Restaurant: Nafafa Thai Cuisine & Lounge
Terms & Details:
2024-04-27 332 views
銅鑼灣大大話話都有好幾間泰菜,其中環境最突出舒適既,一定是Nafafa,服務員都是泰國人,直情感動一秒飛泰國🇹🇭超鍾意食柚子沙律嘅我,差不多每次必叫,同平時大蝦沙律不同,餐廳用上巨型帆立貝刺身,泰日合壁更加refreshing 💦而且擺盤超靚泰式小食拼盤有齊蟹肉春卷、炸蝦餅、豬肉串燒、酥炸魷魚定等泰式小食,一班人食就最岩。蝦醬炒通菜炒得清爽嫩綠,醬汁香口惹味。黑松露豬頸肉炒飯等於叫咗個炭燒豬頸肉加黑松露炒飯,炒得超香口粒粒飽滿,上枱時仲係不停冒煙。最後再食咗個芒果糯米飯劃上完美句號😍—————-𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:帆立貝柚子沙律黑松露豬頸肉炒飯蝦醬炒通菜泰式小食拼盤 (蟹肉春卷—————————————————𖠿𖥣 Nafafa Thai Cuisine & Lounge (銅鑼灣)〒 銅鑼灣開平道1號Cubus 10樓—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotogra

—————-

—————————————————

〒 銅鑼灣開平道1號Cubus 10樓

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #foodstagram
___
#eathkgirls
#食港女
2024-04-16
  • 椰香芒果糯米飯
  • 黑松露豬頸肉炒飯
2024-04-14 308 views
上網睇呢度環境超級好今日同公司食飯就嚟打吓卡啦!係泰式餐廳,有幾多選擇 都有齊平時應有嘅。 168成set幾抵食!有前菜餐湯同埋甜品椰子雞湯湯有幾舊雞肉 海鮮冬陰功湯我發現同我揀嗰個紅咖喱海鮮飯係一樣味!懷疑佢根本就係用咗一樣嘅底嚟整,只係湯係溝啲水同事見到都話點解咁似個湯呢樣嘢有啲冇咁好,因為唔似食緊咖喱啦,咁樣比較之下!青口好味,魷魚就麻麻哋,冇乜鮮味呢度嘅份量好大,但係只限於碳水化合物,即係飯或者個粉材料就超級少,我嘅海鮮只有雪蝦兩小粒,帶子一粒開半變成兩件好少完全唔夠喉,青口兩粒,同埋魷魚好細粒嘅幾粒。。其實質素OK啦整體但係份量太少。。。同事個炸彈飯都幾靚仔好大份飯呢個唔知咩嚟呢?🤣芒果糯米飯,佢哋話好味。 我食嗰個芒果沙律前菜都食得到啲芒果好好味好香的 斑斕高腍腍地都好正服務友善,但係人手不足普通啦 環境很好有獨立廁所
上網睇呢度環境超級好
今日同公司食飯就嚟打吓卡啦!
係泰式餐廳,有幾多選擇 都有齊平時應有嘅。
168成set幾抵食!有前菜餐湯同埋甜品
椰子雞湯湯有幾舊雞肉
同事見到都話點解咁似個湯
呢度嘅份量好大,但係只限於碳水化合物,即係飯或者個粉
材料就超級少,我嘅海鮮只有雪蝦兩小粒,帶子一粒開半變成兩件
呢個唔知咩嚟呢?🤣
斑斕高腍腍地都好正

服務友善,但係人手不足普通啦 環境很好有獨立廁所
Lunch
朋友👱🏻‍♀️帶咗我嚟呢間喺樓上嘅泰國🇹🇭餐廳🍴,朋友👱🏻‍♀️話呢度有抵食午餐仲好好味🤩;上到去,發覺原來地方企理坐得亦都舒服🤣首先,呢度所有食物嘅presentation都幾靚 🤩呢度有 $168 LUNCH SET MENU,包括 1 STARTER 前菜+ 1 SOUP 餐湯+ 1 MAIN 主菜+ 1 DESSERT 甜品+ 1 DRINK 飲品,全部自己揀🤣,咁我哋叫咗兩個 Set Lunch 😋STARTER泰芒沙律🥗:芒果🥭切薄片,味鮮甜,沙律菜新鮮,簡單好食😋STARTER沙爹雞肉串燒(1串)+ Nafafa 蝦餅(1件) :雞肉串燒 同埋 蝦餅 都香口好食😋SOUP海鮮冬蔭公湯:冬蔭公湯夠辣夠鮮味😋,裏邊仲竟然有2隻中蝦🦐同埋1隻青口😋SOUP泰式椰子雞湯:椰子🥥雞湯🐓完全唔辣幾好味🤣MAIN炭燒豬頸肉🐷配椰香飯:炭燒豬頸肉🐷油脂極充足,燒得好香口👍MAIN青咖喱配飯配雞肉🐓:青咖喱夠濃郁夠 creamy,要嚟撈飯食好正😋DESSERT椰香芒果糯米飯(+$35)、班蘭千層糕:2個甜品都唔係好甜,2個甜品都好味😋DRINK泰式奶茶(熱)、紅棗蜜(熱):夠晒熱,好飲👍

首先,呢度所有食物嘅presentation都幾靚 🤩

STARTER
泰芒沙律🥗:芒果🥭切薄片,味鮮甜,沙律菜新鮮,簡單好食😋

STARTER

SOUP

SOUP
泰式椰子雞湯:椰子🥥雞湯🐓完全唔辣幾好味🤣

MAIN
炭燒豬頸肉🐷配椰香飯:炭燒豬頸肉🐷油脂極充足,燒得好香口👍

MAIN

DESSERT

DRINK
泰式奶茶(熱)、紅棗蜜(熱):夠晒熱,好飲👍
$200 (Lunch)
🇹🇭Nafafa Thai Cuisine & Lounge 主打泰國菜,裝潢糅合泰式、西式及現代風格,室内金碧輝煌,陳設的花紋帶有民族色彩,華麗中帶點浪漫🕌整體食物、服務和環境均非常出色,服務員非常真誠,以客為先 (主動詢問是否需要轉換口味款式)🦐Nafafa Shrimp Cake 3 PCs(Hk$98): 香脆彈牙的泰式炸蝦餅,配上酸甜醬汁,超香口惹味🍞Nafafa Garlic Bread (Hk$68):蒜蓉包金黃酥脆,質地夠厚身脆口🍜Phad Thai ($148): 大頭蝦夠彈牙,金邊粉炒得透身、口感煙韌,混合配菜醬料,將甜、酸、辣三種帶出不同層次的香口滋味🥘Massaman Beef ($198): 牛腩肉軟嫩扎實,富含膠原蛋白,馬莎文咖哩温和,配有薯仔料,甜鹹酸達到微妙平衡🍮Mango Sticky Rice($98): 新鮮芒果清甜多汁,椰漿淡淡幽香,三色糯米飯口感軟糯、微鹹帶甜,將這個組合美妙靈魂呈現無遺🍹Nafafa Shaked Iced Lemon Tea(Hk$58): 濃濃的紅茶在苦澀後回甘,配上微酸檸檬,清新開胃🍸Classic Lime Soda

🍸Classic Lime Soda (Hk$58): 青檸梳打消暑解喝,氣泡綿密清涼可

(All subject to 10% service charge)

📍Nafafa Thai Cuisine & Lounge
銅鑼灣開平道1號Cubus 10樓
(港鐵銅鑼灣站 F1 出口, 步行約5分鐘)
  • Phad Thai
  • 椰香芒果糯米飯
2023-12-24 1209 views
今次我地去到銅鑼灣食泰國菜,呢間泰國菜餐廳環境一流,類似西餐廳酒吧feel咁既,而店員都有泰國人,同佢地點餐要用英文,不過餐牌都有中文,就咁指個餐牌點餐都可以😂Na花花蒜蓉包($68)呢個蒜蓉包唔同一般既搽少少醬係上面整出黎,佢係有埋d香料再攞去焗,成塊包既蒜蓉醬滲入左塊包度,再加埋d香料,真係非常驚喜肉碎生菜包($118)生菜包可以揀豬或雞肉,我地就揀左豬肉,賣相精美,味道都好食,仲比平時既生菜包多一份青檸青瓜既配料Nafafa冬蔭功湯2人份量($148)冬蔭功湯裡面好多料,原隻大蝦幫你開左一半,令到佢更入味之餘又唔洗剝殼泰北燒雞半隻($188)呢度雖然係半隻雞,我就覺得好大隻,整呢個要25分鐘,烤得好香好好食,配上秘制甜醬同泰式辣醬就更加正黑松露豬頸肉炒飯($178)豬頸肉炒飯賣相唔錯,咁左咁多肉,黎番個主食先,呢個做法冇咁難,所以相對冇咁驚艷,但仍然係高水準,豬頸肉燒得夠香又夠彈牙椰香芒果糯米飯($98)最後我地叫左個泰國餐必點既甜品,佢擺出黎固然好靚,我最鐘意就係椰香醬,好夠香甜,而且芒果又夠新鮮呢間餐廳我覺得環境同食物都好出色,價錢又唔算貴,無論食物同裝修都係佈置得好好,黎慶

Na花花蒜蓉包($68)

肉碎生菜包($118)

Nafafa冬蔭功湯2人份量($148)

泰北燒雞半隻($188)

黑松露豬頸肉炒飯($178)

椰香芒果糯米飯($98)

呢間餐廳我覺得環境同食物都好出色,價錢又唔算貴,無論食物同裝修都係佈置得好好,黎慶祝食飯等等真係唔錯
2023-12-18
Do you think the Thai food you usually eat is delicious? Well, you haven't tried something even more delicious.Marssawan Curry Beef Rice Thai food with green, red, and yellow curry is common, but Marssawan Curry is truly unique. What sets it apart is its subtle palm caramel flavor, hint of peanut, and spicy aroma, with a creamy texture. It has a mild spiciness that is within an acceptable range. The texture is smooth and perfect for those who can't handle too much spice but still love curry. It

Marssawan Curry Beef Rice
Thai food with green, red, and yellow curry is common, but Marssawan Curry is truly unique. What sets it apart is its subtle palm caramel flavor, hint of peanut, and spicy aroma, with a creamy texture. It has a mild spiciness that is within an acceptable range. The texture is smooth and perfect for those who can't handle too much spice but still love curry. It pairs excellently with rice.

Northern Grilled Chicken Coconut Rice
Unfortunately, the coconut rice was sold out today, so I couldn't try it. 🥲 However, the grilled chicken made up for it. It had a smoky aroma and was seasoned with various spices. The skin was crispy, and the meat was tender. The special sauce was the highlight, with its sweet taste. When combined, it was truly exceptional.

Coconut Sago Pudding
Expecting the typical square-shaped one? Well, what Nafafa offers is extraordinary. It comes in two flavors: mango and pomegranate. They bring a touch of novelty to the ordinary coconut sago pudding.

Pandan Layered Cake
I love this one! At first, I thought there were two separate items, just like the layered cakes you can buy elsewhere. But it turned out to be a delightful surprise. The texture is warm and soft, and each piece is adorned with gold leaf, instantly elevating it to a luxurious treat. And the best part? It's only $10 per piece.
2024-05-13 19 views
入到店內環境同位置都很舒適🥰 今次晚餐就嘗試唔order 澱粉質食物,而oder 左帆立貝柚子沙律,蒸原隻带春珍寶魷魚,炭燒豬頸肉。幫我地落order既員工係位泰國人,態度很有禮貌😊。 基本上餐點賣相同相中沒有太大出入,首選最喜歡帆立貝柚子沙律,帆立貝肉大大粒,配上柚子肉,味道十分fresh。其次就蒸原隻带春珍寶魷魚,味道都ok(如果檸檬味重少少可能會再滋味d),特別喜歡吃它的觸鬚(比較有口感)。炭燒豬頸肉就正常一般。 兩個人食量不算太多的話,份量都夠。整體也不錯,如果下次有朋友想食泰菜,可以再次黎試埋其他菜式。😊
入到店內環境同位置都很舒適🥰
2024-05-07 18 views
銅鑼灣有間泰國餐廳,環境氣氛好好,仲有得飲Cocktail,同朋友聚會嚟呢度食飯唔錯~❥炭燒泰國河蝦 $188河蝦燒得好香,食落去有炭燒風味肉質結實,仲有好多膏配咗兩款醬汁一款偏酸、一款甜辣❥泰式小食拼盤 $288一共有五款小食:蟹柳春卷、酥炸魷魚圈、炸蟹餅、雞肉串燒、肉腸每款小食都好好味,仲好香口個人最鍾意嘅係串燒、蟹餅同魷魚圈餐廳提供咗三款特調醬汁每款都幾特別😚❥椰香芒果糯米飯 $98糯米飯有三種顏色,賣相唔錯糯米飯軟糯,仲有好香嘅椰汁味糯米飯上面仲有一層椰汁奶蓋陪脆米芒果都有好多,而且好甜❥椰汁馬蹄冰 $58好清爽嘅糖水冰冰涼涼,夏天食啱晒❥Salted Plum & Lime Sprite $58❥Passionate Pineapple $78

❥炭燒泰國河蝦 $188

河蝦燒得好香,食落去有炭燒風味
肉質結實,仲有好多膏
配咗兩款醬汁
一款偏酸、一款甜辣

❥泰式小食拼盤 $288

一共有五款小食:
蟹柳春卷、酥炸魷魚圈、炸蟹餅、雞肉串燒、肉腸
每款小食都好好味,仲好香口
個人最鍾意嘅係串燒、蟹餅同魷魚圈
餐廳提供咗三款特調醬汁
每款都幾特別😚

❥椰香芒果糯米飯 $98

糯米飯有三種顏色,賣相唔錯
糯米飯軟糯,仲有好香嘅椰汁味
糯米飯上面仲有一層椰汁奶蓋陪脆米
芒果都有好多,而且好甜

❥椰汁馬蹄冰 $58

好清爽嘅糖水
冰冰涼涼,夏天食啱晒

❥Passionate Pineapple $78
2024-05-04 20 views
再訪,食物水準仍保持在高水平。入座不久,侍應生就奉上泰式宮廷小吃肉末花生菠蘿,精緻又酸甜醒胃。然後點了個人非常喜愛的蒜蓉包和帆立貝柚子沙律。蒜蓉包如舊外脆內軟,極富蒜蓉香和牛油香,惟賣相有點走樣,沒有了之前那份驚艷的感覺,之前是美得每片包之間都撒有小花,看得出撒花時是刻意灑進每片包之間,現在則比較隨意,但味道是美味不變的!帆立貝柚子沙律仍舊足料,帆立貝新鮮軟嫩和非常大粒,這款沙律是每次食都讚不絕口亦絕無失手的,必試👍🏻今回試了想試很久的炭燒泰國河蝦,定價有點高,惟見網上評價很好,因此心思思想試!蝦大隻、有鮮味,蝦膏燒得非常香,甫上枱,香濃的蝦膏夾雜炭燒的香氣撲鼻而來。泰北燒雞價格親民,份量足,水準不過不失,適合多人分享。大蝦炒金邊粉香口乾身,不錯。今回最失望的是凍泰式奶茶,其實這裡的泰奶一直是令我記掛著的,除了香濃外,連冰都十分講究,是以奶茶雪成的,因此喝到尾都不會變淡,惜今回卻變成了普通冰塊,失望啊!室內環境雖不大,裝修卻高雅華麗、枱椅間能保持闊落的距離,讚!
再訪,食物水準仍保持在高水平。

然後點了個人非常喜愛的蒜蓉包和帆立貝柚子沙律。

泰北燒雞價格親民,份量足,水準不過不失,適合多人分享。

大蝦炒金邊粉香口乾身,不錯。

Dinner
  • Na花花蒜蓉包
  • 帆立貝柚子沙律
2024-05-02 19 views
晚上嚟咗呢間喺銅鑼灣嘅樓上泰國菜樓館,餐廳裝潢都幾新穎,座位都幾舒服。泰北燒雞係半隻嘅份量,配左兩種泰式醬汁,泰北燒雞雞皮表面用咗啲香料醃製過,雞肉唔算好鞋口,加埋啲泰式醬汁幾惹味。蝦醬炒通菜,蝦醬味唔算太濃烈,通菜份量幾多。黑松露豬頸肉炒飯,飯底炒得幾乾身,黑松露味唔會好濃烈,豬頸肉肉質幾軟,再加啲魚露汁味道更好。最後叫左黃咖喱炒蝦,另加蒜蓉包,炒蝦破開左殼,會易拆啲,蝦肉正常,黃咖喱汁配脆卜卜嘅蒜蓉包一齊食正。
晚上嚟咗呢間喺銅鑼灣嘅樓上泰國菜樓館,
餐廳裝潢都幾新穎,座位都幾舒服。
泰北燒雞係半隻嘅份量,
配左兩種泰式醬汁,
泰北燒雞雞皮表面用咗啲香料醃製過,
雞肉唔算好鞋口,加埋啲泰式醬汁幾惹味。
蝦醬炒通菜,蝦醬味唔算太濃烈,通菜份量幾多。
黑松露豬頸肉炒飯,飯底炒得幾乾身,
黑松露味唔會好濃烈,
豬頸肉肉質幾軟,再加啲魚露汁味道更好。
最後叫左黃咖喱炒蝦,另加蒜蓉包,
炒蝦破開左殼,會易拆啲,蝦肉正常,
黃咖喱汁配脆卜卜嘅蒜蓉包一齊食正。
2024-04-29 22 views
再次來到銅鑼灣樓上精緻泰國餐廳。環境同食物都保持水準,價錢算平易近人。🥢NAFAFA 冬陰功湯冬陰公湯夠濃味,最鍾意唔係太酸。另外,因為加入咗椰漿去煮,口感更棉滑。其實入面好多料,有大蝦、菇菌類、香茅和檸檬葉等等,都幾入味~🥢炸蝦餅炸蝦餅入口好酥脆,入面既蝦滑好爽彈🥢黃咖喱炒蝦是晚最愛之選。一上碟被香濃的咖喱味籠罩住,咖喱加入咗辣椒膏、咖喱粉、雞蛋和椰奶和原飯大蝦去炒,每啖蝦肉都滲滿濃厚嘅汁,惹味好食!如圖所示,大蝦半隻手掌咁大,爆膏嘅蝦頭配上彈滑嘅蝦肉,味道好正宗~🥢大蝦炒金邊粉泰國菜必點嘅菜式,金邊粉炒得好乾身好香口,再撈埋旁邊的花生碎同青檸汁,都係非常正宗~🥢椰香芒果糯米飯芒果超甜,配埋軟糯既三色糯米飯,每啖都淋滿香甜既椰漿,好Q彈好美味!

🥢NAFAFA 冬陰功湯

🥢炸蝦餅
炸蝦餅入口好酥脆,入面既蝦滑好爽彈

🥢黃咖喱炒蝦

🥢大蝦炒金邊粉

🥢椰香芒果糯米飯
2024-04-18
Dinner
  • 黃咖喱炒蝦
餐廳:Nafafa Thai Cuisine & Lounge地點:銅鑼灣開平道菜式:泰國菜餐牌:午市有午餐餐牌,包前菜3選1,餐湯2選1,主菜10選1,甜品4選1,餐飲5選1。部分選擇要加錢。泰芒沙律泰芒沙律用碟上枱,係雜菜沙律底伴有車厘茄,加上少少新鮮芒果肉同香甜芒果汁,伴有青檸一件,味道主要係香甜厚身芒果汁,好開胃。沙爹雞肉串燒Nafafa蝦餅沙爹雞肉串燒Nafafa蝦餅各一件。雞肉串燒伴有沙爹醬,啖啖肉,味道都唔錯。Nafafa蝦餅面頭加上沙律醬同金箔,好名貴,炸得皮脆肉彈牙,啖啖肉,味道唔錯。另上甜醬比你點,味道完全唔辣,可降溫。泰式椰子雞湯泰式椰子雞湯原來都酸酸地辣辣地,入面有四件雞肉,仲有草菇同香茅,好足料。海鮮冬蔭公湯海鮮冬蔭公湯味道就頗辣,辣到喉嚨架。入面有連殼青口一隻,大蝦一隻同魷魚圈,伴有草菇粒,好多料食。金不換牛肉泰式炒河呢度d河粉好大片,又滑又淋又軟糯,係好特別既口感,泰式炒河撈有牛肉片,洋蔥片,紅黃青燈籠椒,粟米仔,金不換,比你多重口感。仲有原條辣椒,青檸比你自己調味,加左青檸汁酸酸地好好味,仲有生菜包同青瓜條,加有芫荽同薄荷葉,為碟粉加添清新感。大蝦炒金邊
地點:銅鑼灣開平道
菜式:泰國菜

大蝦炒金邊粉
大蝦炒金邊粉 加$25 另加一
大蝦炒金邊粉有三隻去殼爽口大蝦,仲有兩隻蝦乾,口感非常硬,少見。白色幼身金邊粉撈有蛋絲,蔥絲同豆腐乾同炒,帶黎多重口感,感覺濕潤,伴有好多新鮮芽菜,仲有生菜包,青瓜同芫荽,加添新鮮口感。碟邊有花生碎同青檸比你自己調味。
班蘭千層糕
班蘭千層糕一客兩件,大概有8層,暖暖地所以好淋滑,上面加有少少忌廉同金箔。班蘭千層糕班蘭味濃,唔會太甜。
西米布甸

西米布甸細細兜,係滑溜椰汁慕絲下底有爽口西米同粟米粒,面頭加有紅色蘋果粒同金箔。味道係好香椰汁味,口感滑中帶爽,夠特別。
泰式奶茶,紅棗蜜
泰式奶茶 凍
泰式奶茶色水呈橙橙地色,唔可以減甜,口感香滑,唔會太甜,茶味香濃。
紅棗蜜 熱
紅棗蜜叫左少甜,味道唔會太甜,好養生。
呢度午餐都包好多野,餐廳環境裝修都高檔,適合食飯傾偈,呢個價錢有呢個環境同多野食,都唔貴。
2024-04-23
$200 (Lunch)
2024-04-18 25 views
Lunch Set $168沙爹雞肉串燒(1串)+Nafafa 蝦餅(1件)攞盤精美🤩雞肉串燒配沙爹醬雞肉肉質唔乾柴🐣用香茅等香料醃製🌱夠入味沾埋質地稠身、有花生粒既沙爹醬食更泰更有風味🇹🇭Nafafa 蝦餅🍤蝦餅炸得乾身唔油膩🍾表面炸粉薄而香脆餡料質感爽彈😬口感豐富 點埋甜辣醬更惹味👍🏻青木瓜沙律木瓜絲、紅蘿蔔絲爽脆🥕🫒蕃茄仔新鮮🍅仲有兩隻極大蝦乾味道鹹香、肉質硬實幾好食✅沙律用左醋同小米辣調味酸酸辣辣🍋🍯清爽開胃海鮮冬蔭公湯海鮮有青口、蝦同魷魚青口大隻🦪蝦同魷魚口感彈牙🦐🦑足料冬蔭公湯酸辣突出🌶️味道正宗🉑泰式椰子雞湯香茅味同椰子味都勁突出🥥偏鹹有三舊雞雞肉尚算嫩滑🐥夠入味金不換牛肉泰式炒河牛肉份量唔多🥩有三大塊同碎牛但牛肉品質好靚💖睇落以為係茶記果種牛肉但食落肉質唔乾柴有肉感✅越咀嚼牛味越突出有驚喜🥳河粉同平時食開既港式河粉唔同比較大塊口感軟滑煙韌🉐有彈性惹味🤤和牛湯河🍜粉嫩既和牛有三大塊🥓肉質嫩滑入口即溶牛味香濃🐮湯底係牛骨湯🥣食得出熬製左好耐十分濃郁選用左金邊粉🍜口感爽口彈牙質地順滑掛湯力十足配菜仲有通菜同爽脆芽菜🥬增加纖維同口感推薦✅斑蘭千層糕🍮甜度唔高斑蘭味突出🌱仲有椰漿香

Lunch Set $168

沙爹雞肉串燒(1串)+Nafafa 蝦餅(1件)
攞盤精美🤩
雞肉串燒配沙爹醬
雞肉肉質唔乾柴🐣
用香茅等香料醃製🌱
夠入味
沾埋質地稠身、有花生粒既沙爹醬食
更泰更有風味🇹🇭

Nafafa 蝦餅🍤
蝦餅炸得乾身唔油膩🍾
表面炸粉薄而香脆
餡料質感爽彈😬
口感豐富
點埋甜辣醬更惹味👍🏻

青木瓜沙律
木瓜絲、紅蘿蔔絲爽脆🥕🫒
蕃茄仔新鮮🍅
仲有兩隻極大蝦乾
味道鹹香、肉質硬實
幾好食✅
沙律用左醋同小米辣調味
酸酸辣辣🍋🍯
清爽開胃

海鮮冬蔭公湯
海鮮有青口、蝦同魷魚
青口大隻🦪

糯米飯有咬口但偏硬
如果加熱會更正🚷

泰式奶茶🧋
勁好飲
茶香、奶香balance得好好👏🏻
無茶既苦澀味☕️

潤喉✨
甜度較高🍯

一定會encore🍽️

2024-04-17 20 views
心血來潮想食泰國菜又想搵間坐得舒適,又寬敞嘅餐廳搵到銅鑼灣呢間 Lunch Set 好豐富前菜.泰式餐湯.主菜同甜品叫咗兩個Set已經可以享受到多款菜式✨泰芒沙律新鮮沙律菜.配上新鮮芒果肉再淋上芒果汁,令味道又鮮甜✨ 沙爹雞肉串燒.Nafafa 蝦餅賣相精緻.串燒同蝦餅係泰國菜必點嘅小食✨ 海鮮冬蔭公湯.泰式椰子雞湯鍾意呢度嘅冬蔭功湯唔會太辣足料又惹味✨青咖喱雞肉飯帶點微辣嘅青咖啡,滲出香甜椰香味配上雞肉撈飯.份外滋味✨大蝦炒金邊粉大大隻爽口蝦肉加上花生碎.芽菜.令口感更豐富✨椰香芒果糯米飯綠色嘅糯米飯淋上椰漿.味道好鮮甜同芒果係完美嘅配搭✨千層班蘭糕口感軟軟糯糯帶出清香嘅班蘭味✨泰式奶茶茶底香濃.比起英式奶茶更香更濃更幼滑
心血來潮想食泰國菜
又想搵間坐得舒適,又寬敞嘅餐廳

搵到銅鑼灣呢間 Lunch Set 好豐富
前菜.泰式餐湯.主菜同甜品

叫咗兩個Set已經可以享受到多款菜式

✨泰芒沙律
新鮮沙律菜.配上新鮮芒果肉
再淋上芒果汁,令味道又鮮甜

✨ 沙爹雞肉串燒.Nafafa 蝦餅
賣相精緻.串燒同蝦餅係泰國菜必點嘅小食

✨ 海鮮冬蔭公湯.泰式椰子雞湯
鍾意呢度嘅冬蔭功湯唔會太辣
足料又惹味

✨青咖喱雞肉飯
帶點微辣嘅青咖啡,滲出香甜椰香味
配上雞肉撈飯.份外滋味

茶底香濃.比起英式奶茶更香更濃更幼滑
2024-04-15
Lunch
2024-04-16 22 views
Nafafa Thai Cuisine & Lounge 男朋友book左呢間餐廳帶我食泰國野環境好靚,啲菜都好精緻💛帶子沙律 $168有驚喜!帶子都好大粒😍入面仲有蔬菜同柚,啲柚好甜配埋個汁都好夾!💛肉碎生菜包 $118上枱好靚,肉碎可以揀豬/雞,我地揀左豬肉碎帶啲辣味,好香好惹味,生菜鮮甜包埋一齊食仲有青瓜可以鮮膩,青檸可以調味💛海鮮炒河粉 $168河粉用左好闊身既河粉,煙煙韌韌入面有好多海鮮,包括:青口、魷魚、蝦、帶子等💛燒原隻河蝦 $188即叫即燒,好香炭烤味,肉質鮮嫩多汁配左兩個泰式醬汁,酸酸辣辣好惹味!💛芒果糯米飯 $98最後以芒果糯米飯做結尾,好滿足擺盤好靚,芒果好甜,椰汁好香😋💛龍眼冰 $48清甜解渴!龍眼肉好多😍價錢:$ 836(二人)⭐️⭐️⭐️評分:8.5/10⭐️⭐️⭐️📍 Nafafa Thai Cuisine & Lounge (銅鑼灣)銅鑼灣開平道1號Cubus 10樓
Nafafa Thai Cuisine & Lounge
男朋友book左呢間餐廳帶我食泰國野
環境好靚,啲菜都好精緻

💛帶子沙律 $168
有驚喜!帶子都好大粒😍
入面仲有蔬菜同柚,啲柚好甜
配埋個汁都好夾!

💛肉碎生菜包 $118
上枱好靚,肉碎可以揀豬/雞,我地揀左豬
肉碎帶啲辣味,好香好惹味,生菜鮮甜包埋一齊食
仲有青瓜可以鮮膩,青檸可以調味

💛海鮮炒河粉 $168
河粉用左好闊身既河粉,煙煙韌韌
入面有好多海鮮,包括:青口、魷魚、蝦、帶子等

💛燒原隻河蝦 $188
即叫即燒,好香炭烤味,肉質鮮嫩多汁
配左兩個泰式醬汁,酸酸辣辣好惹味!

💛芒果糯米飯 $98
最後以芒果糯米飯做結尾,好滿足
擺盤好靚,芒果好甜,椰汁好香😋

💛龍眼冰 $48
清甜解渴!龍眼肉好多😍

價錢:$ 836(二人)
⭐️⭐️⭐️評分:8.5/10⭐️⭐️⭐️

銅鑼灣開平道1號Cubus 10樓