脆,然後把年糕炸至金黃,再包上紫菜。
年糕夾著紫菜吃別有一番風味,脆脆的紫菜,軟糯的年糕,流心的芝士,口感可謂豐富至極。
加上鹹香滑溜的芝士配上甜美的年糕及紫菜,讓味蕾品味多重滋味。

最後如果還覺得有點餓的感覺不妨來碗茶漬飯,這碗茶漬飯可不簡單。
裡頭加了烤得酥酥的三文魚及鮮美的#明太子,再淋上熱茶,最後灑上紫菜及木耳絲,二人合吃一碗較剛剛好。
茶漬飯清淡得來不會淡而無味,反而有股幽香感,正好中和吃燒物那股熱氣。