2016-08-31 3203 views
今天約上同事到牛一享用晚餐90分鐘放題,到達餐廳時已6:30左右,門外已大排長龍,我與同事商量後,選擇了極上美國牛肉+豚肉(成人$168+1),湯底方面,選擇了韓風泡菜湯及蕃茄豬骨湯。進入餐廳後,發覺坐位頗多,燈光較為暗淡。由於我們有6人關係,侍應員帶領我們坐於靠近窗口位置,6人坐是剛剛好。等待湯底滾熱之時,我與同事便去挑選食物,食物款式頗多,蔬菜方面有4-5款,例如:生菜、小白菜、通心菜等。由於同事喜歡食蔬菜,我夾了二三款蔬菜,蔬菜望落新鮮,碧波。丸類方面有,芝士丸、獅子狗、魚蛋、玉子豆腐等。特別一題,這裡有蒟蒻及日本丸類(抱歉!不記得名稱)質感均是爽口,味道淡,有興趣的朋友可以一試。 甜品方面,大家可以自行製作自己喜愛的甜品,這裡有雲呢嗱雪糕、綠茶味乳酪、原味乳酪雪糕等,配料方面有,布丁味Q彈果粒、綠茶味Q彈果粒、朱古力脆片、彩虹粒、紅豆蓉及小丸子等,個人認為綠茶味乳酪,綠茶份量再多一點點,相對會更佳。湯底方面我較為喜歡蕃茄豬骨湯,原因是蕃茄味道清甜,又不會太油膩。我與同事共食了7碟牛肉及1碟豚肉,真心認為,牛肉味道非常正,薄薄一層,肥瘦比例剛好,只需15秒左右已熟透,食到一半門外

蕃茄豬骨湯
韓風泡菜湯
我與同事共食了7碟牛肉及1碟豚肉,真心認為,牛肉味道非常正,薄薄一層,肥瘦比例剛好,只需15秒左右已熟透,食到一半門外人龍仍是那麼多,相信不是我個人認為正,而是這個價錢能夠任食,己是超值。
豚肉
自製醬油
2016-08-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
蕃茄豬骨湯
豚肉
2016-07-30 1608 views
期間限定既宇治抹茶雪糕可以任擠就更係擠高d 配埋紅豆蓉 甜蜜蜜既感覺仲正雪糕味道少少澀 冇之前m記咁濃可能係乳酪雪糕會冇咁甜 咁樣食落冇咁膩食午市$68 1小時一碟牛食左兩次山咁高既雪糕 享受咬雪糕乜都抵番哂
宇治抹茶雪糕

食左兩次山咁高既雪糕 享受咬雪糕

乜都抵番哂

2016-07-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$75 (Lunch)
2016-07-11 1256 views
突然好掛住去京都食既壽喜燒啊!!我真係好中意壽喜燒! 正宗/ 唔係正宗我都中意, 講到尾我都係中意個甜豉油啦啦啦今次叫左$168美國極上級別當然無和牛咁滑, 但脂肪同肉的比例分佈都OK! 適中壽喜燒湯底會送每人一隻日本雞蛋蘸肉同食牛肉豚肉外,其他有d丸呀菜呀菇呀等等日本特大真蠔(另加$78的) 嘩! 個樣咁靚仔但唔係生食的😂灼好都依舊大粒! 唔會變蠔豉XD飽到上心口都一定要食埋原味乳酪+真係好蜜瓜豆奶味的雪糕先走,呢個思念壽喜燒的涮涮牛晚餐但原來我無影到個壽喜燒湯底…哈哈哈哈😂
今次叫左$168美國極上級別
當然無和牛咁滑, 但脂肪同肉的比例分佈都OK! 適中

壽喜燒湯底會送每人一隻日本雞蛋蘸肉同食
牛肉豚肉外,其他有d丸呀菜呀菇呀等等
日本特大真蠔(另加$78的)
嘩! 個樣咁靚仔但唔係生食的😂
灼好都依舊大粒! 唔會變蠔豉XD
2016-06-27 6297 views
很久沒有吃火鍋,實在很掛念火鍋肥牛!這次試試屯門市廣場的牛一,第一次來牛一,看門外大排長龍,我們從8:30pm 等到9:15pm 足足45分鐘才有位置。在入座前就得選定湯底和吃甚麼套餐,我們選了元貝湯底和$148的套餐,入座起計90分鐘任吃。由於到我們入座時時間已經不早了,我們獲分配到四人座位,坐得很寬敞!座位擺設簡潔,抽風也做得還好,不會煙霧瀰漫的,環境不錯吃火鍋第一件事是拿醬料,我覺得醬料算是非常重要的一環,這裡醬料選擇挺多的,蔥蒜甚麼的都很新鮮,而當中要特別推介的是「日本黑蒜辛口醬油」,實在是太太太太好味道了!愛辣的朋友一定要試試!回到座位元貝湯底已經來了,頗為驚喜的是裡頭真的有很多元貝,很鮮甜,真材實料!接著來了一碟牛肉和一碟豬肉,我一向對豬肉沒甚興趣,至於牛肉嘛,讚!牛肉一片片很薄,肥瘦參半,很鮮美!煮熟了是這個樣子:他們的菜種類很多,而且特別新鮮!吃火鍋我很愛吃很多很多的菜,因為家裡很難一下子準備那麼多種類的菜!這當中西生菜最好吃!煮熟了非常翠綠,實很好吃!我們二人一共吃了5-6盤的牛肉,然後甜點時間,試試他們的雪糕!有原味和哈蜜瓜味的,旁邊還有大量配料!雪糕本身我是比較推
元貝湯底
牛肉一片片很薄,肥瘦參半,很鮮美!
煮熟了是這個樣子:
煮熟了非常翠綠,實很好吃!
我們二人一共吃了5-6盤的牛肉,然後甜點時間,試試他們的雪糕!有原味和哈蜜瓜味的,旁邊還有大量配料!雪糕本身我是比較推薦原味的,哈蜜瓜味太甜。而配料理方面,一定要加棉花糖!那種QQ的口感太好了!跟平常吃的棉花糖不一樣啊!
雪糕機
雪糕配料
密瓜雪糕
場內還有相當多其他選擇,麵食,飯,咖哩,丸類,玉子豆腐,基本上吃火鍋想要吃到的,都有!
我想下次在屯門想吃火鍋,一定會回來!
元貝湯底
雪糕配料
  • 蔬菜
2016-06-21 4375 views
下午一點左右到位於屯門的牛一,已經有不少人在等位置。兩人等了四十五分鐘,才有位置。明明只是平日的下午,不知道哪裡來的人群。但店內裝潢新穎,全部皆是卡位和sofa位。我們選的是最普通的美國牛肉及豚肉 90分鐘放題($118),湯底選了甜醬油 壽喜燒湯底。第一盤肉類顏色鮮豔,十分新鮮。但其後的兩三盤點了超過二十分鍾,兩次催促下才來。其後的肉品較遜色是一般放題店的做法。而兩人吃到超飽也只吃了四盤,每盤份量都算多,所以其實應該只吃一盤的$68套餐+任吃配料(雖然不太特別)比較抵食。而丸類及蔬菜較普通,沒有特別之處。值得一讚的是refill得很快,種類頗多但沒有要吃到飽配料的興趣。而熟食有咖哩、炒飯及湯,味道挺好但樣貌卻不討好。另外乳酪雪糕也有三種,原味乳酪、蜜桃乳酪及芝麻雪糕。但topping種類多,但看起來不吸引。其中原味雪糕有乳酪味,亦甚有水準。而飲品方面,有汽水機及雪櫃內紙包飲品和啤酒,種類算多。
。但店內裝潢新穎,全部皆是卡位和sofa位。
而熟食有咖哩、炒飯及湯,味道挺好但樣貌卻不討好
而飲品方面,有汽水機及雪櫃內紙包飲品和啤酒,種類算多。
2016-06-12 1451 views
一直好中意食牛肉不過早果排敏感冇得食今日終於忍吾住去左食牛一牛一其實幾抵食牛嘅味吾錯今次揀左90分鐘任食極上美國牛仲有豚肉湯底第1次試下壽喜燒幾好味嘅不過食到底有少少鹹特別推介牛丸!超有牛味!魚蛋就咪喇....好古怪又吾彈牙...食飽飽一定要食Yogurt,今日好手氣唧得靚靚高高盒野飲架最中意都係食原味,其他味怪怪地食物整體幾好,但服務麻麻得好少侍應,要行過去同佢講加牛
一直好中意食牛肉

仲有豚肉
湯底第1次試下壽喜燒
幾好味嘅
不過食到底有少少鹹
特別推介牛丸!超有牛味!

魚蛋就咪喇....好古怪又吾彈牙...
食飽飽一定要食Yogurt,今日好手氣
唧得靚靚
高高盒野飲架

最中意都係食原味,其他味怪怪地

食物整體幾好,但服務麻麻
得好少侍應,要行過去同佢講加牛
2016-06-12
Waiting Time
35 Minutes (Dine In)
$148 (Lunch)
2016-05-11 1958 views
夜晚同家人一齊去咗牛一食日式火鍋放題,嗰日好多人等,我哋攞咗飛等咗成個鐘先入得。我哋揀咗清湯底,牛肉同豚肉係order嘅,我哋揀咗極上美國牛肉,肥膏位對我哋嚟講適中,就咁放入火鍋淥一淥就食得,肉質唔韌,都OK。豚肉就冇分級,都係切得幾薄吓,不過都算食到肉味,唔係好似某啲日式火鍋放題好似張紙咁。我哋分別order咗幾次牛肉同豚肉,質素都冇話相差太遠。其他火鍋料就係自助嘅,有幾款大路嘅綠葉菜、雜菌同肉丸類,仲有盒裝同罐裝飲品任攞。最後仲斟咗牛奶雪糕嚟食,以日式火鍋放題嚟講都算係咁,係等得比較耐,同埋限時得個幾鐘,食得比較趕同急。
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
2016-05-11 5655 views
經過牛一門口,看到60分鐘午時放題的價錢($68),心動不如行動,所以便排隊一試!小小的温馨提示,到了十二點半,在店門外排隊的人數可說是人山人海,如果真想用餐,盡量在12:30便拎籌排隊了~美國牛肉涮涮鍋($68),每位客人只有一客牛肉,大約有8片左右,雖然數量不多,但質量取勝,美國牛肉很嫰滑,絕不會因為價錢而犧牲味道!!我們點了蕃茄湯底,因為我是蕃茄狂迷,牛肉、豆腐卜、蔬菜、粉絲、冬菇,索哂蕃茄湯底的精華,簡直妙絕!!為了在1小時內,食得最多好東西,建議在等待湯底滾起的黃金5分鐘,先拿些熟食(見下圖),吧枱有咖哩牛肉醬、北海道忌廉汁伴飯,我就試食了前者,但没大驚喜,咖哩牛肉醬的牛肉粒略嫌不足。。。不得不提的是,放題有多款丸子選擇,其中爆漿的豬肉丸子,美味無窮,一啖咬下去,湯汁滿溢出來!用餐大約45分鐘後,已經開始飽滯。。。但女孩子吃甜品總有第2個胃!芒果乳酪是必食推介!店內有芒果、士多啤梨、原味乳酪,已經令人眼花撩亂。。。最令人著狂是:有16款色彩繽紛的Topping,任君選擇!我便選了紅豆、粟米片、Chocolate Sprinkles、仲有最正的芒果和菠蘿星型QQ啫喱,未食就已經
美國牛肉涮涮鍋
其中爆漿的豬肉丸子,美味無窮,一啖咬下去,湯汁滿溢出來!
我便選了紅豆、粟米片、Chocolate Sprinkles、仲有最正的芒果和菠蘿星型QQ啫喱,未食就已經好賞心悅目!!
芒果QQ啫喱口感Q彈,甜椰椰的,配襯上酸酸的乳酪,在口中交融在一起,的確有幸福的感覺<3
芒果乳酪
總括來說,美國牛肉涮涮鍋放題勝價比高,美國牛肉很嫰滑,放題配料選擇多,仲有最吸引人的芒果乳酪做飯後甜品,已經期待下次再幫襯!

Other Info. : 盡量在12:30便拎籌排隊,否則下個時段已經是13:30...
2016-05-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$68 (Lunch)
美國牛肉涮涮鍋
芒果乳酪
2016-04-18 2266 views
尋日去開屯門,諗住食牛一。去到係1640,明明寫住午餐時段至1700,但工作人員換緊晚餐牌!仲唔再俾客入去,話而家開始係排1700入場食晚餐嘅。有冇搞錯?仲有20分鐘先五點,可以咁快截人?好唔老實囉!唔想俾優惠d客,不如直接寫午餐到兩點,兩點打後全部計晚餐啦!見到咁樣,我地即走!
尋日去開屯門,諗住食牛一。

仲唔再俾客入去,話而家開始係排1700入場食晚餐嘅。
有冇搞錯?仲有20分鐘先五點,可以咁快截人?好唔老實囉!

見到咁樣,我地即走!
2016-04-14 1973 views
牛一的午市放題我已經吃過很多次因為我覺得價錢真係幾抵今日因為唔想吃太飽,就點了他們最平的那款$68放題限時60分鐘,牛肉每人只有一碟.牛肉的質素是不錯的~其他配料都是自助形式任取款式也不少(很多疏菜類)飲品也是自助任取除了有一般的汽水機還有兩款紙包裝的飲品可選擇(其中一款是..雪梨茶)最重點一定要吃就是他們的甜品乳酪雪糕就是平時在乳酪雪糕店吃一點點也數十元那一種就是吃一兩杯已經是回本了(所以說這一餐$68很抵吃呢...哈哈)每次來都必定吃兩三杯才捨得離開
牛一的午市放題
我已經吃過很多次
因為我覺得價錢真係幾抵

今日因為唔想吃太飽,
就點了他們最平的那款$68放題
限時60分鐘,牛肉每人只有一碟.
牛肉的質素是不錯的~

其他配料都是自助形式任取
款式也不少(很多疏菜類)
飲品也是自助任取
除了有一般的汽水機
還有兩款紙包裝的飲品可選擇(其中一款是..雪梨茶)
最重點一定要吃就是他們的甜品
乳酪雪糕

就是平時在乳酪雪糕店吃一點點也數十元那一種

每次來都必定吃兩三杯才捨得離開
2016-03-23
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2015-11-01 7387 views
已經吾係第一次嚟覺得牛一係平凡d又睇落好吸引既放題邊爐By the way, 服務態度超好牛肉相比之前有進步之前食親都俾太肥既我今次食左幾碟牛都好令又吾咬吾開配料既選擇冇以前甘多連芋絲都冇埋但係係我食完熄爐既時候有魷魚!!!!睇落好令好正,可惜太遲佢d配料最抵讚既係新鮮菜類全部都好令好綠蕃茄打邊爐超好食墨魚丸都係第一次係度食,但都好味不妨試下薯粉,打耐小小入味d都好正 好多時食到3/4既時間個d配料都冇哂又冇人加今次完全冇呢個問題反而多左小小配料,個綠茶水晶係其一今次有左焦糖 燉蛋雪糕個味好好食配埋d配料好正!
已經吾係第一次嚟
覺得牛一係平凡d又睇落好吸引既放題邊爐
By the way, 服務態度超好

牛肉相比之前有進步
之前食親都俾太肥既我
今次食左幾碟牛都好令又吾咬吾開

配料既選擇冇以前甘多
連芋絲都冇埋
但係係我食完熄爐既時候有魷魚!!!!
睇落好令好正,可惜太遲
佢d配料最抵讚既係新鮮
菜類全部都好令好綠
蕃茄打邊爐超好食
墨魚丸都係第一次係度食,但都好味
不妨試下薯粉,打耐小小入味d都好正

好多時食到3/4既時間個d配料都冇哂又冇人加
今次完全冇呢個問題

反而多左小小配料,個綠茶水晶係其一
今次有左焦糖 燉蛋雪糕
個味好好食
配埋d配料好正!
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
第一次黎食午市牛牛放題(午市係11:30-17:00, 一至日都係一樣收費, 入座計90分鐘).最平係$118 + 10%我同先生就揀了高一級. $148+10%是日週日, 中午12:30到, 等五張枱, 等了10分鐘就入座了.我地點了壽喜燒湯底, 亦即是日本甜醬油湯. 好味道.烚所有東西, 都不用再加豉油調味, 都已經夠味了.每位還附送日本生雞蛋一隻.唯一較奇怪的是....烚粟米. 甜醬油跟粟米不是朋友, 味道怪怪的, 嘻嘻.我地喪點了好多好多轉牛肉, 都已經唔記得幾多轉了, 但每碗的水準都保持到. 正呀.除了牛之外, 還有豚肉片, 估佢唔到, 又幾好食. 所以豚肉片都點了不少碟.其餘配料, 都不過不失. 唯獨是餃子味道比較差. 試過就算了.另外還有軟雪糕任食. 小朋友一定十分喜歡.侍應跟單足, 落牛肉及豚肉上枱好快. 最窩心係有個"哩哩"專係用黎片肥牛的泡泡, 亦即是血水. 出面打邊爐都未見過有此架生提供, 值得一讚.2點要交枱, 門口己經有3, 40人等枱了. 好彩早到.
最平係$118 + 10%
我同先生就揀了高一級. $148+10%

我地點了壽喜燒湯底, 亦即是日本甜醬油湯. 好味道.
烚所有東西, 都不用再加豉油調味, 都已經夠味了.
每位還附送日本生雞蛋一隻.
豚肉片
日式餃子
丸類
另外還有軟雪糕任食. 小朋友一定十分喜歡.

2點要交枱, 門口己經有3, 40人等枱了. 好彩早到.
2015-08-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$165 (Lunch)
豚肉片
  • 豚肉
2015-08-29 6527 views
今日同老公仔去屯門睇"玩轉腦朋友", 上openrice 睇吓附近有乜好嘢食, 見到牛一好多好評, 仲話walk in 要排成2個鐘咁誇張。  打電話去book 位, 佢哋話booking full 晒, 要walk in 等位, 睇完戲6點左右走去睇吓見到仲未係好多人, 一於排吓, 不過都等咗超過半個鐘先至入得。 入場前已經要揀食邊種價錢既放題同埋邊款湯底, 我哋揀咗$168/位既極上美國牛肉、豚肉, 湯底揀咗季節限定既鰹魚札幌味噌湯。  坐底一陣就已經送咗個湯底同一碟牛、一碟羊黎, 好快手。啲牛同豬肉既油花分布都好均勻, 賣相唔錯, 食落竟然覺得啲豚肉同牛肉既味道差唔多我哋 encore 完又 encore, 2 個人一共食咗2碟豚肉、4碟牛肉, 仲有啲丸、金菇、娃娃菜, 樣樣都好新鮮, 不過如果有啲魚食吓就仲正。  淨係食火鍋都食到飽晒, 唔記得留肚食yogurt 。  雖然得90分鐘, 不過因為每次落單啲肉都好快到, 係夠晒時間食, 不過就有少少趕, 如果可以有2個鐘就好 lu。
極上美國牛肉、豚肉

2015-08-18
Waiting Time
35 Minutes (Dine In)
極上美國牛肉、豚肉
2015-08-28 5400 views
約齊6人約中午12:30入座, 未多人, 唔使等叫左唔同90分鐘放提(有豬有牛)(極上美國牛肉$148/位)要左干貝青湯同鰹魚味噌湯(季節限定)湯底方面其實食落冇乜分別入座先來一發雪糕,原味 - 好一正常帶酸乳酪味,唔突出,唯有靠配料增味水蜜桃味 - 比原味酸和甜, 似Hichew軟糖味, 適合配啫哩/爆珠/水果類配料+士多啤梨醬焦糖燉蛋味 - 好夠甜, 有濃郁蛋黃香, 今次三種味最吸引 等湯沸騰, 除食雪糕外仲可食咖哩+和牛炒飯, 另有粟米白汁(冇影相)後來倒左粟米白汁入湯, 好香忌廉同粟米味有我最愛玉子豆腐, 落湯過一過就可食, 甚至直接食好搶手, 一補充上架就冇左一半, 自己枱total食左6碗 值得一提係黑松露湯包(做會員迎新優惠,送4粒)好香菇味, 外皮似蝦餃皮, 皮薄餡靚肉方面, 牛好夠肥, 過一過湯就夠而唔韌, 食過$118果種會有d肉有咬唔開嘅感覺, 呢隻唔會, 貴少少果然物有所值 豬都ok, 因豬本比牛韌, 自己冇咁鍾意, 不過豬黎講已唔算韌, 仲幾彈牙無論豬定牛, 比起外面大部分任食嘅酒樓好菜方面,種類多, 都新鮮(尤其番茄), 不過切得有d大舊, 切細d會好
約齊6人約中午12:30入座, 未多人, 唔使等
要左干貝青湯同鰹魚味噌湯(季節限定)
湯底方面其實食落冇乜分別
各式雪糕
入座先來一發雪糕,
原味 - 好一正常帶酸乳酪味,唔突出,唯有靠配料增味
焦糖燉蛋味 - 好夠甜, 有濃郁蛋黃香, 今次三種味最吸引
咖哩汁和牛炒飯
後來倒左粟米白汁入湯, 好香忌廉同粟米味
玉子豆腐
有我最愛玉子豆腐, 落湯過一過就可食, 甚至直接食
好搶手, 一補充上架就冇左一半, 自己枱total食左6碗
黑松露湯包
值得一提係黑松露湯包(做會員迎新優惠,送4粒)
好香菇味, 外皮似蝦餃皮, 皮薄餡靚

肉方面,
牛好夠肥, 過一過湯就夠而唔韌,

無論豬定牛, 比起外面大部分任食嘅酒樓

菜方面,
種類多, 都新鮮(尤其番茄), 不過切得有d大舊, 切細d會好d

主食方面,
有日本拉麫係亮點, 自己加咖哩醬食好match
食到最後戰場狀況
大家都食得好落力,
90分鐘始終食得急,
仲要超時10分鐘有人提先急急腳大大啖吞埋雪糕走人,
好在都好寛鬆冇計加錢
Other Info. : 雖然食完時好飽, 居然兩三個鐘後就冇頂肚感覺, 仲有胃口食晚飯, 我好似大胃左?
2015-08-28
$162 (Lunch)
  • 雪糕乳酪
  • 美國極上牛肉
2015-07-21 6481 views
今晚同仔仔2人第一次食牛一,價錢由每位$148至$348不等,主要分為美國肥牛,澳洲和牛,特選日本和牛或極上日本和牛等; 湯底方面有多至8種,基本上2個人1個鍋。我哋選擇$298特選日本和牛及昆布清湯,牛肉賣相唔錯,雪花均勻,雖然未能做到入口即溶,但質感亦算淋身,至於湯底方面,靚牛肉配清湯最夾,昆布清湯味道清甜,容易帶出和牛本身鮮味,由於係放題關係,還有不同配料提供(多款醬料,菜,菇類,豆腐,烏冬。。。。),飲品方面汽水機汽水,盒裝檸檬茶及罐裝啤酒,我哋食咗60分鐘已飽飽,剩餘時間用嚟食雪糕,雪糕乳酪唔太甜而且配料多,小朋友食得開心又好味,慢慢食晒埋單時間啱啱好,滿足的一餐。
2015-07-14
  • 乳酪雪糕